مصرف گرایی در ایران
آغاز #مصرف_گرایی به عنوان یک پدیده مدرن در ایران را میتوان از دوره قاجار ریشه یابی و تا عصر حاضر ردیابی کرد. که در سال های بعد از ۱۳۹۰ شمسی به دلیل ظهور شبکه های اجتماعی ده ها برابر شده است…
به همین دلیل باید ریشه تفکر مصرف گرایی را در مدرنیته (نوگرایی) جستوجو کرد.
آثار منفی این پدیده مصرف گرایی به آثار اقتصادی اتلاف منابع و منحرف کردن منابع از ظرفیت های تولیدی محدود نمیشود بلکه عوارض اجتماعی، فرهنگی و سیاسی گستردهای برای جوامع بشری و به ویژه برای جوامع در حال توسعه نظیر ایران داشته است که بدون تردید یکی از عوامل عدم رشد این جوامع است.
در جامعه #ایران پس از انقلاب به رغم ماهیت و جهتگیری معنوی انقلاب، به علل مختلف ارزشهای مادی رواج یافت و ارزشهای معنوی را تحتالشعاع خود قرار داد تا جایی که رهبر معظم انقلاب لازم دیدند با توجه به خطری که جامعه را تهدید میکند سال ۱۳۸۸ را سال اصلاح الگوی مصرف نامگذاری نمایند.
@bonyana
⬇️
تاثیرات مصرف گرایی
#مصرف_گرایی ۲ لبه دارد!
یک لبهی تیز که عبارتست از واردات بیرویه کالاهای مصرفی و غیرضروری که ضمن تغییر ذائقه و فرهنگ مردم، به نابودی اقتصاد کشور منجر میشود.
دیگری لبه کند آن که افزایش تولیدات داخلی، شکوفایی بخشهای مختلف تولید، بهبود وضعیت اشتغال، از بین رفتن معضل همیشگی اقتصاد ایران یعنی تورم (بهبود وضعیت عرضه در ایران که به اعتقاد بسیاری از اقتصاددانان عامل اصلی رفع تورم است)، قطع وابستگی به درآمدهای نفتی و… را همراه خواهد داشت.
مصرف گرایی در کشورهای در حال توسعه تبدیل به آسیب اجتماعی جدی شده است که نیاز به شناخت علمی و سپس اساسی دارد.
مصرف گرایی پدیدهای جهانی است و درمان آن باید در دو بعد داخلی و بینالمللی صورت گیرد.
مصرف گرایی در هر جامعه را باید در یک محیط وسیعتر اجتماعی در نظر گرفت زیرا امروزه تولید و سیستم توزیع جهانی متصل است.
@bonyana
⬇️
راهکارها مقابله با مصرف گرایی
اگرچه اکثر عوامل #مصرف_گرایی در جوامع بشری یکسان است اما برای جلوگیری از مصرف بیرویه و اسراف و اصلاح الگوی مصرف کشورمان نیاز داریم که این موضوع در خصوص جامعه خودمان بررسی شود و برای اصلاح آن برنامهریزی شود.
گام نخست در اصلاح الگوی مصرف اصلاح نوع نگرش و اندیشه جاری در جامعه و به ویژه دولتمردان است زیرا اصلاح الگوی مصرف و برنامهریزی برای آن با رواج مصرفگرایی و مصرف کالاها و خدمات گوناگون سازگار نیست.
متأسفانه در شرایط کنونی کشور، مردم به مصرف ترغیب میشوند که این نگرش از سال ۱۳۶۸ با سیاست توسعه اشاعه یافته و هر روز بیشتر میشود؛ بنابراین لازم است ابتدا این نگرش اصلاح شود.
از طرفی مصرف، موتور محرکه اقتصاد است اما مصرف کالای خارجی و لوکس که در داخل جایگزین دارد، به نفع کشور نیست.
بلکه باید با بالا بردن کیفیت کالای داخلی، مردم به مصرف معقول آنها تشویق شوند.
@bonyana
⬇️
مخالفت قرآن با #مصرف_گرایی
خداوند متعال در قرآن به صورت مصداقی به مواردی از مصرفگرایی اشاره کرده است و مثلا درباره کسیکه بدون اندازه خرج کند میفرماید: «وَلاَ تَجْعَلْ یَدَکَ مَغْلُولَةً إِلَى عُنُقِکَ وَلاَ تَبْسُطْهَا کُلَّ الْبَسْطِ فَتَقْعُدَ مَلُومًا مَّحْسُورًا؛ و دستت را به گردنت زنجیر مکن و بسیار [هم] گشادهدستى منما تا ملامتشده و حسرتزده بر جاى مانى» (الإسراء/ ۲۹)
در آیات دیگری از قرآن درباره مصرفگرایی آمده است «وَلَا تُطِیعُوا أَمْرَ الْمُسْرِفِینَ؛ و فرمان افراطگران را پیروى مکنید» (الشعراء/۱۵۱) و«الَّذِینَ یُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ وَلَا یُصْلِحُونَ؛ آنان که در زمین فساد مىکنند و اصلاح نمىکنند»(۱۵۲) بنابراین اسراف مقابل اعتدال و میانهروی است و کسانیکه چنین اقدامی را انجام میدهند در زمین دست به فساد زده است.
از نظر قرآن، مصرف گرایی موجب قحطی و گرسنگی میشود
همچنین در قرآن گفته شده است که مصرف گرایی موجب قحطی و گرسنگی میشود و از جمله آمده است: « وَضَرَبَ اللّهُ مَثَلًا قَرْیَةً کَانَتْ آمِنَةً مُّطْمَئِنَّةً یَأْتِیهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِّن کُلِّ مَکَانٍ فَکَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللّهِ فَأَذَاقَهَا اللّهُ لِبَاسَ الْجُوعِ وَالْخَوْفِ بِمَا کَانُواْ یَصْنَعُونَ؛ و خدا شهرى را مثل زده است که امن و امان بود [و] روزیش از هر سو فراوان مىرسید پس [ساکنانش] نعمتهاى خدا را ناسپاسى کردند و خدا هم به سزاى آنچه انجام مىدادند طعم گرسنگى و هراس را به [مردم] آن چشانید»(النحل/۱۱۲)
و به همین دلیل است که در قرآن آمده است که اگر درست مصرف نکنیم زندگی بر ما سخت خواهد شد.
محققان اقتصادی بررسی کردهاند که اگر هزینههایی که یک طبقه ثروتمند صرف اسراف میکند و بازدهیاش بسیار پائین است به دست یک نیازمند میرسید، او میتوانست ضروریات خود را تأمین کند و در این صورت قدرت بازپروری برای فرد فقیر بسیار بیشتر میشد.
بخشی از سخنان آقای حکیم آبادی عضو هیئتعلمی دانشگاه مازندران در خبرگزاری ایکنا iqna.ir
@bonyana
⬇️
در ادامه با هم چند کاریکاتور از بنکسی Banksy (کاریکاتوریست مشهور ) درباره #مصرف_گرایی می بینیم ⬇️
📢 شمارهی جدید #خط_حزب_الله منتشر شد: به نام #خدا، برای #مردم
🔰 #سخن_هفته: خط حزبالله با مقایسه #انقلاب_اسلامی با انقلابهای آمریکا، فرانسه و روسیه، به این سؤال پاسخ میدهد که علت #ماندگاری و #موفقیت آن در این چهل سال چه بوده است؟ وظیفهی نسل #جوان_مؤمن_انقلابی چیست؟
💢 #اطلاعنگاشت: روایتی از دوران منحوس #پهلوی در بیان رهبر انقلاب: میگفتند ایرانی مساوی است با #ناتوانی!
✴️ #چهل_سالگی_انقلاب: استعدادهایی که در انقلاب اسلامی #شکوفا شد
♨️ دانلود نسخه های مختلف برای مطالعه و چاپ » http://e57.ir/2DcfvOV
🔈 کانال بنیانا » @bonyana