#دمی_با_اویس_قرنی:
ابوعمرو اُوِیس بن عامر قَرَنی (شهادت ۳۷قمری)، از تابعین و شهدای صفین.
اویس را بیشتر از هر چیز به عرفان و پارسایی میشناسند و او را یکی از زاهدان هشتگانه در میان تابعین خواندهاند. او در زمان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و،سلم) برای دیدار حضرت به مدینه آمد، اما موفق به دیدار او نشد. اویس با حضرت علی(علیه السلام) بیعت کرد و در جنگ صفّین در رکاب آنحضرت به شهادت رسید.
در حالات عرفایی اویس گویند: بعضی از شبها میگفت: امشب شب رکوع است و به یک رکوع شب را به صبح میرساند. یک شب میگفت: امشب شب سجود است و به یک سجده شب را سپری میکرد. به او گفتند: اویس، چرا این قدر به خودت زحمت میدهی؟! گفت: کاش از ازل تا ابد یک شب بود و من آن را به یک سجده سپری میکردم.
همه اهمیت روایات برجای مانده در مورد اویس قرنی در این نکته است که او از نخستین الگوهای عارفان و پارسایان در میان مسلمانان بهشمار رفته و بعدها نزد صوفیه دارای اهمیت و مقام بلندی شده و یکی از زاهدان هشتگانه در میان تابعین خوانده شده است.
کهنترین روایات درباره اویس، تصویری کاملاً صوفیانه از او ارائه میدهد. همه کسانی که در این روایات اویس را دیدهاند، او را در فقر و سرگشتگی و گمنامی در عین شهرت وصف کرده و گفتهاند که لباس مناسبی نداشت
#دمی_با_حارث_بن_مالک
حارثة بن نُعمان از صحابی خاص حضرت محمد صلوات الله علیه و از انصار و قبیلهٔ خزرج بود. در همهٔ غزوات پیامبر همراه او بود و در زمان خلافت معاویه بن ابیسفیان لعنت الله علیه درگذشت.
خانههای او در مدینه در نزدیکی خانههای پیامبر بود. هنگامی که حضرت فاطمه زهرا از حضرت علی و پیامبر علیهم السلام درخواست خانهای نزدیک به پیامبر کرد، پیامبر فرمود که از حارثه حیا میکند که بهخاطر ما خانههایش را در اختیار ما گذاشت. اما حارثه یکی از خانههایش را به زوج الهی بخشید.
وی دوبار جبرئیل را به شکل «دحیة کلبی» دیده است: یکی هنگام عزیمت پیامبر صلی الله علیه و آله به بنی قریظه و دیگری زمان مراجعت از حنین. وی از یاران امیرالمؤمنین علیه السلام است و در جنگهای زمان آن حضرت شرکت داشت و در رکاب آن حضرت جنگید.
حارثه بن نعمان از کسانی است که به مادرش بسیار نیکی میکرد و رسول خدا صلی الله علیه و آله در حدیثی فرمود: «من داخل بهشت شدم، صدای قرائتی شنیدم، گفتم: این شخص چه کسی است؟ گفته شد: او حارثه است.» سپس رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «این چنین نیکان شما هستید» و او به مادرش نیکی میکرد».
وی دارای مقامات العارفین و در قله توحید تمکن داشتند و ایشان را به حدیث حقیقت میشناسند.
#دمی_با_حُذَیفة_بن_یمان
صحابی و صاحب سرّ پیامبر اکرم و از نخستین اسلامآورندگان که در بسیاری از جنگهای صدر اسلام پیامبر را همراهی کرد. وی از اصحاب و شیعیان خاص حضرت علی بود. در برخی از روایات به عنوان یکی از ارکان چهارگانه صحابی امام علی از او یاد شده است.از حذیفه روایاتی در شأن و منزلت امام علی و اهل بیت نقل کردهاند. وی در فتوحات دوره خلفا از جمله جنگ نهاوند شرکت کرد.
کشی در خبری، حذیفه را در زمره هفت تنی دانسته که به سبب ایشان، عنایتهای خدا بر مردم، ارزانی میشده است و همانها در نمازگزاردن بر پیکر فاطمه زهرا علیهاالسلام و خاکسپاری او حضور داشتهاند.
#دمی_با_حبیب_بن_مظاهر
🌀حبیب مردی عارف و اهل سّر بود. حافظ کل قرآن کریم بود و هر شب به نیایش و عبادت خدا میپرداخت.
🌸 به فرموده امام حسین علیه السلام در هر شب یک ختم قرآن میکرد.
🔻 زندگی پاک و سادهای داشت. آن قدر به دنیا بیرغبت بود و زهد را سرمشق زندگی خود قرار داده بود که هر چقدر به او پیشنهاد امان و پول فراوان داده شد نپذیرفت
#دمی_با_ابوحمزه_ثمالی
یکی از اصحاب خاص حضرت امام سجاد علیه السلام بود و با او انس خاصی داشت. دعای شریف امام که طولانیترین دعای سحر ماه رمضان است، از طریق او روایت شده و به همین علت «دعای ابوحمزه ثمالی» نامگذاری شده است.
او کتاب «تفسیر القرآن» را نوشته و رساله الحقوق امام سجاد علیه السلام را نیز روایت کرده است.
چند روایت دربارهی عظمت مقام ابوحمزه:
امام صادق علیه السلام فرمود:« ابو حمزه در زمان خودش مانند سلمان در زمان خودش بود.»
امام رضا علیه السلام فرموده اند:« ابو حمزه ثمالی در زمان خودش مانند لقمان در زمان خودش بوده است.»
#دمی_با_سیدبن_طاووس
رضی الدین علی بن موسی بن طاووس معروف به سید بن طاووس از علمای شیعه و عارفان کمل سده هفتم هجری است. ایشان از افرادی می باشد که بعد از امامان معصوم بی نظیر می باشد و ایشان موفق به دیدار امام زمان، حجت بن الحسن شده اند.
🔸میرزا جواد آقا ملکی تبریزی
عارف فرزانه میرزا جواد ملکی تبریزی از سید بن طاووس تعبیر به «سید المراقبین» نموده است و میفرماید: سید بزرگ «ابن طاووس قدّس سرّه» همان کسى که استادم (قدّس سرّه) مىگفت: غیر از معصومین علیهمالسّلام کسى در علم مراقبت مانند او نیامده است.
🔸آیت الله قاضی
علامه میرزا على آقا قاضى - استاد عرفان علامه طباطبائى و بسیارى دیگر از بزرگان – درباره وی چنین فرموده است: سه نفر در طول تاریخ عارفان به مقام «تمکن در توحید» رسیدهاند: سید بن طاووس، احمد بن فهد حلى و سید مهدى بحرالعلوم.
🔸حضرت امام خمینی
امام خمینی میفرماید: از علمای بزرگ معرفت و اخلاق، آنها را که پیش همه علما مسلّمند پیروی کن؛ مثل جناب عارف بالله و مجاهد فی سبیل الله، مولانا سید بن طاووس (رضی الله عنه) و مثل مولانا عارف بالله و سالک إلی الله، شیخ جلیل بهائی قدس سره
🔸علامه حسن زاده آملی : به فرموده بعضى از مشایخ ما از کمّل بوده است ،آن جناب در کتاب شریف اقبال فرموده است: «من بدون استهلال و رجوع به جدول تقویم از اوّل ماه و هلال آن باخبرم، و نیز از لیلة القدر آگاهى دارم».
#دمی_با_ابن_فهد
🌸جـمـالالسالکین جمالالدین احمد بن شمسالدین محمد بن فهد حلی اسدی معروف به ابن فهد حلی، از فقیهان و محدّثان امامی که شهرت او بیشتر در اخلاق، دعا و سیر و سلوک است.
🔻ابن فهد در محضر استادانش همگام با علوم ظاهری و ابعاد علمی به پالایش روح و تهذیب نفس پرداخت و از معرفت الهی «در مکتب حقایق» و «پیش ادیب عشق» بهرهها برد و #راهبری توانا شد. او در پرتو «مراقبت» و «محاسبت» فروغی تابناک یافت و زندگیاش نمـونه یک موحـد والاتبار شـد. اوقاتش غـرق در مشاهدات توحیدی و جذبات الهی میگذشت و به مقامی رسید که در وصف نگنجد.
🔹 عارف کامل علامه میرزا علی آقا قاضی طباطبایی - استاد عرفان علامه طباطبایی و بسیاری از بزرگان - دربارهاش چنین فرموده است:
🌀سه نفر در طول تاریخ عارفان به مقام «تمکّن در توحید» (تمکّن در توحید که یکی از اصطلاحات عارفان است یعنی سالک بهسوی خدا به توحید - که بالاترین سیر و کمال انسان است - برسد و حالات او در توحید خدای سبحان همیشگی، پیوسته و دائمی باشد. که این استقرار و ثبوت در توحید را تمکّن در توحید حضرت حق گویند.) رسیدهاند: سید بن طاووس، احمد بن فهد حلی و سیدمهدی بحرالعلوم (رضوان الله علیهم).
#دمی_با_بحرالعلوم
✨سید محمد مهدی طباطبائی بروجردی بحرالعلوم با عناوین سید بحرالعلوم، علامه بحرالعلوم و بحرالعلوم هم شناخته میشود، یکی از بزرگترین عرفاء و علماء و فقیهان شیعه و از مهادی قرن دوازدهم و سیزدهم هجری قمری است. بسیاری از بزرگان او را از کُمّلین و عدهای وی را تألی معصوم میدانند.
💠از ایشان تشرفات معتبر و بسیار به خدمت حضرت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، نقل شده است.
🌀 وی از #عرفای بسیار بزرگ و بنام شیعه است، و تمامی بزرگان وی را از پیشتازان عارفان متشرع معاصر شیعه میدانند.
#دمی_با_علاءالدوله_سمنانی
🔻 احمد بن محمد بن احمد بیابانکی سمنانی، از بزرگان ایرانی و از شاعران ونویسندگان سدههای هفتم و هشتم هجری قمری بود.
🔸او را از لحاظ مقام دینی، به لقب رکن الدین و به مناسبت خدمات جوانی اش در دستگاه دیوانی، علاء الدوله ملقب ساختهاند.
🔰محققین و مورخین به واسطه قطبیت و ارشاد، وی را «[شیخ]» و بعضی به مناسبت اصطلاح رایج فرق صوفیه، او را «شاه علاءالدوله» خواندهاند.
🌀 ایشان از عارفان بزرگ هفتم قمری است که به تربیت نفوس مشغول بودند
#دمی_با_ابن_عربی
🔻ابن عَرَبی، معروف به شیخ اکبر،اندیشمند، عارف بزرگ جهان اسلام.وی در مشرق، ابن عربی خوانده میشود.
➖ملاصدرا:
منشأ دیگر تحول دینی در جهان اسلام به حتم عارف کبیر ابن عربی است، که واضع عرفان نظری در جهان اسلام است که به عقیده حقیر [ملاصدرا] اگر باعث رنجش اهل فلسفه نشود مقامی عظیم تر از بوعلی و فارابی دارد.
➖آیت الله سید علی قاضی:
از میان عرفاً و واصلان کوی حقیقت، محیی الدین بن عربی در معرفت نفس و شهود باطنی فردی بینظیر بود. بعد از مقام نبوت در میان رعیت احدی در معارف عرفانی و حقایق نفسانی در حد محیی الدین عربی نیست و کسی به او نمیرسد.
➖علامه طباطبایی صاحب تفسیر المیزان:
در اسلام هیچکس نتوانستهاست یک سطر مانند محیی الدین [ابن عربی] بیاورد.
#دمی_با_ابوسعید
🔸ابوسعید فضلالله بن احمد بن محمد بن ابراهیم میهنی (ابوسعید فضلالله بن ابوالخیر احمد)مشهور به شیخ ابوسعید ابوالخیر عارف و شاعر نامدار ایرانیتبار قرن چهارم و پنجم است.
🔻ابوسعید ابوالخیر در میان عارفان مقامی بسیار برجسته و ویژهای دارد و نام او با عرفان و شعر آمیختگی عمیقی یافتهاست. چندان که در بخش مهمی از شعر پارسی چهره او در کنار مولوی و خیام قرار میگیرد، بیآنکه خود شعر چندانی سروده باشد.
🔹در تاریخ اندیشههای عرفانیاش در بالاترین سطح اندیشمندان این گُسترهٔ پهناور در کنار حلاج، بایزید بسطامی و ابوالحسن خرقانی بهشمار میرود.
💠همان کسانی که سهروردی آنها را ادامه دهندگان فلسفه باستان و ادامه حکمت خسروانی میخواند. از دوران کودکی نبوغ و استعداد او بر افراد آگاه پنهان نبودهاست
➖ابن سینا:
هر چه من میدانم او میبیند.
#دمی_با_بایزید
🔰بایزید بسطامی ملقب به سلطان العارفین بزرگترین عارف قرن سوم هجری، از اهالی ایران و از بزرگان اهل تصوف بود
✨وی از مریدان امام جعفر بن محمد الصادق بوده و صد و بیست بزرگ دیگر را خدمت نموده است . مشایخ وی را به بزرگواری ستوده اند و در حق او سخنان بسیار رانده اند .
مدت سی سال در بادیه شام میگشت و دوازده سال بر نه شریعت مقدسه ریاضت می کشید تا رسید به انچا رسید
➖جنید بغدادی:
بایزید در میان ما چون جبریل است در میان ملایکه
➖شیخ اشراق:
بایزید و حلاج از اصحاب تجرید بودند و اقمار آسمان توحید