اقبال لاهوری در سیاست نیز حضور داشته است وی در سال ۱۹۲۷ به اصرار دوستان و نزدیکان خود اولین حضور جدیاش را در صحنه سیاست تجربه کرد. اقبال لاهوری با حضور در مجلس شورای ایالتی در سال ۱۹۳۰ به ریاست حزب «مسلم لیگ» منصوب شد. اقبال در سالهای بعد از آن نیز در چند دوره از ریاست این حزب شرکت کرد. حتی در زمانی که پاکستان جز شبهقاره هند بود، اقبال لاهوری به عنوان یکی از افرادی که خواهان استقلال پاکستان بود، مورد توجه قرار گرفت و به عنوان رهبر مسلمانان هند، خواهان استقلال پاکستان شد.
سبک شعر اقبال لاهوری
اقبال لاهوری شاعر متفکر، عارف و فیلسوف پاکستان، بدون تردید یکی از نوابغ دوران اخیر است. اقبال ضمن آفرینش اشعار و آثاری به زبان اردو، زبان فارسی را برای بیان افکار و احساسات خود انتخاب کرده است. اشعار فارسی و حتی اشعار اردوی او سرشار از مفاهیم عالی عرفانی، فلسفی، انسانی و اجتماعی است.
زبانی که اقبال در سرودن اشعار خود برگزیده، زبان شاعران گذشته ایران است. البتّه بیان این مطلب دلیلی بر مقلد صرف بودن اقبال نیست، بلکه اقبال با تیز هوشی و استعداد فطری خود، هم از نظر زبان و هم محتوا، طرحی نو درافکنده است و سبکی خاص اقبال لاهوری را پدید آورده است.
از نظر مضمون، شعر اقبال لاهوری بیان عشق به دین و قرآن، محبت پیغمبر اسلام (ص) و امامان بزرگوار (ع)، فلسفه، اندیشه و طرح مسائل سیاسی و فرهنگی روز است. شعر اقبال لاهوری عصاره و چکیده فرهنگ اسلامی _ عرفانی گذشته و حال است.
مرگ اقبال لاهوری
بیماری کلیه در سال ۱۹۲۴ به سراغ اقبال لاهوری آمد، اما طبیب مشهور هندی حکیم «عبدالوهاب انصاری» اقبال را معالجه کرد و حدود ۱۰ سال دیگر اقبال از سلامتی برخوردار بود، ولی از سال ۱۹۳۴ به بیماریهای مختلفی مثل کمشنوایی و کمبینی چشم دچار شد و به تدریج دچار کسالت ممتدی شد و سر انجام در ۱ اردیبهشت ۱۳۱۷ (۲۱ آوریل ۱۹۳۸) در سن ۶۶ سالگی از دنیا رفت و پیکرش در جوار «مسجد پادشاهی لاهور» به خاک سپرده شد. امروز مصادف با هشتاد و سومین سالگرد درگذشت اقبال لاهوری است.
کتابهای اقبال لاهوری به زبان اردو شامل ارمغان حجاز، بانگ درا، بال جبریلو ضرب کلیم به شعر بوده و دو کتابعلم اقتصاد و تاریخ هند نیز به نثر است.
آثار اقبال به زبان انگلیسی عبارتند از «سیر فلسفه در ایران» که این کتاب رساله دکترای اوست و در سال ۱۹۰۸م برای گرفتن مدرک دکترای فلسفه از دانشگاه مونیخ به زبان انگلیسی نوشته شد. این کتاب را امیرحسین آریان پور به فارسی ترجمه کرد
و به زبانهای اردو و فرانسه نیز ترجمه شده است.
کتابهای «احیای افکار دین در اسلام»، «خلافت اسلامی» و «نگاهی به جامعه اسلامی» از دیگر آثار اقبال به زبان انگلیسی است
کتابهای فارسی
مثنوی اسرار خودی: حاوی نظرات وی درباره خود یا خویشتن خود است و صفاتی نیز برای خلیفة اللّه و ولی خدا بیان نموده که شمایل امام غایباست.
مثنوی رموز بیخودی: مکمل اسرار خودی است که رابطه فرد و اجتماع را مورد بررسی قرار میدهد و اظهار میدارد که با وحدت خودی میتوان یک اجتماع خودی به وجود آورد.
زبور عجم: اشعار عرفانی اقبال.
گلشن راز جدید: این کتاب به سبک کتاب «گلشن راز» شیخ محمود شبستریاست.
اقبال در این منظومه ۹ سؤالعرفانی را مطرح کرده و پاسخ میدهد.
پیام مشرق: این کتاب در جواب کتاب «دیوان غربی» گوته، شاعر آلمانی، سروده شده است.
جاویدنامه: خطاب به پسرش جاوید نوشته است.
پس چه باید کردای اقوام شرق: راهنمایی است برای مردم مشرق زمین و به خصوص ملت مسلمان.
مثنوی مسافر: یادگار سفر اقبال بهافغانستان است.
ارمغان حجاز: آخرین کتاب اقبال به زبان فارسی است و شامل نظریات سیاسی، اجتماعی و دینی اوست و قسمتی از آن نیز به زبان اردو سروده شده است
مؤسسه اقبال لاهوری
مؤسسه آموزش عالی اقبال لاهوری پس از کسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در سال ۱۳۸۵ فعالیت آموزشی و پژوهشی خود را آغاز کرد.
@ayeha313
🌸خدایا 🙏
🕊به حق لیالی قدر
✨و فرق شکافته
🕊مولای متقیان حضرت علی علیه السلام
✨هیچ خانه ایی غم دار
🕊هیچ مادری داغ دیده
✨هیچ پدری شرمنده
🕊هیچ محتاجی ستم دیده
✨هیچ بیماری درد دیده
🕊هیچ چشمی اشکبار
✨هیچ دستی محتاج
🕊وهیچ دلی شکسته نباشه
🌸آمین 🙏
@ayeha313
🌷دعای روز نوزدهم ماه رمضان
🌷بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ وفّرْفیهِ حَظّی من بَرَکاتِهِ وسَهّلْ سَبیلی الى خَیْراتِهِ ولا تَحْرِمْنی قَبولَ حَسَناتِهِ یا هادیاً الى الحَقّ المُبین
🌷به نام خداوند بخشایشگر
خدایا در این روز بهره مرا از برکات و فیوضات ماه مبارک رمضان افزون نماو راهم را بسوی خیرها و خوبی هایش هموار سازو مرا از درک نیکیهای آن محروم ننما ، ای راهنما به سوى حـق آشکار.
🌷امام صادق (ع)فرمودند :
مقدّرات در 🌷شب نوزدهم تعيين
در شب بيست ويكم تأييد؛
و درشب بيست و سوم
(ماه رمضان)امضامیشود .
📚الكافی، ج ۴، ص ۱۵۹
🌷التمـــــاس دعـــــا
@ayeha313