بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
الـسَّلاَمُ عَـلَى مَـهْدِيِّ الْأُمَـمِ وَ جَـامِـعِ الْـكَـلِم
وَٱلسَّلَامُ عَلی عِبادِالله
حکم دیدن مانع زیر ناخن پس از غسل
سؤال: سلام وقت بخیر،
ببخشید اگه بعد از انجام غسل ببینیم زیر ناخنمون مانع غسل بوده، تکلیف چیه؟ مرجع تقلیدم
آیةالله العظمی سیستانی.
پاسخ:
سلام علیکم وقت شما هم بخیر.
مطابق با فتوای آیةالله العظمی سيستاني؛ اگر پس از رفع مانع، همانجا را به نیت غسل شستشو بدهید غسل صحیح هست.
کانال بزرگ احکام بانوان
الّلهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ وَالْعَنْ أعْدائهُم أجْمَعِین
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمة الله
#درس_دوازدهم_تقلید
در صورت مساوی بودن دو مجتهد جامع الشرایط؛ کدام یک انتخاب شوند؟
♻️فتاوای مراجع عظام
🌸 آیات عظام: بهجت و فاضل لنکرانی، آیةالله العظمی بهجت: اگر دو مجتهد يكي اعلم و ديگري اورع باشد و در ساير جهات با هم مساوي باشند، أظهر رجوع به اعلم است؛ و اگر هر دو در علم مساوي باشند ولي يكي اعدل و اورع از ديگري باشد، ترجيح قول اعدل خالي از وجه نيست .
🌸 آیةالله العظمی فاضل لنکرانی: در صورتي كه دو مجتهد از نظر علمي مساوي باشند احتياط لازم آن است كه از كسي كه اتقي و اورع است تقليد كند.
#منبع:
توضیح المسائل مراجع
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمة الله
#درس_سیزدهم_تقلید_قسمت_اول
راههای شناخت مجتهد و اعلم
♻️ فتوای مراجع عظام
🌸 آیات عظام: امام خمینی، گلپایگانی، خوئی، اراکی، بهجت، تبریزی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی: مجتهد واعلم را از سه راه مي توان شناخت : اول : آن كه خودانسان يقين كند ،مثل آن كه از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد. دوّم : آن كه دو نفر عالم عادل كه مي توانند مجتهد و اعلم را تشخيص دهند مجتهد بودن يا اعلم بودن كسي را تصديق كنند،به شرط آن كه دو نفر عالم عادل ديگر با گفتۀ آنان مخالفت ننمايند. (آیةالله تبریزی: {و} در صورت اختلاف؛ خبره بودن هر كدام بيشتر باشد قول او مقدّم است .بلكه به گفتۀ يك نفر عالم خبرۀ مورد وثوق نيز اجتهاد يا اعلميّت ثابت مي شود - آیةالله خوئی: و ظاهر اين است كه اجتهاد يا اعلميّت كسي به گفتۀ يك نفر كه مورد وثوق باشد نيز ثابت مي شود) .سوم :آن كه عدّه اي از اهل علم كه مي توانند مجتهد و اعلم را تشخيص دهند ، و از گفتۀ آنان اطمينان پيدا مي شود مجتهد بودن يا اعلم بودن كسي را تصديق كنند. (آیةالله بهجت: بلكه از هر راهي كه انسان اطمينان به اعلم بودن كسي پيدا كند بنا بر أظهر مي تواند به همان اكتفاء نمايد).
🌸 آیةالله العظمی سبحانی: مجتهد واعلم را از سه راه مي توان شناخت : اول : آن كه خودانسان يقين كند ،مثل آن كه از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد. دوم: آن که یک عالم عادل؛ که می تواند مجتهد و اعلم را تشخیص دهد، مجتهد بودن یا اعلم بودن کسی را تصدیق کند، به شرط آن که یک نفرعالم عادل دیگر با گفتۀ او مخالفت ننماید. اجتهاد و اعلمیّت به گفتۀ یک نفرکه مورد وثوق باشدنیز ثابت می شود. سوم: آن که در محافل علمی ، مجتهد یا اعلم بودن او معروف و مشهور باشد و از گفتار آنان برای انسان اطمینان حاصل شود.
🌸 آیةالله العظمی فاضل لنکرانی: مجتهد اعلم را از سه راه مي توان شناخت :اوّل خود انسان يقين و يا اطمينان پيدا كند ، مانند اينكه انسان خود از اهل خبره باشد و بتواند مجتهد اعلم را بشناسد . دوّم : دو نفر عالم عادل كه مي توانند مجتهد اعلم را تشخيص دهند اعلم بودن كسي را تصديق نمايند، به شرط آنكه دو نفر عالم عادل ديگر باگفتۀ آنان مخالفت ننمايند . سوّم : اجتهاد و اعلم بودن شخصي به حدّي شايع باشد كه از آن شيوع و شهرت، براي انسان علم يا اطمينان حاصل شود.
🌸 آیةالله العظمی امام خامنه ای: از دو راه میتوان مجتهد حایز شرایط را شناخت: ۱. اطمینان، چه از راه شهرت فراگیر میان مردم و چه از راه تجربهی شخصی و چه از راه دیگر. ۲. شهادت دو نفر عادل از اهل خبره، هر چند موجب اطمینان نشود.
🌸 آیةالله العظمی سیستانی: مجتهد و أعلم را از سه راه میتوان شناخت: اوّل: آنکه خود انسان یقین کند، مثل آنکه از اهل علم باشد، و بتواند مجتهد و أعلم را بشناسد. دوّم: آنکه دو نفر عالم و عادل که میتوانند مجتهد و أعلم را تشخیص دهند، مجتهد بودن یا أعلم بودن کسی را تصدیق کنند، بهشرط آنکه دو نفر عالم و عادل دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند. بلکه اجتهاد یا أعلمیت کسی به گفته یک نفر از اهل خبره و اطلاع که مورد وثوق انسان باشد نیز ثابت میشود. سوّم: آنکه انسان از راههای عقلائی به اجتهاد یا أعلمیت فردی اطمینان پیدا کند، مثل آنکه عدّهای از اهل علم که میتوانند مجتهد و أعلم را تشخیص دهند، و از گفته آنان اطمینان پیدا میشود، مجتهد بودن یا أعلم بودن کسی را تصدیق کنند.
#منابع:
(۱) توضیح المسائل مراجع م ۳.
(۲) رساله آموزشی آیةالله العظمی امام خامنه ای، درس ۳، ص ۱۱.
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمة الله
#درس_سیزدهم_تقلید_قسمت_دوم
راههای شناخت مجتهد و اعلم
♻️فتوای مراجع عظام
🌸 آیةالله العظمی شبیری زنجاني: مجتهد و اعلم و واجد ساير شرايط تقليد را از سه راه مي توان شناخت: اوّل: آنكه خود انسان از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم و واجد ساير شرايط را بشناسد و برایش يقين يا اطمينان حاصل گردد .در تشخيص مجتهد و اعلم، لازم نيست خود انسان مجتهد باشد. دوم : آن كه از راهي براي خود انسان يا براي نوع مردم اطمينان حاصل شود، مثلاٌ عده اي از اهل علم كه مي توانند مجتهد و اعلم و واجد شرايط را تشخيص دهند ،واجد شرايط بودن كسي را تصديق كنند و از گفته آنان براي شخص انسان يا نوع مردم اطمينان پيدا شود. سوم : آن كه دو مرد عالم عادل كه مي توانند مجتهد اعلم و واجد شرايط را تشخيص دهند ،بدان گواهي دهند به شرط آن كه دو مرد عالم عادل ديگر با نظر آنان مخالفت ننمايند.و بنا بر احتياط واجب اگر يك نفر عالم عادل گواهي دهد بايد احتياط كرد و چنانچه دو مرد عالم عادل يا بيشتر، به واجد شرايط تقليد بودن كسي شهادت دهند لازم نيست انسان تحقيق كند كه آيا دو مرد عالم عادل ديگر بر خلاف نظر آنها شهادت مي دهند يا خير.
🌸 آیةالله العظمی وحید خراسانی: مجتهد و اعلم را از چند راه مى توان شناخت: اوّل: آن كه خود انسان يقين كند ، مثل آن كه در مرتبه اى از علم باشد كه بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد. دوم: آن كه دو نفر عالم عادل كه مى توانند مجتهد و اعلم را تشخيص دهند ، مجتهد يا اعلم بودن كسى را تصديق كنند به شرط آن كه دو نفر عالم عادل ديگر با گفته آنان مخالفت ننمايند، و اقوى ثبوت اجتهاد و اعلميّت به گفته ثقه خبير است در صورتى كه ظنّ بر خلاف گفته او نباشد. سوم: آن كه عدّه اى از اهل علم كه مى توانند مجتهد و اعلم را تشخيص دهند و از گفته آنان اطمينان پيدا شود ، مجتهد بودن يا اعلم بودن كسى را تصديق كنند.
🌸 آیةالله العظمی مکارم شیرازی: «مجتهد» و «اعلم» را از سه راه مى توان شناخت: اوّل: این که خود انسان اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلمرا بشناسد. دوم: این که دو نفر عادل از اهل علم به او خبر دهند، به شرط این که دو نفر عالم دیگر برخلاف گفته آنها شهادت ندهند. سوم: این که آنچنان در میان اهل علم و محافل علمى مشهور باشد که انسان یقین پیدا کند او اعلم است.
🌸 آیةالله العظمی مظاهری: مجتهد و اعلم را از سه راه مىتوان شناخت: اوّل: خود انسان اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد. دوّم: يك نفر عالم ثقه كه مىتواند مجتهد و اعلم را تشخيص دهد، مجتهد بودن يا اعلمبودن كسى را تصديق كند. سوّم: عدّهاى از اهل علم كه مىتوانند مجتهد و اعلم را تشخيص دهند و از گفتۀ آنان اطمينان پيدا مىشود، مجتهد و اعلمبودن كسى را تصديق كنند.
#منابع:
(۱) توضیح المسائل مراجع م ۳.
(۲) رساله آموزشی آیةالله العظمی امام خامنه ای، درس ۳، ص ۱۱.
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمة الله
#درس_چهاردهم_تقلید_قسمت_اول
اگر شناختن اعلم مشکل باشد
♻️ فتوای مراجع عظام
🌸آیات عظام: امام خمینی، نوری همدانی: اگر شناختن اعلم مشكل باشد (امام خمینی: به احتياط واجب) بايد از كسي تقليد كند كه گمان به اعلم بودن او دارد، بلكه اگر احتمال ضعيفي هم بدهد كه كسي اعلم است و بداند ديگري از او اعلم نيست، به احتياط واجب بايد از او تقليد نمايد و اگر چند نفر در نظر او اعلم از ديگران و با يكديگر مساوي باشند بايد از يكي از آنان تقليد كند.
🌸آیةالله العظمی خوئي: اگر اختلاف بين مجتهدين ولو اجمالأ معلوم و شناختن اعلم مشكل باشد لازم است احتياط كند، و در صورتي كه احتياط ممكن نباشد، بايد از كسي تقليد كند كه گمان به اعلم بودن او دارد، بلكه اگر احتمال ضعيفي هم بدهد كه كسي اعلم است و بداند ديگري از او اعلم نيست بايد از او تقليد نمايد.
🌸آیةالله العظمی فاضل لنکرانی: اگر شناختن اعلم مشكل باشد بايد از كسي تقليد كند كه گمان به اعلم بودن او دارد، بلكه اگر احتمال ضعيفي هم بدهد كه كسي اعلم است و احتمال اعلم بودن ديگري را ندهد بايد از همان كس تقليد نمايد و همينطور اگر علم داشته باشد كه مثلأ دو نفر يا مساوي در علم هستند و يا يكي از آنها بطور معيّن ،احتمالاً اعلم است و احتمال اعلميّت ديگري را ندهد بايد از آن شخص معيّن تقليد نمايد و اگر چند نفر در نظر او اعلم از ديگران و با يكديگر مساوي باشند بايد از يكي از آنان تقليد كند.
🌸آیةالله العظمی اراکی: اگر شناختن اعلم مشكل باشد بايد از كسي تقليد كند كه گمان به اعلم بودن او دارد، بلكه اگر احتمال ضعيفي هم بدهد كه كسي اعلم است و بداند ديگري از او اعلم نيست، به احتياط واجب بايد از او تقليد نمايد و اگر چند نفر در نظر او اعلم از ديگران و با يكديگر مساوي باشند از هر يك مي تواند تقليد كند،هر چند أولي و احوط آن است كه پرهيزكارتر را انتخاب كند.
🌸آیات عظام: گلپايگاني، صافي گلپایگانی: اگر شناختن اعلم مشكل باشد ،مي تواند از كسي تقليد كند كه يقين به اعلم بودن ديگران از او نداشته باشد يا مخالفت فتواي او با فتواي اعلم معلوم نباشد.واگر چند نفر در نظر او اعلم از ديگران وبا يكديگر مساوي باشند،بايد از يكي از آنان تقليد كند،ولي چنانچه يكي از آنان پرهيزكارتر باشد بهتر آن است كه از او تقليد كند.
🌸آیةالله العظمی تبريزي: اگر اختلاف بين مجتهدين ولو اجمالأ معلوم و شناختن اعلم مشكل باشد، چنانچه احتمال مي دهد يكي از آنان اعلم از ديگران باشد لازم است از او تقليد نمايد ودر صورت احتمال اعلميّت در هر كدام كافي است از يكي از آنها تقليد كند وگمان به اعلميّت معتبر نيست و همچنين اگر مجتهدين در اعلميّت مساوي باشند مي تواند از يكي از آنها تقليد كند.
🌸آیةالله العظمی بهجت: اگر شناختن اعلم مشكل باشد و انسان گمان به اعلم بودن كسي دارد،در صورتي كه گمانش به حدّ اطمينان برسد بايد از او تقليد كند.بلكه اگر اطمينان براي او حاصل نشد بعيد نيست ترجيح كسي كه فقط به اعلم بودن اوگمان دارد يا احتمال مي دهد، ولي بهتر اين است كه در اين صورت به قول كسي عمل كند كه موافق احتياط باشد. امّا اگر احتمال ضعيفي هم بدهد كه كسي اعلم است و بداند ديگري از او اعلم نيست، بايد از او تقليد نمايد.واگر چند نفر در نظر او اعلم از ديگران و با یکدیگر مساوي باشند بايد از يكي ازآنان تقليد كند.
#منبع:
توضیح المسائل مراجع م ۴.
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمة الله
#درس_چهاردهم_تقلید_قسمت_دوم
اگر شناختن اعلم مشکل باشد
♻️ فتوای مراجع عظام
🌸آیةالله العظمی وحید خراسانی: اگر بین دومجتهدیابیشتر در فتاوای مورد ابتلاء علم به اختلاف باشد - اگرچه اجمالاً - در صورتی که بداند یا حجّت شرعیه برتساوی آنان در علم باشد باید به فتوای کسی که فتوای او مطابق با احتیاط است عمل کند و چنانچه فتوای یکی از آنان مطابق با احتیاط نباشد - مثل اینکه یکی فتوا به قصر و دیگری فتوا به تمام بدهد - احتیاط کند بین جمع بین آن دو. و اگر احتیاط ممکن نباشد- مثل اینکه یکی فتوا به وجوب عملی و دیگری فتوا به حرمت عملی بدهد-یا مشقت داشته باشد بنابراحتیاط باید به فتوای کسی که ورع او بر فتوا دادن بیشتر است عمل کند، و اگر در این جهت هم متساویند مخیر است.و همچنین است در غیراینصورت - چه وجود اعلم معلوم ولی معین نباشد و یا وجود اعلم محتمل باشد - اگر احتیاط ممکن بوده و مشقت نداشته باشد. و اگر احتیاط ممکن نباشد یا مشقت داشته باشد، در صورتی که وجود اعلم معلوم ولی معین نباشد، چنانچه احتمال اعلمیت دریک طرف بیشتر باشد بایدبه فتوای او عمل کند، و اگر مساوی باشد بنابراحتیاط باید به فتوای اورع در فتوا عمل نماید و اگر در این جهت هم متساویند مخیّر است. و درصورتی که وجود اعلم محتمل باشد بنابراحتیاط باید به فتوای کسی که گمان دارد یا احتمال می دهد اعلم است یا احتمال اعلمیت در او اقوی است عمل کند، وگرنه بنابراحتیاط باید به فتوای اورع در فتوا عمل نماید ، و اگر در این جهت هم متساویند مخیر است.
🌸آیةالله العظمی شبیری زنجاني: اگر انسان اختلاف بين مجتهدين را در مسائل مورد ابتلا را احتمال دهد و يقين داشته باشد كه يكي از مجتهدين از ديگران اعلم است ولی نتواند اعلم را تشخيص دهد ،باید در صورت امكان، احتياط نمايد واگر احتياط ممكن نيست ،از كسي كه به اعلم بودن وي گمان داشته باشد تقليد كند و اگر گمان نداشته باشد ،از هر كسي كه احتمال اعلم بودن او را بدهد مي تواند تقليد كند.و اگر يقين نداشته باشد كه يكي از مجتهدين از ديگران اعلم است بايد از كسي تقليد كند كه گمان به اعلم بودن او دارد و احتياط كردن لازم نيست ،بلكه اگر احتمال اعلم بودن يكي را بدهد وبداند ديگري از او اعلم نيست ،بايد از او تقليد نمايد،اگرچه گمان داشته باشد كه با هم مساويند واگر هيچ يك از افراد در احتمال اعلم بودن بر ديگري ترجيح نداشته باشد،از يكي از آنها تقليد نمايد.
🌸آیةالله العظمی مكارم شیرازی: هر گاه شناختن اعلم بطور قطع ممكن نشود ،احتياط آن است از كسي تقليد كند كه گمان به اعلم بودن او دارد،و در صورت شكّ ميان چند مجتهد و عدم ترجيح آنها، از هر كدام بخواهد مي تواند تقليد كند.
🌸آیةالله العظمی مظاهری: درصورتی که شناخت اعلم مشکل باشد، یا آن که اهل تشخیص در شناخت اعلم اختلاف داشته باشند اعلم بودن شرط نیست و اگر چند نفر در نظر او اعلم از دیگران و با یکدیگر مساوی باشند از هر کدام که بخواهد می تواند تقلید کند، بلکه می تواند در بعضی از مسائل ازکسی و در بعضی دیگر از دیگری تقلید نماید.
🌸آیات عظام: امام خامنه ای و سیستانی و سبحانی این مسأله را در رساله خود نیاورده اند.
#منبع:
توضیح المسائل مراجع م ۴.
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
🔹 حکم شرعی #ترشحات زنانه.
#سؤال: سلام. آیا برای نماز باید لباس زیر را که به دلیل ترشحات عادی زنانه مرطوب هست را عوض کرد؟
#پاسخ: سلام علیکم. ترشحات زنانه یا مردانه پاک هست و موجب نجاست بدن یا لباس نمیشود. مگر اینکه یقین به بول یا منی بودن ترشحات باشد.
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
#درس_پانزدهم_تقلید_قسمت_اول
راههای به دست آوردن فتوای مجتهد
♻️فتوای_مراجع_عظام
🌸آیات عظام: امام خمینی، بهجت، نوری همدانی: به دست آوردن فتوي، يعني دستور مجتهد چهار راه دارد: اول: شنيدن از خود مجتهد. دوم: شنيدن از دو نفر عادل كه فتواي مجتهد را نقل كنند. سوم: شنيدن از كسي كه مورد اطمينان و راستگوست (آیةالله بهجت: اگر اطمينان به كلام او دارد بنابر أحوط). چهارم: ديدن در رساله مجتهد در صورتي كه انسان به درستي آن رساله اطمينان داشته باشد. (آیةالله بهجت: بنابر أحوط).
🌸آیةالله العظمی اراکی: به دست آوردن فتوي ،يعني دستور مجتهد چهار راه دارد: اول: شنيدن از خود مجتهد. دوم: شنيدن از دو نفر عادل كه فتواي مجتهد را نقل كنند. سوم: شنيدن از كسي كه مورد وثوق مي باشد واز گفته او اطمينان پيدا شود. چهارم: ديدن در رساله مجتهد در صورتي كه انسان به درستي آن رساله اطمينان داشته باشد.
🌸آیات عظام: خوئی، تبریزی، سیستانی: به دست آوردن فتوي ،يعني دستور مجتهد چهار راه دارد: اول: شنيدن از خود مجتهد. دوم: شنيدن از دو نفر عادل كه فتواي مجتهد را نقل كنند. سوم: شنيدن از كسي كه مورد اطمينان و راستگوست. چهارم: ديدن در رساله مجتهد در صورتي كه انسان به درستي آن رساله اطمينان داشته باشد. (آیةالله تبریزی: و در صورتي كه نقل شخص معتبر با نوشتۀ رسالۀ معتبره مخالفت كند و اشتباه در يكي معلوم نگردد،شخص بايد تا روشن شدن فتواي مجتهد عمل به احتياط كند و اگر ناقل نقل خود را نسبت به رساله بدهد كه در آن رساله خلاف نقل مذكور است،نقل او اعتبار ندارد).
🌸آیات عظام: گلپایگانی، صافی گلپایگانی: به دست آوردن فتوي، يعني دستور مجتهد چهار راه دارد: اول: شنيدن از خود مجتهد. دوم: دوم: شنيدن از دو نفر عادل. سوم: شنيدن از كسي كه انسان به گفته او اطمينان دارد. چهارم: ديدن در رساله مجتهد در صورتي كه انسان به درستي آن رساله اطمينان داشته باشد.
🌸آیةالله العظمی فاضل لنکرانی: به دست آوردن فتوای مجتهد سه راه دارد: اول: شنیدن از خود مجتهد. دوم: شنیدن از دو نفر عادل که فتوای مجتهد را نقل می کنند, و اكتفا به خبر دادن يك نفر عادل اشكال دارد مگر آنكه از قول او علم يا اطمينان حاصل شود. سوم: دیدن فتوا در رساله مجتهد در صورتی که انسان به درستی آن رساله اطمینان داشته باشد يعني بداند كه تمام رساله را خود مجتهد ويا افراد مورد وثوق وي ملاحظه نموده اند.
🌸آیةالله العظمی امام خامنه ای: راههای دستیابی به فتوای مجتهد: ۱. شنیدن از خود مجتهد. ۲. شنیدن از دو یا یک نفر عادل. ۳. شنیدن از یک نفر مورد اطمینان. ۴. دیدن در رسالهی مجتهد در صورتی که رسالهی وی مصون از اشتباه باشد.
#توجه: در تصدی نقل فتوای مجتهد و بیان حکم شرعی، اجازه داشتن از مجتهد شرط نیست، ولی کسی که دچار خطا و اشتباه میشود جایز نیست متصدی این کار شود، و اگر در موردی اشتباه کرد، چنانچه متوجه اشتباه خود شد، بر او واجب است شنونده را از آن اشتباه آگاه نماید. به هر حال، بر مستمع جایز نیست تا اطمینان به صحت گفتار گوینده پیدا نکرده، به نقل او عمل کند.
#منبع:
(۱) توضیح المسائل مراجع م ۵.
(۲) رساله آموزشی آیةالله العظمی امام خامنه ای، درس ۳، ص ۱۲.
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
#درس_پانزدهم_تقلید_قسمت_دوم
راههای به دست آوردن فتوای مجتهد
♻️فتوای مراجع عظام
🌸آیةالله العظمی وحیدخراسانی: به دست آوردن فتوي ،يعني دستور مجتهد چهار راه دارد: اول: شنيدن از خود مجتهد. دوم: شنيدن از دو نفر عادل كه فتواي مجتهد را نقل كنند. سوم: شنیدن از شخصی که مورد وثوق است و ظنّ بر خلاف گفتۀ او نیست، یا به گفتۀ او اطمینان دارد. چهارم: ديدن در رساله مجتهد در صورتي كه انسان به درستي آن رساله اطمينان داشته باشد.
🌸آیةالله العظمی شبیری زنجاني: بدست آوردن فتوا، يعني نظر مجتهد، دو راه دارد: اوّل : از هر طريقي كه علم يا اطمينان براي خود انسان يا نوع مردم حاصل شود مثل شنيدن از خود مجتهد يا ديدن در رساله ایشان يا شنيدن از كسي كه از گفته وي اطمينان حاصل شود،و درصورتي كه انسان فتوايي را از خود مجتهد بشنود ولي به جهتي مثلأمخالفت آن فتوا با رساله مجتهد احتمال بدهد كه مجتهد درنقل فتواي خود اشتباه كرده است ،نمي تواند به گفته مجتهد اعتماد كند و همچنين تا به درستي رساله مجتهد اطمينان حاصل نشود، نمي تواند بدان عمل كند. دوّم : شنيدن از دو مرد عادل ضابط كه فتواي مجتهد را نقل كنند،و مراد از ضابط كسي است كه اشتباه او در نقل، از متعارف مردم بيشتر نباشد.
🌸آیةالله العظمی مكارم شیرازی: براي آگاهي از فتواي مجتهدچند راه وجود دارد: اوّل : شنيدن از خود مجتهد يا ملاحظه دستخطّ او. دوّم : ديدن در رساله اي كه مورد اطمينان باشد. سوّم : شنيدن از كسي كه مورد اعتماداست. چهارم : مشهور بودن در ميان مردم به طوري كه سبب اطمينان شود.
🌸آیةالله العظمی سبحانی: به دست آوردن فتوای مجتهد در مسأله چهار راه دارد: اول: شنيدن از خود مجتهد. دوم: شنیدن از فرد عادل که فتوای مجتهد را نقل کند. سوم: شنيدن از كسي كه مورد اطمينان و راستگوست. چهارم: ديدن در رساله مجتهد در صورتي كه انسان به درستي آن رساله اطمينان داشته باشد.
🌸آیةالله العظمی مظاهری: به دست آوردن فتوای مجتهد سه راه دارد: اول: شنیدن از خود مجتهد. دوم: شنیدن از کسی که مورد اطمینان است. سوم: دیدن در رساله مجتهد.
#منبع:
توضیح المسائل مراجع م ۵.
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
#درس_شانزدهم_تقلید
وظیفه مکلّفی که احتمال دهد فتوای مرجع عوض شده
♻️فتوای مراجع عظام
🌸آیات عظام: امام خمینی، گلپایگانی، خوئی، اراکی، تبریزی، بهجت، فاضل لنکرانی، امام خامنه ای، سیستانی، وحید خراسانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی: تا انسان يقين نكند كه فتواي مجتهد عوض شده است مي تواند به آنچه در رساله نوشته شده عمل نمايد، و اگر احتمال دهد كه فتواي او عوض شده جستجو لازم نيست. (آیةالله تبريزي: و همچنين است اگر احتمال دهد مجتهدي راكه از او تقليد مي كرده ،در حال حاضر شرائط تقليد را ندارد – آیةالله بهجت:ولي اگر بعدأ معلوم شود كه فتوايش عوض شده بود بايد نسبت به گذشته به وظيفه عمل نمايد).
🌸آیةالله العظمی مكارم شیرازی: اگر احتمال دهد فتواي مجتهد عوض شده مي تواند به فتواي سابق عمل كند و جستجو لازم نيست .
🌸آیةالله العمظمی شبیری زنجاني: اگر انسان احتمال عقلايي بدهد كه فتواي مجتهد عوض شده است و تحقيق كردن براي او حرجي نباشد -كار حرجي : كاري است كه به قدري مشقت دارد كه معمول مردم در امور خود آن را متحمل نمي شوند – لازم است تحقيق كند، و در زمان تحقيق مي تواند به فتواي سابق عمل كند،به شرط آنكه در اولين زمان ممكن اقدام به تحقيق کرده باشد؛ ولي اگربدون عذر تحقيق را تأخير انداخته در زمان تحقيق بايد احتياط كند.
🌸آیةالله العظمی مظاهری: تا انسان اطمینان نكند كه فتواي مجتهد عوض شده است مي تواند به آنچه در رساله نوشته شده عمل نمايد، و اگر احتمال دهد كه فتواي او عوض شده جستجو لازم نيست.
🌸آیةالله العظمی سبحانی این مسأله را در رساله خود نیاورده اند.
#منبع:
(۱) توضیح المسائل مراجع م ۶.
(۲) سؤال از دفتر آیةالله العظمی امام خامنه ای (مدظله).
ــــــــــــــ
انتشار و نشر مطالب و عکسهای این کانال، با ذکر منبع و لینک کانال اشکال ندارد.
http://eitaa.com/banevan
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
الـسَّلاَمُ عَـلَى مَـهْدِيِّ الْأُمَـمِ وَ جَـامِـعِ الْـكَـلِم
وَٱلسَّلَامُ عَلی عِبادِالله
#جلسه_جامعه
✓برای سلامتی و فرج آقا امام زمان (علیه السلام) و رهبر معظم انقلاب امام خامنهای و رزمندگان اسلام و جبهه مقاومت و پیروزیشان #صلوات
✓تشکر میکنم از بزرگوارانی که وقتشون رو در اختیار بنده گذاشتن تا عرایضی داشته باشم
✓و تشکر از مدیریت محترم جامعه که به بنده فرصت صحبت دادند
✓غالباً مبنای ساختن و آباد کردن معنویت کشور حوزههای علمیه و طلاب و فضلای علوم دینی هستند
✓طلاب و فضلای علوم دینی و حوزههای علمیه پس از تقریباً فارغ التحصیل شدند غالباً در دو جا به خدمت مشغول میشوند.
۱- خطابه و منبر و سخنرانی
۲- امامت و مدیریت مسجد
✓اما آنچه که مهمه اینه که همانطور که اگر کشوری دولتی قوی و نیرومند از نظر علمی و معنوی و اقتصادی داشته باشند در جهان دارای عزت و آبرو میشوند
در حوزههای علمیه هم اگر طلاب و فضلایی عالم و فرهیخته و متقی و متخلق به اخلاق داشته باشیم کشوری آباد و با نشاط و با فرهنگ خواهیم داشت؛
✓فرزندانی که در مساجد حضور دارند و در محضر امام جماعت تلمذ و استفاده میکنند یا در پای سخنرانیهای و عاظ و خطبای گرامی مستفیض میشوند
✓و همان فرزندان تربیت شده ائمه جماعات و وعاظ و سخنرانان در آینده کشور؛
یا وزیر یا وکیل یا رئیس جمهور یا تاجر یا استاد دانشگاه یا معلم یا رئیس نهاد یا ارگان یا سازمانی میشود
✓مسئول اداره تبلیغات
مسئول امور مساجد
باید حتماً حتماً در صدد ساختن مساجد و هیئاتی انقلابی و علمی و اخلاقی باشند تا امید به تربیت افراد موجه و مفید و متدین برای مناصبی باشند که عرض کردیم
✓الان غالب هیئات سکولارن
الان غالب مساجد سکولارن
✓داستان مرحوم آیةالله کلباسی عالم و مجتهد اصفهانی که طلبهای را برای امامت منطقهای فرستاده بود
✓داستان امام جماعتی در شهرک شهید محلاتی تهران
✓داستان اخلاق مداری روحانی در فرودگاه که در کل کشور منش او پیچیده شده و موجب افتخار روحانیت شده
✓داستان امام جماعتی که یقه رئیس هیئت را گرفته بود
✓داستان واعظی که قبل از منبر از بنده مطلب درخواست میکرد.
کانال بزرگ احکام بانوان
#اَللّهُمَّعَجِّللِوَلیِّکَالفَرَجَ
#وَالْعافِیَةوَالنَّصْرَ
اَللّهُمَ صَلَّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد وَ عَجِّل فَرَجَهُم وَ اَهلِک وَالْعَنْ أعْدائَهُم أجْمَعِین