گفتم
به هیچکس
دل خود را نمیدَهم
اما دِلم
برای همان هیچکس
گرفت !
( فاضل نظری )
🗞 @Ancients ⏳
سال 58 مناظره ای داغ بین مهندس بازرگان و شهید بهشتی تحت عنوان "تخصص بالاتر است یا تعهد و تقوا؟" در صدا و سیما برگزار شد.
شهید بهشتی معتقد بود مسئولین باید متعهد باشند و بازرگان اعتقاد داشت تخصص مهمتر است.
در لابلاى بحث مرحوم بازرگان سئوالى از شهید بهشتی پرسید:
آقای دکتر فرض کنیم که قصد دارید با اتوبوس از شهرى به تهران بیایید.
راننده ای داریم که جاده را مثل کف دست میشناسه ولی اهل همه جور معصیتی است و راننده دیگری که تازه کار است ولی بسیار متقی و اهل تدین. شما خانواده تون رو با کدام راننده راهی میکنید؟!
در این هنگام شهید بهشتی مکثی طولانی کرده سپس به علامت تایید نظر مرحوم بازرگان، بزرگوارانه فرمودند آقا من دیگه صحبتی ندارم!
متن ديگرى با اين مضمون را به دكتر چمران نسبت ميدهند:
از دكتر چمران سئوال کردند آقای دکتر تقوا بالاتر است یا تخصص؟
شهید چمران پاسخ داد : تقوا بالاتر است!
ولی اگر کسی تخصص کاری را نداشته باشد و منصبی را قبول کند قطعاً انسان “بی تقوایی” است…
🗞 @Ancients ⏳
پل زیبای طبیعت در تهران یکی ازشاهکارهای مهندسی ایرانی است که درسال 2015 جزو 5 انتخاب برتر 300معمار برجسته جهان قرار گرفته است.
طراح پل یک بانوی ایرانی به نام لیلا عراقیان است
🗞 @Ancients ⏳
در دوران صفویه، استخرهای آب اطراف کاخ ها بویژه "چهل ستون" باعث رسانمایی و تقویت صوت میشده و گروههای موسیقی برای تقویت صدای موسیقی خود از این فرایند بطور هوشمندانه استفاده میکردند!
🗞 @Ancients ⏳
در ایران باستان مُهر ها را از گل پخته درست کرده، آن را رنگ و در آنها سوراخی مینهادند. سپس اسناد و نامه های مهم دولتی را پس از پیچیدن با نخ یا ریسمان به این مهرواره ها متصل می کردند.
🗞 @Ancients ⏳
عبارت "چشم روشنی" از كجا آمده؟
یوسف پیامبر پس از سالها دربدری و سرگردانی و در زندان به سربردن، سرانجام در سن سی سالگی عزیز مصر شد.
سالی که در کنعان قحطی رخ داد, برادرانش نزد یوسف رفتند و بدون آنکه یوسف را بشناسند از او استمداد کرده و آذوقه خواستند.
یوسف برادران را شناخت و به آنها گندم و آذوقه داد و باضافه پیراهنی از خویش به این سفارش که حتما به پدر پیرشان برسانند و اینکه اگر دوباره آذوقه خواستند پدر را به همراه بیاورند.
برادران پیراهن را به پدرشان یعقوب دادند و او چون جان شفا بخش پیراهن را در آغوش کشید و بینائی به وی بازگردانیده شد و چشم بی فروغ پدر را روشنی بخشید.
از آن پس به میمنت و مبارکی روشن شدن چشمان یعقوب که بر اثر بوی پیراهن یوسف که برای پدر نوید بخش زنده بودن یوسف بود؛ هرنوع هدیه ای را که از باب تهنیت و مبارک باد می فرستند به منظور شگون و تبرک به چشم روشنی تعبیر و تمثیل میکند تا چون پیراهن یوسف چشم و دل گیرندگان هدایا را روشن کند...
🗞 @Ancients ⏳
⁉️ قیام مسجد گوهرشاد چرا و چگونه اتفاق افتاد؟
۲۱ تیرماه؛ سالروز #قیام_گوهرشاد و روز عفاف و حجاب
واقعه #مسجد_گوهرشاد تجمع مردم مشهد در تیر ماه سال ۱۳۱۴ در مسجد گوهرشاد در اعتراض به قانون تغییر لباس توسط رضاخان بود که توسط نیروهای دولتی سرکوب شد.
✊️ علت اصلی این تحصن اعتراض به اجباری شدن #کشف_حجاب و کلاه شاپو و سیاستهای تغییر لباس، و حصر آیت الله سید حسین قمی (در پی اعتراض به قوانین تغییر لباس) بود.
در ۲۰ تیرماه، درگیری اولیه در مسجد #گوهرشاد باعث کشته شدن ۲۰ نفر شد. پس از آن بر تعداد متحصنین افزوده شد و بین ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر در مسجد گوهرشاد و اطراف آن گرد آمدند.
فردای آن روز در ۲۱ تیرماه و پس از آنکه تلاش نظامیان برای متفرق کردن جمعیت با مقاومت مردم رو به رو شد، راههای ورود و خروج به مسجد گوهرشاد بسته و دستور شلیک صادر شد.
بدین ترتیب این تحصن به شدت سرکوب و بیش از ۱۶۰۰ نفر کشته شدند. پس از این واقعه روحانیان سرشناس مشهد دستگیر شدند و تبعید شدند و به دستور رضا شاه برخی از روسای ادارات مشهد تغییر کردند.
🗞 @Ancients ⏳
غار «یافته» در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهر خرمآباد قرار گرفته است. این غار که سکونتگاهی ۴۰ هزار ساله برای بشر به حساب میآید، بقایایی از زندگی در عصر پارینهسنگی را در دل خود پنهان کرده و به همین واسطه پلی میان گذشته و حال زده است.
فرانک هول باستانشناس آمریکایی، نخستین کاوش علمی را در غار یافته انجام داده است. هیئت مشترک ایران و بلژیک نیز از سال ۱۳۸۴ دوره جدیدی از کاوشهای علمی را در این غار شروع کرد. در این تحقیق مجموعهای شامل مصنوعات سنگی، یک تکه گل پخته شده، بقایای جانوری، تعدادی شیء تزئینی مانند صدف دریایی سوراخ شده و دندان سوراخ شده گوزن کشف شدند.
🗞 @Ancients ⏳
محراب اولجایتو یادگاری بی نظیراز دوره ایلخانان وکمال هنر محراب سازی است که درمسجد جامع اصفهان قرار دارد. ماده اصلی درساخت این محراب گچ است.این محراب زیباترین محراب گچبری شده ایران است.
🗞 @Ancients ⏳
واژه اسطرلاب که در متون کهن عربی گاه به صورت «اصطرلاب» هم نوشته میشده، از یک ترکیب یونانی به معنای «ابزاری برای فهم ستارگان» گرفته شده است. این واژه نام چند نوع ابزار مختلف است که برای مقاصد نظری و عملی گوناگونی از جمله نمایش دادنِ وضعیت آسمان و حل مسایل مختلف نجومی به کار میروند. از انواع اسطرلابها میتوان به اسطرلاب کروی، خطی، اسطرلابهای مسطح شمالی و جنوبی و آمیخته اشاره کرد که نوع اخیر خود شامل انواع گوناگونی از جمله آسی (شبیه برگ درخت مورد)، مُطَبَّل (طبلی)، مُسَرطَن (خرچنگی) است. با این حال معمولا هر جا واژه اسطرلاب به تنهایی به کار رود، منظور «اسطرلاب مسطح شمالی» است.
🗞 @Ancients ⏳
ماشین عروس دهه شصت و پنجاه!
با پیکان میرفتن خونه بخت ولی مثل بنز باهم بودن نه مثل الان که برعکسه...
🗞 @Ancients ⏳
وقتی آثار باستانی باشت "زبالهدانی" میشود !
🗞 @Ancients ⏳
جهنم دره سی، نام منطقهای از دامنههای سبلان است که در ۳۵ کیلومتری غرب شهر اردبیل و ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی مشگین شهر قرار دارد و خود را با رودخانه بیقرار و سردش شما را شگفت زده میکند.
به علت صعب العبور بودن جهنم دره و دور بودن از دست یازی بشر به این منطقه، طبیعت بکری دارد. و حیواناتی وحشی چون خرس ، قوچ ، آهو ،گراز ،کفتار… و پرندگانی چون عقاب و شاهین در این منطقه هنوز زیست میکنند.
🗞 @Ancients ⏳
کاخ چهلستون
سال ساخت با توجه به حروف ابجد ۱۰۵۷قمری
گرچه انعکاس ستونهای۲۰گانه چهلستون در حوض مقابل،مفهوم چهلستون را بیان میکند، علاوه بر آن عدد ۴۰در ایران قدیم "کثرت و تعدد"را میرساند.
🗞 @Ancients ⏳
گویند گوهرشاد خانم (همسر شاهرخ میرزا و عروس امیر تیمور گورکانی ، شاهرخ گورکانی فرزند تیمور برخلاف پدرش سنگدل و بی رحم نبود) سازنده ی مسجد معروف گوهرشاد مشهد، بر ساخت بنا نظارت کامل داشت و همیشه جهت هدایت و سرکشی حاضر می شد و دستورات لازم را به معماران مسجد میداد.
از تعداد کارگران و میزان حقوق آنها اطلاع کامل داشت و حتی به کار حیوانات باربر رسیدگی میکرد و به کارفرمایان دستور داده بود از محل آوردن مصالح ساختمانی تا مسجد برای حیوانات باربر ظرفهای آب و علف بگذارند، مبادا حیوانی در حال گرسنگی و تشنگی بار بکشد. از زدن حیوانات پرهیز کنید، ساعات کار کارگران باید معین باشد و مزد مطابق زحمت داده شود و...
روزی هنگام سرکشی باد مختصري وزيدن گرفت، گوشهي چادر خانم به وسيلهي باد كنار رفت، کارگر جوانی ناگهان چشمش به صورت او افتاد و در اثر همین نگاه، آتش عشق در وجودش شعله ور گشته و عاشق دلباخته ی او شد. اما در این باره نمی توانست چیزی بگوید تا اینکه غم و غصه ی فراوان او را مریض کرد.
به خانم گزارش دادند که یکی از کارگران بیمار و در منزل بستری است. گوهرشاد به عیادتش رفت و علّت را جویا شد.
مادر گفت او عاشق شما شده و از درد عشق بیمار است. اگر كاري نكني تنها پسرم از دستم ميرود.
گوهرشاد به آن مادر دل سوخته گفت: چرا اين مطلب را زودتر با من در ميان نگذاشتي تا بنده از بندگان خدا را از گرفتاري نجات دهم. گوهرشاد فکری کرد و به مادر جوان گفت: اي مادر به خانه برو و سلام مرا به فرزندت برسات و بگو من حاضرم از همسرم جدا شده و با او ازدواج می کنم، به شرط اینکه مهریه مرا قبل از ازدواج بپردازد و آن این است که چهل شبانه روز در محراب این مسجد نیمه کاره عبادت کند.
پسر از شدت تعجب خيره شد و از اين خبر آن چنان شادمان شد كه به زودي از بستر رنج برخاست و با كمال اشتياق قبول كرد كه اين مهريه را انجام دهد و پيش خود گفت:
چهل روز كه چيزي نيست اگر چند سال به من پيشنهاد ميشد حاضر به اجراي آن بودم.
در هر صورت به محراب مسجد رفت و چهل شبانه روز در آنجا نماز خواند به اين اميد كه به وصال گوهرشاد برود. ولي به تدريج علاقهاش به گوهرشاد از بين رفت و به عشق الهي گرفتار گرديد.
پس از چهل شبانه روز نماينده گوهرشاد به محراب عبادت آمد تا مژده وصل را به او بدهد ولي متوجه شد كه حال او تغيير كرده و اثري از علاقه و عشق به گوهرشاد در او نيست، نماينده گوهرشاد به او گفت:
من از طرف خانم آمدهام.
گفت: به خانم بگو من روز اول عاشق تو بودم ولي الآن ديگر عاشق تو نيستم بلكه عاشق خدا شدهام. لذّتی در عبادت و مجالست با پروردگار یافتم که با هیچ انسانی معاوضه نخواهم کرد.
راستي عجيب است، راهنمايي آن زن بزرگوار را ببينيد كه براي علاج هواي نفس چه نسخهاي ميدهد و اثر نماز را ببينيد كه با اين كه در اول كار از راه حقيقي دور بود ولي عاقبت هدايت يافت.
@ancients
کردم از عقل سوالی،
که مگر ایمان چیست؟
عقل بر گوش دلم گفت؛
که ایمان ادب است،
آدمیزاد اگر بی ادب است،آدم نیست،
فرق ما بین بنی آدم و حیوان،
ادب است!
سعدی
🗞 @Ancients ⏳
مردم ما از کمبود ها و کسری ها گله ندارند،
آنچه مردم را می آزارد
و صدایشان را در می آورد
وجود تبعیضات ناروا و سوء استفاده
از بیت المال است و بس!
شهید رجایی
🗞 @Ancients ⏳
در بررسیهایی که در تهیه اطلس باستانشناسی میبد در سال ۹۱ انجام شد، قدمت سکونت در شهرستان میبد به ۱۵ هزار سال قبل از میلاد شامل دوران پارینه سنگی، نوسنگی و دورانهای بعد از آن برمیگردد.
شهر امروز میبد و نارین قلعه با قدمت ۷۰۰۰ سال، در حقیقت شهر جدیدی است که پس از نابودی شهر کهن میبد به وجود آمده است.
🗞 @Ancients ⏳
نخستین قربانی فضا!
تاریخ سیر و سفر انسان از زمین به فضا چندان هم بیخطر نبود.
یکی از این خطرات که به فاجعهای غمانگیز در ۲۴ آوریل ۱۹۶۷ بدل شد، سقوط فضانورد اتحاد شوروی، «ولادیمیر کوماروف» بود. او به کمک فضاپیمای سایوز-۱ توانست به نخستین فضانورد شوروی تبدیل شود که بیش از یکبار به فضا سفر کرده.
با این وجود، سایوز-۱ قتلگاه کوماروف هم بود.
بازنشدن چتر نجات سایوز-۱ علت مرگ او عنوان شده است. کوماروف از نخستین کسانی بود که برای پروازهای فضایی در سال ۱۹۶۰ انتخاب شدند.
این فضانورد در چهل سالگی، نخستین فضانوردی شد که جان خود را در راه فعالیتهای فضایی از دست داد.
+ تصویر بالا تنها چیزیست که از او باقی مانده!
🗞 @Ancients ⏳
پدر صنعت برق ایران: محمد حسین امین الضرب (در گذشته ۲۵ آذر ۱۳۱۱ تهران) تاجر ایرانی در دورهٔ قاجار بود.
او در دورهٔ زمام داری مظفر الدین شاه اولین دستگاه تولید برق را از روسیه خرید و به این شکل، برق وارد ایران شد و جای گاز را گرفت. به همین دلیل به محمدحسین امین الضرب پدر برق ایران لقب دادهاند.
در آن زمان مردم برای روشنایی از روغن یا نفت استفاده میکردند.
قبل از آمدن برق به ایران، روشنایی خیابان ها و کوچه ها، یکی از مشکلات دولت وقت بود.
بنابراین برای اولین بار در ایران کارخانه ای دایر شد که روشنایی خیابان ناصریه و خیابان در اندرون (باب همایون فعلی) را با استفاده از گاز کاربیت تأمین میکرد.
البته این روشنایی، مختص خیابان هایی بود که به دربار منتهی میشد.
🗞 @Ancients ⏳
چه دستها قطع شد
چه پاها قطع شد
چه گوشها کر شد
چه چشمها نابینا شد
چه شیمیاییها که نفسشان تنگ شد
چه جانها گرفته شد
چه اسیری که با دست بسته شکنجه شد
تا یک وجب از این خاک نرود!
🗞 @Ancients ⏳
سلطان محمود غزنوی به وزیرش گفت: آیا کسی هست که فالوده نخورده باشد؟
وزیر گفت: بلی، بسیارند.
قبول نکرد و مبلغی بین ایشان شرط شد.
سربازها از دروازهۦ شهر، مسافر ژنده پوشی را آوردند.
سلطان محمود، فالوده را نشان داد و پرسید این چیست؟
مسافر گفت من ندانم، اما در زادگاه من مردی هست که هر ساله یک مرتبه به شهر می رود، او می گوید در شهر، حمام های خوب ساخته می شود، به گمانم این حمام است!
پادشاه بسیار بخندید.
وزیر گفت پادشاه دو برابر باید سکه بدهند، چون این مرد نه فالوده دیده نه حمام!
برگرفته از موش و گربه، شیخ بهایی
🗞 @Ancients ⏳
درجهان 26 درخت وجود دارند که عمرشان بیشتر از میلاد مسیح است
یکی از این درختان سرو ابرکوه دریزد است با قدمت 4 هزار سال
🗞 @Ancients ⏳
عالی 👇
چوپانی ماری را از میان بوته های آتش گرفته نجات داد و در خورجین گذاشته و به راه افتاد. چند قدمی که گذشت مار از خورجین بیرون آمده و گفت: به گردنت بزنم یا به لبت؟
چوپان گفت: آیا سزای خوبی این است؟
مار گفت: سزای خوبی بدی است. قرار شد تا از کسی سوال بکنند، به روباهی رسیدند و از او پرسیدند.
روباه گفت:
من تا صورت واقعه را نبینم نمیتوانم حکم کنم، پس برگشته و مار را درون بوته های آتش انداختند، مار به استمداد برآمد و روباه گفت:
بمان تا رسم خوبی از جهان برافکنده نشود...
🗞 @Ancients ⏳
قدیمیها كه به زيارت امام رضا (ع) می رفتند زمان طولانى در مشهد مى ماندند و اين نامه ها رو براى تبرك خريدارى مى كردند و براى بستگان ارسال مى كردند.
(شعر اين نامه رو بخوانيد خيلى زيباست)
🗞 @Ancients ⏳
گندم دزدی را گرفتند و سوار بر الاغ در شهر میچرخاندند...
مردم هم میخندیدن و هل هله میکردند..
سرباز خطاب به دزد گفت: سخت میگذرد؟
دزد پاسخ داد گندم ها را که خوردم... سواری هم کردم. مردم هم شاد شدند و میخندند چی از این بهتر؟؟؟
🗞 @Ancients ⏳