پهلوان محمود خوارزمی متخلص به قتّالی، مشهور به پوریای ولی، یکی از نامدارترین و محبوبترین پهلوانان تاریخ ایران است. او اهل سرزمین خوارزم بود و در ورزشهای زورخانهای و پهلوانی مهارت زیادی داشته است بهطوری که کسی حریف او نبود و در سرزمینهای اسلامی سفر میکرد و با رقیبان گوناگون کُشتی میگرفت. او در سادهزیستی، دستگیری از مستمندان و ستمدیدگان، و چشم بستن بر زرق و برق دنیای فانی، به معرفتی ناب رسیده بودهاست
او در بحبوحه لشکرکشی هلاکو خان به ایران و تاسیس حکومت ایلخانان و سقوط دولت اسماعیلیان و عباسیان، در خوارزم متولد شد. پدر و مادر او از اهالی گرگانج بودند که بهخیوه مهاجرت میکنند و پوریا در همان شهر به دنیا میآید. او اوایل زندگی خود را به کشتی گیری و تعلیم کشتی به جوانان میگذراند و از نامدارترین کشتی گیران دوران خود میشود. اما در اواخر عمر خود، به عرفان متمایل میشود و در زمره عارفان و اقطاب درمیآید و احتمالا از همین رو، لقب ولی را هم بدست میآورد. او در سال ٧٠٣ اثر بزرگ خود، کنزالحقایق، را تألیف میکند و پس از آن در سال ٧٢٢ درمیگذرد و در خیوه دفن میشود.
او تأثیر زیادی بر عرفان و آیین فتوت و به ویژه ورزشهای زورخانهای گذاشت. او قرنها از تأثیرگذارترین پهلوانان و کُشتیگیران به شمار میرود و رسمهای زیادی در ورزش کشتی، به او منسوب است. آرامگاهی در شهر خوی در آذربايجان غربیوجود دارد که به او منسوب است.
پوریای ولی در جوانی کشتی میگرفت و پیشه پوتیندوزی و کلاهدوزی داشت. در همان زمان جوانی، به شهرهای گوناگونآسیای میانه، ایران و هندوستان سفر کرد و در همه جا کشتی گرفت و به پهلوانی نام یافت. دربارهٔ دگرگونی روحی پوریای ولی، روایتهای فراوان آوردهاند. به طور کلی پوریای ولی یک اسطوره نامی است.
پوریای ولی در میان ورزشکاران ایران نمونهای از اخلاق، پایمردی و جوانمردی است و نه تنها در مقام یک پهلوان، بلکه در مقام یک قدیس در میان مردم جایگاهی والا و افسانهای دارد.
شهرت پوریای ولی تنها به دلیل پهلوانیهایش نیست؛ بلکه مردم منطقه او را به داشتن ویژگیهای نیکوی اخلاقیِ معلم، مرشد، صوفی و مرد خدا میشناسند. آرامگاه مشهور شده به نام او از پر رونقترین مکانها در منطقهاست که هر روز مردم زیادی از اطراف فرارود و به ویژه خوارزم برای زیارت و راز و نیاز با خدای خود به آنجا میروند. گفتنی است که در ایشان قلعهامیران و صاحب منصبان زیادی مدفونند، اما امروزه از هیچیک از آنها نامی برده نمیشود و تنها نام پهلوان محمود بن پوریای ولی و آرامگاهش همچنان زندهاست
البته مقبرهای در شهر خوی وجود دارد که روی آن نام پوریای ولی نوشته شدهاست؛ و مردم شهر خوی آن را «پیر ولی» مینامند. در مورد اینکه پهلوان پوریای ولی در خوی زندگی کرده و در همین شهر و در گورستان مشهور به «پیرولی» دفن شدهاست
آثار پوریای ولی
مثنوی کنزالحقایق با آنکه در پارهای فهرستهای کتب خطی، این مثنوی به عطار نیشابوری نسبت داده شده، و نیز نسخهای از آن به نام شیخ محمود شبستری به چاپ رسیدهاست؛ اما با توجه به ذکر سال ۷۰۹ ه.ق که در طی مثنوی آمده، و قید نام محمود در بعضی ابیات، و نیز با توجه به اینکه از قدیمترین تذکرههایی که نام پهلوان محمود در آنها آمده تا تذکرههای مربوط به سدههای ۱۲ و ۱۳ ق. همه به اتفاق مثنوی کنز الحقایق را به او نسبت دادهاند، میتوان این مثنوی را از او دانست. این مثنوی در پنج مقاله و ۱۳۲۰ بیت سروده شده؛ که نخست موضوعاتی چون معانی اسلام و ایمان، شهادت، طهارت، جهاد نفس، زکات، روزه، عشق و معنای نام حجت بن الحسن و پس از آن مطالب عرفانی در ضمن حکایاتی چند بیان شدهاست.
علاوه بر این مثنوی در فهرستهای کتب خطی از دو اثر دیگر نیز نام برده شدهاست:
دیوان پوریای ولی
مجموعه رباعیات پهلوان محمود
شعر پوریای ولی ساده و به دور از پیچ و تابهای مرسوم است. برخی محققان با بررسی این رباعیات، پهلوان محمود را ادامه دهنده سنت خیام نیشابوری و متأثر از مضامین فلسفی اشعار او دانستهاند.
انیمیشن تلویزیونی پهلوانان بر اساس داستان زندگی پوریای ولی و شاگردانش به کارگردانی سیاوش زرینآبادی و تهیهکنندگی علیرضا گلپایگانی ساخته شدهاست.
مسعود جعفری جوزانی فیلمنامه پوریای ولی را برای ساخت یک مجموعه تلویزیونی در پنج فصل با ۵۲ قسمت پنجاه دقیقهای نوشت اما با اینکه قرارداد ساخت این مجموعه تلویزیونی با سیمای جمهوری اسلامی منعقد شد، به علت تغییر مدیریت سازمان این مجموعه تلویزیونی ساخته نشد. در نهایت نشر آناپنا در سال ۱۳۹۶ در قالب کتاب منتشر کرد.
@ayeha313
🌸خداوندا...
✨امروز را در نام زیبایت
🌸صبح می کنم
✨باشد که مرا از من رهایی دهی
🌸و در فیض خودت
✨زندگیم را برکت ببخشی
🌸تا هرآنچه
✨ارادہ و خواست تو
🌸در آن است برایم مقدّر شود.
🌸 بسْم اللّٰه الرَّحْمٰن الرَّحیم
✨ الــهـــی بــه امــیــد تـــو
@ayeha313
💠 حدیث روز 💠
❇️ سه توصیه امام جواد علیه السلام برای جلب محبت
🔻امام جواد علیه السلام:
ثلاثُ خِصالٍ تُجْتَلَبُ بهِنَّ المَحبَّةُ:
الإنْصافُ فی المُعاشَرَةِ، و المُواساةُ فی الشِّدّةِ، و الانْطِواعُ و الرُّجوعُ إلی قَلبٍ سَلیمٍ
✳️سه خصلت است که به وسیله آنها جلب محبت میشود:
۱. رعایت انصاف در معاشرت با دیگران
۲. همیاری دیگران در سختی
۳. و برخورداری از قلبی سلیم و مهربان.
📚کشف الغمّه
@ayeha313
🌱آیه های زندگی🌱
🔴 پرچم قرمز سفیانی بعد از داعش ‼️ علامه مجلسی از کعب بن حارث نقل می کند: ...سپس بربر می آیند درحالی
💢 رابطه خروج نیروهای روسیه با خروج سفیانی:
🔸 در روایات ذکر شده است که زلزله بسیار بزرگی در شام رخ میدهد و خرابی عظیمی به بار می آورد . سفیانی از این واقعه استفاده میکند و به سرعت دمشق را تصرف میکند.
♻️ علامه کورانی میفرماید سفیانی به این علت سریعا دمشق را اشغال میکند چرا که نیروهای قدرتمندی در آن زمان در سوریه وجود ندارد و ایران و روسیه نیروهای خود را آن هنگام از سوریه خارج کرده اند.
💯 در ادامه علت عدم حضور ایرانیان را به ایجاد یک فتنه بزرگ در داخل ایران معرفی میکند که نیروهای ایرانی برای سامان دادن به وضع داخلی کشور برمیگردند. خروج روسها از سوریه هم که با سفر اخیر پوتین کلید خورد و علتش پایان داعش بود . روسها با هماهنگی با ایران و سوریه خارج میشوند تا استقرار آمریکایی ها را در خاک سوریه غیر موجه جلوه کنند.
✔️ اما روسها پس از اتفاق دیگری که مفصلا بحث خواهد شد به منطقه برمیگردند و به همراه ترکیه در نبرد قرقیسیا که مهلک ترین نبرد تاریخ است وارد میشوند . همچنانکه پوتین در جمع نیروهایش گفت : اگر تروریست ها دوباره از سوریه یا جایی دیگر سردربیاورند، بازهم آنها را مورد حمله قرار می دهیم و چنان ضرباتی بر آنان وارد می کنیم که تاکنون تاریخ سراغ نداشته است.
✔️ مجددا تاکید میشود که اصلی ترین نشانه خروج سفیانی زلزله بزرگ شام است که با زلزله های اخیر امکان وقوع آن در این نزدیکیها بسیار زیاد است.
✔️ پایان/ ما به طور قطعی نمیتوانیم رخدادها را منطبق بر روایات بخوانیم و فقط احتمالاتی است که دست بر قضا احتمالات بسیار قوی هم هستند چرا که مقام معظم رهبری فرمودند : امروز شما به اوضاع دنیا نگاه کنید ، همان چیزی که در روایات مربوط به ظهور ولیعصر ارواحنا فداه وجود دارد همان امروز در دنیا حاکم است.
وعده خدا در راه است ✌️
#قرقیسیا
#زلزله_شام
#خروج_سفیانی
@ayeha313
#بهبود_تربیت_فرزند
والدین گرامی به یاد داشته باشید که وقتی شما برای آرامشِ کودکِ آسیب دیده، دیوار یا اسباب بازی را می زنید و می گویید: " اینو زَدمش، دیگه گریه نکن" کودک، انتقام گیری را می آموزد.
@ayeha313