✨وصف مومن ✨
در باب دعا ( ۴ )
از شروط استجابت دعا، تلاش خودمان است برای رسیدن به آنچه از خدا طلب کرده ایم. یعنی تناسب درخواست با توانایی دعاکننده و همچنین درخواستی که حقوق مردم پایمال نشود. لذا دعا باید سازنده باشد، یعنی دعای خوب باشد و ظرفیت رسیدن به آنرا هم داشته باشیم که آرزوهای دراز از شیطان است.
آرزوی دور و دراز، انسان را به خود مشغول داشته و از حق باز میدارد 👇
🌹🌹إِنَّ الَّذِينَ ارْتَدُّوا عَلَىٰ أَدْبَارِهِم مِّن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْهُدَى ۙ الشَّيْطَانُ سَوَّلَ لَهُمْ وَأَمْلَىٰ لَهُمْ.
به یقین کسانیکه بعد از روشن شدن راه هدایت براى آنها، پشت به آن کردند، شیطان اعمال زشتشان را در نظرشان زینت داده و آنان را با آرزوهاى طولانى فریفته است. ۲۵ محمد.
👈 و این یعنی دعا باید منطبق با خواست و فرمان خدا باشد وگرنه انتظار استجابت نداشته باشیم. شيطان انسان را به آرزوهای دست نیافتنی سرگرم می کند که عمدتا آرزوهای دنیوی است برای دور شدن از خداوند منان.
🟢 اما دعا در مسیر حق تعالی، حتی اگر دور و دراز هم باشد، سازنده است. مثلا آرزوی شهادت میکنیم. باید ببینیم آیا واقعا ظرفیت و شرایط رسیدن به شهادت را داریم یا فقط در حد یک آرزوست؟ اینجا مورد آزمایشات الهی قرار میگیریم و با کمتر از آرزویمان امتحان میشویم تا به خودمان ثابت شود قابلیت رسیدن به آرزویمان را داریم یا باید آنرا کسب کنیم؟ یا شرایطش را داریم اما باید آنرا ارتقاء دهیم؟
مثلا شرایط جهاد پیش می آید، مثلا جهاد با مال.
اگر با میل و رغبت انجام دادیم یعنی به درخواستی که داریم نزدیک هستیم وگرنه باید در خواستهء خود تجدید نظر کنیم و یا اینکه تلاش کنیم برای رسیدن به آن.
👈 👈 وقتی به درگاه خدا دعا میکنیم، یعنی به او ایمان داریم و به بزرگی او و کوچکی خودمان واقفیم و او را قدرت برتر و دانای مطلق میدانیم و این یعنی بندگی خدا. اما کسیکه آیات الهی را تکذیب میکند، خود و خدا را نشناخته، چون خود ما، یکی از آیات الهی هستیم و اگر خود را بشناسیم خدا را خواهیم شناخت و یکی از بهترین راههای خداشناسی و خودسازی، دعاکردن است. چون با دعاکردن، به بزرگی خدا و کوچکی خود میرسیم، و تکبر و غرور را در پیشگاه خدا از خود دور می کنیم و برای استجابت خواسته هایمان در مسیر حق تعالی حرکت می کنیم.
👈 👈 👈 یکی دیگر از شرایط استجابت دعا که باید بسیار مورد توجه باشد، اینست 👇👇
🌹ادْعُوا رَبَّكُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْيَةً ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ.
پروردگار خود را از روى تضرع، و در پنهانى، بخوانید (و از تجاوز، دست بردارید که) او متجاوزان را دوست نمى دارد. ۵۵ اعراف.
تفسیر: دعای سازنده، دعاییست که با تضرع و مخفیانه باشد. دعا روح عبادت است و باید با تضرع باشد. با اظهار عجز و حقارت در کمال خضوع.
و مخفیانه باشد. یعنی بنده باشد و خدا، تا بتواند در این خلوت و تنهایی، براحتی با خدا راز و نیاز و اعتراف به گناه کند و شرایط خضوع را در خود ایجاد کند، و بتواند خواسته هایش را آنطور که شایسته است با خدایش درمیان بگذارد. و مخفیانه باشد که اگر دعایش آنطور که می خواست مستجاب نشد یا به تأخیر افتاد، مورد طعن دیگران قرار نگیرد.
👈در بخش دوم آیه، خداوند فرموده است متجاوزان را دوست ندارد.
منظور از متجاوز، در این آیه، متجاوز به هنگام دعاست. اعم از فریاد کشیدن به هنگام دعا، یا همراه با خشم و طلبکاری، یا تظاهر و ریاکاری، یا توجه به غیر خدا به هنگام دعا...
و همچنین انجام کارهایی که مانع استجابت دعا میشود و دور بودن ازکارهایی که استجابت دعا را آسان میکند.
از جمله اعمالی که به استجابت دعا کمک میکند، نیکی به پدر و مادر است، حتی اگر از دنیا رفته باشند. و از جمله کارهایی که مانع استجابت دعا میشود، ظلم است اعم ازظلم به خود یا به دیگران.
✔ ادامه فردا إن شاءالله.
✨ وصف مومن ✨
در باب دعا ( ۵ )
🌷بخشی از سی و یکمین نامهء حضرت امیر خطاب به امام حسن مجتبی و همهء کسانیکه آنرا می خوانند 🌷
👈 و بِدان آن خداوندی که گنجينه های آسمانها و زمين به دست اوست، به تو اجازهء دعا داده و اجابت آنرا به عهده گرفته است و به تو دستور داده است که از او مسئلت کنی و او عطا فرمايد و تو از او رحم بخواهی، او به تو رحم فرمايد.
آن خداوند مهربان بين تو و خويشتن، کسیکه تو را از او بپوشاند قرار نداده است و تو را وادار نکرده است بسوی کسیکه دربارهء تو به او شفاعت کند (کسی میان تو و او نیست). و تو را در صورتیکه بدی کرده باشی از توبه منع نکرده است. و برای وارد ساختن عذاب بر تو عجله ای ندارد و اگر بسوی او برگردی تو را سرزنش نمی کند و تو را در آن هنگام که مستحق رسوا شدن هستی رسوا نمی کند و برای قبولی توبه از تو سختگيری نکرده و بوسيلهء کيفر با تو مناقشه ننموده و از رحمت خويش نااميدت نفرموده است. بلکه برگشت تو را از گناه، ثواب قرار داده و گناهت را يکی و اطاعت و نيکويی ات را ده برابر محاسبه نموده است. و درِ بازگشت بسوی او و طلب خشنودی از او را باز گذاشته است.
پس هنگامیکه او را بخوانی صدايت را می شنود و وقتی که با او آهسته به نيايش بپردازی، آنرا می داند (پس حالا که اين حقايق را می دانی) حاجتت را به او عرضه کن و ذات و حقیقت نفس خويشتن را در پيشگاه او بگستران و غصه ها و اندوه های خود را به بارگاه او بيان کن و برطرف شدن سختیهايت را از او بخواه و برای همهء امور زندگيت از او ياری بطلب و از خزاين رحمت او عطايايی را مسئلت نما که جز او نتواند آنها را به تو عنايت فرمايد از فزونی عمرها و صحت بدنها و گسترش روزيها.
سپس خداوند متعال کليدهای گنجينه های نعمتهايش را در اختيا تو قرار داده با اجازه و رخصت در مسئلت از او.
هر وقت بخواهی درهای نعمت او را به وسيلهء دعا به روی خود باز کنی و انبوه رحمتش را بسوی خود سرازير نمايی.
👈 👈 👈 پس تاخير اجابت دعايی که به بارگاه خداوند نموده ای نااميدت نسازد، زيرا عطای الهی به قدر نيت است. و گاهی اجابت دعا برای بزرگتر نمودن پاداش دعاکننده و فراوان بودن عطای آرزوکننده به تاخير می افتد. بسا باشد که چيزی را از خدا مسئلت نمايی ولی آن خواسته به تو داده نمی شود، ولی در مقابل، بهتر از آن درخواست، يا در اين دنيا و يا در آخرت نصيبت می گردد. يا آن خواسته به جهت آنچه که برای تو بهتر است از تو برمی گردد.
پس چه بسا که آنچه مسئلت نموده ای، اگر به تو داده شود، دينت از بين می رود.
پس تو خيری را از خدا مسئلت کن که زيبايی اش برای تو بماند و وبالش از تو دور گردد.
پس مال، چيزی است که نه آن برای تو می ماند و نه تو برای آن.
🌹 ربنا آتنا فی الدنیا حسنه و فی الآخرة حسنه و قنا عذاب النار.
و این یعنی خدایا بهترینها را در دنیا و آخرت نصیب مان گردان، و بهترین آنست که تو می دانی نه آنکه من می خواهم.
✔ ادامه فردا إن شاءالله.
✨ وصف مومن ✨
در باب دعا ( ۶ )
👈 👈 اما چگونه دعا کنیم؟
🌹🌹الَّذِینَ یَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَ مَنْ حَوْلَهُ یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ یُؤْمِنُونَ.......
فرشتگانى که حاملان عرشند و آنها که گرداگرد آن (طواف مى کنند) تسبیح و حمد پروردگارشان را مى گویند و به او ایمان دارند و براى مؤمنان استغفار مى کنند (و مى گویند) پروردگارا! رحمت و علم تو همه چیز را فراگرفته است، پس کسانى را که توبه کرده و راه تو را پیروى مى کنند بیامرز، و آنان را از عذاب دوزخ نگاه دار!
پروردگارا! آنها را در باغهاى جاویدان بهشت که به آنها وعده فرموده اى وارد کن، همچنین از پدران و همسران و فرزندانشان هر کدام که صالح بودند که تو توانا و حکیمى!
و آنان را از بدى ها نگاهدار، و هرکه را در آن روز از بدى ها نگاهدارى، مشمول رحمتت ساخته اى، و اینست همان رستگارى عظیم! ۷ و ۸ و ۹ غافر
👈 نخست، خداوند را با صفات جمالش صدا بزنیم و از او طلب آمرزش کنیم (که البته این آمرزش، مستلزم توبه و جبران است).
سپس از آتش دوزخ به او پناه ببریم و بخواهیم که دوزخ را از ما دور بدارد.
سپس از خداوند منان، بهشت را برای خود و نزدیکان و بستگانمان بخواهیم. و برای رسيدن به این مطلوب باید برای ارتقاء ایمان نزدیکان و بستگانمان که دوستشان داریم و مایلیم در بهشت کنار هم باشیم، بکوشیم که نعمتهای آخرت فقط با دعاکردن نصیب انسان نمیشود، بلکه باید برای رسیدن به آن، تلاش کرد.
و در پایان از خدا بخواهیم، نه تنها آتش دوزخ را از ما دور بدارد، بلکه ما را از همهء بدیهایی که در قیامت وجود دارد نیز مصون بدارد.
بر اساس روایات، ابتدا و انتهای دعا را مزین کنیم به ذکر صلوات.
بهترین دعا آنست که با نام ربوبیت پروردگار، آغاز شود (ربنا). درست است که نام مبارک الله، جامع ترین نامهاى خداست، ولی ربوبیت خدا از نخستین لحظات وجود انسان آغاز مى شود، و تا آخر عمر او و بعد از آن ادامه دارد، و انسان را غرق الطاف الهى، مى کند، بنابراین خواندن خداوند به این نام در آغاز دعاها از هر نام دیگر، مناسب تر و شایسته تر است.
🍃🌺 دعای صحیفهء سجادیه سخنی است بسیار آموزنده.
💚 خدا را شکر که یکسال دیگر به ما عمر عطا فرمود تا بتوانیم یکبار دیگر ماه مبارک رمضان را درک کنیم.
به امید خدا هر روز میهمان آیاتی از یک جزء قرآن میشویم.
امید است بهرهء لازم را ببریم و رحمت و بخشش خداوند، شامل حالمان شود
همه و ما را دعا کنید.
✨ از اعمال هر شب ماه مبارک رمضان ✨
🌼 شیخ کفعمی نقل کرده است که در هر شب ماه رمضان دو رکعت نماز در هر رکعت، یک مرتبه حمد، و سه مرتبه توحید بخواند و پس از سلام نماز بگوید:
سُبْحانَ مَنْ هُوَ حَفیظٌ لایغْفُلُ سُبحانَ مَنْ هُوَ رَحیمٌ لایعْجَلُ سُبْحانَ مَنْ هُوَ قاَّئِمٌ لایسْهُو سُبْحانَ مَنْ هُوَ دائِمٌ لایلْهُو.
منزه است آن خدای نگهبانی که غفلت نمیکند، منزه است آن خدای مهربانی که شتاب نمیکند. منزه است آن خدای پابرجایی که کسی را از یاد نمیبرد، منزه است آن خدای جاودانی که به چیزی سرگرم نمیشود.
سپس ذکر تسبیحات اربعه (سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر) را هفت مرتبه بگوید و آنگاه بخواند:
سُبْحانَک سُبْحانَک سُبْحانَک یا عَظیمُ اغْفِرْ لِی الذَّنْبَ الْعَظیمَ.
خداوندا تو از هر عیب و نقصی منزهی، منزهی، منزه. بارالها گناهان بزرگم را بیامرز.
و در آخر، ده بار صلوات بفرستد.
پیامبر فرموده اند کسیکه این دو رکعت نماز را به جا آورد خداوند هفتاد هزار گناه او را میآمرزد.
مستدرک المسائل، ج۶، ص۲۱۵، حدیث ۶۷۷.
May 11
✨ بسم الله الرحمن الرحیم ✨
جزء اول.
خاشعان چه کسانی هستند؟
آیهء ۴۵ و ۶ از سورهء بقره.
🌹🌹وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ.
یاری جویید از خدا به صبر و نماز، که نماز (با حضور قلب) امری بسیار بزرگ و دشوار است مگر بر خاشعان. ۴۵
تفسیر: وَاسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ، یعنی از صبر و نماز یاری بجوئید و با استقامت و کنترل خویشتن، بر هوس هاى درونى پیروز شوید.
بنابراین اولین شاخصهء خاشع به معنای فروتن در برابر خدا، اینست که از صبر و نماز یاری می جوید و از آن تاثیر می گیرد. و این یعنی یک صبر و نماز واقعی.
شاخصه های دیگر او در آیهء بعد بیان شده:
🌹الَّذینَ یَظُنُّونَ أَنَّهُمْ مُلاقُوا رَبِّهِمْ وَ أَنَّهُمْ إِلَیْهِ راجِعُونَ. ۴۶ بقره.
همانها که مى دانند، پروردگار خود را ملاقات خواهند کرد و بسوى او باز خواهند گشت.
یعنی یقین به برپایی قیامت و حساب و کتاب.
👈 چنین فردی قطعا از مراقبت خود در انجام کوچکترین خطا و اشتباه هم غافل نمی شود. و این به معنای واقعی یعنی صالحان.
✅ اینجاست که حضرت سلیمان به درگاه خداوند عرضه داشت:
🌹قالَ رَبِّ أَوْزِعْنِی أَنْ أَشْکُرَ نِعْمَتَکَ الَّتِی أَنْعَمْتَ عَلَیَّ وَ عَلى والِدَیَّ وَ أَنْ أَعْمَلَ صالِحاً تَرْضاهُ وَ أَدْخِلْنِی بِرَحْمَتِکَ فِی عِبادِکَ الصّالِحِینَ.
پروردگارا! شکر نعمت هائى را که بر من و پدر و مادرم ارزانى داشته اى به من الهام کن، و توفیق ده تا عمل صالحى که موجب رضاى توست انجام دهم، و مرا به رحمت خود در زمره بندگان صالحت وارد فرما. ۱۹ نمل.
👈 نعمتهایی که به پدر و مادر عطا شده و فرزند باید بخاطر آنها خدا را شکر گوید کدامند؟ 👇
منظور، نعمتهایی است که خداوند به والدین عطا می فرماید تا آنان بوسیلهء آن نعمتها فرزند خود را در طریق صحیح قرار دهند.
پس والدین، این نعمتها را از فرزند خود دریغ نکنند و در اختیار او قرار دهند، اعم از اموال و علم و ادب و ایمان، و هر نعمت دیگری که برای هدایت فرزندان به طریق صحیح در اختیار والدین است.
پس اگر والدین این نعمتها را از فرزند خود دریغ نکرده و در اختیار او قرار دادند و فرزند بوسیلهء آن نعمتها رشد کرد و به جایی رسید که مورد رضایت خداست، پس بر عهدهء فرزند است که بابت آن نعمتها خدا را شکر گوید.
ولی اگر چنین نشد، مسئولیت بزرگی بر دوش والدین قرار می گیرد.
💚 خدایا! این دعای قرآنی را بر ما هم محقق فرمائید.
✨ جزء دوم ✨
خدا به ما نزدیک است:
🌹🌹وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ.
و چون بندگان من (از دوری و نزدیکی) من از تو پرسند، (بدانند که) من به آنها نزدیکم، هرگاه کسی مرا خواند دعای او را اجابت کنم. پس باید دعوت مرا بپذیرند و به من بگروند، باشد که (به سعادت) راه یابند. ۱۸۶ بقره.
تفسیر: دعا و نیایش، بهترین راه ارتباط با خداست زیرا با دعا در پیشگاه احدیت، به باور می رسیم که در مقابل خداوند عزوجل، هیچ هستیم و در برابر او بی غرور میشویم.
و اینکه وقتی دعا می کنیم می دانیم همیشه بزرگی هست که میتوان به او تکیه کرد و همهء گره ها بدست او باز میشود و این آرامش بخش ترین باور است.
❗البته نه به این معنی که دست از تلاش بکشیم و فقط دعا کنیم.
اما از آنجائیکه این آیه در میان آیات مربوط به ماه رمضان و روزه داری بیان شده، اشاره به این دارد که استجابت دعا در این ایام بیشتر است.
نه فقط بخاطر وجود ماه مبارک، بلکه بخاطر اینکه بندگی در این ماه، رنگ و بوی دیگری دارد.
خداوند در این آیه به انسان اطمینان می دهد که اگر خدا را صدا بزند، قطعا خداوند او را اجابت خواهد نمود اما قید فرموده که شما هم باید مرا اجابت کنید و آنچه فرمان داده ام را بپذیرید 👈 فَلْیَسْتَجیبُوا لی.
و فرموده باید به من ایمان بیاورید 👈 وَ لْیُؤْمِنُوا بی.
✅ به همین دلیل در پایان آیه فرموده است شاید به سعادت برسید، یعنی استجابت دعا مشروط است. شاید هم دعا کنیم اما سعادتمند نشویم.
مشروط به شروطی مانند پاکی دل، پاکی اموال و انجام عهدهای الهی.
آنچنانکه در جای دیگر فرموده است:
🌹🌹قالَ رَبُّکُمُ ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ إِنَّ الَّذِینَ یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرِینَ.
پروردگار شما گفته است: مرا بخوانید تا (دعاى) شما را بپذیرم. کسانیکه از عبادت من استکبار می ورزند بزودى با ذلت وارد دوزخ مى شوند. ۶۰ غافر.
و استکبار یعنی نافرمانی از روی تکبر.
✨ جزء سوم ✨
ابتدای این جزء با آیات انفاق آغاز شده و انفاق صحیح را در چندین آیه، بیان فرموده است.
از جمله منت نگذارید، آزار ندهید، اگر شرایط انفاق را ندارید، لااقل خوب صحبت کنید و.....
👈 دقت کنیم نفقه، زیر مجموعهء انفاق است، یعنی هر چه خداوند در بارهء انفاق بیان فرموده شامل نفقه به افراد واجب النفقه هم میشود: زوجه، فرزندان، و پدر و مادر در صورت نیاز.
و نفقهء حیوانات و گیاهان که بر ذمهء صاحبان آنهاست.
🌺 اما در این جزء، شاخصه های آن دسته از بندگان بیان شده که خداوند از آنها راضی است (رِضْوانٌ مِنَ اللّهِ).
🌹🌹قُلْ أَؤُنَبِّئُكُمْ بِخَيْرٍ مِنْ ذَٰلِكُمْ ۚ لِلَّذِينَ اتَّقَوْا عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَأَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ.
(ای پیغمبر) بگو: میخواهید شما را آگاه گردانم به بهتر از اینها (که در دنیا دارید)؟ برای آنان که تقوا پیشه کنند نزد خدا باغهای بهشتی است که در زیر درختان آن نهرها جاری است و در آن جاوید و متنّعم هستند و زنان پاکیزه و آراستهای و (از همه بهتر) خشنودی خدا (رِضْوانٌ مِنَ اللّهِ)، و خداوند به حال بندگان بیناست. ۱۵ آل عمران.
👈 اما شاخصه های این بندگان:
🌹الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.
کسانیکه عرضه می دارند: پروردگارا! گناهان ما را ببخش و ما را از عذاب جهنم نگاه دار. ۱۶
👈 و آنان:
🌹الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنْفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ.
صابران و راستگویان و فرمانبرداران و انفاق کنندگان و استغفار کنندگان در سحرگاهانند. ۱۷ آل عمران
✅ آنان مقاوم هستند( الصّابِرینَ ).
از دروغ و ریا و نفاق، بدورند( الصّادِقینَ ).
در برابر فرمانهای الهی خاشع و خاضع و فروتن هستند(الْقانِتینَ ).
آنان انفاق می کنند و در پرداخت آن بخیل نیستند(الْمُنْفِقینَ ).
👌 و در سحرگاهان بیدارند و به عبادت مشغولند و از درگاه احدیت طلب بخشش و استغفار می کنند(الْمُسْتَغْفِرینَ بِالأَسْحارِ ).
👈 اگر دقت کنیم می بینیم همهء این شاخصه ها در ماه مبارک رمضان بصورت پررنگ تری در ما نمود می کند.
🌺 رمضانی باشیم و رمضانی بمانیم 🌺
🌺 امام صادق فرموده اند:
زیاد دعا کنید، زیرا دعا کلید بخشش خداوند و وسیلهء رسیدن به هر حاجت است.
نعمت ها و رحمت هائى نزد پروردگار است که جز با دعا نمى توان به آن رسید. و بِدان! هر در را که بکوبى عاقبت گشوده خواهد شد.
اصول کافى، جلد ۲، صفحه ۴۷٠.
وسائل الشیعه، جلد ۷، صفحه ۲۶.
بحار الانوار، جلد ۹٠، صفحات ۲۹۵ و ۲۹۹.
و منابعی دیگر.
✨ جزء چهارم ✨
🌹🌹وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ.
و بشتابید بسوی مغفرت پروردگار خود و بسوی بهشتی که پهنای آن همهء آسمانها و زمین را فرا گرفته و مهیا برای پرهیزکاران است. ۱۳۳ آل عمران.
👈 اما این پرهیزکاران چه کسانی هستند؟
🌹الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ ۗ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ.
آنهایی که از مال خود در حال وسعت و تنگدستی انفاق کنند و خشم خود فرونشانند و از (بدیِ) مردم درگذرند، و خدا دوستدار نکوکاران است. ۱۳۴
🌹وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلَىٰ مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ.
و آنانکه اگر کار ناشایسته کنند و یا ظلمی به نفس خویش نمایند خدا را به یاد آرند و از گناه خود (به درگاه خدا) توبه کنند. و کیست جز خدا که گناه خلق را بیامرزد؟ و آنها که اصرار در کار زشت نکنند چون به زشتی معصیت آگاهند. ۱۳۵ آل عمران.
تفسیر: فقط توضیحی اجمالی در بارهء وَ مَنْ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ اللّهُ، به معنی کیست به غیر از خدا که گناهان را ببخشد؟
💚 همهء گناهان را باید خدا ببخشد، حتی حق الناس و حق النفس را.
چون صاحب و مالک، خداست پس در بخشش حق الناس و حق النفس، حضور خدا قطعی است، به این معنی که در هر دوی آنها یکی از طرفین که باید ببخشد خداست.
✅ برای ادای حق الناس، دو حالت وجود دارد:
یا شرایط برای طلب بخشش از کسیکه به او ظلم کرده ایم وجود دارد یا ندارد.
اگر وجود دارد و ستمدیده با عذرخواهی ما آبروریزی نمی کند و اوضاع بدتر نمیشود، باید غرور را کنار گذاشته و مستقیما از او عذرخواهی کنیم و جبران، و از خدا هم طلب بخشش کنیم که مالک و صاحب اوست.
اما اگر شرایط عذرخواهی از ستمدیده وجود ندارد، مثلا او از دنيا رفته و یا با عذرخواهی ما اوضاع را بدتر می کند، 👈 در اینحال، امیدمان را از دست ندهیم که هنوز فرصت داریم و هنوز دری هست که برویمان باز است و آن آغوش گرم خداست.
پس دست به دامن او شویم و با او درددل کنیم و از خود شکایت کنیم و طلب عفو و بخشش نمائیم تا جائیکه نظر لطفش جلب شود.
به این معنی که ممکن است ستمدیده، سختگیر باشد و ظالم را نبخشد اما ظالم توانسته باشد با تلاشی که برای بخشیده شدن انجام داده نظر خدا را جلب کند. در اینحال با وجود اینکه ستمدیده، ظالم را نبخشیده اما خدا او را می بخشد و در ازای ظلمی که کرده آنقدر به ستمدیده عطا می کند تا او راضی شود. و البته ممکن است خدا مثل همان ظلمی که شده برای ستمدیده جبران نکند بلکه به شکل دیگری به او نعمت عطا کند، مثلا به او همسر شایسته، یا فرزند نیکو، یا عزت و بزرگی و یا هر نعمت دیگری را برای جبران عطا فرماید (دقت کنیم).
اینست معنی اینکه همهء گناهان را خدا می بخشد.
👈 اما توبه باید همراه با جبران باشد وگرنه قبول نیست. و این جبران باید متناسب باشد با گناه و ظلمی که انجام داده ایم. دقت کنیم که حقیقتا گاهی بخشیده شدن چقدر سخت خواهد بود.
❗همین حالا اقدام کنیم. شاید فردا دیر باشد.
✨ جزء پنجم ✨
روز گذشته در آیهء ۱۳۵ سورهء آل عمران خواندیم، خداوند همهء گناهان را می بخشد.
◾ اما یک گناه هست که خداوند هرگز آنرا نمی بخشد و آن شرک است:
🌹🌹إِنَّ اللّهَ لا یَغْفِرُ أَنْ یُشْرَکَ بِهِ وَ یَغْفِرُ ما دُونَ ذلِکَ لِمَنْ یَشاءُ وَ مَنْ یُشْرِکْ بِاللّهِ فَقَدِ افْتَرى إِثْماً عَظیماً.
خداوند هرگز شرک به خود را نمى بخشد، اما پائین تر از آن را براى هر که بخواهد (و شایستهء بخشیده شدن باشد)، مى بخشد. کسیکه براى خدا شریکى قائل شود گناه بزرگى مرتکب شده است. ۴۸ نساء
تفسیر: شرک فقط به معنای چند خدایی نیست. گاهی مومنانی به یگانگی خدا ایمان دارند اما مشرکند!!
👈 پس وحدانیت، به معنای واقعی یعنی چه؟
وحدانیت، یعنی پرستش خداوند، بدور از شرک.
و این دوری از شرک، بخوبی در آیهء ۱۶۵ بقره بیان شده (دقت کنیم). 👇👇
🌹وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْدَادًا يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ ۗ وَلَوْ يَرَى الَّذِينَ ظَلَمُوا إِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا وَأَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعَذَابِ.
برخی از مردم، غیر خدا را همانند خدا گیرند و چنانکه خدا را باید دوست داشته باشند با آنها دوستی می کنند، لیکن آنها که مومن هستند، کمال محبت و دوستی را فقط به خدا مخصوص می دارند. و ستمکار، وقتی که عذاب خدا را مشاهده کند می ببیند که قدرت، خاص خداست و عذاب خدا بسیار سخت است.
◾ پس با این حساب، بسیاری از ما مشرکیم ولی نمی دانیم.
که خداوند فرمود:
🌹وَمَا یُؤْمِنُ أَکْثَرُهُمْ بِاللهِ إِلاَّ وَهُمْ مُشْرِکُونَ.
و بیشتر آنها به خدا ایمان نمى آورند، مگر آنکه ایمان خود را با شرک آلوده مى کنند. ۱۰۶ یوسف.
🟢 به آنچه هستیم اکتفا نکنیم، خود را بازسازی کنیم. ایمانمان را ارتقاء دهیم و خود را در معرض تعلیم و تربیت ثانوی قرار دهیم 👈 تعلیم و تربیت ثانوی بطور خلاصه اینست که: انسان تا وقتی درست را از غلط تشخیص ندهد بی چون و چرا تحت تعلیم و تربیت دیگران است 👈 خانواده، بخصوص پدر و مادر، مربیان و معلمان، تا حدودی اقوام و حاکمیت.
اما زمانی که بالغ میشود، یعنی به سن بلوغ فکری می رسد باید خود را در معرض تعلیم ثانوی قرار دهد. یعنی تلاش کند و خصلتهای خوب را کسب کند و آنها را تقویت کند و خصلتهای بد را مهار کند و از بين ببرد.
👈 👈 البته بسیاری از انسانها از کنار سن بلوغ فکری عبور می کنند و به همان چیزی که هستند رضایت می دهند و این در پیشگاه خدا ارزش چندانی ندارد و هرگز ارتقاء و پیشرفت در آن نیست. اما بعضی دیگر از انسانها با طلب یاری از خدا و مطالعه و کسب معرفت الله، خود را رشد می دهند و خود را بالا می کشند و این تغییر در پیشگاه خداوند بسیار ارزشمند است و پاداشهای بسیاری در انتظار آنهاست.
✅ پس هرگز بخاطر هیچکس و هیچ چیز، پا روی فرمان خدا نگذاریم، که این همان شرک است.
گاهی هم دیگران یا خودمان را در رسیدن نعمتها شریک می دانیم. این هم شرک است در صورتیکه همهء خوبیها از خداست 👇
🌹مَا أَصَابَكَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللَّهِ ۖ وَمَا أَصَابَكَ مِنْ سَيِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِكَ ۚ وَأَرْسَلْنَاكَ لِلنَّاسِ رَسُولًا ۚ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ شَهِيدًا.
هر چه از انواع نیکویی به تو رسد از جانب خداست و هر بدی رسد از خودِ توست، و ما تو را به رسالت برای مردم فرستادیم و تنها گواهی خدا کافیست. ۷۹ نساء در جزء پنجم.
💚 خدا را بخاطر تمام نعمتهایش شکر می کنیم، گرچه شکرگزاریمان ناقص است اما خدا بزرگ است.
🌹مَا يَفْعَلُ اللَّهُ بِعَذَابِكُمْ إِنْ شَكَرْتُمْ وَآمَنْتُمْ ۚ وَكَانَ اللَّهُ شَاكِرًا عَلِيمًا.
خداوند چه غرضی دارد که شما را عذاب کند اگر شکر گزار باشید و (به او) ایمان آرید؟! خدا شکر نعمت از شما میپذیرد و علمش (به خلق) محیط است. ۱۴۷ نساء.
👈 کسیکه شکرگزار نیست، پس کفران کننده است و مستوجب عذاب و این کاملا عادلانه و منطقی است.
⚫ قدرت کثیف که با پول ( از هر راهی ) و فساد اخلاقی بدست می آید، سرانجامی جز نابودی ندارد. شاید مدتی به دست صاحبانش یکه تازی کند اما قطعا سرنوشت آن نابودی است.
در تمام تاریخ بشریت همینگونه بوده است. هیچ قدرت کثیفی هر چقدر هم که بزرگ بوده، پايدار نمانده و نامش در تاریخ به نیکی یاد نشده است.
چون خدا حامی آن و صاحبانش نیست.
اما قدرتی که بدست خداوند به وارثان عطا میشود، پایدار، دارای استحکام، پاکیزه و نجات بخش است. شاید مدت زمانی طول بکشد تا ظهور کند ( یکی از مهمترین دلائل این تأخیر، ضعف ایمان مومنین است )، اما حتما و قطعا این اتفاق خواهد افتاد و سرتاسر عالم را خواهد گرفت.
🌹 هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَىٰ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ.
او کسى است که پیامبرش را با هدایت و آیین حق فرستاد، تا آن را بر همهء آیین ها پیروز گرداند، هر چند مشرکان ناخشنود باشند. ۳۳ توبه.
🌹 هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَىٰ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ ۚ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ شَهِيدًا.
او کسى است که پیامبرش را با هدایت و دین حق فرستاده تا آن را بر همهء ادیان پیروز کند. و کافى است که خدا گواه باشد. ۲۸ فتح.
👈 ما هم می توانیم در تحقق این وعدهء بزرگ الهی، نقش و سهمی داشته باشیم اگر تلاش کنیم.