shoar sal.mp3
15.96M
♨️ کدام مهار تورم، چگونه رشد تولید!؟
سلام
سال نو مبارک 🌹
امروز در گفتوگو با برنامهی «پا به پای بهار» رادیو گفتوگو در مورد شعار سال عرایضی تقدیم کردم.
محورهای کلی:
- ضرورت نگاه به شعار سال
در منظومهی فکری آیتالله خامنهای
- اولویت تولید اشتغالآفرین
- شعار سال و منحنی فیلیپس
- نسبت «مهار تورم» با «رشد تولید»
- پیچیدگیهای «مهار نقدینگی»
- اهمیت «هدایت رشد نقدینگی به سمت تولید»
- بده بستان اقتصاد و سیاست خارجی
🆔 @danialdavoudi
⭕️ ضرورت فهم شعار سال در منظومه اندیشه اقتصادی امام خامنهای (حفظهالله)
🔹🔸 رشد تولید میتونه به مهار تورم کمک کنه. علاوه بر اون، مهار رشد نقدینگی هم به مهار تورم کمک میکنه. منتهی این راه دوم، پیچیدگیهایی داره. اگر به اون پیچیدگیها دقت نشه، ممکنه مهار تورم به رشد تولید آسیب بزنه. در این صورت، مهار تورم مذموم هست.
🔹🔸 رهبر انقلاب هم بر مهار تورم از طریق رشد تولید تاکید دارند و هم بر مهار تورم از طریق مهار نقدینگی. ایشان پیشتر هم کسری بودجه رو امالمصائب خوانده بودند و هم در سخنرانی یکم فروردین، از کسری بودجه به عنوان یک «بلای بزرگ اقتصادی» یاد کردند.
🔹🔸 علاوه بر کسری بودجه، «هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید» هم همواره مورد تاکید ایشان بوده. بنابراین در «مهار تورم» مدنظر ایشان، هم به رشد تولید باید توجه کرد و هم به مهار رشد نقدینگی (البته با توجه به پیچیدگیها و دشواریهاش).
🔹🔸 در «رشد تولید» هم تولیدِ دانشبنیان و اشتغالآفرین همچنان در اولویت هستند. در این یادداشت، بیشتر توضیح دادم.
🆔 @danialdavoudi
♨️ مغالطهی اکونومیست!
⭕️ نشریهی اکونومیست اخیراً در صفحهی اینستاگرام خودش، با انتشار نمودار ارزش اسمی ریال (بر اساس هر دلار آمریکا) ادعا کرده که اقتصاد ایران دیگه داره نفسهای آخرش رو میکشه.
⭕️ این ادعا به وضوح غلط هست. برای صحبت در مورد یک اقتصاد، بهجای نگاه به ارزش اسمی پول ملی اون کشور، باید به میانگین قدرت خرید مردم نگاه کرد.
⭕️ بر اساس آمارهای بانک جهانی، ایران در سال 2020 میلادی در شاخص قدرت خرید سرانه رتبهی 85م دنیا را از میان 197 کشور کسب کرده؛ یعنی اگر جهان را به دو نیمه تقسیم کنیم، ما در نیمهی بالایی قرار داریم و بهطور میانگین، قدرت خرید مردم در 112 کشور از ما ایرانیان کمتره.
⭕️ این نشان میده که اسکناسهای بیارزشترین پول دنیا، چندان هم بیارزش نیستند و تونسته قدرت خرید ایرانیان رو از 112 کشور بالاتر نگه داره.
در این مورد، قبلا در این یادداشت بیشتر توضیح دادم.
⭕️ پس از این منظر اگر قرار باشه اقتصادی «نفسهای آخرش رو بکشه»، 112 کشور قبل از ما توی صف هستند! اگر هم منظور از نفسهای آخر، جایگاه پول ملی هست، با توجه به تغییرات نظم جهان، باید دید در یکی دو سال آینده چه بلایی سر آقایی دلار میاد!
🆔 @danialdavoudi
♨️ کدام فروپاشی!؟
⭕️ روزنامهی شرق هم در سالنامهی 1401 خودش، در مصاحبه با استاد دکتر جواد صالحی اصفهانی -دانشآموخته دانشگاه هاروارد و استادتمام اقتصاد دانشگاه صنعتی ویرجینیا- تلاش کرد مشابه اکونومیست، اینطور القاء کنه که اقتصاد ایران در حال #فروپاشی هست.
⭕️ دکتر صالحی اصفهانی اما در همون سه سوال اول، خبرنگار رو کیش و مات کرد! توضیح داد که اقتصاد ایران رو به #فروپاشی نیست و اگر بخشی از مردم چنین تصوری دارند، به دلیل «نفوذ طبقه متوسط در فضای مجازی هست». طبقهای که «درک نادرستش از اقتصاد، اصلاح ادراک عمومی از وضعیت و انعکاس واقعیات» رو بسیار دشوار کرده.
⭕️ بر خلاف تیتر «اقتصاد سوررئال» روزنامهی شرق که از جنس شیطنت رسانهای طبقهی متوسط هست، خود استاد جواد صالحی اصفهانی یک «اقتصاددان رئالیست» هست. در همین مصاحبه، مبتنی بر واقعیتهای اقتصاد ایران، نکات خیلی مهمی مطرح شد. در موردشون بیشتر توضیح میدم.
🆔 @danialdavoudi
💢 نرخ رشد نقدینگی باید با سیاست حفظ اشتغال هماهنگ باشد!
⭕️ تصویر بالا بخشی از مصاحبهی دکتر جواد صالحی اصفهانی با سالنامهی 1401 روزنامهی شرق است. ولی گویی ایشان در حال توضیح فلسفهی شعار سال 1402 هستند :)
⭕️ همانطور که پیشتر گفتم، دو بخش شعار سال به هم مرتبط هستند. مهار تورم باید با رشد تولید هماهنگ باشد. برخی برای مهار تورم، نسخهی مهار افراطی رشد نقدینگی میپیچند.
⭕️ این در حالی است که مهار رشد نقدینگی، باید از راههایی و تا جایی باشد که به بخش دوم شعار سال -یعنی رشد تولید- آسیب وارد نکند؛ خصوصاً به تولید در بخشهای «دانشبنیان و اشتغالآفرین».
🆔 @danialdavoudi
💢 شاخص غلطی به نام «فلاکت»!
⭕️ در بخش دیگری از مصاحبهی دکتر جواد صالحی اصفهانی با شرق، ایشان توضیح میدن که در تورم ناشی از فشار هزینه، نباید نرخ رشد نقدینگی را پایین نگه داشت؛ چون به تولید و اشتغال آسیب وارد میشه.
⭕️ با این توضیح، ایشان «شاخص فلاکت» رو از اساس شاخصی اشتباه میدونند. در حقیقت بخشی از تورم سالهای پس از انقلاب، هزینهی تقویت تولید و ایجاد اشتغال و توسعهی زیرساختها بود.
⭕️ به عبارت دیگه، بخشی از تورم پس از انقلاب (شاید 10 درصد از اون میانگین 20 درصد قبل از دههی 1390) سرمایهگذاری برای پیشرفت کشور، تقویت تولید و صادرات غیرنفتی و ایجاد اشتغال بود.
🆔 @danialdavoudi
💢 فصلالخطاب؛ مانع ابرتورم!
⭕️ اگر چه چاپ پول و رشد نقدینگی برای تولید و اشتغال خوبه، اما چاپ پول برای منافع گروهی یا نزاع طبقاتی، میتونه باعث در رفتن کنترل رشد نقدینگی از دست دولت بشه و اقتصاد رو به سمت ابرتورم ببره.
⭕️ دکتر جواد صالحی اصفهانی اما در مصاحبه با سالنامهی 1401 روزنامهی شرق توضیح میده که ساختار سیاسی ایران مانع استفادهی دولتها از دستگاه چاپ پول برای منافع گروهی یا نزاع طبقاتی هست.
⭕️ ایشان مشخصاً در بخشی از مصاحبه که آوردم، به اهمیت فصلالخطاب بودن نظر ولی فقیه در ساختار سیاسی ما اشاره میکنند که بزرگترین مانع ونزوئلایی شدن اقتصاد ایران هست.
🆔 @danialdavoudi
♨️ مهار تورم برای رشد تولید و اشتغال
⭕️یادداشتی در مورد ریشههای تورم در ایران و نسبتشون با تولید و اشتغال که امروز در روزنامهی فرهیختگان منتشر شد.
لینک در روزنامهی فرهیختگان:
🔗 http://fdn.ir/78986
🆔 @danialdavoudi
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️ دو نگاه به کسری بودجه
⭕️ در یک نگاه، کسری بودجه صرفاً معلول تورم است و با تثبیت نرخ ارز و انرژی، مهار میشود.
⭕️ دیدگاه دوم، خودِ کسری بودجه را مهم میداند و حل این معضل را به حل مسالهی تورم (آن هم از طریق تثبیت قیمتها) حواله نمیدهد.
❓ دیدگاه رهبر معظم انقلاب به کدام نزدیکتر است!؟
🆔 @danialdavoudi