💢 #چالش_پاورقی
🔸کتب علوم انسانی اسلامی را که تورقی بزنید با پدیده های جالبی مواجه می شوید. یکی از آنها چالش #پاورقی است!
🔻برخی خیلی بسیط نظریات غربی را آورده اند و در پاورقی مویدی از منابع اسلامی ذکر کرده اند.
🔻برخی کمی پیچیده تر عمل کرده اند. منابع اسلامی را در پاورقی نیاورده اند بلکه آنها را در متن اصلی آورده اند(!) لکن محتوا را که می بینید #مفهوم_پردازی جدیدی را مشاهده نمی کنید. مفاهیم همان مفاهیم غربی ست و در بهترین حالت با حفظ #شاکله نظریات غربی اندک اضافاتی در جهت ارتقاء علوم انسانی غربی داشته اند(!)
🔸اینها بدنبال #ابتناء علوم بر محور معارف اهل بیت نبوده اند و علوم غربی را در منظومه معارف دینی #هضم نکرده اند بلکه از منابع دینی بعنوان #مصالح برای رفع #نواقص بنای آنها استفاده کرده اند.
🔻برخی از این دسته جلوتر هستند و #مدعی اند که مفهوم پردازی های دینی می کنند. به آثارشان که نگاه می کنید می بینید مثلا در روانشناسی مفاهیم کلانی مانند افسردگی و اضطراب را از غربی ها گرفته اند و مفاهیم دینی را ذیل این مفاهیم کلان وارد کرده اند.
🔸از #تفسیر_به_رای ها و #تاویلات #غیرمستند و عجیب و غریب شان که بگذریم بنظر می رسد این ها نیز #جسارت بر هم زدن #نقشه_بازی را نداشته اند.
🔹مشکل اصلی هر سه گروه اینست که خود #پژوهشگر کمابیش در دستگاه هاضمه غرب #هضم شده است و #غرق_شده را توان نجات غریق نیست. یافته ها و پژوهش های آنها #تماما ذیل منظومه دانش غرب تعریف می شود. #جهت_دار نیست. همه آنها را علی رغم نکات مثبت شان در #نقش #تبعی و #پاورقی_بودن شان نسبت به علوم غربی مشترک هستند!
🔹اما چاره چیست؟!
🔹چگونه می توان بر پایه معارف دینی منظومه ای جدید بنا نهیم؟
🔹چگونه می توانیم از منابع دینی با رویکردی فعالانه بهره مند شویم؟
🔹چگونه می توانیم مستند و بدون تاویلات ذوقی از معارف بهره مند شویم؟
🔹چگونه می توان پژوهش های اندیشمندان مسلمان را از هضم شدن در دستگاه هاضمه غرب #نجات داد و از آنها بعنوان مصالح بنای نوین خود بهره گرفت؟
🔹در یادداشت های بعد سعی می کنیم پاسخی برای این سوالات ارائه دهیم.
@ajaaab
💢لنزت را عوض کن!
🔸در گفتگوهایی که با دوستان روانشناسی خوانده ای که دغدغه روانشناسی اسلامی دارند، بسیار به این نکته برخورده ام: تفسیر معارف دینی از #دریچه_تنگ آموخته های روانشناختی.
🔸این نگاه گرچه تماما منفی نیست و شاید بتوان برای آن نکات مثبتی را برشمرد ولی در مجموع رویکردی #نامطلوب است که ما را از فهم معنای #مراد_شارع بازمی دارد.
🔸آموخته های #پیشین لاجرم در فهم آموخته های #جدید انسان موثر است. بهرحال همه ما آموخته های مختلفی در سنین مختلف زندگی داشته ایم که در فهم آموخته های جدید از آنها بهره می بریم.
🔸بعنوان پیش فرض قبول می کنیم که علوم انسانی غربی #ذاتا #فاسد هستند.
🔸چگونه از تاثیر این آموزه های پیشینی فاسد بر آموزه های جدیدمان جلوگیری کنیم؟ قطعا نمی توان براحتی تاثیر آنها را صفر کرد اما شاید با اقداماتی بتوان تاثیر آن را #نزدیک_به_صفر کرد.
🔸پیشنهاد ما #سیر_مطالعات_قرآنی_روایی است. این سیر مطالعاتی باید بعنوان برنامه ای #سلوکی برای محقق در نظر گرفته شود. باید آنقدر با این معارف #مانوس شود که در جانش بنشیند. اگر فرد در فضای قرآنی و روایی بصورت #طولانی_مدت سیر کند، کم کم #ذائقه اش عوض می شود.
🔸کم کم می تواند نسبت به تاثیر آموخته های پیشین بر آموزه های جدیدش #بصیرت پیدا کند. کم کم می تواند از دریچه #معارف به #معارف بنگرد.
🔹#لنز_اندیشه مان تا عوض نشود #ناآگاهانه مراد خود را بر مراد شارع #تحمیل می کنیم. در بهترین حالت بر #ظاهری از روایات دسترسی پیدا می کنیم و از رسیدن به #باطن معارف باز می مانیم.
🔸معارف دینی بصورت واضح و طبقه بندی شده در دسترس نیستند. اینگونه نیست که با تشکیل یک #خانواده_حدیثی ساده کار تمام شود!
🔸#مفاهیم_یکسانی با #عبارات_متفاوتی در لا به لای معارف گنجانده شده اند که تنها کسانی که سالها با آنها #مانوس بوده اند، به این معارف دسترسی پیدا می کنند. ناگفته نماند که حکمت #مستور و #ذوبطون بودن معارف برای اینست که تنها افراد اهل به آن دسترسی پیدا کنند.
🔸آنهایی که #مانوس با معارف هستند را با آنهایی که بهره مند از این نعمت عظیم نیستند، مقایسه کنید. تفاوت از زمین تا آسمان است. برخی با نگاهی #مکانیکی و #ظاهری به معارف پرداخته اند و برخی در #اعماق آنها غور کرده اند و #لولو و #مرجان صید کرده اند.
🔹در اینجا باز جا دارد که بگویم کی میخواهیم مطالعه #نهر_عظیم روایات را شروع کنیم؟ عمر محدود است و مسیر طولانی ...
@ajaaab
💢مطالعات جزیره ای
🔸یکی از مشکلات پژوهش های علوم انسانی #مطالعات_جزیره ای است.
🔸یک مفهوم را با استفاده از آیات و روایات انتخاب می کنند و بنا را بر این می گذارند که همه مشکلات جامعه بشری را با آن مفهوم حل کنند!
🔸هرکسی مهم ترین فضیلت اخلاقی را که زیربنای همه فضائل است مفهوم مورد تحقیق خود می داند!
🔸ریشه این مشکل #عدم_احاطه به #منظومه_معارف_اسلامی است.
🔸در حد اعلای آن #مجتهدینی لازم داریم که #طرحی_کلی از اندیشه اسلامی ارائه دهند. این طرح کلی که حاصل سالها #انس با معارف است با #استنادات #دقیق و #مکرر موجب می شود از سخنان #ذوقی و #غیرمستند فاصله گرفته شود و ظرفیت #تفاهم_نخبگانی بر محور معارف اهل بیت را فراهم می کند. ای کاش چنین شخصیت جامعی زودتر ظهور کند.
🔸در سطوح پایین تر نیز باید به این آگاهی و #تفاهم برسیم که از #مطالعات_جزیره ای پرهیز کنیم. باید پژوهشگران ما دغدغه تشکیل #نظام_مفاهیم داشته باشند. اگر مجتهد نیستند نظام مفاهیم که به ذهن شان رسیده است را به مجتهدین #ارائه دهند تا برداشت های غلط حداقلی شود.
🔸در این گفتگوها و رفت و برگشت ها در سطوح مختلف کم کم نظام مفاهیم اسلامی شکل خواهد گرفت. با شکل گیری آن سه امر مهم محقق می شود:
🔹اولا بستر #استحاله پژوهش های #غربی در اندیشه اسلامی فراهم می شود و بدین گونه می توان از یافته های آنها در منظومه معارف #جهت_دار اسلامی بهره گرفت.
🔹ثانیا امکان #نجات پژوهش های #اسلامی موجود و #جایابی آن در این منظومه معارف مهیا می شود و از #هضم_شدن و هرز رفتن آن ها در اندیشه غربی جلوگیری می شود.
🔹ثالثا امکان #جهت_دهی به پژوهش های #حوزوی و #دانشگاهی فراهم می شود تا در بستر معارف اسلامی حرکت کنند و پژوهش هایی #هم_افزا با اندیشه کلی اسلامی شکل بگیرد.
@ajaaab
🔰 #کهف_حصین
✳️پای درس اهل بیت
➖کربلا ؛ مطاف انبیاء ...
💠 قال ابو عبد الله علیه السلام: لیس نبی فی السموات و الارض،الا یسألون الله تبارک و تعالی أن یؤذن لهم فی زیارة الحسین (علیه السلام)، ففوج ینزل و فوج یعرج.
💠امام صادق علیه السلام فرمود: هیچ پیامبری در آسمانها و زمین نیست مگر این که می خواهند خداوند متعال به آنان رخصت دهد تا به زیارت امام حسین علیه السلام مشرف شوند، چنین است که گروهی به کربلا فرود آیند و گروهی از آنجا عروج کنند.
➖ کامل الزیارات؛ ص ۲۶۴
🔹 #شب_جمعه
🔸 #حلقه_مطالعات_روایی
🔹 گروه علمی فرهنگی #فتح
@ajaaab
🔰 #کهف_حصین
✳️پای درس اهل بیت
➖مردی از اهل قم ...
💠 وَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ عِيسَى عَنْ أَيُّوبَ بْنِ يَحْيَى الْجَنْدَلِ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الْأَوَّلِ ع قَالَ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ قُمَ يَدْعُو النَّاسَ إِلَى الْحَقِّ يَجْتَمِعُ مَعَهُ قَوْمٌ كَزُبَرِ الْحَدِيدِ لَا تُزِلُّهُمُ الرِّيَاحُ الْعَوَاصِفُ وَ لَا يَمَلُّونَ مِنَ الْحَرَبِ وَ لَا يَجْبُنُونَ وَ عَلَى اللَّهِ يَتَوَكَّلُونَ وَ الْعاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ.
💠 امام کاظم علیه السلام: مردی از اهل #قم مردم را به سوی حق دعوت میکند و قومی گرداگرد او جمع میشوند به #صلابت پارههای فولاد، #تندبادها آنان را به لرزه درنمیآورد و از جنگ #خسته نمیشوند و #ترس به خود راه نمیدهند و بر خدا #توکل می کنند و سرانجام، پیروزی از آن متقین است.
➖ بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج57 ؛ ص216
🔹 #امام_خمینی
🔸 #حلقه_مطالعات_روایی
🔹 گروه علمی فرهنگی #فتح
@ajaaab
🔰 #کهف_حصین
✳️پای درس اهل بیت
➖ولایت اهل بیت در طینت این قوم سرشته شده است!
💠 وَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ عِيسَى عَنْ عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ الرَّبِيعِ عَنْ صَفْوَانَ بْنِ يَحْيَى بَيَّاعِ السَّابِرِيِّ قَالَ: كُنْتُ يَوْماً عِنْدَ أَبِي الْحَسَنِ ع فَجَرَى ذِكْرُ قُمَّ وَ أَهْلِهِ وَ مَيْلِهِمْ إِلَى الْمَهْدِيِّ ع فَتَرَحَّمَ عَلَيْهِمْ وَ قَالَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ ثُمَّ قَالَ إِنَّ لِلْجَنَّةِ ثَمَانِيَةَ أَبْوَابٍ وَ وَاحِدٌ مِنْهَا لِأَهْلِ قُمَّ وَ هُمْ خِيَارُ شِيعَتِنَا مِنْ بَيْنِ سَائِرِ الْبِلَادِ خَمَّرَ اللَّهُ تَعَالَى وَلَايَتَنَا فِي طِينَتِهِمْ.
➖ بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج57 ؛ ص216
@ajaaab
10.42M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
ماجرای ازدواج حضرت امام رحمت الله علیه
@ajaaab
هدایت شده از گروه علمی فرهنگی فتح
🔹طی یک ماه اخیر هفت یادداشت با عنوان "فصل تحول" توسط یکی از همراهان فتح در کانال منتشر شد. شما می توانید نظرات تان را در خصوص این مجموعه از طریق آی دی مدیر کانال مطرح بفرمایید.
🔸فصل تحول 1: باورمندی حقیقی
https://eitaa.com/fatehan/1453
🔸فصل تحول 2: ابتناء
https://eitaa.com/fatehan/1469
🔸فصل تحول 3 : باتلاق مبانی
https://eitaa.com/fatehan/1473
🔸فصل تحول 4: نهر عظیم
https://eitaa.com/fatehan/1477
🔸فصل تحول 5: چالش پاورقی!
https://eitaa.com/fatehan/1483
🔸فصل تحول 6: لنزت را عوض کن!
https://eitaa.com/fatehan/1486
🔸فصل تحول 7 : مطالعات جزیره ای
https://eitaa.com/fatehan/1490
🔴همچنین شما نیز می توانید یادداشت هایی که متناسب با اهداف #فتح هستند را از طریق آیدی زیر در این کانال منتشر کنید:
💠 @moshaver1
⭕️fatehan.net
🆔 @fatehan
هدایت شده از بایگانی نشست های روش تفقه
102051008[1].mp3
17.97M
🔷سلسله نشست های تخصصی مبانی روش تفقه
#جلسه_هشتم
شنبه 14\4\99
📒پرونده اول: شان شارع در مقام تخاطب
🔻دیدگاه مرحوم سیدمنیرالدین حسینی در شأن شارع
🔺ارائه: حجة الاسلام استاد علیرضا پیروزمند
🔰 #کهف_حصین
💠 لا تقل ما لا تعلم بل لا تقل کل ما تعلم فان الله سبحانه قد فرض علی جوارحک کلها فرائض یحتج بها علیک یوم القیامه
💠 درباره آنچه نمیدانی، سخن نگو. کل آنچه که می دانی را نیز نگو زیرا خداوند سبحان بر تک تک جوارحت اموری را واجب کرده است و به آنها در روز قیامت علیه ات احتجاج می کند.
➖بحارالانوار؛ ج ۲ ؛ ص ۱۲۲
➖ نهج البلاغه
@ajaaab