پرسش
چرا تمام پیامبران از میان اقوام سامی برخاستهاند و در سرزمینهای خاورمیانه میزیستند؟ چرا رد پایی از 124000 پیامبر در هیچ جای دیگری از جهان یافت نمیشود؟
پاسخ اجمالی
انسان موجودی است مکلف، و لازمهی تکلیف این است که از طرف خداوند پیامبرانی برای ابلاغ وظایف و دستورات دینی به سوی وی فرستاده شده باشند، و گرنه تکلیف معنا ندارد.
قرآن کریم در آیات مختلفی میفرماید هر جا که مردمی زندگی میکردند، از سوی خداوند پیامبرانی برای هدایت آنها فرستاده شده است. البته در قرآن مجید فقط نام تعداد محدودی از آنها آمده است، چنانچه میفرماید: «و پیامبرانى که سرگذشت آنها را پیش از این، براى تو باز گفتهایم و پیامبرانى که سرگذشت آنها را بیان نکردهایم ... ».
یعنی ای پیامبر ما تنها سرگذشت بعضی از پیامبران خود را برای تو بیان کردیم، نه همهی آنها را.
اینکه هر قوم و امتی دارای دین بودهاند مورد تأیید دینشناسان نیز میباشد، اما چون خداوند متعال در صدد استفاده تربیتی از سرگذشت و داستان پیامبران برای دیگر انسانها بوده است، فقط داستان انبیای منطقه خاورمیانه را نقل کرده است که مردم میتوانستند بروند و صحت گفتههای قرآن را تأیید کنند.
پاسخ تفصیلی
خداوند انسان را خلق و او را از نعمتهای بیشماری از جمله، نعمت عقل و اندیشه و خرد بهرهمند ساخته است. و در ازای نعمتهای فراوانی که به او عطا نموده تکالیفی نیز از او خواسته است، اگر چه این تکالیف نیز به نوبهی خود از بزرگترین نعمتهای الهی میباشند.
لازمهی تکلیف این است که از طرف خداوند پیامبرانی برای ابلاغ وظایف و دستورات دینی به سوی انسان فرستاده شده باشند و گرنه تکلیف معنا ندارد.
پیامبران الهی انسانهای تربیت یافتهای بودند که از طرف خداوند برای ابلاغ دستورات پروردگار و هدایت انسانها، مأمور شده بودند. سنت خداوند بر این بود که در میان هر گروه و قومی شخصی را برای هدایت آنها برانگیزاند. چنانکه در قرآن کریم میفرماید: «ما در هر امتى رسولى برانگیختیم...».[1] این مضمون در آیات دیگری از قرآن کریم نیز رسیده است.[2] پس مسلم است هر کجای جهان که مردمی زندگی میکردند پیامبرانی هم برای هدایتشان مبعوث شدهاند،[3] اما در آیات قرآن و روایات و تاریخ نام همهی آنان ذکر نشده است. اجمالا در بعضی از روایات ما آمده است که خداوند 124000 پیامبر، و در بعضی دیگر 8000 پیامبر، به همراه معجزه و دلیل برای هدایت مردم فرستاد.[4] قرآن مجید تنها از 25 تن از انبیای الهی نام برده است. شاید به همین تعداد و یا کمتر و یا بیشتر در روایات آمده باشد. این تعداد اندک کجا و 124000 و یا 8000 پیامبر "که در روایات به عنوان عدد انبیا آمده است کجا؟ این قرآن است که در یکجا میفرماید: «ما داستان بعضی از پیامبران را نقل کردیم و داستان بعضی دیگر را نقل نکردیم».[5] و در جای دیگر بیان می دارد: «ما پیش از تو رسولانى فرستادیم سرگذشت گروهى از آنان را براى تو بازگفته، و گروهى را براى تو بازگو نکردهایم....».[6] و همهی اینها میتواند مؤید این گفته دینشناسان باشد که در بین همهی اقوام، دینی وجود داشته است.
رابرت هیوم در کتاب ادیان زنده جهان میگوید: «در تاریخ بشر هرگز قبیلهای وجود نداشت که به گونهای دین نداشته باشد». وی میگوید: دین وجه امتیاز اصلی بشر (با حیوانات )است.[7] طبیعتا باید میان ادیان زنده جهان و دینهایی که امروزه از بین رفتهاند فرق گذاشت. وی میگوید: «آسیا محل تولد تمام ادیان زنده جهان است».[8] اما از تعدادی از ادیان مرده در بقیهی نقاط جهان نام میبرد که نشان میدهد انبیا به عنوان دارندگان دین الهی در همهی مکانهایی که انسانهایی زندگی کردهاند وجود داشتند. وی میگوید: «...ادیان مصر قدیم در آفریقا، ادیان مکزیک و پروی باستان در امریکا و ...»
پس مسلماً پیامبرانی زیادی بودند که خداوند نام آنها را در قرآن نبرده است.[10] و آنچه قرآن مجید بیان کرده صرفا سرگذشت پیامبرانی است که در منطقهی خاورمیانه بودند و شاید هدف قرآن از ذکر این دسته از پیامبران، استفادههای تربیتی مردم از سرگذشت آنان بوده است؛ زیرا تنها تاریخ و آثار اقوام اینان در دسترس مردم آن زمان بود و شناختشان برای مردم آن زمان آسانتر بود. بر همین اساس قرآن در جاهایی که از این پیامبران نام میبرد، مردم را به دیدن آثار و ویرانههای تمدن اقوامی که آن پیامبران را انکار میکردند، دعوت میکند و میفرماید: «در زمین مسافرت کنید و عاقبت کسانی را که تکذیب کردند ببینید».[11] (و از آنان عبرت بگیرید). از این جهت اگر حکایت حضرت موسی(ع) بیشتر به میان آمده مناسبتهایی است که برای عبرت دیگران تذکّر آن لازم بوده است و روبروییهایی است که مسلمانان با اهل کتاب داشتند.
این احتمال نیز داده شده است که؛ ظهور تمدن های مختلف در خاورمیانه بوده است و به گفته باستان شناسان و کسانی که در تاریخ تمدن اقوام و ملل مطالعه میکنند اولین نمونهها در این منطقه شکل گرفته بود؛ از اینرو ضرورت بعثت پیامبران در این منطقه را در پی داشت.
البته، باید توجه داشت که شرایط و ملاحظات بسیار در انتخاب و گزینش پیامبر مورد ملاحظه است که خداوند خود از آن آگاه است. و شاید بتوان گفت که در سرزمینهایی مانند: فلسطین، جزیرة العرب، مکّه و مدینه، رجال دین و مردان خدا و کسانی که آمادگی قبول دعوت حق را داشته باشند بیشتر پرورش مییافتهاند، چنانکه مثلاً در یونان، فلاسفه بیشتر زمینهی پیدایش داشتند.
در هر حال، این امری الهی است و خدا از همه داناتر به آن است؛ هر چه که باشد و به هر جهتی که باشد این پیامبرانی که در قرآن مجید یاد شدهاند از این سرزمینهای مبارک برخاستهاند و در این جای هیچ بحثی نیست که همهی ادیان بزرگ موجود در جهان امروز، در خاورمیانه متولد شدهاند و در طی قرون متمادی بقیهی ادیان را در خود هضم کرده و پیروان آنها را به تبعیت از خود دعوت کردهاند.اما این بدان معنا نیست که پیامبران در دیگر نقاط جهان نبوده اند.
#پاسخگویی_شبهات_دینی
#مرکز_معرفت_و_مهارت
🔰 دوره توانمندسازی «پاسخگویی به شبهات دینی»
👈 ویژه طلاب (برادران و خواهران)
🔷 با حضور اساتید برجسته، از جمله:
🔸 آیت الله نجم الدین طبسی
🔹 حجت الاسلام والمسلمین توحیدی
🔸 حجت الاسلام والمسلمین دکتر فرمانیان
🔹 حجت الاسلام والمسلمین جواد ابوالقاسمی
🔸 حجت الاسلام والمسلمین افضل آبادی
🌺 مزایای دوره:
- گواهی پایان دوره از دانشگاه رضوی و مركز تخصصی مطالعات تطبیقی مذاهب اسلامی
- راهیابی به دوره تخصصی
- معرفی به نهادهای تبلیغی
- تقدیر از ممتازین دوره
💻 نحوه برگزاری: 32 جلسه مجازی/ آنلاین
⌛️ پایان مهلت ثبت نام: ۱۴۰۰/۱۰/۳
لینک ثبت نام و اطلاعات بیشتر در:
🌐 Maharat.Razavi.ir
☎️ تلفن راهنما (وقت اداری): 05132211413
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
📣 لینک کانال مرکز معرفت و مهارت دانشگاه علوم اسلامی رضوی جهت اطلاع از سایر دورههای مرکز:
🌐https://eitaa.com/joinchat/3361538070Cd1fc66a60f
⚜️مقام معظم رهبری
«احترامی که مسلمانان برای عیسی مسیح (علیه السلام) قائل هستند، کمتر از مقام و شایستگی وی در نظر مؤمنان مسیحی در مسیحیت نیست.»
📢همزمان با میلاد حضرت عیسی روح الله (ع)چهارمین نشست کنگره بین المللی ولایت اجتماعی زن
با محوریت معاصر سازی سبک زندگی حضرت مریم (س)
📆 زمان : پنجشنبه ۲ دی ماه
🕘ساعت ۹ صبح
✅ با حضور اساتید و اندیشمندان مسلمان، ارمنی، مسیحی و آشوری، از ایران و کشور های مختلف
به صورت حضوری و مجازی و تجلیل از خانواده محترم شهدای مسیحی، ارامنه و آشوری
♦️با سخنرانی اندیشمندان بزرگ
❇️ استاد حسن رحیم پور ازغدی
❇️ اسقف اعظم سیبوه سرکیسیان
❇️ کیشیش رایان عیسی
❇️ خانم دکتر لاویان
🌐لینک ورود به جلسه فارسی زبان 👇
🆔https://adobe1799.pardisco.co/congress/
🌐پخش زنده از پیام رسان روبیکا 👇
🆔 https://rubika.ir/tanineyas
سلام علیکم
استاد محترم، بخشنامه اجرای ترم دوم دوره ضمن خدمت اساتید کلام، به مدارس علمیه ابلاغ شده است. شما استاد محترم می توانید به صفحه پرتال استاد به ادرس https://ostad.whc.ir مراجعه نموده و در منوی دوره های ضمن خدمت، فایل های ترم دوم این دوره را مشاهده نمایید و در جریان برنامه دوره و تاریخ آزمون پایان دوره قرار بگیرید. ضمنا اساتید دارای مدرک سطح 3 فلسفه و کلام از هر دو درس این ترم، معاف می باشند و نیز اساتید شاغل به تحصیل سطح 4 کلام ، سطح 4حکمت متعالیه و دکتری کلام از کل دوره معاف می باشند.
اداره کل اساتید
*جایگاه و نقش کلام شیعی در تمدن سازی*
✅مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی - اسلامی با همکاری معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه برگزارمی کند
🔶سلسله نشست های دومین همایش(مجازی)علوم انسانی - اسلامی،پژوهش و فناوری
⬅️جایگاه و نقش کلام شیعی در تمدن سازی
👤ارائه دهنده: حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی سبحانی
⬅️ناقدان:
حجت الاسلام و المسلمین دکتر امیر غنوی
حجت الاسلام و المسلمین محمد صفر جیرئیلی
جناب آقای دکتر سید علیرضا عالمی
📒دبیر علمی: حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید محسن شریفی
⏰زمان : یک شنبه 5 دی ماه 1400ساعت 13
⬅️لینک ورود به جلسه:
🌐 http://join.skype.com/fGSYa51D8qxh
دستورالعمل ترم دوم دوره ضمن خدمت کلام م.pdf
214K
'دستورالعمل ترم دوم دوره ضمن خدمت کلام
هدایت شده از حاجات
doahaye-sadereh-az-emam-zaman.pdf
1.39M
دعاهای صادره از امام زمان عج
نوشته : محمد تقی اکبر نژاد
انتشارات مسجد مقدس جمکران