جهاد و شهادت در آیین جوانمردی
به یاد سردار دلها و به پاس یک عمر مجاهدت او که به پایان با سعادت شهادت ختم شد☑️
⬇️⬇️⬇️⬇️
yun.ir/2o8tod
#شهادت
#شهیدسلیمانی
http://eitaa.com/dreshkevari
بررسی اندیشه های فلسفی آیت الله مصباح یزدی رضواناللهتعالیعلیه
⬇️
yun.ir/hehrk5
#استادمصباح
#فلسفه
روزجهانی فلسفه در اکسپوی دبی
در گفتگو با خبرگزاری حوزه
دکتر محمد فنایی اشکوری در سخنانی با اشاره به روز جهانی فلسفه و برنامه ای که به این منظور در اکسپو تدارک دیده شده بود اظهار داشت: ایران قطب و مرکز فلسفه در جهان اسلام بوده است و بزرگترین فلاسفه اسلامی، ایرانی هستند. از دیرباز تا کنون ایران در فلسفه حرفی برای گفتن داشته است و جادارد این ظرفیت را به جهانیان معرفی کنیم. اگر امروز در جهان فلسفه و فلسفه جهان نامی از ایران نیست، این کوتاهی به خودمان برمیگردد؛ چرا که فلسفه اسلامی و فلاسفه گذشته و امروز خودمان را به جهانیان معرفی نکردهایم.
امروز ما باید با فلسفه و فلاسفه دنیا تعامل داشته باشیم، فلسفههای موجود را بشناسیم و داشتههای فلسفی خود را ارائه دهیم. متأسفانه تا کنون چنین اتفاقی نیفتاده و اگر هم شده بسیار ناچیز و محدود است.
فنایی اشکوری ادامه داد: در روز جهانی فلسفه برنامههای متنوعی در جهان برگزار میشود، و رویداد بینالمللی اکسپو در دبی فرصتی بود برای معرفی جهانی و بینالمللی فلسفه اسلامی که همگان از ظرفیت های علمی جمهوری اسلامی ایران مطلع شوند و با برنامه ای که تدارک دیده شده بود، مخاطب بینالمللی میتوانست با فلسفه اسلامی در ایران تاحدی آشنا شود، اما متاسفانه این درک در میان بسیاری از مسئولان ما وجود ندارد بطوری که نه تنها در این زمینه کمکی صورت نگرفت بلکه متاسفانه کارشکنی شد.
در برپایی این نمایشگاه زحمات زیادی کشیده بودند و توانسته بودند بخشی از فرهنگ و محصولات ایران را نمایش دهند، اما برای هدف اصلی که فلسفه وجودی نمایشگاه بود کار درخوری صورت نگرفته بود.
ساختمان پاویون ضمن اینکه زیبا و ابتکاری بود اما نمایانگر معماری ایرانی- اسلامی نبود و صبغه ایرانی روشنی نداشت.
اکسپو یک نمایشگاه عادی نیست که فقط محصولات و صنایع دستی مثل فرش و گلیم و تولیدات غذایی مثل سوهان و گز را در آن ارائه دهیم. بلکه اکسپو اولا محلی برای نمایش فرهنگ کشورها و ثانیا محلی برای نشان دادن آخرین پیشرفت های علمی و فناری است. به عبارت دیگر، شرکت کنندگان وقتی وارد یک پاویون می شدند در جستجوی آن بودند و سوال مقدرشان این بود که این کشور برای آینده بشر چه ارمغانی دارد. فرزندان ابن سینا و رازی و مولانا و سعدی چه تهفه ای آورده اند؟ جای این تفکر در پاویون ایران خالی بود و اساسا ردپایی از این ذهنیت دیده نمی شد. مثلا به محض ورود در پاویون فرانسه با تصویر مجلدات آنسیکلوپدی (دائره المعارف فرانسه) روبرو می شدی که فرهنگ و دانش آن کشور را به بیننده انتقال می دهد. در پاویون روسیه به محض ورود تصویر و معرفی دانشمندان برجسته و گزارش آخرین پیشرفت های علمی را می بینی. همینطور دیگر کشورهای با فرهنگ و تمدن قابل طرح. اما در پاویون ایران نمایش تصویری رقص محلی اقوام ایرانی جلب توجه می کرد. آیا برجستگی فرهنگ ما رقص محلی است؟ آیا ارمغان ما برای آینده بشریت رقص است؟ دنیا به رقص ما نیازی ندارد و آنها خود بهتر می رقصند. فرهیختگان دنیا خیام و مولوی و ابن سینا و حافظ را می شناسند و ما باید اینها را معرفی می کردیم که اثری از اینها نبود.
فرهنگ کهن و استوار ایرانی اسلامی در این نمایشگاه برجستگی نداشت، چنانکه پیشرفت های علمی جدید ما هم در انجا انعکاس نداشت، در حالیکه اصل نمایشگاه برای این دو موضوع بود. ما اگر همین روز جهانی فلسفه را در آنجا به شکل مقبولی برگزار می کردیم می توانست یک پدیده منحصر به فرد در اکسپو باشد و ایران را با این ابتکار به عنوان پرچمدار حکمت و عقلانیت از همه کشورها متمایز کند.
در ادامه فنایی اشکوری، بر آسیب شناسی حضور ایران در نمایشگاه تأکید کرد و افزود: ضمن اینکه از زحماتی که کشیده شده است باید سپاسگزاری کرد اما آنچه پاویون ایران در این نمایشگاه عرضه می کند در خور عظمت نام ایران و نشان دهنده فرهنگ والای آن نیست. اگر می توانستیم داشته هایمان را به درستی معرفی کنیم بی شک شاهد صف طولانی جمعیت انبوه در مقابل پاویون جمهوری اسلامی ایران می شدیم، چنانکه در پاویون های بسیاری از کشورها چنین بود. لازم است با نگاه بی طرفانه و علمی وضع موجود و نوع نگرش به نمایشگاه اکسپو از سوی جمهوری اسلامی را بررسی کرد تا نواقص، ضعفها و کاستیها شناسایی و آسیبها برطرف شود تا در رویدادهای پیش رو، معرفی درستی از فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی داشته باشیم.
http://eitaa.com/dreshkevari
منظومه فکری آیت الله مصباح یزدی
https://iqna.ir/fa/news/4025224/%D9%85%D9%87%D9%85%E2%80%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%AF%D8%BA%D8%AF%D8%BA%D9%87-%D8%A2%DB%8C%D8%AA%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%D9%85%D8%B5%D8%A8%D8%A7%D8%AD-%DB%8C%D8%B2%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D8%AE%D8%B1
http://eitaa.com/dreshkevari
عرفان ستیزی: گفتگوی فصلنامه نگاه آفتاب با محمد فنایی اشکوری
https://negaheaftab.com/magazine/1400/spring/critique/%DB%8C%DA%A9-%D8%B3%D8%AA%DB%8C%D8%B2-%D8%A8%D9%87-%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%B2%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%D8%9B-%DA%AF%D9%81%D8%AA%E2%80%8F%E2%80%8F%E2%80%8C%D9%88%DA%AF%D9%88-%D8%A8%D8%A7-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D9%81%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A7%D8%B4%DA%A9%D9%88%D8%B1%DB%8C
http://eitaa.com/dreshkevari
آیت الله مصباح فیلسوف و اسلام شناس برجسته معاصر در گفتگوی تسنیم با فنایی اشکوری (بخش نخست)
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1400/10/19/2641025/%D9%81%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A7%D8%B4%DA%A9%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A2%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%D9%85%D8%B5%D8%A8%D8%A7%D8%AD-%D9%85%D8%B5%D8%A7%D9%84%D8%AD-%D8%A7%D8%AC%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%B9%DB%8C-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%B1-%D8%AD%D9%81%D8%B8-%D8%AC%D8%A7%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%B9%D9%84%D9%85%DB%8C-%D8%A7%D8%B4-%D9%85%D9%82%D8%AF%D9%91%D9%85-%D9%85%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%AA
http://eitaa.com/dreshkevari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
گرچه دل چون سنگ خارا می کند
جان من عزم بخارا می کند مولانا
http://eitaa.com/dreshkevari
به مناسبت سالگرد درگذشت،
از مکارم اخلاق استاد سیدجعفر شهیدی
«در دانشکدهٔ ادبیات، سال ۶۸ تا ۷۲ دانشجو و در یک درس، شاگرد دکتر شهیدی بودم. ایشان -- که استادی برجسته و مدّتی هم مدیرگروهمان بود -- خودش از نارمک با اتوبوس میآمد ولی به دانشجوها وجهِ دستی قرض میداد. هرگز کلمهای دربارهٔ شهادت فرزند طلبهاش در دفاع مقدّس از او نشنیدم و تا چند سال بعد هم خبر نداشتم. با این که چند ماه در لغتنامهٔ دهخدا هم کار کردم و رئیس ما بود از هیچ محقّق یا کارمندی هم نشنیدم.
محمدهادی خالقی
🌺عشق را نمیشود با پول خرید یا معاوضه کرد!
🔸دربين آثار مرحوم دکتر شهیدی، از همه مهمتر و سنگينتر، ترجمه نهج البلاغه است كه با ويژگی خاصی ترجمه شده و تاكنون بيش از ۱۵ بار چاپ شده است و عجيب آنكه ايشان، علیرغم مشكلات مالی- از جمله اجاره نشينی- بابت آن، حق الترجمه نگرفتند و در پاسخ دوستان میفرمودند:
عشق را كه نمیشود با پول خريد يا فروخت و معاوضه كرد!
(مرکز بررسی های اسلامی، گفتگو با مرحوم استاد سید هادی خسروشاهی)
🔹یک ویژگی مهم مرحوم علامه سید جعفر شهیدی خضوع و خشوعش بود. با این که مجتهد و فقیه بزرگی بودند، وقتی میخواستند از درِ دانشگاه وارد شودند، کسی او را نمیشناخت. یک بار دیدم که یکی از نگهبانان به ایشان گفت: حاج آقا! کجا سرت را پایین انداختهای و میروی؟!
(خبرگزاری مهر، مرحوم دکتر صادق آئینه وند، ۹۱/۱۰/۲۷)
🔸ترجمه نهج البلاغه علامه شهیدی در مسابقه (کتاب سال ولایت) رتبه اول را از خود ساخت. 24 سکه جایزه ایشان بود. حضرت استاد به خاطر این که خُلفِ وعده با دو دانشجو نکنند، نتوانستند در مراسم شرکت کنند. در دانشگاه تربیت مدرس خدمت ایشان رسیدم و سکه ها را تقدیم کردم نپذیرفتند. اصرار کردم فایده ای نداشت. فرمودند: در هر راه خیری که تشخیص می دهید، خرج کنید!
عرض کردم: لااقل خودتان پیشنهاد دهید در چه راهی خرج کنیم؟ فرمودند: سکه ها را نقدکنید و زندانیان آبرومندی که به جهتِ بدهکاری در زندان هستند، و نتوانسته اند بدهیِ خود را بدهند، آزاد کنید!
چون ماه مبارک رمضان بود فرمودند: کاری کنیدکه زودتر آزاد شوند و شب عید فطر سر سفره خانواده خود باشند! همان طورکه استاد فرموده بودند عمل شد و چند زندانیِ بدهکار آزاد شده و شب عید نزد خانواده خود برگشتند!
(مجله بخارا،شماره۹۷،ص۳۱۷،نقل خاطره ازمحمدعلی مهدوی راد)
http://eitaa.com/dreshkevari
تصویر (مربوط به چند سال پیش) *شیخ حسن شحاته*، عالم شیعی مصری، که تکفیری های سلفی اخوانی مصر او را با چوب و آهن و مشت و لگد کوبیدند و جسد نیمه جانش را این طور به ترک موتور بستند و در کوچه ها گرداندند و...
بی شک کسانی که مدام بر آتش اختلاف و تخاصم می دمند در این فجایع و وحشیگری ها شریکند! خشونت کلامی و زبانی عالمان در عمل جاهلان چنین ترجمه می شو. آیا وقت آن نرسیده است که حکمت سعه صدر و وحدت فهمیده شود؟
http://eitaa.com/dreshkevari
آیت الله مصباح فیلسوف و اسلام شناس برجسته معاصر در گفتگوی تسنیم با فنایی اشکوری (بخش دوم)
yun.ir/mjn1pa
#مصاحبه
#علامه مصباح
http://eitaa.com/dreshkevari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فرقه صوفی بریلوی هند. برخی از این رفتارها برگرفته از آیین هندو است. درباره اینگونه رفتارهای تاسفبار چه بگوییم که توهین تلقی نشود! بهتر است چیزی نگوییم و فقط تماشاکنیم و فکر کنیم که چرا مردم جهان اسلام تا این اندازه گرفتار انواع متنوع جهل و عقلگریزی است! چقدر خلاقیت در تنوع خرافات! اگر بجای این گونه خرافات عقلانیت حاکم بود آیا استعمار پیر و فریبکار انگلیس می توانست چند قرن حاکم مطلق شبه قاره هند بزرگ باشد؟!
http://eitaa.com/dreshkevari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
این هم یکی از سویه های وطنی این بلای جهانگیر (pandemic)
غرض هرگز سرزنش نیست. ما خود مصون از این ناهنجاری ها نیستیم اینها برادران و عزیزان ما هستند و همه ما به شکلی گرفتار انواع بدعت های بی ریشه و اساس هستیم. راه حل نهایی بازگشت به عقلانیت است که روح دینداری و معنویت راستین است.
http://eitaa.com/dreshkevari
حاصل دیانت و معنویت بدون عقلانیت، یا خرافات است یا خشونت، و یا هردو و نتیجه ضروری آن عقبماندگی است.
http://eitaa.com/dreshkevari
📢سومین نشست مجازی در سلسله برنامه های چشم اندازی به سوی شرق
🔰گفتگو از طریق زوم
🔷فلسفه ملاصدرا (تداوم و نوآوری)
🎤ارائه: دکتر محمد فنائي اشکوری ( موسسه امام خمینی ـ قم)
🎤گفتوگوکننده: دکتر دیوید بورل ( دانشگاه نوتردام - آمریکا)
🕥 تاریخ: جمعه ۸ بهمن ۱۴۰۰ | ٢٨ ژانویه 2022
🕥 ساعت ٢١:٣٠ تا ٢٤:٠٠ (تهران) برابر با 18:00تا 20:30 (لندن)
🔍سلسله برنامه های مجازی *چشماندازی به سوی شرق* که توسط کالج اسلامی لندن برگزار میشود، مجموعهای از سخنرانیها و مباحث علمی است که می کوشد زمینهای برای تبادل اندیشه و گفتوگوی علمی میان دانشمندان برجسته حوزه های علمیه و مراکز دانشگاهی شرق و اندیشمندانِ مراکزعلمی غرب فراهم کند.
📝 لینک ثبت نام :
https://www.islamic-college.ac.uk/2022/01/3rd-webinar
🌐 لینک زوم:
https://zoom.us/j/3131107214?pwd=Nm9weW1
Meeting ID: 313 110 7214
Passcode: 2021
*کالج اسلامی لندن*
زبان شیرین، فاخر و کهن فارسی
#یونسکو اعلام کرد چهار زبان قدمتی بالای هزار سال دارند که اسم آنها را زبان کلاسیک گذاشته اند:
#یونانی، #لاتین، #سنسکریت و #فارسی از این چهار زبان فقط زبان فارسی زنده است و در دوران مدرن استفاده می شود!
https://en.unesco.org/news/tracker-culture-public-policy-issue-15?fbclid=IwAR2p61wpc8n3KN9gSGjGj52qI1AgzTIL10MjtyjtvYdYFzL2CHAo8epQxFY
البته عربی هم بیش از هزارسال قدمت دارد و به برکت قرآن کریم زنده است. ظاهرا منظور چند هزار سال بوده و عربی به این معنا زبان باستانی نیست.
http://eitaa.com/dreshkevari
"نگاهی به اندیشه عرفانی آیت الله مصباح یزدی"
محمد فنائی اشکوری
مقاله: در ماهنامه معرفت
سال سيام، شماره هشتم، پياپي 287، آبان 1400، ص9-16.
چکيده
آیتالله مصباح بهعنوان متفکر و اسلامشناسی جامع، در حوزههای گوناگون معارف اسلامی، نظرورزی و نظریهپردازی کرده است. یکی از حوزههایی که ایشان به نظرورزی و اصلاحگری پرداخته، عرفان اسلامیاست. از عرفان اسلامی روایتها و قرائتهای گوناگونی وجود دارد. ازهمینرو، اختلافنظر و موافق و مخالف نسبت به آن بسیار است. برخی از بزرگان همچون علامه طباطبائی، شهید مطهری و آيتالله مصباح، تلقیای از عرفان اسلامی ارائه میدهند که از سویی حاصل تحلیل عقلی و از سوی دیگر، برآمده از متن آموزههای قرآنی و روایی است، بهگونهایکه رد و انکار این تلقی از عرفان از سوی مخالفان عرفان آسان نیست. در این مقاله خطوط کلی اندیشههای عرفانی آیتالله مصباح را که روح آن برگرفته از قرآن کریم است، همراه با ملاحظات انتقادی و اصلاحی ایشان نسبت به برداشتهای ناصواب در این زمینه، به اختصار عرضه میشود؛ تا هم تشنگان عرفان اصیل اسلامی از زلال آن جرعهای برگیرند و هم با بهرهگیری از روشنگریهای آن استاد فرزانه، از لغزشها و افراط و تفریطها در این زمینه ایمن باشند.
كليدواژهها: گرایش عرفانی، عرفان اسلامی، شاخصههای عرفان اسلامی، سلوک عرفانی، مراتب توحید.
http://eitaa.com/dreshkevari
شاخصه های عرفان اصیل اسلامی از دیدگاه آیت الله مصباح
برای شناخت عرفان راستین و تمییز آن از جریان های انحرافی توجه به شاخصه های عرفان اصیل اهمیت دارد.
یکی از شاخصه های عرفان اصیل مطابقت با فطرت است. همانطور که دین حق مطابق با فطرت است، عرفان دینی که جز حقیقت همان دین نیست در اعتقاد و سلوک مطابق با فطرت است. مهم¬ترین اصل فطری در اینجا توحید است که در دین و عرفان اصیل محوریت دارد. در مقام سلوک نیز هماهنگی با فطرت اهمیت دارد. به عنوان مثال، دربارۀ غرایز و خواسته¬های مادی و جسمانی انسان افراط و تفریط خلاف فطرت است و میانه روی و رعایت اعتدال مقتضای فطرت است. نه تعطیل غرایز مطلوب است، نه افسارگسیختگی و زیاده روی. این اصل در همۀ اعمال جاری است.
ویژگی دیگر عرفان راستین همه جانبه بودن است. عرفان راستین رشد همه جانبۀ انسان را اقتضا دارد، نه رشد در یک جنبه همراه با ضعف و نقص در جنبه های دیگر را. سلوک عرفانی نباید به سمتی باشد که فقط یک بعد انسان به کمال برسد. انسان باید به مقام مظهریت جمیع اسماء الهی برسد. از این جهت در روش سلوکی توجه به بارور شدن همۀ استعدادهای انسان ضروری است. سلوک عرفانی باید به گونه ای تنطیم شود که انسان را در همۀ شئون زندگی متوجه خدا کند و به همۀ اعمال انسان صبغۀ الهی دهد.
اعتقاد به تعارض و تضاد میان بعد مادی و معنوی انسان از انحرافاتی است که در بسیاری از سنت ها و فرقه های عرفانی رخ داد است. بی توجهی به نیازهای جسمی و فعالیت های اجتماعی انحراف از عرفان راستین است. از نظر اسلام این ابعاد مکمل یکدیگرند. به مثل، تجارت اگر برای رضای خدا باشد عبادت است. «عرفان صحیح اسلامی روشی است متعادل که در آن، دنیا و آخرت هرکدام بهره و جایگاه خود را دارند. از این کلام موجز و نورانی، روش و دستور صریح عرفانی آشکار می شود: «لیس منا من ترک دنیاه لدینه او ترک دینه لدنیاه»؛ از ما نیست کسی که دنیایش را برای دینش ترک کند، یا دینش را برای دنیایش.»
مطابقت با شریعت شاخصۀ دیگر عرفان اصیل است. هیچ آموزه و دستور العمل سلوکی نباید مخالف با شریعت باشد. قرآن کریم در آیات متعدد تبعیت از وحی، پیروی از پیامبر و عمل به احکام الهی را صراط مستقیمی میداند که تخطی از آن جایز نیست و پیروی از هوای نفس و شیطان را منع کرده است. اسوه و نمونۀ اعلای عرفان، پیامبر خدا (ص) و ائمۀ اطهار هستند.
برگرفته از کتاب: چراغ فروزان حکمت، ص 72.
http://eitaa.com/dreshkevari
منظومۀ معرفتی خدامحور
در مرکز منظومۀ معرفتی آیت الله مصباح توحید قرار دارد. خدامحوری در همۀ ابعاد و اجزای اندیشه و حیات استاد مصباح سریان دارد: در فلسفه، الاهیات، عرفان، اخلاق، و علوم اجتماعی. هیچ یک از عناصر منظومۀ معرفتی او بدون خدامحوری نیست. در هستی شناسی خدا به عنوان تنها وجود غنی و مستقل در هستی شناخته میشود و سایر موجودات عین ربط و فقر و وابستگی به او. در اعتقاد دینی توحید اصل الاصول و روح جاری در همۀ اجزای دین است. در انسان شناسی کمال انسان تنها در قرب به خداست. در نظام ارزشی و فلسفۀ اخلاق، قرب به خدا منشأ و معیار ارزش و ارزش اصیل و غائی است. در فقه و حقوق و سیاست و همۀ عرصه های حکمت عملی همۀ باید و نبایدهای زندگی از او نشأت می گیرد؛ تنها شارع و قانونگذار و آمر و ناهی و داور نهائی اوست. در سیاست تنها حاکم و منشأ مشروعیت اوست. در اقتصاد تنها مالک حقیقی خداست. بنابر این منظومۀ معرفتی استاد مصباح منظومه ای توحیدی است. البته هر مؤمن راستینی باید چنین باشد، اما در واقع و عمل همه چنین توجهی ندارند. در میان آنها هم که چنین توجهی دارند کمتر کسی می توان یافت که به تفصیل لوازم توحید محوری را اندیشیده و در آن باب نظریه پردازی کرده و در عرصه های گوناگون آثار و لوازم آن را تبیین و تنقیح کرده باشد.
برگرفته از کتاب چراغ فروزان حکمت، ص 44
http://eitaa.com/dreshkevari
مواجهه حوزه علمیه با فلسفه غرب
گزارشی از سخنرانی محمد فنایی اشکوری
https://www.ibna.ir/fa/report/318297/%D9%85%D9%88%D8%A7%D8%AC%D9%87%D9%87-%D8%AD%D9%88%D8%B2%D9%87-%D8%B9%D9%84%D9%85%DB%8C%D9%87-%D9%81%D9%84%D8%B3%D9%81%D9%87-%D8%BA%D8%B1%D8%A8-%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%D9%87
کتاب اثولوجیا را که اثری نوافلاطونی بود به ارسطو نسبت دادند نه افلاطون
http://eitaa.com/dreshkevari