پس از محاصره اصفهان توسط تیمور لنگ جنایتکار، علمای شهر به اتفاق حاکم شهر توافق کردند که به او باج بدهند تا شهر دچار قتل و کشتار نشود.
اما هنگامی که سه هزار سرباز تاتار برای گرفتن باج به زور وارد منازل مردم اصفهان شدند. یکی از اهالی اصفهان گروهی را دور خود جمع کرد و گفت در نیمه شب به همه سربازان تاتار حمله برده و آنان را بکشید.
فردای آن شب تیمور شنید که سه هزار سرباز او کشته شده اند، لذا دستور قتل عام صادر کرد و برای آوردن هر سر از اهالی اصفهان بیست دینار جایزه تعیین کرد.
سربازان تاتار آن قدر با خود سر آوردند که تیمور دیگر نمی خواست پول بدهد و قیمت هر سر را به نیم دینار رسانید.
همچنین تیمور پس از ورود به اصفهان وقتی دید تمام بچه های کشته شدگان در یک منطقه بلند جمع شدهاند اسب خود را به سوی آنها راند و سواران را نیز از پی خود خواند و کودکان را در زیر پای اسبان با خاک یکسان کرد...
🗞 @Ancients ⏳
عبدالرحمن صوفی دانشمند ایرانی که نام او بر یک سیّاره و یک فرورفتگی ماه گذارده شده است !
عبدالرحمن صوفی فضاشناس ایرانی قرن دهم بود.
وی هفتم دسامبر 903 در ری به دنیا آمده بود و بسیاری از سا لهای عُمر را در اصفهان زیست کرده بود و مورد حمایت عضدالدوله دیلمی ـ حکمران وقت بود.
صوفی که درغرب به نام «اَل صوفی ـ تلفظ اروپایی؛ اَز زوفی Azophi شناخته می شود به کشفیات وسیع در منظومه شمسی و ترکیب ستارگان دست یافته و در این باره در سال 964 میلادی کتابی زیر عنوان «صوَر الکواکب» که با هر شرح و تعریف دارای تصویر (به ترسیم خود او) است، تألیف و این کتاب را با نام عضدالدوله که مشوّق و حامی او بود آغاز کرده است. از آنجا که در قرون وسطی در سرزمین های اسلامی، نگارش کتاب های عِلمی و فلسفی به زبان عربی مرسوم بود، عبدالرحمن به رغم علاقه مندی تمام به زبان مادری، کتاب خودرا به زبان عربی تألیف کرد.
اهمیت عبدالرحمن صوفی در فضاشناسی به حدّی است که یک فررفتگی در کره ماه را به نام او گذارده اند و پس از کشف یک سیاره تازه در منظومه شمسی توسط فضاپیمایانِ اواخر قرن 20، که ابعاد آن حدود 7 کیلومتر است، این سیّاره نیز به نام او؛ «اَل صوفی» اسم گذاری شده است. این سیّاره که با هر تلسکوپ از زمین قابل رویت نیست بمانند سیّاره های دیگر، به گِرد خورشید در حرکت است.
@Ancients
بدترین گناه در سامانههای #باورشناختی ایرانی دروغ است. ایرانیان #دروغ را خاستگاه هر زشتی و پلشتی و سیاهی و تباهی میدانند؛ از همین روست که شهریار نامدار هخامنشی، در آغاز سنگنبشتهی خویش، از اهورامزدا میخواهد که #ایران را از دروغ برکنار بدارد و بزنهار.
از همین روست که #زرتشت گفته است:
«راه یکی است و آن راستی است.»
همین گفتهی زرتشت در بیتی
از #شاهنامه آورده شده است:
به فرزند پاسخ چنین داد شاه:
«چو از راستی بگذری، نیست راه».
میر جلال الدین کزازی_استاد دانشگاه_نویسنده و مترجم
🗞 @Ancients ⏳
تصویری تاریخی از کافه آیبتا، نبش لاله زار نو
یکی از اولین و معتبرترین کافه های لاله زار کافه آیبتا نام داشت که توسط خانمی به نام آیبتا که اهل روسیه بود اداره می شد...
کافه ایبتا و کافه نادری تا مدتها محل اجتماع هنرمندان و روشنفکران تهران بودند....
«از میدون مخبرالدوله تا چهارراه استانبول را می گفتن خیابون استانبول. راسته شمالی خیابون استانبول اكثرا طلافروشی بود...
كافه هم زیاد داشت...
نبش لاله زار و استانبول، یه خانوم روسی به نام آیبتا قهوه فروشی داشت و فال قهوه می گرفت....
شازده های قاجار ، نخست وزیر و درباری ها می اومدن اینجا براشون فال بگیره...
این خانوم آیبتا بعد از جنگ جهانی [اول] و انقلاب روسیه اومد ایران و تو خیابون استانبول یه مغازه خرید...
اون موقع خیابون استانبول یكی از بهترین خیابونای تهران محسوب می شد...
" (به گفته آقای مستوفی ، مدیر كتابخانه مستوفی در خیابان شاه آباد)
🗞 @Ancients ⏳
مقابله با فقر، ربطی به خیریه ندارد. این عملی از سوی عدالت است.
فقر هم مانند بردهداری و آپارتاید طبیعی نیست.
دست ساختهی بشر است و به دست انسان هم میتوان آن را ریشه کن کرد.
#نلسون_ماندلا
نلسون ماندلا رهبر جنبش آزادیبخش آفریقا و ملقب به مادیبا است. در آفریقای جنوبی مادیبا نام محلی ماندلا و نماد مهرورزی و نوعدوستی است که مردم کشورش از شدت عشق، احترام و صمیمیتی که به او داشتند، ماندلا را به این نام صدا میکردند. این بزرگمرد صلحطلب پس از بیستوهفت سال زندان و با وجود اینکه مقتدرانه به قدرت رسید، به جای انتقام، صلح و دوستی و بخشندگی را منتشر کرد و به انسانیت روحی تازه دمید.
🗞 @Ancients ⏳
✅ شهر بدون زباله❗️
شهر کامیکاتسو با ۱۷۰۰ نفر در ژاپن تنها شهری است که فاقد آشغال و زباله میباشد این اقدام توسط شهروندان این شهر عملی شده است.
بدون شک داستان های بسیاری را درباره ی افرادی از گوشه و کنار دنیا شنیده اید که یک زندگی بدون تولید زباله را در پیش گرفته اند، اما کم پیش می آید که کل یک جامعه چنین سبک زندگی را دنبال کند. ساکنین شهر کامیکاتسوی ژاپن آن قدر کار بازیافت زباله را با جدیت دنبال می کنند که در واقع امیدوارند عنوان نخستین شهر بدون زباله جهان را تا سال ۲۰۲۰ به نام خود به ثبت برسانند.
🗞 @Ancients ⏳
دژ کنگلو معروف به "عقاب مازندران" نماد یک قلعه نفوذ ناپذیر باستانی که از حمله مغول و اعراب در امان مانده است!
📸سوادکوه - مازندران
🗞 @Ancients ⏳
پیمان سعدآباد بین ایران،ترکیه،عراق و افغانستان در سال ۱۳۱۶
طبق این پیمان رضاخان؛
۸۰۰ کیلومترمربع اراضی مرغوب کوه آرارات به ترکیه،
۳ هزار کیلومترمربع دشت ناامید به افغانستان،
و اروند رود را به عراق داد!
🗞 @Ancients ⏳
بهلول هارون را در حمام دید
و گفت: به من یک دینار بدهکاری ، طلب خود را می خواهم.
هارون گفت: اجازه بده از حمام خارج شوم
من که این جا عریانم و چیزی ندارم بدهم
بهلول گفت: در روز قیامت هم این چنین عریان و بی چیز خواهی بود
پس طلب دنیا را تا زنده ای بده که حمام آخرت گرم است و دستت خالی...
🗞 @Ancients ⏳
فلسفه و ریشه کلمه خیاوان (خیابان)
در استان اردبیل شهری وجود دارد به نام مشکین شهر که البته نام اصلی این شهر "خیاو" است که در سال 1310 به مشکین شهر تغییر یافته است.
در زمان های قدیم عده ای از مردم این شهر به تبریز مهاجرت کرده و در محله ای ساکن شدند که به مناسبت سکونت این عده، به "خیاوان" مشهور شد. یعنی محل سکونت خیاوی ها. شیخ محمدخیاوانی (خیابانی) از اهالی همین محله بود.
در زمان حکومت دموکرات ها در تبریز برای اولین بار یکی از محله های تبریز به نام خیاوان (خیابان) آسفالت شد. تا آن زمان هیچ جایی در ایران به آن حجم زیاد آسفالت نشده بود و به این ترتیب"خیاوان " یا خیابان به ایرانیان معرفی شد.
از آن به بعد هرجایی در ایران که آسفالت می شد، به آن جا خیاوان یا خیابان می گفتند. خیلی ها فکر می کنند خیابان یک کلمه فارسی است که از دو بخش "خیاب" +" ان " تشکیل شده است در حالی که "خیابان " کلمه ای آذری یا ترکی است.
🗞 @Ancients ⏳
تصویری از مرحوم هاشمی رفسنجانی در جبهه های جنگ
🗞 @Ancients ⏳
آلمانیها لطیفهای دارند با این مضمون که : ۳ پژوهشگر آمریکایی ، انگلیسی و آلمانی برای تحقیق دربارۀ فیل به هندوستان میروند , محقق آمریکایی ۶ماه بعد برمیگردد و کتابی جیبی در ۸۰ صفحه مینویسد که عنوانش این بود : «همهچیز درباره فیل»... پژوهشگر انگلیسی یک سال بعد برمیگردد و کتابی ۲۰۰صفحهای با مطالب باکیفیتتر و بهتری نسبت به قبلی مینویسد با عنوان : «فیلها را بهتر بشناسیم» و اما استاد آلمانی ... او ۴ سال دیگر هم در هند میماند و روی زندگی و رفتار فیلها به دقت کار میکند و وقتی به آلمان بازمیگردد کتابی دانشگاهی در ۱۰جلد با عنوانی متواضعانه مینویسد : «مقدمهای بر شناخت فیل»
اگر ملیت آن ۳ پژوهشگر را کنار بگذاریم متوجه میشویم اصل ماجرا واقعا همین است و آن کسانی که اطلاعات کمتری دارند همیشه حکمهای آبکیتر ولی قاطعی میدهند ولی آنها که زیاد میخوانند و و زیاد میدانند غالبا چنین قاطع قضاوت نمیکنند زیرا آنان برخلاف گروه اول که میخ طویلۀ خرشان را بر مرکز عالم کوبیدهاند و دیگران اگر شک دارند باید بروند عالم را متر کنند علم محدود خود را محور عالم تصور نمیکنند.
🗞 @Ancients ⏳