📿 نکاتی از بزرگان سیر و سلوک در آداب چهله نشینی (٣)
🔹 19. ✅ در ایّام چهلّهنشینی توصیه شده است، انسان #حلیم و #زیتون بخورد. در این ایّام خوردن اینها برای حالات فرد، مفید است. نکتهای دربارهی اینکه چرا به این دو مورد اشاره شده است، در ذهنم وجود دارد؛ ولی زمان نداریم اشاره کنم.
🔹 20. ❗️ نکتهی دیگر اینکه کمتر با دیگران #همصحبت شود؛ کمتر مشغول دیگران شود و با آنها نشست و برخاست کند؛ تا جایی که میتواند، به حداقّل ضرورت اکتفا کند و بیش از آن، برای نشستن و حرف زدن با دیگران و نشست و برخاست با آنها وقت نگذارد.
🔹 21. 🚫 در طول این چهل روز #موسیقی گوش ندهد؛ حتّی مارش، سرود یا موسیقییی که اوّل اخبار رسانهها پخش میشود. یعنی بهطور کامل از موسیقی مصون بماند. علّت آن را هم گفتم و به روایت آن اشاره کردم، که اگر چهل روز در خانهای موسیقی نواخته شود، غیرت و حیا از آن خانه رخت میبندد.
🔹 22. ❗#️چشم خود را از افتادن به غیرِ آنچه نظر بر آن واجب یا مستحب است، باز دارد و آن را کنترل کند؛ یعنی فقط به چیزهایی که دیدن آنها واجب یا مستحب است و ثواب دارد، #نگاه کند. حتّی به نگاه به مباحات نپردازد؛ چه برسد به مکروهات و محرّمات.
🔹 23. ❗️#زبان خود را کنترل کند و آن را از گفتن جز چیزهایی که گفتن آنها بر او واجب یا مستحب است، باز بدارد. حرفهایی را هم که مباح است، نگوید؛ چه برسد به حرفهای مکروه یا خدای نکرده حرام.
🔹 24. ❗️حتّیالمقدور سعی کند جایی باشد که اگر میخواهد مشغول عبادت، تفکّر یا ذکری شود، سروصدای دیگران نیاید. چه سروصدای خود افراد و چه صدای رادیو، تلوزیون و امثال اینها؛ چون همهی این صداها ذهن ما را به فکر کردن به آن اشخاص و یا محتوای آن صحبتها مشغول میسازند و #تمرکز فکر و فراغتخاطر لازم برای اشتغال به ذکر خدا را از انسان سلب میکند
✅ اینها نکاتی بود که بزرگان سیر و سلوک در آداب چهلّهنشینی، به استناد روایات، توصیه کردهاند؛ که انسان به توفیق الهی و با امداد اهلبیت معصومین علیهم السلام لااقّل به مقداری که در این چهلّه مقدور و میسور است و در حدّی که در توان او باشد، عمل کند.
استاد مهدي طیّب
#مراقبات_عبادی #چهله_نشینی
🟩⬜️ دو کتاب را هميشه توصيه كردهام کنار دستتان باشد و از آن جدا نشوید:
یکی «مَفاتیحُ الجَنان» مرحوم محدّث قمی و دیگری کتاب «مراقبات» مرحوم آیتالله میرزا جوادآقاملکی تبریزی رضواناللهعليهما
🎙استاد مهدی طیّب
#مراقبات_عبادی #چهله_نشینی
@ahlevela
✅ نکاتی دیگر از آيات ۹ تا ۲۶ سورۀ کهف - بخش دوم
🔵 هدايت ثانوی، باطنی و قلبی بالاتر از هدايت اوّلیه است، انکار حق و مقابله با آن باعث محرومیت و بسته شدن راه رسیدن به مراتب بالاتر هدایت میشود.
🔵 كسی كه به ولايت خدا تمكين کند و راه عبوديّت او را پذيرا شود، خدا ولايتش را به دست گرفته و كارگردان زندگی او میشود.
🔵 همراهی با اولیای خدا اگر قلبی و باطنی باشد، میتوان بهره برد، رشد كرد و به همهجا رسید.
🔵 مِراء و جدل وقتی قابل قبول است که ظاهری باشد؛ یعنی یک محاجّۀ کاملاً شفاف و با ادلۀ قوی در جمع؛ تا دیگران قضاوت کنند و ببینند که طرف مقابل تن به حقیقت نمیدهد و لجاجت میکند.
🔵 گفتن لفظی اِنشاءالله، ادب بندگی است؛ امّا باید توجّه قلبی داشت. انسانهای اهل معرفت یک لحظه از این حقیقت که همه چیز دست خداست، غافل نمیشوند و توجّه به اِنشاءالله در باطن آنها دائمی است.
🔵 بدترین فراموشی، فراموش کردن خداست؛ در واقع انسان حقیقت و خویشتن خود را فراموش میکند.
🔵 جایی باید خدا را یاد و ذكر كرد كه انسان ماسِِویالله را فراموش كند، بخشی از ذهنش مشغول مخلوق و بخشی مشغول خالق نباشد، كلّ مخلوق را فراموش كند.
🔵 در داستان اصحاب کهف دو پیام جدّی وجود دارد:
- انسان میتواند بیش از سیصد سال زنده بماند و این به حل کردن بحث طول عمر در رابطه با امام زمان علیهالسّلام کمک میکند.
- زنده ماندن انسان وابسته به آب و غذا نیست. میتوان سیصد سال بدون خوردن غذا و نوشیدن آب زنده ماند.
🔵 آسمان و زمین محدود به جنبههای ظاهری نیستند، حقایق باطنی و جنبههای غیبی هم دارند که جز خدا و كسی كه خدا به او تعلیم دهد از آن خبر ندارند.
#جلسات_هفتگی_اهل_ولاء
@ahlevela
📿💫 نماز دو رکعتی در هر شب از #ماه_رجب :
رسول خدا صلّىاللّهعليهوآلهوسلّم فرمودند:
«هر كس در رجب شصت ركعت نماز بجا آورد، در هر شبى از اين ماه #دو_ركعت كه در هر ركعت آن سوره فاتحه را يك بار وقل يا أيها الكافرون را سه بار وقل هو اللّه احدرا يك بار بخواند و هنگامى كه سلام نماز را داد، دستهاى خود را بلند كرده و بگويد:
💫 لا إلهَ الا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِيْكَ
لَهُ له الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ
يُحْيى وَ يُميتُ وَ هُوَ حَىُّ لا يَمُوتُ
بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيْرٌ وَ إِلَيْهِ الْمَصِيْرُ
وَ لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ الا بِاللَّهِ العَلِىِّ العَظِيْمِ
اللّهُمَ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ النَبىِّ الأُمِّى
↩️ و دستهاى خود را به صورت بكشد، خداوند
متعال دعاى او را مستجاب و ثواب شصت حج و شصت عمره به او مى دهد.»
📗✍🏻 #المراقبات/ ميرزا جواد آقا ملكي تبريزي
💠✨ #حدیث_ملک_داعی
🔹 عَنِ النَّبِيِّ ص أَنَّهُ قَالَ: إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى نَصَبَ فِي السَّمَاءِ السَّابِعَةِ مَلَكاً يُقَالُ لَهُ الدَّاعِي
✨ پیغمبراکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: خدای تعالی در آسمان هفتم فرشته ای منصوب کرده است که به او «داعی» یعنی دعوتکننده گفته می شود. سمت و مأموریّت این ملک آن است که مردم را بهسوی خدا بخواند.
🔹 فَإِذَا دَخَلَ شَهْرُ رَجَبٍ يُنَادِي [نادى] ذَلِكَ الْمَلَكُ كُلَّ لَيْلَةٍ مِنْهُ إِلَى الصَّبَاحِ طُوبَى لِلذَّاكِرِينَ طُوبَى لِلطَّائِعِين
َ
✨ پس وقتی ماه رجب فرامیرسد آن ملک هر شب تا صبح ندا می دهد که خوشا به احوال ذاکران و کسانی که یاد خدا هستند؛ خوشا به احوال مطیعان و فرمانبران پروردگار.
🔹 وَ يَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى أَنَا جَلِيسُ مَنْ جَالَسَنِي وَ مُطِيعُ مَنْ أَطَاعَنِي وَ غَافِرُ مَنِ اسْتَغْفَرَنِي
✨ و خدای متعال می فرمایند من همنشین کسی هستم که با من بنشیند و مطیع کسی هستم که اطاعت مرا بهجا آورد و بخشاینده ی کسی هستم که از من طلب مغفرت و بخشایش کند. خدا می داند این عبارات یعنی چه! فرمانروای هستی و خالق عالم با کسی همنشین شود و از او اطاعت کند!
🔹 الشَّهْرُ شَهْرِي وَ الْعَبْدُ عَبْدِي وَ الرَّحْمَةُ رَحْمَتِي
✨ سپس خداوند می فرماید: این ماه، ماه من است؛ و این بنده، بنده ی من است و رحمت از آن من است.
🔹 فَمَنْ دَعَانِي فِي هَذَا الشَّهْرِ أَجَبْتُهُ وَ مَنْ سَأَلَنِي أَعْطَيْتُهُ وَ مَنِ اسْتَهْدَانِي هَدَيْتُهُ
✨ هرکس در این ماه مرا صدا بزند، او را اجابت می کنم و پاسخ میدهم و هرکس از من طلب راهنمایی و هدایت کند، راه را به او نشان می دهم؛ دست او را می گیرم و تا مقصد راهبر او می شوم.
🔹 وَ جَعَلْتُ هَذَا الشَّهْرَ حَبْلًا بَيْنِي وَ بَيْنَ عِبَادِي فَمَنِ اعْتَصَمَ بِهِ وَصَلَ إِلَيَّ.
✨ و این ماه را ریسمان و رشته ای بین خود و بندگانم قرار دادم؛ پس هرکس به آن متمسّک شود و چنگ زند، به من واصل خواهد شد.
⬅️اگر اوج آرمان سالک، وصول الی الله است؛ این حدیث از زبان خدای متعال راهش را بهروشنی بیان کرده است.
📘 سید بن طاووس، اقبال الاعمال، ج 2، ص 628.
🎤 در محضر استاد مهدی طیب
☀️امام محمد باقر علیه السلام فرمودند:
«فِی كُلِ قَضاءِ اللهِ خَيْرٌ لِلْمُؤْمِنِ»1 در هر چیزی که قضای الهی به آن تعلّق میگیرد و به مشیّت الهی در زندگی مؤمن اتّفاق میافتد، خیری برای مؤمن وجود دارد.
✔️ اینها درسهای عرفان است. امیدوارم به این حرفها عمیقاً توجّه کنیم. هرچه خدا در زندگی مؤمن پیش بیاورد، اعم از راحتی و سختی، اعم از فقر و غنا، اعم از بیماری و سلامتی، هرچه خدای متعال در زندگی مؤمن پیش میآورد، خیری در آن قرار دارد. اگر این به یک باور قطعی در ما تبدیل شود،
↩️ خواهیم دید که گله کردن ها، نارضایتیها و یأسها تمام میشود؛ زندگی انسان یکپارچه شادی و خشنودی و امید و سرشار از نشاط میشود. این از مقامات بلند اهل معرفت و اهل سلوک است که به این باور قطعی برسند که هرچه خدا پیش میآورد خیر مؤمن است. به قول شاعر:
💫 به دُرد و صاف تو را کار نیست دَم دَرکِش
💫 که هر چه ساقی ما ریخت عِینِ الطاف است
🎤 در محضر استاد مهدی طیب
-------------
📘 1. ابنشعبه ی حرانی، تحف العقول، ص 293 و مجلسی، بحار، ج 75، ص 173.
@ahlevela
#امام_محمد_باقر علیه السلام
انشاءالله خدا همين ليلةالرّغائب را نصيب ما كند تا همهی رغبتها را كنار گذاریم و تمام تمايلات و عشقها و اشتیاقها و تمنّاهای ما يكسره متوجّه حضرت حقّ شود.
#لیلةالرغائب #ماه_رجب