تخت جمشید یا «پارسه» نام پایتخت تشریفاتی پادشاهان دوره هخامنشی بوده است و معماری متفاوت و گسترده آن، تاریخچه غنی ایران و البته توانایی بسیار بالای مهندسان ایرانی را به تصویر میکشد.
تخت جمشید بر روی سکویی که ۸ تا ۱۸ متر بلندتر از جلگه مرودشت است، بنا شده و چندین بخش اصلی دارد که از جمله آنها میتوان به کاخهای تشریفاتی، کاخهای کوچک اختصاصی، خزانه شاهی و همچنین دژ و باروهای حفاظتی اشاره کرد.
نام اصلی این شهر باستانی، «پارسه» است زیرا در زمان پادشاهی هخامنشیان، قوم پارس در این منطقه حضور داشتند. پس از آن، یونایان از نامهای دیگری همچون «پرسپولیس» یا «پرسهپولیس» برای این شهر استفاده کردند که به معنی «پارسهشهر» بود. در زمان ساسانیان، از نام «سد ستون» یا «صد ستون» برای تخت جمشید استفاده میشد.
در دوران مختلف حتی این بنا با نامهای بسیار متفاوت دیگری مثل «چهل منار» یا «تخت حضرت سلیمان» نیز شناخته میشد.
صدها سال بعد و زمانی که دوره پادشاهی هخامنشیان به دست فراموشی سپرده شد، مردم قادر به خواندن خطوط میخی روی کتبیهها نبودند و تصور کردند این بنا، همان «اورنگ جمشید» است که در شاهنامه به آن اشاره شده و از همین رو، آن را «تخت جمشید» خواندند.
پژوهشگران معتقدند در دوران ساسانیان، نام جمشید به این بنا نسبت داده شده است. سالها بعد محققان اروپایی متوجه شدند «پرسپولیس» که یکی از مورخان مشهور یونانی به نام «هروات» به نام آن اشاره داشته، همان تخت جمشید است.
گفتنیست جمشید یکی از پادشاهان اسطورهای ایران بوده و جایگاه ویژهای در میان مردم زمان خود داشته است. نام تخت جمشید از سال ۱۹۷۹ در فهرست آثار جهانی یونسکو به چشم میخورد.
مطابق با اسناد موجود، ساخت این بنای عظیم و تاریخی حدودا ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به دستور داریوش بزرگ آغاز شده بوده است و ۱۵۰ سال (به روایتی دیگر ۱۲۰ سال) طول کشیده تا کار ساخت تمام بخشهای آن به پایان رسد.
یکی از بارزترین ویژگیهای تخت جمشید، وسعت تقریبا ۱۲۵ هزار متر مربعی آن و کتبیهها، نگارهها و آثار باستانی است که در کمتر جایی میتوان پیدا کرد. سنگنبشتههایی که در تخت جمشید یافت شده، اطلاعات ارزشمندی را در مورد تاریخچه غنی و پربار ایران در اختیارمان قرار میدهد. افزون بر این، معماری فوقالعاده این مجموعه نشان از توانایی بسیار بالا و هنر معماران ایرانی داشته است.
جالب است بدانید در طراحی این مجموعه بهآسانی میتوان رد پای فرهنگ و هنر اقوام دیگری مثل مادها، بابلیان، یونانیها و مصریها را نیز مشاهده کرد زیرا در گذشته همه آنها تحت سلطه هخامنشیان بودند.
در صده اخیر، یک گروه شرقشناس آمریکایی از شیکاگو در سال ۱۳۰۹ اقدام به مرمت این بنای تاریخی کردند و حین خاکبرداری موفق شدند کتبیه خشایارشا را پیدا کنند؛ کتبیهای که نشان میداد آن عمارت در واقع کاخ ملکه بوده است.
پس از آن، باستانشناسی آلمانی به نام اریک اشمیت در سال ۱۳۱۴ به خاکبرداری از ساختمان خزانه و کاخ صدستون پرداخت. وی در جریان فعالیتهای خود، استحکام پایه ستونهای کاخ آپادانا، کتبیه بارعام و بخشی از دیوارههای خشتی کاخها را مرمت کرد. فعالیت اریک اشمیت در شیراز تا سال ۱۳۱۹ ادامه پیدا کرد و او موفق شد آثار تاریخی ارزشمندی را در بقایای تخت جمشید کشف کند.
تخت جمشید بر روی صفّه یا سکوی سنگی که ارتفاع آن بین ۸ تا ۱۸ متر بالاتر از سطح جلگهٔ مرودشت است، واقع شدهاست. ابعاد تخت جمشید۴۵۵ متر (جبهه غربی)، ۳۰۰ متر (جبهه شمالی)، ۴۳۰ متر (جبهه شرقی)، ۳۹۰ متر (جبهه جنوبی) میباشد. همچنین طول تخت جمشید برابر با طول آکروپولیس در آتن است، اما عرض آن چهار تا پنج برابر آکروپولیس است.
نیایش صبحگاهی 🌸🍃
🌸پروردگاردر شروع هفته
🍃عطا فرما
🌸 دلخوشی
🍃 بخشش
🌸 سخاوت
🍃 صداقت
🌸 متانت
🍃 مهربانی
🌸 صبوری
🍃 امید
🌸 بصیرت
🍃سلامتی
🌸برکت در رزق
🍃 و شادی را
🌸به همه دوستانم
آمیـــن یا رَبَّ الْعالَمین 🙏 🌸
@ayeha313
🌺حضرت علی علیه السلام:
از هـر دانـشـى بـهـتـريـنـش را بـرگـيـريـد، هـمـچـون زنـبـور عسل كه بهترين گُلها را مى خورد.
📙 شرح غررالحكم ، ج 3، ص 1526
@ayeha313
🌱آیه های زندگی🌱
✅نکات مهم قبل از ازدواج ": قبل از ازدواج در #انتخاب خود نهایت دقت را بکنید. 🚺 شما #استحقاق همسر م
#پیش_از_ازدواج
#مشاوره
با چه کسی درباره ازدواج مشورت کنیم؟
ازدواج نیاز به آگاهی، اطلاعات و بینش در جهت شناخت از خود و طرف مقابل دارد. عدم شناخت و درك صحیح از یكدیگر موجب ناسازگاریهای خانواده میشود و حتی ممكن است به از هم پاشیدگی زندگی زناشویی بینجامد. ازدواج نمیتواند بدون دقت و توجه و مشورت باشد. همان طور که خداوند متعال در سوره آل عمران آیه 159 میفرمایند: «در كارها مشورت كن، پس هنگامی كه تصمیم گرفتی به خدا توكل كن. به درستی كه خداوند توكل كنندگان را دوست میدارد.» اما برای این کار باید با چه کسی مشورت کنیم؟
🔸پدر و مادر
در قدم اول حتما با پدر و مادر و افراد مورد اعتماد خود و خانوادهتان مشورت کنید. نظر پدر و مادر و جلب رضایت آنها، استفاده از نگاه و تجربهشان بسیار مهم است. فراموش نکنید که آنها چندین سال بیش از شما زندگی کردهاند و تجربه برخورد با افراد بسیار متفاوت و متعددی را دارند. سرگذشتهای زیادی را دیده و شنیدهاند و مشورت با آنها حتی اگر تحصیلات و موقعیت اجتماعیشان از وضعیت فعلی شما پایینتر باشد، باز هم کار ضروری و ارزشمندی است.
@ayeha313
مصرف آب بعد از حمام ممنوع است !❌
آب اگر بعد از حمام مصرف شود به سلسله اعصاب مرکزی صدمه میزند و باعث بیماری هایی مثل پارکینسون و لرزش در میانسالی میشود.
@ayeha313
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔍#انچه__باید_بدانیم(❤️#کلاس_مجردها❤️)
💎ازدواج شیعه با سنّی
⁉️آیا دختر شیعه می تواند با مردی از اهل سنّت ازدواج کند؟🤔
💠 #استاد_وحیدپور
❌ شبهه
یه نفری گفت چرا فقط مردها پیشانیشان در اثر نماز سیاه می شه و زن ها نمی شه
البته منظورش مردهای سیاسی بود برا گرفتن پست و مقام
ولی واقعا من زنی رو ندیدم که پیشانیش در اثر سجده کبود یا سیاه شده باشه
دلیلش چیه؟؟؟
✅ پاسخ
🔹 یکی از چیزهایی که در فضای مجازی خیلی به آن گیر میدن، پیشانیِ بسته و سیاه شده مومنان است. گاهی یک فرد بدنام مانند جاسوسی که مدتی پیش اعدام شد و پیشانی برجسته ای داشت را به رخ میکشد، گاهی با استفاده از مغالطهی تقابل، پیشانی یک مومن را با دستان پینه بستهی یک کارگر مقایسه و محکوم میکنند!
اما واقعیت چیست؟
واقعیت این است که اگرچه منکر ریا و نفاق نیستیم (و اصلا یکی از هشدارهای مکرر قرآن درباره منافقین است) اما استفاده از این ترفند برای پست و مقام اصلا مرسوم نیست.
شما چند نفر از وزرا یا مدیران کل یا نمایندگان مجلس را میشناسید که پیشانی سیاه دارند؟
اگر حتی ۱۰ درصد آنها هم اینطور باشن، قبول میکنیم که ریاکاری به این شکل در گرفتن پست و مقام تاثیر دارد.
همانطور که گفته شد ممکن است برخی برای گرفتن پست و مقام ظاهر سازی کنند، اما سیاه کردن پیشانی هیچ وقت در این زمینه کاربرد نداشته است اما در فضای مجازی -با اهداف خاصی که توضیح داده خواهد شد- یکی دو نفر را پیدا میکنند ( و بعضاً حتی از فتوشاپ استفاده میشود) و روی آن مانور میدهند، چرا؟ چون میخواهند به زعم خود، با یک تیر، دو نشان بزنند: هم عموم مسئولان را تخریب کنند و هم اصل نماز و عبادت را زیر سوال ببرند و آن را نشانه ریاکاری معرفی کنند و از طریق ترفندهای رسانهای (مانند تداعی معانی)، نسبت به آن ذهنیت منفی ایجاد کرده و به شکل غیرمستقیم و رندانه چهره دین و مناسک دینی را مخدوش کنند.
متاسفانه این ترفند تا حدودی موفق بوده و میبینیم که نه تنها افراد غیرمذهبی ، بلکه برخی مومنان نیز به پیشانی تغییر یافته حساسیت پیدا کردهاند!!
این در حالیست که قرآن کریم در وصف مومنان میفرماید:
«سِیماهُمْ فِی وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ؛ نشانه آنها در صورتشان از اثر سجود نمایان است» (فتح ۲۹)
@ayeha313
🌷رسول خدا (صلی الله علیه و آله) :
👈 یا علی هفت چیز اگر در کسی باشد حقیقت ایمان را درک کرده و تمام درهای بهشت برویش باز می شود:
1️⃣ کسی که وضویش را به صورت کامل بگیرد
2️⃣ نمازش را با رعایت تمام آداب و احکام نیکو به جا آورد
3️⃣ کسی که وجوهات و زکات مالش را بپردازد
4️⃣ خشم و غضب خود را نگهدارد
5️⃣ زبانش را از حرام حفظ نماید
6️⃣ برای گناهانی که انجام داده شبانه روز طلب استغفار و بخشش کند
7️⃣ خیر خواه اهل بیت من باشد.
📚 روضه بحار جلد 1 صفحه 57
@ayeha313
🔘 «تقوای قبل از ایمان» چگونه بهدست میآید؟
🔘 کسی که این پنج ویژگی را ندارد، شخصیتش به دین نمیخورد!
🔻 #گناه_و_توبه
ما پنج ویژگی را بهعنوان مقدمۀ دینداری بیان میکنیم؛ اینکه انسان اهلمنفعتطلبی، اهل برنامه و اهل مسابقه باشد، محدودیتهای دنیا را بپذیرد و جهان آخرت و معاد را باور کند.
🔸 کسی که این ویژگیها را ندارد، برای دینداری و ترک گناه آمادگی ندارد و اصلاً شخصیتش به دین نمیخورد! بهعبارتی میتوان گفت که با این ویژگیها «تقوای قبل از ایمان» بهدست میآید.
🔸 منظور از تقوای قبل از ایمان، این است که آدم اهل مراقبت و دقت باشد و عقلانی رفتار کند، چنین کسی شخصیتش برای پذیرش ایمان، آماده است.
🔸 اینکه در همان اول قرآن، میفرماید: این کتاب، متقین را هدایت میکند «ذلِكَ الْكِتابُ لا رَيْبَ فيهِ هُدىً لِلْمُتَّقينَ» شاید منظور از تقوا در اینجا، تقوای قبل از ایمان باشد. یعنی اول باید یکمقدار تقوا داشته باشی تا این کتاب، بتواند تو را هدایت کند.
🔸 کسی که جوهرِ تقوا را نداشته باشد، قرآن هدایتش نمیکند. برای چنین کسی، هرچقدر هم استدلال بیاورید و خدا را برایش ثابت کنید، نمیپذیرد و اگر هم بپذیرد، فایده ندارد.
👤علیرضا پناهیان
@ayeha313
#نام_آوران_ایران
#طاهره_صفارزاده
تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۳۶، سيرجان
فوت: ۲۵ اکتبر ۲۰۰۸، تهران
همسر: عبدالوهاب نورانی وصال (ازدواج ?–۱۹۹۵)
محل دفن: امام زاده صالح، تجریش
کتابها: مجموعه اشعار طاهره صفارزاده، هفت سفر، روشنگران راه :: گزيده شعرهاى ٧٨-٨٢، پيوندهاى تلخ /
خواهر و برادر: جلال صفارزاده
دیوان اشعار: رهگذر مهتاب _طنین دلتا _ سفر پنجم _بیعت با بیداری _دیدار صبح
طاهره صفّارزاده، شاعر، پژوهشگر و مترجم ایرانی قرآن بود. او برگزیده اولین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر در بخش نو بود. زبان و ادبیات انگلیسی را در دانشگاه تهران خوانده و در آمریکا در رشتهٔ نقد تئوری علمی در ادبیات جهان به تحصیل پرداخته بود.
وی نخستین کسی است که ترجمهای دوزبانه از قرآن به انگلیسی و فارسی را انجام داد