مباهله
در سورۀ آلعمران، آیۀ 61 میخوانیم:
فَمَنْ حَاجَّكَ فيهِ مِنْ بَعْدِ ما جاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَكُمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَكُمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكاذِبينَ
پس هر كس درباره عيسى، پس از علمى كه براى تو حاصل شده است، با تو محاجّه كرد، بگو: بياييد تا پسرانمان و پسرانتان، و زنانمان و زنانتان، و خودهايمان و خودهايتان را فرا خوانيم، سپس مباهله كنيم و لعنت خدا را بر دروغگويان قرار دهيم.
🔘 معنای مباهله
«مباهله» یعنی ابتهالِ دوسویه و «ابتهال» یعنی اصرار و جدیت در دعا و لعن. «نَبتَهِل» یعنی با اصرارِ از خدا، طرف دروغگو را دچار لعنت الهی کنیم تا حق روشن شود.
🔘 داستان مباهله
منظور، رخدادی است که در آن پیامبر خدا(ص) به دستور الهی(آلعمران:61) علیبنابیطالب، فاطمه دخترش، حسن و حسین علیهمالسلام را به رویارویی با مسیحیان نَجران بُرد تا با مباهله، رسوا شود هر آن که در او غَش باشد.
🔘 مباهله، سند امامت و فضیلت عترت بر امت
این آیه و آن واقعه به دلایل و شواهد زیر، سندی جاودان برای اثبات برتری اهلبیت(ع) شدند:
1️⃣ چون مباهله از سوی پیغمبر(ص) برای اثبات درستی ادعای رسالت بود بنابراین، شرکتکنندگان در مباهله، نه از برای نمونه؛ بلکه شرکای رسول خدا(ص) در این ادعا بودند. زیرا در آیه، «الکاذبین» آمده است؛ تماشاچی نه صادق است نه کاذب؛ بلکه این مدعی است که یا صادق است یا کاذب (آیتالله جوادی آملی، درس تفسیر، 5 مهر 1395)
2️⃣ پیامبر(ص) در فراخواندنِ سه جمعِ (انفس، نساء و ابناء)، که در زبان عربی دستکم، نُه نفر خواهد شد تنها پنج تَن را به میدان آورد و نه بیشتر؛ این یعنی در آن مقطع، دعوِی رسالت بر این پنج، استوار بود.
3️⃣ خدا در این آیه، علیبنابیطالب(ع) را نفْس(خود، همتا و همردیف) پیغمبر(ص) نامید و حضرتش به این معنا تصریح کرد: لأبعثن إليهم رجلا كنفسي يعنی علیبنأبیطالب (عیون أخبار الرضا ع، 1/232).
4️⃣ این واقعه، کمتر از غدیر نیست. وقتی مأمون از امام رضا(ع) دلیل خلافت بلافصل جدش علیبنابیطالب(ع) را پرسید، امام «به او» نفرمود غدیر؛ بلکه فوراً فرمود: «انفسنا» (طرائف المقال،2/302) یعنی این آیه را به عنوان دلیلی بر خلافت بلافصلِ حضرت، ارائه کرد.
5️⃣ آنگاه که مأمون از امام رضا(ع) میخواهد که برتری عترت بر امت را از کتاب خدا ثابت کند یکی از آیاتی که حضرت به آن استناد میکند همین آیه مباهله است (عیون اخبار الرضا ع،2/ 230تا231).
🔘 سالروز مباهله
دانشمندان در روز و تاریخ این رخداد همنظر نیستند. مرحوم علامه مجلسی با یادکرد از این اختلاف نظر، خود 24 ذیحجه را اشهر میداند (زادالمعاد، ص217) و شیخ عباس(ره) هم در مفاتیح همین را میگوید؛ اما شیخ طوسی(ره)، روز 25 ذیحجه را برگزیده و آن را اظهر میداند(مصباح المتهجد، 2/759).
🔘 سه نکته پایانی
🔸 دربارۀ این آیه و پیامهای آن، شیخ مفید(ره) در الفصول المختارة (ص38) علامه مجلسی در زادالمعاد (ص218) و علامه طباطبایی(ره) در المیزان (ترجمه،3/363) سخنانی دارند عمیق و خواندنی.
🔸 بابی در کافی ج2، ص513 به نام باب المباهلة با پنج روایت وجود دارد. از این روایات به دست میآید که مباهله روشی برای مبارزه با خصم است که تا قیامت کارآیی دارد.
🔸 این روز در روایات ما به بزرگی یادشده و آدابی دارد (مصباح المتهجد، 2/764) پس شایسته است ساده از کنارش نگذریم.
#مباهله #آلعمران61
🆔 https://eitaa.com/joinchat/476774485Cbca8965924
غدیر.pdf
6.55M
نوشتهایی ارزشمند دربارۀ سند و معنای حدیث غدیر از دانشمند محترم حضرت آیتالله جعفر سبحانی
7.37M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
از غریب ترین ایام ما همین موضوع مباهله است مباهله از واجبات رکنی است
💠امام علی(ع) فرمود:لما نزلت هذه الایة «قل تعالوا ندع ابنائنا و ابنائکم...» اخذ بید علی و فاطمه و ابنیهما (ع)، فقال رجل من النصاری (الیهود):لاتفعلوا فتحیبکم عنت...؛
(تفسیر العیاشی، ج 1، ص 177، ح 58)
هنگامی که آیه مباهله نازل شد، پیامبر(ص) دست علی، فاطمه و دو پسر او(ع) را گرفت و برای مباهله آمد. که در این هنگام مردی از مسیحیان ( و یا مردی از یهود) گفت:(با اینها مباهله) نکنید که به مشقت گرفتار می شوید.
🔰 https://eitaa.com/joinchat/476774485Cbca8965924
هدایت شده از شبکه امامت استان همدان
#مسابقه #مسابقه
شبکه امامت استان همدان برگزار میکند
📍به مناسبت سالروز اقامه اولین نماز جمعه در ایران
#مسابقه_کتابخوانی در این رابطه برگزار میشود
📌زمان ۵ مرداد ماه
📌جوایز 10 هدیه 100 هزار تومانی 🎁🎁🎁
📌جهت آمادگی در مسابقه جزوه کم حجم پی دی اف را مطالعه فرمایید
📌سوالات در روز آزمون بارگزاری میشود
https://eitaa.com/joinchat/4076929080Ca1179ef431
شرکت برای عموم آزاد است
🔰#مباهله، سند حقانیت #اهل_بیت علیهم السلام.
( ۲۴ ذی الحجه سالروز مباهله )
🔸فَمَنْ حَاجَّکَ فِیهِ مِنْ بَعْدِ ما جاءَکَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَکُمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَکُمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْکاذِبِینَ.
آل عمران: آیه ۶۱
🔸(هر گاه بعد از علم و دانشى که (در باره مسیح) به تو رسیده،[باز] کسانى با تو به محاجه و ستیز برخیزند، به آنها بگو:” بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را، ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را، ما نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود، آن گاه مباهله کنیم، و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم.
🔸شان نزول: گفته اند که این آیه و آیات قبل از آن در باره هیات نجرانى مرکب از عاقب و سید و گروهى که با آنها بودند نازل شده است، آنها خدمت پیامبر رسیدند و عرض کردند: آیا هرگز دیدهاى فرزندى بدون پدر متولد شود، در این هنگام آیه” إِنَّ مَثَلَ عِیسى عِنْدَ اللَّهِ …” نازل شد و هنگامى که #پیامبر صلیالله علیه و آله و سلّم آنها را به مباهله دعوت کرد، آنها تا فرداى آن روز از حضرتش مهلت خواستند و پس از مراجعه، به شخصیتهاى نجران، (روحانى بزرگشان) اسقف به آنها گفت:
” شما فردا به محمد نگاه کنید، اگر با فرزندان و خانوادهاش براى مباهله آمد، از مباهله با او بترسید، و اگر با یارانش آمد با او مباهله کنید، زیرا چیزى در بساط ندارد، فردا که شد پیامبر آمد در حالى که دست على بن ابى طالب را گرفته بود و حسن و حسین در پیش روى او راه مىرفتند و فاطمه پشت سرش بود.
🔸نصارى نیز بیرون آمدند در حالى که اسقف آنها پیشاپیش شان بود، هنگامى که نگاه کرد پیامبر با آن چند نفر آمدند، در باره آنها سؤال کرد، به او گفتند:
🔸این پسر عمو و داماد او و محبوبترین خلق خدا نزد او است و این دو پسر، فرزندان دختر او از #على هستند و آن بانوى جوان دخترش #فاطمه است که عزیزترین مردم نزد او، و نزدیکترین افراد به قلب او است …
🔸سید به اسقف گفت:” براى مباهله قدم پیش گذار”. گفت: نه، من مردى را مىبینم که نسبت به مباهله با کمال جرأت اقدام مىکند و من مىترسم راستگو باشد، و اگر راستگو باشد، به خدا یک سال بر ما نمىگذرد در حالى که در تمام دنیا یک نصرانى که آب بنوشد وجود نداشته باشد.
🔸اسقف به پیامبر اسلام عرض کرد:” اى ابوالقاسم! ما با تو مباهله نمىکنیم بلکه مصالحه مىکنیم، با ما مصالحه کن، پیامبر با آنها مصالحه کرد که دو هزار حله ( قواره پارچه خوب لباس) که حداقل قیمت هر حلهاى چهل درهم باشد، و عاریت دادن سى دست زره، و سى شاخه نیزه، و سى رأس اسب، در صورتى که در سرزمین یمن، توطئهاى براى مسلمانان رخ دهد، و پیامبر ضامن این عاریتها خواهد بود، تا آن را بازگرداند و عهد نامهاى در این زمینه نوشته شد.
🔸و در روایتى آمده است اسقف مسیحیان به آنها گفت:” من صورتهایى را مىبینم که اگر از خداوند تقاضا کنند کوهها را از جا برکند چنین خواهد کرد، هرگز با آنها مباهله نکنید که هلاک خواهید شد و یک نصرانى تا روز قیامت بر صفحه زمین نخواهد ماند.
📚منبع: تفسیر نمونه، جلد ۲، صفحه ۵۸۰
💠 #منبرک
🆔 https://eitaa.com/joinchat/476774485Cbca8965924