🌼🍃🌸🍃🌺🍃🌸🍃🌺
🍃🌺🍃🌸🍃🌺
🌺🍃🌸
🌸
💠 حدیث مَلَکِ داعی
یکی از مراقبههای مهم در ماه رجب به یاد داشتن حدیث " مَلَکِ داعی" است که از پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله و سلّم روایت شده است. ایشان فرمودند:
🍃 خداوند متعال در آسمان هفتم فرشتهای را قرار داده است که "داعی" گفته میشود.
🍃 هنگامی که ماه رجب آمد، این فرشته در هر شب این ماه تا صبح میگوید: خوشا به حال تسبیح کنندگان خدا، خوشا به حال فرمانبرداران خدا.
🍃 خدای متعال میفرماید: همنشینِ کسی هستم که با من همنشینی کند، فرمانبردارِ کسی هستم که فرمانبردارم باشد و بخشندۀ خواهان بخشایش هستم.
🍃 ماه، ماه من؛ بنده، بندۀ من و رحمت، رحمت من است.
🍃 هر کسی در این ماه مرا بخواند او را اجابت میکنم و هر کس از من چیزی بخواهد به او میدهم و هر کس از من هدایت بخواهد، او را هدایت میکنم.
🍃 این ماه را رشتهای بین خود و بندگانم قرار دادم که هر کس آن را بگیرد به من میرسد.
این حدیث را مرحوم آیت الله میرزا جواد آقا ملکی تبریزی در کتاب شریف "المراقبات" نقل کرده است و اگر تنها همین حدیث در فضیلت ماه رجب روایت شده بود، برای صاحبدلان کافی بود.
#مراقبات_ماه_رجب
📢 #نماز_حاجت_روز_پنجشنبه
🔷آیتالله بهجت قدسسره اطرافیان و شاگردان خود را بسیار به خواندن نماز روز پنجشنبه توصیه میکردند و میفرمودند: «آیتالله سید مرتضی کشمیری هر وقت این نماز را میخواند، هدیهای برای او میرسید».
📃شیوه خواندن نماز از کتاب جمالالاسبوع سیدبنطاووس
چهار رکعت (دو نماز #دورکعتی)
1⃣ در رکعت اول بعد از حمد ۱۱بار سورۀ توحید
2⃣ در رکعت دوم بعد از حمد ۲۱بار سورۀ توحید
3⃣ در رکعت سوم بعد از حمد ۳۱بار سورۀ توحید
4⃣ در رکعت چهارم بعد از حمد ۴۱بار سورۀ توحید
5⃣ بعد از سلام نماز دوم ۵۱بار سورۀ توحید
6⃣و ۵۱بار «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد» را بخواند
7⃣ و سپس به سجده برود و ۱۰۰بار «یاالله» بگوید و هرچه میخواهد از خدا درخواست کند.
✅ پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله فرمود:
اگر از خدا بخواهد که کوهی را نابود کند کوه نابود میشود؛
نزول باران را بخواهد بهیقین باران نازل میشود؛
همانا هیچچیز مانع میان او و خداوند نیست؛
خداوند متعال بر کسی که این نماز را بخواند و حاجتش را از خدا نخواهد غضب میکند.
#وقت_نماز_طلوع_تا_غروب_آفتاب
برگرفته از کتاب #بهجت_الدعا، ص٣٨٠ـ٣٨١
علمیه الزهرا(س)
https://eitaa.com/alzahra313
کانال را به دیگران معرفی کنید.
🔹شرایط پرداخت رد مظالم به فقیر🔹
💠سوال: آیا برای پرداخت رد مظالم به فقیر، شرط خاصی مثل فقیری که زکات به او تعلق می گیرد، وجود دارد؟ مانند اهل گناه و معصیت نبودن فقیر.
✅جواب: باید همان شرایط فقیر در مستحقین زکات را داشته باشد.
👇👇👇
♨️سوال:
🔰در احادیث، فراوان به استغفار توصیه شده است ، آیا این توصیه فراوان به استغفار به این جهت هست که انسان به حقیقت ضعف خودش پی ببرد و به مرحله تواضع برسد ؟
✍پاسخ:
✅توجه به استغفار مداوم، در اصل نوعی مراقبه است.
🖊یعنی انسان توجه داشته باشد، درصورتی که گرفتار وسوسه شیطان شده و مرتکب نافرمانی پروردگار شد، بلافاصله متوجه نفسش شده و به مسیر صحیح برگردد.
🔺در حقیقت این مسئله باعث توجه مداوم به رفتار و به اصطلاح مراقبه می شود.
یعنی لازم نیست حتما انسان گرفتار گناه شده باشد تا استغفار موضوعیت پیدا کند، بلکه از لحظاتی که غفلت پیش آمده هم باید استغفار کرد.
🔹در روایات داریم که وقتی نامه اعمال بررسی می شود، یکی از لحظاتی که غم سنگینی بر انسان غالب می شود، لحظاتی ست که می توانسته عمل صالحی انجام دهد و نداده. در روایت هست که اگر غم این شخص را بین تمام اهل بهشت تقسیم کنند، همگی از شدت غم وغصه، نعمت ها را فراموش می کنند.
🌱هر کسی تا قبل از لحظه مرگ، می تواند به نجات امیدوار بوده و توبه حقیقی داشته باشد.
🌙 اعمال لیلة الرغائب
💐مهم ترین عمل «لیلة الرغائب» به جا آوردن 12 رکعت نماز است. در روایت نقل شده است که روز پنج شنبه اول ماه را روزه بگیرید. چون شب جمعه فرارسید بین نماز مغرب و عشا 12 رکعت نماز می گزارید (6نمازدورکعتی) و در هررکعت از آن پس از حمد سه مرتبه سوره قدر و 12مرتبه سوره توحید می خوانید و پس از اتمام نماز، 70مرتبه می گویید :«اللهم صل علی محمد النبی الامی وعلی آله » آن گاه به سجده می روید.
💐و 70 مرتبه می گویید :«سُبُّوح قُدُّوس رَبُّ المَلائِکةِ وَالرّوح» سپس سر از سجده برمی دارید
💐و 70مرتبه می گویید :«رَبِّ اغفِر وَارحَم وَ تَجاوَز عَمّا تَعلَم اِنَّک اَنتَ العَلِیُّ الاَعظَم» بار دیگر به سجده می روید
💐و 70 مرتبه می گویید:« سُبُّوح قُدُّوس رَبُّ المَلائِکةِ وَالرّوح » آن گاه حاجت خود را از خدا می خواهید ان شاءالله که برآورده می شود.
🌸 #رهبر_انقلاب :اگر کسی لذّت ذکْر الهی و اُنس با خدا را چشید، بدانید که هیچ لذّت دیگری به دهانش مزه نمیکند. ۷۵/۰۹/۱۵
🌹 #ماه_رجب
👇👇👇
♨️سوال:
🔰آيا آب ريختن بر مزار رفتگان ثواب دارد؟
✍️پاسخ:
✅در باره آب ريختن بر قبر ميت بايد گفت: يکي از مستحبات پس از دفن ميّت، آب ريختن روي قبر است، بدين ترتيب که رو به قبله بايستي و از طرف سر ميت دور تا دور قبر را آب بريزي و بقية آب را به وسط قبر بريزي.(1)
در مورد کم شدن عذاب ميت رواياتي وارد شده است. امام صادق(ع) فرمود: "تا وقتي که خاک هاي قبر بر اثر پاشيدن آب نم داشته باشد، عذاب از ميّت برداشته مي شود.(2) البته نمي توان چنين روايتي را قطعي و يقيني دانست و شايد اين روايت ناظر به شخص خاصي باشد ، اما استحباب اين عمل به جاي خود باقي است.
در وسائل الشيعه در مورد آب پاشيدن روي قبر رواياتي نقل شده است که دلالت بر استحباب آن دارد. از ظاهر روايات استفاده مي شود که استحباب مربوط به موقعي است که ميت را دفن کرده و پس از آن که قبر را از خاک پر کردند، روي آن آب بريزند. فقط از يک روايت استفاده مي شود که امام رضا(ع) دستور داد روي قبر يونس بن يعقوب تا چهل ماه يا چهل روز آب بريزند.(3)
ريختن آب بر قبر به هنگام دفن ميت از سنت رسول خدا و مستحبات است و بنا بر روايت تا زماني که خيسي آب باشد، عذاب از ميت دفع مي گردد.(4)
با توجه به اين روايات نمي توان استحباب آن را بعد از گذشت مدت استفاده کرد.
اما برخي از فقها آب پاشيدن روي قبر را مختصّ به بعد از دفن نکرده اند، بلکه گفته اند که هر موقع انسان موفق به زيارت اهل قبور شد، مستحب است روي قبر آب بپاشد.(5)
در روايات براي اين کار علت خاصي ذکر نشده است، اما شايد حد اقل علّت آن اين باشد که خاک قبر در اثر پاشيدن آب سفت و محکم شود تا بدن ميّت از دستبرد حيوانات مانند گورکن مصون بماند. کشتن مورچه هم به واسطه ريختن آب اشکال ندارد .
با توجه به اين استحباب و روايات مربوط به آن، در بين عوام مردم شستن قبرها مرسوم شده و اين کار حرام يا بدعت نيست که از آن منع شود در عين اين که با اين شستن سنگ قبر هم تميز مي شود و نوشته هاي بر قبر، واضح مي گردد. و ممکن است احترام به ميت هم باشد.
اما در باره روشن کردن شمع بايد گفت: اين کار شايد از روشن کردن چراغ در حرم و مرقد پيشوايان ديني نشأت گرفته است، زيرا در روايات دستور داده شد. چنين عمل شود. بحار الانوار روايت کرده که پس از شهادت امام باقر(ع) امام صادق(ع) دستور داد در منزلي که او ساکن بود،چراغ روشن کنند. پس از امام صادق(ع) نيز امام کاظم(ع) به اين روش ادامه داد.
صاحب کتاب مکيال المکارم ميگويد: اين حديث بر بزرگداشت جايگاه و منازل امامان دلالت دارد و ممکن است به وسيله اين حديث بر استحباب روشن کردن چراغ در هر مکاني استدلال شود که بزرگداشت آن مصداقي براي تعظيم شعائر الهي به حساب ميآيد، گرچه در آن مکانها کسي از نور چراغ استفاده نکند اما همين مقدار که احترام براي کسي تلقي شود که مکان منتسب به او است، کفايت ميکند، اما اگر از آن چراغ کساني استفاده بنمايند،بهتر است و اجر و ثواب بيشتري دارد.(6)
شايسته است اين گونه امور با فرهنگسازي به گونهاي جهت داده شود که از آن استفادة بهينه صورت گيرد و از حالت خرافي و بيهدف بودن آن جلوگيري شود، چون متأسفانه گاهي از سوي ناآگاهان چنين عملي سر ميزند . بايد به تناسب هر عصري از چراغ مناسب استفاده شود، تا بهرة معنوي بيشتري برده شود. در اين صورت به ميزان استفاده معنوي افراد از پرتو معنويت صاحب قبر، ثواب براي او نيز خواهد بود. روشن کردن شمع براي درگذشتگان، در همين راستا ارزيابي شده است و بيشتر جنبة نمادين دارد.
پي نوشت ها:
1. امام خميني، تحريرالوسيله، نشر موسسه آثار امام خميني، ج 1، ص 91.
2. شيخ عباس قمي سفينه البحار، نشر موسسه انتشارات معصومه قم ج 2، ص 396، مادة قبر.
3. حرعاملي، وسائل الشيعه، نشر دار احجه بيروت 1412 ق، ج 2، ص 860؛ و نيز: سيد کاضم يزدي عروه الوثقي، نشر دار الکتبالاسلاميه تهران بي تا ج 1، ص 442.
4. امام خميني(ره)، تحريرالوسيله، نشر پيشيين، ج 1، ص 91؛ و نيز : شيخ عباس قمي، سفينه البحار، نشر پيشيين، ج 2، مادة قبر.396،
5. کليني، کافي، تهران، اسلاميه، 1367 ش، ج 3، ص 200.
6. ميرزا محمدتقي الاصفاني ميکال المکارم، نشر دار العلميه قم ، ج 2، ص 302.
‼️دور ریختن غذای اضافی
🔷س 1298: غذاهایی که گرم کردن دوباره آنها برای بدن ضرر دارد، اگر دور بریزیم اسراف محسوب میشود؟
✅ج: اگر قابل استفاده برای پرندگان و امثال آن نیست، و ضرر قابل توجه دارد، دورریختن آنها اسراف نیست.
‼️اعتکاف بیش از سه روز
🔷س 1299: آيا بيشتر از سه روز میتوان معتکف بود بهطوری که آن زياده بخشی از يک روز يا شب باشد؟
✅ج: اعتکاف بيشتر از سه روز جايز و صحيح است و در طرف زياده حدّی ندارد، ولی زياد کردن بخشی از روز يا بخشی از شب به نيت اعتکاف محل اشکال است.
#احکام #نماز
💠سوال: چنانچه نماز در هواپیما مانع استقرار و طمأنینه نشود و سایر شرایط، مثل قیام و رکوع و سجود مراعات گردد ولی جهت قبله را ندانند، آیا نماز در هواپیما جایز است و وظیفه چیست؟
✅جواب: اگر میتواند علم و اطمینان به قبله پیدا کند و نماز را در وقت بخواند، باید صبر کند ولی اگر نماز قضا میشود به هر طرف که گمان بیشتر دارد، نماز بخواند و اگر هیچ راهی برای یافتن جهت قبله ندارد و گمانش هم به هیچ طرف نمیرود بنابر احتیاط باید به چهار طرف نماز بخواند و اگر برای چهار طرف وقت ندارد، به هر اندازه که وقت دارد نماز بخواند.
💚 #رهبری :ياد ولیّ الله اعظم (عج) را در دلهای خودتان داشته باشید.
🌼دعای «اَللّهُمَّ اِنّا نَرْغَبُ اِلَیْکَ فى دَوْلَةٍ کَریمَةٍ»را با همهی دل و با نياز كامل بخوانيد. ۶۰/۳/۲۹
اَللّٰهُمَ عَجْل لِولیکَ اَلفَرج
علمیه الزهرا(س)
https://eitaa.com/alzahra313
کانال را به دیگران معرفی کنید.
‼️آرایش صورت و چشم در حال روزه
🔷س 1300: آیا آرایش صورت و چشم در حال روزه گناه است و آیا روزه را باطل می کند؟
✅ج: آرایش صورت، برای خانم ها در صورتی که در معرض دید نامحرم قرار گیرد جایز نیست، حال فرقی نمی کند که در حال روزه باشد یا خیر. اما در هر حال این کار جزو مبطلات روزه نیست. البته درباره سرمه، گفته می شود اگر مزه یا بوی آن به حلق برسد، برای روزه دار مکروه می باشد.
❤️امام باقر عليه السلام:
🌹هوَ وَ اللهِ المُضطَرُّ فیكتابِ اللهِ وَ هُوَ قَولُ اللهِ «أَمَّن یجیبُ المُضطَرَّ اذا دعاهُ وَ یكَشِفُ السُّوءَ وَ یجعَلُكُمْ خُلفاءَ الأَرض
🌹به خدا سوگند که او (مهدی (علیهالسلام)) مضطر (حقیقی) است که در کتاب خدا آمده میفرماید: «اَمَّن یجیبالمضطر اذ ادعاه و یکشف السؤ...»
📕 بحار الأنوار ج 52 ص 341
👇👇👇
♨️سوال:
🔰چرا امام زمان(ع) روز جمعه ظهور خواهند کرد؟
✍️پاسخ:
✅در بعضي از روايات اشاره شده است كه ظهور در روز جمعه واقع ميشود. در روايتي از امام صادق(ع) نقل شده است:
قائم ما اهل بيت، در روز جمعه ظهور ميكند. و در برخي از روايات روز شنبه به عنوان روز ظهور ذكر شده است. در روايتي از امام باقر(ع) نقل شده است: قائم(ع) در روز شنبه كه روز عاشورا است قيام ميكند.برخي از محققين گفته اند كه ممكن است اين دو روز به دو مرحله از قيام حضرت اشاره داشته باشد. و برخي روايت روز جمعه را از لحاظ سند آن معتبر تر دانسته اند.
پس در مورد «روز ظهور» روايات مختلفي وجود دارد؛ برخي روز جمعه، بعضي روز شنبه و در بعضي ديگر روز عاشورا به عنوان روز ظهور مطرح شده است.البته بعضي از روايات قابل جمع است، براي مثال روز عاشورا روز شنبه هم باشد؛ چنان كه در روايتي از امام باقر(ع) نقل شده است: «كأني بالقائم يوم عاشورا يوم السبت قائماً بين الركن و المقام»؛ «گويا قائم را ميبينيم روز عاشورا ـ كه روز شنبه است ـ بين ركن و مقام ايستاده است».(بحار الانوار، ج52، ص29، ج30).
شاید علت ظهور امام زمان در روز جمعه شرافت این روز در بین دیگر ایام هفته باشد.
از برخی روایت استفاده میشود چون پیامبر اكرم(ص) از نظر زمانی جلوتر از همه معصومان(ع) هستند، شنبه به او تعلق دارد و حضرت امام عصر(عج) عقبتر از همه است، لذا جمعه به او تعلق دارد. چون روز جمعه متعلق به آن بزرگوار است و روز بزرگی میباشد، ظهور حضرت در آن روز اتّفاق میافتد.
سیّد بن طاووس در كتاب جمال الأسبوع گفته است: ابن بابویه(ره) به طور مستند از شخصی به نام سقربن ابی دلف روایت كرده است: وقتی متوكّل عباسی، حضرت امام علی النقی(ع) را به سامرا طلبید و او را زندانی كرد رفتم كه حضرت را زیارت كنم. عرض كرد: از رسول خدا(ص) روایت شده است: یابن رسول اللَّه لا تعادوا الأیّام فتعادیكم؛ با روزها دشمنی نكنید كه با شما دشمنی خواهند كرد. معنای این حدیث را نفهمیدیم. لطفاً راهنماییام كنید.
حضرت فرمود: مراد از ایّام ما هستیم. شنبه به اسم حضرت رسول خدا است. یكشنبه امیرالمؤمنان. دوشنبه حسن و حسین(ع). سه شنبه به امام سجّاد و امام باقر و امام صادق(ع). چهارشنبه امام موسی كاظم و حضرت رضا و حضرت امام جوادالائمه و خود من. پنجشنبه به فرزندم امام حسن عسكری(ع) و جمعه متعلق به فرزند فرزندم حضرت مهدی امام زمان(عج) است.(محدث قمی، مفاتیح الجنان، ص 97، انتشارات نبوی)
‼️ کمک به متکدیان
🔷 س 1301: آیا کمک کردن به متکدیان جایز است؟
✅ج: فی نفسه اشکال ندارد، ولی نباید بگونه ای باشد که ترویج دروغ، بیکاری، #تکدیگری و تخلف از قانون باشد. سزاوار است برای #کمک_به_نیازمندان_واقعی، به مؤسسات مورد اطمینان که در این زمینه فعال هستند کمک کنید و البته بهتر است خویشاوندان نیازمند را در اولویت قرار دهید.
‼️واگذاري دفترچه بیمه به فقير
🔷س 1302: آیا می توانیم به نیت #کمک_به_نیازمندان، #دفترچۀ_بیمۀ درمانی را در اختیار آنان قرار دهیم؟
✅ج: استفاده از دفترچۀ بیمه فقط مطابق آئین نامه و مقررات شرکت صادر کنندۀ دفترچه جایز است، در غیر این صورت جایز نیست و موجب ضمان است، هرچند در فرض سؤال باشد.
‼️وقت فضيلت اعتکاف
🔷س 1306:#وقت_اعتكاف، چه زمانی از ایام سال است ؟
✅ج: هر زمانى كه روزه گرفتن صحيح باشد، اعتكاف صحيح است؛ البته در ماه مبارک رمضان، بخصوص دهه آخر آن، اعتکاف فضیلت بیشتری دارد.
🔹شروع #اعتکاف بعد از اذان صبح🔹
💠سوال: شخصی به نیّت اعتکاف از منزل خارج شده، ولی قبل از ورود به مسجد، اذان صبح گفته می شود، آیا اعتکاف او صحیح است و میتواند معتکف شود؟
✅جواب: بر فرض مذکور اعتکاف همان روز صحیح نمی باشد.
👇👇👇
♨️سوال:
🔰امام جواد (ع) که در کودکی به مقام امامت رسیدند، چگونه به مشکلات دینی و اجتماعی مردم پاسخ می دادند؟
✍️پاسخ:
✅علوم و دانشی که امامان شیعه از آن برخوردار بودهاند، دو دسته است:
۱ـ دانشی که از طریق غیر عادی و به طور مستقیم از منبع فیض الهی یا از طریق امام پیش از خود دریافت میکردند که چگونگی آن بر ما روشن و نمایان نیست.
هر امام و پیشوای، دانشهایی را که از امام پیش از خود دریافت کرده بود، به طریقی غیر عادی به امام بعدی منتقل مینمود، به همان شکل و گونهای که حضرت علی علیهالسلام فرمود: "پیامبر در گوش من نجوا نمود، به گونهای که هزار باب علم بر من گشود. از هر بابی هزار باب علم باز شد".(۱)
ما دقیقاً از کیفیت آن آگاهی نداریم، اما میدانیم به صورت عادی نبوده است. از این نوع علم، گاهی در منابع شیعی به "علم لدنی" یاد میشود.
دانشهایی که مربوط به امامت و رهبری دینی انسانها هستند، در این بخش جای میگیرند. بیان احکام الهی، هدایت دینی مردم، مرجعیت دینی و تفسیر آیات الهی و هر آنچه که مربوط به هدایت انسانها است، در این طبقه قرار دارد.
دریافت این نوع دانش، شرط سنی خاصی ندارد، هر گاه خداوند اراده نماید و شرایط برای امامت و پیشوایی دینی برای امام فراهم شود، چنین دانشی به او افاضه خواهد شد، و از این باب است پاسخ دادن امام جواد علیه السلام به سی هزار مساله در یک جلسه.(۲)
۲ـ دانشهایی که از طریق عادی به دست میآیند. این نوع از علوم میتواند متفاوت باشد و سن در آن تأثیر داشته باشد، اما این بخش از علوم، مربوط به هدایت و راهنمایی دینی نیست. اگر بخشی از این علوم برای هدایت و امامت و پیشوایی لازم باشد، از همان طریق اوّل به امامان معصوم علیهمالسلام افاضه میشود و شرط سنی در آن لحاظ نمیشود.
برخی از خدمات علمی و اجتماعی حضرت امام جواد علیهالسلام به قرار زیر است:
۱) گویی به مسایل و شبهات اعتقادی: این مهم در قالب پرسش و و مناظره و گفتمان و نامهنگاری صورت میگرفت.
۲) تشکیل مکتب علمی و تربیت شاگردان: امام شخصیتهای مهم علمی مانند علی بن مهزیار، احمد بن ابی نصر بزنطی و زکریا بن آدم تربیت کرد که هر کدام در گسترش معارف و علوم اسلامی بسیار تأثیرگذار بودند.
۳) فعالیتهای سیاسی: این مهم نیز در قالبهای مختلف از جمله نفوذ به درون حکومت صورت میگرفت؛ بدین معنا که امام به هواداران خود اجازه میداد به حکومت نفوذ کرده و مناصب و سمت های حساس را در دست بگیرند.
۴) حمایت از شیعیان: این رویکرد نیز در قالبهای مختلف مانند حمایتهای مالی و جلوگیری از ظلم بر آنان شکل میگرفت. مرحوم کلینی نقل میکند که حضرت جواد، بنا به درخواست یکی از شیعیان سیستان، طی نامهای به والی این منطقه سفارش کرد که در اخذ مالیات، بر او سخت نگیرد. والی که از پیروان امام بود، نه تنها بدهی او بابت خراج را نگرفت، بلکه اعلام کرد تا آن زمان که بر سرکار است، او را از پرداخت خراج معاف خواهد کرد. علاوه بر این دستور داد برای او مستمرّی نیز تعیین کردند.
پی نوشت:
۱. مفید، الارشاد، قم ، کنگره شیخ مفید، ۱۴۱۳ق، ج۱، ص۱۸۶
۲. کلینی، اصول کافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، ۱۳۶۵ش، ج۱، ص۴۹۶