فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
تلاوت تحدیرصفحه ۳ #قرآن کریم
باکیفیت،ترجمه صوتی وتفسیر:👇
balaq.ir/post/883
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
📖 درسی از قرآن کریم -۲
👌 عنوان: عبادت خداوند
💎 آیه: "يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ" بقره ۲۱
✍ در آیات قبل این سوره خداوند حال سه گروه از انسانها (پرهیزکاران، کافران و منافقان) را شرح داده و پس از مقایسه ای روشن بین گروهها، با خطاب به هر سه گروه خط سعادت و نجات را –که پیوستن به گروه اول است- مشخص ساخته، می فرماید: "یا ایها الناس اعبدوا ... لعلکم تتقون".
📋 واژه ها:
اعبدوا: بندگی کنید(فعل امر از ماده عبد)
خلق: به اندازه و مقدار آفرید (فعل ماضی)
📌 نکات تفسیری
۱- اولین انتخاب به همه انسانها
این نخستین فرمان الهی (از ابتدای قرآن، در شکل موجود) ، به همه انسانها است.این آیه همگان را مورد خطاب قرار داده و راه سعادت آنان را بیان کرده است.
نکته قابل تذکر اینکه در کتابهای قانون، مواد قانون، بدون خطاب بیان می شود؛ ولی قرآن کتاب قانونی است که با روح و عاطفه مردم سر و کار دارد از این رو در بیان دستورات، همگان را مورد خطاب قرار می دهد.
۲- چرا خدا را عبادت کنیم؟
الف. چون خالق و مربی شما است "اعبدوا ربکم الذی خلقکم" بقره ۱۲۱.
ب. چون تامین کننده رزق و روزی و امنیت شما است "فلیعبدوا رب هذا البیت الذی اطعمهم من جوع امنهم من خوف" قریش آیه ۳و۴.
ج. چون معبودی جز او نیست (لا اله الا انا فاعبدونی) طه آیه۴.
باید دانست عبادت خدا بر ما واجباست؛ چون خالق، رازق و مربی ما است؛ ولی باز هم در برابر ادای این تکلیف، پاداش می دهد و این نهایت لطف اوست.
۳- چرا خداوند به نعمت آفرینش اشاره کرده و فرموده است : "الذی خلقکم"؟
برای برانگیختن حسّ شکرگزاری مردم و جذب آنان به عبادت پروردگار، از یادآوری مهم ترین نعمت شروع می کند که نعمت آفرینش انسان است. آنهایی که در برابر خدا خاضع نیستند و او را نمی پرستند، کسانی اند که معمولا در آفرینش خود و پیشینیان نمی اندیشند و به این نکته توجه ندارند که این آفرینش بزرگ را نمی توان به عوامل ناتوان طبیعی نسبت داد. بنابراین، یادآوری نعمت خلقت، هم دلیلی برای خداشناسی است و هم محرکی برای شکرگزاری و عبادت.
۴- چرا خداوند "الذین من قبلکم" را یادآوری کرده است؟
تکیه بر "الذین من قبلکم" شاید اشاره به این باشد که اگر شما در پرستش بت ها اقتدا به سنت نیاکانتان می کنید؛ خداوند، هم آفریننده شما است و هم آفریننده نیاکان شما. او هم مالک و پرورش دهنده شما است و هم مالک و پرورش دهنده آنان. بنابراین، پرستش بت ها، چه از ناحیه شما و چه از سوی آنان چیزی جز انحراف نیست.
۵- هدف از عبادت
نتیجه این عبادت و پرستش، تقوا و پرهیزکاری و عاقبت آن فلاح و رستگاری است.(بقره آیه۱۸۹) بنابراین عبادت ها و نیاش های ما چیزی بر جاه و جلال خدا نمی افزاید؛ همانگونه که کفر انسانها، چیزی از عظمت مقام او نمی کاهد و او بی نیاز است "ان تکفروا انتم و من فی الارض جمیعا فان الله لغنی".
عبادت، فعلی است که بوسیله آن تقوا حاصل می شود و این عبادت، کلاس تربیت برای آموزش تقوا است. و تقوا راه رسیدن به رستگاری است.
📢 پیام ها
۱. دعوت پیامبران، عمومی است و همه مردم را در بر می گیرد، باید در تبلیغ همه مردم را در نظر داشت "یا ایهاالناس"
۲. از فلسفه های عبادت، شکرگزاری از ولی نعمت است (اعبدوا ربکم الذی خلقکم)
۳. عبادت، عامل ایجاد تقوا است. اگر عبادتی تقوا ایجاد نکند، عبادت نیست.(تفسیر نور، جلد۱، ص۷۱) "اعبدوا... لعلکم تتقون".
🗄 منبع: تفسیر همراه
@balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
4b3616b27a-5b2b669ac2fbb879018b79dd.mp3
3.65M
5.35M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
تلاوت تحدیرصفحه ۴ #قرآن کریم
باکیفیت،ترجمه صوتی وتفسیر:👇
balaq.ir/post/884
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽📖 هرصبح وشام باقرآن 📖
تلاوت تحدیرصفحه ۵ #قرآن کریم
فیلم باکیفیت،ترجمه صوتی وتفسیر:
balaq.ir/post/885 👈:ببینید📱
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
﷽📜 درسی از قرآن کریم{منتخب صفحات ۵و۶}
👌عنوان: خلافت الهی
💎 آیه: "وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُوا أَتَجْعَلُ فِيهَا مَنْ يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاءَ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لَا تَعْلَمُونَ" بقره ۳۰
هنگامی که پروردگار تو به فرشتگان گفت "من روی زمین جانشین و حاکمی قرار خواهم داد؛ فرشتگان گفتند" آیا کسی را در زمین قرار می دهی که فساد و خونریزی می کند؟ ما تسبیح و حمد تو را به جا می آوریم و تو را تقدیس می کنیم پروردگار فرمود "من حقایقی را می دانم که شما نمی دانید".
در آیه قبل آمده است که خداوند، همه موهبت های زمین را برای انسان آفریده است. (بقره، آیه ۲۹). این آیه، پیرامون خبردادن خداوند به فرشتگان درباره خلافت و سرپرستیِ انسان در زمین گفت و گوی آنها با خداوند است. موضوع خلافت الهی در زمین، تنها در همین آیه مطرح شده است.
📋واژه ها
ربّ: مدبّر و مالک
خلیفه: جانشین
الدماء: خونها؛ جمع کلمه دمی یا دمو
نقدس: پاک می شماریم. (فعل مضارع از ماده قدس باب تفعیل)
📌نکات تفسیری(در قالب چند پرسش)
۱- آیا همه انسانها خلیفه خدا هستند؟
گرچه همه انسانها، استعداد خلیفه شدن را دارند اما همه خلیفه خدا نیستند؛ چون برخی از آنان با رفتار خود به اندازه ای سقوط می کنند که از حیوان هم پست تر می شوند؛ چنان که قرآن می فرماید: "اولئک کالانعام بل هم اضل". تفسیر نور، جلد ۱، ص۸۷، اعراف ۱۷۹.
۲- خدایی که همیشه حاضر ناظر و قیوم است، به جانشین و خلیفه چه نیازی دارد؟
اولا، جانشینی انسان در زمین، به سبب نیاز و عجز خداوند نیست؛ بلکه این مقام ، به سبب کرامت و فضیلت رتبه انسان است.
ثانیا، نظام آفرینش، نظام اسباب است، یعنی خداوند به طور مستقیم بر انجام هر کاری توانا است؛ ولی برای اجرای امور واسطه هایی قرار داده است برای مثال:
الف. با اینکه مدبر اصلی خداوند است "استوی علی العرش یدبر" یونس آیه 3 ؛فرشتگان را سبب تدبیر امور قرار داده است "فالمدبرات امرا" نازعات آیه ۵؛
ب. شفا به دست خداوند است "فهو یشفین" شعراء آیه ۸۰؛ اما آن را در عسل قرار داده است "فیه شفاء" نحل آیه ۶۹.
ج. با اینکه علم غیب مخصوص خداوند است "انما غیب لله" ؛ ولی بخشی از آن برای بعضی از بندگان صالحش ظاهر می می کند "عالم الغیب فلا یظهر علی غیب احد الا من ارتضی من رسول..." جن آیه ۲۶و ۲۷.
خلفای خداوند بر روی زمین اسبابی هستند که وظایفی مشخص و معین را از جانب خداوند بر عهده دارند.
۳- فرشتگان از کجا می دانستند انسان در روی زمین، فساد و خونریزی می کند؟
مفسران سه پاسخ داده اند که با هم منافات ندارد:
الف. توسط اخبار الهی؛
ب. از طریق مشاهده انسانهای قبل از حضرت آدم.
ج. به سبب پیش بینی صحیحی که از انسان خاکی و مادی و تزاحم های طبیعی او داشتند و علمی که در این رابطه خداوند به آنها داده بود.
📢پیام ها
۱. انتخاب خلیفه و جانشین و حاکم الهی، به دست خداوند است "انی جاعل".
۲. انسان می تواند آنقدر اوج بگیرد که اشرف مخلوقات و لایق مقام "خلیفه الهی" باشد "انی جاعل فی الارض خلیفه".
۳. به سبب انحراف یا فساد گروهی، نباید از امکان رشد دیگران جلوگیری کرد؛ زیرا خداوند با آنکه می دانست گروهی از انسانها فساد می کنند، اما نعمت آفرینش را از هم سلب نکرد. تفسیر نور جلد ۱، ص ۸۹.
۴. مطیع و تسلیم بودن با سوال برای رفع ابهام منافاتی ندارد؛ چرا که ملائکه با آنکه مطیع محض خداوند بودند سوال کردند البته فرشتگان، از چیزی پرسیدند که به آن جاهل بودند. نه اینکه در کار خدای تعالی اعتراض و چون و چرا کنند "اتجعل...".
۵. به دیگران، اجازه دهیم سوال کنند، زیرا خداوند نیز به فرشتگان اذن داده تا سوال کنند؛ وگرنه ملائکه، بدون اجازه حرف نمی زنند (قالوا اتجعل فیها...).
🗄منبع: تفسیر همراه
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
5.59M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه ۶ #قرآن کریم
فیلم باکیفیت ، ترجمه صوتی و تفسیر:
balaq.ir/post/886 👈:ببینید📱
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
⭕ در زمین شیطان
✍ سخن هفته شماره ۱۳۸ نشریه خط حزبالله
📌 با حملهی آمریکا به افغانستان، عدهای از سیاسیون و جریانهای سیاسی، با این تحلیل اشتباه که بعد از افغانستان، نوبت حملهی آمریکا به ایران است، در موضع #ترس و #انفعال قرار گرفتند. در چنین شرایطی بود که ۱۳۵ نفر از نمایندگان #مجلس_ششم، در نامهای خطاب به رهبر انقلاب نوشتند: «با این حال و روز کشور، فرصت چندانی باقی نمانده است... اگر جام زهری باید نوشید قبل از آنکه کیان نظام و مهمتر از آن، استقلال و تمامیت ارضی کشور در مخاطره قرار گیرد باید نوشیده شود.» حالا ۱۶ سال از آن روزها میگذرد و برخلاف تصور این افراد، آمریکا تا به امروز، جرأت حمله کردن به ایران را به خود نداده است.
🔴 ۱۶ سال بعد از آن روزها، عدهای دیگر از فعالین سیاسی از موضع #ترس و #انفعال، باز هم دست به نگارش نامهای خطاب به مسئولان نظام زده و درحالیکه آمریکا در رفتاری خلاف همهی قواعد و قوانین بینالمللی، بهصورت یکجانبه از #برجام خارج شده است، خواهان «#مذاکره_مستقیم و بدون هیچ پیش شرطی» با آمریکا شدهاند.
👈 میگویند ترس برادر مرگ است و #شیطان هم دقیقا یکی از راهکارهایش برای تسلط بر انسان، همین ترس است. ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد، ۱۶ سال هم از نامهی مرعوبانهی نمایندگان مجلس ششم میگذرد، در این دوران رؤسای جمهور زیادی در آمریکا آمده و ایران را تهدید و ترساندهاند، حالا اما آنها رفته و این ایران است که نه تنها هر روز بر #اقتدارش افزوده شده و همچنان پابرجاست، بلکه توانسته است سیاستهای آمریکا در منطقه را با #شکست مواجه کرده و آن را از عراق و سوریه و لبنان و... خارج کند.
🔰 واقعیت قضیه همان است که #رابرت_فورد، آخرین سفیر واشنگتن در دمشق ساعتی پس از شلیک موشکهای #سپاه به مقرهای #داعش، در گفتوگو با روزنامهی سعودی الشرقالاوسط آن را بیان کرد: "آمریکاییها بزودی خواهند فهمید که توان نظامی ایستادن مقابل ایران را ندارند. جمهوری اسلامی آمریکاییها را مجبور خواهد کرد که از سوریه #عقبنشینی کنند؛ همانگونه که از بیروت در سال ۱۹۸۳ و از عراق در سالهای اخیر عقبنشینی کردند... #ترامپ نمیداند که بازی تمام شده است و بسیار دیر کرده است."
🌹 آنچه حزباللهیها باید بدانند👇👇
@khattehezbollah
5.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه ۷ #قرآن کریم
فیلم باکیفیت ، ترجمه صوتی و تفسیر:
balaq.ir/post/887 👈:ببینید📱
🆔 @balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
﷽📜 درسی از قرآن کریم{منتخب صفحات ۷و۸}
👌عنوان: شفاعت
💎آیه: "وَاتَّقُوا يَوْمًا لَا تَجْزِي نَفْسٌ عَنْ نَفْسٍ شَيْئًا وَلَا يُقْبَلُ مِنْهَا شَفَاعَةٌ وَلَا يُؤْخَذُ مِنْهَا عَدْلٌ وَلَا هُمْ يُنْصَرُونَ"
مقدمه🖋
بعضی افراد –ازجمله یهود- درباره قیامت، باورهای غلط و امیدهای نابجایی داشته و دارند. این آیه، خط بطلانی بر این باورهای نادرست است.
یهود، گمان می کردند روز قیامت، اجدادشان شفیع آنان خواهند شد؛ چنانچه که بت پرستان، بت ها را شفیع خود می پنداشتند. برخی از آنان قربانی کردن را کفاره گناهان دانستند و اگر پول نداشتند، یک جفت کبوتر را سر می بریدند! گروهی از آنان همراه مردگان طلا و زیور آلات دفت می کردند، تا برای جریمه گناهانش بپردازد! غافل از اینکه روز قیامت تمام سبب ها قطع (آیه ۱۶۶ بقره: تقطعت بهم الاسباب)، نسبت ها محو (آیه ۱۰۱ مومنون: فلا انساب بینهم) و –زبان عذرخواهی بسته می شود (آیه ۳۶ مرسلات: و لا یوذن لهم فیعتذرون) و مال و فرزندان کارآیی نخواهند داشت (آیه ۸۸ شعرا: لا ینفع مال و لا بنون). قدرتها پوچ می شوند (آیه ۲۹ الحاقه: هلک عنّی سلطانیه) و فدیه پذیرفته نمی شود (آیه ۱۵ حدید: لا یوخذ منکم فدیه).
📋واژه ها:
شفاعت: پیوستن به فردی برای کمک کردن به او «از ماده شفع».
عدل: فدیه، غرامت، بدل.
نکات تفسیری📌
۱-تفاوت مجازات در آخرت و دنیا
در دنیا برای نجاتِ مجرمان از مجازات، راه های گوناگونی می پیمایند:
الف. گاه یک نفر جریمه دیگری را پذیرا می شود و آن را ادا می کند.
ب. به شفاعت متوسل می شود و اشخاصی را بر میانگیزد که از او شفاعت کنند.
ج. سعی می کند با پرداختن غرامت خود را آزاد کند.
د.از دوستان و یاران کمک می گیرد، تا از او دفاع کنند و گرفتار چنگال مجازات نشود.
اینها راههای مختلف فرار از مجازات در دنیا است؛ ولی طبق آموزه های قرآن، هیچ یک از این امور، در آنجا به کار نمی آید. تنها راه نجات پناه بردن به ایمان و تقوا و استمداد از لطف پروردگار است (تفسیر نمونه).
🔹۲- مباحثی درباره شفاعت
الف. شفاعت در اصطلاح
شخصی که به شفیع متوسل می شود، در حقیقت نیروی خودش را به تنهایی برای رسیدن به هدف کافی نمی بیند؛ لذا نیروی خود را –که آمیزه ای از ایمان، تقوا و عمل صالح است- به نیروی شفیع پیوند می دهد و در نتیجه، به آنچه می خواهد نایل می شود و از قهر خداوند، نجات می یابد.
🔹 ب. آیات قرآنی درباره شفاعت
آیات قرآن، درباره شفاعت به چهار دسته تقسیم می شود:
الف. آیاتی که به طور مطلق شفاعت را نفی می کنند:
۱. "يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْنَاكُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ يَأْتِيَ يَوْمٌ لَا بَيْعٌ فِيهِ وَلَا خُلَّةٌ وَلَا شَفَاعَةٌ وَالْكَافِرُونَ هُمُ الظَّالِمُونَ" بقره ۲۵۴.
۲. "وَاتَّقُوا يَوْمًا لَا تَجْزِي نَفْسٌ عَنْ نَفْسٍ شَيْئًا وَلَا يُقْبَلُ مِنْهَا شَفَاعَةٌ وَلَا يُؤْخَذُ مِنْهَا عَدْلٌ وَلَا هُمْ يُنْصَرُونَ" بقره ۴۸.
ب. آیاتی که شفیع را فقط خدا می داند:
۱. "اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ مَا لَكُمْ مِنْ دُونِهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا شَفِيعٍ أَفَلَا تَتَذَكَّرُونَ" سجده ۴.
۲. "قُلْ لِلَّهِ الشَّفَاعَةُ جَمِيعًا لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ" زمر ۴۴.
ج. آیاتی که شفاعت را به اذن و فرمانِ خدا مشروط می کند:
۱. "... مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ..." بقره ۲۵۵.
۲. " وَلَا تَنْفَعُ الشَّفَاعَةُ عِنْدَهُ إِلَّا لِمَنْ أَذِنَ لَهُ..." سبأ ۲۳.
د. آیاتی که برای شفاعت شونده شرایطی بیان می کند:
۱. رضایت و خشنودی خداوند: "يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يَشْفَعُونَ إِلَّا لِمَنِ ارْتَضَى وَهُمْ مِنْ خَشْيَتِهِ مُشْفِقُونَ"انبیاء۲۸.
۲. داشتن عهد و پیمان(منظور از این عهد و پیمان، ایمان به خدا و پیامبرات است): " لَا يَمْلِكُونَ الشَّفَاعَةَ إِلَّا مَنِ اتَّخَذَ عِنْدَ الرَّحْمَنِ عَهْدًا" مریم ۸۷.
🔹ج- جمع بندی آیات
آیاتی که شفاعت را انکار می کند، شفاعت استقلالی را نفی می نماید؛ یعنی، هیچ کس بدون اجازه خداوند و برنامه او، قادر به شفاعت از کسی نیست. اما آیاتی که شفاعت را اثبات می کند، نخست آن را اصالتاً برای خدا می داند و به صورت تبعی برای غیر خدا؛ البته به شرط اذن او، یعنی کسانی در قیامت با اذن پروردگار و تحت برنامه او، از افرادی شفاعت کرده و موجب نجات آنان از عذاب می شوند.
📢پیامها
۱- ترس از حضور در دادگاه الهی، بدون وجود وکیل یا شفیع، زمینه تقویت ایمان به معاد ود آماده شدن برای حضور در دادگاه الهی است (واتقوا یوما).
۲- در برابر عقاید خرافی و باطل، با قاطعیت برخورد کنیم؛ همانطور که خداوند در مقابل عقاید خرافی یهودیان به صراحت می فرما