بنابراين خداوند نيز در مقابل زحمات آنها حقوق ويژهاى را براى آنها قائل شده است . از اين رو بايد در هر شرايطى احترام آنها را نگه داشت هر چند در بعضى اوقات دربرخورد با فرزندان خود دچار اشتباه شوند .
البته توجه به اين نكته لازم است كه خداوند همه انسانها را در مقابل اعمال و رفتارى كه انجام مىدهند مورد سؤال قرار مىدهد و والدين نيز بايد پاسخگوى اعمال و رفتار خود باشند .
بنابراين در همه حال ما وظيفه داريم به والدين خود احترام بگذاريم حتى اگر آنها به ما بى احترامى كنند و ما را مورد آزار و اذيت قرار دهند .
فقط در صورتى كه آنها بخواهند ما را به كار حرامى وادار كنند يا از انجام تكليف واجبى باز بدارند ، اطاعت از آنها جايز نيست چه اينكه اطاعت خداوند بر هر كس ديگرى حتى والدين نيز مقدم است .
بنابراين اگر پدر و مادر در حق فرزند كوتاهى كنند و چه بسا ظلمى انجام دهند ، اين سبب نمى شود كه فرزند هم درباره آنان به وظيفه اش عمل نكند .
از اين رو امام باقر ( ع ) فرمود : « خداوند در چند چيز رخصت و ترك را روا ندانسته است از جمله : نيكى به پدر و مادر چه آنها خوب باشند و چه بد ( اصول كافى ، ج 2 ، ص 129 ، ح 15 )
به هر حال ، نيكى و احسان به پدر و مادر و خشنودى آنان را فراهم كردن حتى اگر كافر باشند لازم است و سعادت دنيا و آخرت را به همراه مى آورد
خلاصه كلام آن كه دليل اين همه احترام و نيكى در حق پدر و مادر در يك چيز است و آن بزرگترين نعمت خداوند يعنى حق حيات است كه اگر پدر و مادر نبودند فرزندانى هم به وجود نمى آمدند از اين رو هر چه درباره پدر و مادر احترام و احسان شود به جا خواهد بود .
بنابراين خواهر گرامى درست است كه والدين ممكن است نسبت به والدين خود از روى خطا و اشتباه ، بدى كنند اما خودتان هم اگر خوب دقت كنيد مىبينيد كه آنان قصدى جز خوبى كردن به شما را نداشتهاند و به چيزى جز خير وصلاح شما نمىانديشند .
از اينرو احساس كينه و دشمنى نسبت به آنان را كنار بگذاريد و با مهربانى و عطوفت با آنان برخورد كنيد تا انشاء الله خدا هم در دنيا و آخرت شما را مورد لطف و محبت خود قرار دهد
براى اين كار سعى كنيد نگاهتان به آنان محبتآميز باشد . والدين شما يقينا به شما علاقه دارند و خير و صلاح شما را مىخواهند . شما نيز با چنين نگاهى با آنان برخورد كنيد . اين كار عبادتى شايسته در نزد پروردگار محسوب مىشود . از پيامبر اكرم ( ص ) نقش شده كه فرمودند : النَّظَرُ إِلَى وَجْهِ الْوَالِدَيْنِ عِبَادَهٌ ، نگاه به چهره والدين عبادت است ( مستدرك الوسائل ، ج 15 ، ص 204
به نيكىهايى كه در حق شما انجام دادهاند بينديشيد و آنها را يادداشت كنيد . خواهيد ديد كه نيكىهاى آنان به شما آن قدر زياد است كه اشتباهات و خطاهاى مفروض آنان در حق شما ، در مقابل آنها چيزى نخواهد بود . .