آفات مهم درخت انار (کرم گلوگاه انار،شته سبز و کنه انار)
کرم گلوگاه انار (Spectrobates ceratoniae)
كرم گلوگاه، مهمترين عامل كاهش کمی و كيفی محصول انار در كل مناطق انارخيز كشور ميباشد. اين آفت چند ميزبانه است و علاوه بر انار، به میوه های پسته، گردو، بادام، فندوق، پرتقال، زردآلو و به خصوص انجير حمله کرده و خسارت وارد ميكند. كرم گلوگاه انار با تغذيه از بافت درون ميوه ها، راه را برای ورود قارچها و باكتريها به داخل ميوه مهيا نموده و در نهايت گنديدگی ميوه را به دنبال خواهد داشت.
کرم گلوگاه انار در ایران برروی انار دیده میشود ولی در کشورهای دیگر میزبانهای متعدد مانند خرنوب، پرتقال، تمر هندی، ازگیل ژاپنی، بادام زمینی، انجیر، گردو، فندق، خرما، شاه بلوط، سیب، به، هلو، زردآلو و… دارد.
@bucolic_ir
شناسایی کرم گلوگاه انار
حشره کامل پروانه کوچکی است که عرض آن با بالهای باز ۱۵-۲۸ میلیمتر، بالهای جلویی خاکستری تا خاکستری تیره با دو نوار عرضی است. رگبالها تا اندازهای تیره تر از متن بال، بالهای عقبی نیمه شفاف، خاکستری مایل به سفید است.
تخم بیضوی و کمی کشیده و به رنگ سفید مایل به زرد است. لاروها به رنگ خاکستری روشن مایل به سفید یا مایل به قرمز کم رنگ بوده و رنگ شفیره به رنگ قهوهای مایل به قرمز که طول ۹ تا ۱۱ میلیمتر است.
این آفت زمستان را به صورت لارو در داخل بقایای میوه روی درخت و یا زیر درخت و گاهی زیر پوست درختان به سر میبرد. از اواسط بهار تبدیل به شفیره شده و بعد از یک تا دو هفته بسته به حرارت پروانههای نسل اول از اواخر خردادماه ظاهر میشوند.
مادهها به طور پراکنده و تک تک در درون تاج انار و بر روی بساک یا میله پرچمها تخمریزی میکنند. تخمها بعد از ۴ تا ۶ روز بسته به حرارت شبانه روز تفریخ و لاروهای جوان به داخل میوه منتقل میشوند. لارو در درون انار از طریق تغذیه از دانههای انار و قسمتهای پوستی انجام میگیرد. لاروها در همونجا پوست اندازی و سنین مختلف را سپری میکنند. لاروهای کامل در سن آخر برای شفیره شدن به محل تاج انار یا گلوگاه منتقل ودر داخل بقایای پوست و فضولات خود تبدیل به شفیره میشوند.
@bucolic_ir
مبارزه با کرم گلوگاه انار
به علت اینکه این کرم تخمهای خود را داخل تاج میوه میگذارد، مبارزه شیمیایی با آن تقریبا غیر ممکن است، از طرفی دیگر سمپاشی در باغات انار باعث از بین رفتن حشرات مفید و در نتیجه طغیان سایر آفات به خصوص کنهها میشود. به همین دلیل برای مبارزه با این آفت از روش به زراعی، بیولوژیکی، فیزیکی و مکانیکی استفاده میشود.
روش بهزراعی:
رعایت فواصل کاشت انار، شخم درختان در پاییز، تعیین فواصل آبیاری با توجه به بافت خاک، سن درخت و شرایط آب و هوایی، تغذیه، استفاده از ارقام مقاوم، کنترل علفهای هرز، هرس علمی درختان.
@bucolic_ir
مبارزه فیزیکی و مکانیکی:
جمع آوری و سوزاندن انارهای باقی مانده روی درخت یا ریخته شده پای درخت که آلوده به لارو کرم گلوگاه انار است.
جمعآوری منظم میوههای آلوده روی درخت به صورت همگانی در انبارها و قفسهایی که توری ریز پوشیده شده است نگهداری شود.
پر کردن تاج میوه انار بوسیله گل و حذف پرچمهای انار.
استفاده از تله فرمونی
مبارزه بیولوژیکی:
در برخی از نقاط کشور گونه هایی از زنبور پارازیتوئید تریکوگراما را که پارازیتوئید تخم این آفت است بر روی میزبان های واسطه نظیر بیدآرد و بید غلات پرورش تکثیر می کنند. علیه تخم های این آفت رهاسازی مینمایند.
زنبورهای تریکوگراما در تخم آفات مهمی مانند کرم ساقه خوار برنج، کرم ساقه خوار ذرت، کرم غوزه پنبه، کرم سیب، کرم گلوگاه انار تخمگذاری کرده، آنها را پارازیته و از بین میبرد.
@bucolic_ir
شته سبز انار (Aphis punicae)
شته سبز انار با نام علمی Aphis punicae از خانوادهی Aphididae ميباشد. این آفت از مهمترين آفت های انار ميباشد و فقط روی درخت انار فعاليت دارد. مهمترین خسارت شته انار، ریزش غیر طبیعی گلهای اول انار در ابتدای فصل است
نحوه خسارت
این آفت به تمام سرشاخه ها، سطح زيرين برگها، جوانه ها و گلهای درخت حمله کرده و با تغذيه از شيرهی درخت، مواد چسبندهای (عسلک) ترشح میکند و باعث عدم رشد سرشاخه ها، ريزش اغلب گلها و ميوه های جوان ميشود. تراکم و شدت خسارت به دليل گرمای هوا در تابستان كاهش یافته ولی در ماه های پاييز به دلیل کاهش دمای هوا
افزایش مییابد؛ البته شدت خسارت در پاییز به مراتب از بهار، كمتر است.
@bucolic_ir