⬅️راویان، بزرگان و علمای مسلمان درباره این واقعه کتاب ها و سندهای بسیاری نوشته و آن را از منظرهای گوناگونی بررسی کرده اند که همگی حُکم بر حقانیت آن دارد. در ارتباط با کتاب های اسلامی، نخستین بار در نقل حدیث غدیر به صورت مستقل به کتابی می توان اشاره کرد که عالم شیعی شیخ خلیل بن احمد فراهیدی با عنوان جزء فیه خطبة النبی(ص) یوم الغدیر در ۱۷۵ هجری در ۹ جلد تالیف کرده که با اسناد متصل نقل شده است. همچنین می توان از کتاب ها و تألیفات دانشمندان و مورخان اهل سنت مانند بخاری، ثعلبی، ذهبی، ابن حجر، تفتازانی، ابن اثیر، جاحظ و... یاد کرد که به واقعه غدیر پرداخته اند.
۲
⬅️در حکومت غدیر جامعه ای نیاز به پیشوا دارد که فرد فردش در مدرسه اسلام تربیت شده اند. بنابه نقل خطیب بغدادی، عمربن خطاب(خلیفه دوم) با استناد به حدیث منزلت، فردی را که به علی(ع) دشنام می داد منافق خواند
(خطیب بغدادی، ۱۴۲۲).
⬅️در حکومت غدیر زیر چتر معنویت است که می توان در آسمان پیشرفت علمی و تکنولوژیک بال زد. در حکومت غدیر چشمه های استعداد علمی با افراد آن متولد می شود و حکومت موظف و مکلف پرورش این استعدادهای مسلمان است؛ پس برنامه ریزی در جهت تولید علم و حمایت از نخبگان علمی و فرهنگی وظیفه حاکم الهی غدیر است.
۱۱
⬅️از فرهنگ و آموزه هایی که می توان برخاسته از غدیر دانست این است که: حضرت علی (ع) هیچ کس را برای بیعت با خود، مجبور نکرد. طوری که مردم بعد از قتل عثمان بن عفان(خلیفه سوم ) بصورت خود جوش با حضرت بیعت کردند. همچنین بر آنان که به او رای منفی دادند و در قضیه حکمیت، حق را به ناحق دادند، خرده نگرفت و محدودشان نکرد. نیز در مقابل آنان که با او در جنگ جمل و. . . رو در رو شدند، بخشش را بهتر از انتقام دانست.
۱۴
⬅️قصه غدیر از با اهمیت ترین موضوعات تاریخ است. زیرا مذهب آن ملّت ها و طوایفی که آل رسول را پیروی کردند بر این واقعه و بسیاری ازدلیل های محکم کردند، تعدادشان به میلیون ها نفر می رسد، که از نظر کیفیت همیشه پیشرو کاروان دانش و عظمت و فرهنگ بوده اند و همواره درمیانشان حکیمان و عالمان، زبدگان جهان انسانیت، نابغه هایی در علوم و فنون مختلف، مصلحان و رهبران، پادشاهان و سیاستمداران وجود داشته اند.
⬅️رمز فرهنگ و آموزه های غدیر، کمال دین و اتمام نعمت در سایه تداوم خط رسالت در شکل و قالب امامت بود.
⬅️به فرمان پیامبر خدا(ص)مسلمانان مامور شدند «ولایت » را به صاحب ولایت تبریک گویند و با آن حضرت بیعت کنند. رسول خدا نیز براین نعمت الهی شادمانی کرد و فرمود: «الحمدلله الذی فضلناعلی جمیع العالمین.» (طبرسی، 1377).
۱۲
⬅️ دوستان گرامی توجه داشته باشیم رسول خدا (ص) فرموده اند که علی(ع) با قرآن و قرآن با علی (ع) است و این دو همواره کنار هم خواهند بود و هرگز از هم جدا نمی شوند.
⬅️از آنجایی که غدیر واقعه تاریخی است که بیانگر ادامه رسالت پیامبر اکرم (ص) میباشد پس وظیفه همه ما مسلمانان است که ارزش و جایگاه ویژه ای را برای این عید قرار بدهیم و به بهترین نحو آن را برای نسل جوان معرفی کنیم.
⬅️ ما شیعیان معتقدیم که لازم است مدیر و رهبر جامعه از طرف خدا معین شود و این گونه هم است و غدیر میخواهد بگوید، وقتی پیامبر(ص) در روز غدیر حضرت علی(ع) را به عنوان ولیّ معرفی کردند، دین شما با پذیرش ولایت کامل می شود، لذا باید کاری کرد بازسازی غدیر در متن جامعه آمده و فرهنگ سازی شود تا شاهد برکات بیشتر آن باشیم.
⬅️دوستان بزرگوارم هرسال که این مراسم برگزار میشود، باید عدهای اندیشهورز حضور پیدا کنند و جوانب مختلف کار را بررسی و نقاط ضعف را برطرف کنند و بر کیفیت کار بی افزایند و البته باید دانست بازسازی واقعه غدیر موجب آشنا شدن و معرفت پیدا کردن هرچه بیشتر مردم نسبت به آن شده، از سوی دیگر موجب خشم دشمنان و منافقان می شود.
⬅️دوستان با برپایی مراسمها وجشن ها می توانیم جوانان و نوجوانان را با وقایع بیشتر آشنا کنیم و این فرهنگ زیبا و صحیح و اصل ولایت پذیری را بیش از پیش اشاعه دهیم پس بیاییم همه باهم این فرهنگ ناب ولایتمداری رو گسترش دهیم که ان شاءالله جزو محبین وعاشقان مولای عشق و در زمره خادمان فرهنگ غدیر قرار بگیریم
اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم
۱۵
⬅️مسلم و محرز است که تمامی اهل تحقیق و اندیشه و تمامی علماء اسلامی نیازمند به آگاهی از تاریخ هستند، ولی آن تاریخی که صحیح و مبتنی بر حقایق و واقعیات باشد که در واقع اینگونه آگاهی به علوم هادی و راهشگا و قابل اتکا است، نه تاریخی که آلوده به خرافات، دروغ و داستان سرایی، و مکر و فریب روایان باشد.
⬅️آنچه از غدیر برای ما اهمیت دارد، آموزه ها و فرهنگ غدیر است و اینکه چه درسی بگیریم تا بتوانیم الگو شویم لذا می توان با رفتار و کردار و گفتار خود، فرهنگ غدیر را معرفی کرد. بی شک، آموزه ها و درس های غدیر برای جامعه بشری کاربرد گسترده ای دارد. یکی از این آموزه ها گزینش بهترین ها برای تصدی هر امری است. اینکه علی (ع) وارث حقی بود که از سوی پیامبر خدا (ص) به او اعطا شده و به حق نیز شایسته آن بود.
۱۳
منابع
1- ابن ابی الحدید، فخرالدین ابوحامد عبدالحمید، شرح نهج البلاغه، جلد13، چاپ محمد ابوالفضل ابراهیم، قاهره ۱۳۸۵۱۳۸۷ق.
2- ابن سعد، محمد، طبقات الکبیر، جلد2، ترجمه محمود مهدوی دامغانی، تهران، فرهنگ واندیشه، ۱۳۷۴.
3- ابن شهرآشوب، ابی جعفر رشید الدین محمد بن علی، المناقب، قم، موسسه انتشارات علامه، بی تا.
4- امینی، عبدالحسین، حیات جاویدان(خلاصه 22 جلد ترجمه فارسی کتاب شریف الغدیر)، عبدالله عصام رودسری، ساری، آویدا، 1394-
5- بلاذری، احمد بن یحیی، أنساب الأشراف، نوبت چاپ: اوّل ، دار الفکر، بیروت، 1417-
6- حسینی بحرانی، سید هاشم، تفسیر برهان، جلد 1، آفتاب، تهران، بی تا،
7- خطیب بغدادی، احمدبن علی، تاریخ مدینه السلام، جلد8، چاپ بشار عوّاد، بیروت، ۱۴۲۲ق.
8- طبرسی، ابوعلی فضل بن حسن، اعلام الوردی باعلام الهدی، ترجمه عزیزالله عطاری، تهران، کتابفروشی اسلامیه، ۱۳۷۷.
9- مفید، محمد بن نعمان، ترجمه حسین استاد ولی، مشهد، آستان قدس رضوی، بنیاد پژوهش های اسلامی، ۱۳۶۴.