💬 نسل ضد استکبار
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️سه شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
⭕نسل ضد استکبار
🔸انقلاب اسلامی توانست در بسیاری از زمینه ها تحول ایجاد کند و یکی از این تحولات نگرش نو مردم به حوادث بود و یکی از نقاطی که این تحول توانست خودش را در اعلا درجه به نمایش بگذارد دفاع مقدس بود.
🔹اساسا این خاصیت جنگ است که مرد و نامرد، مبارز و مدعی، رنج کشیدگان و عافیت طلبان و مهم تر از همه بالغان در نگرش و خام اندیشان را به خوبی به نمایش می گذارد. در این میان دفاع مقدس فضایی ساخت که به تعبیر حضرت امام تبدیل به دانشگاه انسان سازی شد، دانشگاهی با تربیت شدگانی که امام یک وصیت نامه شان را با عبادت پنجاه سال مقایسه کردند: «پنجاه سال عبادت کردید، و خدا قبول کند، یک روز هم یکی از این وصیتنامهها را بگیرید و مطالعه کنید و تفکر کنید.» انقلاب اسلامی نه تنها هویدا کننده این تفاوت ها بود بلکه خاصیت تربیتی خویش را هم داشت، انقلابی که میدان جنگ را به دانشگاه معنویت تبدیل و قهرمانانی اسطوره ای اما واقعی تربیت کرد.
🔸یکی از مهم ترین وجوه تمایز این تربیت شدگان با دیگران آن بود که بسیاری از این قهرمانان در اوایل جوانی و نوجوانی به بلوغ فکری رسیدند و بالاتر از آن بسیاری از این نوجوانان خود الگو و قهرمان شدند و تبدیل به رهبران این دانشگاه گشتند مگر حضرت امام نفرمودند که رهبر ما آن نوجوان سیزده ساله است؟ آری و باید افزود که رهبران نوجوان جنگ یکی دو مورد نبودند و هر کدام هم به نحوه ای عمل کردند که حیرت همگان را با خود همراه داشت.
🔹همین ظرفیت عظیم انقلاب بود که دشمن را در ۱۴۰۱ به سمت سرمایه گذاری گسترده بر روی این نسل و سعی در سو استفاده از حس کنشگری اجتماعی و وطن دوستی این قشر برد تا خط و سیر فکری آنها را مورد هدف قرار داد اما به فضل خدا به نتیجه ای نرسید و نتوانست اقبال عمومی در ارتباط با این نوجوانان را به دست بیاورد. پس از آن مجددا تلاش خویش در اثر گذاری بر روی این سن را افزایش داد و سعی در القای این مطلب داشت که قشر نوجوان از انقلاب فاصله گرفته است.
🔸دشمن حتی وقتی خود را در این بخش هم شکست خورده دید سعی در تحریف و تغییر این واقعیت و امتیاز انقلاب کرد؛ همین چندی پیش تلوزیون bbc مستندی پخش کرد و از چند نفر که اتفاقا به جز یک نفر آن هم به ادعا حضور چندانی در جبهه های جنگ نداشتند یک روایت یک طرفه از نوجوان پشیمان و خسران خورده از جنگ ساخت و داد زد که این ها کودک سرباز ها هستند! دشمن اما پس از شکست در هرکدام از موارد بالا امروز با رویکردی ترکیبی از هر عنصر بالا به مقابله با قشر نوجوانان ایستاده است که انتخابات اخیر نشان داد بر خلاف همه این تلاش ها نوجوانان پای کار مسائل مهم کشورشان هستند و اگر کسی همراهی آنان را مورد نظر قرار دهد و متوجه دغدغه آن ها شود آن ها پای کار تر از هر قشر دیگری خواهند بود.
▫️ادامه متن در سایت روزنامه:
https://asre-iranian.ir/Newspaper/item/188443
✅ @asreiranian_ir
⭕️اهمیت تربیت دینی نوجوانان
🎙️مصاحبه با حجت الاسلام و المسلمین حاج ابوالقاسم
▫️با توجه به برگزاری مراسم اعتکاف در سرتاسر کشور و حضور پر رنگ نوجوانان و جوانان در این مراسم معنوی، به صحبت با حجت الاسلام و المسلمین محمد حاج ابوالقاسم در مورد اهمیت اعتکاف و دیگر مراسمات معنوی در تربیت دینی نوجوانان پرداخته ایم
▪️سوال اول ما این است که طبق آمار رسمی منتشر شده از خبرگزاریها، حدود ۴۰ درصد از معتکفین امسال، نوجوانان و ۳۰ درصد جوانان بوده اند که روی هم هم رفته حدود ۷۰ درصد از جمعیتی که در مراسم معنوی اعتکاف امسال شرکت کرده بودند را تشکیل میدادند؛ با توجه به تجربیاتی که در این سالها کسب کرده اید، این حضور پرشور نوجوانان و جوانان در شرایطی که خیلیها دم از تغییر این نسل میزنند را نشانهی چه چیزی میبینید؟
🔷 نوجوانان و جوانان عزیز کشور ما، آینده سازان کشور هستند و اگر این رده سنی از جمعیت کشور ما، گرایشهای دینی و مذهبی داشته باشند، امید به استمرار حرکت انقلاب اسلامی بیشتر میشود و طبیعتاً در نقطه مقابل اگر خدای نکرده ایمان این رده سنی از جمعیت ما کاهش پیدا کند، باید نسبت به آینده انقلاب اسلامی نگران بود؛ دشمنان ما هم به دلیل اهمیت این رده سنی تلاشهای بسیاری برای انحراف این دسته از جوانان و نوجوانان ما از مسیر دین انجام میدهند و از طرفی تلاشهای بسیاری برای تحریف رسانهای و واقعیت این نسل جوان و نوجوان کشور را در دستور کار قرار داده اند و به دنبال این هستند که آینده انقلاب اسلامی را تیره و تار، مبهم و ناامید کننده قلمداد کنند در حالی که با یک ملاحظه میدانی و مراجعهی به این اتفاقات بزرگ از قبیل اعتکاف یا راهیان نور و… میبینیم که اتفاقاً آن کسی که باید ناامید باشد دشمنان اسلام هستند چرا که امروزه، نسل جوان و نوجوان ما اکثرشان دین دارند و اغلب گرایشهای دینی و معنوی پر رنگی دارند و این اعتکافها و هیئات مذین به نام اهل بین (ع) از نمونههای حضور پررنگ جوانان و نوجوانان است؛ فضای اغلب مدارس ما در سرتاسر کشور، فضایی مومنانه و مذهبی است و لذا من معتقدم ما نسبت به آینده انقلاب اسلامی باید بسیار امیدوار باشیم و البته نسبت به توطئههای دشمن هم نباید بی تفاوت باشیم و چه در برابر تهاجمهای فرهنگی و چه در برابر تحریف رسانهای باید تلاش خودمان را به کار ببریم.
▪️سوال دوم این است که برخی از افرادی که در کشور ما از قبیل همین فعالیتها انجام میدهند، حضور نوجوانان در مراسم اعتکاف یا فعالیتهای فرهنگی-سیاسی آنها را مخالف اصول تربیتی میدانند و معتقدند که این فعالیتها از جنس فعالیتهای ایدئولوژیک است؛ نگاه دینی و ملی ما در خصوص کنشگری سیاسی-اجتماعی نوجوانان چیست؟
🔷 از منظر منابع دینی، آیات قرآن و روایات اهل بیت، لازم است که والدین نسبت به تربیت دینی فرزندان خودشان اهتمام بورزند؛ هم در قرآن آیاتی داریم که خدا فرموده است باید خانواده خودتان را نسبت به عبادت و ارتباط با خدا ترغیب کنید و نسبت به این مسئله باید استقامت کنید؛ خداوند متعال در سورهی طاها فرموده است که: و أمر اهلک بالصلاة و اصطبر علیها؛ همچنین در سوره مبارکه مریم در بحث یکی از انبیا الهی اینگونه آمده است که و کان یأمر اهله بالصلاة؛ یعنی از ویژگیهای ایشان این بود که خانوادهی خودش را به نماز دعوت میکرد؛ در وصف حضرت لقمان (ع) آمده است که وقتی با فرزند خودش صحبت میکرد، او را به سمت نماز و ارزشهای اسلامی سوق میدهد؛ در روایات هم از این دست مضامین، فراوان دیده میشود که فرمودند: از حقوق فرزند بر پدر این است که او را نسبت به تعالیم دینی و تعلیم قرآن کمک کند و زمینه فراگیری قرآن را برای او فراهم کند و همچنین فرمودند: قبل از آنکه دشمن به سراغ فرزندان شما بیاید، فکر و ذهن فرزندانتان را با معارف اهل بیت (ع) و معارف دینی آشنا کنید تا شاکلهی آنها به درستی بسته شود.
ادامه ی مصاحبه در سایت عصر ایرانیان
https://asre-iranian.ir/Newspaper/item/188448
⭕️ روایتی از نوجوان در میدان
🎙️ مصاحبه با جناب آقای مهدی طحانیان
✔️ بخش اول
▫️ یکی از الگو هایی که ما در انقلاب با آن مواجه شدیم حضور فعالانه و با آگاهی نوجوانان در عرصه های مختلف بود؛ یکی از این نوجوانان که هم در شکل گیری و اعتراضات پیش از انقلاب و هم در جبهه های جنگ و هم در اسارات حضور داشت مهدی طحانیان بود؛ در روزنامه امروز عصر ایرانیان به سراغ ایشان رفتیم تا روایتی از حضور و فعالیت های وی و همین عنصر حضور نوجوانان در عرصه های اجتماعی به دست بیاوریم.
🔶 آغاز حرکت سیاسی و اجتماعی
زمانی که انقلاب به پیروزی رسید به رغم این که بنده آن موقع سن و سالی نداشتم اما در همان ایام اولین مشاهده و تصویری که از حضرت امام دیدم بسیار برایم جالب و دوست داشتنی به نظر آمد؛ بالای تصویر امام نوشته بود: « فَضَّلَ اللَّهُ المُجاهِدينَ عَلَى القاعِدينَ أَجرًا عَظيمًا» پایین تصویر هم نوشته شده بود: «تمثال مرجع عالی قدر اسلام حضرت آیت الله روح الله موسوی الخمینی». واقعا چهره حضرت امام و آن شکوهی که این تصویر داشت و آن عظمتی که نگاه امام در آن تصویر داشت هر دلی را میربود و برای ما که یک نوجوان بودیم در وجود ما دیدن چنین تصاویری خیلی اثر داشت. از همان لحظه احساس کردم انگار عشق حضرت امام تمام وجود ما را فرا گرفته و پیگیر بیانات و اعلامیههای امام شدیم. حتی به رغم اینکه سنی نداشتم در تظاهرات حضور بسیار فعالی داشتم به شکلی که اگر یک یا دو نفر جمع میشدند حتماً باید من هم دومین یا سومین نفر جمع میبودم.
🔷 نه تنها من بلکه واقعاً در قاطبه ملت ایران این اتفاق افتاده بود و یک چیزی نبود که منحصر به من باشد ولی من هم در حد خودم در آن حال و اندازه و آن سن حقیقتاً احساس میکردم دلم از این عشق پر شده است و همین طور ماند و تا امروز هم ادامه دارد و ان شاء الله تا زندهایم هم ادامه پیدا کند. من احساس میکنم آدم مخصوصاً در آن شرایط سنی وقتی که آدم دلباخته یک راه و مسیری شود که حق باشد و در پیشاپیش آن هم یک رهبر با عظمتی مانند امام ایستاده باشد. تلاش می کند تا در مسیر حرکت آن راه هر کاری که می تواند را انجام دهد و دست به هر آب و آتشی بزند و در دل هر معرکهای برود و از هیچ چیزی نترسد. واقعا عشق امام با دل من و امثال من این کار را کرد و به همین واسطه بود که من خودم احساس میکنم که این انقلاب یک معجزه بود که در ایران ما اتفاق افتاد و ثمرهی این عشق و ارادتی که بود که جوانان و نوجوان و... ما به حضرت امام پیدا کردند.
🔷 راه و مسیر امام واقعا بینظیر و بیبدیل است که انشالله به برکت زعامت مقام معظم رهبری هم همچنان با جوانان نسل امروزمان ادامه داشته باشد. عشق و دلدادگی و علاقه همین نسل به انقلاب زاینده چیزهایی است که به انواع و اشکال مختلف در آدمهایی که این مسیر را طی می کنند بروز میکند و هر کسی در حد و اندازه خودش و در جایگاه و وضعیتی که قرار دارد این انعکاسها را به نوعی بروز می دهد.
🔶 چند روایت از دفاع مقدس؛ماجرای کشف انبار مهمات
در مرحله دوم عملیات بیت المقدس در شبی که مواضعمان را گرفتیم و مستقر شدیم،حوالی صبح علی رغم همه دفعاتی که عراقیها مستقیم میآمدند و همه جوره آتش توپخانه و تیراندازی شان را روی سر بچههایی که در خاک ریز بودند خالی می کردند آن دفعه یک بیابانی را نشانه رفته بودند و از زمین و آسمان بمباران میکردند. همرزمهای ما میگفتند چقدر این عراقیها و خلبانها خوب اند! ما رو دوست دارند و بمبهایشان را در بیابان میریزند و میروند! من پیش خودم گفتم که حتماً اینجا یک خبری هست و باید چیزی باشد منتها واقعا صحنه بسیار آشفته بود و این هواپیماها به صورت متوالی آنجا را بمباران میکردند و توپخانه هم همزمان به صورت سنگین کار میکرد. اما ما گفتیم با توکل بر خدا برویم.
🔶 توانستم دو نفر را راضی کنم آن ها هم همراه من شدند و رفتیم ولی همین که ابتدای این دوده بمبارانها رسیدیم این دو دوست بنده برگشتند! دیگر من با توکل بر خدا به صورت سینه خیز شروع به حرکت کردم. گرچه در دود و انفجار چشم خوب کار نمیکرد و نمی شد چیزی را تشخیص داد ولی به هر حال به لطف خدا یک دفعه من دیدم که یک دریچه یک متری جلوی من ظاهر شد. ناگهان با تقریبا دریچه ای یک در یک متر برخورد کردم که یک پله آهنی داشت که مستقیم که از آنجا پائین میرفت؛ سریع از آن دریچه پایین رفتم. یک موتور برق همان ابتدا روشن بود و کار میکرد. یک راهروهای طولانی روبرویم بود که در اثر بمباران لامپهای آن حرکت میکرد و خاک از سقف آن پایین میریخت؛ من شروع کردم به باز کردن پردههای برزنتی که روبروی هر سالنی قرار داشت. ماشالله تا چشم کار میکرد انواع مهمات بود. شما هر سلاحی را در نظر بگیری آنجا مهماتش بود و به وفور هم بود.
ادامه ی مصاحبه در سایت عصر ایرانیان:
https://asre-iranian.ir/Newspaper/item/188447
یادداشت| دین جامع، مسجد جامع
✍️ محمدرضا طاهری
🔷 دین جامع، مسجد جامع اعتکاف، عزلت گزینی نیست، چرا که اساساً اسلام نسبتی با عزلت و کناره گیری از جامعه ندارد. از همین روست که در خانه و یا حتی در هر مسجدی نمیتوان معتکف شد و باید مسجد جامع شهر باشد که علاوه بر جمعیت زیاد مردم، کارکردهای مهم سیاسی و اجتماعی نیز دارد. هر چند که امروزه نقش مساجد در جامعه بویژه کارکردهای اجتماعی و تربیتی آن در نسبت با نوجوانان تضعیف شده است.
🔶 اعتکاف فرصتی است برای تقویت و تثبیت جایگاه مسجد به مثابه سنگر مهمی در حفظ دین و ارزشهای اجتماعی. این نکته قابل توجه است که وینستون دیویس نظریهای درباره توسعه و سکولاریسم در جوامع سنتی دارد با عنوان سنگر یا حصار (barricades ) که بر اساس آن در جوامع سنتی، دین و اخلاق، اقتصاد را دربر گرفته اند و آن را سنگربندی و برای آن حدود تعریف کرده اند. به گفته دیویس، فرایند توسعه با سکولار شدن رخ میدهد که در طی آن، اقتصاد، که از نظر دیویس همان سرمایه داری است، سنگرهای دین، سنت و اخلاق را از میان میبرد و ارزشهای خود را در جامعه گسترش میدهد. توجه ویژه ای که اسلام به اجتماع دارد و این امر بویژه در آداب و شعائر اسلامی آشکار است، همانند سنگری در برابر سکولاریسم عمل میکند.اینکه اعتکاف که به ظاهر جدایی فرد از جامعه است باید در شلوغ ترین و مهمترین مسجد شهر باشد به خوبی پیوند عمیق دیانت و سیاست را نشان میدهد. این امر بویژه برای نوجوانان که در ابتدای مسیر شکل گیری فهم دینی و هویت دینی قرار دارند، اهمیت بنیادی دارد. در نظام اجتماعی اسلامی، تمایزات ساختاری جامعه سکولار مدرن وجود ندارد.
🔷 مسجد همانند کلیسا نیست که صرفاً مکانی برای عبادت باشد. به گفته امام خمینی (ره) مسجد مرکزی برای تعلیم و تربیت است. نگاهی کوتاه به نقش مساجد در دوران دفاع مقدس کافی است تا ظرفیت عظیم این نهاد اجتماعی روشن شود. سکولاریسم در دو سطح در جهت به حاشیه راندن دین تلاش میکند؛ ابتدا با ایجاد تمایزات ساختاری و نهادی، منطق متمایزی برای هر قلمرو تعیین میکند. برای مثال، دین را به قلمرو زندگی فردی و رابطه قلبی میان انسان و خداوند تقلیل میدهد. یا خانواده را صرفاً به نهادی برای روابط زوجین تبدیل میکند که گاهی فرزندآوری را نیز جزئی از آن نمیداند. قلمرو اقتصاد را نیز مستقل از دین و ارزشهای اخلاقی بر منطقهایی مثل سود و فایده گرایی استوار میکند. و قلمرو سیاست را هم مستقل از دین و ارزشهای اجتماعی تعریف میکند و با قرار دادن دین و ارزشها در مقوله آرمانها، منطق سیاست را واقع گرایی و کسب قدرت معرفی میکند.
🔶 اما این همه داستان نیست. در گام دوم،
بسته به اینکه کدامین ایدئولوژی سکولار حاکم باشد، منطق مورد نظر خود را در همه قلمروها بسط میدهد. برای مثال اگر دولت سکولار، دولتی نئولیبرال باشد، منطق بازار را صرفاً در حوزه اقتصاد حاکم نمیسازد بلکه آن را در همه قلمروهای اجتماعی دیگر نیز بسط میدهد. لذا برای مثال هویت فردی که باید در نسبت با فرهنگ، دین و اخلاق شکل گیرد، در نسبت با مصرف گرایی ساخته میشود. به زبان ساده، ابتدا فرد را از سنگر و حصار دین، خانواده و سنتهای اجتماعی خارج میکند و سپس با منطق خود بر وی سلطه پیدا میکند.دین به شکل انتزاعی در جامعه حضور ندارد بلکه در نهادهایی مثل مسجد، خانواده، روحانیت، سیاست و اقتصاد و کردارهایی مثل اعتکاف و سایر شعائر دینی جریان دارد و همه ابعاد زندگی را در بر میگیرد. هر تلاشی برای تمایزگذاری میان دین و قلمروهایی مثل سیاست و اقتصاد گامی در جهت سکولاریسم است که در نهایت یا به سلطه منطق سودمحوری یا قدرت گرایی بر جامعه منتهی خواهد شد. اعتکاف فرصت مناسبی برای نسل نوجوان است تا مدت کوتاهی از سلطه مرجعیتهای پول و قدرت رهایی پیدا کند و هویت خود را در نسبت با دینی جامع در مسجدی جامع بنا کند نه در خلوتگاهی که مامن فردگرایی سکولار است.
✅ @asreiranian_ir