این شهر را معمولاً جندی شاپور میخواندند، مسیحیان، آن را بعل مینامیدند که برگرفته از نام مردی است که بر احداث آن نظارت داشت.
قدیمی ترین ارجاع به گندی شاپور که به دست ما رسیده ظاهرا در کتیبهی سه زبانهی خود شاپور بر روی کعبهی زرتشت در نقش رستم است .
🗞 @Ancients ⏳
فیلخانه ناصرالدین شاه
(محل نگهداری فیلها)
تهران ۱۲۸۵
اکثریت این فیلها از هند و تایلند به ایران آورده میشدند.
🗞 @Ancients ⏳
افسوس که بی فایده فرسوده شدیم
وَز داسِ سپهرِ سرنگون سوده شدیم
دردا و ندامتا که تا چشم زدیم
نابوده به کامِ خویش، نابوده شدیم
«خیام»
🗞 @Ancients ⏳
زنی در مورد همسایه اش شایعات زیادی ساخت و شروع به پراکندن آن کرد. بعد از مدت کمی همه اطرافیان آن همسایه از آن شایعات باخبر شدند. شخصی که برایش شایعه ساخته بود به شدت از این کار صدمه دید و دچار مشکلات زیادی شد. بعدها وقتی که آن زن متوجه شد که آن شایعاتی که ساخته همه دروغ بوده و وضعیت همسایه اش را دید از کار خود پشیمان شد و سراغ مرد حکیمی رفت تا از او کمک بگیرد تا شاید بتواند این کار خود را جبران کند.
حکیم به او گفت: «به بازار برو و یک مرغ بخر آن را بکش و پرهایش را در مسیر جاده ای نزدیک محل زندگی خود دانه به دانه پخش کن.» آن زن از این راه حل متعجب شد ولی این کار را کرد.
فردای آن روز حکیم به او گفت حالا برو و آن پرها را برای من بیاور آن زن رفت ولی 4 تا پر بیشتر پیدا نکرد. مرد حکیم در جواب تعجب زن گفت انداختن آن پرها ساده بود ولی جمع کردن آنها به همین سادگی نیست همانند آن شایعه هایی که ساختی که به سادگی انجام شد ولی جبران کامل آن غیر ممکن است.
🗞 @Ancients ⏳
ناصرالدین شاه در سفر به لهستان و بازدید از کارخانه ورشو تعریف میکند :
نزدیک به ۲۰۰۰ زن در این کارخانه کار میکنند ، هرچه نگاه کردم یه زن خوشگل و زیبارو ندیدم و همه آنها رنگ پریده و زرد هستند ، این بیچاره ها از ۲۴ ساعت روز باید ۹ ساعت را کار کنند!
🗞 @Ancients ⏳
از اسنادی که دربارۀ مُزد کارکنان مادی از تخت جمشیدبدست آمده،به این کارکنان « کورتَش » میگفتند .
کورتش ها بیشتر پیشه ورانی بودندکه به کارهایی از قبیل سنگ تراشی، درودگری و مسگری میپرداختند.
🗞 @Ancients ⏳
خشم بیش از حد گرفتن وحشتآرد
و لطف بیوقت هیبت ببرد
نه چندان درشتی کن که از تو سیر گردند
و نه چندان نرمی که بر تو دلیر شوند
« سعدی »
🗞 @Ancients ⏳
زبان فارس امروزی دنباله فارسی میانه است که خود آن نیز دنباله فارسی باستان است. کاخ تچر به عنوان یکی از کاخهایی که از آن به عنوان موزه کتیبهها یاد میشود، مامن بسیاری از کتیبههایی است که میتوانند سیر تطور زبان و خط فارسی را به نمایش بگذارند.
این کاخ علاوه بر یافتهها و آثار باستانشناسی و منظر باستانشناسی، از دو منظر دیگر حائز اهمیت است. از این کاخ مانند نقش رستم تحت عنوان موزه کتیبهها یاد میشود. در کاخ تچر سیر تطور زبان فارسی را شاهد هستیم همچنین تحول و تطور خط ایرانی را میبینیم.
🗞 @Ancients ⏳
یکی از آیینهای قدیمی و عجیب مردم ایرانزمین در رابطه با تامین آب مورد نیازشان از طریق قنوات، برگزاری مراسم ازدواج برای این سازههای آبی تاریخی بوده، به طوری که برخی معتقد بودند که از این طریق میتوان مشکل کاهش آبدهی قنات را برطرف کرد.
🗞 @Ancients ⏳
در تاریخ ایران؛ علی رغم جنگ های طولانی با امپراتوری هایی چون روم و عثمانی، تنها سه قوم توانستند بر ایران تاخته و آن را تصرف کنند؛ يكى اسكندر مقدونى، یکی چنگيز مغول و دیگری عمر ابن خطاب
🗞 @Ancients ⏳
در جریان نبرد کوناکسا در نزدیکی بابل ، بین اردشیردوم هخامنشی و برادرش کوروش در سال ۴۰۲ قبل از میلاد ، کوروش توانست تا نزدیکی اردشیر به پیشروی ادامه دهد و حتی موفق شد برادرش را از ناحیه کتف زخمی کند ولی کتزیاس پزشک یونانی اردشیر دوم سریعا خود را به بالین اردشیر رساند و با بستن زخم او جان شاه را نجات داد!
🗞 @Ancients ⏳
دعای داریوش بزرگ
این نوشته بر دیوار جنوبی کاخ آپادانا به فرمان داریوش کنده شده است :
خدا این کشور را ، از دشمن ، از خشک سالی ، از دروغ حفظ نماید . از این سخن دانسته می شود که داریوش ، از سه چیز بر کشورش بیم دارد : دشمن ، خشکسالی ، دروغ .
خطر دشمن از ناحیه بیگانگان است . دشمن خونخوار نه به کوچک رحم میکند نه به بزرگ .
خشکسالی بلایی است آسمانی که جز سیاه روزی و مرگ همگانی ثمری ندارد .
دروغ ایمان را می برد و کشور را از درون ویران میسازد . ایمان که رفت هر جرم و جنایتی ارتکابش آسان میشود . کشوری که مردمش از ارتکاب جرم و جنایت بیم نداشته باشد ، سرانجامی شوم در پیش خواهند داشت .
🗞 @Ancients ⏳