eitaa logo
عمار نامه
919 دنبال‌کننده
2.4هزار عکس
2.4هزار ویدیو
226 فایل
مشاهده در ایتا
دانلود
🔻جهاد تبیین، مجاهده دائمی اولیای الهی در طول تاریخ بوده است. به عنوان نمونه: حضرت زهرا بعد از رحلت پیامبر به تبیین وضعیت و شرایط و دفاع از امام زمان خود میپرداختند؛ ایشان حتی اسلام و جایگاه امیرالمؤمنین را با رفتن به منزل صحابه نبی مکرم اسلام تبیین و با گفتوگو و خطبه خوانی در بین زنان مدینه این مهم را دنبال م یکردند.
🔺یا زینب کبری مأموریت تبیین جریان حق، در ایام بعد از شهادت اب یعبدالله؟ع؟ را بر عهده داشتند. 👈بنابراین، جریان تبیین یک جریان خیلی مهم و مقدس و منتسب به اهبیت؟علیهم السلام و حتی انبیاء الهی است و اگر کسی امروز نتواند این مهم را به خوبی انجام دهد در مدینه هم اگر میبود نمیتوانست از جریانِ حق به خوبی دفاع کند!
امامانِ هدایت، ارزش زیادی برای تبیین قائل بوده و همواره یاران و اصحاب خود را نسبت به حراست از مکتب تشویق می کردند. از امام حسن عسکری نقل شده 1 است: مردی هدیه ای به رسم ارمغان به خد مت امام حسن مجتبی؟ع؟ آورد. حضرت کسی که هدیه آورده بود را بین دو پاداش مخیّر نمود. آن حضرت فرمود: «در قبال هدیه ای که برایم آورده ای، آیا مایل هستی بیست هزار درهم به تو ببخشم؟ یا بابی از علم و عرفان به ج ته کرم و احسان برایت باز کنم که به وسیل هی آن علم استدلالی بر فلان ناصبی لجوج که در روستای تو ساکن ا ست پیروز شوی و ضعفا و مساکین علم و معرتفِ اهل آن روستا را از گرفتار شدن در دام انحراف او نجات بدهی؟ » آن مؤمن گفت: «.من کلمه ای که به وسیل هی آن بتوانم بر تمام دشمنان خداوند بزرگ غلبه کنم را انتخاب م یکنم. » امام فرمود: «انتخاب خوبی انجام دادی! » سپس حضرت آن دانش استدلالی را به آن مرد آموخت و بیست هزار درهم را نیز به او بخشید. بعد از آن که مرد از خدمت امام به نزد آن ناصبی لجوج ر فت با استدلال قوی، ناصبی را مغلوب کرد و روسیاه نمود. پس از مدتی آن مرد خد تم امام مجتبی؟ع؟ مشرف شد. آن حضرت فرمود: «ای بندۀ خدا، هیچ کس مثل تو سود به د ست نیاورد و هیچ کس از دوستان خاندان ما معامله ای پر سودتر از معاملۀ تو انجام نداد؛ زیرا برای تو در این سود و معامله چند نوع منافع از روی حساب و کتاب حاصل شد: اول، دوستی و محبت خداوند. دوم، محبت پیامبر اکرم؟صل؟ و علی؟ع؟. سوم، محبت اولاد طیبین و طاهرین از خاندان این دو بزرگوار. چهارم، دوستی ملائکۀ قمرب خداوند بزرگ. پنجم، دوستی برادران مؤمنِ تو از شیعیان ائمه ی معصومین؟علیهم؟. بله به وسیله ی این عمل به عدد هر مؤمن و کافر، کسب خیری کردی که هر یک از آ نها هزار مرتبه از دنیا و آنچه در آن است برتر است پس گوارا باد تو را، گوارا باد تو را.
همچنین کاری که علما در طول تاریخ تشیع انجام می دادند نیز جهاد تبیین بود. یعنی هر زمانی که گر های در ذهن مردم به وجود م یآمد، علما ورود کرده و آن گره را باز و آن شبهه را برطرف می کردند. علما می دیدند چه مسئله ای مردم را از دین خارج می کند، ورود کرده و آن شبهه را تبیین میکردند
امروز نیز یکی از مهم ترین گر ههای ذهنی، شبهات در حوزه انقلاب اسلامی است، عملکرد برخیاز مسئولین و هجمه همه جانبه دشمن، در ذهن برخی از مردم این مطلب را قرار داده که «ایران، ضعیف ترین کشور دنیا است » در حالی که با کمی مطالعه و دقت در اطراف به قدرتمندی جمهوری اسلامی پی خواهیم برد. پس امروز وظیفه علما، روحانیون، اساتید، نخبگان و همه مردمِ آ گاه و بصیر «جهاد تبیینی » است. جهادی که اگر در طول دوران بعد از آغاز غیبت ولی عصرعج الله اتفاق نمی افتاد، امروز نامی از تشیع باقی نمانده بود.
علما
علامه امینی ره شنید عده ای می گویند: «حدیث غدیری که تا به حال برای ما نقل شده ا تس، سندیت ندارد. » علا هم امینی ره عمرش را صرف نوشتن کتاب «الغدیر » کرد، تا پس از آن کسی نتواند چنین حرفی بزند. در واقع ارزش کار علامه از دو جهت است: 1-تتبیین مسئله غدیر و اتقان سازی روایی و نقلی این اتفاق بزرگ 2-توجه کردن به افکار مردم زمان خود و برطرف کردن گره ذهنی آن ها تبیین مسائلی که به گرهٔ ذهنی مردم تبدیل شده است، تا این حد اهمیت دارد که شخصی مثل علامه امینی؟ره؟ همه زندگی خود را صرف این کار می کند.
🔰نمونه دیگری از جهاد تبیینی علما، با تألیف آثاری درخور توجه، در رد و پاسخگویی ادعاها و شبهات، پاسخگویی سه عالم بزرگ، مرحوم آقا بزرگ تهرانی ره و سید حسن صدر ره و محمد حسین کاشف الغطاء ره به ادعای جرجی زیدان است. 🔺جرجی زیدان در کتاب « تاریخ آداب اللغة العربیة » سخنی بدین مضمون گفته است که : « شیعه طایف های بود کوچک و آثار قابل اعتنایی نداشت و اکنون شیع های در دنیا وجود ندارد. » بعد از اذعان این ادعا توسط زیدان، هست که از علما در صدد رفع این ادعا برآمدند و قرار گذاشتند هر یک در باب معرفی شیعه کاری را بر عهده گیرند؛ علامه سید حسن صدر درباره حرکت علمی شیعه و نشان دادن سهم آنان در تأسیس و تکمیل علوم اسلامی تحقیق کرد که ثمرۀ کار ایشان کتاب « تأسیس الشیعة لفنون الاسلام » شد. 🔻علامه هم شیخ محمد حسین کاشف الغطاء کتاب « تاریخ آداب اللغه » جرجی زیدان را نقد کرد و بر هر چهارجلد آن نقدی جامع و علمی نوشت، شیخ آقا بزرگ متعهد شد فهرستی برای تألیفات شیعه بنویسد و کتاب « الذریعة الی تصانیف الشیعة » را فراهم آورد.]ایشان مجموعه 25 جلدی که در آن بیش از 53 هزار کتاب تالیفی و ترجمه از علمای شیعه در موضوع های گوناگون معرفی شده است، تالیف کردند.[ 1
نمونه های مشابه به این، دقیقا همان کاری است که امروز به آن نیاز است و باید انجام شود. برای رفع گر ههای ذهنی مردم باید تلاش کرد و هما نطور که گذشت، 👈امروز مهمترین چالش ذهنی این است که نظام جمهوری اسلامی در این سا لهاناکارآمد بوده است؛ فلذا اگر کسی امروز در زمینه اقتدار و امیدآفرینیِ ناشی از قدرتِ واقعی کشور، ملت را روشن کرده و تبیین کند، جهادی بزرگ انجام داده است.
حالا
متأسفانه دشمن به یک نکته راهبردی دست پیدا کرده است و آن فعال کردن جریان ناامیدی و حس ضعف و شکست است . یعنی مردم ایران فکر کنند بدبخ تترین ملتها و ضعیفترین ملتها هستند و انقلاب اسلامی و نظام اسلامی آ نها را ً به این فلاکت انداخته است؛ در حالی که نه فلاکتی است و نه بدبختی! اتفاقا عزت، قدرت و سعادت نصیب ملت ایران شده است؛ اما دشمن با رسانه قوی خود، وارونه نمایی میکند و یکی از کلید یترین مفاهیمی که دشمن با آن مردم را زمی نگیر میکند، القاء حس ضعیف بودن و نداشتن قدرت است؛ جال بدتر اینکه برای قدرتمند شدن، آمریکا را فرشته نجات معرفی م یکند، در حالی که امروز نه ایران در موضع ضعف 40 سال پیش است و نه آمریکا در قدرت آن دوران.
🔰دشمن مشخصادر پی القای دو مضمون است: ً •ادامه انقلاب، بن بست است. •تنها راه نجات، دست برداشتن از آرمان های انقلاب و روی آوردن به آمریکا است. 🔻ارادۀ جدی دشمن در القاء ناتوانی به جایی رسیده است که در برخی از افراد،تحت تاثیر القاهای ذهنی کاذب دشمن، اقدامات برآمده از روی ضعف کشورهای دیگر را تحسین م یکنند اما قو یترین اقدامات کشورشان را بیان نم یکنند. 🔻به عنوان مثال، فرض کنید ماهوار های به نام ما به فضا پرتاب م یشد که کشور دیگری مثل آمریکا آن را طراحی کرده بود، انگلیس آن را ساخته بود و ژاپن هم پرتاب موفق آن را انجام میداد و ما قفط پول آن را م یپرداختیم؛ 🔻 آیا این نشانه قدرت ما تلقی م یشد یا ضعف ما؟! نشانه اقتدار ما محسوب میشد یا سوءاستفاده از سرمایه و سرزمین ما؟! قطعاً دومی؛ یعنی نشانه ضعف و سوءاستفاده است. 🔻اما جالب است بدانید رسانه هایی که مأموریتِ ناامیدسازی مردم و به استضعاف کشاندن ملت ایران را دارند، این جریان را نشان هی اقتدارِ امارات معرفی و اظهار کردند که ببینید ایرانیها چقدر از امارات کمتر اند که نتوانستند چنین کاری را تاکنون انجام بدهند؛آنهم ماهواره ای که نه امارات طراحی کرده بود و نه ساخته بود و نه پرتاب. 🔻درصورتیکه ما سال ها ست ماهواره به فضا فرستاده ایم. حتی جزء معدود کشورهای دنیا هستیم که به فضا موجود زنده فرستادیم و برگرداندیم. آیا کسی احساس قدرت کرد؟!
در حالی که یکی از مقامات حوزه هوافضایِ ایران، م یگوید: 1 ماهواره امید در مدار قرار گرفت و ارتباط کاملی با ایستگاه زمینی برقرار کرد. بعد از آن صحبتهایمقابل ما هم کاملاً عوض شد و گفتند: «دیگر موشکهای ایران تا اسرائیل میرسد. » سازمان ملل چند روز بعد، در وین نشستی با عنوان استفاده صلح آمیز از فناوری فضایی به نام کوپس برگزار کرد. در آن نشست برخورد کشورها با ما دیدنی بود؛ حتی نماینده عربستان آمد و به شانه من زد که شما افتخار اسلام هستید. خیلی از کشورها م یگفتند برای دانشمندان ما هم دوره م یگذارید؟ ماهم هیچ کدام را رد نمیکردیم. قرار شد ما ماهواره مشترک با سایر کشورها بسازیم و آ نها به سرعت به توان جمهوری اسلامی ایمان آوردند. همۀ ای نها در حالی است که در دنیا قفط پانزده کشور، ماهواره میسازند و اجازه اضا هف شدن کشور دیگری خصوصا کشوری همچون ایران را نمیدهند. حتی از خرید قطعات و تجهیزاتی که دارای استاندارد فضایی ا تس، به شدت جلوگیری م یکردند. این مظلومیت جمهوری اسلامی است که چه کار خوبی انجام بدهد و چه کار بدی انجام بدهد، به هر حال متهم و محکوم به خطاست.
نمونه های مظلومیت جمهوری اسلامی بسیار است. در داخل و خارج هر که می رسد ضربه ای به این نظام می زند. 👈به عنوان مثال، ماجرای کشتن حدودا 20 سگ ولگردی که به مردم حمله کرده بودند. این اقدام تبدیل به سوژه خبری برای رسانه ها شده بود، تا جمهوری اسامی را به زیر پا گذاشتن حقوق حیوانات و ... متهم کنند. اعتراضات دست هجمعی گسترد های در سطح شهرها و هجمه های فراوانی در فضای مجازی علیه ایران، صورت گرفت در حالی که این اقدام به دستور سازمان بهداشت جهانی ) WHO ( به دلیل جلوگیری از شیوع بیماری آن ها در همه دنیاست . این موضوع تا حدی پیش رفت که ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا، نسبت به این اقدام ایران را محکوم کرد و چندین تحریم به تحریم های ایران اضافه شد. 👈یکی از نمونه های حمله سگهای ولگرد به مردم بی گناه، مربوط به شاهین شهر اصفهان بود که سگها به جوانی که خود از مدافعین حقوق حیوانات بود حمله کرده و او را تکه تکه کردند، اما تعدادی از همشهریان او بجای عزاداری برای این جوان، برای سگها عزا گرفته و شروع به فحاشی به جمهوری اسلامی کردند. 👈اما رفتار دوگانه مدافعان حقوق حیوانات چند روز بعد در ماجرای کشتن شترها در استرالیا خود را نشان داد. به گزارش یورونیوز در سال 2020، استرالیا، 5000 شتر را از ترس آنکه به مناطق شهرنشین بر اثر خش کسالی حمله کنند، به رگبار بست و هیچ جنجال خبری و یا حتی کوچ کترین اعتراضی نسبت به این اقدام رخ نداد. نمونه هایی از این دست بسیار است که از آن عبور م یکنیم. و ما موظف هستیم که برای مقابله با این ترفند دشمن، قدرت و اقتدارمان را برای مردم تبیین کنیم.
✍️ عاقبت فرار از میدان «جهاد تبیین» 🔰رهبر انقلاب امروز جهاد تبیین را «فریضه ای قطعی و فوری» دانستند. امیرالمومنین(ع) یکی از مصادیق مهم جهاد را "جهاد با زبان" دانسته اند: 🔸 "الله الله فِی الجِهاد بِاَموالِکُم وَ اَنفُسِکُم وَ اَلسِنَتِکُم". 👈 خداوند متعال نیز در آیات متعددی از قرآن کریم، از عالمان و اندیشمندانی که از وظیفه «تبیین» شانه خالی کرده و حقایق را از مردم کتمان می نمایند، به شدت انتقاد کرده است. به عنوان نمونه، در یک آیه شریفه، عالمان و اندیشمندان مسلط به مبانی دینی را متعهد به انجام این کار می داند: 🔸۱_ «وَ إِذْ أَخَذَ اللَّهُ مِيثاقَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ لَتُبَيِّنُنَّهُ لِلنَّاسِ وَ لا تَكْتُمُونَهُ فَنَبَذُوهُ وَراءَ ظُهُورِهِمْ وَ اشْتَرَوْا بِهِ ثَمَناً قَلِيلاً فَبِئْسَ ما يَشْتَرُونَ؛ 👈و (بخاطر بياوريد) هنگامى را كه خداوند از کسانی که به آنان كتاب آسمانی داده شده، پيمان گرفت كه حتما آن را براى مردم آشكار سازيد و كتمان نكنيد، اما آنان آن را پشت سر افكندند، و به بهاى كمى مبادله كردند، چه بد خريدند؟» (آل عمران: 187) 👈همچنین خداوند در آیه ای دیگر، بر اندیشمندانی که به وقت دفاع از حق، آن را می نمایند، می فرستد: 🔸۲_ «إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ ما أَنْزَلْنا مِنَ الْبَيِّناتِ وَ الْهُدى‏ مِنْ بَعْدِ ما بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتابِ أُولئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَ يَلْعَنُهُمُ اللاَّعِنُونَ؛ 👈كسانى كه دلائل روشن و وسيله هدايتى را كه نازل كرده‏ ايم، بعد از آنكه در كتاب براى مردم بيان ساختيم كتمان مى‏ كنند، خدا آنها را مى‏ كند و همه كنندگان نيز آنها را لعن مى‏ نمايند.» (بقره: 159) 👈و در آیات دیگری کسانی را که به دلایل نفسانی، حق را برای مردم نکرده و آن را از مردم کتمان می نمایند، با شدیدترین الفاظ می نماید: 🔸۳_ «إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ ما أَنْزَلَ اللَّهُ مِنَ الْكِتابِ وَ يَشْتَرُونَ بِهِ ثَمَناً قَلِيلاً أُولئِكَ ما يَأْكُلُونَ فِي بُطُونِهِمْ إِلاَّ النَّارَ وَ لا يُكَلِّمُهُمُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيامَةِ وَ لا يُزَكِّيهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلِيمٌ؛ 👈كسانى كه مى‏ كنند آنچه را خدا از كتاب نازل كرده، و آن را به كمى مى‏ فروشند، آنها جز آتش چيزى نمى‏ خورند (و هدايا و اموالى كه از اين رهگذر به دست مى‏ آورند در حقيقت آتش سوزانى است) و خداوند روز قيامت با آنها نمى‏ گويد، و آنها را پاكيزه نمى‏ كند، و براى آنها دردناكى است.» (بقره: 174) 🔰این همه نشان می دهد، تبیین اسلام ناب انقلابی در برابر جریانات انحرافی، همچون جریان ، که درصدد ارائه اسلام التقاطی در جامعه هستند، اهمیت فوق العاده ای دارد؛ این مهم، در درجه اول وظیفه اندیشمندان انقلابی و راسخ در و در مراحل بعد، وظیفه کسانی است که به هرنسبتی از اندیشه اسلام ناب بهره برده اند. 👈امروز کسانی که از جبهه جهاد تبیین فرار می کنند، مصداق این آیه شریفه هستند که می فرماید: 🔸۴_ «وَ مَنْ يُوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلاَّ مُتَحَرِّفاً لِقِتالٍ أَوْ مُتَحَيِّزاً إِلى‏ فِئَةٍ فَقَدْ باءَ بِغَضَبٍ مِنَ اللَّهِ وَ مَأْواهُ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ الْمَصِير؛ و 👈هر كس در آن هنگام به آن دشمنان پشت كند و (از میدان جهاد) بگریزد، گرفتار پروردگار خواهد شد و ماواى او جهنم و چه بد جايگاهى است؛ مگرآنکه كه هدفش كناره گيرى از ميدان براى حمله و يا به قصد پيوستن به گروهى (از مجاهدان) بوده باشد.» @fatemi222
«187»وَ إِذْ أَخَذَ اللّهُ مِیثاقَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتابَ لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنّاسِ وَ لا تَکْتُمُونَهُ فَنَبَذُوهُ وَراءَ ظُهُورِهِمْ وَ اشْتَرَوْا بِهِ ثَمَناً قَلِیلاً فَبِئْسَ ما یَشْتَرُونَ 📌و(به یاد آور)زمانی که خدا از کسانی که به آنان کتاب(آسمانی)داده شد،پیمان گرفت که حتماً باید آن را برای مردم بیان کنید و کتمانش نکنید،پس آنها آن(عهد) را پشت سرشان انداختند وبه بهای کمی مبادله کردند،پس چه بد معامله ای کردند. 📌نکته ها: * امام باقر علیه السلام درباره این آیه فرمودند:خداوند از اهل کتاب پیمان گرفت که آنچه درباره ی حضرت محمّد صلی الله علیه و آله در تورات و انجیل آمده است برای مردم بگویند و کتمان نکنند.[41] * 📌اگر امروز میلیون ها اهل کتاب(مسیحی،یهودی و زرتشتی)در دنیا هست،همه به سبب سکوت نابجای دانشمندان آنهاست.به گفته ی تفسیر اطیب البیان،بیش از شصت مورد بشارت اسلام و پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در کتاب عهدین آمده است،ولی دانشمندان اهل کتاب همه را رها کرده اند. 📌پیام ها: 1-خداوند برای هدایت مردم،از علما و دانشمندان پیمان مخصوص گرفته است. «أَخَذَ اللّهُ مِیثاقَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتابَ لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنّاسِ» 2-بیان حقایق باید به گونه ای باشد که چیزی برای مردم نامشخص و نماند. «لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنّاسِ وَ لا تَکْتُمُونَهُ» 3-وظیفه ی دانشمندان،تبیین کتاب آسمانی برای مردم است. «لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنّاسِ» 4-انگیزه ی سکوت دانشمندان اهل کتاب از بیان حق،رسیدن به مال و مقام و یا حفظ آن است. «وَ اشْتَرَوْا بِهِ ثَمَناً قَلِیلاً» 5-علم به تنهایی برای سعادت و نجات کافی نیست،بی اعتنایی به مال و مقام نیز لازم است. «أُوتُوا الْکِتابَ... اِشْتَرَوْا بِهِ ثَمَناً قَلِیلاً» 6-هرچیزی که در برابر کتمان آیات الهی گرفته شود،اندک است. «اشْتَرَوْا بِهِ ثَمَناً قَلِیلاً» 7-عمل به دین و تعهّدات الهی ارزش بسیار والایی دارد.اگر به هر مقام و ثروتی برسیم،ولی دین خود را از دست بدهیم،باخته ایم. «ثَمَناً قَلِیلاً فَبِئْسَ ما یَشْتَرُونَ»
«159»إِنَّ الَّذِینَ یَکْتُمُونَ ما أَنْزَلْنا مِنَ الْبَیِّناتِ وَ الْهُدی مِنْ بَعْدِ ما بَیَّنّاهُ لِلنّاسِ فِی الْکِتابِ أُولئِکَ یَلْعَنُهُمُ اللّهُ وَ یَلْعَنُهُمُ اللاّعِنُونَ کسانی که آنچه را از دلائل روشن و اسباب هدایت را نازل کرده ایم،با آنکه برای مردم در کتاب بیان ساخته ایم،کتمان می کنند،خداوند آنها را لعنت می کند و همه لعنت کنندگان نیز آنان را لعن می نمایند. نکته ها: * گرچه مورد آیه،دانشمندان یهود و نصاری هستند که حقایق تورات و انجیل را برای مردم بیان نمی کردند،ولی جمله ی «یَکْتُمُونَ» که دلالت بر استمرار دارد،شامل تمام کتمان کنندگان در طول تاریخ می شود.چنانکه لعنت پروردگار نیز تا ابد ادامه خواهد داشت. * کتمان حقّ می تواند صورت های مختلفی داشته باشد،گاهی با سکوت و عدم اظهار حقّ، گاهی با توجیه و گاهی با سرگرم کردن مردم به امور جزئی و غافل ساختن آنها از مسائل اصلی است.در مواردی همانند اسرار مؤمنان یا عیوب برادران دینی،کتمان واجب یا مستحبّ است. * گناه کتمان،بیشتر از جانب علما است.در آیه 187 سوره ی آل عمران نیز آمده است که خداوند از اهل کتاب پیمان گرفت تا حقایق را برای مردم بیان کرده و کتمان نکنند. «وَ إِذْ أَخَذَ اللّهُ مِیثاقَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتابَ لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنّاسِ وَ لا تَکْتُمُونَهُ» در روایات آمده است:روز قیامت به دهان کتمان کنندگان حقّ،لجام زده می شود. پیام ها: 1-ظلم فرهنگی،بدترین ظلم هاست که لعنت خالق و مخلوق را به دنبال دارد. «یَکْتُمُونَ...یَلْعَنُهُمُ اللّهُ وَ یَلْعَنُهُمُ اللاّعِنُونَ» 2-کتمان،حقّ ممنوع است،چه کتمان معجزات و دلائل حقّانیّت باشد؛ «الْبَیِّناتِ» و چه کتمان رهنمودها و ارشادات.[36] «الْهُدی» 3-کتمان حقّ،بزرگترین گناهان است.چون مانع هدایت مردم و باقی ماندن نسل ها در گمراهی است. «یَلْعَنُهُمُ اللّهُ» 4-کتمان حقّ،ظلم به دین خدا و حقّ مردم نسبت به هدایت یافتن است.لذا کتمان کنندگان حقّ را،خدا و مردم لعنت می کنند. «یَلْعَنُهُمُ اللّهُ وَ یَلْعَنُهُمُ اللاّعِنُونَ» 5-نفرین و لعنت مردم،مؤثر است و باید از اهرم نفرت مردم برای نهی از منکر استفاده نمود. «یَلْعَنُهُمُ اللاّعِنُونَ»
نکته ها: * این همه تهدید و وعده ی عذاب که برای کتمان کنندگان حقایق دینی بیان شد،از آن جهت است که خداوند کتاب آسمانی را چنان روشن و واضح و همراه با دلایل و استدلال نازل کرده است که جای هیچ گونه شبهه و ابهام برای کسی باقی نمی ماند،امّا با این حال گروهی از مردم برای حفظ منافع شخصی خود،دست به توجیه و تحریف زده و در فهم کتاب آسمانی اختلاف به وجود می آورند تا به اصطلاح آب را گل آلود نموده و از آن ماهی بگیرند.خداوند در وصف اینان می فرماید:این گروه در شقاق و جدایی به سر می برند. * یکی از راههای کتمان حقیقت،ایجاد اختلاف است.در سه آیه ی گذشته،تمام تهدیدات متوجّه کتمان کنندگان بود.در این آیه به جای اینکه بفرماید:کتمان کنندگان در شقاقند، فرمود:اختلاف کنندگان در کتاب،در شقاقند.این نشان دهنده ی آن است که کتمان کنندگان،همان اختلاف کنندگان هستند.زیرا در محیط آلوده به اختلاف است که می توان مردم را سردرگم و حقایق را پنهان کرد. پیام ها: 1-منشأ اختلافات دینی و مذهبی،دانشمندان هستند،نه کتب آسمانی. «نَزَّلَ الْکِتابَ بِالْحَقِّ... اِخْتَلَفُوا فِی الْکِتابِ» 2-کتمان حقایق،موجب شقاق وشکاف و جدایی وپراکندگی است. «شِقاقٍ بَعِیدٍ»
«174»إِنَّ الَّذِینَ یَکْتُمُونَ ما أَنْزَلَ اللّهُ مِنَ الْکِتابِ وَ یَشْتَرُونَ بِهِ ثَمَناً قَلِیلاً أُولئِکَ ما یَأْکُلُونَ فِی بُطُونِهِمْ إِلاَّ النّارَ وَ لا یُکَلِّمُهُمُ اللّهُ یَوْمَ الْقِیامَهِ وَ لا یُزَکِّیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلِیمٌ کسانی که آنچه را خداوند از کتاب نازل کرده،کتمان می کنند و بدان بهایی اندک می ستانند،آنها جز آتش در شکم های خود فرو نمی برند،و خداوند روز قیامت با آنها سخن نمی گوید و پاکشان نمی کند و برای آنها عذاب دردناکی است. نکته ها: * دانشمندانِ یهود و نصاری تا قبل از آمدن پیامبر اسلام،به مردم وعده ی آمدن آن حضرت را می دادند و نشانه هایی را که در تورات و انجیل آمده بود برای مردم می گفتند،ولی همین که پیامبر اسلام مبعوث شد و آنها اقرار به رسالت آن حضرت را مساوی با از دست دادن مقام،مال و...خود دیدند،حقیقت را کتمان نمودند،تا چند روزی بیشتر در مسند خود بمانند و تحفه و هدایایی بخورند،ولی این بهای اندکی است که در برابر گناه بزرگ خود دریافت می دارند و این درآمدها نیز چیزی جز آتش نیست که می خورند.همچنان که در آیه ای دیگر،از خوردن اموال یتیمان به خوردن آتش تعبیر شده است. [66] خداوند در روز قیامت با این کتمان کنندگان،سخنی از روی محبّت نخواهد گفت،با آنکه در آن روز،مؤمنان با خدا هم سخن خواهند شد.البتّه این گفتگو یا از راه ایجاد موج در فضا و یا از طریق الهام و با زبان دل است و همه خوبان در آن روز کلیم اللّه می شوند. * در آیه قبل،به دنبال تحریم گوشت خوک و مردار،سخنی از مغفرت آمده است،ولی در این آیه که سخن از تحریم کتمان حقّ و گناهان مربوط به مسائل فکری و فرهنگی است، لحن آیه بسیار تندتر شده و سخنی از مغفرت نیامده است.بگذریم که در آیه بعد این تهدیدات شدیدتر می شود. * کتمان حقیقت،تنها درباره رسالت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نبوده است.کسانی که درباره جانشین واقعی پیامبر نیز کتمان حقیقت کنند،دچار این عقوبت خواهند شد.آنانکه ماجرای غدیر خم را در کتب تفسیر و تاریخ خود محو و مسیر آیات را تحریف و توجیه می کنند و مردم را به جای امام معصوم به سراغ دیگران می فرستند، دچار کتمان حقیقت شده اند. پیام ها: 1-دنیاگرایی،بزرگترین خطر برای علما و دانشمندان است. «یَکْتُمُونَ، یَشْتَرُونَ» 2-دین فروشی،به هر قیمتی که باشد خسارت است،زیرا حقایق و معارف کتب آسمانی ارزشمندتر از همه منافع است. «ثَمَناً قَلِیلاً» 3-خوردنی های حرام،به صورت آتش تجسّم می یابند. «ما یَأْکُلُونَ... إِلاَّ النّارَ» 4-اشیا دارای یک وجهه باطنی و ملکوتی هستند که در قیامت به آن شکل تجسّم می یابند. «فِی بُطُونِهِمْ إِلاَّ النّارَ» 5-کیفر،باید متناسب با جرم باشد.آنانکه در دنیا راه شنیدن کلام خدا را بر مردم بسته اند،در قیامت از لذّت استماع کلام خدا محروم می شوند. «لا یُکَلِّمُهُمُ اللّهُ» 6-عذاب های قیامت،هم جسمی وهم روحی است. «لا یُکَلِّمُهُمُ اللّهُ» «175»أُولئِکَ الَّذِینَ اشْتَرَوُا الضَّلالَهَ بِالْهُدی وَ الْعَذابَ بِالْمَغْفِرَهِ فَما أَصْبَرَهُمْ عَلَی النّارِ آنها(کتمان کنندگان حقّ)کسانی هستند که گمراهی را به بهای از دست دادن هدایت و عذاب را به جای آمرزش خریدند.پس به راستی چقدر در برابر عذاب خداوند تحمّل دارند؟ نکته ها: * برای گناه کتمان،هشت تهدید پی در پی آمده است؛پنج تهدید در آیه قبل،دو تهدید در این آیه و یک تهدید در آیه بعد.شاید در مورد هیچ گناه دیگر این همه تهدید پشت سر هم نیامده باشد. * انگیزه های کتمان حقیقت،زیاد است.از آن جمله می توان به غرور،تعصّب نابجای دینی، حفظ موقعیّت،ضعف نفس،عدم شهامت،تنگ نظری،سفارش بیگانگان،حفظ مقام و مال اشاره کرد. * توبه ی گناه کتمان،تنها استغفار و گریه نیست،بلکه علاوه بر آن،بیان حقایق است.البتّه در مواردی کتمان لازم است مانند آنکه جان کسی در خطر است و یا فساد و خطری مطرح است.مانند کتمان گناهان خود یا مردم. پیام ها: 1-کتمان حقایق،از گناهان ویژه ی دانشمندان است. «أُولئِکَ الَّذِینَ» 2-در بیان کتب آسمانی،هدایت و مغفرت الهی است و در کتمان آنها ضلالت و عذاب. «اشْتَرَوُا الضَّلالَهَ بِالْهُدی وَ الْعَذابَ بِالْمَغْفِرَهِ» 3-دین فروشی و کتمان حقیقت،سخت ترین کیفرها را بدنبال دارد.جمله ی «فَما أَصْبَرَهُمْ عَلَی النّارِ» در قرآن تنها در مورد این گروه بکار رفته است. «176»ذلِکَ بِأَنَّ اللّهَ نَزَّلَ الْکِتابَ بِالْحَقِّ وَ إِنَّ الَّذِینَ اخْتَلَفُوا فِی الْکِتابِ لَفِی شِقاقٍ بَعِیدٍ آن(عذاب)به جهت آن است که خداوند کتاب(آسمانی)را به حقّ نازل کرده است و البتّه کسانی که در کتاب(خدا با کتمان و تحریف)اختلاف (ایجاد)کردند،همواره در ستیزه ای عمیق هستند.
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا لَقِیتُمُ الَّذِینَ کَفَرُوا زَحْفاً فَلا تُوَلُّوهُمُ الْأَدْبارَ«انفال 15» ای کسانی که ایمان آورده اید! هرگاه با(لشگرکشی و)انبوه کافران برخورد کردید،به آنان پشت نکنید و مگریزید. نکته ها: * «زَحف»،به معنای غلتیدن و روی زمین کشیدن است،به لشکرکشی و حرکت یک لشکر انبوه هم از این جهت که از دور چنین به نظر می رسد که روی زمین می غلتند و پیش می آیند،زحف گفته می شود. * امام رضا علیه السلام فرمود:«فرار از جهاد،موجب وهن دین،استخفاف رهبر حقّ،جرأت یافتن دشمن و محو مذهب است». [33] * فضائل حضرت علی علیه السلام آمده است:«وی در تمام عمر،حتّی یک بار هم از جبهه و جنگ فرار نکرد».[34]و آن حضرت فرمودند:«پسندیده ترین مرگ،شهادت است،سوگند به آن کسی که جان فرزند ابی طالب به دست اوست،برای من کشته شدن با هزار ضربه ی شمشیر،راحت تر و آسان تر از مرگ در بستر است».[35] پیام ها: 1-خداوند از مؤمنان انتظار ویژه ای دارد. یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا ... 2-تعداد زیاد دشمن،مجوّز فرار از جبهه نمی شود. إِذا لَقِیتُمُ ... زَحْفاً فَلا تُوَلُّوهُمُ 3-در هنگام نبرد،فرار از جنگ جایز نیست. إِذا لَقِیتُمُ ... فَلا تُوَلُّوهُمُ (البتّه فرار،آنگاه ممنوع است که دو گروه،با آمادگی جنگ کنند،ولی اگر دشمن مسلّح غافلگیرانه شبیخون زد و مسلمانان آمادگی نداشتند، عقب نشینی مانعی ندارد.[36] 4-جنگ های اسلامی،مکتبی است،نه استعماری و از روی هوا و هوس. اَلَّذِینَ آمَنُوا ... اَلَّذِینَ کَفَرُوا وَ مَنْ یُوَلِّهِمْ یَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلاّ مُتَحَرِّفاً لِقِتالٍ أَوْ مُتَحَیِّزاً إِلی فِئَهٍ فَقَدْ باءَ بِغَضَبٍ مِنَ اللّهِ وَ مَأْواهُ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ الْمَصِیرُ«16» و جز آنها که کناره گیریشان برای ساز و برگ نبرد مجدّد یا پیوستن به گروه دیگری از مسلمانان باشد،هرکس در روز جنگ پشت به دشمن کند،قطعاً مورد خشم خدا قرار می گیرد و جایگاه او جهنّم است و چه بد سرانجامی است. نکته ها: * «مُتَحَرِّفاً» به معنای خود را کنار کشیدن برای تغییر تاکتیک و خسته و گمراه کردن دشمن و سپس ضربه زدن به اوست و «مُتَحَیِّزاً» ،پیوستن و جای گرفتن در کنار گروه دیگر است، آنگاه که رزمنده احساس تنهایی و ناتوانی کند. * عبارتِ «باءَ بِغَضَبٍ» ،به معنای هموار ساختن و تحمّل غضب است. * در این آیه،برای پشت کردن به دشمن که حرام است،دو مورد استثنا ذکر شده است:یکی برای جا به جایی تاکتیکی «مُتَحَرِّفاً» دوم برای پیوستن به گروه دیگری از مسلمانان و حمله ی دسته جمعی «مُتَحَیِّزاً». البتّه در بعضی تفاسیر،موارد دیگری هم ذکر شده است،مانند فرار برای اطلاع رسانی به مسلمانان،یا برای حفظ سنگر مهم تر و موقعیّت بهتر.[37] ولی اینها همه مصداق همان مورد اوّل است. * فراریان از جبهه،مورد خشم وغضب خدا قرار دارند، وَ مَنْ یُوَلِّهِمْ ... فَقَدْ باءَ بِغَضَبٍ مِنَ اللّهِ و از جمله ی کسانی هستند که در هر نماز از آنان برائت می جوییم. «غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ» البتّه این گناه،قابل توبه و بخشش است. پیام ها: 1-فرار از جبهه،گناه کبیره است و خداوند بر آن وعده ی قهر وعذاب داده است. وَ مَنْ یُوَلِّهِمْ ... فَقَدْ باءَ بِغَضَبٍ مِنَ اللّهِ 2-عقب نشینی تاکتیکی،اشکال ندارد. «مُتَحَرِّفاً» 3-در جنگ،خدعه و فریب دادن دشمن جایز است. «مُتَحَرِّفاً» 4-همان گونه که رفتن به جبهه مهمّ است،فرار نکردن هم مهمّ است،گاهی کسانی به جبهه می روند،ولی با فرار،جهنّمی می شوند. وَ مَنْ یُوَلِّهِمْ یَوْمَئِذٍ ...مَأْواهُ جَهَنَّمُ 5-نصرت از سوی خداوند است،ولی بکارگیری فنون و تاکتیک های نظامی و سیاست جنگی هم لازم است. «مُتَحَرِّفاً لِقِتالٍ أَوْ مُتَحَیِّزاً» 6-جایگاه فراریان از جهاد و غضب شدگان الهی،جهنّم است. «مَأْواهُ جَهَنَّمُ» (در واقع کسی که از جهاد فرار می کند،به دنبال مأمن و پناهگاهی است،امّا پناهگاهی جز آتش جهنّم نمی یابد.) 7-فرار از جنگ،هم ذلّت دنیوی دارد، «باءَ بِغَضَبٍ» هم عذاب اخروی، «مَأْواهُ جَهَنَّمُ» و فراریان عاقبتی بد در پیش دارند. «بِئْسَ الْمَصِیرُ»
عمار مجاهد جهاد تببین 👇👇👇
نهم صفر المظفر مصادف است با سالروز شهادت صحابی گرانقدر رسول خدا(ص) جناب عمار یاسر که در سال 37 ق در جنگ صفّین به شهادت نایل آمد. چند سالی است که رهبر معظم انقلاب و به خصوص در فتنه 88 در برخی سخنرانی ها جمله معروف «أینَ عمار» را با ذکر برخی نکات برای مردم بیان کردند ولی آیا تا به حال از خود سؤال نموده ایم که عمّار چه خصوصیتی داشت که مقام معظم رهبری ایشان را به عنوان فردی شاخص معرفی کردند؟ ***
عمار کیست؟ 🔻عماربن یاسر مکنی به أبی یقظان از صحابه نزدیک رسول خدا(ص) و از یاران با وفای امیر مؤمنان(ع) بود. 🔻وی پیش از هجرت در مکه معظمه دیده به جهان گشود. هنگامی که پیامبر اکرم(ص) به رسالت برانگیخته شد، عمار از افرادی بود که به آن حضرت ایمان آورد. 🔻وی در تمامی جنگ های پیامبر(ص) حضور یافت و در رکاب آن حضرت، با دشمنان اسلام با تمام توان مبارزه کرد. پیامبر(ص) به وی علاقه ویژه ای داشت و او را یکی از خواص خود می دانست. 🔻عمار، پس از رحلت پیامبر(ص) از معتقدان به ولایت و خلافت حضرت امام علی بن ابی طالب(ع) بود و در این راه به مانند سایر اصحاب با وفای آن حضرت، تلاش زیادی به عمل آورد. وی پیوسته در کنار امیر مؤمنان(ع) و از علاقه مندان به آن حضرت بود و مقام و حق آن حضرت را به نیکی می شناخت. 🔻به همین جهت هیچ گاه از او فاصله نگرفت و او را در عرصه های مهم سیاسی و اجتماعی تنها نگذاشت.
🔹حضرت علی(ع) پس از انتخاب شدن به خلافت، با این که بسیاری از یاران وفادار و شایسته خویش را برای حکمرانی به شهرها اعزام کرده بود، ولی عمار را به عنوان یک و همراز دیرین در نزد خود نگه داشت و در تمامی امور سیاسی، اجتماعی و نظامی با او مشورت می کرد و احترامش را به نیکی نگه می داشت. 🔹 عمار نیز با این که در حدود 90 سال از عمرش گذشته بود، همچون یک فداکار و پا در رکاب در خدمت امام علی بن ابی طالب(ع) قرار داشت و تمام مأموریت ها و دستورات آن حضرت را به مانند مأموریت ها و دستورات پیامبر(ص) به خوبی و نیکی انجام می داد. 🔹در نهایت امر، عمار یاسر در سال 37 ق در جنگ صفّین به شهادت نایل آمد. 🔹حضرت علی(ع) در غم از دست دادن عمار، بسیار ناراحت بود و می فرمود: هر کس از وفات عمار دلتنگ نشود، او را از مسلمانی نصیبی نباشد.
📌ویژگی های برجسته عمار 👈دعای پیامبر برای عمار در ابتدای رسالت پیامبر(ص)، کافران مکه که از شکنجه بی امان عمار یاسر و از صبوری و استقامت او به ستوه آمده بودند و دیگر هیچ امیدی به برگشت او از اسلام برایشان نمانده بود، او را در حالی که همچنان فریاد توحیدش بلند بود، در آتش افکندند. 📌رسول گرامی اسلام(ص) با دلی دردمند از این همه شکنجه یارانش، برای عمار دعا کرد و فرمود: «ای ! سرد و سالم باش برای عمار، چنان که برای ابراهیم، سرد و سلامت گشتی.» 📌به دعای رسول خدا(ص)، عمار از آسیبی ندید. او باقی ماند تا وفاداری اش را تا آخرین لحظه عمر خویش به اسلام و پیامبر اسلام ثابت کند و در مقاطعی حساس، اسلام واقعی را بنمایاند و فریاد کند.