May 11
#معرفی_کتاب:
عنوان: #الشافی_فی_الإمامة و ابطال حجج العامة،
نویسنده: مرحوم #سید_مرتضی علم الهدی (۳۵۵ق ـ۴۳۶ ق).
چکیده: #الشافی_فی_الامامة، کتابی کلامی است که در پاسخ به شبهات #قاضی_عبدالجبار معتزلی در باب #امامت نوشته شده.
مرحوم #شیخ_طوسی در تلخیص این کتاب: «تلخیص الشافی»، ابوالحسین بصری در نقض بر آن: «نقض الشافی» و ابویعلی سلار بن عبد العزیز در نقض بر این، کتاب: «النقض علی النقض» را تألیف نمودهاند که همه آنها در حال حیات سید مرتضی بوده است.
سيد بهاءالدين مختاري(۱۰۸۰-۱۱۳۱ ق) نیز دو تلخیص از کتاب #الشافی ارائه میدهد که دومی از اولی خلاصه تر است و بدون نقل قول از عبدالجبار معتزلی و سید مرتضی، به بیان اصل مطلب میپردازد: «ارتشاف الصافي من سلاف الشافي» و «صفوة الصافي من رغوة الشافي» عنوان آن دو تلخیص است.
مرحوم #سید_مرتضی، اشکالات و نقضهایی را که قاضی عبدالجبار معتزلی، در کتاب «المغنی فی ابواب التوحید و العدل» و در جلد بیستم آن، بر عقیدۀ #امامیه، در باب #امامت وارد کرده را در «الشافی»، پاسخ گفته است.
وی، به صورت گزینشی، به اشکالات و ردیههای قاضی، در مباحث #امامت عامّه و خاصّه پاسخ داده، اما عناوین و موضوعاتی که برای پاسخگویی انتخاب نموده و نیز حجم کمّی کتاب، گواهی بر اهتمام او، بر جامع و مانع نمودن کتابش در تمام مباحث #امامت، اعم از امامت عامّه و خاصّه دارد.
این کتاب مشتمل بر مباحثی همچون:
تحقیق در آنچه صاحب المغنی، پیرامون وجوب امامت ذکر کرده،
نقد آنچه قاضی، در رد وجوب نص، از جهت عقل، برآن استناد کرده،
ردیه هایی بر سخنان و اعتقادات قاضی در مباحث مختلف امامت
و نقد سخن قاضی، در مورد کسی که اختیار (انتخاب امام) را، بیاعتبار میداند،
است. سید مرتضی در این کتاب علاوه بر مباحث کلامی، بحثهای رجالی نیز دارد، وی در این کتاب بارها به #الامامه ابن راوندی استناد میکند و به دفاع از او میپردازد.
@Bonyad_Emamat
#معرفی_کتاب: #جلاءالعیون
نویسنده: علامه محمد باقر #مجلسی
🔷چکیده:
کتاب ارزشمند #جلاء_العیون یکی از تألیفات محدث و عالم بزرگ علامه محمد باقر #مجلسی است. در این کتاب همانگونه که در مقدمه آمده مولف تلاش کرده تا با هدف آشنا نمودن عموم مردم با ولادت, حوادث مهم دوران حیات و شهادت حضرت رسول معظم اسلام صلی الله علیه و آله و خاندان گرانقدر ایشان تهیه و تنظیم گردد.
گرچه از زمان نگارش این کتاب بیش از ۴ قرن میگذرد؛ اما سبک نگارش آن خالی از اصطلاحات مغلق علمی و نثر سنگین و پر تکلف آن زمان میباشد و همانگونه که خود مولف اشاره میکند در نگارش #جلاء_العیون تا حد امکان به روایات معتبره اکتفا شده و از استعارات گوناگون در نگارش متن استفاده نشده است و حاصل آنکه گرچه زبان کتاب اندکی با زبان نگارشی مورد استفاده روز فاصله دارد اما بخوبی قابل فهم میباشد.
این کتاب پس از نگارش آثار مهم حضرت علامه از جمله #بحار_الانوار و حیاه القلوب به رشته تحریر در آمده؛ از این رو نویسنده در زمان نگارش این اثر در اوج تسلط به روایات و علوم حدیث بوده است. روش ایشان در مورد احادیثی که علیرغم صحت سند، متن آن با سایر احادیث همخوانی کمتری دارد, این است که آن حدیث را مورد بحث قرار داده و جوانب آن را روشنتر مینماید.
@Bonyad_Emamat