📗نوشتار نخست از سلسله بحث های «جامعه و تاریخ»
🖊« وجود حقیقی جامعه در نگاه علامه طباطبائی »
🖊ناسازگاری وحدت جامعه با کثرت افراد
#جامعه #تاریخ
#امت
#علوم_انسانی
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
المحکمات
📗نوشتار نخست از سلسله بحث های «جامعه و تاریخ» 🖊« وجود حقیقی جامعه در نگاه علامه طباطبائی » 🖊ناسازگا
✍ #استاد_موالی_زاده
🖊« وجود حقیقی جامعه در نگاه علامه طباطبائی »
1⃣نوشتار نخست از سلسله بحث های «جامعه و تاریخ»
🔰اگر چه در نگاه نخست ، اعتباری بودن ترکیب جامعه انسانی و اصالت بخشیدن به فرد ، امری بدیهی به نظر می رسد و استدلال های برخی از فلاسفه غربی بر حقیقی بودن ترکیب جامعه (اصالت الاجتماع) به سبب از میان رفتن هویت فردی پذیرفتنی نیست اما پس از روبرو شدن با آیاتی همچون « ان لکل امة اجلا» و « تلک امة قد خلت لها ما کسبت» «امة مقتصدة» «زینا لکل امة عملهم» «کل امة تُدعی الی کتابها» ، که بر اساس آن ، امت نیز همانند فرد از وجود حقیقی ، اجل معین ، کتاب اعمال ، شعور و فهم ، اطاعت و معصیت برخوردار است ، نمی توان ماهیت «امت» را همچون جامعه ، اعتباری دانست . لذا ناگزیریم واژه «امت» در قرآن را با معنایی مترقیانه تر از معنای اعتباری و رائج از جامعه ، تفسیر کنیم .
📌واژه «امت» ناظر به آن اجتماعی از افراد است که تنها بر اساس تامین نیازهای غریزی و حیوانی و تمتع مادی گرد هم نمی آیند بلکه به دنبال نیل به اهداف فطری ، تجمع خود را ارتقاء می بخشند و به واسطه اعتقاد به آرمان خود و تلاش برای رسیدن به آن ، با حفظ هویت و اراده فردی ، وحدتی حقیقی در میان آنها شکل می گیرد که همانند کاتالیزوری در پرورش آنها و رساندنشان به هدفشان عمل می کند . قطعا نقش «امام» در شکل گیری امت را نمی توان نادیده گرفت .
🔹علامه طباطبائی عمده ی دیدگاه خود در رابطه با حقیقی بودن جامعه را در ذیل آیه 200 سوره آل عمران بیان می کند ( 15 نکته کلیدی در مبادی جامعه شناسی در 40 صفحه که شایسته است هر پژوهشگر حوزه علوم انسانی آن را مطالعه کند )
🖊ناسازگاری وحدت جامعه با کثرت افراد :
مانع اصلی در برابر دیدگاه وحدت حقیقی جامعه ، استقلال افراد و حفظ هویت فردی آنهاست . جمع میان این دو چگونه امکان پذیر می باشد ؟ مانعی که سبب شد فلاسفه غرب به دو گروه اجتماع گرا و فرد گرا تقسیم شوند . چگونه وحدت حقیقی جامعه را پذیرفت اما گرفتار جبر اجتماعی و سلب اراده فردی نشد ؟
🔸برای پاسخ به این پرسش ، شهید مطهری ما را به «علم النفس» دعوت می کند . نخست باید قاعده « النفس في وحدتها کلّ القوی» را به درستی تصور کرد تا بتوان راه جمع میان کثرت و استقلال افراد و وحدت جامعه را یافت .
🖇در نوشتار بعدی به بررسی ارتباط میان «علم النفس» و «علم الاجتماع» خواهیم پرداخت تا راه حل مانع مزبور روشن گردد .
#جامعه #تاریخ
#امت
#علوم_انسانی
@almohkamat
مقدمه واجب25.mp3
10.81M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه بیست و پنجم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
🏴به مناسبت شهادت امام سجاد (علیه السلام)
🖊و قالَ الاِْمامُ السَّجادُ عليه السلام:
وَيْحَكَ اَفى حَرَمِ اللّه ِ اَسْأَلُ غَيْرَاللّه ِ عَزَّوَجَلَّ؟!! اِنّى آنِفُ اَنْ اَسْأَلَ الدُّنْيا خالِقَها، فَكَيْفَ اَسْأَلُها مَخْلُوقا مِثْلى؟!
📌كسى به حضرت گفت: حال كه وليد بن عبدالملك در مكّه است، نزد او برو و از او بخواه در مورد توليّت اوقاف و صدقات على بن ابى طالب عليه السلام از تو حمايت كند. امام چهارم فرمود: بيچاره! در حرم خدا از غيرخدا چيزى درخواست كنم؟!! براستى من خوش ندارم كه از آفريننده جهان، دنيا را درخواست كُنم، چگونه آن را از مخلوقى همچون خود درخواست نمايم.
📚[بحارالانوار، ج 46، ص 64.]
#شهادت_امام_سجاد
@almohkamat
May 11
مقدمه واجب26.mp3
12.07M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه بیست و ششم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
مقدمه واجب27.mp3
9.54M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه بیست و هفتم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
🖊رفع حجاب با حجاب
1️⃣نوشتار اول از سلسله مباحث « پرده ملکوتی حجاب »
✍️به قلم #استاد_موالی_زاده:
🔸(خوانندگان گرامی ، در این نوشتار به دنبال آن هستیم که نخست نگاهی معرفتی و توحیدی به موضوع ارزشمند «حجاب» پیدا کنیم تا بر اساس آن به دیگر ابعاد اخلاقی ، اجتماعی و فقهی ـ حقوقی آن بپردازیم . این روش از مطالعه ، به ما کمک می کند تا به ارزش حجاب شرعی و کارکرد آن بیش از پیش پی ببریم و در برنامه ریزی برای گسترش حجاب به دور از محافظه کاری اما هوشمندانه اقدام کنیم .)
««فَلَمَّا ذاقَا الشَّجَرَةَ بَدَتْ لَهُما سَوْآتُهُما وَ طَفِقا يَخْصِفانِ عَلَيْهِما مِنْ وَرَقِ الْجَنَّةِ»اعراف/22
⁉️پرسش 1 ـ آدم و حوا هنگامی که از آن «درخت ممنوعه» چشیدند ، چه چیزی بر آنها آشکار گردید که به پوشاندن آن با برگ های بهشتی پرداختند ؟؟؟ ، علامه در المیزان با استناد به قرینه «پوشاندن با برگ» ، واژه «سَوْآتُهُما» را به آشکار شدن اندام و عورتشان(برهنگی) معنا کرده است . همچنین تعبیر «نزع لباس» در آیه «أخْرَجَ أَبَوَيْكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ يَنْزِعُ عَنْهُما لِباسَهُما لِيُرِيَهُما سَوْآتِهِما» (اعراف/22) بر همان تفسیر علامه دلالت دارد .
⁉️پرسش 2 ـ آن درخت ، چه بود که با صرف چشیدن از آن ، آدم و حوا ، برهنه و عریان شدند ؟ ، صدرا در تفسیر خود و هم علامه در رساله «الانسان» ، در تفسیر ملکوتی از داستان آدم در بهشت ، آن درخت را تمثّل عالم طبیعت می دانند که آدم و حوا با التفات و توجه به آن (چشیدن و خوردن ملکوتی نه مُلکی) ، چشمشان بر جهان مادی گشوده شد تا زمینه برای تکمیل قوس نزولشان با «هبوط» و فرود آمدن بر زمین فراهم گردد . لذا اخراج آدم و حوا از بهشت ، عقوبت نبود .
📌آدم و حوا پس از آنکه توانستند جهان مادی و طبیعت را تمثّل کنند ، خود را برهنه یافتند (یعنی انسان وابسته و گراییده به جهان مادی در هیات برهنگی تمثل می کند) لذا التفات آدم و حواء به دنیای مادی ، با برهنگی همراه بود . از اینجا ، دلیل وسوسه شیطان بر نزدیک کردن آدم و حوا به آن درخت روشن میگردد . و معنای گناه و عصیان آن دو نیز معلوم می شود .
⁉️پرسش 3 ـ چرا حضرت آدم و حوا پس از برهنه شدن ، به پوشاندن خود پرداختند ؟ ، زیرا آدم و حوا پیش از گرایش به دنیای مادی ، در صورت ملکوتی خود ، لباس داشتند . لذا در آیه قرآنی(اعراف/27) تعبیر «نزع لباس» توسط وسوسه شیطان آمده است که نشان از پوشش دارد . از این رو ، با پوشاندن دوباره خود (حجاب) در نظر داشتند از اسارت در مُلک و دنیا روی گردان شوند و به ملکوت و غیب التفات یابند و به قرب الهی برسند .
🔹از نگاه انسان شناسی قرآنی ، برهنگی باطن انسان اسیر دنیا می باشد که حتی پس از مرگ به سبب گرایش به دنیا ، باطن برهنه خود را در ملکوت اسفل می بیند «ابکي لخروجي من قبري عریانا» ولی حجاب شرعی ، سبب حرکت به سوی اسماء الهی می گردد . باطن و حقیقت ملکوتی حجاب شرعی نیز همان برگ های بهشتی است (ورق الجنة) اگر چه ما با چشم مادی تنها پارچه می بینیم .
🔰اگر برهنگی را «نماد» و تمثّل انسان دنیاطلب بدانیم ، حجاب نیز «نمود» و تمثل انسان ملکوتی است . درب های آسمان بر جامعه بی حجاب بسته خواهد شد «لا تُفَتَّحُ لَهُمْ أَبْوابُ السَّماءِ»أعراف/40 و «حجاب شرعی» زمینه را برای رفع «حجاب مُلکی» و صعود به ملکوت فراهم می سازد .
#حجاب
#حجاب_شرعی
#حجاب_ملکوتی
@almohkamat
مقدمه واجب28.mp3
11.97M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه بیست و هشتم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
مقدمه واجب29.mp3
13.12M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه بیست و نهم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
مقدمه واجب30.mp3
13.57M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه سیم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
المحکمات
✍ #استاد_موالی_زاده 🖊« وجود حقیقی جامعه در نگاه علامه طباطبائی » 1⃣نوشتار نخست از سلسله بحث های «ج
🖊رابطه فلسفی فرد با جامعه از نگاه شاگردان علامه :
2⃣نوشتار دوم از سلسله بحث های «جامعه و تاریخ»
✍️به قلم #استاد_موالی_زاده :
⁉️مانع اصلی آیت اله مصباح یزدی از پذیرش دیدگاه استاد خود یعنی : تکوینی بودن وجود جامعه ، سرنوشت افراد در این جامعه تکوینی است ؟؟؟ نسبت افراد با جامعه به کدام یک از نسبت های فلسفی بر می گردد ؟ نسبت ماده و صورت(جنس و فصل) ؟ نسبت جوهر و عرض ؟ نسبت علت و معلول ؟ ، هیچ یک از این نسبت ها قابل تطبیق نیست .
🖇پرسش را از زاویه ای دیگر طرح کنیم : اگر جامعه ، از ترکیب افراد بوجود آید ، و این ترکیب هم اعتباری نباشد ، در ترکیب های تکوینی ، اجزاء ، فعلیت خود را از دست می دهند . و این معنایی غیر از سلب هویت افراد و اراده آنها و پذیرش جبر اجتماعی ندارد که بطلان آن هویدا است .
لذا آیت اله مطهری برای ارزیابی علمی این بُعد از مساله ، نخست به بررسی فلسفی اقسام ترکیب ها پرداخت تا گونه جدیدی از ترکیب را در جامعه تکوینی(امت) به اثبات برساند .
🖊تشکیک پذیری نفس انسان
در هنگام مطالعه گونه های مختلف ترکیب در جهان مادی ، با نفس انسان روبرو می شویم که ترکیب شگفت انگیزی است . نفس انسان ترکیبی از قوای متعدد و فراوانی است که دائما در حال نزاع و کشمکش با همدیگر هستند مانند نزاع همیشگی قوای حیوانی با قوای روحانی نفس ، اما در عین حال ، نفس ، وجودی بسیط و دارای وحدت میباشد گویی خبری از آن قوای متعدد و متضاد نیست . کسی هم نمی گوید که انسان دو یا چند نفس دارد تا قوا را میان نفوس یک فرد تقسیم کنیم و توجیهی برای این کشمکش و تضاد بیابیم . راه حل چیست ؟
✅صدرا توانست معمای بساطت در عین ترکیب نفس را با بهره گیری از قانون «تشکیک در وجود» و « وحدت در عین کثرت» حل کند و قاعده «النفس فی وحدتها کلّ القوی» را در حکمت متعالیه به بار بنشاند .
🖊تشکیک پذیری وجود جامعه
آیت اله مطهری به پیروی از دیدگاه استاد خود ، جامعه را قوی تر از نفس انسان می داند . افراد در یک جامعه ، همانند قوا و اعضا انسان ، نقش قوای آن جامعه را بازی می کنند اگر چه سطح استقلال افراد در برابر جامعه بسیار بالاتر از استقلال قوای نفس می باشد به گونه ای که افراد دارای اراده و فاعلیت بالقصد هستند اما قوای نفس هیچ یک اراده مستقل در برابر نفس ندارند .
📌در نگاه ایشان ، جامعه مانند نفس ، تشکیک پذیر است و در عین ترکیب از افراد متکثر ، وحدت وجودی دارد . البته باید توجه کرد ، همانگونه که قوای نفس نسبت به قوای حیوان از استقلال بیشتری برخوردارند ، سطح استقلال قوای جامعه (افراد) هم از استقلال قوای نفس بسیار بالاتر است . لذا کشمکش و نزاع و اختلاف میان افراد یک جامعه از قوای نفس بسیار بیشتر است بر خلاف حیوان که در میان قوایش ، نزاعی با عنوان نفس اماره و نفس لوامه وجود ندارد .
🔰بنابراین ، اگر اجتماع افراد ، مکانیکی و اعتباری باشد توان آنها بر اساس «تصاعد حسابی» برآورده می شود اما اگر همان افراد ، جامعه ای تکوینی تشکیل دهند ، توانشان بر اساس «تصاعد هندسی» بر آورد خواهد شد .
✔️این مطلب در نوشتار آینده شرح داده می شود .
ادامه دارد .....
#جامعه #تاریخ
#نفس
#علوم_انسانی
@almohkamat
مقدمه واجب31.mp3
12.89M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه سی و یکم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
مقدمه واجب32.mp3
9.19M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه سی و دوم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
المحکمات
🖊رفع حجاب با حجاب 1️⃣نوشتار اول از سلسله مباحث « پرده ملکوتی حجاب » ✍️به قلم #استاد_موالی_زاده:
🖊حجاب ، ارمغان بهشتی آدم و حوا
2⃣نوشتار دوم از سلسله مباحث « پرده ملکوتی حجاب »
✍به قلم#استاد موالی_زاده:
⁉️سابقه حجاب و پوشش به چه زمانی از تاریخ بشریت باز می گردد ؟ آیا انسان ها بر حسب نیازهای مادی خود ، حجاب و پوشش را اختراع کردند ؟ یعنی انسان پس از آنکه زندگی خود را بر زمین آغاز کرد ، مانند دیگر حیوانات ، تا مدتها با تن برهنه به سر می برد تا آنکه به ضعف پوست خود پی برد و برای حفظ تن خود از آفات طبیعی ، پوشش را اختراع کرد ؟ یا آنکه انسان با حجاب و پوشش از بهشت هبوط کرد و بر زمین فرود آمد ؟
🔸حجاب و پوشش ، ترکیبی اعتباری است که خداوند متعال ، آن را به خود نسبت می دهد «جَعَلَ لَكُمْ سَرَابِيلَ تَقِيكُمُ الْحَرَّ وَ سَرَابِيلَ تَقِيكُمْ بَأْسَكُمْ»(نحل/81) و بالاتر از این ، آیه شریفه :« يَا بَنِي آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاساً يُوَارِي سَوْآتِكُمْ »(اعراف/26) می باشد که از واژه «انزلنا» استفاده شده است که دلالت دارد حجاب و پوشش در دنیا ، چهره ای از خزانه ملکوتی آن است . علامه طباطبائی در تفسیر این آیه ، از آیه « وَ إِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلاَّ عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَ مَا نُنَزِّلُهُ إِلاَّ بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ »(حجر/21) بهره می برد که نشان می دهد نزول از سنخ «تجلی» است نه «تجافی» .
🖊گزارش قرآنی از حجاب در بهشت :
آدم و حوا در بهشت دو مرحله را درک کردند : پیش از خوردن از درخت ممنوعه و پس از آن . آدم و حوا در بهشت ـ چه رتبه ملکوتی بهشت و چه رتبه مُلکی آن ـ پیش از وسوسه شیطان به خوردن از درخت ، با حجاب بودند و هنگامی که آدم و حوا از آن درخت ممنوعه خوردند ، عریان و برهنه شدند . تعبیر «نزع لباس» در آیه « أَخْرَجَ أَبَوَيْكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ يَنْزِعُ عَنْهُما لِباسَهُما » اعراف/ 27 آمده است که دلالت بر پوشش داشتن پیش از خوردن از آن درخت دارد . و پس از برهنگی به واسطه خوردن از آن درخت ، دوباره خود را با برگ های بهشتی پوشاندند و با حجاب ، پای بر زمین نهادند . واژه «یخصفان» در آیه « فَلَمَّا ذاقَا الشَّجَرَةَ بَدَتْ لَهُما سَوْآتُهُما وَ طَفِقا يَخْصِفانِ عَلَيْهِما مِنْ وَرَقِ الْجَنَّة» به معنای چسباندن برگ ها است تا شکل لباس یابند و بتوانند آن را بپوشانند .
🖊تفسیر ملکوتی حجاب :
بر اساس نگاه ملکوتی به داستان بهشت آدم و حوا ، پوشش در هر دو مرحله پیش از خوردن از درخت ممنوعه و پس از آن ، ملکوتی است . آدم و حوا در پیش از التفات به دنیای مادی ، غرق در نور ملکوتی اسماء الهی بودند و خود را هم با حجاب ملکوتی شهود کردند . « إِنَّ لَكَ أَلاَّ تَجُوعَ فِيهَا وَ لاَ تَعْرَى »(طه/118) یعنی ای آدم تا در بهشت هستی برهنه نخواهی بود .
📌اما هر گاه انسان به جهان ما دون و اسفل السافلین التفات یابد ، تمثل ملکوتی آن انسان ، همراه با برهنگی است . همانگونه که انسان پس از مرگ در صورتی که به جهان مادی التفات داشته باشد ، خود را برهنه و عریان می بینند « أبکي لخروجي من قبري عریانا» .
🔹از این رو ، آدم و حوا پس از تمثّل برهنگی خود ، دوباره به عالم اسماء الهی توجه یافتند و در نور آن فرو رفتند و به سبب آن ، تمثل حجاب ملکوتی با «ورق الجنة» برای آنها رخ داد .
🔰بنابراین ، حجاب شرعی در زندگی دنیایی در واقع ، تجلی و نمود «ورق الجنه» در ملکوت است . حجاب تنها چند متر پارچه نیست بلکه عارف باطن بین ، حجاب شرعی ـ خصوصا پوشش زنان ـ را نور ملکوتی بهشتی می بیند ، و جامعه با حجاب را جامعه ای ملکوتی می یابد .
#حجاب
@almohkamat
مقدمه واجب33.mp3
10.1M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه سی و سوم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
مقدمه واجب34.mp3
12.32M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه سی و چهارم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
المحکمات
🖊حجاب ، ارمغان بهشتی آدم و حوا 2⃣نوشتار دوم از سلسله مباحث « پرده ملکوتی حجاب » ✍به قلم#استاد موال
🖊حجاب ، آیینه جلال و جمال الهی
3⃣نوشتار سوم از سلسله بحث های «پرده ملکوتی حجاب»
✍به قلم #استاد_موالی_زاده :
🔹«حجاب» شرعی از تجلیات اسماء جلال الهی میباشد اگر چه نسبتی محکم با تجلی اسماء جمال الهی نیز دارد . زن مسلمان با حجاب خود به سلوک در اسماء جلال الهی می پردازد .
⁉️ اسماء جمال چه هستند ؟ اهل معرفت گویند ، اسماء جلال آن دسته از اسماء الهی است که سبب دفع اشیاء از نزدیک شدن و قرب الی الله می شوند . چرا دفع ؟؟ دلیلش در استقلال منشی انسان است . استقلال بینی در برابر ذات خداوند مانع اصلی جذب و قرب الهی میباشد که سبب رانده شدن از درگاه الهی می گردد همانگونه که شیطان رانده شد « فاخرُج مِنها انّک رَجیم »(ص/77) .
⁉️اسماء جلال چه نقشی در این میان دارند ؟ اهل معرفت گویند ، تجلی جلالی ذات حق با اسمایی مانند قهار ، منتقم ، متعالی ، عظیم و عزیز ، سبب می شود انسان استقلال بین در برابر خداوند ، بترسد و خوف کند و وحشت سراسر وجودش را فرا گیرد تا بطلان پندارش روشن گردد و به «عبد الله» بودن خود التفات یابد و بتواند با اسماء جمال ، جذب ذات حق شود .
⁉️منشاء استقلال بینی انسان چیست ؟ اهل معرفت گویند ، استقلال پنداری انسان نتیجه اسارت و دلبستگی به طبیعت مادی و فنای در وجود مادی است که آن هم نتیجه تبعیت از خواهشهای نفسانی و حیوانی می باشد . «وَ لَوْ شِئْنَا لَرَفَعْنَاهُ بِهَا وَ لٰكِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الْأَرْضِ وَ اتَّبَعَ هَوَاهُ»(اعراف/176)
⁉️راه رهایی از فناء در طبیعت مادی چیست ؟ ، امام خمینی معتقد است خداوند متعال برای زدودن این آلودگی از دامان انسان ، مناسکی فقهی را در دین تشریع فرمودند که باطن و سرّ آنها ، تجلی اسماء جلال الهی است . ایشان طهارات (وضو و غسل) را نمونه تجلی اسماء جلال می داند همانگونه که عبادات را تجلی اسماء جمال معرفی می کند . انسان در ابتدا ، با وضوء ، خود را از اسارت و دلبستگی به طبیعت مادی و استقلال بینی رها می سازد تا مجوز ورود در نماز را پیدا کند و جذب ذات حق گردد .« فی کل جلال جمال»
🔸حال با توجه به تمثل حیوانیت انسان در برهنگی (به نوشته قبلی مراجعه شود) ، «حجاب» شرعی جامعه را از غوطه ور شدن در آلودگی برهنگی به عنوان نماد انسان حیوانی می رهاند و سبب «آزادی جامعه» از چنگال طبیعت حیوانی می گردد . لذا حجاب شرعی از تجلیات اسماء جلالیه برای «جامعه» بشمار می آید همانگونه که وضوء از تجلیات جلالیه برای فرد است . اگر وضوء طهارت فردیه ایجاد می کند ، حجاب نیز طهارت اجتماعی را به ارمغان می آورد .
🖊حجاب و نسبت آن با اسماء جمال الهی :
🔹اهل معرفت گویند هر جلالی در باطن خود ، جمالی دارد . حجاب نیز که تجلی جلال می باشد ، در باطن خود محبت و عشق را به ارمغان می آورد که تجلی جمال الهی است . اما چگونه ؟؟ گسترش حجاب در جامعه ، سبب استحکام کانون خانواده می گردد که خانواده هم مظهر و نمود محبت و عشق و جمال الهی است و اینگونه زن مسلمان با حجاب خود هم آیینه جلال الهی می شود و هم جمال الهی
#حجاب
#حجاب_شرعی
#جمال #جلال
@almohkamat
✔️ مدینه فاضله اربعین حسینی
✍به قلم #استاد_موالی_زاده:
🔸«امروز هدف هر مسلمان بايد ايجاد تمدّن اسلامى نوين باشد ... ايجاد تمدّن عظيم اسلامى، هدف نهايى ما است.... اين راهپيمايى اربعين ميتواند يك وسيلهى گويايى براى تحقّق اين هدف باشد.»
این گفته گهربار و ارزشمند امام خامنه ای در جمع موکب داران عراقی اربعین در سال 98 است که کارکرد اصلی راه پیمایی اربعین امام حسین ـ علیه السلام ـ را به همگان گوشزد می کند .
⁉️کارکرد تمدن سازی ؟ راهپيمايى اربعین در این مدت کوتاه چند روزه ، چگونه می تواند «وسیله ای گویا» برای گام برداشتن به سمت تمدن توحیدی باشد ؟ این موضوع جای بسی ژرف اندیشی دارد تا به زوایای پیدا و نهان آن پی برد . به سراغ اندیشه های علامه طباطبایی و آیت اله مطهری می رویم تا به مبانی این فرمایش گهربار اشاره مختصری داشته باشیم .
🖊تمدن توحیدی و گذر از مرزهای جغرافیایی و نژادی :
پیدایش یک تمدن نیازمند عامل وحدت و همگرایی است تا بر پایه آن ، توان انسان ها برای دستیابی به اهداف تمدنی ، هم افزا شود و حرکتی شتابان به سوی آن اهداف صورت پذیرد .
عواملی همچون زبان ، سرزمین ، قومیت ، شغل و حتی ایدئولوژی های بشری هر یک به نوبه خود می تواند عامل وحدت برای پایه گذاری تمدن باشد اما هیچ یک وحدتی گسترده و همه جانبه و ژرف و زوال ناپذیر به دنبال نخواهد داشت .
🔹تنها عاملی که نوید بخش وحدتی جهانی می باشد ، «فطرت» است که در درون همه انسان ها جای دارد «فطرت الله التی فطر الناس علیها» روم/30 . و می توان با بالاترین پیام فطری ـ اعتقاد به توحید و نفی طاغوت ـ دعوتی جهانی را ترتیب داد ، «قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَ بَيْنَكُمْ أَلاَّ نَعْبُدَ إِلاَّ اللَّهَ وَ لاَ نُشْرِكَ بِهِ شَيْئاً وَ لاَ يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضاً أَرْبَاباً مِنْ دُونِ اللَّهِ» آل عمران/64
✅بنابراین ، تمدن نوین اسلامی که دارای ماهیتی توحیدی است و تنها بر پایه ارزش های فطری نهفته در درون انسان ها شکل می گیرد ، با درنوردیدن همه مرزهای قراردادی مانند زبان و نژاد و سرزمین ، شایستگی جهانی شدن را دارد .
📌شرط پیدایش تمدن نوین اسلامی ، پر رنگ شدن نگاه توحیدی در مواجهه انسان ها با همدیگر (صبغه الله و من احسن من الله صبغه)بقره/۱۳۸ ، و رنگ باختن نگاه های نژادی و سرزمینی است که اوج آن در راهپیمایی اربعین دیدنی است .
🔰علامه طباطبائی اصالت بخشیدن به تقسیمات نژادی ، زبانی و میهنی و گرایش بدانها را با وجود طبیعی بودن ، ناسازگار با فطرت و نمودهای آن می داند که مسلمانان را به انحطاط می کشاند و از نیل به تمدن توحیدی باز می دارد .
ایشان در ذیل آیه «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»آل عمران/200 ، بها دادن به این گونه از تقسیم ها را عامل دوری ، تفرقه و تشتت مسلمانان و رویارویی در برابر هم معرفی می کند .
⁉️پرسش : بر پایه ی جهان بینی توحیدی ، گوناگونی ملت ها و کشورها بر اساس نژاد یا ملیت و یا اقلیم فاقد هر گونه ارزش ذاتی است ، پس فلسفه آفرینش بشر در نژادهای گوناگون با قومیت های چندگانه چه خواهد بود ؟
✅پاسخ : آیت اله مطهری در کتاب جامعه و تاریخ در شرح آیه «وَ جَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَ قَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا» حجرات/13 ، فلسفه اجتماعی آفرینش خاص انسان ها در نژاد و قومیت های مختلف را پیدایش زندگی اجتماعی بشر می داند که ارزش آن در حدّ نشانه و علامت بودن است تا بتوان بر پایه آن ، به بازشناسی و شناخت یکدیگر پرداخت . در صورت شباهت همه جانبه انسان ها با همدیگر ، زندگی اجتماعی انسانی فراهم نمی گردید . بنابراین ، انتساب به نژاد و قوم و سرزمینی خاص ، تنها غایتی طبیعی و مُلکی دارد و از هر گونه ارزش ملکوتی و توحیدی بی بهره است .
🔷از اینجا می توان به راز معرفی راهپیمایی اربعین حسینی به عنوان «وسیله گویا» برای پیدایش تمدن اسلامی در فرمایش رهبر انقلاب پی برد .
چشم پوشی از اختلاف زبان ، رنگ ، قبیله ، ملیت و کشور در برخورد مومنان با هم دیگر در راهپیمائی اربعین در زیر پرچم امام حسین به عنوان نماد توحید ، «مدینه فاضله»ای بوجود آورده است هر انسانی با هر دین و نگرش ، در آرزوی آن بسر می برد تا فارغ از هیاهوی جهان مادی و غوغای زندگی روزمره ، دمی در سایه آن بیاساید و لذت زندگی واقعی را بچشد .
#تمدن_نوین_اسلامی
#امتداد_توحید
#اربعین
@almohkamat
مقدمه واجب35.mp3
13.36M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه سی و پنجم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
🖊قبایل ب َربَر ، چرا «امت» نیستند ؟؟
3⃣نوشتار سوم از سلسله نوشتارهای «جامعه و تاریخ»
✍به قلم استاد موالی زاده:
⁉️آیا اجتماع بَربَرها را می توان یک جامعه دانست ؟ چرا قبائل «بربر» از قافله تمدن بشری دورند ؟و در عرصه اندیشه و علم و دیگر عرصه های زندگی رشد وتغییر محسوسی ندارند ؟ یا در میان بربریت جدید با وجود زندگی فن آورانه ، پسرفت اخلاق و انسانیت را می بینیم ؟
🔹 به آیه شریفه « كانَ النَّاسُ أُمَّةً واحِدَةً » ژرف بنگرید . با ارزیابی نسبت واژه «الناس» با واژه«امت» می توان به پاسخ رسید ؟ با هم ، به تفسیر علامه طباطبایی در ذیل این آیه سر می زنیم .
🖊معنای واژه «الناس» و « امت » :
🔸علامه واژه «الناس» یا همان «مردم» را اجتماع افراد انسان معنا می کند .«هو الأفراد المجتمعون من الإنسان» . دقت کنید : افراد انسان به شکل پراکنده را «الناس» یعنی «مردم» نمی گویند بلکه به شرط اجتماع و گرد هم آمدن ، تعبیر « ناس » به کار برده می شود .
📌علامه واژه « امت » را در ابتدا «الجماعة من الناس» معنا می کند . یعنی «امت» اخص از «الناس» و زیر مجموعه آن می باشد . یعنی مردم و اجتماع های بشری بر دو گونه اند : گروهی را «امت» می نامیم و گروه دیگر را «امت» نمی دانیم . علامه این تقسیم را می پذیرد . اما پرسش در اینجاست که چه ویژگی سبب شده اجتماعی «امت» باشد و اجتماعی دیگر «امت» نباشد ؟ با اینکه هر دو گروه «الناس» و مردم هستند .
📎علامه گوید ، «آرمان گرایی» آن ویژگی است . اگر جماعتی از مردم ، از اجتماع خود ، هدف و آرمان داشت ند ، قرآن آن را «امت» می نامد که همان اصطلاح «جامعه» می باشد ؛ زیرا واژه «امت» در لغت از ریشه أمّ ـ یأمّ به معنای قصد و هدف داشتن ، گرفته شده است .
🖊 نقش آرمان گرایی در امت سازی :
🔹علامه گوید، آرمان ها سبب وحدت تکوینی جامعه و امت می گردد و مانند «کاتالیزور» ،توان افراد را بر اساس «تصاعد هندسی» و نه «تصاعد حسابی» بالا می برد . لذا هر اجتماع مردمی ، امت نیست و هر اجتماع مردمی ، وحدت حقیقی ندارد .
🖊در نتیجه : انسان مدنی الطبع است . اما اجتماعات بشری بر دو گونه است :
1⃣اجتماع اضطراری : هرگاه افراد انسان تنها برای برآورده شدن نیازهای حیوانی خود ، گرد هم آیند و در پی آرمان و هدفی ن باشند ، وحدت و اجتماعشان اعتباری است . این گونه اجتماع ها از سنخ اجتماعات گیاهی و حیوانی است که بی خاصیت بوده و شاهد رشد و تغییر عمده ای در طول زمان نیستیم همانند قبایل بربر که شاهد تغییری در زندگی پیشرفت خاصی ندارند .
2⃣اجتماع انتخابی : هرگاه افراد انسان برای رسیدن به آرمانی مشترک به عنوان یک کمال ، دور هم جمع شوند (اگر چه آن آرمان مقدس نباشد) ، وحدتی تکوینی ورای تک تک افراد در میان آنها ایجاد می شود که «جامعه متمدن» را به ارمغان آورد که در قرآن از آن به «امت» می شود .
#جامعه #تاریخ
#اجتماع
#امت
@almohkamat
مقدمه واجب36.mp3
9.05M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه سی و ششم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
مقدمه واجب37.mp3
11.07M
🎙#بشنوید
🔊فایل صوتی کتاب مناهج الوصول
📌مبحث مقدمه واجب جلسه سی و هفتم
🔰استاد موالی زاده
#مناهج_الوصول
#مکتب_اصولی_امام
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى
الْإِمَامِ التَّقِيِّ النَّقِيِ وَ حُجَّتِكَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ
وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى الصِّدِّيقِ الشَّهِيدِ
صَلاَةً كَثِيرَةً تَامَّةً زَاكِيَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً
كَأَفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ
🏴سالروز شهادت امام رضا علیه السلام تسلیت باد.
#امام_رضا
#استاد_موالی_زاده
@almohkamat
🖊حجاب متصوفانه و حجاب متمدنانه
4⃣نوشتار چهارم از سلسله نوشته های «مساله حجاب»
✍به قلم استاد موالی زاده:
⁉️آیا حجاب شرعی از نمادهای صوفی گری و رهبانیت در اسلام است و باید تفسیری متصوفانه و راهبانه از آن داشت یا آنکه حجاب نشان اهتمام اسلام به زندگی اجتماعی و متمدنانه است و باید آن را بر اساس منظومه تمدنی اسلام تفسیر کرد ؟
🖊نگاه راهبانه به حجاب :
🔹تصور برخی از روشنفکران و عمل برخی از متنسکان به این نگاه دامن می زند . در این نگاه ، زن عامل شهوت پراکنی در جامعه بشری است که معاشرت مردان با او ، شهوت جنسی مردان را شعله ور می کند و آنها را به تباهی و فساد می کشاند . از این رو ، به دنبال محافظت از مردان و دور ساختن زنان از مردان ، از زنان خواستند در هنگام حضور در اجتماع ، ژولیده و زشت باشند تا مردان را از خود متنفر سازند و آنها را فراری دهند ، لذا حجاب را به عنوان نماد ژولیدگی بر زنان تحمیل کردند .
🖊نگاه متمدنانه به حجاب :
🔸اسلام ساختن جامعه ای متمدنانه را نتیجه تلاش و کوشش همه جانبه هر دو جنس مردان و زنان می داند . در این راستا ، فقه وظایف اجتماعی و سیاسی برای زن تعیین کرده است که انجام آن نیازمند حضور در اجتماع می باشد و اینگونه ارتباطش با محیط اجتماعی رقم می خورد .
⁉️پرسش نخست در اینجاست با توجه به روحیات سخت و زمخت مردان و غریزه هوس برخی دیگر ، و همچنین روحیات لطیف و شکننده زنان و گرایش به خودنمایی و تبرّج در برخی از آنها ، چگونه حضور زنان در اجتماع تنظیم شود تا هم ارزش و کرامت زن حفظ شود و هم تمرکز و اعتماد به نفس وی در انجام وظایف اجتماعی فراهم گردد ؟
✅در پاسخ ، به آیه حجاب «ذلِكَ أَدْنى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلا يُؤْذَيْن»(احزاب/59) روی می آوریم و با بهره گیری از تفسیر علامه از تعبیر «أَنْ يُعْرَفْنَ» در می یابیم که اسلام میگوید ، باید روشی را در پیش گیریم که بانوان در محیط های اجتماعی ، به گونه ای حاضر شوند که شکوه و جلال شخصیت آنها بروز کند و به متانت و نجابت شناخته شوند و از خود نمایی های جلف و سبک (تبرّج) دور گردند تا از سوی مردان ، آزار و آسیب نبینند . (دقت کنید آزارهای مردان تنها جنسی نیست بلکه رفتارهای نامحترمانه و تبعیض آلود مردان معمولی نسبت به زنان را هم در بر می گیرد .)
📌روش اسلام برای ایجاد چنین فضایی در اجتماع ، «حجاب» است . حجاب ابزاری است که به بانوان کمک می کند رفتاری با متانت و ابهت داشته باشند و به مردان کمک می کند که در برابر بانوان ، به رفتاری محترمانه و متواضعانه روی آورند .
#حجاب
#حجاب_شرعی
@almohkamat