👇👇👇
♨️سوال:
🔰امام جواد (ع) که در کودکی به مقام امامت رسیدند، چگونه به مشکلات دینی و اجتماعی مردم پاسخ می دادند؟
✍️پاسخ:
✅علوم و دانشی که امامان شیعه از آن برخوردار بودهاند، دو دسته است:
۱ـ دانشی که از طریق غیر عادی و به طور مستقیم از منبع فیض الهی یا از طریق امام پیش از خود دریافت میکردند که چگونگی آن بر ما روشن و نمایان نیست.
هر امام و پیشوای، دانشهایی را که از امام پیش از خود دریافت کرده بود، به طریقی غیر عادی به امام بعدی منتقل مینمود، به همان شکل و گونهای که حضرت علی علیهالسلام فرمود: "پیامبر در گوش من نجوا نمود، به گونهای که هزار باب علم بر من گشود. از هر بابی هزار باب علم باز شد".(۱)
ما دقیقاً از کیفیت آن آگاهی نداریم، اما میدانیم به صورت عادی نبوده است. از این نوع علم، گاهی در منابع شیعی به "علم لدنی" یاد میشود.
دانشهایی که مربوط به امامت و رهبری دینی انسانها هستند، در این بخش جای میگیرند. بیان احکام الهی، هدایت دینی مردم، مرجعیت دینی و تفسیر آیات الهی و هر آنچه که مربوط به هدایت انسانها است، در این طبقه قرار دارد.
دریافت این نوع دانش، شرط سنی خاصی ندارد، هر گاه خداوند اراده نماید و شرایط برای امامت و پیشوایی دینی برای امام فراهم شود، چنین دانشی به او افاضه خواهد شد، و از این باب است پاسخ دادن امام جواد علیه السلام به سی هزار مساله در یک جلسه.(۲)
۲ـ دانشهایی که از طریق عادی به دست میآیند. این نوع از علوم میتواند متفاوت باشد و سن در آن تأثیر داشته باشد، اما این بخش از علوم، مربوط به هدایت و راهنمایی دینی نیست. اگر بخشی از این علوم برای هدایت و امامت و پیشوایی لازم باشد، از همان طریق اوّل به امامان معصوم علیهمالسلام افاضه میشود و شرط سنی در آن لحاظ نمیشود.
برخی از خدمات علمی و اجتماعی حضرت امام جواد علیهالسلام به قرار زیر است:
۱) گویی به مسایل و شبهات اعتقادی: این مهم در قالب پرسش و و مناظره و گفتمان و نامهنگاری صورت میگرفت.
۲) تشکیل مکتب علمی و تربیت شاگردان: امام شخصیتهای مهم علمی مانند علی بن مهزیار، احمد بن ابی نصر بزنطی و زکریا بن آدم تربیت کرد که هر کدام در گسترش معارف و علوم اسلامی بسیار تأثیرگذار بودند.
۳) فعالیتهای سیاسی: این مهم نیز در قالبهای مختلف از جمله نفوذ به درون حکومت صورت میگرفت؛ بدین معنا که امام به هواداران خود اجازه میداد به حکومت نفوذ کرده و مناصب و سمت های حساس را در دست بگیرند.
۴) حمایت از شیعیان: این رویکرد نیز در قالبهای مختلف مانند حمایتهای مالی و جلوگیری از ظلم بر آنان شکل میگرفت. مرحوم کلینی نقل میکند که حضرت جواد، بنا به درخواست یکی از شیعیان سیستان، طی نامهای به والی این منطقه سفارش کرد که در اخذ مالیات، بر او سخت نگیرد. والی که از پیروان امام بود، نه تنها بدهی او بابت خراج را نگرفت، بلکه اعلام کرد تا آن زمان که بر سرکار است، او را از پرداخت خراج معاف خواهد کرد. علاوه بر این دستور داد برای او مستمرّی نیز تعیین کردند.
پی نوشت:
۱. مفید، الارشاد، قم ، کنگره شیخ مفید، ۱۴۱۳ق، ج۱، ص۱۸۶
۲. کلینی، اصول کافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، ۱۳۶۵ش، ج۱، ص۴۹۶
@ayeha313
👇👇👇
♨️سوال:
🔰کساني که به کما ميروند روحشون کجاست؟
✍️پاسخ:
✅روح انسان حقيقتي مجرد است (1) و تصور كجايي براي امري مجرد از ماده چندان صحيح نيست ، زيرا مكان از عوارض ماده و ماديات است و مكان داري براي روح مجرد به معناي شناخته شده ما صحيح نيست .
در هر حال در اين خصوص بايد گفت:
اصولا روح انسان در دو حالت از بدن او جدا مي شود مرگ و خواب ؛ اين دو حالت شباهت بسيارى به هم دارند، ولى يک تفاوت عمده و اساسى ميانشان هست که آن ها را از هم متمايز مى سازد و آن اين که خداوند هم در مرگ و هم در خواب روح انسان را قبض مى کند، امّا در مرگ روح به طور كامل از بدن خارج مي شود و ديگر به بدن باز نمى گردد ، در نتيجه دستگاه هاي حياتي بدن آدمى تعطيل مى شود، ولى در خواب، روح به طور كامل با بدن قطع رابطه نمي كند و به همين خاطر فقط بخشى از دستگاه هاي بدن تعطيل مى شود و در نهايت روح دوباره به بدن باز گردانده مى شود .
خداوند مي فرمايد : «اللَّهُ يَتَوَفَّى الانفُسَ حِينَ مَوْتِهَا وَ الَّتِى لَمْ تَمُتْ فِى مَنَامِهَا فَيُمْسِکُ الَّتِى قَضَى عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَ يُرْسِلُ الاخْرَى إِلَى أَجَل مُّسَمًّى ؛ (2) خداوند ارواح را به هنگام مرگ به تمامى باز مى ستاند و ارواحى را که نمرده اند نيز به هنگام خواب مى گيرد؛ سپس ارواح کسانى را که فرمان مرگ آن ها را صادر کرده، نگه مى دارد و ارواح ديگرى را [که بايد زنده بمانند ] تا سرآمد [وقت ]معيّنى باز مى گرداند».
به اين ترتيب، روشن مى شود که خواب شکل ضعيفى از مرگ است. از امام جواد (عليه السلام) سؤال شد: مرگ چيست؟ فرمود: مرگ همان خوابى است که هر شب به سراغ شما مى آيد، جز اين که مدّتش طولانى است و انسان از آن بيدار نمى شود تا روز قيامت. (3)
اما اين كه در اين وضعيت روح به كجا مي رود؛ بايد گفت:
روح در اين زمان وارد در عالم مثال مي شود ؛ به عبارت روشن تر روح در حال خواب از بدن مادي ما تا حد زيادي فاصله گرفته و وارد عالم مثال و بدن مثالي مي شود و به سير خود ادامه مي دهد و عالم مثال همان عالمي است كه از ان به برزخ هم تعبير مي كنيم ؛ البته اين عالم و نظام حاکم بر آن شرايط و ويژگي هاي خاص به خود دارد، مثلا از زمان و مکان و حرکت تهي نيست، اما زمان و مکاني متفاوت از زمان و مکان دنيوي دارد. آثار ماده مانند وزن و مقدار را دارا است، ولي آثار مادي آن با دنيا متفاوت است. (4)
اگر در مورد حالت کما ابتدا بايد ديد که حقيقت حالت کما چيست ؟ اگرمنظور از اين حالت همان حيات نباتي و منتقل شدن فرد به وضعيت مرگ مغزي باشد بايد گفت که اين همان مرگ است در نتيجه روح فرد به طور کامل با عالم برزخ منتقل شده است ، اما اگر ماهيت حالت کما نوعي افت هشياري بدن باشد و امکان بازگشت براي فرد وجود داشته باشد- که ظاهرا همين گونه است- حالت کما نوعي خواب طولاني مدت و غير عادي است ؛ اما در هر دو صورت روح فرد در اين حالت نيز به عالم برزخ که همان عالم مثال است منتقل مي شود .
پي نوشت ها:
1. آيه الله مصباح محمد تقي ، آموزش فلسفه، ج2، ص124، سازمان تبليغات اسلامي، چاپ سوم، 1368.
2. زمر، آيه 42.
3 . علامه مجلسي ، بحارالانوار، ج 6، ص 155 ، نشر اسلاميه ، تهران بي تا .
4 . آيه اله مكارم ، تفسير نمونه، ج 14، ص 314 ، نشر دارالکتب الاسلاميه ،تهران، بي تا.
@ayeha313
🕊❤️پيامبر(ع) میفرمایند:
🌼بهترين مردان امت من كسانى هستند كه نسبت به خانواده خود
🌸خشن نباشند،
🌸اهانت نكنند،
🌸دلسوزشان باشند
🌸 و به آنان ظلم نكنند.
📘مكارم الاخلاق، ص 216
@ayeha313
🔴ارواح مومنان بعدازمرگ به کجا میرود؟
✳️مردم مى خواهند بدانند كه ارواح مؤمنان و كفار بعد از آن كه از بدنشان خارج شدند كجا مى روند و چه مى كنند. آیا جاى مخصوص دارند؟
🌾در روایاتى وارد شده است: ارواح مؤمنان در (وادى السلام) نجف جمع مى شوند.
(وادى السلام) به معنى وادى امن و امنیت، سلام و سلامت است.
✨ظهور آن در این دنیا، در سرزمین نجف اشرف كه وادى ولایت است مى باشد و آن در پشت كوفه قرار دارد.
♦️احمد بن عمر مى گوید: خدمت امام صادق علیه السلام عرض كردم: برادر من در بغداد است، مى ترسم در آنجا بمیرد.
🌹حضرت فرمود: باك نداشته باش و ناراحت مباش،هر جا كه مى خواهد بمیرد؛ چون هیچ مؤمنى در شرق و یا غرب عالم نمى میرد مگر آن كه خداوند روح او را در ((وادى السلام)) با ارواح مؤمنان دیگر قرار مى دهد.
🍃عرض كردم: ((وادى السلام)) چیست و در كجا واقع شده است؟ فرمود: در پشت كوفه.
آگاه باش، مثل اینكه من منظره اجتماع ارواح مؤمنان را مى بینم كه حلقه حلقه دور هم نشسته اند و با یكدیگر گفت و گو مى كنند.
🌹نیز از آن حضرت نقل شده است كه فرمود: روح مؤمن را پس از مرگ به سوى (نهر كوثر) از نواحى ((وادى السلام)) مى برند. مؤمن در باغهاى اطراف آن، گردش مى كند و از شرابهاى آن مى آشامد...
♻️حالا كه معلوم شد ارواح پیامبران و ائمه معصوم علیهم السلام و مؤمنان نیك كردار در ((وادى السلام)) نجف قرار دارند، یك سئوال پیش مى آید و آن این كه:
⁉️ پس چرا به زیارت قبور مؤمنان رویم و كنار قبر آنان رفتن چه خصوصیتى دارد ؟
🔰پاسخ: ارواح با اجساد خود ارتباط خاصى دارند. وقتى انسانى به زیارت اهل قبور مى رود و بر سر قبر مؤمن حاضر مى شود، روح آن مؤمن از ((وادى السلام)) فورا به سوى قبرش پرواز مى كند و از دیدار كننده خشنود مى گردد و با او انس مى گیرد و تا وقتى كه بر سر قبر او است شاد و خوشحال مى شود.
💠و موقعى از كنار قبرش بر مى گردد ناراحت مى شود و باز به ((وادى السلام)) بر مى گردد.
📕بحار، ج 6، ص 368.
📗انسان از مرگ تا برزخ ، نعمت اله صالحى حاجى آبادى
@ayeha313
🌸ســـــــلام
💕صبحتون پُر از عطر خدا
🌸سه شنبه تون
💕معطر به بوی مهربانی
🌸الهی دلتـون شـاد
💕لبتون خـندان
🌸قلبتون مملو از آرامش
💕هرجا هستین دلتون آروم
🌸الهی آمین
@ayeha313
🌸 چند چیز عمر را طولانی میڪند :
❶ خشنـود ڪردن پـدر و مـادر
❷ خــوددارى از مـردم آزارى
❸ احتـرام و بزرگ داشتن پيـران و بـزرگان
❹ صلــہ رحــم
❺ خـوددارى از بريـدن درختـان تر،
مگـر در مواقع ناچـارى
❻ وضـوى ڪامل گرفتـن
❼ حفـظ صحـت
❽ خـوش گفتارى با مـردم
❾ خـوبے و احسان بہ مـردم
❿ خوش رفتارى با همسـايه
⑪ طـول دادن به رڪوع و سجود در نـماز
⑫ طـول دادن به نشستن در سر سفره طـعام
در موقع اطعام به ديگـرى
⑬ احسـان ڪردن به خـانواده
⑭ با وضـو بـودن
⑮ زيارت امام حسـين عليہ السلام
@ayeha313
#دعای_معروف_سال_تحویل
💢آیا مستند #روایی معتبری برای دعای تحویل سال «یا مقلب القلوب و الابصار ...» #وجود دارد؟
اگرچه #عبارات موجود در این دعا؛ از لحاظ محتوا قابل تأیید بوده و بر همین اساس، خواندن آن در هر وقت و زمانی میتواند #مناجاتی با خدا به شمار آید، اما در منابع روایی اوّلیه و کتابهای مشهور دعا؛ مانند «مصباح المتهجد» شیخ طوسی و «اقبال الاعمال» سید ابن طاووس و ... اشارهای به دعای تحویل سال نشده و در کتابهایی که در #دسترس ما وجود دارد، برای اولین بار علامه مجلسی در کتاب «زاد المعاد» به نقل آن پرداخته، اما تصریح نموده که منبع او نیز از برخی کتابهای #غیر_مشهور بوده است.
به هر حال، این دعا به دو گونه نقل شده است:الف. 360 مرتبه این دعا خوانده شود: «یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَى أَحْسَنِ الْحَالِ»؛ ای گرداننده سال و حالتها! حال ما را به نیکوترین حال تغییر ده.
ب. در روایت دیگری چنین آمده: «یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَى أَحْسَنِ الْحَالِ»؛ای تغییر دهنده دلها و دیدهها؛ ای مدبّر شب و روز؛ ای گرداننده سال و حالتها، حال ما را به نیکوترین حال تغییر ده.
✅بر این اساس، میتوان نتیجه گرفت:
1. محتوای این #دعا مشکلی ندارد.
2. نظر به اینکه این روایت از سند معتبری برخوردار نیست، نباید آن را به معصومان(ع) نسبت داد.
از اینرو؛ این دعا با #نیت آنکه روایتی از یکی از معصومان(ع) است خوانده نشود، بلکه تنها به امید #ثواب و استجابت دعا خوانده شود.
📚مجلسی، محمد باقر، زاد المعاد ص۳۲۸
@ayeha313