برای معرفی فرآیند هدایت تحصیلی و آزمون رغبت و توانایی دانش آموزی، می توان بیان نمود که هدایت تحصیلی، دانش آموزان را در بهبود عملکرد تحصیلی و اولویت بندی رشته های مورد نظر بر اساس استعداد و علاقه آن ها، مشاوره و راهنمایی می نماید. در واقع طبق تعریفی که در آئین نامه هدایت تحصیلی نیز عنوان شده است این طور می توان بیان کرد که، هدایت تحصیلی فرآیندی است که طی آن با ارائه خدمات راهنمایی و مشاوره به دانش آموز کمک می شود تا استعداد ها، توانایی ها، علایق و ویژگی های شخصیتی خود را شناخته و با توجه به ماهیت شاخه ها و رشته های تحصیلی، حرفه ها و مشاغل مورد نیاز جامعه را بررسی نماید و بر اساس آن اقدام به انتخاب و اولویت بندی رشته های تحصیلی نماید.
بنابراین از اجرای هدایت تحصیلی پایه نهم این طور می توان برداشت کرد که، آموزش و پرورش این فرآیند را به عنوان راهکاری برای آشنایی بیشتر دانش آموزان با استعداد ها و ضعف های خود و همچنین سازماندهی رشته های انتخاب شده دانش آموزان بر اساس ظرفیت بازار های شغلی در نظر گرفته است. به عبارت دیگر آموزش و پرورش با توجه به ظرفیت های مدارس در رشته های مختلف و همچنین ظرفیت رشته های مختلف، اقدام به هدایت تحصیلی دانش آموزان می نماید.
در سال گذشته، سامانه همگام و پادا برای دریافت فرم هدایت تحصیلی پایه نهم و انجام مراحل آن برای دانش آموزی در نظر گرفته شده بود، اما در سال جاری با توجه به تغییرات سامانه ای آموزش و پرورش، صفر تا صد هدایت تحصیلی و انجام آزمون ها در سامانه پنجره واحد خدمات الکترونیک آموزش و پرورش مای مدیو انجام می شود.
طبق آئین نامه هدایت تحصیلی متوسطه اول اهداف در نظر گرفته شده از اجرای این فرآیند عبارتند از:
شناسایی استعداد ها، توانایی ها، علایق و ویژگی های شخصیتی دانش آموزان.
راهنمایی و کمک به دانش آموزان در انتخاب آگاهانه رشته تحصیلی، متناسب با استعداد ها و همچنین تقویت روحیه دستیابی به اهداف آینده شغلی در آن ها.
راهنمایی و هدایت دانش آموزان در زمینه انتخاب رشته و دنبال کردن علایق، طبق سیاست های آموزشی کشور.
نکته مهم این است که دانش آموزان می بایست با تمامی رشته های تحصیلی و مشاغل مرتبط با آن ها آشنا شده و سپس انتخاب های خود را اولویت بندی نموده و در زمان اعلام شده توسط آموزش و پرورش در آزمون های مربوطه شرکت نمایند. آموزش و پرورش معمولا تمامی اخبار مرتبط با انتخاب رشته را در سایت های خود اطلاع رسانی می کند.
انتخاب رشته در پایه نهم ، انتخابی مهم است که قسمتی از آینده دانش آموز را رقم می زند. این انتخاب از آن جهت اهمیت دارد که اگر متناسب با علایق و استعدادهای دانش آموز نباشد، می تواند زمینه بی انگیزگی و افت تحصیلی را در او فراهم کند. از این رو ما در این پژوهش برآن شدیم تا با روش درس پژوهی و نگارش طرح درس ساختن گرایی ، دانش آموزان پایه ی نهم متوسطه ی اول را با فرآیند هدایت تحصیلی ، انتخاب رشته ی متوسطه ی اول و رشته های کار و دانش و فنی و حرفه ای آشنا سازیم . از نتایج این پژوهش می توان به استفاده از نظرات، تجربیات آموزشی و تجربی و ایده های خلاقانه همکاران، آشنایی با ضرورت و اهمیت نگارش طرح درس خصوصا طرح درس ساختن گرایی ، مطالعه و تحقیق قبل از کلاس، افزایش اعتماد بنفس ، خلاقیت و استقلال فکری دانش آموزان با استفاده از کار تیمی ، مشارکت در کلاس و پرسش و پاسخ ، ایجاد روحیه مشارکت ، همفکری و تشریک مساعی در انجام فعالیت ها در دانش آموزان، استفاده از داستان، خاطره، کلیپ ، عکس ، بازی و ... در جهت افزایش علاقه در دانش آموز و ارتباط با درس و ذکر مثال های عینی هم چون دانشمندان و افراد موفق که سبب فهم بهتر اهمیت هدایت تحصیلی و درک جایگاه رشته های فنی و حرفه ای و کارو دانش می شود؛ اشاره کرد.
سوالات متداول ۱- آیا امکان انتخاب رشتهای که در فرم هدایت تحصیلی ذکر نشده است، وجود دارد؟
خیر، وقتی رشتهای جزو اولویتهای دانشآموز نیست، به این معنا است که وی حداقل نمره لازم را برای آن رشته کسب نکرده است و نمیتواند آن رشته را انتخاب کند.
۲- آیا مدارس غیردولتی در پایه دهم متوسطه، دانش آموزان را بدون در نظر گرفتن اولویتها ثبت نام میکنند؟
خیر، مدارس دولتی و غیردولتی در رویه هدایت تحصیلی از یک الگو تبعیت میکنند، با این تفاوت که در مدارس غیردولتی اولویت الف و ب رعایت نمیشود؛ لذا دانش آموزان میتوانند بدون معطلی به اولویت ب بروند.
۳- آیا امکان تغییر رشته دانش آموزان، بعد از ورود به پایه دهم نیز وجود دارد؟
بله، دانش آموزان میتوانند در این حالت، از مدرسه تقاضای تغییر رشته کنند تا درخواست آنها به تأیید اداره آموزش و پرورش منطقه برسد.
همایش انتخاب رشته " #هزار_توی_انتخاب "
❌ویژه پسران پایه نهم
. شناخت رشته های تحصیلی و آینده شغلی
. باید ها و نباید های انتخاب رشته
. چشم انداز مسیر تحصیلی در دوره دوم
. مشاوره خانواده در مسیر انتخابی هدفمند
🏫 محل برگزاری: میدان فردوسی، ابتدای شهید قرنی، جنب پل هوایی، سالن همایش های دبیرستان هاشمی نژاد ۱
⏰زمان برگزاری: چهارشنبه ۱۶ خردادماه ساعت ۱۶
📌 رایگان
ظرفیت محدود
📲ثبت نام از طریق لینک:
http://B2n.ir/ayandesazan_ht
◀️کانال ایتا:
https://eitaa.com/ayandesazan_ht
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
عوامل موثر بر انتخاب رشته از نظر اولیا فقط بازار کار آیا این عامل به تنهایی موثر ؟
#هزار_توی_انتخاب
"هزار توی انتخاب"
همایش انتخاب رشته تخصصی ویژه پسران پایه نهم
این همایش با هدف تعیین مسیر دقیق دانش آموزان پسر پایه نهم در انتخاب رشته پایه نهم در دبیرستان هاشمی نژاد ۱ توسط زیر مجموعه علمی اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان، موسسه علمی آینده سازان برگزار شد.
در ابتدا، جناب آقای مهندس امین یزدی، مسئول اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان استان خراسان رضوی در توصیف نقش انجمن اسلامی در زمینه های علمی و تحصیلی در مدارس و در بین خانواده ها نکاتی بیان نمودند.
در این همایش استاد سخدری به تببین مسیر آینده در زمینه های شغلی و فردی پرداختند و در زمینه نقش اولیا در انتخاب رشته دانش آموزان نکاتی اضافه کردند.استاد سیدزاده نیز به تشریح فرآیند تحصیلی در مسیر رشته های نظری، فنی و کار و دانش آموزان پرداختند و عامل اصلی در کسب موفقیت و عدم موفقیت دانش آموزان را برشمردند.
جناب آقای مشهدی نیز، به عنوان مدیر موسسه آینده سازان شعبه مشهد در زمینه خدمات موسسه و نقشه راه کلی موسسه در سال تحصیلی در قالب های آزمون، مشاوره تحصیلی و کلاس های رفع اشکال و مهارتی توضیحاتی ارائه دادند.