این بیت جناب سعدی که میفرمایند: «تو راستی کن و با گردش زمانه بساز»
https://eitaa.com/dr_mansourieconomic
صفحه اول روزنامههای کشور یکم شهریور ۱۴۰۲.pdf
14.75M
صفحه اول روزنامههای کشور یکم شهریور ۱۴۰۲.pdf
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌پیش بینی وزیر اقتصاد از وضعیت نقدینگی کشور تا پایان سال
احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی:
🔹با توجه به عملکرد ۵ ماهه که در خصوص رشد نقدینگی وجود داشته است با اعلام بانک مرکزی حتی نسبت به عدد تعیین شده نقدینگی وضعیت بهتر شده است، یعنی حتی پایین تر از رشد هدف گذاری بانک مرکزی محقق شده است.
🔹 امیدواریم همان ۲۵ درصدی که برنامه هدفمندی بانک مرکزی تا پایان اسفند امسال اعلام کرده است محقق شود.
ایران عضو بریکس شد.
🔹جمهوری اسلامی ایران عضو بریکس شد. عضویت دائم در گروه اقتصادهای نوظهور جهانی یک پیشرفت تاریخ ساز و موفقیت استراتژیک برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی محسوب میشود.
https://eitaa.com/dr_mansourieconomic
🔹
خبر خوش خاندوزی با تاخیر اعلام شد: محاسبه نرخ خوراک پتروشیمی به روش قبل!
این چندمین باری است ک دولت از تصمیم اشتباه خود بر می گردد.
📌پرداخت ارز اربعین به ۸۲۰ هزار زائر
🔹️بانک مرکزی امسال با تسهیل شرایط و فراهم کردن امکانات بیشتر، تقاضای ارز زائران اربعین حسینی را به خوبی تامین کرد.
🔹️در حال حاضر ۱۸۰۰ شعبه ۶ بانک عامل ملی، تجارت، صادرات، سپه، پارسیان و پست بانک برای عرضه ۲۰۰ هزار دینار به زائران فعال است.
🔹️شعب منتخب بانکهای عامل، همه روزه تا ساعت ۱۵ و شعب کشیک تا ساعت ۱۸ آماده فروش و تحویل ارز به هموطنان هستند.
🔹️همچنین سامانههای برخط و باجه فرودگاهی در تمام طول شبانه روز فعالیت دارند.
🔹️با تدابیر بانک مرکزی امسال برای نخستین بار در ایام اربعین، نرخ دینار در بازار غیررسمی کاهش یافت.
📌موضع رئیسی درباره منابع بلوکه شده درست است
رئیس کل بانک مرکزی:
🔹موضع رئیسجمهور درباره منابع بلوکه شده ایران در خارج از کشور براساس طبقهبندی فنّی حسابهای ارزی خارجی بانک مرکزی کاملا صحیح است.
🔹اگرچه این موضوع نافی تلاشهای کشور برای آزادسازی منابع ارزی طبقهبندی شده در سایر حسابهای ارزی نمیباشد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌مسئولان به تاثیر تصمیمات بر مسائل مهمی مثل ثبات بازار ارز و کاهش تورم توجه کنند
رهبر معظم انقلاب خطاب به رئیس جمهور و هیئت دولت:
🔹️هر تصمیمی میخواهید در زمینه اقتصاد بگیرید ببینید تاثیرش بر مسائل مهمی مانند عدالت اجتماعی، فاصله طبقاتی، ثبات بازار، ثبات نرخ ارز، کاهش تورم و رشد تولید چگونه است.
📌شاخص کل بورس کانال دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی را فتح کرد
🔹️شاخص کل بازار سرمایه امروز (چهارشنبه ۸ شهریور) ۹ هزار و ۷۷۱ واحد رشد کرد و در کانال دو میلیون ۱۰۴ هزار واحدی ایستاد. بدین ترتیب در این روز شاخص کل بازار سرمایه ۰.۴۷ درصد تقویت شد.
🔹️شاخص هم وزن بیش از یک هزار واحد رشد کرد و در کانال ۷۱۰ هزار واحدی ایستاد.
دکتر منصوری بیدکانی در مورد رشد بورس و در پاسخ به حباب بودن یا نبودن :
نکته مهم کار اینه که بیش از 50 درصد منابع صندوق تثبیت بازار سرمایه به صندوق توسعه ملی اختصاص داره
مقاله ای که هر چند برخی تفکرات نویسنده اش نقد است اما حرف حساب است:
چندی پیش آقای دکتر ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی در دولت سابق گفت که سال ۹۵ محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی شرفیاب شد و استدلال کرد که به دلیل پایین بودن قیمت یورو، واردات لوازم مصرفی از اروپا به ایران افزایش داشته و در پاسخ به دغدغه ایشان درباره تولید داخلی، «افزایش نرخ ارز» را به عنوان راهکار ارائه کرد. از آنجایی که این استدلال، یکی از نسخههای رایج برای توجیه افزایش نرخ ارز است و در حال حاضر نیز تکرار میشود، توجه به نکاتی در این باره ضروری است.
نرخ ارز از دو ناحیه در اقتصاد ما تورم ایجاد میکند. نخست، افزایش قیمت ریالی کالاهای وارداتی است. برای نمونه، اگر قیمت هر کیلو دان مرغ یک دلار باشد، با افزایش نرخ دلار از ۴۲۰۰ تومان به ۲۸۵۰۰ تومان، قیمت هر کیلو دان مرغ برای مرغدار ما از ۴۲۰۰ تومان به ۲۸۵۰۰ افزایش مییابد. با توجه به اینکه تولید هر کیلو مرغ، نیازمند دو کیلو دان است، هزینه خوراک برای تولید هر کیلو مرغ، از ۸۴۰۰ تومان به ۵۷ هزار تومان افزایش مییابد که در نهایت موجب افزایش هزینه معیشت مردم میشود. دقت کنیم که ۸۵ درصد واردات رسمی کشور، کالاهای سرمایهای و واسطهای است، یعنی یا ماشین آلات است یا مواد اولیه تولید. بنابراین، هر یک درصد افزایش نرخ ارز، مستقیماً باعث افزایش یک درصدی قیمت ماشین آلات و مواد اولیه تولید میشود و در نهایت - اگر سایر عوامل ثابت بماند- یک درصد قیمت محصول نهایی را برای مصرف کننده ایرانی افزایش میدهد. در مقابل، هر یک درصد افزایش نرخ ارز، سود صاحبان ارز را یک درصد افزایش میدهد. به یک تجربه زیسته دقت بفرمایید. سال ۱۴۰۱ ما حدود ۵۳ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم. صادرکنندگان غیرنفتی که عمدتاً صنایع فولادی، پتروشیمی و پالایشی هستند، همان صاحبان ارز هستند که واردکنندگان باید ارز مورد نیاز خود را از آنها خریداری کنند. فروردین ۱۴۰۱، نرخ دلار نیما حدود ۲۸ هزار تومان بود. امسال نرخ دلار نیما (مرکز مبادله) حدود ۳۸ هزار تومان بوده است، یعنی این صادرکنندگان در سال جاری ارز خود را ۱۰ هزار تومان گرانتر به واردکنندگان میفروشند. اگر در سال جاری نیز این صادرکنندگان به اندازه ۱۴۰۱ صادرات داشته باشند، در عرض یک سال ۵۳۰ هزار میلیارد تومان از محل افزایش نرخ ارز سود بادآورده کسب کردهاند و در سوی دیگر، قیمت همه اقلام وارداتی به ازای هر یک دلار، ۱۰ هزار تومان افزایش یافته است. دقت کنیم که این ۵۳۰ هزار میلیارد تومان از آسمان نازل نمیشود، بلکه هزینه مردم ما ظرف یک سال حداقل ۵۳۰ هزار میلیارد تومان افزایش مییابد. آثار غیرمستقیم این افزایش قیمت البته بسیار بیش از اینهاست.
مسیر دوم اثر تورمی نرخ ارز، افزایش قیمت مواد اولیه تولید در داخل کشور است. معالاسف از سال ۱۳۸۶ سازوکاری در کشور ایجاد شده که ثروتهای خدادادی این کشور، به قیمتهای جهانی ضربدر نرخ دلار به تولیدکنندگان داخلی فروخته میشود. برای نمونه، شرکت فولادی ما هر روز صبح قیمت دلاری ورق آهن را از بورس فلزات لندن (LME) میگیرد، اما، چون در داخل ایران محصول خود را به دلار نمیتواند بفروشد، و باید به ریال بفروشد، نرخ دلار اینجا اهمیت پیدا میکند. هرچه نرخ دلار بالاتر رود، قیمت جهانی ورق آهن در عدد بالاتری ضرب میشود. برای مثال اگر هر تن ورق گرم ۵۵۰ دلار باشد، با دلار ۲۸ هزار تومان هر تن ورق گرم به داخل ۴/۱۵ میلیون تومان فروخته میشود، اما با افزایش قیمت دلار به ۳۸ هزار تومان، قیمت هر تن ورق گرم برای فروش در داخل به ۹/۲۰ میلیون تومان افزایش مییابد (این مثال، فارغ از سازوکار حراج در بورس کالاست که موجب افزایش قیمتها از طریق رقابت میشود). نتیجه اینکه شرکت فولادی، بدون زحمت اضافی، با افزایش نرخ ارز از ۲۸ به ۳۸ هزار تومان، ورق گرم را حداقل ۵ میلیون تومان گرانتر میفروشد، در آن سو نیز تولیدکننده ایرانی ورق گرم را ۵ میلیون تومان گرانتر میخرد و محصول خود را به مصرف کننده به همین نسبت گرانتر میفروشد. با جهانیسازی قیمتها، برای تولیدکنندگان ایرانی هیچ تفاوتی ندارد که مواد اولیه تولید را از داخل تهیه کنند، یا از خارج وارد (بماند که با سیستم حراج که در بورس کالا ایجاد شده، واردات مواد اولیه برای تولیدکننده ایرانی به صرفهتر است). مواد اولیه ایرانی که باید در جنگ اقتصادی، اهرمی برای دفع فشار تحریم میشد، با قیمتگذاری جهانی و دلاری، تبدیل به اهرمی برای تشدید فشار تحریم شده است. قیمتگذاری جهانی و دلاری، باعث شده که متناسب با افزایش نرخ دلار، قیمت مواد اولیه ایرانی نیز بالا رود.
۱۰ ماده اولیه اصلی تولید لوازم خانگی عبارتند از ورق گرم، ورق سرد، کاتد مس، بیلت آلومینیوم، ورق گالوانیزه، پلیمر شیت گرید، پلیمر ABS، پلیمر PP، پلیمر GPPD و پلی اتیلن. تمامی این مواد در داخل کشور وجود دارند، اما تولیدکنندگان فلزات و محصولات پتروشیمی، این اقلام را به قیمتهای جهانی ضربدر نرخ دلار به تولیدکنندگان لوازم خانگی میفروشند. بر تمام مواد اولیه خودروسازی، ساختمانسازی و... نیز همین نظام قیمت گذاری حاکم است. طبیعتاً هرچه نرخ دلار بالا میرود، قیمت این مواد اولیه نیز بالا میرود؛ سود فروشندگان مواد اولیه به همین نسبت بالا میرود و در سوی دیگر، هزینه تولید لوازم خانگی، ساختمان، خودرو و... نیز بالا رفته و نهایتاً قیمت این اقلام برای مردم افزایش مییابد. یکی از فکاهیات اقتصاد ما همین است که مواد اولیه تولید را به نرخهای جهانی ضربدر نرخ ارز قیمتگذاری میکنیم، اما در انتهای زنجیره، یعنی لوازم مصرفی، به دنبال کنترل قیمتها و مهار تورم هستیم! نتیجه این وضع، نابودی تولید، افزایش تورم و تشدید خامفروشی است. بنابراین، هم در مواردی که وابستگی شدیدی به واردات برای تولید داریم (مانند خوراک دام و طیور)، و هم در مواردی که مواد اولیه به دلار قیمتگذاری میشود (تقریباً تمام مواد اولیه ایرانی)، افزایش نرخ ارز منجر به تورم میشود.
ذینفعان افزایش نرخ ارز، یعنی صادرکنندگان عمده غیرنفتی و تولیدکنندگان مواد اولیه (که ۸۰ درصد صادرات غیرنفتی ما نیز همین مواد اولیه است! یعنی صاحبان دلار همان صاحبان مواد اولیهاند)، به انواع استدلالهای واژگون متشبث میشوند که افزایش نرخ ارز را توجیه کنند. یکی از این استدلالهای واژگون، این است که اگر نرخ ارز پایین باشد، واردات به صرفه میشود و تولید داخلی آسیب میبیند؛ بنابراین باید با افزایش نرخ ارز، از تولید داخلی حمایت کنیم!
چنانکه ذکر شد، افزایش نرخ ارز باعث افزایش هزینه تولید داخلی میشود. بنابراین، این سیاست، حمایت از تولید نیست، آسیب زدن به تولید است. اما درباره تشدید واردات در صورت پایین بودن نرخ ارز، باید گفت مفروض آقایان، بیدر و پیکر بودن کشور است. وقتی میگوییم خب واردات کالای مشابه داخلی را ممنوع کنید، میگویند اگر واردات به صرفه باشد، و آن را ممنوع کنیم، قاچاق تشدید خواهد شد، بنابراین راهکار فقط افزایش نرخ ارز است. اما نکته اینجاست که راهکار اعمال ممنوعیت بر واردات، صرفاً تدابیر گمرکی و تعرفهای نیست. راه اصلی ممنوعیت واردات کالای مشابه داخلی و همچنین مسدود کردن واردات قاچاق، «کور کردن منابع مالی» این نوع واردات است.
سؤال اینجاست که واردکنندگان کالای مشابه داخلی و قاچاقچیان، ارز مورد نیاز خود را از کجا تأمین میکنند؟ پاسخ روشن است: همین صادرکنندگان عمده غیرنفتی، تأمینکنندگان اصلی منابع مالی قاچاق هستند. صادرات میکنند، ارز را به چرخه تجاری مشروع کشور بازنمیگردانند و به قاچاقچیها میفروشند. بنابراین، راهکار اصلی مبارزه با واردات کالای مشابه داخلی و کالای قاچاق این است که ۱۰۰ درصد ارز حاصل از صادرات کشور، چه نفتی و چه غیرنفتی، از سوی دولت به نرخ عادلانه - نرخی که نه صادرکننده زیان کند و نه مصرف کننده- از صادرکنندگان خریداری شود و صرفاً به واردات ضرور و اولویتدار تخصیص یابد (یعنی پیمانسپاری ۱۰۰ درصد). ارز جزو منابع عمومی کشور است و طبق فرمایش حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی، منابع عمومی یا باید صرف پیشرفت کشور شود، یا صرف تأمین منافع عمومی شود تا عدالت برقرار شود.
با نگاهی به تجربه کشورهای دیگر نیز میتوان اجرای همین سیاست را مشاهده کرد. «ها جون چانگ» مدیر کرهایالاصل گروه مطالعات توسعه دانشگاه کمبریج درباره دوره حکومت ژنرال پارک که دوره جهش اقتصادی کره است، مینویسد: «ارز ارزشمند، به راستی حاصل خون و عرق جبین سربازان صنعتیمان بود که در کارخانههای کشور، دستاندرکار جنگ صنعتی بودند. کسانی که با خرید چیزهای بیهوده، مثل سیگارهای قاچاق خارجی، ارز حاصله را به هدر میدادند، «خائن» به شمار میرفتند. هزینه کردن ارز برای هر چیزی که برای توسعه صنعتی ضرورت نداشت، ممنوع بود». کره جنوبی تا سال ۱۹۶۷ یک «لیست مجاز» (White List) واردات را کنترل میکرد و پس از آن با یک لیست ممنوعه (Black List). با اینکه آوریل ۱۹۶۷ به موافقتنامه عمومی تعرفه و تجارت (گات) پیوست و ظاهراً تجارت خود را آزاد کرد، اما به نوشته چانگ، واردات برخی کالاها به کره اساساً ممکن نبود، نه به این دلیل که ممنوعیت و محدودیت گمرکی وجود داشت، بلکه به این دلیل که دولت اجازه تخصیص ارز برای واردات آنها را نمیداد. عنایت بفرمایید که کره جنوبی، نه نفت و گاز داشته و نه معادن فلزات. دولت این کشور، ارز حاصل از صادرات صنعتی و متعلق به بخش خصوصی را کاملاً تحت مدیریت داشت و اجازه تخصیص آن به هر کالایی را نمیداد
📌رکوردزنیهای شهریوری بازار سرمایه/ شاخص کل بورس ۲۴ هزار واحد دیگر تقویت شد
🔹️شاخص کل بازار سرمایه امروز (دوشنبه ۱۳ شهریور) ۲۴ هزار و ۴۹۳ واحد رشد کرد و در کانال دو میلیون ۱۳۶ هزار واحدی ایستاد.
🔹️بدین ترتیب در این روز شاخص کل بازار سرمایه ۱.۱۶ درصد تقویت شد.
🔹️شاخص هم وزن بیش از ۷ هزار واحد رشد کرد و در کانال ۷۲۰ هزار واحدی ایستاد.
🔹️لازم به ذکر است از ابتدای شهریور ماه که شامل ۹ روز معاملاتی است، شاخص کل بازار سرمایه یک دست سبز پوش شده و تا کنون در این ماه شاهد ورود نقدینگی به این بازار هستیم.
🔹چین استفاده از آیفون را برای مقامات دولت ممنوع کرد
والاستریت ژورنال:
🔹چین به مقامات حاضر در سازمانهای اصلی دولت دستور داده است از آیفون و سایر دستگاههای خارجی برای کار استفاده نکنند.
🔹فعلا مشخص نیست که ممنوعیت استفاده از آیفون شامل کدام نهادهای دولتی چین میشود و چقدر گسترده است.
🔸چین یک از بزرگترین بازارهای اپل است و تقریبا یکپنجم درآمد این شرکت را ثبت میکند.
https://eitaa.com/dr_mansourieconomic
📣 ثبتنام مدرسه کسب و کار بیمه
💡 افزایش ضریب نفوذ بیمه در اقتصاد ایران، چالشها، راهکارها و نوآوریها
📌 ثبتنام مدرسه کسب و کار بیمه با هدف تربیت نیروی انسانی متخصص در حوزه بیمه آغاز شد.
🎓 دانشجویان و فارغالتحصیلان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، مخاطبان اصلی این مدرسه خواهند بود.
1⃣ دوره آموزشی؛
2⃣ مناظرات دانشجویی؛
3⃣ کارورزی حرفهای؛
4⃣ حمایت از پایاننامهها و رسالات برتر.
⏳ فرصت ثبتنام: پنجم مهرماه
📆 تاریخ برگزاری: هفته پایانی مهرماه
🏫 مکان: تهران
🔘 علاقهمندان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام، به نشانی اینترنتی مدرسه کسب و کار بیمه مراجعه نمایند و یا با شماره تماس 09105108250 ارتباط برقرار کنند.
-----------------------------------------------------
مدرسه کسب و کار بیمه
🆔️@ibs_ir
🌐 www.insurance-businessschool.com
روسیه و چین معامله با دلار را کنار گذاشتند
گئورگی زینوویف، مدیر اداره اول امور آسیایی وزارت خارجه روسیه:
🔹 سهم ارزهای ملی در معاملات روسیه و چین با سرعت بسیار بالایی در حال رشد است. اگر نسبت ارزهای ملی در معاملات در ابتدای سال ۲۰۲۲ حدود ۲۵ درصد بود، امروز از بیش از ۸۰ درصد فراتر رفته است.
🔹 در واقع امروز میتوان گفت دلار از روابط اقتصادی دوجانبه حذف شده است.
🔹 تجار در روسیه و چین در حال حاضر عمدتاً از "ارزهای سمی" کشورهای غربی دور شدهاند و به روبل و یوان اولویت میدهند، زیرا آنها وسیله پرداخت مطمئنتری
🔴 دبیرکل سازمان ملل: سیستم مالی جهانی در حال تکهتکه شدن است
🔻 آنتونیو گوترش از خطر فروپاشی سیستمهای اقتصادی و مالی جهان خبر داد.
🔻 آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه در نشستی با اتحادیه آسهآن در جنوب شرقی آسیا، چین، ایالات متحده و سایرین در اندونزی گفت که سیستمهای اقتصادی و مالی جهان در خطر یک فروپاشی بزرگ قرار گرفتهاند.
🔻 به گزارش رویترز، گوترش در این سخنرانی به تنشهای مالی توسعه چندجانبه، تنشهای ژئوپلیتیکی و تغییرات اقلیمی اشاره کرد و از رهبران جهان خواست برای چالشهای پیش روی جهان راهحلهای مسالمتآمیز و فراگیر پیدا کنند.
🔻 او در ادامه گفت: «با وجود استراتژیهای متفاوت در زمینه فناوری، هوش مصنوعی و نیز چارچوبهای امنیتی متضاد، خطر تکهتکه شدن، شکستگی بزرگ در سیستمهای اقتصادی و مالی جهان، بسیار جدی است.»
✍️ پیشتر هم اشاره داشتیم نظامات حاکم بر جهان بخاطر اختلاف موجود بین قدرت های شرق و غرب فرو خواهد پاشید و نتیجه آن هرج و مرج و جنگ های گسترده محصول آن برای یک دهه آینده خواهد بود و تنها ملت هایی آسیب کمتری میبینند که
اتحاد قوی تری داشته باشند .
#پیش_بینی
مَن عَبَدَ اللّه َ حَقَّ عِبادَتِهِ آتاهُ اللّه ُ فَوقَ أمانِيِّهِ و كِفايَتِهِ ؛
امام حسين عليه السلام :
هر كه خدا را ، آن گونه كه سزاوار او است ، بندگى كند ، خداوند بيش از آرزوها و كفايتش به او عطا كند .
https://eitaa.com/dr_mansourieconomic
بحار الأنوار