🔰عارف کیست؟
امام صادق علیه السلام در تعریف «عارف» می فرماید:
🔻عارف، وجودش با مردم است، ولی قلبش پیش خداست. اگر به اندازه چشم برهم زدنی از خدا غافل شود، در اثر اشتیاقی که به او دارد، قالب تهی می کند.
🔻 عارف، امین وقایع و رخدادهایی است که مربوط به خداست [و آنچه از تقدیرات خداوند که درباره جهان هستی است و او از آنها باخبر می شود، به کسی نمی گوید.]
🔻 عارف، خزانه دار اسرار خداوند است [و هیچ گاه اسرار خدا را برای دیگران فاش نمی کند.]
🔻 عارف، معدن انوار الهی و مایه رحمت خداوند بر خلق اوست. او حامل علوم الهی، و میزان شناخت فضل و عدالت الهی است.
🔻عارف کسی است که از خلق و خواستن ها و از دنیا بی نیاز است، و برای او جز خدا مونسی نیست و گفتار او و اشاره و نفس او برای خداوند است. پس او در گلزارهای قدسی سیر می کند، و از لطایف فضل خداوند، توشه برمی دارد و معرفت، اصل و ایمان، فرع است.
#دمی_با_سید_حیدر_آملی
🔻بهاء الدین سید حیدر بن علی بن حیدر معروف به میر حیدر آملی یا سید حیدر آملی عارف کامل و صوفی و مفسر شیعه و صوفی قرن هشتم است.
🔰سید حیدر در جامع الاسرار:
هر که شیعه نیست صوفی نیست و هر که صوفی نیست شیعه نیست.
➖از دیدگاههای مختص سید حیدر آملی، توحید وجودی است. او این توحید را مخصوص اولیاء میداند که وجود را تنها در وجود مطلق میبینند.
➖بدان که توحید، حقیقتی برتر و بزرگتر از آن است که با عبارت بیان شود یا با اشاره تعریف نشان داده شود، پس عبارت و اشارت حجاب و نقاب آن است؛ زیرا فهم و فکر به ژرفای آن نمی رسد... علی بن ابی طالب علیه السلام در سخن خود اشاره فرمود: «کسی که برای او چگونگی قائل شود او را یگانه ندانسته و کسی که مثالی برای آن آورد حقیقتش را نیافته... و کسی که به او اشاره کرده و او را توّهم نماید او را قصد نکرده [و به غیر حق گراییده است] ... کسی که او را نشناسد به او اشاره کند و آن که اشاره کند، او را محدود پنداشته و کسی که او را محدود پندارد، به شمارش آورده و از توحید فرو آمده است
#دمی_با_سید_علی_شوشتری
🔻سید علی شوشتری از عالمان و برجسته ترین عارفان شیعه می باشد .
🔸وی سرحلقه سلسله عارفان معاصر شیعه است.
🔸ملا حسینقلی همدانی برجستهترین شاگرد اوست.
🔸غالب عارفان معاصر به ایشان بر می گردد.
#خصوصیات
🌀از جمله خصوصیات مهم و بارز اخلاقی ایشان بخشندگی بسیار و توجه به تنگدستان بود؛
به گونه ای که اموال خود را به آن ها بخشیده و ایشان را بر خود ترجیح می داد.
🌀بعد از وفات سید محمد ـ پدر سید علی شوشتری ـ که از بزرگان شوشتر بود، آن چه که نصیب سید علی شد ـ نزدیک به ۳ هزار تومان ـ آن را نگرفته و به برادرش سید احمد تحویل می دهد تا خرج فقرا و مستحقین بنماید و او نیز تمام آن را در این راه مصرف نمود.
🌀سید علی شوشتری عمرش را ترک لذات دنیوی و زندگی زاهدانه بسر برد و از دنیا به قدر ضرورت بهره گرفت و بدین حالت نیز زندگی را وداع نمود.
#دمی_باملاحسینقلی_همدانی
🔻عالم و عارف و فقیه قرن ۱۳و۱۴قمری. او در تهران، سبزوار و نجف در فقه، اصول، فلسفه و اخلاق از اساتید نامی استفاده نمودند.
🔻میرزا باقر قاضی طباطبایی، میرزا جواد ملکی تبریزی، سید محسن امین، محمد بهاری همدانی، میرزا محمد حسین نائینی و آخوند خراسانی شاگردان وی هستند.
🌀اساتید ملاحسینقلی
📍حاج ملا هادی سبزواری (درفلسفه)
📍شیخ مرتضی انصاری (در فقه و اصول)
📍سید علی شوشتری (در سیر و سلوک)
🔸 شیوه سلوک ملاحسینقلی مبتنی بر
معرفت نفس، التزام به مراقبه و اهتمام ورزیدن در مراتب چهارگانه آن است.
➖علامه حسن زاده آملی:
چون شیخ انصاری از دنیا رحلت کرد آخوند همدانی در پی نوشتن مطالب اصولیه و فقهیه شیخ انصاری شد، مرحوم شوشتری او را منع کرد و گفت: این کار تو نیست، دیگران هستند این کار را بکنند، شما باید مستعدین را دریابید.
🔅وی سیصد نفر را به طوری تربیت کرد که هر یک از اولیاءالله شدند
#دمی_با_محمد_بهاری
🔸یكی از مبرّزترین شاگردان ملاحسینقلی همدانی ، عارف واصل و عالم ربّانی مرحوم آیةاللهحاج شیخ محمّد بهاری همدانی قدّس الله سرّه میباشد كه سالهای متمادی درك محضر او را نموده .
🔅ایشان به درجات عالیۀ معرفت و شهود و توحید نائل گشته است.
➖مرحوم علّامهطباطبائی میفرماید:
استاد ما مرحوم آیةالله آقایحاج میرزاعلیآقا قاضی میفرمودند: استاد ما مرحوم آقا حاج سید احمد كربلائی رحمةاللهعلیه میفرمود:
🔻«ما پیوسته در خدمت مرحوم آیةالحق: آخوند ملّاحسینقلی همدانی رضواناللهعلیه بودیم، و آخوند صددرصد برای ما بود. ولی همینكه آقاحاجشیخمحمّد بهاری با آخوند روابط آشنائی و ارادات را پیدا نمود، و دائماً در خدمت او رفت و آمد داشت، آخوند را از ما دزدید!»
🔻نقل است كه مرحوم ملّا حسینقلی همدانی در مورد ایشان میفرمود:
«حاج شیخ محمد بهاری، حكیم اصحاب من است.»
➖مرحومآیتاللهسیدمحسنامین، درباره او مینویسد:
«او عالمی ربّانی و سالكی مراقب بود... و دارای صفات والا و مقامات بلندی است... همیشه در حال مراقبت بوده و وجودش را آثار ارجمندی بود
🌀 بوعلی سینا به آوازه شیخ، عزم سفر کرد.
🏡 چون به خانه شیخ آمد، بوعلی از زن شیخ پرسید شیخ کجاست؟؟
🧕زنش گفت: آن زندیق کذاب را به تو چِه و تا می توانست به شیخ ناسزا گفت!
👤بوعلی به صحرا رفت تا شیخ را ببیند ، شیخ را سوار #شیر_درنده_ای دید ناگهان بوعلی سینا از دست رفت(پریشان شد).
💠گفت: شیخا! این چه حالت است؟ گفت آری! تا ما بار چنان گرگی نکشیم ـ یعنی زن خویش ـ شیری چنین بار ما نکشد. پس بهباهمدیگر برگشتند. بوعلی بنشست و سخن آغاز کرد و بسی گفت.
😳شیخ پارهای گل در آب کرده بود تا دیواری عمارت کند. دلش بگرفت. برخاست و گفت: مرا معذور دار که این دیوار را عمارت می باید کرد وبه ساخت و ساز مشغول شد. ناگاه تبر از دست شیخ خرقانی بیفتاد. بوعلی برخاست تا آن تبر به دستش باز دهد. پیش از آن که بوعلی آنجا رسد، آن تبر برخاست و به دست شیخ رسید
🔻بوعلی یکبارگی اینجا از دست برفت و تصدیقی عظیم بدین حدیثش پدید آمد ...»
✨احتمالا بوعلی مبهوت رامشدن شیر و هیزمنهادن بر او توسط شیخ شده است که بعدها در نمط دهم اشارات و تنبیهات مینویسد: «شاید اخباری درباره عارفان بشنوی که مربوط به دگرگونی عادت باشد و شما به تکذیب آن مبادرت ورزید. مثلا ... درنده (شیر) رامشان شود و ... یا امثال این کارها که محال و ممتنع قطعی نیستند، پس ... توقف کنید و عجله نکنید
تربت پاک عارفان
#دمی_با_ابوسعید 🔸ابوسعید فضلالله بن احمد بن محمد بن ابراهیم میهنی (ابوسعید فضلالله بن ابوالخیر اح
👆👆
🔻شیخ ابوسعید ابوالخیر را گفتند:«فلان کس بر روی آب راه میرود».
🔸فرمود: «آسان است. وزغی و صعوه ای نیز بروی آب راه میرود».
🔻گفتند که: «فلان کس در هوا میپرد!»
🔹فرمود: «زغنی ومگسی در هوا بپرد».
🔻گفتند: «فلان کس در یک لحظه از شهری به شهری میرود».
🔸شیخ فرمود: «شیطان نیز در یک نفس از مشرق به مغرب میشود، این چنین چیزها را بس قیمتی نیست.
👇
👤مرد آن بود که در میان خلق بنشیند و برخیزد و بخسبد و با خلق ستد و داد کند و با خلق در آمیزد و #یک_لحظه_از_خدا_غافل نباشد.
#دمی_با_سیداحمدکربلایی
🔻مرحوم حاج سيّد أحمد كربلائى در عرفان و اخلاق از شاگردان ممتاز مکتب آخوند ملا حسینقلی همدانی است.
🔰ایشان با عدیل و همردیف خود شیخ محمد بهاری در میان سیصد تن شاگرد آخوند از مبرزترین شاگردان او بودند.
#حالات(مهم)
گفتنی است که مرحوم آیةاللهالعظمی سید احمد کربلایی آنقدر کثیر البکاء بودند که در اثر گریههای طولانی یکی از #چشمان مبارکشان را از دست دادند لذا در برخی از اسناد تاریخی از ایشان به نام سید احمد واحدالعین نام بردهاند
➖معظم له بعد از آخوند ملا حسینقلی همدانی مکتب تربیتی وی را ادامه داد و شاگردان زیادی را تربیت نمود که مبرزترین آنها آیةالله قاضی طباطبائی قدس سره میباشد.
↙️منبع بیشتر جهت مطالعه:
http://news.avayetowheed.ir/?p=3464
#دمی_با_جواد_آقا
🔻میرزا جواد آقا ملکی تبریزی از علمای معاصر فقه و اصول و اخلاق و حکمت و عرفان اسلامی بودهاست.او در زمینه اخلاق و عرفان از بهترین شاگردان مکتب آخوند ملا حسینقلی همدانی بود.
➖آیت الله قاضی:
من كه به نجف تشرف حاصل كردم روزى در معبرى آخوندى را ديدم شبيه آدمى كه اختلال حواس دارد و مشاعر او درست كار نمىكندراه مىرود.از يكى پرسيدم كه اين آقا اختلال فكر و حواس دارد؟ گفت: نه، الآن از جلسه درس اخلاق آخوند ملا حسينقلى همدانى بهدرآمده و هر وقت آخوند صحبت مىفرمايد در حضار اثرى مىگذارد كه بدين صورت از كثرت تأثير كلام و تصرف روحى آن جناب، از محضر او بيرون مىآيند.
ما را ز جام باده هستى خراب كن
زان پيشتر كه عالم فانى شود خراب
#دستورالعمل:
🔴گناه، مانع رشد انسان در زمینه تکامل، معنویت و نزدیکی به خداست. از این رو، سالکان راه حق، که هدفی جز قرب الهی ندارند، به شدت از گناه و حتی مکروهات پرهیز و پروا دارند. درباره پرهیز از گناه میرزا جواد آقاملکی، داستانی بدین شرح نقل شده است که در مجلس و محضر ایشان، شخصی زبان به غیبت گشود. آن بزرگوار خیلی ناراحت شده و خطاب به غیبت کننده فرمودند: «چهل روز مرا به زحمت انداختی»؛ یعنی با شنیدن این غیبت که از طرف تو بیان شده، مرتکب گناه ناخواسته ای شده ام که بهبود این زخم معنوی، زمانی طولانی می طلبد.
🔻وقتی كه شیخ ابوسعید ابوالخیر نیشابور بود, روزی به قبرستان میرفت. چون بر سر خاك مشایخ رسید، جمعی را دید آنجا كه شراب میخوردند و چیزی میزدند.
🔰صوفیان در اضطراب آمدند، خواستند كه شراب خوران را نهی کنندو برنجانند.
🌹شیخ مانع شد. چون نزدیك ایشان رسید، گفت: خداوند چنانكه در این جهان خوشدل میباشید در آن جهان نیز خوشدلتان داراد!
❌ جماعت برخاستند و جمله(همگی)، در پای شیخ افتادند و خَمرها بریختند و سازها بشكستند و از (با) یك نظرِ شیخ از نیكمردان شدند