eitaa logo
بنیاد فرهنگی طوبی
112 دنبال‌کننده
86 عکس
7 ویدیو
0 فایل
کانال اطلاع‌رسانی برنامه‌ها و پاتوق‌های فرهنگی طوبی ▫️▫️ما همچنان به آینده فرهنگی شهرمان امیدواریم▫️▫️
مشاهده در ایتا
دانلود
🔸درنگی بر حذف عناصر معماری دارالسلطنه تبریز 🔸گزیده سخنرانی دکتر احد نژاد ابراهیمی رئیس دانشکده معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز در @ahad_ebrahimi55 تبریز، جدا از خصوصیت دارالحکومگی، یک توصیف مهم در سیر تاریخی خود دارد، با عنوان این عبارت، از القاب 700 ساله تاریخ تبریز است. در سال 670 هجری‌قمری وقتی آباقاخان، فرزند و جانشین هلاکوخان و دومین پادشاه از سلسله ایلخانان، پایتخت را به انتقال داد، این شهر به کلی دگرگون شد. تبریز حتی پس از دوره ایلخانی نیز خصوصیت بودن خود را حفظ کرد. این شهر حدود دو قرن، مرکز دو حکومت محلی و آل_جلایر بود. در مورد اهمیت حکومت آل‌جلایر باید متذکر شویم که از بغداد تا ری، در گستره این حکومت بود و از خزران و شروان، خراج به این حکومت می‌رسید و تبریز پایتخت این حکومت مهم بود. تبریز همچنین از سال 846 تا 956 هجری، یعنی حدود 110 سال پایتخت بود. کتیه سردر مسجد جامع کبیره یزد را اگر دقت کنیم، متوجه می‌شویم که نام جهانشاه در قسمت بالا و نام شاهرخ در قسمت پایینی کتیبه است. این کتیبه نشان‌دهنده گستره پایتختی تبریز در دوره‌های ایلخانی و تیموری است. عهد صفوی، بخش دیگری از دوران اقتدار و پایتختی تبریز است. در دوران افشاریه، طبق توافق‌نامه‌ای، خاندان دُنبلی‌ها در تبریز حکومت داشتند. از سال 1212 هجری تا دوره احمد شاه، تبریز دارالسلطنه و بود. دقت کنید که این عنوان حکومتی، طبق اسناد تاریخی، حکمی است که با توجه به اهمیت سیاسی و جایگاه خاص تبریز، از گرفته‌بود. بنابراین در یک جمع‌بندی باید بگوییم تبریز، 170 سال پایتخت، 110سال دارالسلطنه و همچنین در دوره‌های مختلف پایتخت حکومت‌های محلی بوده است. بوده‌است. اما سوال اینجاست که با وجود این سابقه تاریخی، چه شده که بر خلاف سایر شهرهای تاریخی، فاقد آثار شاخص تاریخی است!؟ آثار شاخص معماری تبریز نظیر صاحب‌آباد، عمارت جبه‌خانه، حرم‌خانه، شمس‌العماره، باغ شمال، باغ صبا، عمارت اعتضادیه و باباباغی که محل کاخ بود، خانه و خانه امیرنظام، چه شده‌است!؟ قطعاً زلزله‌های تاریخی نمی‌تواند پاسخ قانع‌کننده‌ای باشد، چرا که در سال‌های پس از 1193 هجری به بعد، زلزله مهیبی در تبریز روی نداده‌است. به شخصه معتقدم، تخریب این آثار عمدی است و از یک تغییر نگاه در فرهنگ حکایت دارد.
پاتوق جدید، درنگی است بر هنر فلز در تاریخ ایران و آذربایجان و به طور ویژه، جهان پرراز و رمز انگشتری‌ها. انگشتری از دیرباز، خواه به عنوان یک شیء تزئینی، خواه به عنوان یک نشان هویتی، بر دست انسان جلوه کرده و سیر هنری آن، با تحولات تاریخی و اجتماعی روزگار، همراه بوده‌است. دوره قاجار را می‌توان به لحاظ هنری، از جمله دوره‌های درخشان رواج انگشتری‌های زینتی و هویتی در ایران شمرد. دکتر اکرم محمدی‌زاده، پژوهشگر هنر فلز، بخشی از مطالعات خود را معطوف هنر و صنایع فلزی شهر تبریز در دوره قاجار کرده و در این میان، با پرداختن به مجموعه‌های نادر و نفیسی از انگشتری‌های تاریخی، به طور ویژه در این موضوع، مطالعه کرده‌است. پاتوق نهم وعده دیدار با این عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اسلامی تبریز است. حضور در برنامه‌های پاتوق برای عموم علاقه‌مندان آزاد است. @bonyadtooba
تبریز، این فيروزه جهان اسلام، از آن دسته آثار تاریخی است که در کنار راز و رمزهای بی‌شمار، سرگذشت بسیار پر فراز و نشیبی نیز داشته‌است. هجدهم آوریل، در تقویم جهانی با عنوان روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی نامگذاری شده است. فرصتی مغتنم و ارزشمند برای گرامی‌داشت بناهای تاریخی و بررسی کاستی‌ها و دشواری‌های پاسداری از این میراث کهن. به فراخور همین مناسبت، در نخستین پاتوق بنیاد فرهنگی طوبی در سال جدید، پای صحبت‌های دکتر علی نعمتی بابایلو می‌نشینیم. دکتر نعمتی، دانشیار دانشکده حفاظت از آثار تاریخی دانشگاه هنر اسلامی تبریز است و بخش عمده‌ای از پژوهش‌های تاریخی و هنری خود را به مسجد کبود تبریز اختصاص داده است. حضور در برنامه‌های پاتوق برای عموم دوستداران، از جمله دانشجویان و اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه، آزاد است. چشم‌ به راهتان خواهیم بود. شنبه، یکم اردیبهشت 1403، ساعت 16:30 تبریز، حدفاصل بازار موبایل و هتل ارگ، بنیاد فرهنگی طوبی
دوره ترکمانی در سده نهم هجری، از دوره‌های تاثیرگذار در سیر فرهنگ و هنر ایران زمین است. با تسلط تیمور بر ایران، دو دسته از ترکمانان که خود را قرا قویونلو و آق قویونلو می‎نامیدند در نیمه غربی ایران از آذربایجان تا شیراز حاکمیت یافتند. حضور و ظهور ترکمانان در سیاست ایران تاثیرات شگرفی در فرهنگ و هنر آن دوره و دوره بعد خودش یعنی صفویان داشته است که آثار آن به خصوص در نگارگری، معماری و هنرهای صناعی برجسته است. دکتر کریم میرزایی میرک، عضو هیات‌علمی دانشگاه هنر اسلامی تبریز، در جدیدترین برنامه پاتوق بنیاد فرهنگی طوبی، قرار است در مورد "چیستی هنر در دوره ترکمانی" برای مخاطبان هنردوست سخن بگوید. دکتر میرزایی، نگارگر و طراح قالی و عضو هیات امنای بنیاد طراحان فرش ایران و موزه فرش استانبول است و آثار نگارکری و فرش او مزینن کننده موزه های مختلف اروپا از جمله فنلاند، لتونی، گرجستان، ترکیه و آذربایجان است. در این نشست علمی، حضور برای عموم علاقه‌مندان آزاد است. همچنین برای شرکت‌کنندگان گواهی حضور صادر می‌شود.
عباس بشیری دکتری اقتصاد بین‌الملل از دانشگاه تبریز دارد. او همچنین رییس گروه سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان‌شرقی است. در پاتوق این هفته طوبی پای صحبت‌های او خواهیم نشست تا دیدگاه‌هایش را در مورد برنامه‌های اقتصادی توسعه استان بشنویم. دکتر بشیری قرار است ضمن ارائه مستنداتی نسبت به مقایسه شاخص‌های اقتصادی آذربایجان‌شرقی با سایر استان‌ها بپردازد. از عموم علاقمندان و دوستان همیشگی پاتوق دعوت می‌کنیم دورهمی این هفته طوبی را از دست ندهند. چهارشنبه ۹ آبان ساعت ۱۶ منتظرتانیم.