🌀با «کنترل ذهن» میتوان علاقهها را تغییر داد
🌀به علاقۀ بد فکر نکن؛ ضعیف میشود! به علاقۀ خوب فکر کن؛ قوی میشود!
💎 #کنترل_ذهن_در_مسیر_تقرب (ج۴) – قسمت اول- ۱
🔹خیلیها ناراحت میشوند از اینکه دین گفته است «دنبال علاقههای بد نروید» چون قدرت مخالفت با علاقههای خود را ندارند. خیلیها ناراحت میشوند از اینکه دین دستور داده است «کارهای خوب انجام بدهید» چون به این کارها علاقه ندارند.
🔹اما حرف دین مهمتر از این است که بگوید «دنبال علاقههای بد نرو! یا علیرغم نداشتنِ علاقههای خوب، کارهای خوب را انجام بده!» دین میگوید: «علاقههایت را تغییر بده!» یعنی علاقههای بد را تضعیف و علاقههای خوب را تقویت کن.
🔹به انسان برخلاف حیوان «قدرت تغییر علاقهها» داده شده است. اگر کسی بتواند علاقههایش را تغییر بدهد، میتواند به آخرت علاقهمند شود، از دنیا دل ببُرد و علاقههای بد (مثل حسادت و تکبّر و...) را در وجودش از بین ببرد.
🔹دو راه عمده برای تغییر علاقهها وجود دارد: 1. «عمل و رفتار» (خصوصاً عملِ مداوم)، 2. «کنترل ذهن»: آدم به هر موضوعی بیاندیشد و توجّه کند، علاقۀ آن را در خودش تقویت کرده است و به هر موضوعی توجه و فکر نکند، علاقۀ آن را تضعیف کرده است.
🔹به علاقۀ بد فکر نکن؛ ضعیف میشود! به علاقۀ خوب فکر کن؛ قوی میشود! علی(ع) میفرماید: کسی که زیاد به لذّتها فکر کند، مغلوبِ آنها میشود (غررالحکم/8564) خیلیها این هنر را نیاموختهاند که «به بعضی چیزها نباید فکر کرد!»
👤علیرضا پناهیان - ۹۷.۶.۲۳
🆔 @control_zehn
🌀اگر صرفاً دنبال تأمینِ علاقههایت باشی، ضعیف میشوی
🌀کسی که بتواند علاقههایش را تغییر دهد، قدرتمند میشود
💎 #کنترل_ذهن_در_مسیر_تقرب (ج۴) – قسمت اول- ۲
🔹انسان این توانایی را دارد که علاقههای خود را تغییر دهد. اگر کسی از همان سنین کودکی، یاد بگیرد که علاقههایش را تغییر دهد (علاقههای بد را تضعیف و علاقههای خوب را تقویت کند) قدرتمند و سعادتمند خواهد شد.
🔹دین به انسان میگوید: «علاقههایت را تغییر بده و آنها را مدیریت کن!» اما فرهنگ غرب میگوید: صرفاً دنبال تأمین علاقههایت باش! (آنهم علاقههای سطحی و دمِ دستی)
🔹کسی که صرفاً دنبال تأمین علاقههایش باشد، ضعیف میشود؛ امّا کسی که دنبال تغییر علاقههایش باشد، قوی میشود. همانطور که اگر کسی ورزش کند، بدنش قوی میشود؛ کسی که علاقههایش را تغییرِ دهد، روحش قوی میشود.
🔹کنترل ذهن، یک راه مهم برای تغییر علاقههاست؛ آدم به هر علاقهای بیاندیشد و به آن توجّه کند، آن علاقه در وجودش قوی میشود؛ کمااینکه وقتی نور خورشید بر روی گیاه، بتابد؛ آن گیاه رشد میکند و قوی میشود.
👤علیرضا پناهیان- ۹۷.۶.۲۳
🆔 @control_zehn
پستوهای فضای مجازی!
این روزها فضای مجازی آنچنان به جایجای زندگی ما سایه انداخته است که تقریباً هیچکس نمیتواند خودش را از آن دور نگه دارد. بهجز امکانات سایبری مثل شبکههای اجتماعی یا نرمافزارهایی که ممکن است مخاطب خاصی داشته باشند، افراد از هر سن و سالی به سمت استفاده از اینترنت برای انجام کارهای بانکی، خواندن اخبار، جستوجوی سؤالات و... میروند.
دراینبین، نسل نو را نوجوانانی تشکیل میدهند که هیچ تصوری از روزهای بدون اینترنت و فضای مجازی ندارند. نوجوانها از همان سن پایین با این فضا ارتباط برقرار میکنند. ارتباطی که یک سر آن منفعتهای بسیار و یک سر دیگر آن ضررهای بیشماری نشسته است. بههمینخاطر، نه میشود نوجوان را از رفتن به سمت فضای مجازی منع کرد و نه میشود او را در این فضای مجازی پر از تهدید و فرصت رها کرد.
آقای دکتر سعید مدرسی، کارشناس سواد رسانهای در مطلب پیش رو به این سؤال پاسخ دادهاند و راهکارهایی برای استفاده مفید از فضای مجازی گفتهاند.
#سواد_رسانه_ای
🆔 @control_zehn
🌀اگر تمرینِ «کنترل ذهن» انجام ندهی، ذهنت خودبهخود بیمار میشود
🌀چرا اگر خودمان را رها کنیم، خراب میشویم؟ مگر فطرت ما الهی نیست؟!
💎 #کنترل_ذهن_در_مسیر_تقرب (ج۵) – قسمت اول
🔹امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: خودت را به کارهای خوب و کسب فضیلتها وادار کن و الّا بهطور طبیعی دچار رذائل خواهی شد. (غررالحکم/2477) یعنی اگر خودت را بهسمت کارها و حالات خوب نبَری، هم کارهایت و هم حالِ روحیات بد میشود.
🔹چرا اگر خودمان را رها کنیم، خراب میشویم؟ مگر فطرت ما الهی نیست؟! مگر ما اساساً آدمهای بدی هستیم؟! مگر خدا به نفسِ انسان و کسی که این نفس را بهزیبایی آفریده، قسم نخورده است؟! (وَ نَفْسٍ وَ ما سَوَّاها؛ شمس/7)
🔹ما اساساً آدمهای خوبی هستیم ولی اگر خودمان را رها کنیم خراب میشویم؛ کمااینکه غذا هرچقدر هم خوب و مفید باشد، اگر آنرا در محیط و دمای مناسب نگهداری نکنید، خراب میشود، یعنی برخی میکروبها و موجودات، آنرا نابود میکنند. دربارۀ انسان هم این خطر وجود دارد؛ میکروبی که قبل از انسان آفریده شده و دشمن انسان هم هست «ابلیس» است.
🔹غیر از وجود ابلیس (دشمن بیرونی) ساز و کارِ درونی انسان هم بهگونهای است که اگر تربیت نشود، خراب میشود. انسان بهشدّت عاشق رشد است و بههمین خاطر، برای رسیدن به رشد و تعالی، عجله میکند و همهچیز را خراب میکند؛ مگر اینکه صبر را به او یاد بدهید. مثل انرژی هستهای که اگر رها شود و کنترل نشود، همهچیز را خراب میکند ولی اگر کنترل شود و در نیروگاه، از آن بهصورت حسابشده استفاده شود، خیلی میتواند مفید باشد.
🔹ذهن انسان هم نیاز به کنترل و مراقبت دارد؛ اگر انسان برای کنترل ذهن، تمرین نکند، ذهنش خودبهخود، بیمار میشود. ذهن ما توانمندیهایی دارد که باید درست و کنترلشده از آنها استفاده کنیم؛ نه اینکه آنها را رها کنیم؛ یکی از این ویژگیها «حسرتخوردن» است.
🔹اگر آدم ویژگیِ حسرتخوردن و سرزنشگری را نداشته باشد، توبه نمیکند. با قدرت نفسِ لوّامه(سرزنشگر) است که انسان از نفس امّاره نجات پیدا میکند. اما همین نیروی سرزنشگر را اگر رها کنی (مثل انرژی هستهایِ رهاشده) ذهن و روح تو را متلاشی میکند. شما حق نداری هرطوری خودت را سرزنش کنی؛ حتی برای گناهان! بعضیها طوری دربارۀ گناه، خودشان را سرزنش میکنند که موجب یأس آنها میشود و این غلط است!
👤علیرضا پناهیان - ۹۷.۶.۲۴
🆔 @control_zehn
🌀«تقوای ذهنی» یعنی مراقبت کنی که ذهنت هرجایی نرود
🌀اگر به ذهنت، معصیت یا فکر منفی خطور کرد، استغفار کن
💎 #کنترل_ذهن_در_مسیر_تقرب (ج۵) – قسمت دوم
🔹بعضیها بهجای کنترل ذهن از کلمۀ «مدیتِیشن» یا «قدرت تمرکز» استفاده میکنند. ما به این توانایی، میگوییم «قدرت مراقبت» یا «تقوای درونی» (تقوای ذهنی یا روحی) یعنی اینکه مراقبت کنی ذهنت هر جایی نرود.
🔹آیتالله حقشناس(ره) میفرمود: «مقام مراقبه این است که بدانیم در حضور و محضر کسی هستیم که حتی نسبت به خطورات و تصوّرات ذهنی ما هم آگاه است...خیالِ معصیت که میکنید در حضور و محضر پروردگار است.»
🔹امامصادق(ع) میفرماید: بندۀ مؤمن، اگر یک گناهی به ذهنش برسد، از روزیِ او کم میشود (محاسن/1/116) شاید بپرسید: «چرا؟ او که هنوز کاری نکرده است!» خُب فعالیت ذهنی هم در واقع یکنوع فعل است؛ البته «فعل باطنی»
🔹ذهنِ انسان، پیش خدا خیلی محترم است؛ هروقت فکر گناه یا هر فکر منفی و باطلی خواست به ذهنت بیاید، سریع جلوی آن را بگیر و به ذهنت بگو: «کجا داری میروی؟!» و اگر به ذهنت، معصیت یا فکر منفی خطور کرد، استغفار کن.
🔹 آیتالله حقشناس(ره) میفرماید: «اولیاء خدا از این خطورات ذهنیه خائف هستند، باید در اثر توجه به پروردگار این خطورات ذهنیه و قلبیه از ذهن و قلب انسان پاک بشود. باید آنقدر در مقام مراقبه باشی تا خطورات قلبی به کلّی نابود شود و صفحۀ دل نورانی شده، جای پروردگار شود.»
👤علیرضا پناهیان - ۹۷.۶.۲۴
🆔 @control_zehn
🌀فلسفۀ تربیت روحی نماز، کنترل ذهن است؛ چون «توجه» اصل حقیقت نماز است
💎 #کنترل_ذهن_در_مسیر_تقرب (ج۶) – قسمت اول- ۱
🔹دین فقط برنامهای برای کنترل و اصلاح رفتارهای ما نیست؛ یکی از برنامههای مهمّی که دین به آن اهتمام دارد، این است که بتوانیم رفتارهای درونی و ذهنی خودمان را کنترل کنیم؛ در ذهن خودمان از حرام جلوگیری کنیم و از خوبیها استقبال کنیم.
🔹دین، اصلیترین هدف برنامۀ تربیتیاش یعنی «نماز» را برای کنترل ذهن گذاشته است. فلسفۀ تربیت روحی نماز، کنترل ذهن است؛ چون «توجه» اصل حقیقت نماز است.
🔹دین به توجهِ ما خیلی اهمیت میدهد، لذا برایش، روزی ۵بار برنامه داده است (یعنی نمازهای واجب یومیه)؛ درحالیکه برای خیلی از کارهای خوب دیگر-مثل خمس و زکات و...- برنامۀ روزانه نداریم.
🔹خداوند میفرماید: نماز را بهخاطر ذکر من بخوان! «أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْري» (طه/۱۴) امام باقر(ع) میفرماید: هر مقدار در نمازت توجه داری، همان مقدارش را از تو میپذیرند «فَعَلَيْكَ بِالْإِقْبَالِ عَلَى صَلَاتِكَ...» (کافی/۳/۲۹۹) اقبال یعنی همان «کنترل ذهن»
👤علیرضا پناهیان - ۹۷.۶.۲۵
🆔 @control_zehn
🌀استرسهای ما ناشی از این است که ذهنمان سراغ «سوءظن به خدا» میرود
🌀اگر میخواهی از زندگیات لذّت کافی ببری، راهش کنترل ذهن است
💎 #کنترل_ذهن_در_مسیر_تقرب (ج۶) – قسمت اول - ۲
🔹آثار کنترل ذهن در همۀ زندگی انسان، دیده میشود: از یکسو اگر بخواهی لذّت کافی از زندگیات ببری، راهش کنترل ذهن است(چون به انسان قدرت میدهد) و از سوی دیگر، بسیاری از ضعفها و مریضیهای ما ناشی از فکر منفی و انواع استرسهای ذهنی است. وسوسۀ ابلیس هم بیشتر در ذهن انسان میآید؛ اصلاً دینداری و معنویتِ ما در همینجاست!
🔹یکی از بدترین گناهان، سوءظنّ به خداست که در ذهن انسان شکل میگیرد. میدانید روزانه چندبار این معصیت را انجام میدهیم؟ تمام استرسها و نگرانیهای ما بهخاطر همین ذهنی است که سراغ سوءظن به خدا رفته است.
🔹شیرینترین میوۀ عالم، این است که «سوءظن به خدا یک لحظه هم به ذهنمان نیاید؛ یک لحظه هم فکر نکنیم که تنها هستیم و خدا ما را رها کرده یا اینکه ما را کم دوست دارد!»
🔹آیتالله حقشناس میفرمود: خدا همیشه خودش را به شما نشان میدهد؛ اگر به او توجه کنید، سایر خطورات ذهنی شما را محو میکند. البته فقط دربارۀ شخص امام(ع) است که تمام خطورات ذهنی محو میشود و تمام وجودش در حضور و محضر پروردگار است. در باقیِ مردم، خطورات ذهنی و قلبی ضعیف میشود (به کلّی از بین نمیرود)
👤علیرضا پناهیان - ۹۷.۶.۲۵
🆔 @control_zehn
🌀کنترل زبان یکی از مهمترین راههای کنترل ذهن است
🌀چرا یک مدیر باید قدرت کنترل ذهن داشته باشد؟
💎 #کنترل_ذهن_در_مسیر_تقرب (ج۶) – قسمت دوم
🔹 آدم با قدرت کنترل ذهن، در سطح اعلای موفقیت قرار میگیرد. دین هم اهتمامش را برای کنترل ذهن ما گذاشته است؛ اصلیترین برنامهها و دستورهای دین (مثل نماز) در خدمت کنترل ذهن ما قرار دارد.
🔹کنترل زبان-که دین خیلی بر آن تأکید میکند- یکی از مهمترین راههای کنترل ذهن است. حرفزدن راحتترین فعل است؛ تا چیزی به ذهن آدم خطور میکند، بلافاصله میتواند بهزبان بیاورد و خودش را نشان بدهد. لذا اگر زبانت را کنترل کنی، در واقع ذهنت را کنترل کردهای؛ انگار به ذهنت مهار زدهای!
🔹کسی که مهار ذهنش را در دست دارد، خوشفهم میشود و یک مدیر باید این ویژگی را داشته باشد. مدیریت از مغز و ذهن انسان شروع میشود؛ مدیر باید درست نگاه کند، عاقبت و نتایج امور را نگاه کند (أَعْقَلُ النَّاسِ أَنْظَرُهُمْ فِی الْعَوَاقِب؛ غررالحکم/3367) ابعاد مسئله را بررسی کند و تشخیص بدهد که «الان باید این کار، انجام بگیرد»
🔹مدیران و مسئولان مملکت باید قدرت کنترل ذهن داشته باشند و الّا نمیتوانند درست مدیریت کنند، آنها باید آدمهایی باشند که «نمازهای باتوجه» میخوانند. نماز عالیترین تمرین برای کنترل ذهن است و مدیریت نیاز به کنترل ذهن دارد؛ لذا یک مسئول و مدیر، باید خوب نماز بخواند تا بتواند خوب مدیریت کند.
👤علیرضا پناهیان - ۹۷.۶.۲۵
🆔 @control_zehn