🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴شکل کامل و جامع امر به معروف
اینجا یک کلمه درباره امر به معروف و نهی از منکر و در تفسیر این دو کلمه بگویم. ای برادران و خواهران مسلمان! امر به معروف فقط آن نیست که تو به زبان و خودت به تنهایی به کسی بگویی نکن! این یک نمونه کوچک از نهی از منکر است. امر به معروف و نهی از منکر در شکل کامل و جامعش عبارت است از اینکه جامعه اسلامی کمر به ریشه کن ساختن بدیها ببندد. کمر به برقراری خوبی ها و نیکی ها و فضیلت ها ببندد و امروز همه بدیهای ما خلاصه میشود در باقیمانده های اسارت فکری و مادی ما در دست قدرت های بزرگ. باید همه ملت یکپارچه، همه دست به دست هم داده، یک صدا و یک گام حرکت کنند تا این وابستگی هایی را که هنوز ما به فرهنگ غلط گذشته داریم ببریم و بگسلیم و کوشش کنیم که ندا و پیام انسانی خود را به همه جا بگسترانیم.
۱۳۵۹/۲/۵
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴طرد نکردن دیگران به بهانه عیوبشان
سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ يَقُولُ لِأَصْحَابِهِ يَوْماً: «لَا تَطْعُنُوا فِي عُيُوبِ مَنْ أَقْبَلَ إِلَيْكُمْ بِمَوَدَّتِهِ» یک کسی است، با شما اظهار دوستی میکند، به سمت شما می آید و اظهار
علاقه ای به شما می کند. دست رد به سینه او نزنید با ذکر عیوبی که شما در او مشاهده می کنید. این خیلی دستور مهم و بزرگ و عمومی ای است. یک کسی می آید پیش ما اظهار علاقه به ما میکند، ما فوراً برویم سراغ آن اشکالاتی که در او وجود دارد و روی آنها تکیه کنیم و طعن بر آنها بزنیم. می فرمایند مضمون این حدیث این است که محبت کسی را که به شما اظهار محبت میکند قبول کنید، محبت او را بپذیرد. ولو حالا یک عیبی هم در او سراغ دارید، لزومی ندارد که طعن در آن عیب بکنید و این را موجب این
قرار دهید که دست رد به سینه او بزنید.
«وَ لَا تُوقِفُوهُ عَلى سَيِّئَةٍ يَخْضَعُ لَهَا» اگر کار خلافی دارد، گناهی دارد، عیبی دارد، لازم نیست او را به خاطر این عیب طرد کنید، رد کنید، متوقف کنید. یعنی جلوی او را بگیرید.
با نهی از منکر منافاتی ندارد. منافاتی ندارد با «أَحَبُّ إِخْوَانِي إِلَيَّ مَنْ أَهْدَى إِلَيَّ عُيُوبي». با این منافاتی ندارد.
لکن رشته پیوند محبت را حفظ کنید. بعد البته انسان برای نهی از منکر یا برای اهدای عیوب دوستش و مرآة بودن برای مؤمن فرصتهایی دارد و میتواند از این فرصتها استفاده کند و این کار را انجام دهد. اما این جور نباشد که به مجرد اینکه یک ایرادی را در او سراغ دارید، یک عیبی را در او سراغ دارید، این موجب بشود که شما محبت او را و خود او را طرد کنید و قبول نکنید. این یکی از آن شاه بیت های برخورد در روابط اجتماعی است.
بعد فرمود: «فَإِنَّهَا لَيْسَتْ مِنْ أَخْلَاقِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، وَلَا مِنْ أَخْلَاقِ أَوْلِيَانِه» این جزو اخلاق و رفتار پیغمبر و اولیائش نیست. یعنی آنها کسانی را که می آمدند سراغشان، عیوبی هم داشتند، اشکالاتی داشتند، دست رد به سینه آنها نمیزدند. جذبشان می کردند. نگهشان می داشتند. البته در اصلاح آنها هم می کوشیدند، امر به معروف هم می کردند، نهی از منکر هم می کردند. این یک قاعده کلی است که به اندک بهانه ای افرادی را طرد کردن و رد کردن و آنها را از مرز دوستی خود خارج کردن، این مخالف با آن چیزی است که در این حدیث به ما دستور داده شده.
۱۳۹۲/۶/۲۸
شرح حدیث اخلاقی، درس خارج فقه
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴مواظب باشید کسانی از این واجب الهی، سوء استفاده نکنند
مواظب باشید کسانی از این واجب الهی، سوء استفاده نکنند. حساب صاف کردنها، به خرده حسابهای گذشته رسیدن، پرده دری ،آبروریزی، تعرض به نوامیس و عرض و مال این و آن به بهانه ی این واجب الهی، اینها نباید باشد. مردم باید هوشیار باشند. مردم همواره و در همه ی قضایا تیز هوشند. تیزهوشی مردم است که خیلی از اوقات دستگاهها را متوجه قضایای گوناگون می کند. در همین قضایای رذالتها و موذی گریهای ضد انقلاب و گروهکها از روز اول تا امروز، غالباً مردم بودند که کمک کردند، مباشرت کردند، تیزبینی کردند، دقت به خرج دادند، چیزی را دیدند و اقدامی را انجام دادند و مسؤولین را هم هدایت کردند. اینجا نیز همان طور است. خود مردم، با تیزهوشی نباید بگذارند این واجب
الهی و این فریضه ی بزرگ زمین بماند، یا خدای ناکرده مورد سوء استفاده قرار گیرد.
۱۳۷۱/۷/۲۹
دیدار باقشرهای مختلف مردم
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴امر به معروف، خوب است، اما
بحمد الله ملت ما بر دشمنانش فائق آمده است. ملت ما تا امروز، زبون دشمن نشده است؛ لیکن به هر حال دشمنی، اثر دارد. با این دشمنیها، کدام کشور است که هیچ مشکلی نداشته باشد؟ نباید مشکلات را بزرگ کرد. نباید در زمینه های گوناگون، درشت نمایی کرد.البته تذکر، خوب است؛ امر به معروف، خوب است؛ نصیحت، خوب است؛ اما با خیرخواهی،باروش عقلایی،بدون اینکه موجب تضعیف یک مجموعه ی خدمتگزار شود.
۱۳۷۷/۱/۲۷
بامسئولان وکارگزاران نظام به مناسبت عیدسعید غدیر
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴امر به معروف و نهی از منکر در همه زمینه ها
در مسأله ی امر به معروف و نهی از منکر، فقط نهی از منکر نیست؛ امر به معروف و کارهای نیک هم هست. برای جوان، درس خواندن، عبادت کردن، اخلاق نيك، همکاری اجتماعی، ورزش صحیح و معقول و رعایت آداب و عادات پسندیده در زندگی، همه جزء اعمال خوب است. برای یک مرد، برای یک زن و برای یک خانواده، وظایف خوب و کارهای بزرگی وجود دارد. هر کسی را که شما به یکی از این کارهای خوب امر بکنید به او بگویید و از او بخواهید، امر به معروف است. نهی از منکر هم فقط نهی از گناهان شخصی نیست. تا میگوییم نهی از منکر، فوراً در ذهن مجسّم میشود که اگر یک نفر در خیابان رفتار و لباسش خوب نبود، یکی باید بیاید و او را نهی از منکر کند. فقط این نیست؛ این جزء دهم است.
نهی از منکر در همه ی زمینه های مهم وجود دارد؛ مثلا کارهایی که افراد توانا دستشان میرسد و انجام میدهند؛ همین سوء استفاده از منابع عمومی؛ همین رفیق بازی در مسائل عمومی کشور، در باب واردات، در باب شرکتها و در باب استفاده از منابع تولیدی و غیره؛ همین رعایت رفاقتها از سوی مسؤولان.
۱۳۷۹/۹/۲۵
درخطبه های نمازجمعه تهران
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴تفاوت افشا کردن بدی و نهی از منکر
«وَإِفْشَاءِ الْعَارِفَةِ، وَسَتْرِ الْعَائِبَة »؛ درباره ی اشخاص، نقاط مثبت را، نقاط خوب را افشاء کنیم، منتشر کنیم. از کسی، از مسؤولی کار خوبی سراغ دارید، این را بیان کنید و بگوئید. نقطه ی مقابل؛ اگر چنانچه نقطه ی منفی ای سراغ دارید، این را افشاء نکنید. افشاء نکردن معنایش این نیست که نهی ازمنکر نکنید؛ چرا، به خود آن کسی که به کارش اشکالی وارد است وباید ایراد گرفته شود، گفته بشود؛ اماافشاء کردن این چیزها مصلحت نیست.
۱۳۹۰/۵/۱۶
بیانات در دیدار مسؤولان نظام جمهوری اسلامی ایران
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴گناه نابخشودنی
دیگر آنکه در نظام اسلامی، اگرچه رسم و سنت انتقاد و نصیحت مشفقانه به مسؤولین، یکی از مواهب الهی و مفاخر اسلامی و مایه ی رشد و ارتقاء و پیشرفت امور و مصداق بارز فریضه امر به معروف است و باید در جامعه بماند و توسعه و کیفیت بیابد، ولی مخلوط کردن این کار مستحسن و لازم با اشاعه ی روحیه ی بدبینی و سوءظن به کارگزاران اصلی کشور و بدگویی از آنان که به تضعیف روحیه، یا تضعیف جایگاه آنان بینجامد، خطایی بزرگ و خیانت آمیز خواهد بود. اگر کسانی با گفتن و نوشتن یا رفتار متعمدانه ی خود، بذر شك و تردید نسبت به مسؤولان بلندپایه ی کشور را در دلها بیفشانند و فضا و افق را تیره و یاس آور جلوه دهند، با هیچ توجیه و بیانی نمیتوان آنها را خدمتگزار و خیرخواه به حساب آورد. این کار در کشور ما که از نظامی اسلامی و انقلابی و مسؤولانی کاملاً مردمی، و ملتی با اخلاص و فداکار، و صمیمیتی بی نظیر میان مردم و مسؤولان و استعداد و ظرفیتی درخشان برای کار و پیشرفت، و حیثیتی برجسته در جهان و میان ملتهای عالم برخوردار است، بی شک ضربه به آینده ی کشور و خیانت به آرمانهای انقلاب محسوب میشود و گناهی نابخشودنی است.
۱۳۷۰/۳/۱۳
پیام به مناسبت دومین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره)
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴ناسپاسی
شما دوستان ارجمند که اکنون همت به ترویج این فریضه گماشته اید، کار بزرگِ خود را چنان که شایسته ی این فریضه است، پاس بدارید و با همه جانبه نگری در این کار، زبان
بدگویان و ذهن بی خبران را از فروافتادن در ورطه ی ناسپاسی از این عملِ اصلاحی
بزرگ، نجات بخشید.
۱۳۷۹/۸/۲۳
پیام به نخستین اجلاس پژوهشی امربه معروف ونهی ازمنکر
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
🌷
🍃
🌷
🔴پشتوانه ی واجبات پرخطر
نماز است که مایه های لازم ایثار و گذشت و توکل و تعبد را که پشتوانه حتمی واجبات پرخطر و دشوار همچون جهاد و نهی از منکر و زکات است، در روح آدمی پدید می آورد و او را شجاعانه بدان میدان ها گسیل می دارد. هنگامی که به خاطر هجوم دشمن، فریضه ی جهاد اهمیت می یابد، یا بر اثر دشواری زندگی قشرهایی از مردم، فریضه ی زکات و انفاق، همه را مخاطب میسازد، یا به اقتضای تلاش دشمن در عرصه فرهنگ و اخلاق، امر به معروف و نهی از منکر واجب همگانی می شود، در همه ی این شرائط،نماز، نه فقط از شأن «خیرالعملی» فرونمی افتد، بلکه به مثابه ی پشتوانه ی روحی و
معنوی همه ی مجاهدتها و ایثارها و خطر پذیری ها، بر اهمیت آن افزوده می شود.
۱۳۷۶/۷/۷
پیام به هفتمین اجلاس سراسری نماز
#واجب_فراموش_شده
🌷
🍃
🌷
🍃🌷🍃🌷🍃🌷
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
🔴در این قسمت، بخشی از احکام و استفتائات مبتلا به امر به معروف و نهی از منکر آورده شده است. فلذا برای دسترسی به تمامی احکام، مقلدین مقام معظم رهبری«دام ظله» میتوانند به کتب أجوبة الاستفتائات، استفتائات جدید و رساله آموزشی مراجعه کنند؛ و در مسائلی که علم به اختلاف فتوا ندارند، میتوانند به رساله حضرت امام«قدس سره»مراجعه نموده یا به صورت کتبی یا شفاهی و یا از طریق اینترنت از دفتر مقام معظم رهبری«دام ظله» استفتا نمایند.
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
🔴وجوب امر به معروف و نهی از منکر
امر به معروف و نهی از منکر از واجبات و فرایض بسیار مهم و بزرگ اسلامی به شمار میرود و افرادی که این فریضه بزرگ الهی را ترک میکنند یا در برابر آن بی تفاوتند گناه کار خواهند بود و کیفری سخت و سنگین در انتظار آنهاست.امر به معروف و نهی از منکر نه تنها به اتفاق فقهای اسلام واجب است ،بلکه اصل وجوب آن جزو ضروریات دین مبین اسلام به شمار می آید. ( رساله آموزشی، ج۱، ص۳۲۹)
بر هر مکلفی واجب است شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر و موارد وجوب و عدم وجوب آن را یاد بگیرد، تا مبادا در امر و نهی خود دچار عمل خلاف و منکر شود.
(اجوبة الاستفتاءات، س ۱۰۷۴)
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
🔴آداب امر به معروف و نهی از منکر
برای آمر به معروف و ناهی از منکر سزاوار است که در امر و نهی و مراتب آن چون طبیبی باشد که با مهربانی بیمار خود را معالجه میکند و چون پدری دلسوز باشد که همواره مصلحت فرزندش را رعایت میکند و نهیش لطف و رحمتی خاص برای گناه کار و لطف و رحمتی عام برای مردم باشد و نیت خود را برای رضای خدای عزوجل خالص کند و این کار خود را از شائبه های هوای نفس و اظهار علو پاک کند و خود را شخصی منزه و برتر از گناهکار نبیند. چه بسا گناه کار، حتی اگر گناهش از گناهان بزرگ باشد، صفات نفسانی ای داشته باشد که خدای تعالی او را به واسطه آن صفات دوست می دارد، هر چند که از عمل او خشمگین است و چه بسا خود آمر به معروف و ناهی از منکر برعکس این
است(یعنی درباطن دلش صفات بسیار نکوهیده ای دارد که مورد خشم خدا است) واگر چه خودش خبر نداشته باشد.
(تحریرالوسیله امام خمینی «ره» مسأله ۱۴)
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
12.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 #کلیپ
#استاد_علی_تقوی
🔴 فکر میکنید جرم خانم حضرت زهرا(س) چی بود که بین در و دیوار شهیدشون کرد⁉️
هیچی، بیتفاوت نبود، تماشاچی نبود، سکوت نکرد، اگر سکوت میکرد روی سر همه جاداشت...
☝🏼امر به معروف هزینه داره، نجات دیگران سخته، مثل نماز آسون نیست...
#بی_تفاوت_نباشیم
#امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر
💎مرکز تخصصی آموزش و احیای واجب فراموش شده...
╔═💎💫═══╗
@aamerin_ir
╚═══💫💎═╝
به کانال آمرین بپیوندید👆
🔴یکی گفت ،هنوز با این گرانیها پای آرمانهای انقلاب هستی ؟!
گفتم در مکتب امام حسين عليه السلام،.....
👌مواظب باشیم در فتنه ی اقتصادی نلغزیم‼️
╔═❀✨💎✨❀═╗
@aamerin_ir
╚═❀✨💎✨❀═╝
#نشر_فوری
جهت تعجیل فرج صاحب الزمان
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
✳️ ١.علم به معروف و منکر
شرط اول امر به معروف و نهی از منکر، علم به معروف و منکر است. یعنی امر و نهی کننده باید معروف و منکر را بشناسد و در غیر این صورت موظف نیست امر به معروف و نهی از منکر کند، بلکه نباید چنین کاری بکند؛ زیرا ممکن است در اثر جهل و نادانی امر به منکر و نهی از معروف کند. بنابراین نهی از منکر کردن کسی که نمیدانیم کارش حرام است یا نه (مثلاً معلوم نیست موسیقی ای که گوش میدهد از نوع مبتذل و حرام آن است یا حلال)، واجب بلکه جایز نیست.
«اجوبة الاستفتاءات، س ۱۰۵۷ و ۱۰۵۹ و ۱۰۶۷»
اگر مسأله مورد اختلاف نباشد و احتمال دهد که مرتکب جاهل به حکم است، ظاهراً امر به معروف و نهی از منکر او واجب است، مخصوصا اگر او جاهل مقصر باشد. و نزدیکتر به احتیاط آنست که اول او را به حکم مسئله ارشاد کند سپس اگر باز هم آن وقت او را امر و نهی کند، مخصوصا اگر او جاهل قاصر باشد.
«تحریر الوسیله امام خمینی، شرط اول
مسأله ۳»
اگر فاعل، جاهل به موضوع باشد، امر و نهی و بر طرف کردن جهل او واجب نیست.
«تحریر الوسیله امام خمینی، شرط اول مسأله ٤»
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
✳️ ۲.احتمال تاثیر
شرط دوم امربه معروف ونهی ازمنکر، احتمال تاثیراست.یعنی امرونهی کننده باید احتمال بدهد که امرونهی اواثر ونتیجه ای ولودرآینده دارد.«اجوبة الاستفتائات،س ۱۰۵۷»
بعضی گفته اندکه باید احتمال تاثیر وجود داشته باشد.من می گویم احتمال تاثیر همه جا قطعی است؛مگر در نزد حکومتهای قلدر، قدرتمندان وسلاطین. آنهایند که البته حرف حساب به گوششان فرونم یرود و اثر نمیکند؛ اما برای مردم چرا، برای مردم، حرف اثر دارد.
«۱۳۷۷/۰۲/۲۲ جلسه ی پرسش و پاسخ دانشگاه تهران»
اگر بداند و یا احتمال دهد که اگر در حضور جمعی او را نهی از منکر کند مؤثر می شود، نه در خلوت، اگر فاعل کسی است که علناً گناه میکند واجب است او را بین جمع نهی کند و در غیر این صورت وجوب نهی از منکر بلکه جواز آن محل اشکال است.
«تحریر الوسیله امام ،خمینی شرط دوم مسأله ٦»
اگر بداند که امر به معروفش و یا نهی از منکرش نسبت به طرف که معروف را ترك کرده و یا منکر را مرتکب شده هیچ اثری ندارد، ولی نسبت به شخص دیگری که او نیز انجام داده اثر میگذارد به شرطی که خطاب را متوجه شخص او نکند بلکه متوجه مرتکب اول کند، واجب است به منظور تأثیر در دیگری، شخص مرتكب و يا تارك
معروف اول را نهی از منکر و یا امر به معروف کند.
«تحریر الوسیله امام خمینی، شرط دوم مسأله ۹»
اگر بداند که فلان شخص معین امر و نهیش در طرف مؤثر است نه امر و نهی خودش، واجب است به آن شخص امر کند که او طرف را امر به معروف و نهی از منکر کند، البته در صورتی که بداند که وی با وجود شرائط تکلیف اهمال کرده است.
«تحریر الوسیله
امام خمینی، شرط دوم مسأله ۱۰»
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
✳️ ۳. اصرار بر گناه
شرط سوم امر به معروف و نهی از منکر، اصرار بر گناه است. یعنی باید شخص گناهکار بر استمرار گناه اصرار و سماجت داشته باشد و چنانچه معلوم شود که وی بدون اینکه امر و نهی شود خود از خطا دست بر میدارد یعنی معروف را به جا می آورد و منکر را ترک میکند، امر و نهی او واجب نیست.
«اجوبة الاستفتاءات، س ۱۰۵۷»
پس اگر بداند یا گمان کند یا احتمال صحیح بدهد که تکرار نمیکند واجب نیست.
«رساله امام خمینی، مسأله۲۷۹۱»
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
✳️ ۴.نداشتن مفسده مهم تر
شرط چهارم امر به معروف و نهی از منکر، نداشتن مفسده است. یعنی باید امر و نهی مفسده نداشته باشد، بدین ترتیب اگر امر و نهی موجب شود به شخص امر و نهی کننده و یا به مسلمان دیگر مفسده ای از قبیل ضرر جانی و یا آبرویی و یا مالی برسد، در این جا امر و نهی واجب نیست. البته مکلف موظف است ملاحظه اهمیت را بکند. یعنی باید در تمام معروف و منکرها بین مفسده امر و نهی و مفسده ترک امر و نهی مقایسه کند و سپس به آنچه مهمتر است عمل نماید.
«اجوبة الاستفتاءات، س ۱۰۵۷»
کسی که میترسد در صورت اقدام به امر به معروف و نهی از منکر در مورد کسی که دارای نفوذ و موقعیت اجتماعی خاصی است از ناحیه او ضرر قابل توجهی ببیند، واجب نیست او را امر و نهی کند به شرطی که منشأ ترسش، عقلایی باشد. ولی سزاوار نیست کسی به صرف ملاحظه مقام کسی که واجب را ترک کرده و یا مرتکب فعل حرام شده یا به صرف احتمال وارد شدن ضرر کمی از طرف او، تذکر و موعظه به برادر مؤمن خودرا ترک کند. به هر حال رعایت اهم و مهم لازم است.
«اجوبة الاستفتائات، س ۱۰۵۹و۱۰۶۱»
اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
«رساله امام خمینی، مسأله ۲۷۹۲»
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
هدایت شده از مرکز تخصصی امربه معروف 💕 (موسسه موعود)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#ویدیو #کلیپ
#مقام_معظم_رهبری
🔵⭕️ با شیـوع منڪرات، با تظاهـر به منڪرات باید مقابلـه ڪرد❗️
اسـلام مرتڪب منڪر را نصیحـت میڪند، هدایت میڪند، امّا حـدّ هم براۍ او میگـذارد! با صـرف زبان، با صـرف توصیـه، نمیشـود ڪاری ڪرد!
🔴 قدرت نظـام بایستـی جلوۍ فسـاد و فحشـاء را بگیـرد.
#بی_تفاوت_نباشیم
#امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر
💎مرکز تخصصی آموزش و احیای واجب فراموش شده...
╔═💎💫═══╗
@aamerin_ir
╚═══💫💎═╝
به کانال آمرین بپیوندید👆
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
🔴رعایت مراحل ومراتب امربه معروف ونهی ازمنکر واجب است. یعنی تا به مرحله ی پایین تر مقصود حاصل می شود نباید وارد مرحله بالاتر شد.
«رساله آموزشی، ج۱،ص۳۳۵»
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
✳️ ۱.امر ونهی قلبی
مرحله اول امربه معروف نهی ازمنکر، امرونهی قلبی یا امرونهی باقلب است. مقصود ازامر ونهی قلبی، اظهار رضایت یا کراهت قلبی است یعنی مکلف باید رضایت قلبی خود را نسبت به معروف و تنفر و انزجار درونی خود را نسبت به منکر آشکار سازد و از این راه فردی که معروفی را ترک میکند و یا منکری را به جا می آورد را به انجام
معروف و ترک منکر وادار سازد.
«رساله آموزشی، ج۱،ص۳۳۵»
امر و نهی قلبی( اظهار رضایت و تنفر) درجاتی دارد که تا با پایین ترین درجه و سبکترین راه میتوان امر و نهی کرد و به مقصود دست یافت نباید متوسل به درجه ی بالاتر شد. این درجات بر حسب شدت و ضعف و بر حسب انواعی که دارند بسیارند. برخی از آنها عبارتند از: با تبسم و لبخند و روی گشاده برخورد کردن، چشم فرو بستن، خیره شدن، به روی دست زدن، دندان به لب گرفتن، با دست یا سر اشاره کردن، سلام نکردن، رو گرداندن، پشت کردن، صحبت را قطع کردن، قهر و ترک معاشرت کردن.
«رساله آموزشی، ج ۱، ص ٣٣٥
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
✳️ ۲.امر و نهی لسانی
مرحله دوم امر به معروف و نهی از منکر، امر و نهی لسانی (زبانی) یا امر و نهی با زبان است. مقصود از امر و نهی زبانی این است که مکلف باید با گفتن از طرف بخواهد از منکر دست بردارد و معروف را انجام دهد.
(رساله آموزشی، ج۱، ص۳۳۶)
امر و نهی لسانی، درجاتی دارد که تا با پایین ترین درجه و آرام ترین لحن میتوان به حسب مقصود رسید،نباید اقدام به درجه ی بالاتر کرد.این درجات برحسب شدت و ضعف وبرحسب انواعی که دارند بسیارند. برخی از آنها عبارتند از: ارشاد کردن، تذکر دادن، موعظه کردن،پندواندرز دادن، مصالح ومفاسدوسود وزیان هارا برشمردن،بحث ومناظره کردن،استدلالی سخن گفتن، با غلظت و درشتی حرف زدن، با تهدید صحبت کردن.
(رساله آموزشی، ج ۱، ص ٣٣٦)
اگر در بعضی از مراتب نهی زبانی( مرحله دوم) اهانت و ایذاء کمتری هست نسبت به آنچه در مرحله اول گفتیم و غرض با همان حاصل میشود، واجب است به همان مقدار اکتفا شود و وظایف مرحله اول را انجام ندهد. مثلا اگر فرض شود موعظه و ارشاد با بیان نرم و روی گشاده مؤثر و یا محتمل التأثیر است و کمتر از اعراض و قهر کردن و امثال آن طرف را آزار میدهد، نباید از این نهی زبانی که مرحله دوم است تجاوز نموده به اعراض که مرحله اول است تمسك بجوید. اشخاص چه امر کنندگان و چه امر شوندگان از نظر اخلاق و احوال بسیار مختلفند، بسیاری هستند که اعراض و قهر کردنشان طرف را بیشتر آزار میدهد و برای او سنگین تر و اهانت آمیزتر است، تا امر به معروف و نهی از منکر زبانی. بنابراین بر امر کننده و نهی کننده لازم است رعایت مراتب و اشخاص را بنماید و وظیفه خود را به آسانتر و آسانترین راه انجام دهد.
(تحریرالوسیله امام خمینی«ره»، مسأله۶)
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
✳️ ۳.امر و نهی عملی
مرحله سوم امر به معروف و نهی از منکر، امر و نهی با دست( کنایه از اعمال قدرت و به کار بردن جبر و زور) است. مقصود از امر و نهی عملی این است که مکلف باید با اعمال قدرت و به کار بردن جبر و زور، طرف را از انجام منکر و ترک معروف باز دارد.
(رساله آموزشی، ج ۱، ص ٣٣٦)
با توجه به این که در زمان حاکمیت و اقتدار حکومت اسلامی میتوان مراتب بعد از مرحله ی امر و نهی زبانی را به نیروهای امنیتی داخل (پلیس) و قوه ی قضاییه واگذار کرد،به خصوص در مواردی که برای جلوگیری از ارتکاب معصیت چاره ای جز اعمال قدرت از طريق تصرف در اموال کسی که فعل حرام انجام میدهد یا تعزیر و حبس او و مانند آن نیست، در چنین زمانی با حاکمیت و اقتدار چنین حکومت اسلامی، واجب است مکلفین در امر به معروف و نهی از منکر به امر و نهی (قلبی و) زبانی اکتفا کنند، و در صورت نیاز به توسل به زور، موضوع را به مسؤولین ذیربط در نیروی انتظامی و قوه قضاییه ارجاع دهند، ولی در شرایط، جميع مراتب امر به معروف و نهی از منکر را با رعایت ترتیب آنها تا تحقق غرض انجام دهند.
(رساله آموزشی، ج۱، ص٣٣٦)
اگر مأمورانی که از طرف دولت وظیفه جلوگیری از فساد را بر عهده دارند در انجام وظیفه ی خود کوتاهی کنند، دخالت اشخاص دیگر در اموری که از وظایف نیروهای امنیتی و قضایی محسوب میشود جایز نیست، ولی مبادرت مردم به امر به معروف و نهی از منکر با رعایت حدود و شرایط
آن، اشکال ندارد.
(اجوبة الاستفتائات، س ۱۰۶۳)
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
🔴عامل بودن شرط نیست
در امر به معروف و نهی از منکر شرط نیست که امر و نهی کننده به آنچه امر میکند عمل نماید و از آنچه نهی میکند اجتناب ورزد. یعنی امر و نهی بر شخص گناهکار هم واجب است و او نمیتواند به عذر این که گناه میکند خود را از این وظیفه بزرگ تبرئه سازد.(این که در منابع دینی از افرادی که خود عمل نمی کنند و دیگران را به عمل وامی دارند و یا خود گناه می کنند و دیگران را از گناه باز می دارند مذمت و نکوهش بسیار شده برای این است که چرا خود عمل به وظیفه نکرده اند، نه برای این که چرا امر و نهی کرده اند).
«رساله آموزشی، ج ۱، ص۳۳۲»
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
🔴وظیفه کسی که قادر به انجام امر به معروف و نهی از منکر نیست
اگر شرایط امر به معروف و نهی از منکر وجود نداشته باشد تکلیفی نخواهند داشت، مثلا اگر خوف داشته باشند که در صورت مبادرت به این فریضه، ضرری از طرف مسؤولین بالاتر متوجه آنان میشود تکلیف از آنها ساقط می شود. البته این حکم در مواردی است که حکومت اسلامی حاکم نباشد، ولی با وجود حکومت اسلامی که اهتمام به اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر دارد بر کسی که قادر بر این فریضه نیست واجب است که نهادهای ذیربط را که از طرف حکومت برای این کار اختصاص یافته اند مطلع نمایند و تا کنده شدن ریشه های فاسد که فسادآور هم هستندموضوع را پیگیری کند.
(اجوبة الاستفتائات، س۱۰۸۲)
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
🔴راههای غیر قانونی برای جلوگیری از فساد
وظیفه اشخاصی که از تخلفات قانونی مطلع میشوند، نهی از منکر با رعایت شرائط و ضوابط شرعی آن است، و توسل به رشوه و راههای غیرقانونی برای هر عملی هر چند به منظور جلوگیری از فساد، جایز نیست.البته، با فرض وقوع چنین عمل ِخلافِ شرع و قانون در کشوری که نظام اسلامی بر آن حاکم است، وظیفه مردم به مجرد عجز شخصی از امر به معروف و نهی از منکر ساقط نمیشود، بلکه واجب است که به نهادهای مربوط اطلاع داده و موضوع را پیگیری نمایند.
(اجوبة الاستفتاءات، س۱۰۸۳)
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
🌹
🍃
🌹
🔴نهی از منکر در دانشگاه
سوال: گاهی مشاهده میکنیم که دانشجوی دانشگاهی و یا کارمندی مرتکب فعل حرام می شود، حتی بعد از تذکرات و راهنمائی های مکرر هم از کار خود دست برنمی دارد، بلکه بر انجام کارهای زشت که باعث ایجاد جو فاسد در دانشگاه است، اصرار می ورزد، نظر شریف جنابعالی درباره اِعمال بعضی از مجازاتهای اداری مؤثر مثل ثبت در پرونده
آنها چیست؟
جواب: با مراعات نظام داخلی دانشگاه اشکال ندارد، و بر جوانان عزیز لازم است که مساله امر به معروف و نهی از منکر را جدی گرفته و شرائط و احکام شرعی آن را به دقت بیاموزند و این اصل را عام و فراگیر نموده و روشهای اخلاقی و مؤثر را برای تشویق فعل معروف و جلوگیری از ارتکاب محرمات به کار بگیرند، و از استفاده از آن برای اغراض شخصی باید خودداری نمایند و بدانند که این راه بهترین و مؤثرترین روش برای ترویج کار خیر و جلوگیری از شر است. خداوند شما را به آنچه رضای او در آن
است، موفق بدارد.
اجوبة الاستفتاءات، س ١٠٧٤)
#واجب_فراموش_شده
🌹
🍃
🌹
🍃🌹🍃🌹🍃🌹
💎@baianatemam💎