اندر حکایت عهد بوق
جونم براتون بگه هر وقت بخواهند در کهنگی و فرسودگی چیزی مبالغه کنند آن را به عهد بوق نسبت میدهند بوق آلت نای مانندی است بلند مانند ساز قره نی که به قول علامه دهخدا:" در پشت بام حمام های عهد یادش بخیری آواز مهیب و بلندی از آن بر میآمد " نوع قدیمی بوق از جنس شاخ بود که بر اثر مرور زمان تغییراتی کرد و آن را از استخوان و فلز ساختند امروزه انواع و اقسام بوق شاخی و استخوانی و فلزی پیدا می شود در حمام های آن دوران هر به چند بار ناگزیر بودند آب خزینه را خالی کنند، و آن را با آب تمیز و پاکیزه پر کنند.و این مهم چند روزی وقت وقت میخواست تا به صورت اولیه در آید . چون روز موعد فرا می رسید و حمام مورد بحث برای پذیرفتن مشتری آماده می گردید حمامی در نیمه های شب، بخصوص هنگام سحر به پشت حمام می رفت و در بوق کذایی می دمید و به مردم اعلام میکرد که حمام آمده است ..البته روایت داریم که از بوق در موارد عزا و عروسی و هر گونه حالت استثنایی دیگر (یه چیزی شبیه وایبرو فیس بوک امروزی ) از آن استفاده میشد
🗞 @Ancients ⏳
حرف، باد است
اما فکر، آتش است
آتش را اول باید گیراند
باد، خودش به آن دامن میزند!
( محمود دولت آبادی )
🗞 @Ancients ⏳
شهر قوچان در بخش مرکزی شهرستان قوچان و در ۱۲۰ کیلومتری شمال غرب مشهد واقع شده است. این شهر بر اساس آنچه در اسناد تاریخی آمده، اولین پایتخت اشکانیان است و هماکنون استراتژیکترین شهر استان خراسان رضوی به حساب میآید.
شهر قوچان با قدمتی که به ۲۵۰ سال پیش از میلاد میرسد، قدیمیترین شهر خراسان بزرگ است. این شهر در گذشته با نامهای آساآک، آشاک، آرسکا، استوا، خوجان و خبوشان شناخته میشد.
🗞 @Ancients ⏳
️کشف برق در ۲۰۰۰ سال پیش در ایران :
نخستین تصور ها این بود که باطری در سال ۱۷۸۶ توسط لوییچی گالوانی دانشمند ایتالیایی اختراع شده بود . در سال ۱۹۳۶ مطابق با سال ۱۳۱۴ در نزدیکی شهر تیسفون در عراق امروزی کوزه ی بسیار عجیبی کشف شد که قدمت کوزه را به ۲۰۰۰ سال پیش یعنی زمان حکومت اشکانیان نسبت دادند در آن زمان نیز تیسفون و عراق امروزی جزو قلمرو ایرانیان محسوب می شد .
ارتفاع کوزه ۴ سانتیمتر و قطر آن به ۸ سانتیمتر می رسید و در ته کوزه یک دیسک مسی و در وسط آن یک لوله مسی که در داخل آن نیز یک لوله آهنی وجود داشت قسمت هایی از سر آن نیز با قیر پوشیده شده بود . ویلهلم کونیک باستان شناس آلمانی در سال ۱۹۴۰ وقتی این پیل را در موزه ایران و عراق دید آن را با خود به موزه برلین برد و در آنجا آن را مورد برسی قرار داد و سپس نظریات جالبی در باره آن ارایه داد او گفت که این کوزه یک پیل الکتریکی یا یک باطری است که برای آبکاری طلا یا نقره به کار می رفته است . در سال ۱۹۴۰ ویلارد گری مهندس برق ماکتی از آن کوزه درست کرد و محلول مس سولفات را در آن ریخت و آزمایشی انجام داد که منجر به تولید ۱٫۵ تا ۲ ولت برق شد.
🗞 @Ancients ⏳
آهوی بیابان عروس خیابان
جیپ واگنر در ایران اولین شاسی بلند لوکس دنیا
🗞 @Ancients ⏳
روستایی عجیب در ایران که سیگار کشیدن را «گناه» میدانند!
یکی از جاذبههای ایران که شهرت جهانی نیز دارد «ماخونیک» است: روستای«لیلیپوت ایران» با مردمی که قد آنها از یک و نیم متر تجاوز نمیکند.
مردمی که تا ۵۰ سال پیش، چای نمینوشیدند، شکار نمیکردند و اصلا گوشت هم نمیخوردند و هنوز سیگار نمیکشند. مردم ماخونیک این قبیل کارها را گناه میدانستند.
ورود تلویزیون به این روستا به معنای ورود شیطان بود و اهالی تا چند سال پیش به تلویزیون میگفتند «شیطان». «ماخونیک» در منطقه دورافتادهای از جنوب استان خراسان، در نزدیکی مرز افغانستان قرار دارد و محل زندگی کوتولههاست. برخی از کارشناسان دلیل کوتاه قد بودن مردم این منطقه را ازدواج فامیلی، تغذیه ناسالم و نوشیدن آب حاوی جیوه اعلام کردهاند .
شاید جالب باشد بدانید که قوت غالب اهالی لیلیپوت ایران تا چند سال پیش شلغم و چغندر بوده که در اطراف روستا کاشت میشده.
لیلیپوت ایران به عنوان یکی از هفت روستای شگفتانگیز جهان بشمار میرود👌
🗞 @Ancients ⏳
مسجد جامع کبیر یزد، یکی ازشاهکارهای تاریخی ایران بوده که در هر گوشه و کنار آن، یادگارهایی از دوران گوناگون برجای مانده است. ساخت اين بنا از دوران ساسانى به عنوان یک معبد آغاز شد و تا دوران قاجار ادامه داشت.
🗞 @Ancients ⏳
🌐روستای عجیب ایتالیایی در دل غار:
در ۱٨ کیلومتری شمال غربی تراپانی در ساحل غربی سیسیل، روستایی قدیمی وجود دارد که بازدیدکنندگان را به گذشتههای دور ایتالیا میبرد.این روستا دارای ٩ غار است که بزرگترین غار، منگیاپن نام دارد.
حکاکیهای داخل غارها متعلق به دوران پارینهسنگی و نزدیک به ۱۰ هزار سال پیش است. تاریخ اخیر روستا واضحتر است و به دلیل زندگی خانواده منگیاپن در اوایل ۱٨۰۰ تا ۱٩۵۰، روستا به نام آنها نامگذاری شده است.
این روستا از قرن بیستم رها شد، اما بعدها تعدادی از بازماندگان خانواده مذکور و داوطلبین بومی منطقه آن را حفظ کردند. ارتفاع ورودی غار ٨۰ متر و عرض ۱۳ متر است و تا ٧۰ متر امکان ورود به غار است و سعی شده خانهها با وسیلهها حفظ شوند. شهر تراپانی، یک شهر بندری است که اقتصاد آن با ماهیگیری میچرخد.
🗞 @Ancients ⏳
بلندترین بادگیر جهان ،بادگیر باغ دولت آباد یزد :
بلندترین و منحصر بفرد ترین بادگیرهای جهان را تنها می توان در استان یزد پیدا کرد . بادگیر باغ دولت آباد یزد در شمار زیباترین بادگیرهای دوره زندیه و قاجاریه با قدمتی 270 ساله به عنوان بلندترین بادگیر جهان به حساب می آید . این بادگیر که نمونه ای از معماری دوره زندیه را داراست در سال 1160 هـ.ق توسط محمدتقی خان بافقی مشهور به خان بزرگ سرسلسله خوانین یزد ساخته شد .
این بادگیر ارتفاعی به طول 33 متر و 80 سانتیمتر دارد و از خصوصیات بارزش هشت ضلعی بودن آن است که باعث می شود باد در هر جهت به راحتی و به سرعت به قسمت زیرین آن هدایت شود و پس از برخورد به سطح آب حوضچه زیر بادگیر، هوای خنکی در داخل آن ایجاد کند .
در کنار این بادگیر باغی شامل سه عمارت هشتی و سردر و تالار آینه نیز موجود است که بهشت آیین خوانده می شود و دارای نقوش اسلیمی است . این باغ مدتها محل اقامت کریمخان زند در یزد بود و از نظر طراحی در شمار زیباترین باغ های دوره زندیه و قاجاریه محسوب می شود .
🗞 @Ancients ⏳
چهارم ریاضی بودیم.
دو سه روز از آغاز سال تحصیلی بیشتر نگذشته بود.
جو مدرسه هم خیلی بگیر ببند بود و آوردن نوار کاست به مدرسه یه چیزی بود تو مایه های قتل شبه عمد!
یه ناظم داشتیم به اسم آقای شریفی که تازه از شهربابک اومده بود. آدمی بود سختگیر ودر عین حال ساده دل.
یه روز یکی از بچه ها نوار جدید شهرام شب پره رو آورده بود مدرسه که تو راهرو از جیبش افتاد.
بلافاصله آقای شریفی عین عقاب پیداش شد ولی خوشبختانه تو شلوغی زنگ تفریح نفهمید از جیب کی افتاده.
از سعید، که اتفاقا نوار هم مال اون بود، پرسید این مال کیه؟
اونهم گفت آقا مال هر کی هست اسمش روش نوشته!
چون نوار دم کلاس ما پیدا شده بود حدس زد مال یکی از ماست.
آقای شریفی گذاشت همه اومدن سر کلاس بعد اومد تو و بلند گفت مبصر کلاس؟ من بلند شدم گفتم بله آقا.
گفت شهرام شب پره کدوم یکیه؟! گفتم آقا امروز نیومده! گفت هر وقت اومد راهش نمیدی تو کلاس، بیارش دفتر! گفتم چشم.
این قضیه تو مدرسه پیچید و شده بود سوژه خنده.
گذشت تا چند روز بعد که آقای شریفی منو احضار کرد دفتر.
با یه لحن شماتت آمیزی گفت آقا رضا من از شما انتظار نداشتم به من دروغ بگی! من گفتم چه دروغی گفتیم آقا؟
گفت سر قضیه شهرام شب پره. آه از نهادم بلند شد و تو دلم گفتم یکی منو لو داده. تته پته کنان پرسیدم چی شده مگه آقا؟
گفت: من از بچه ها پرسیدم گفتند امسال اصلا اینجا ثبت نام نکرده، رفته دبیرستان واعظی!
یه نفس راحتی کشیدم و گفتم آقا من روز اول سال دیدمش، فکر کردم هنوز میاد اینجا.
گفت همون بهتر که رفت، بچه های مردم رو منحرف میکرد.
از خاطرات رضا عطاران 😁
@Ancients
ما خستگانیم و
تویی صد مرهم بیمار ما
ما بس خرابیم و
تویی هم از کرَم معمار ما ...
( مولانا )
🗞 @Ancients ⏳
ميدانی جانم !
صبحها همين كه صدایِ سوت کشیدنِ کتری رویِ اجاق را بشنوی، بویِ نانِ سنگکِ تازهیِ صبحِ زودِ پدر به مشامت برسد، و صدایِ صبحانه حاضر کردنِ مادر از آشپزخانه بیاید، يا وقتی عطرِ قرمه سبزيهایِ ظهرِ جمعهاش تویِ خانه ميپيچد و هوش از سَرت ميبرد، همين كه چشمت ببينتشانُ گوشَت نفسهايشان را بشنود، همین که آغوشِ گرمشان را لمس کنی و بگویی «چقدر دوستشان داری» يعنی «صبحت بخير» شده ...!
🗞 @Ancients ⏳
میگن آقا محمد خان قاجار خیلی پولکی بوده ...
یه روزی آقا محمدخان دستور میده یه نفرو فلک کنن وقتی طرف رو میارن که بزننش یارو یواشکی یه چیزی به اون کسی که قرار بوده چوب بزنه میگه ...
آقا محمد خان متوجه میشه
میگه چی گفت؟ طرف میگه قربان گفت ده سکه میدمت یواشتر بزن
آقا محمد خان به طرف میگه احمق ، پنج سکه بده به خودم میگم اصلا مجازات نشی..
🗞 @Ancients ⏳
اولین دوچرخه در سال ۱۳۰۹ وارد ایران شد وقیمت دوچرخه های خوش رکاب از ۱۰ تومان الی ۱۵ تومان بود !!
🗞 @Ancients ⏳
درجنگ جهانی دوم ماسکهای شیمایی فیلتر زغالی تصفیه هوا داشتند اما آمریکاییها از پوست سوخته نارگیل بعنوان فیلتر ماسک استفاده میکردند که درفیلترِ موادسمی و پاکسازی تشعشعات رادیواکتیو موثر است!
🗞 @Ancients ⏳
مردی دو دختر داشت یکی را به یک کشاورز و دیگری را به یک کوزه گر شوهر داد. چندی بعد همسرش به او گفت : ای مرد سری به دخترانت بزن و احوال آنها را جویا شو.
مرد نیز اول به خانه کشاوز رفت و جویای احوال شد، دخترک گفت که زمین را شخم کرده و بذر پاشیده ایم اگر باران ببارد خیلی خوبست اما اگر نبارد بدبختیم.
مرد به خانه کوزه گر رفت، دخترک گفت کوزها را ساخته ایم و در آفتاب چیده ایم اگر باران ببارد بدبختیم و اگر نبارد خوبست.
مرد به خانه خود برگشت همسرش از اوضاع پرسید مرد گفت:
چه باران بیاید و چه باران نیاید ما بدبختیم...
🗞 @Ancients ⏳
پارچه ای از قرن دوازدهم میلادی که نشانگر هنر ساسانی در برهه ای از تاریخ است و در موزه اسپانیا نگهداری میشود.
🗞 @Ancients ⏳
اللهوردیخان از اسرای گرجی بود
بعدها به عنوان غلام به دربار صفوی راه یافت، سپس به فرماندهی کل قوا برگزیده و سیوسه پل به دست وی ساخته شد !
🗞 @Ancients ⏳
"خیام" خارج ایران بسیار مشهورتر از خود ایران است. یکی از دهانه های ماه و سیارک 309 به افتخار او «عمر خیام» نامگذاری شده؛ در سراسر جهان نوشیدنیها، هتل ها و خیابان ها به نام وی است.
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تنها روستایى در جهان كه باران هيچوقت بر آن نمیبارد!
این روستا حطیب نام دارد که در پایتخت یمن واقع شده است و بالاى ابرهاست، «بهتر بايد گفت كه سطح ابرها از سطح روستا پایينتر است»
بهطوریكه از بالاى قلههاى اين كوهها مناظر و نقاشبهاى دلربا و زائدالوصف خدایى را مشاهده میشود كرد.
اين روستا روى سطح يک کوه مرتفع ساخته شده بهصورتی که ابرها از پای این کوه در جریان است و باران از زیر آن متساقط میشود.
روستای حطیب ٤٠٠ نفر جمعيت دارد و به زراعت قهوه اصلى يمنى معروف است.
🗞 @Ancients ⏳
میدان جلفا اصفهان اوایل پهلوی دوم تقدیم به اصفهونیای عزیز و دست و دلباز😊❤️
🗞 @Ancients ⏳
تاریخچه گرامافون در ایران
از زمان اختراع گرامافون که در ابتدا با نام «فونوگراف» به بازار آمد تا ورود آن به تهران، چندان زمان نبرد. این دستگاه وسیله ای بود که صدا را ضبط و دوباره پخش می کرد و در تهران به نام حبس الصوت نام برده می شد. در دوره ناصری و در پی سفرهای شاه به اروپا، نخستین دستگاه گرامافون به دارالخلافه آورده شد و به دست شاه رسید. اما با روی کار آمدن مظفرالدین شاه، گرامافون از استفاده شخصی شاه خارج شد و رفته رفته پا به خانه درباریان گذاشت. اولین صدایی که از صفحه گرامافون در تهران شنیده شد، صدای مظفرالدین شاه بود که می گوید: «پاداش این خدماتی که به من و مملکت ایران می کنید، البته خدا و سایه خدا که خودمان باشیم به شما خواهیم داد» و بعد از این صفحه، دو صفحه نیز با صدای اتابک اعظم و وزیر امور خارجه وقت ضبط شد که امروزه در آرشیو باقی مانده است.
🗞 @Ancients ⏳
مخترع ماسک، ایرانیان باستان بوده اند و آن را "پنام” میخواندند ...
این روزها به خاطر پیشگیری از ابتلا به ویروس کووید 19 از "ماسک" استفاده می شود. بدنیست بدانیم که:
در ایران باستان شخصی که به حضور شاه شرفیاب میشد؛ می بایست پارچه ای را جلو دهان بگیرد که به آن "پنام" گفته میشد. استفاده از پنام برای جلوگیری از برخورد نفس آلوده و بوی دهان به صورت شاه و بزرگان بوده.
همچنین ایرانیان در آتشکده ها در برابر آتش مقدس نیز از پنام استفاده می کردند.
علی اکبر دهخدا در لغت نامه خود، واژه پنام را چنین معنی میکند :
پنام در اوستا و کتب پهلوی عبارت است از دو قطعه پارچه ٔ سفید از جنس پنبه که به روی دهان آویخته با دو نوار پشت سر گره میزنند. زرتشتیان ایران آن را روبند نامند.
این پرده کوچک که بنا به توضیحات تفسیر پهلوی اوستا باید دو بند انگشت پائین تر ازدهان باشد در وقتی بکار برده میشود که مؤبد در
مقابل آذرِ مقدسِ اوستا، سروده مراسم دینی بجای می آورد. استعمال پنام برای این بوده است که نفس و بخار دهن به عنصر مقدس نرسد.
هنوز هم زرتشتیان در برخی مراسم مذهبی از پنام استفاده می کنند.
🗞 @Ancients ⏳
◾️تصویر پیکر شیخ فضل الله بالای چوبه دار یک معنا دارد. گاهی فضا را آنقدر غبار آلود می کنند که مردم یک شهر رضایت می دهند عالمشان را بالای دار ببینند.
▪️عالمی که با همه وجود در مقابل سیل التقاط ایستاده تا مرجعیت مردم از دامن علمای شیعه به اصحاب سفارت و سفاهت نرسد؛ تا سلسله فقاهت قطع نشود، تا اسلام حاکم باشد نه تفسیر انسانها از اسلام...
و تاریخ تکرار شدنی است
🏴١١مرداد سالروز شهادت آیت الله العظمی #شیخ_فضل_الله_نوری
🗞 @Ancients ⏳
کلاه نمدی کلاهی است که مردان لر، لک، بختیاری،قشقایی، تنگسیر، ممسنی ها، مردان دشتستان و تنگستان و بسیاری دیگر از اقوام ایرانی آن را بر سر می گذارند
.
کلاه نمدی ریشه در ایران باستان و برخی از تمدنهای همجوار ایران دارد. قدیمی ترین نقش برجسته از کلاه نمدی مربوط به آنوبانینی پادشاه لولوبی ها در سرپل ذهاب در استان کرمانشاه است. این نقش برجسته که حاکم لولوبی ها را با کلاه نمدی نشان می دهد قدمتی نزدیک به ۵۰۰۰ سال دارد. در نقوش برجسته تخت جمشید مردان قوم ماد با کلاه نمدی گِرد به تصویر کشیده شده اند.
🗞 @Ancients ⏳
اولین کاروانسرای دایره ای شکل ایران
رباط صفوی زین الدین در دل کویر یزد
علت ساخت به صورت دایره ای جلوگیری از ورود طوفان شن به بنا بوده است!
🗞 @Ancients ⏳
مشوقهای امیر کبیر برای حمایت از «فرزند آوری»!
یکی از مهمترین عوامل رشد همهجانبه کشور، وجود نیروی انسانی کافی در زمینههای مختلف است. یکی از دغدغههای همیشگی امیرکبیر، پایین بودن نرخ رشد جمعیت در ایران، به واسطه عوامل مختلف بود. با توجه به نرخ پایین رشد جمعیت ایران در آن زمان، در حال تبدیل شدن به یک بحران تمام عیار بود. امیر برای ترقی نرخ رشد جمعیت و افزایش نفوس ایران، تمهیداتی اندیشید. او در میان کارکنان دولتی، افرادی را که دارای فرزند بیشتر بودند، برای دریافت مواجب و کمکهای بیشتر، ارجح میدانست. وی در سطح جامعه نیز خانوادههای پرجمعیت فقیر را زیر پوشش میگرفت و سرمایهداران را به حمایت از آنها وا میداشت. امیر در مورد خانوادههای پرجمعیت و معیشت آنها بسیار حساس بود. گام مؤثری که وی برای رفع دغدغه معیشت آنها برداشت، ایجاد شغل و تثبیت وضعیت اقتصادی بود. در کنار حمایت از فرزندآوری، امیر زمینه بهبود بهداشت عمومی را هم برای حفظ کودکان فراهم کرد. واکسیناسیون علیه آبله، یکی از مهمترینِ این اقدامات بود.
🗞 @Ancients ⏳
شیعه شدن یک یهودی با سلام گرم یک روحانی!
ماجرای عکس را بخوانید👇👇👇
🗞 @Ancients ⏳
تاریخ ایران و جهان باستان
شیعه شدن یک یهودی با سلام گرم یک روحانی! ماجرای عکس را بخوانید👇👇👇 🗞 @Ancients ⏳
آیت الله العظمی علوی گرگانی نقل می فرمودند : من سالهای طولانی شب های جمعه (سالهای 51 به بعد) به جهت تبلیغ از قم به تهران می رفتم؛ در مسیری که به طرف مکان بر گزاری جلسه بود، افرادی بسیاری از کسبه بودند، هر هفته به آنان سلام گرمی می کردم.
.
یک روز شخصی به نام آقای نجات زهاویدان پیش من آمد و گفت: "من از جمله کسبه ای بوده ام که هر هفته بر من سلام می کردید، اما من مسلمان نبوده ام بلکه اعتقاد به آیین یهودیت داشته ام اما بواسطه ی این حسن بر خورد شما و هم چنین حقانیت دین اسلام ، می خواهم بدست شما مسلمان شوم.
این شخص مسلمان شد و نامش را به محمد علی احمدی تغییر داد و از آن جا که اولاد نداشت تمام اموالش را هم به بنده بخشید. و بعد از یکی دو ماه که مسلمان شد ، از دنیا رفت.
من هم منزل این شخص را صندوق قرض الحسنه وحدت فاطمیه قرار دادم که تاکنون پابرجاست.
🗞 @Ancients ⏳
عجیب ترین و نادیده ترین منطقه باستانی ایران با قدمتی 10 هزار ساله براساس کاوشهای اخیر در سنگنوشته و نقشنگارههایی که بر سنگهای کوه ارنان یزد منقش شده است، این روستا قدمتی بیش از 10 هزار سال دارد. هر چند در مورد تاریخ بنای ارنان و اطراف آن اطلاعات دقیقی در دسترس نیست اما بنای ارنان را به زرتشتیان و نام آن را برگرفته از نام یکی از دختران بزرگان و کاهنان زرتشتی میدانند.
🗞 @Ancients ⏳