✳️ #پرسش_و_پاسخ :
✅در مواردی که به دلیل #بتن_کم_مقاومت نیاز به #مغزه_گیری از #بتن میباشد، آیا لازم است حتماً این مغزه از ناحیه بدون #آرماتور انجام گیرد؟ و در صورتی که به دلایل مختلف نظیر تراکم زیاد آرماتورها عملاً امکان مغزه گیری از نواحی بدون آرماتور امکانپذیر نباشد، آیا برای ارزیابی مقاومت بتن، ضرایب اصلاحی خاصی معرفی شده است؟
✅ پاسخ : ضوابط مربوط به مغزه گیری و آزمایش مربوطه در استاندارد 12306 ویرایش 1401 ( بتن - تهیه و آزمون #مغزه های حفاری شده و تیرهای اره شده بتنی - روش آزمون ) ذکر شده است. در بند 5-1-2 از این استاندارد ذکر شده است که « به جز مواردی که در زیر بند 5-1-3 ارائه شده است، مغزه های حاوی #میلگرد تعبیه شده ، به استثنای الیاف و یا سایر اجسام تعبیه شده ، نباید برای تعیین مقاومت بتن مورد استفاده قرار گیرند». در بند 5-1-3 از این استاندارد نیز ذکر شده است که « اگر آماده نمودن آزمونه ای که الزامات زیر بند 7-1 و زیربند 7-2 را برآورده کند و عاری از آرماتور تعبیه شده یا دیگر فلزات باشد، امکانپذیر نباشد، تعیین کننده آزمون مجاز است که اجازه دهد آزمون با مغزه هایی که فلز در آن تعبیه شده است، انجام گیرد. اگر مغزه ای که برای مقاومت آزمون تهیه میشود حاوی فلزی تعبیه شده باشد، باید اندازه ، شکل و محل فلز در مغزه ، در گزارش آزمون ثبت گردد» .
ادامه👇👇
ادامه👈👈
🔻 نتیجه گیری : با توجه به موارد فوق باید حداکثر تلاش را داشت که مغزه گیری از بتن به نوعی انجام گیرد که شامل آرماتورهای داخل بتن نباشد. بر این اساس لازم است قسمتهای کم آرماتور و با تراکم کمتر شناسایی شده و مغزه گیری از این قسمتها و در فواصل آزاد بین آرماتورها و ترجیحاً از قسمتهای با کمترین تلاش ( نیروهای برشی و محوری و لنگرهای خمشی و پیچشی) اخذ گردد.
قطر مغزه ها طبق استاندارد، 94 میلیمتر توصیه شده است. اما در جایی که فاصله آزاد آرماتورها کم میباشد میتوان از قطرهای کمتر نیز استفاده کرد ولی بهتر است قطر مغزه اخذ شده از 50 میلیمتر کمتر نباشد.
محل مغزه گیری: در جایی که امکان اخذ مغزه از قسمت فاقد آرماتور بدون رعایت موارد فوق نیست، میتوان از قسمتهای دارای آرماتور نیز مغزه گیری کرد ولی این مغزه باید به شکلی اخذ شود که آرماتورها در راستای محور طولی مغزه قرار نگیرند و ترجیحاً در راستای عرضی آن قرار گیرند. نهایتاً باید موقعیت آرماتورها در نتیجه آزمایش گزارش گردد.
اصلاح مقاومت مغزه دارای آرماتور: باید دقت داشت که ضرایب اصلاحی جهت تبدیل مقاومت #بتن در حالت با #آرماتور به حالت بدون آرماتور وجود ندارد و جهت تبدیل مقاومت فقط میتوان از #قضاوت_مهندسی استفاده نمود.
#بتن
#مهندسی_عمران
سوال: در مدلسازی، #خرپشته را به عنوان طبقه در نظر میگیریم؟🤔
جواب:
👈 طبق بند 3-6-6 تبصره استاندارد 2800 در صورتی که وزن خرپشته #ساختمان بیشتر از 25 درصد وزن بام باشد باید به عنوان یک طبقه مستقل محسوب شود. در غیر این صورت خرپشته به عنوان بخشی از بام در نظر گرفته می شود. یعنی وزن خرپشته تحت الگوی بار Mass به 4 نقطه پای ستون های خرپشته وارد می گردد.
همچنین طبق بند 3-3-3 استاندارد 2800 در محاسبه زمان تناوب تجربی، در صورتی که وزن خرپشته کمتر از 25 درصد وزن بام باشد نیازی نیست در ارتفاع لرزه ای، ارتفاع خرپشته منظور گردد.
⚠️ توجه شود که عدم اعمال نیروی زلزله به خرپشته (در روش تحلیل استاتیکی) و سبک شدن تیر و ستون آن جای سوال و ابهام دارد. اگرچه خرپشته جزئی از بام محسوب میشود ولی به عنوان یک جز باید در مقابل نیروی زلزله کنترل شود.
بنابراین توصیه میشود در صورت انجام تحلیل استاتیکی تراز اعمال زلزله (top story) بر روی خرپشته قرار گیرد.
البته در هر صورت در هنگام محاسبه دوره تناوب تجربی ارتفاع سازه، H، باید بدون احتساب خرپشته (البته اگه وزنش کمتر از ۲۵ درصد باشد) محاسبه شود.
✅در تحلیل دینامیکی خرپشته توسط نرم افزار به عنوان یک طبقه طراحی می شود و همانند روش استاتیکی نمی توانیم برای سازه تراز لرزه ای تعریف کنیم.
🔴پرسش : در لبه کنسول ها باید از تیرچه دوبل استفاده کنیم یا تیر؟
آیا در مناطق با خطر زلزله خیلی زیاد به کارگیری تیرچه دوبل درلبه کنسول ممنوعیت قانونی دارد؟
🟢 پاسخ :
1️⃣ استفاده از تیرچه دوبل برای لبه طره ها منعی ندارد.
2️⃣ در لبه کنسول میتوان از تیر معمولی بتنی یا فولادی استفاده کرد و اگر سقف تیرچه_بلوک است از تیرچه به صورت دوبل استفاده نمود و یا اینکه کلاً قسمت کنسول را با دال بتن آرمه اجرا نمود و بر لبه کنسول تیری اجرا ننمود. در ارتباط با این مسئله تفاوتی بین مناطق با خطر زلزله خیلی زیاد با بقیه مناطق وجود ندارد.
3️⃣ در هر صورت باید تیر یا تیرچه اجرا شده در لبه کنسول و یا دال بتنی ، برای بارهای ناشی از دیوار لبه کنسول ، بار مرده و زنده وارد بر کنسول و بار قائم زلزله ناشی از آنها در ترکیب بارهای مختلف طراحی گردد.
4️⃣ اگر بخواهیم از تیرچه دوبل استفاده کنیم می توان آن را در نرم افزار با یک تیر با ابعاد متناظر با ابعاد دو تیرچه کنار هم معادل کرد و به صورت یک تیر دوسر مفصل مدلسازی و طراحی نمود.
#طراحی_سازه
#طراحی_سازه_بتنی
#مهندسی_عمران
🟢 پرسش : آیا می بایست حتما #آرماتورهای افقی #دیوار_برشی (آرماتور کمرکش) در وجه خارجی آرماتورهای قائم و نزدیک به وجه بیرونی #دیوار اجرا شود؟ یا اینکه می توان آنها را در سمت داخلی آرماتورهای قائم هم اجرا نمود به گونه ای که آرماتورهای قائم به وجه بیرونی دیوار نزدیک تر باشند؟
پاسخ در تصویر زیر:👇
#سازه_بتنی
#بتن_آرمه
#مهندسی_عمران