*سفر به استان فارس*
در سفر به استان فارس که برای سومین جشنواره بین المللی تولیدات چند رسانه ای میراث فرهنگی رفته بودم، چند برنامه اجرایی و کاری در حوزه میراث فرهنگی را داشتم:
1️⃣ نشست صمیمی همراه با ضیافت شام با جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه از استان فارس و اعزامی از تهران داشتم. من و مدیران میراث به پرسش های آنها پاسخ دادیم. همکاری، همدلی در میان مدیران و اصحاب رسانه می تواند خیلی از مشکلات را حل کند و به اطلاع رسانی به موقع و شایسته کمک کند.
2️⃣ بازدید از «تخت جمشید» و افتتاح آثار کمتر دیده شده موزه ملی در آن به همراه خبرنگاران از دیگر برنامه های سفر بود.
در تخت جمشید ۲۵ چشمه سرویس بهداشتی بسیار مناسب همزمان با سفر ما نصب گردیده است.
3️⃣ بازدید از خطوط احداث مترو و بافت تاریخی و ارگ کریمخانی، محور زندیه و نشست کاری با شهردار شیراز، اعضای شورای اسلامی و دیگر مقامات استان از دیگر برنامه های سفر بود. مقرر شد ملاحظات میراث فرهنگی در توسعه خطوط مترو مورد توجه قرار گیرد و استان همکاری گسترده ای برای آماده سازی محور زندیه برای ثبت جهانی را بعمل آورد.
4️⃣ بازدید از موزه جندی شاپور که موزه بخش خصوصی است. همچنین از حافظیه، سعدیه، ارگ کریم خان و موزه پارس و اقداماتی که برای مرمت و فعالیت های عمرانی آن در دست اقدام است. بازدید از نمایشگاه صنایع دستی در جنب آرامگاه حافظ که هنرمندان صنایع دستی استان برپا کرده اند، از دیگر برنامه های سفر به شیراز بود.
5️⃣ همراه با دکتر صالحی امیری وزیر محترم و استاندار فارس «بازارچه هنر شیراز» را افتتاح کردیم. این بازار با هدف حمایت از هنرمندان صنایع دستی و هنرهای تجسمی شهر شیراز با همت شرکت توسعه گردشگری وابسته به وزارت میراث فرهنگی و همکاری شهرداری شیراز صورت گرفته است.
افتتاح نمایشگاه بیش از ۷۰ اثر کمتر دیده شده از آثار تاریخی دوره اسلامی از موزه ملی ایران در حرم شاهچراغ و بازدید از پیشرفت کار مرمت بازار تاریخی وکیل که بودجه و اعتبار آن از محل مسئولیت اجتماعی توسط وزارت نفت صورت گرفته است از دیگر برنامه های سفر به استان فارس بود.
6️⃣ در این سفر جمعی از هنرمندان که برای شرکت در « *سومین جشنواره بین المللی تولیدات چند رسانه ای میراث فرهنگی* » به شیراز سفر کرده اند ملاقات و دیدار جداگانه ای داشتم و مسائل و مشکلات و پیشنهادهای آنان را دریافت کردم. همچنین برخی از فعالان میراث فرهنگی در دیدار با من مسائل و چالش های میراث استان را مطرح کردند که از همه آنان کمال تشکر را دارم.
ادامه در بخش نظرات ⏬️⏬️
https://www.instagram.com/p/DCPYM50u-Rm/?igsh=MW05YnlkcWk0ZzQzcA==
*٢٤ آبان (۱۳۶۰ ه.ش) سالگرد رحلت فيلسوف بزرگ قرن علامه سيد محمد حسين طباطبايي است.*
علامه مفسر بزرگ قرآن كريم به نام تفسير الميزان در ٢٠ جلد است. او در اين اثر ماندگار "ذوالقرنين "را كه در سوره كهف آيه ٨٣ آمده است همان "كوروش كبير" پادشاه بزرگ هخامنشى مى داند كه اشاره قرآن كريم به تمكن دادن و گسترش عدالت و ساخت سد دفاعى بين دو قوم ياجوج و ماجوج كه توسط او ايجاد شد دارد.
✅️ علامه داراى بيش از ٣٠ كتاب و تاليف است؛ سنن النبى، شناخت شيعه، اصول فلسفه و روش رئاليسيم (در نقد و ارزيابى ماركسيسم) از جمله آثار مهم ايشان است.
✅️ شاگردان بزرگى را تربيت كرد؛مرتضى مطهرى، سيد محمد حسينى بهشتى، عبدالله جواد آملى، محمد تقى مصباح يزدى، حسن حسن زاده آملى، ناصر مكارم شيرازى از جمله آنها هستند.
✅️ علامه و فقيه بزرگ جهان تشيع آيت الله جوادى آملى ايشان را "فارابى عصر" و متفكر و فليسوف بزرگ و تئوريسين انقلاب اسلامى استاد مرتضى مطهرى درباره علامه طباطبايي گفت؛
"صدسال ديگر به ارزش او پى خواهند برد".
✅️ حلقه علمى و فلسفى علامه طباطبايی را بزرگانى چون سيد جلال الدين آشتيانى، غلامحسين ابراهيمى دينانى، سيد حسين نصر، مرتضى مطهرى، داريوش شايگان و پروفسور هانرى كربن فرانسوى از جمله سرآمدان بودند. تاثير اين جلسات در معرفى تشيع براى غرب توسط هانرى كربن بسيار تاثير گذار بود.
✅️ او در قله فلسفه، عرفان، فقه و حكمت بود. بى همتا و بى نظير بود مصداق بارز عالمى كه بادرگذشت اورخنه دردين واقع شد وجاى خالى ايشان پر نخواهدشد.
*رحمت و رضوان خداى بزرگ بر مفسر كبير قرآن كريم و فليسوف بزرگ قرن باد.*
#علامه_طباطبایی #محمد_حسین_طباطبایی #فیلسوف #مفسرقرآن #آیت_الله_مطهری #آیت_الله_بهشتی #آیت_الله_جوادی_آملی #آیت_الله_مصباح_یزدی #آیت_الله_حسن_حسن_زاده_آملی #آیت_الله_مكارم_شیرازی
https://www.instagram.com/p/DCXO7nzS-_q/?igsh=cWRidng0b204OHdt
*روز مجلس*
✅️ دهم آذر را در تقويم مناسبت هاى كشور " *روز مجلس* " ناميده اند. اين نام گذارى به علت شهادت آيت الله سيد حسن مدرس، روحانى شجاع و با نفوذ كشور به دستور رضا شاه در ١٠ آذر ۱۳۱۶ ه.ش در حالى كه در تبعيد بود صورت گرفته است و به پاس تجليل از اين روحانى مبارز مى باشد.
✅️ مدرس كه بود؟ مجتهد و فقيه پارسا و ساده زيست، سابقه ۴ دوره نمايندگى مجلس شوراى ملى، از مخالفان سر سخت رضا شاه، پادشاه ديكتاتور و مستبد وقت بود. مدرس از روحانيون حامى مشروطه بود.
✅️ امام خمينى (ره) رهبر فقيد انقلاب اسلامى و بنيانگذار جمهورى اسلامى مدرس را الگوى نمايندگى مجلس مى دانست چرا كه داراى ويژگيهاى زير بود؛
شجاع، داراى استقلال راى، مخالف ديكتاتورى و استبداد، طرفدارحاكميت قانون، مدافع تماميت ارضى كشور و مخالف سلطه بيگانه بود.
✅️ تكريم و تجليل از مقام مدرس نكوداشت و ترويج و بازخوانى فضايل وخصايل حميده او براى عصر امروز روحانيت و نمايندگان مجلس است.
✅️ مجلس شوراى اسلامى كانون و مركز قانونگذارى كشوراست. فصل ششم قانون اساسى ٣٧ اصل از ۶۲ تا٩٩ را به ساختار و صلاحيت هاى مجلس اختصاص داده است.
✅️ چكيده و عصاره اختيارات مجلس در دو حوزه اساسى " *قانونگذارى و نظارت* "است. دو امر راهبردى و كليدى كه اگر هر دو مورد به درستى، كامل و جامع عملى شود نتيجه آن "حاكميت قانون" و " *نظم و انضباط اجتماعى* "، همراه با شفافيت، پاسخگويی، مبارزه با فساد، كارآمدى، مشاركت جويی گسترده مردم را بدنبال خواهد داشت و اين يعنى" *حكمرانى مطلوب* ".
✅️ *در كتاب آينده پژوهى انقلاب اسلامى؛ بيم ها و اميدها از انتشارات موسسه اميركبير*
به تفصيل درباره بازنگرى و اصلاح قانون اساسى، نظام دو مجلسى، آسيب شناسى نظام قانونگذارى در كشور كه در حال حاضر بيش از ده شورا، ستاد و… برخلاف قانون اساسى در كار مجلس شوراى اسلامى و امر قانونگذارى دخالت مى كنند نوشته ام.
روز مجلس و نام و راه مدرس گرامى باد.🌺
#مجلس_شورای_اسلامی #مجلس #شهید_مدرس #قانونگذاری #قانون_اساسی
https://www.instagram.com/p/DDAKc0qOTAm/?igsh=d3A0enY3dTA4bnB0
*گزارش سفر به گیلان* 1️⃣
برای بازدید از پیشرفت کار مرمت، کاوش و انجام زیرساخت های مربوط به « *ماسوله* » که مراحل و آماده سازی آن برای ثبت جهانی را طی می کند و نیز افتتاح چند طرح و برنامه کاری سفری سه روزه به استان گیلان داشتم.
🔸️گیلان با نام بزرگان و مشاهیر و مفاخر بزرگ ایران آمیخته است: شیخ زاهد گیلانی، آیت الله العظمی محمد تقی بهجت فومنی، میرزا کوچک خان جنگلی، پروفسور مجید سمیعی، پروفسور فضل اله رضا، دکتر محمد معین (صاحب لغت نامه)، کیومرث صابری (گل آقا) دکتر محمود بهزاد، هوشنگ ابتهاج (سایه)، ابراهیم پور داود، محمد جعفر جعفری لنگرودی، محمد علی مجتهدی، سمیعی گیلانی، کاشف السلطنه و ده ها تن از دیگر شخصیت های فرهنگی، علمی کشور را دارد.
🔹️استان گیلان دارای ۵۲۰۰ اثر تاریخی است که ۱۲۷۶ اثر آن ثبت شده است. کاروانسرای «تی تی» در سیاهکل و ۳ سایت از جنگل های هیرکانی ثبت جهانی و یک روستای جهانی به نام روستای جهانی «چادر شب بافی» را به نام خود ثبت کرده است.
🔻 گیلان دارای ۷ بافت تاریخی شامل: رشت، لاهیجان، لنگرود، رودسر، املش، بندر انزلی و ماسوله است. این استان دارای ۲۷۰۰۰ هنرمند صنایع دستی می باشد که در ۸۰ رشته مشغول کار هستند.
در بازدید از شهر تاریخی ماسوله، فرماندار فومن، شورای اسلامی و شهردار ماسوله گزارشی از اقدامات انجام شده در حوزه زیرساخت و عمران و آبادانی ماسوله را ارائه کردند. با دو تن از باستان شناسان چینی که در کاوش های جدید ماسوله به همکاران میراث فرهنگی استان کمک می کنند نیز ملاقات و از آنان جویای مراحل پیشرفت و ارائه نتایج مطالعات و کاوش های انجام شده شدم. مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان، مدیر پایگاه ماسوله و مدیرکل امور پایگاه های میراث ملی و جهانی معاونت میراث فرهنگی نیز گزارش هایی را ارائه کردند.
💠 در یادمان میرزاکوچک خان جنگلی مقامات استان درباره لزوم تدوین طرح جامع یادمان، گزارشی ارائه دادند و خواهان تشکیل بنیاد میرزاکوچک خان جنگلی شدند.
از مرکز تحقیقات و پژوهش های باستان شناسی استان نیز بازدید و درباره تجهیزات فنی مورد نیاز آن مرکز که با همکاری دانشگاه گیلان اداره می شود، بحث و گفت و مقرر شد اقدامات لازم بعمل آید.
با دکتر هادی حق شناس استاندار گیلان دیدار و گفت و گو و درباره توسعه کمی و کیفی فعالیت های حوزه مأموریت وزارتخانه و لزوم حمایت های گسترده استاندار صحبت شد. آقای حق شناس ایده استفاده از تجهیزات سبک و قابل حمل در روستاهای هدف گردشگری استان را برای اسکان گردشگران مطرح کرد.
ادامه در بخش نظرات 🔻🔻
https://www.instagram.com/p/DDHxZMux--T/?igsh=YnluZTl6OWU2eWsx
*گزارش سفر به گیلان* 2️⃣
در ادامه سفر به استان گیلان از موزه بلدیه و موزه رشت که با مشارکت میراث فرهنگی و شهرداری رشت در حال مرمت و آماده سازی در میدان مرکزی رشت است بازدید کردم.
هتل ایران که بنای قدیمی است و در حال مرمت توسط سرمایه گذاری بخش خصوصی در آینده نزدیک پذیرای اسکان گردشگران داخلی و خارجی خواهد شد. جلسه ای کاری با مدیران و معاونان اداره کل استان داشتم. آنان به طرح مسایل و مشکلات و نیز بیان عملکرد خود پرداختند. از همه همکاران با غیرت و متعهد که در استان به رغم مشکلات فراوان کاری و کمبود امکانات مأموریت های خطیر و مهمی را به شایستگی انجام می دهند کمال تشکر را دارم. اگر چه وظیفه ما بر طرف کردن موانع و حل مشکلات استانها در حد بضاعت و مقدورات کشور است که از هر تلاشی فروگذار نخواهد شد.
◀️ در لاهیجان فرماندار، مقامات شهرستان از جمله سلمان زارع نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی حضور داشتند. از چند بنای تاریخی و مسجد در حال مرمت بازدید و دستورات لازم برای تسریع در کار و آماده سازی آن ابلاغ شد.
✅️ از خانه صنایع دستی لیالستان در حومه لاهیجان بازدید کردم. حدود ۷۰ نفر از مردان و البته اکثریت زنان مشغول کار بودند درخواست وام داشتند که موافقت و دستور آن ابلاغ گردید.
🔰در رودسر هتل سه ستاره «یلوه» که بخش خصوصی آن را ساخته است افتتاح کردیم. آقای جانبازی به همراه دو پسر و عروس آنجا را اداره می کنند. چشم انداز دلنواز هتل به ساحل دریا منظره بسیار زیبایی را بوجود آورده است. در ادامه از ساختمان و موزه شهر رودسر که درآینده ایجاد می شود با تغییر کاربری ساختمان بازدید کردیم.
#گیلان #رشت #رودسر #لیالستان #هتل_ایران #میراث_فرهنگی #میدان_شهرداری_رشت
https://www.instagram.com/p/DDKgYf4uunt/?igsh=MTEycDAzZTgwaWNtbA==
*شکوه ایران باستان*
نمایشگاه موزه ای شکوه ایران باستان در « ایالت خود مختار سین کیانگ» چین در ۱۶ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۶ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی افتتاح شد. این نمایشگاه که دارای ۲۱۶ اثر تاریخی از ۳ هزار سال پیش تا عصر صفوی را شامل می شود پس از نمایشگاه موفق و بازدید بیش از ۵۰ میلیون نفر در کاخ موزه «پکن» و «کاخ موزه شانگهای» اینک به مدت ۳ ماه در «کاخ موزه سین کیانگ» برای بازدید مردم قرار دارد.
✅️ استان سین کیانگ که ۵۹ % آنان مسلمان هستند، بزرگترین استان چین است. (یک ششم مساحت کل چین) اورمچی مرکز استان و کاشغر از شهرهای بزرگ آن است. نژاد اکثر مردم «ایغور» است و از اقوام ترک تبار هستند.
از شهر تاریخی «تورفان» و برخی آثار و بناهای تاریخی آن مثل موزه قنات (کاریز) و ارگ تورفان که می توانند خواهر خواندگی و همکاری های مشترکی با قنات قصبه گناباد (ثبت جهانی) یا قنات زارچ یزد و نیز ارگ بم داشته باشند بازدید کردم. این شهر اشتراکات فرهنگی و تاریخی زیادی با ایران دارد.
◀️ در مراسم افتتاح نمایشگاه از روابط تاریخی و کهن ایران و چین که همواره مبتنی بر صلح و احترام بوده است گفتم. جاده ابریشم که اثر تاریخی بزرگ که روایت گر این همکاری اقتصادی، تجاری و فرهنگی است را یادآور شدم و تأکید کردم که موزه ها امروزه، نقش مهمی در گسترش صلح و دموکراسی، توسعه و گسترش مناسبات جهانی، کاهش منازعات و ستیز دارند.
🔹️ با استاندار و مقامات استان سین کیانگ درباره توسعه مناسبات و همکاری های حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با ایران گفت و گو کردیم. شهردار سین کیانگ گفت: سال گذشته فقط ۶۰ هزار نفر از مسلمانان مالزی به روستای پنج ستاره در حومه تورفان که دارای تاکستان های فراوان است و بیش از ۱۰۰ نوع انگور دارد برای بازدید آمده بودند.
گفتنی است نمایشگاه شکوه ایران باستان تا نیمه اسفند ۱۴۰۳ در موزه سین کیانگ دایر خواهد بود.
چین ۶ هزار موزه دارد و موضوع موزه در چین از جایگاه و اهمیت ویژه برخوردار است. چند کشور دیگر متقاضی برگزاری نمایشگاه شکوه ایران باستان در کشور خود می باشند.
#ایران_باستان #نمایشگاه #موزه_ملی #چین معاونت_میراث_فرهنگی #سین_کیانگ
https://www.instagram.com/p/DDkVZRUutiS/?igsh=dmNtdjd1cHl6b2dn
*افزایش عناصر میراث ناملموس جهانی ایران*
در نوزدهمین کمیته بینالدولی میراث فرهنگی یونسکو که از ۱۲ تا ۱۷ آذر ۱۴۰۳ در شهر آسونسیون، پایتخت کشور پاراگوئه برگزار شد. در این نشست ۶۶ پرونده از سوی کشورهای عضو کنوانسیون ۲۰۰۳ به تصویب رسید.
ایران با ثبت « *هنر ساختن و نواختن ساز رُباب* » با همکاری کشورهای افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان و « *جشن مهرگان* » با همکاری تاجیکستان موفق شد تعداد آثار خود را از ۲۴ به ۲۶ اثر افزایش دهد. علاوه بر این، در همین اجلاس کشور مغولستان به عنوان سیزدهمین کشور به ثبت جهانی پرونده نوروز پیوست.
🔹️🔸️
هنر ساختن و نواختن رباب و اصولاً موسیقی در ایران قدمتی هزاران ساله دارد. رباب در زمان مولانا رواج داشته است و ساز پایه بسیاری از موسیقی های محلی است. رباب در کشورهایی چون تاجیکستان، افغانستان و ازبکستان رواج فراوان دارد و از این جهت به صورت پرونده چند ملیتی میراث فرهنگی ناملموس تصویب شد. ساز رباب از اعماق تاریخ، صلح و مهربانی را هدیه می دهد.
💠💠
جشن مهرگان، تجلی بخش ارتباط محترمانه انسان و محیط است. از نوروز تا شب چله/ یلدا و سده و اینک مهرگان که همه مبتنی بر پاسداشت و ارتباط عالمانه و محترمانه انسان با محیط زیست است. جشن مهرگان در آغازین ماه پاییز برای شکرگذاری از درگاه خداوند متعال برای برداشت محصول و پاسداشت زمین، زمان و مهر بر آیند این جشن است. جشن مهرگان را ایران و تاجیکستان با هم ثبت کرده اند.
✳️✳️
در نوزدهمین اجلاس کمیته بین الدولی میراث فرهنگی یونسکو در پاراگوئه، پرونده ثبت جهانی چند ملیتی نوروز با الحاق کشور مغولستان به عنوان سیزدهمین کشور عضو نیز مورد تصویب قرار گرفت و گزارش پاسدارانه میراث فرهنگی ایران در رابطه با دو پرونده «نقالی» و «مهارت سنتی لنج سازی و دریانوردی در خلیج فارس» مورد تأیید یونسکو قرار گرفت. این دو پرونده در سال ۱۳۹۰ در فهرست در خطر نیازمند پاسداری فوری یونسکو به ثبت رسیده بود.
براساس مقررات یونسکو دولت ها موظف به ارائه گزارش اقدامات پاسدارانه به صورت دوره ای هر ۴ سال یک بار در رابطه با این عناصر هستند.
🔰🔰
این موفقیت ها را به مردم عزیز کشورمان و کشورهای عضو پرونده ها تبریک و از همه کارشناسان و مدیران ارجمند در معاونت میراث فرهنگی که ما را در تدوین و تکمیل این پرونده ها یاری کردند کمال تشکر را دارم.
#میراث_جهانی #ثبت_جهانی #یونسکو #مهرگان #ساز_رباب #نوروز #میراث_فرهنگی_ایران #وزارت_میراث_فرهنگی
https://www.instagram.com/p/DDoMDTQt1ol/?igsh=MTN0cmM4amp3ZWczaw==
*شهر بدون کوچه ایران*
💠 شهرستان لار در سال ۱۳۳۹ ه.ش با زلزله ۶.۷ ریشتر خسارات مالی و جانی فراوان دید، که در برخی آمارها بالای ۴۰۰ نفر کشته را ذکر کرده اند، این زلزله باعث ایجاد شهری جدید(لار جدید) با خانه هایی کم ارتفاع، خیابان های متقاطع و شهری مقاوم در برابر زلزله شد.
-لار یکی از شهرستان های بزرگ استان فارس است، دارای ۴۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده است که ۱۷۰ اثر آن در فهرست ملی ثبت گردیده است.
✳️ لار برابر سرشماری آمار سال ۱۳۹۵ بیش از ۱۴۷ هزار نفر جمعیت دارد، اکثریت مردم آن اهل شیعه هستند. به دعوت دوست قدیمی و برادر ارجمندم دکتر علاء الدین بروجردی نماینده محترم مردم لارستان، خنج، گراش، اوز و جویم، سفری یک روزه به این شهرستان تاریخی داشتم. ایشان نماینده مردمی مؤمن، متدین و خونگرم و میهمان نواز است و ۵ دوره نمايندگى مردم در خانه ملت را دارد.
🔹️ بازدید از چند بنا و آثار تاریخی از جمله: *مسجد پیرپنهان*، مسجد روی آب(*چهاربرکه و دهن شیر)*، *کاروانسرای نو گلشن*، حسینیه اعظم و ادای احترام به مقام شامخ حضرت آیت الله سید عبدالعلی آیت الهی و بازدید از موزه ایشان، باغ نشاط و *حمام نشاط*، بازار قیصریه که مادر بازارهای ایران است و بیش از ۱۱۰۰ سال قدمت دارد و الگوی ساخت بازارهای تاریخی چون قیصریه اصفهان و بازار وکیل شیراز است و قلعه اژدها پیکر که سابقه تاریخی آن به قبل از اسلام می رسد و در متون تاریخی لار آن را دارالأمان نامیده اند، که در کتیبه قیصریه آمده است: تاریخش از خرد طلبیدم، جواب گفت «دارالأمان لار شد احیا از این بناى» از جمله برنامه های من در این سفر یک روزه بود؛
🔸️در این سفر که فرمانداران و شهرداران و برخی اعضای شورای شهرهای پنج گانه لارستان حضور داشتند، داریوش دهقان فرماندار لار، بهادر اسفندیاری فرماندار خنج، محمد محمدی فرماندار اوز، محمود طاهرزاده فرماندار گراش، نعمت الله اکبری نژاد فرماندار جویم درباره مرمت آثار تاریخی، اهتمام بایسته به مرمت و نگهداری برکه های منطقه که بالغ بر ۵۵۰۰ برکه است و می تواند به عنوان یک پرونده ملی و جهانی ثبت شود، ایجاد پایگاه های میراث فرهنگی، توجه ویژه عناصر ناملموس ثبت شده چون: شب برات، سینه زنی سنتی لاری، مسقطی لاری و موضوعات مختلف که در شهرها و حوزه استان مطرح است بحث و تبادل نظر شد و مقرر گردید همکاران من در وزارتخانه و اداره كل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان، با کمک خیرین منطقه که نهضت خیرین در لارستان تبدیل به یک فرهنگ عمومی شده است، در جهت حل این موضوعات اقدام نمایند.
ادامه در بخش نظرات 👇
https://www.instagram.com/p/DDsQ4rLxGLJ/?igsh=M3l4amh0YmlmeDJk
*شب چلّه*
🌺🍉
ثبت جهانی شب چلّه یا یلدا را زمانه اینگونه رقم زد که در کسوت معاون میراث فرهنگی کشورمان در هفدهمین اجلاس کمیته بین الدولی میراث ناملموس یونسکو در رباط مراکش به مردم جهان تبریک بگویم و درباره اهمیت آن در اجلاس یونسکو صحبت کنم. (۹ آذر ۱۴۰۱ برابر با ۳۰ نوانبر۲۰۲۲)
🔸️شب چله را پارسی زبان و در بسیاری از حوزه هاى ایران فرهنگی گرامی میدارند. ثبت جهانی این پرونده با همکاری و مشارکت کشور افغانستان بود. شب بیداری تا برآمدن خورشید، شاهنامه خوانی و حافظ خوانی، دیدار با بزرگان فامیل و صرف میوه و آجیل از جمله مراسم این شب که آغاز فصل زمستان است می باشد.
🔹️نام دیگر چله «یلدا» است که برگرفته از واژه سریانی به معنای زایش است. ابوریحان بیرونی از این جشن به نام «میلاد اکبر» نام برده است که مراد «میلاد خورشید» است. این مراسم از ایران باستان تا کنون در میان ایرانیان گرامی داشته شده است.
شاعران، ادیبان و نویسندگان در طول تاریخ از این مراسم و آئین گفته اند:
◀️ سعدی:
روز رویش چو برانداخت نقاب شب زلف *** گفتی از روز قیامت شب یلدا برخاست
◀️حافظ:
صحبت حُکّام ظلمتِ شبِ یلداست *** نور ز خورشید جوی بو که برآید
◀️ سنایی:
به صاحب دولتی پیوند اگر نامی همی جویی *** که از یک چاکری عیسی چنان معروف شد یلدا
💠💠
عناصر میراث فرهنگی ناملموس که ثبت جهانی می شود با پاسداری از آن بر عهده همه کشورها است اما بی تردید کشورهای ثبت کننده مسئولیت خطیر و مهم تری دارند.
معاونت میراث فرهنگی در سراسر کشور در بناهای تاریخی، موزه ها و پایگاه های میراث ملی و جهانی، بزرگداشت شب چله را در کنار مردم عزیزمان برگزار خواهد کرد.
میراث ناملموس بخشی از دارایی های فرهنگی جوامع هستند که نسل به نسل از گذشتگان بر جای مانده است. قدر ایران تاریخی را بیشتر بدانیم.
#یلدا #چله #ثبت_جهانی #یونسکو #میراث_ناملموس #میراث_فرهنگی #وزارت_میراث_فرهنگی #شب_چله
https://www.instagram.com/p/DDwvaHVA8df/?igsh=MTAwN3AwYTVrdXJmcg==
*روز جهانی میراث ناملموس* 1️⃣
به منظور بزرگداشت «روز جهانی میراث ناملموس» ۲۱ سال پس از ابلاع کنوانسیون ۲۰۰۳ و الحاق کشورها بدان و در پی ۲۰ سال اجرایی شدن آن در جهان، سرانجام ۱۷ اکتبر را به این نام نهادند. و دوم دیماه ۱۴۰۳ دبیرخانه میراث زنده و کنوانسیون ۲۰۰۳ این روز را به «مرکز میراث ناملموس تهران» اختصاص داد.
🔹️ مرکز میراث ناملموس تهران شامل آسیای غربی و مرکزی و ۲۴ کشور عضو آن هستند و پس از سالیان زیادی که در حالت تعلیق بود از سال ۱۴۰۱ فعالیت خود را از سر گرفت و ریاست شورای حکام مرکز بر عهده قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی ایران است.
🔸️مرکز میراث ناملموس تهران در این روز شاهد حضور نمایندگانی از کمیسیون ملی یونسکو، دفتر یونسکوی تهران، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت امور خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، و جمعی از مدیران و نمایندگان نهادهای مختلف بود.
🔹️به عنوان رئیس شورای حکام و قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی در این نشست سخنان خود را در پنج محور و موضوع بیان کردم که به اختصار بیان می کنم:
◀️ *حوزه میراث ناملموس* : بخش مهمی از دارایی ها و ثروت یک جامعه است که از نسلی به نسل دیگر و از عصر و زمانه ای به عصر دیگر منتقل می شود. ایران در ۴ سال اخیر موفق گردید در ثبت جهانی عناصر میراث ناملموس از رتبه هفتم به رتبه چهارم دنیا صعود کند و از حیث ثبت پرونده چند ملیتی ( با سایر کشورها) رتبه نخست را از آن خود نماید.
◀️ *میراث فرهنگی به مثابه فرهنگ عمومی* : در معاونت میراث فرهنگی تلاش ما بر این امر استوار است تا سواد میراثی جامعه را ارتقاء بخشیم. برگزاری سه دوره چهره های ماندگار میراث فرهنگی و تجلیل از سرآمدان این عرصه، اجرای سه دوره جشنواره بین المللی تولیدات چند رسانه ای میراث فرهنگی، اقدام برای برگزاری رخدادها و رویدادهای فرهنگی و هنری در بناهای تاریخی از جمله گام هایی برای تحقّق این مهم بوده است.
🔻🔻
تدوین سند ملّی میراث فرهنگی، سند ملی موزه داری، زنگ میراث فرهنگی در مدارس از جمله این اقدامات بوده است. (ادامه دارد... )
#مرکز_میراث_ناملموس #یونسکو
https://www.instagram.com/p/DD7YIX9uruM/?igsh=MWpuY3B0dDZpdW5qbg==
*روز جهانی میراث ناملموس* 2️⃣
✅️ *نقش میراث فرهنگی در دیپلماسی عمومی* : می دانیم هدف اصلی دیپلماسی عمومی تحت تأثیر قرار دادن افکار عمومی است. و ابزار اصلی آن داد و ستدهای فرهنگی است.
جشنواره ها، نمایشگاه ها، خواهر خواندگی ها از نمونه های موفّق در دیپلماسی عمومی در حوزه میراث فرهنگی است که بر پایه صلح، دموکراسی، گفت و گو و پرهیز از منازعه و درگیری است.
✅️ شبکه سازی و ظرفیّت سازی امری مهم در حوزه میراث فرهنگی در داخل و خارج از کشور است.
جمهوری اسلامی عضو ۲۶ نهاد مهم بین المللی است. ۶۵ نمایندگی رایزنی فرهنگی، بیش از ۱۰۰ نمایندگی سیاسی ایران در خارج از کشور، سازمانهای موثری چون آیسیسکو، اکو و سازمان همکاری اسلامی ... همه و همه ظرفیّت های بزرگی برای شبکه سازی انتقال پیام و صدور میراث فرهنگی است. مشروط بر آنکه جزیره ای عمل نشود و هماهنگی و همکاری بایسته میان همه نهادها بعمل آید.
*مدل سازی* : که راهکار مؤثری برای معرفی مطلوب میراث فرهنگی کشور است. برپایی کارگاههای آموزشی، انتقال تجارب، ثبت پرونده های جهانی مشترک، حمایت و تواناسازی جوامع محلی، ارتقاء دانش تخصّصی رسانه ها، کاوش ها و مرمت با سایر کشورها می تواند از جمله الگوها و مدل های موفّق برای حوزه میراث فرهنگی باشد.
ما به عنوان خادمان میراث فرهنگی ایران بزرگ خود را مکلّف به صیانت و پاسداری از میراث ملموس، طبیعی و ناملموس می دانیم.
💠💠💠
*چو ایران نباشد تن من مباد*
#میراث_ناملموس #مرکز_میراث_ناملموس
https://www.instagram.com/p/DD9_LOcONMI/?igsh=NnFzNmN2cXA4OGtx
*رودکی، پدر شعر فارسی*
چهارم دیماه بهانهای است برای گرامیداشت یکی از تابناکترین ستارگان فرهنگ و ادب ایرانزمین، ابوعبدالله جعفر بن محمد رودکی، که به شایستگی « *پدر شعر فارسی* » نام گرفته است.
✳️✳️
این شاعر سترگ با سرودههای جاودان و اندیشههای ژرف خود، نه تنها از تاثیرگذارترین افراد در ادبیات فارسی است، بلکه یکی از معماران هویتی و فرهنگی این سرزمین است که قرنهاست بهعنوان شناسنامه ایرانیان در سراسر جهان شناخته میشود.
✅️✅️
میراث رودکی نه صرفاً مجموعهای از اشعار، بلکه تجلی عمیقترین مفاهیم فرهنگی، زیباییشناسی و ارزشهای انسانی است که سخن از نقش بیبدیل این شاعر در ساخت فرهنگی جهان امروز دارد.
🔻🔻
ایران فرهنگی، مفهومی فراتر از مرزهای جغرافیای سیاسی امروز است. رودکی که نه در مرزهای کنونی ایران متولد شده و نه در این سرزمین آرام گرفته است، نمونهای روشن از گستردگی و وسعت فرهنگی ایران است. میراث او، که نشاندهنده پیوندهای عمیق تاریخی و فرهنگی میان ملتهای منطقه است، پلی است که ایران را با سایر کشورهای منطقه بالاخص تاجیکستان پیوند میدهد. اشعار رودکی، با محتوای عمیق و سرشار از خرد و طبیعت دوستی، همچنان به عنوان میراثی ناملموس در دل تاریخ میدرخشند و الهام بخش نسلهای مختلف در سراسر جهان هستند.
🔰🔰
میراث فرهنگی ناملموس، همچون آثار و اندیشههای رودکی، بخش بزرگی از هویت ملی ما را تشکیل میدهد. اشعار رودکی، با زبان شیرین فارسی، حامل پیامهایی از عشق، حکمت، و همزیستی مسالمتآمیز است که در دنیای امروز بیش از هر زمان دیگر میتواند منجر به گسترش صلح و دوستی میان ملتها شود.
🔸️🔹️
یکی از برنامههای محوری معاونت میراث فرهنگی، پاسداری و معرفی این مظاهر نمادین فرهنگی از طریق ایجاد موزه مشاهیر ایرانی مدفون در خارج از کشور است. در گام نخست، این موزه به صورت مجازی طراحی و اجرا خواهد شد تا امکان دسترسی همه علاقهمندان، فارغ از محدودیتهای جغرافیایی به گنجینههای فرهنگی و ادبی ایران فراهم شود. این ابتکار، گامی در راستای گسترش آگاهی عمومی از میراث فرهنگی ناملموس و تقویت حس تعلق به این فرهنگ غنی است.
💠
" *زمانه پندی آزاد وار داد مرا*
*زمانه چون نگری سر به سر همه پند است* "
💠
#رودکی
#میراث_فرهنگی
#ادبیات_فارسی
#ایران_فرهنگی
#میراث_ناملموس
#بزرگداشت_رودکی
#حفاظت_از_میراث
#فرهنگ_ایران
https://www.instagram.com/p/DD_55Eduh3x/?igsh=Zmx0ajdtYnAzYWg2