خصوصیسازی ، عامل انحطاط جامعه
قسمت هفتم
در قسمت قبلی ، یکی از عوامل چندگانه تورم که بانکها و عملکرد انهاباشد را به شما معرفی کردم.
بعد از آن ، روش ورود عوامل جنگ اقتصادی و رانتخواری به بدنه بانکها و صنایع و معادن و تجارت را خدمت شما عرض کردم و گفتم که اینها از دوره آقای هاشمی تا کنون مرتبا و به اسم خصوصیسازی ، اقدام به بلعیدن صنایع و معادن نموده و حتی صنایع مادر که در کشورهای دیگر جزو صنایع استراتژیک هست را هم به ثمن بخس به تملک خود درآوردند. در بین اینها هم اصلاحطلب داشتیم و هم اصولگرا . خود آقای هاشمی که موتور محرکه این جریان بود در ابتدا از لیدرهای اصولگرایی بود و آقایان اصلاحطلب، کتابها در مذمت روش مدیریتی ایشان نوشتند و خود آقای خاتمی در جریان دوگانگی بین هاشمی و خاتمی ، رای آورد و کسانی که به خاتمی رای دادند میخواستند که ناطقنوری که خود را ادامه دهنده راه هاشمی میدانست رای نیاورد. این بود که در جریان تملک بانکها و صنایع و معادن و .... اصلاحطلب و اصولگرا فرقی نمیکردند و حتی در بین جریان انقلابی هم افرادی بودند که به هزار و یک دلیل در این دام افتادند و سوابق انقلابی و جبهه و جنگ خود را خراب کردند و بعضا سر از زندان هم درآوردند.
اینها همه مطلوب دشمن بودند. دشمن از مدیریت کلان کشور همین را میخواست. میخواست که افرادی در درون و بدنه نظام از پایین تا بالا باشند که اندیشه اجرای اقتصاد سرمایهداری را داشته باشند و لذا اینها مورد حمایت دشمن هم قرار گرفتند به طوریکه برخی کشورهای متخاصم مأمن رانتخواران و اختلاسگران شد و هرکس اختلاسی میکرد به آنجا فرار میکرد و آن کشور متخاصم هم او را پس نمیداد.
بحث در این رابطه زیاد است اما باید بگویم که مدتها طول کشید تا جریان انقلابی و فرهیخته و درسخوانده بفهمد که چه بلایی دارد بر سر کشور میآید. البته در همان دوره آقای هاشمی هم افرادی بودند که انتقادات سازنده میکردند ولی شخصیت و کاریزمای آقای هاشمی مانع از این بود که این جریان را جنگ اقتصادی بنامند و نسبت به تبعات آن هشدار بدهند.
الان بحمدلله جریان انقلابی به عوارض خصوصیسازی و اشتباهاتی که در این زمینه رخ داد پی برده و در دولت شهید رییسی ، گامهایی برای کنترل این بانکها و صنایع و معادن برداشته شد اما نفوذ بیش از حد اینها در مراکز حساس اقتصادی و مخصوصا ورود عناصر بهایی و وابسته ، مانع از اجرای درست منویات کابینه آقای رییسی شد. به قول یکی از دوستان هادی که در این زمینه کار کرده بود الان حدود ۲۰ درصد از صنایع مادر ، در اختیار بهاییان است و اینها نه تنها در بانکها و صنایع و معادن نفوذ عجیبی کردهاند بلکه در آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و وزارت بهداشت و ..... هم نفوذ زیادی دارند و مخصوصا در دانشگاهها با تعلیم و آموزش اقتصاد سرمایهداری ، مرتب از مزایای خصوصیسازی میگویند و طوری شده که دیگر کسی توان مخالفت با آن را ندارد.
با ما باشید......
🔵 جریان انقلابی نما دو امر را برای نظام تامین کرده:
اول امنیت با حضور در خیابان و دوم مقبولیت در هنگامه انتخابات و حالا مشخص شده در نظر برخی از این طیف، این دو امر، یک کالا بوده نه یک عقیده انقلابی یا دینی و از این رو است که به صورت تلویحی تهدید نرم می کنند که اگر کلیت نظام بر پاشنه درخواست های آنان نچرخد، این دو کالا را عرضه نخواهند کرد.
🔸جریان حزب الهی نما بخاطر برخورداری از رانت های قدرت و دسترسی به منابع بصورت میان بر،نتوانسته فرایند اجتماعی شدن را به نحو مطلوب طی نمایدو پخته شود.
این جریان متوجه نیست که جریانی میان ده ها جریان و تفکری میان صدها تفکر است ومتاسفانه نیاموخته که برای بقای سیاسی و اجتماعی باید باسایر تفکرات و جریان ها به صورت عادلانه رقابت کند. زحمت بکشد، تفکر کند،بیاموزد،بفهمد!
🔸درتمام سال هامانند بچه ای لوس او رابر صدرنشانده و امیالش را ارضا کرده اند و حالا نمی تواندکمترین قدرت را درجناح مخالف تاب بیاورد.این جریان ازمهمترین موانع اصلاح خواهند بودو اگر نظام بخواهد مطالبات آنها را نادیده بگیرد وخواسته های عمومی را برآورد، بعید نیست در برابر نظام نیز بایستند.
اندر حکایات برخی از وکلای مجلس
از ماست مالی کردن تا کشکی شدن
با پایان بررسی وزرای پیشنهادی دولت می توان اذعان داشت که این بار گفتمان وفاق چنان برخی از نمایندگان مصلحت اندیش و یا منفعت طلب را به نطق کشاند که نه تنها پرونده برخی از وزرای پیشنهادی ماست مالی شد بلکه همه آنها تقریبا شد کشک.
این بارهم دستانِ مصلحت چنان در کاسه سیاست رفت که نه تنها پرونده برخی از وزرا ماست مالی شد بلکه هرچه از فتنه و نفاق و طومار و برجام و جام زهر بود، شد کشک.
با این کشکی شدن سیاست از این پس بی روا نیست به جای ماست مالیزاسیون بگوییم کشکیزاسیون
با این کشکی که برخی از نمایندگان مجلس بر سرسفره ملت گذاشتند در زمان حوادثی چون فتنه و آشوب و یاشورش باز ازمردم خواهند خواست که برعلیه فتنه گران برخیزند و ازخون خودبگذرند و فتنه رابخشکانند در حالیکه خودشان در پناه امنیت فقط نظارگرباشند تا لکه ای برچهراشان نیفتد
وکلای ملت خوب می دانندکه تاریخ انقلاب همواره با فتنه و توطئه هاهمراه بوده و دولت وفاق پایان نفاق نخواهدبود.
وکلای مصلحت نگار و محافظه کاری که پشت پرده باند بازی، یقه منفعت را بسته اند و دست در جیب مصلحت گذاشته اند باید بدانند که شهدای فتنه از شما نخواهند گذشت و خون آنها بر گردن شماخواهد ماند.
وکلایی که دل به قدرت بسته اند بایدبدانند آنچه که موجب قوام و وفاق نظام خواهدبود پیروی ازتوصیه های مقام رهبری است هرچند که در بزنگاه سیاست نادیده انگاشته شد.
وکلایی که امروز برکرسی منفعت تکیه زده اند باید بدانندکه امروزشان رامدیون شهدایی هستند که برای دفاع از کیان نظام از هر مصلحتی گذشتند تا حقیقت زنده بماند.
یک معلم
🔴 بیانیه محکومیت عبور از خطوط قرمز ولایت فقیه از سوی نماینده قم مقدس
بسم الله الرحمن الرحیم
مردم آزمونپسداده و هزینهداده قم، با سلام و تحیات و تسلیت ایام اربعین حسینی علیه السلام خدمت شما مردم با بصیرت و بینظیر
بنابر وظیفه ذاتی روحانیت و طلاب انقلابی مبنی بر لزوم موضعگیری در بزنگاهها و تلاش برای آگاهی بخشی به جامعه دینی و جبهه انقلاب، به عرض میرساند:
جناب حجت الاسلام ذوالنور در جلسه رای اعتماد به وزرای جناب آقای پزشکیان رئیس جمهور محترم، با نادیده گرفتن مبانی فکری امام خامنهای و عبور از خطوط قرمز ایشان، به چند نفر از گزینههای آقای پزشکیان که در فتنه و اغتشاشات فعال بوده و یا متهم اقتصادی بودند و یا از کسانی هستند که در مجلس ششم به امام خامنهای نامه تحمیل جام زهر نوشتن رای اعتماد داده است!!!
ضمن محکوم کردن این اقدام غلط و مغایر مبانی و گفتمان انقلاب، از مردم عزیز میخواهیم که مراتب اعتراض و انتقاد خود را به این اقدام غلط اظهار داشته و آنچنان که از شما مردم بصیر انتظار است، نگذارید این بی بصیرتیها فراموش شده و مرزبندی با فتنهگران کمرنگ بشود.
والسلام علیکم و رحمةالله و برکاته
جمعی از حوزویان انقلابی حوزه علمیه قم
حق بودن اگر به کثرت بود، علی علیه السلام هیچگاه تنها و مظلوم نمیماند!
#نفاق_ملی
صداقت و خوشدلی پزشکیان
حجتالاسلام مجتبی ذوالنوری عضو کمیسیو قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: اعتقادی به هزینه کردن رئیسجمهور از رهبر انقلاب ندارم، اما معمولا دولتها اعضای کابینه خود را با رهبری چک میکنند.
وی اظهار کرد: ممکن است رهبر انقلاب یک گزینه را بگویند بله و یک گزینه را بگویند خیر و بسیاری از اعضای کابینه را ایشان اعمال نظر نمیکنند جز جاهای حساس البته دولتهای قبل هم این کار را میکردند، اما مکتوب نگه میداشتند و بیان نمیکردند، اما آقای پزشکیان بر اساس صداقت و خوشدلی که دارند این موضوع را اعلام کردند.
نماینده مردم قم در مجلس افزود: خیلی از نمایندگان مجلس نمیخواستند به وزرا رای دهند، اما وقتی متوجه این اشاره شدند تکلیف خود دانستند که حتما ورود کنند تا به دولت رای محکمی بدهند.
حجتالاسلام ذوالنوری بیان کرد: قطعا آقای پزشکیان کسی نیست که بخواهد از آقا سوءاستفاده کند، چون بارها تبعیت و علاقه و ارادت خود را به ایشان اعلام کرده است، اما شاید اگر کسی دیگر بود این کار را نمیکرد یا شاید بهتر بود این کار انجام نشود، اما آقای پزشکیان واقعیتی را که بوده بیان کرد و دروغی نگفتند. شاید من جای وی بودم این کار را نمیکردم، اما حالا که این کار را کردند نتیجهاش یک کابینه بسیار قوی و با رای بالا و پشتوانه عظیم است که در راستای حل مشکلات مردم بتوانند با قوت نقشآفرینی کنند.
🔴خطای فاحش آقای عراقچی
🔹آقای عراقچی، وزیر امور خارجه، در پاسخ به این سوال که آیا از مجموع سخنان او در برنامه تلویزیونی شب گذشته می توان تعبیر مرگ برجام را داشت، گفت: «من چنین صحبتی نکردم اما برجام به شکل فعلی قابل احیا نیست ولی حتما اشکال دیگری برای توافق وجود خواهد داشت که ما دنبال خواهیم کرد».
🔻برجام شکل دیگری ندارد، همین سندی است که آقای ظریف و وزرای خارجه ۶ کشور در تیر ماه ۱۳۹۴ توافق کردند و سپس مورد حمایت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت قرار گرفت. ایران، ظرف دو ماه تمام تعهدات خود را پیش از روز اجرای برجام به اجرا گذاشت! و سپس در اواخر دی ماه، روز اجرای برجام فرا رسید، اما طرف آمریکایی/ اروپایی از همان ابتدا به نقض تعهدات نیم بند خود درباره لغو با تعلیق تحریم ها پرداختند تا این که آمریکا در ابتدای سال ۱۳۹۷، اعلام کرد کلا از توافق خارج می شود.
🔹دولت روحانی با این وجود، به مدت دو سال و نیم همچنان انجام تعهدات را به شکل یکطرفه ادامه داد. سرانجام، پس از اثبات بی ارادگی غرب و گروکشی آنها، مجلس شورای اسلامی، قانون راهبردی اقدام متقابل را برای توقف اجرای تعهدات ایران تصویب کرد.
🔻در واقع، به اعتبار تنظیم غلط برجام و خوش خیالی تیم ظریف، ایران هزینه های گزاف توافق را پرداخت، اما با چک برگشتی تعهدات غرب و بد تر از آن، گروگان گرفتن تعهد لغو تحریم ها مواجه شد.
🔹در این میان، معنای سخن آقای عراقچی آن است که خسارت دیدگی هنگفت ایران، نادیده انگاشته شود و سراغ توافق دیگری بدون تامین حقوق پایمال شده ایران برویم؛ توافقی که قابلیت اجرا به زعم ایشان ندارد و طرف اصلی، شش سال قبل، از آن خارج شده است! این،اگر مرگ یک توافق چیست، پس چیست؟!
🔻توافق، اگر قابلیت اجرایی نداشته باشد و از سوی یک طرف زیر پا گذاشته شده باشد، حتما مرده است.
🔹آقای عراقچی نیز همین را می گوید، هر چند که نمی خواهد از کلمه مرگ برای روایت واقعیت استفاده کند. با این وجود می گوید که برجام به شکل فعلی قابل اجرا نیست.
🔻او از اشکال دیگر توافق سخن می گوید، بی آن که به خسارت های ایران از بدعهدی طرف غربی برجام اشاره کند. ضمنا توضیح نمی دهد که چگونه می شود با طرف کلاهبردار -بدون اخذ حقوق پایمال شده در توافق قبلی- توافق جدید کرد؟ از همه مهم تر اینکه طرف اروپایی نشان داد فاقد کمترین اراده مستقل و فاقد اهلیت است. در این میان، آمریکایی ها (هم ترامپ و هم بایدن) نشان دادند نه تنها بنای جبران ندارند، بلکه باج هایی فراتر از برجام می خواهند! در این صورت، ادعای توافق با اشکال دیگر، صرفا تضعیف موضع به حق ایران و پذیرش رسمی پایمال کردن حقوق کشورمان است.
🔹صرف نظر از موضوع برجام، گفتنی است که مواضع دیشب آقای عراقچی در تاکید بر رئوس کلی سیاست خارجی، گسترش همکاری با همسایگان و شرکای منطقه ای، و همچنین حمایت از جبهه مقاومت، مجموعا مواضع خوبی بود.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
قابل توجه برخی از خواص
گلایه رهبری از کسانی که حرف صریح ایشون رو هم تفسیر به رای میکنن
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
انتصاب افراد بی کفایت را گردن رهبر نیاندازید...
رهبری همیشه خط فکری خودش رو تو سخنرانیاشون بیان میکنند...
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
محمد انصاری جزو کابینه پزشکیان...
#از_بن_دندان_انقلابی
#قحط_الرجال
به دولت مهلت دهیم
بسمه تعالی
آقای پزشکیان در عین ناباوری در اذهان جریان انقلابی رای آورد و در عین ناباوری در اذهان تندرو های اصلاحات امثال ظریف وزرایی پیشنهاد شد که چندان سنخیتی با اصلاحات هم نداشتند هرچند گمان می شد مجلس از برخی از آنها به این راحتی نگذرد ولی در عین ناباوری مجلس به تمام لیست وزرا رای اعتماد داد حال به نظر می رسد قضاوت برای این دولت خیلی زود است باید به این دولت مهلت دهیم دو سال دیگر آقای پزشکیان و وزرایش قابل نقد و حتی ممکن است در عین ناباوری قابل تمجید باشند. پس اندکی صبر لازم است . بهتر است دولت از درگیریهای سیاسی به دور باشد تا شاید در عین ناباوری بتواند کاری کند و بعدا ترک فعلها را به گردن این و آن نیندازد هرچند باوری به تحرک خاص در این وزرا خصوصا در تیم اقتصادی وجود ندارد لیکن زود است برای قضاوت . اما همه دست به دعا داریم برای موفق بودن دولت اما آنقدر زخم خورده ایم که باور نداریم .
کاربر اصلاح طلب با انتشار عکس سعید جلیلی نوشته: در کجای قیافه ی او اثری از وطن می بینید؟
دوست عزیز شال عراق و کیفی که به دست دارد را آقای پزشکیان و آقای عارف هم اگر میرفتند عراق، میزبان به آنها هدیه میداد و هر دو هم برای احترام به میزبان با احترام دریافت میکردند و عکس میگرفتند.
اما درباره ی چهره ی آقای سعید جلیلی که گفتید : اثری از وطن در آن نیست.
اثر وطن چه شکلی است؟
ما باید قیافه ی مان چه شکلی باشد که اثر وطن داشته باشیم؟
انصاف را رعایت و وحدت را حفظ کنید که اگر بنا باشد اینگونه اخلاق را زیر پا بگذاریم درباره تمام رجال سیاسی با در نظر گرفتن چهره می توان قضاوت ها کرد....
ما بر حسین بسیار میگرییم ،
اما هرگز در گریه متوقف نمیشویم ..
گریه ما برای نو کردن اندوه ها
و کینه ها و میل به انتقام و خشم
بر باطل است ..
این ها انگیزه ما برای گریه است ..
#شهید_امام_موسی_صدر
®🖤🍃
روز خود را با تلاوت یک آیه از قرآن کریم آغاز کنید.
🌹 🍂 🍃
المؤمنون
﷽
وَعَلَيْهَا وَعَلَى الْفُلْكِ تُحْمَلُونَ
ﻭ ﺑﺮ ﺁﻧﻬﺎ ﻭ ﺑﺮ ﻛﺸﺘﻲ ﻫﺎ ﺣﻤﻞ ﻣﻰ ﺷﻮﻳﺪ ;(٢٢)
🌹 🍂 🍃
به نیابت از *سردار شهید حاج قاسم سلیمانی*، *شهید محمّد عذاری و مادرَش*، شهدای حادثه تروریستی رژه *۳۱ شهریور اهواز* و *همهی شهدا* هدیه به امام زمان. برای سلامتی و تعجیل در فرج آقا امام زمان (عج) تا میتونید نشر بدین:
🌹 *اللَّهُمَّ صَلِّی عَلَى مُحَمَّدٍ، وَ آلِ مُحَمَّدٍ و عَجِل فَرَجَهُم* 🌹
راه دشوار عراقچی!
عباس عراقچی با رای بالای 247 نماینده وزیر خارجه ایران شد. بر خلاف آنچه درباره برخی وزرا گفته میشد که انتخابشان با وعدههای انتخاباتی پزشکیان همخوانی ندارد، اما انتخاب مذاکره کننده ارشد سابق در این مقام با توجه به شخصیت عملگرا و نقشش در انعقاد برجام و مذاکرات احیای آن نه فقط همسو با وعدههای رئیس جمهور در سیاست خارجی به نظر میرسد، بلکه با توجه به سخنان پزشکیان در مجلس و همچنین رای بالای نمایندگان معطوف به اجماعی میان ارکان حاکمیت است.
چنین اجماعی برای واگذاری سکان دستگاه دیپلماسی ایران به دیپلماتی پراگمات و اهل مذاکره میتواند امارهای بر ادراک حاکمیت مبنی بر ضرورت گشودن مسیرهای جدید در سیاست خارجی ایران به ویژه در تعامل با غرب باشد.
این امر هم از آن جهت بیشتر از قبل واجد اهمیتی مضاعف است که سیاست داخلی کشور به ویژه در امر اقتصاد و مواجهه با بحرانهای متعدد مرتبط با آن و ناترازیها در حوزههای مختلف بیش از هر زمانی با سیاست خارجی پیوند خورده و باز شدن قفل اقتصاد به جهتگیری احتمالی این سیاست و رفع تحریمها به عنوان مهمترین اولویت و پرونده چالشی خارجی بستگی دارد.
اما واقعیت این است که رفع تحریمها امروز بیش از هر زمانی دشوار شده و به مسائلی فرابرجامی و فراهستهای پیوند خورده است. زمانی رفع تحریمها برای ایران در مقابل اولویت محدودسازی برنامه هستهای برای غرب و آمریکا با قید فوریت قرار داشت؛ اما امروز پرونده هستهای چون قبل در اولویت سیاست خاورمیانهای آمریکا نیست، بلکه کلیت سیاست منطقهای تهران متعاقب «طوفان الاقصی» و جنگ غزه اولویت نخست واشنگتن به نظر میرسد و میتوان گفت نوعی جابجایی اولویتها در تعامل با ایران رخ داده است.
البته این بدان معنا نیست که پرونده هستهای اهمیت خود را برای آمریکا و اروپا از دست داده باشد؛ بلکه ناظر به این است که طرف مقابل با توجه به پدیدار شدن اولویت منطقهای بعید است که همان امتیازاتی را که قبلا در قالب رفع تحریمها در مقابل محدودسازی برنامه هستهای ایران میداد، دوباره در مذاکرات هستهای برای رسیدن به برجامی دیگر یا احیای همان برجام به شکلی متفاوت بدهد. به این علت که اتفاقا دریافت آمریکا از اعطای مجدد همان امتیازات تضعیف سیاست این کشور در مواجهه با همان اولویت اضطراری منطقهای (آینده و امنیت اسرائیل) است.
در مورد مساله هستهای، دیگر شاید غرب خود را چون قبل ناچار به رفع تحریمهای مهم صرفا برای حل این مساله نبیند؛ چون آنچه از نظر غرب در حوزه هستهای نمیبایست اتفاق میافتاد و برای اتفاق نیفتادن آن حاضر به دادن امتیاز بود، تقریبا رخ داده است. دغدغه آمریکا و اروپا قبلا این بود که توانمندیهای هستهای ایران تا رسیدن به نقطه گریز و تولید سلاح اتمی فاصله زیادی داشته باشد و برجام هم تلاشی برای افزایش این فاصله زمانی بود. اما اکنون که ایران این دانش را کسب کرده و بنا به منابع غربی، تا ساخت بمب اتم تنها چند هفته فاصله دارد، دیگر این دانش برگشت ناپذیر است و ایجاد محدودیت در سانتریفیوژها و غنی سازی اورانیوم نیز دیگر کارایی گذشته را ندارد. قبلا این محدودیتها به این علت برای غرب واجد اهمیت زیاد بود و به خاطر اعمال آنها حاضر به دادن امتیازاتی بود، چون مانع دستیابی به دانش لازم برای رسیدن به مرز نقطه گریز هستهای میشد، اما حالا که این دانش به دست آمده است و از بینرفتنی نیست، دیگر آن محدودیتهای پیشین فاقد جذابیت و کارایی لازم برای آمریکا میباشد.
شاید گفته شود که ایران میتواند از اهرم ساخت بمب اتم برای امتیازگیری و رفع تحریمها استفاده کند؛ اما به نظر میرسد که علاوه بر دشواری طرح این مساله، خود آمریکا تلاش میکند با اهرم تهدید ابزار پیشگفته را از حیز انتفاع بیندازد و مانع اتخاذ تصمیمی در این باره شود و گویا این قرائت در کانونهای تصمیمگیری غربی و آمریکایی وجود دارد که پیامدهای چنین تصمیمی نقشی بازدارنده برای جلوگیری از حرکت تهران در این مسیر دارد.
در این میان، اکتبر 2025 نظر به پایان اعتبار قطعنامه 2231 و احتمال فعال شدن قطعنامههای پیشین شورای امنیت علیه ایران احتمالا مهمترین چالش اضطراری پیشروی ایران را شکل دهد. قبل از این تاریخ نیز ادامه جنگ غزه و پیامدهای منطقهای آن گشایشی در مذاکرات هستهای را دور از دسترس کرده است. از این رو، فعلا سرنوشت این جنگ و شکل پایان آن نقشی مهم و تعیین کننده دارد.
در هر صورت، راهبرد مدیریت تنش و نه حل آن از جانب آمریکا و ایران همچنان تداوم خواهد یافت و این استراتژی نیز برای جلوگیری از خروج منازعه از کنترل میطلبد که احیانا در برخی پروندهها مانند پرونده هستهای امتیازاتی داده شود؛ اما نظر به تعدد پروندههای حائز اهمیت بعید است که حداکثری باشد و احتمالا بر اساس رویکردی حداقلی و محدود باشد.
افزایش ۱۵۰ درصدی حقالتحریر دفاتر اسناد!
🔹با احتساب شاخص تورم سالانه حدوداً ۵۰ درصدی، اعمال افزایشهای ۱۲۰ تا ۱۵۰ درصدی حقالتحریر برخی اسناد نسبت به تعرفه اسفند ۱۴۰۱ قابل درک نیست.
🔹کانونهای سردفتران استانها با صدور اطلاعیههایی از سردفتران خواستهاند با تغییر دستی مبالغ تعرفه در سامانه ثبت الکترونیک اسناد، تعرفه جدید افزایش یافته را از تاریخ ۳۱ مرداد اعمال کنند، در حالی که قانوناً اجازه چنین اقدامی را نداشتهاند.
🔹این تقصیر ـ اگر خوشبینانه آن را تعمد ندانیم ـ موجب زیان هنگفت مراجعان به دفاتر اسناد رسمی در روز ۳۱ مرداد در اکثر نقاط کشور شد.
🔹تداوم سکوت کانون سردفتران تا لحظه تنظیم این گزارش درباره چنین اجحاف فاحشی در حق مردم و از همه بدتر، ایجاد قابلیت دستکاری مبلغ حقالتحریر در سامانه ثبت اسناد، ظن تقصیر و تعمد را تقویت میکند.