نگاه به غیر مسلمان
آیا نگاه کردن به زن غیر مسلمان که پوشش ندارد،جایز است؟
همه مراجع:اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد؛تنها نگاه به جاهایی از بدنشان که معمولا آن را نمی پوشانند،جایز است.۱
نگاه به کهنسال
آیا نگاه کردن به مو،گردن و دست های زن کهنسال جایز است؟
همه مراجع:بدون قصد لذت ،اشکال ندارد.۲
حکم نگاه به زنان کهنسالی که چهره و موهای خود را آرایش و تزیین کرده اند،چیست؟
همه مراجع:در فرض مذکور،نگاه به آنان جایز نیست.۳
نگاه پسر بچه
آیا پسر بچه ممیز،می تواند به مو و بدن نامحرم نگاه کند؟
همه مراجع(به جز مکارم و تبریزی):پسر بچه ممیز تکلیف ندارد و نگاهش به زن بی اشکال است؛ولی بنابر احتیاط واجب، زن باید بدن و موی خود را از پسر بچه ممیزی که نگاهش به زن،باعث تحریک شهوت او می شود،بپوشاند.۴
آیات عظام تبریزی و مکارم:پسر بچه ممیز تکلیف ندارد و نگاهش به زن بی اشکال است؛ولی بهتر ست زن بدن و موی خود را از او بپوشاند.۵
تبصره:حکم (نگاه پسر بچه ممیز به زن بی اشکال است) در رساله های عملیه نیامده است؛ولی از آنجا که فقیهان یکی از نشانه های تکلیف را بلوغ می دانند؛پسر بچه ممیز مشمول آن قرار نمیگیرد.
۱:توضیح المسائل مراجع،م۲۴۳۴؛امام،تحریر الوسیله،ج۲،(النکاح)،م۲۷؛نوری،توضیح المسائل ،م۲۴۳۰؛مکارم،تعلیقات علی العروة،(النکاح)،م۲۷؛وحید،توضیح المسائل،م۲۴۴۳؛دفتر :خامنه ای.
۲:سیستانی،منهاج الصالحین ج۳،(النکاح)،م۱۸؛تبریزی،صراط النجا ة، ج۱،س۸۹۰؛بهجت،توضیح المسائل،م۱۹۴۳؛امام،نوری،فاضل و مکارم،تعلیقات علی العروة،(النکاح)،م۳۵،دفتر :صافی.
۳:سیستانی،منهاج الصالحین،ج۳،م۱۸؛دفتر:همه مراجع.
۴:نوری،توضیح المسائل ،م۲۴۳۱؛توضیح المسائل مراجع،م۲۴۳۵؛وحید،توضیح المسائل،م۲۴۴۴.
۵:توضیح المسائل مراجع،م۲۴۳۵.
منبع :احکام نگاه و پوشش
نویسنده:سید مجتبی حسینی
تقلید
۱:تکلیف نوجوانانی که آغاز تکلیف آنهاست در مسئله تقلید چیست؟؟
۲:آیا در بقاء بر تقلید میت نیز رجوع به حیّ اعلم لازم است؟
حضرت آیة الله خامنه ای:
۱:باید مطابق موازین ووظیفه شرعی تقلید کنند.
۲:در مسئله بقا بر تقلید میت لازم است از حی اعلم تقلید کنند علی الاحوط.
حضرت آیة الله فاضل لنکرانی:
۱:باید با تحقیق از اعلم مراجع حیّ تقلید کنند.
۲:بلی
حضرت آیةالله بهجت:
۱:شرائط در رساله ذکر شده
۲:لازم است در این مسئله به مجتهد زنده اعلم تقلید نماید.
حضرت آیة الله صافي گلپایگانی:
۱:لازم است با تحقیق از اهل علم خبره و امین،اعلم را معلوم کنند و از او تقلید نمایند و اگر تعیزن اعلم متعذّر باشد و چند نفر علی السویه محتمل الاعلمیّه باشند تقلید از هر یک از آنها کافی است.
۲:لازم است به حیّ اعلم مراجعه شود.
حضرت آیةالله مکارم شیرازی:
۱:باید تحقیق کنند و از مجتهد جامع الشرایط تقلید کنند.
۲:آری،رجوع به حیّ اعدم لازم است.
حضرت آیة الله تبریزی:
۱:چنانکه پدر یا سایر بستگان بطریق معتبر که در رساله مذکور است مجتهد اعلم یا محتمل الاعلمیّه را تشخیص داده اند می توانند فرزند نوجوان را به او ارجاع دهند.
۲:خصوصیات بقاء بر تقلید میت مختلف است و باید به مجتهد حیّ اعلم یا محتمل الاعلمیّه رجوع کرد.
منبع:مسائل جدید
نویسنده:سید محسن محمودی
صوفیگری
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) فرمودند: ای ابوذر در آخر الزمان قومی پدید می آید در تابستان و زمستان لباس پشمینه می پوشند و این عمل را برای خود فضیلت و نشانه زهد و پارسایی می دانند،آنان را فرشتگان آسمان و زمین لعنت می کنند.
امام صادق(علیه السلام)فرمودند: صوفی ها دشمنان ما هستند سپس هر کس به آنها میل کند از آنان است و با آنان محشور خواهد شد و به زودی کسانی پیدا می شوند که ادعّای محبت مارا کنند و با ایشان نیز تمایل نشان می دهند و خود را به آنان شبیه نموده و لقب آنان را بر خود می گذارند و سخنانشان را تاویل و توجیه می کنند،بوان که هر کس به ایشان تمایل نشان دهد از ما نیست و ما از او بیزاریم و هر کس آنان را ردّ و انکار کند مانند کسب است که در حضور پیامبر اکرم با کفار جهاد کرده است.۱
آیا شرکت کردن در مجالس و محافل صوفیه و انجام اعمال و گفتن اذکار آنان و حضور در خانقاه آنها چه صورت دارد؟
حضرت آیة الله خامنه ای:
جایز نیست. و کسانی که اوامر و نواهی قرآن کریم را قبول داشته و به امامت ائمه(علیه السلام)معتقدند چه بهتر است که اسم جدا گانه و آداب و رفتار جدا گانه را که لازم نیست بلکه مضرّ است کنار گذاشته و در جماعت عظیم ملت بزرگ و مسلمان خود منسلک باشند.
۱:تحفةالاخبار،ص۲۱.
منبع :مسائل جدید،ص ۱۹
نویسنده:سید محسن محمودی
فرق ضاله
ایجاد مکتب ها و مرام های انحرافی یکی از اهداف شوم قدرت های استکباری بوده ایت. در طی سال های اخیر فرقه های مختلف صوفیه در حال فعالیت گسترده تری گردیده و مراکزی را به عنوان پایگاههای خود بنا می سازند مستدعیست نظر خود را درباره صوفیه و مشارکت و ایجاد بناها و مراکز تبلیغی آنان و شرکت در محافل آنها بیان فرمایید.
حضرت آیة الله سيستاني
اجتناب از حضور در مجامع آنان و دور کردن مردم از آنها لازم است.
حضرت آیة الله تبریزی:
هر مسلمانی که بر خلاف آنچه علمای شیعه در رساله های عملیه فرمودند عمل کند باطل ایت و ترویج و اعانت و شرکت در مجالسی که بر خلاف آنچه علمای سیعه فرمودند تشکیل شود مشروعیت ندارد.
حضرت آیةالله مکارم شیرازی:
تمام فرق صوفیه دارای انحرافاتی هستند و شرکت در فعالیت های آنان و کمک به اهدافشان جایز نیست.
حضرت آیة الله فاضل لنکرانی:
جایز نیست.
حضرت آیة الله صافی گلپایگانی:
صوفیه با فرقه ها و انشعابات بسیاری که دارند اگر چه در انحراف در یک سطح نیستند و بسا که برخی از آنان از ربقهء اسلام شمروه نشوند در مجموع منحرفند و عقاید خاصه ای که دارند غیر اسلامی است بنابر این مشارکت در ایجاد بناها و مراکز تبلیغی آنها و شرکت در محافل آنها خلاف شرع و حرام است.
حضرت آیةالله بهجت:
تحصينعقاید و مواظبت بر احکام شرع ضروری است.
منبع:مسائل جدید ص۲۰،۲۱
نویسنده:سید محسن محمودی
امر به معروف و نهی از منکر
سوره آل عمران،آیه۱۰۴می فرماید:
باید از میان شما،جمعی دعوت به نیکی و امر به معروف و نهی از منکر کنند. و آنها همان رستگارانند.
پیامبر اکرم(صلی آله علیه و اله)فرمودند: خداوند عزوجل مومن ضعیفی را که دین ندارد، دشمن می دارد، عرض شد :یا رسول الله!مومن ضعیفی که دین نداردکیست؟فرمودند: کسی که نهی از منکر نمی کند.۱
آیا امر به معروف و نهی از منکر وظیفه حکومت است یا آحاد مردم؟و توصیه حضرتعالی در این زمینه چیست؟
حضرت آیةالله تبریزی:
امر به معروف و نهی از منکر بر هر مکلفی که واجد الشرایط امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب کفائی است.
حضرت آیة الله صافی گلپایگانی:
امر به معروف و نهی از منکر بر احاد مردم در صورت اجتماع شرایط آن،واجب است ولی باید مراتب آن رعایت شود. مثلا در موردی که اگر لحن ملایم امر و نهی شود موثر باشد برخورو با خشونت جایز نیست. و اگر برخورد با خشونت موثر باشد زدن جایز نیست و باید توجه داشت و در بعضی مراتب آن مانند مجروح نمودن محتاج به اجازخ مجتهد است در این مورد به رساله راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر نوشته حقیر مراجعه نمایید.
حضرت آیة الله بهجت:
با مراعات شرایط آن بر همه واجب است.
حضرت آیة الله سيستاني:
وظیفه همه مسلمانان است که در موارد تحقیق شرائط باید به آن بپردازند ودر روایت است که ترک آن مستوجب تسلط ظالمان بر جامعه است.
حضرت آیةالله فاضل لنکرانی:
امر به معروف و نهی از منکر زبانی بر عهده همه مردم است اما اگر مستلزم عمل و برخورد فیزیکی باشد باید طبق نظر مسئولین ذیربط باشد.
حضرت آیة الله مکارم شیرازی:
امر به معروف و نهی از منکر سه مرحله دارد:اول و دوم مرحله قلب و زبان است؛یعنی متنفر بودن از گناه و علاقه مند بودن به اطاعت و افراد خطاکار را با زبان به ترک خطایشان دعوت نمودن. این دو مرحله وظیفه آحاد مردم است که از طریق صحیح به نصیحت افراد خطاکار بپردازند . مرحله سوم جنبه های عملی است مانند برچیدن مراکز فساد و دستگیر کردن افراد تبهکار و مانند آن. اینها وظیفه حکومت است نه آحاد مردم.
۱:الحکم الزاهره،ص۱۸۲
منبع:مسائل جدید
نویسنده:سید محسن محمودی
حجاب
سوره نور،آیه ۳۱ می فرماید:ای پیامبر به زنان با ایمان بگو:چشم های خود را (از هوس آلود)فرو گیرند،و دامان خویش را حفظ کنند و زینت خود را جز آن مقدار که نمایان است،آشکار ننمایند و اطراف روسری های خود را بر سینه خود افکنند(تا گردن و سینه با آن پوشانده شود)....
حضرت زهرا (سلام الله علیه) فرمودند:بهترین زنان کسانی هستند ،که آنها مردان نا محرم را و نه مردان نا محرم آنها را ببینند.۱
حدود حجاب اسلامی برای بانوان چیست؟برای این منظور پوشیدن لباس بلند و آزاد و شلوار و روسری کفایت می کند و اصولا چه کیفیتی در لباس و پوشش زن در برابر افراد نا محرم باید رعایت شود؟
امام خمینی(ره):
واجب است تمام بدن زن به جز قرص صورت و دستها تا مچ از نا محرم پوشیده شود و لباس مذکور اگر مقدار واجب را بپوشاند مانع ندارد ولی پوشیدن چادر بهتر است واز لباس هایی که توجه نا محرم را جلب کند باید اجتناب شود.
آنها که زنها رو می خواهند ملعبه مردان و ملعبه جوانان فاسد قرار بدهند جنایتکارند. زنها نباید گول بخورند. زن گمان نکند این مقام زن است که بزک کرده بیرون برود،با سرِ باز و لخت،این مقام زن نیست،زن باید شجاع باشد،زن آدم ساز است، زن مربی انسان است.( حضرت امام خمینی قدس سره،صحیفه نور ،ج۱۱،ص۲۵۴)
حجاب بانوان در اسلام یکی از اموری است که از وقتی استعمارگران چشم طمع به کشورهای اسلامی و غصب معادن و منابع طبیعی آنها دوختند، مورد حمله آنها قرار گرفت زیرا چادرو حجاب زنان مسلمان را یکی از عوامل بزرگ برای بقاء استقلال شخصیت اسلامی کل جامعه مسلمانان و حفظ هویت اسلامی آن دیدند و آن را مانع سیاسی و اقتصادی و فرهنگی خود شناختند.
(از پیام حضرت آیه االه گلپایگانی(ره) به گنگره سراسری حجاب)
آیا جنایتی از این بزرگتر نسبت به زن هست که زن را با آرایش،مدوجلوه گری زیور آلات سرگرم کنند و از او به عنوان یک ابزار ووسیله استفاده کنند؟ امروز سر وسینه را از زیور آلات پر کردن و آرایش مد ولباس را بت قرار دادن برای زن انقلابی مسلمان ننگ است. چادر بهتر ین نوع حجاب و نشانه ملی ماست.
( حضرت آیت الله خامنه ای مد ظله)
۱:بحار الانوار،۵۴/۴۳
منبع:مسائل جدید،ص۲۷و ۲۸
نویسنده:سید محسن محمودی
آیا حجاب از ضروریات دین است؟و حکم کسانی که به آن بی اعتنایی می کنند چیست؟
حضرت آیت الله خامنهای:اصل حجاب ضروری دین محسوب است و بی اعتنایی به اصل حجاب و عدم رعایت آن معصیت و گناه است.
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
اصل وجوب حجاب فی الجمله از ضروریات اسلام است و منکر آن مرتد است ولی بی اعتنایی به آن با عدم انکار وجوب آن فسق است.
حضرت آیت الله تبریزی:اصل حجاب برای زنان از ضروریات دین است وحکم کسانیکه به آن بی اعتنایی نمایند حکم بی اعتنایی به سایر تکالیف دینی است.
حضرت آیةالله سیستانی: اصل حجاب از مسلّمات شریعت است و در قرآن آمده است ولی کسانی که توجه به وضوح آن ندارند انکار آنها مستلزم انکار نبوت نیست و بی اعتنایی عملی گناه است.
حضرت آیةالله مکارم شیرازی: آری حجاب از ضروریات دین است ولی انکار آن برای کسانی که از ضروریات بودند آن آگاهی ندارند موجب ارتداد نمی شود.
حضرت آیت الله بهجت:
بی اعتنایی به حجاب گناه است و داشتن حجاب واجب است.
منبع:مسائل جدید،ص۲۹و۳۰
نویسنده :سید محسن محمودی
بد حجابی
آقا رسول الله (صلی الله علیه و آله)فرمودند:
هر مردی که زنش خود را آرایش کند و با آن حالت از منزلش بیرون آید،آن مرد دیّوث می باشد. و اگر کسی چنین مردان را دیوث بنامد،گناهی نکرده است. و نیز زنی که خود را زینت و خوشبو نماید و از خانه اش خارج شود و شوهرش به این کار راضی باشد برای هر قدمی که این زن بر می دارد برای شوهرش خانه ای در جهنم بنا می شود.۱
ونیز فرمودند:(حدیث دوم)
هر زنی که به خداوند سبحان و روز قیامت ایمان دارد،زینتش را برای غیر شوهرش آشکار نمیکند و همچنین موی سر و مچ خود را نمایان نمی سازد،و هر زنی که این کارها را برای غیر شوهرش انجام دهد دین خود را فاسد کرده و خداوند را نسبت به خود خشمگین ساخته است.۲
پوشیدن جوراب نازک و بدن نما برای خانم ها در بیرون از منزل و انظار نامحرمان چه صورت دارد؟و بیرون گذاشتن موهای سر از چادر در مقنعه توسط خانمها در دید نامحرمان چگونه است؟
حضرت آیة الله خامنه اي:
پوشاندن بدن از نامحرمان بر زن واجب است و چنین جوراب هایی برای حجاب شرعی واجب کفایت نمی کند و پوشیدن تمام موی سر در برابر نامحرمان واجب است.
آرایش زنان در خیابان و بیرون گذاشتن مقداری از موها و پوشیدن جوراب بدن نما و لباس های محرک چه صورت دارد؟
حضرت آیةالله فاضل لنکرانی: حرام است.
حضرت آیة الله بهجت:حرام است.
حضرت آیة الله صافی گلپایگانی:حرام است.
حضرت آیةالله مکارم شیرازی: بدون شک جایز نیست.
حضرت آیةالله تبریزی: جایز نیست.
حضرت آیة الله سیستانی: جایز نیست.
۱:بحار الانوار،۱۰۳/۲۴۹- بهشت جوانان،۴۳۱
۲:مستدرک الوسائل،۱۴/۲۴۲-بهشت جوانان،۲۲۰
منبع:مسائل جدید،ص۳۱و۳۲
نویسنده:سید محسن محمودی
پوشش چادر مشکی
امّ سلمه یکی از زنان بزرگوار پیامبر(صلی الله علیه وآله)می گوید:
هنگامی که آیه حجاب نازل شد،زنان انصار از منزل بیرون آمدند در حالی که عبا(و چادر)مشکی بر سر داشتند.۱
عده ای همراه با تبلیغات فرهنگی دشمن در روزنامه ها و سخنرانی هایشان می گویند چادر مشکی برای بانوان مکروه است و باید پوشش جدید مانند مانتو و کت دامن با رنگ های متنوع جایگزین چادر مشکی شود. آیا چنین حرف و اقدامی صحیح است یا نه؟ خواهشمند است نظر شریفتان را مرقوم فرمایید.
حضرت آیةالله خامنه ای:
این صحبت صحیح نیست، و بهترین حجاب پوشش چادر است، و چادر سیاه هم بی اشکال است و کراهت ندارد.
حضرت آیةالله تبریزی:
زن باید بدن خود را در غیر وجه و کفین، از نامحرم بپوشاند و نیز باید زینت خود را بپوشاند و لباسی که زینت حساب می شود باید آن را هم بپوشاند،و با چادر بهتر می تواند بدن و زینت را بپوشاند و چادر سیاه مثل عبای سیاه کراهت ندارد.
حضرت آیةالله بهجت: این اقدام باطل است.
حضرت آیةالله صافی گلپایگانی:
نظر مذکور صحیح نیست و مفاسد بسیار دارد.متاسفانه در این زمان عده ای اصرار بر آشکار شدن مفاتن زن و خروج او از ستر وعفاف که حافظ شخصیت و ارزش و متانت اوست دارند مع الاسف می خواهند این امر را اسلامی جلوه دهند در حالیکه اسلامی نیست.
حضرت آیة الله فاضل لنکرانی:
چادر مشکی بهترین نوع حجاب است و پوشیدن لباس هایی که جلب توجه کند حرام است.
حضرت آیة الله مکارم شیرازی:
با توجه به اینکه در حال حاضر رنگ مشکی برای حفظ پوشش زنان بهتر است کراهت آن ثابت نیست.
۱:الدّر المنثور۲۰۴/۵-بهشت جوانان،۲۱۴.
منبع:مسائل جدید،ص۳۶و ۳۵
نویسنده:سید محسن محمودی
حجاب برتر
حضرت آیةالله خامنه ای:
چادر برترین نوع حجاب و نشانه ملی ماست.
امروز یک حرکت خرنده ای بر علیه چادر که یک حجاب ملی و سنتی است آغاز گردیده است،خواهشمندیم نظر مبارک را در این مورد مرقوم فرمایید.
حضرت آیةالله فاضل لنکرانی:سزاوار است خانمها از چادر استفاده کنند چون چادر در کشور اسلامی ایران از مظاهر و شعائر اسلام می باشد و با حفظ این شعار سعی کنند بانوان محترم حرکت مورد سوال را خنثی کنند.
حضرت آیةالله صافی گلپایگانی:
چادر بهترین پوشش برای خانمها است، چون تمامی مفاتن بدن را می پوشاند. خانم های مسلمان باید آداب و سنن اسلامی را در لباس پوشیدن مراعات کنند و از تجدّد گرایی مضرّ پرهیز کنند.
حضرت آیةالله بهجت:
چادر حجاب پسندیده است.
حضرت آیةالله سیستانی:
چادر حجاب بهتر است و سزاوار نیست زن های مومن بدون چادر خارج شوند.
حضرت آیةالله مکارم شیرازی:
حجاب یکی از قوانین مسلّم اسلام است و اساس آن پوشاندن بدن و موها غیر از صورت و دست ها تا مچ است ولی بی شک چادر حجاب برتر است.
حضرت آیةالله تبریزی:
پو شیدن بدن بر زن واجب و بهترین نوع پوشش واجب،همان چادر مشکی است که زنهای مومنه خود را با آن می پوشانند.
منبع:مسائل جدید،ص۳۷و۳۸
نویسنده:سید محسن محمودی
🌸🍃🌺🌸🍃🌺🌸🍃🌺🌸🍃🌺
سلام علیکم ورحمت الله...
انشاالله... امروزتان بهترازدیروزتان قراربگیرد
باسلام به ملائکین مقرب خداوندمتعال
این پیام هرروزصبح تکرارمیشود
از عالمی شنیده شده هر روز بهتره صبحها باشه به چهار ملک مقرب خدا سلام بدیم که توی زندگیمون اثر مطلوب و مثبت داره 👇👇👇👇👇
السلام علیک یا حضرت جبرئیل علیه السلام
السلام علیک یا حضرت میکائیل علیه السلام
السلام علیک یا حضرت اسرافیل علیه السلام
السلام علیک یاحضرت عزرائیل علیه السلام
و صلواتی هدیه بفرستیم برای مقربین خداوندمتعال خیلی تو زندگیمون اثر مثبت داره👆👆👆👆
🌸🍃🌺🌸🍃🌺🌸🍃🌺🌸🍃🌺
خرید و فروش نشریات و روزنامه های منحرف
خرید و فروش برخی از روزنامه ها و مجلاتی که با استفاده از آزادی موجود در جمهوری اسلامی برخی از احکام اسلام را زیر سوال برده و یا به مقدسات انقلاب اسلامی جسارت کرده و یا بی بندوباری و فساد را ترویج می نمایند چه صورت دارد؟
حضرت آیةالله فاضل لنکرانی:
در این گونه موارد از خرید آنها اجتناب کنید تا هم خود شما آلوده نشوید و هم آن نشریات تقویت نشوند.
حضرت آیة الله بهجت:با علم به مذکورات خریداری و ترویج نشود.
حضرت آیةالله صافي گلپایگانی:اشکال ندارد.
حضرت آیةالله تبریزی:
کتب و روزنامه ها و مجلّاتی که مشتمل بر مطلب باطل است و عقاید اسلامی مردم را سست می کند یا امنیت کشور را به خطر می اندارد و یا موجب ترویج فساد در جامعه و اختلال نظام می شود،طبع و نشر و خرید و فروش آنها جایز نیست و ثمن آن برای فروشنده سُحت است.
حضرت آیةالله مکارم شیرازی: جایز نیست و در واقع کمک به نشر فساد است.
منبع:مسائل جدید ،جلد۱،ص۳۹و۴۰
نویسنده:سید محسن محمودی
مدایح اهل بیت(علیه السلام)
برخی از ذاکرین در مدایح اهل بیت علیهم السلام تعبیراتی مانند(مست مستم من،هرچه باداباو،علی پرستم من، همچون زهرا مادرت،از همه خوشگلتری،یا اباصالح بیا)را بکار می برند که به نظر می رسد با شان اهل بیت(علیه السلام) منافات دارد. آیا به کار بردن این گونه الفاظ چه صورت دارد؟؟
حضرت آیة الله خامنه ای:معلوم نیست ظاهر این الفاظ مرادشان باشد ودر هر صورت الفاظ خوب و اشعار بهتر فراوان است آنها را بخوانند.
حضرت آیة الله فاضل لنکرانی:
نباید مسائلی که خلاف شان ائمه اطهار (علیه السلام)است و موجب هتک حرمت آنها می شود بیان شود.
حضرت آیةالله تبریزی:
بکار برون تعبیراتی که در بین مردم سبک محسوب می شود در مورد ائمه معصومین علیهم السلام اشکال دارد.
حضرت آیةالله صافی گلپایگانی:
باید در مدایح اهل بیت علیهم السلام از بهترین و رساترین مدایح که مشتمل بر مضامین صحیح و اقتباس از آیات و احادیث و نکات شعری ادیبانه و دور از غلّو است استفاده شود.
حضرت آیةالله بهجت:
البته با الفاظی که در شآن آن بزرگواران نیست نباید مدح کنند و الفاظ مناسبتر فراوان است.
حضرت آیةالله مکارم شیرازی:
این گونه تعبیرات مناسب نیست.
منبع:مسائل جدید،ص۴۱و ۴۲
نویسنده:سید محسن محمودی
مجسمه سازی
ساختن مجسمه ذی روح و آموزش و نصب آن در میادین و مراکز عمومی چه صورت دارد؟
حضرت آیة الله خامنه ای:
به نظر شریف امام راحل(قدس سره الشریف) ساختن مجسمه تام ذی روح حرام است ولی خریدو فروش و نگهداری آن اشکال ندارد.
حضرت آیةالله فاضل لنکرانی:
ساختن آن حرام است ولی نصب و نگهداری آن مانعی ندارد.
حضرت آیت الله بهجت:
ساختن مجسمه کامل و آموزش و نصب آن حرام است ولی نگهداری مجسمه مانعی ندارد اگر برای غایات غیر محرمه باشد.
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
ساختن مجسمه ذی روح از انسان و غیر انسان و شغل و کسب مجسمه سازی و گرفتن اجرت برای ساختن آن حرام است و نصب آن در میادین و مراکز دیگر خلاف شئون و شخصیت اسلامی جامعه و سیره مسلمین است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله شیخ جواد تبریزی:
ساختن مجسمه تام ذی روح نزد مشهور حرام است و تعلیم آن چنانچه موقوف به ساختن بشود حرام است و اما نگاه داشتن بعد از ساختن مکروه میباشد.
حضرت آیت الله سیستانی:
ساختن آن به احتیاط واجب جایز نیست. ولی نصب آن فی حد ذاته اشکال ندارد.
منبع: مسائل جدید
نویسنده: سید محسن محمودی
ربا خواری
خداوند ربا را نابود می کند و صدقات را افزایش می دهد. و خداوند هیچ انسان ناسپاس گنهکاری را دوست نمی دارد.۱
کسی که ربا خواری کند،خداوند شکمش را بقدر آن از آتش جهنم پر می کند.۲
ربا خواری یک حرکت شومی است که توسط برخی از ثروتمندان بدان دامن زده می شود مستدعیست در این خصوص ما را راهنمایی فرمایید.
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
حرمت ربا برای کسی مخفی نیست.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی:
ربا مطلقا حرام است.
حضرت آیت الله بهجت:
حرام است.
حضرت آیت الله تبریزی:
ربا خواری از گناهان کبیره است ووظیفه شما نهی از منکر است،البته باید موارد ربا را تشخیص داد زیرا بعضی از عامه مردم مواردی را ربا می دانند در حالی که شرعا ربا نیست مثل اینکه کسب جنس را نسیه گران تر بفروشد از قیمت نقد،یا چک مدت دار را در واقع سند بدهکاری کسب است به کمتر از مبلغ چک خریداری نماید.
حضرت آیت الله سیستانی:
ربا خواری به هر صورت که باشد کبیره و مستوجب عقاب دنیوی و اخروی است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
ربا خواری از بزرگترین گناهان کبیره است و ندمّتی که درباره ربا خواران در قرآن مجید و روایات وارد شده،درباره کمتر گناهی دیده می شود.
۱:سوره بقره،آیه ۲۷۶
۲:الحکم الزاهره،ص۳۳۸-بحار الانوار ،۳۶۴/۷۶
منبع:مسائل جدید
نویسنده:سید محسن محمودی
فرق غنا و موسیقی
مومنان کسانی هستند که از هر گونه لغو و سخن بیهوده دوری می کنند.یکی از مصادیق لغو ،غنا وآلات لهو می باشد.۱
امام صادق(علیه السلام)فرمود:
وقتی آدم (علیه سلام)رحلت نمود،ابلیس و قابیل با رحلت او خوشحال شدند. آن دو در اجتماع شرکت جستند و به نشانه شادی برای مرگ آدم از تنبورهاو وسائل لهو (موسیقی)استفاده کردند. پس هر کس در روی زمین از این وسائل لذت می برد از پیروان راه ابلیس می باشد.۲
پیامبر اسلام(ص)فرمود:
فرشتگان به خانه ای که شراب و وسایل موسیقی و قمار (مثل تنبور و نرد)در آن باشد وارد نمی شوند و دعای اهل خانه مستجاب نمی شود،خیر و برکت هم از آنجا می رود.۳
با توجه به ترویج موسیقی از طرف بعضی مراکز فرهنگی،برخی می گویند:غنا حرام است و موسیقی اشکال ندارد،لطفا فرق بین غنا و موسیقی را بیان فرمایید. و برخی می گویند:موسیقی اصیل و سنتی اشکال ندارد لطفا نظرتان را بفرمایید.
حضرت آیت الله خامنه ای:
غنا خوانندگی مطرب و ملهی متناسب با مجالس عیش و نوش است و موسیقی نوازندگی با همان اوصاف است و در حکم با هم فرقی ندارند و هر دو حرام است.
حضرت آیت الله تبریزی:
غنا(آوازه خوانی مناسب مجالس خوشگذرانی که در مضمون باطل باشد)و گوش دادن به آن حرام است و بنابر احتیاط واجب باید از مطلق خواندنی که با ترجیع صوت (چهچهه) است ولو در مضمون باطل نباشد اجتناب نمود و نیز موسیقی لهوی(نواختن با آلات مخصوصه که مناسب خوشگذرانی باشد)و گوش دادن به آن حرام است. موسیقی ای که مناسب خوشگذرانی باشد حرام است و بین انواع آن فرقی نیست چه سنتی باشد یا غیر آن.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی:
غنا آوازی است که در آن صدا را در گلو می گردانند که به زبان عرفی چهچهه می گویند و طرب انگیز هم باشد و مناسب مجالس لهو و لعب هم باشد که این حرام است و موسیقی به یک تعریف،ترکیب اصوات است به نحوی که خوش آیند باشد. لذا اگر مناسب مجالس لهو و لعب باشد حرام است.(جامع المسائل)
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
کلیه صداها و آهنگ های مناسب مجالس لهو و فساد ،حرام است و تشخیص آن با مراجعه به اهل عرف خواهد بود.
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
غنا عبارت از آوازی است که مشتمل بر ترجیع و صوت و طرب انگیز و مناسب با مجالس طرب باشد و موسیقی گاه بر غنا و گاه بر آلات مختلف موسیقی مانند تار،سنتور ،دف و غیره اطلاق می شود.
موسیقی را اگر به همان معنای غنا و آواز ها و سازها و بکار گرفتن آنهاو بدانیم، فرا گرفتن موسیقی که از قدیم الایام
بین اهل لهو و بزم متداول بود و در کشور ها و مناطق مختلف انواعی از آن بکار برده می شده و می شود همه حرام است.(جامع الاحکام).
۱:تفسیر نورالثقلین،۵۳۹/۳
۲: وسایل الشیعه،۲۳۱/۱۲-بهشت جوانان،۳۳۴.
۳:وسایل الشیعه،۲۳۵/۱۲.
نگاه به زیور آلات
حکم نگاه به زیور آلات زن نا محرم از روی لباس چیست؟
آیات عظام امام، خامنه ای،فاضل و نوری:بنابر احتیاط واجب نگاه به آنها جایز نیست.۱
آیات عظام بهجت،تبریزی،خامنه ای،صافی،مکارم ووحید:نگاه به آنها جایز نیست.۲
آیة الله سیستانی: نگاه به گردنبند و مانند آنها جایز نیست؛ولی نگاه به النگو و دستبند آنان-بدون قصد لذت-اشکال ندارد.۳
۱:امام،نوری،وفاضل،تعلیقات علی العروة،(الستر)م۱و خامنه ای،سایت،نگاه،
۲:مکارم،تعلیقات علی العروة،(الستر)،م١؛تبریزی،صراط النجاة،ج۱،س۸۸۴؛خامنه ای استفتاء،س۴۷۷ودفتر :بهجت،صاف ووحید.
۳:سیستانی،تعلیقات علی العروة،الستر،م۱.
منبع:احکام نگاه و پوشش
نویسنده:سید مجتبی حسینی
تکثیر برگه های نقل خواب
برگه هایی با نقل خواب از برخی افراد توزیع می شود و در آنها ذکر می شود چند بار از روی آنها نوشته یا تکثیر گردد و الا حادثه بدی اتفاق خواهد افتاد،آیا بی اعتنایی به آنها چه صورت دارد؟
حضرت آیت الله خامنه ای:
این نوشته ها هیچ اعتباری ندارد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
این خواب نامه ها که از قدیم الایام مرسوم بوده اعتباری ندارد و نباید به آن ترتیب اثر داد.
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
این کار سابقه دار و دروغ است ،نه تکثیر کنید و نه آن را به کسی بدهید بلکه از ببن ببرید.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی:
مانعی ندارد،این اوراق اعتباری ندارد.
حضرت آیت الله تبریزی:
برگه های مزبور اعتبار شرعی ندارد.
حضرت آیت الله سیستانی:
اینها خرافات است،اعتنا نکنید.
حضرت آیت الله بهجت:
بی اثر است.
منبع:مسائل جدید جلد۳
نویسنده:سید محسن محمودی
رفت و امد و معاشرت با خانواده های لاابالی
از آقا رسول الله(صلی الله علیه و آله) سوال شد که بهترین همنشینان کیست؟آن حضرت فرمودند:آن کس که دیدنش شما را به یاد خدا بیندازد و گفتارش بر دانشتان بیفزاید و رفتارش شما را به یاد آخرت بیندازد.۱
معاشرت و رفت و آمد خانوادگی با خانواده های لا ابالی،معتاد و غیر مقید به محرم و نامحرم با توجه به اثرات منفی آن بر روی فرزندان چه صورت دارد؟
حضرت آیت الله خامنهای :
رفت و آمد خانوادگی با افراد مذکور اگر مستلزم حرام یا همراه با خطر معتاد شدن فرزندان باشد جایز نیست.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی:
اگر مفسده داشته باشد جایز نیست.
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
معاشرت با آنها آثار منفی دارد و چه بسا علاوه بر تاثیر اخلاق و رفتار آنها در بچه ها در بزرگترها هم موثر باشد ولی برای کسی که نهی از منکر بتواند انجام دهد و آنها را راهنمایی نماید اشکال ندارد بلکه مستحسن است.
حضرت آیت الله تبریزی:
مخالطه زن و مرد نامحرم و پسر و دختر بالغ نامحرم جایز نیست و معرض نشر فساد است و شارع حرام کرده است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
در فرض سوال جایز نیست.
حضرت آیت الله بهجت:
اگر موثر در آنها نیستند بلکه متاثر از آنها می شوید نباید با آنها معاشرت و رفت و آمد کنید.
حضرت آیت الله سیستانی:
بهتر است ترک شود مگر اینکه امید به تاثیر در آنها و هدایت آنها باشد.
۱:جاذبه و دافعه علی(علیه السلام)،ص۶۹.
منبع:مسائل جدید جلد۳،ص۲۱۹و۲۲۰
نویسنده:سید محسن محمودی
بازی های قمار گونه
ای کسانی که ایمان آوردید،شراب قمار و بت پرستی پلید واز اعمال شیطان است،از آن دوری کنید تا رستگار شوید. شیطان می خواهد به وسیله شراب و قمار میان شما عداوت برانگیزد و شما را از ذکر خدا باز دارد.۱
بازیهایی رایج گردیده که فرد سکه پولی را در دستگاه قرار می دهد،ممکن است چیزی برنده شود یا نشود،آیا به این بازیها قمار صدق میکند؟و شرعا این بازیها چگونه است؟چون در اکثر پارکها،فروشگاهها و مکانهای عمومی رایج گردیده است.
حضرت آیت الله خامنه ای:
جایز نیست.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی:
بلی،حرام است.
حضرت آیت الله تبریزی:
قمار است و بازی با آن جایز نیست.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
این کار نوعی قمار محسوب می شود و جایز نیست.
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
مفروض سوال شبه قمار و اکل مال به باطل است و جایز نیست.
حضرت آیت الله بهجت:
اشکال دارد.
حضرت آیت الله سیستانی:
قمار است.
۱:سوره مائده آیه،۹۰
منبع: مسائل جدید،جلد۳،ص ،۲۲۱و۲۲۲
نویسنده:سید محسن محمودی