#کرسی_علمی_ترویجی
💠 معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی زبان، ادبیات و فرهنگ شناسی برگزار میکند:
🔶 هجدهمین کرسی ترویجی با عنوان: «تطور علم بدیع در صد سال اخیر حوزه علمیه قم »
🎙 ارائه دهنده: جناب آقای مهدی عشایری (دانش پژوه سطح 3 حوزه علمیه قم)
🔍 اساتید ناقد: حجت الاسلام دکتر امینی (عضو هیئت علمی جامعه المصطفی)؛ و حجت الاسلام کمال کشاورزی (استاد همکار مجتمع زبان و فرهنگ)
📚مدیر جلسه: حجت الاسلام دکتر عصاری (عضو هیئت علمی جامعه المصطفی)
⏰ زمان: پنجشنبه 10 آذر ۱۴۰۱ ساعت 10:30
🏢 مکان: قم، بعد از گلزار شهدا، سالن جلسات مجتمع آموزش عالی زبان و فرهنگ شناسی
🌐 @dr_sade
قم و تقدیر نهایی حاج شیخ ره
روایت امام صادق علیه السلام که گاهی بر صفحه نخست کتابهای درسی نوشته می شد: «زود است علم و دانش از نجف جدا گردد و در شهری به نام قم ظاهر شود و آن جا معدن علم و اهل فضل گردد».
22 رجب المرجب 1340 قمری، عالمی از اراک به دعوت مردم قم با فرزندش شیخ مرتضی به همراه آیتالله سیدمحمد خوانساری به قم آمد و پس از استقبال علماء و مردم و زیارت حرم مطهر فاطمه معصومه به مدرسه فیضیه و دارالشفاء گام نهاد، روزی که دارالشفاء درد را فراموش کرد و فیضیه گمشده خود را در آغوش گرفت؛ مهمان قم آمده بود تا پس از کسب فیض از حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه خود را برای لحظهای در فضای عطرآگین فیضیه نفس بکشد، بیخبر از آنکه تقدیر الهی به گونه ای رقم میخورد که گامهای او آغازگر راهی میشود که تفسیر و تأویل روایت امام صادق است، آغازی که فیضیه را بار دیگر به عصر طلایی کلینی باز میگرداند و بشریت را به چشیدن سفره علم عالمانش مینشاند؛ آغازگر انقلابی میگردد که چنان در کالبد زمان جاری میشود که جهانیان را سیراب از کوثر محمد و آل محمد میکند. آن روز فیضیه با دستان گرمش فرزند مکتباش را در آغوش گرفت و با زبان فرزندان دیگرش چون آیت لله بافقی و .... ماندن را درگوش او زمزمه کرد.
مهمان قم بر سر دو راهیِ ماندن و رفتن ماند، دو راهی به بزرگی دوران گذار حوزهها در دل تاریخ تشیع، فروردین 1301 شمسی مهمان قم، بار دیگر به سوی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه شتافت، پس از زیارت به قرآن، تفأل زد و این آیه، او و فیضیه را ماندگار کرد؛ «وَأْتُونِي بِأَهْلِكُمْ أَجْمَعِينَ» همه اهل خود را نزد من آورید!
مهمان کسی نبود جز حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، پیغامی فرستاد و اهلش را از اراک فرا خواند؛ اهل حاج شیخ، تنها همسر و فرزندانش نبودند، او فرزندان علمی و معنویاش را نیز اهل خود میدانست، شاگردان شیخ هم با یک مینیبوس از اراک، رهسپار قم شدند و در کنار حوض فیضیه، غبار سفر از چهره شستند. آن روز، رایحه فیض در فضای فیضیه پیچید، دارالشفاء درد را فراموش کرد و باب شفا را گشود و حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه نظارهگر خواندن زیارتنامه شاگردان شیخ شد، در میان شاگردان شیخ، سید جوانی بود به نام سید روح الله موسوی خمینی از نسل امام موسی بن جعفر که رو به ضریح کرد و گفت: «.....السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ وَلِيِّ اللّهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا أُخْتَ وَلِيِّ اللّهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا عَمَّةَ وَلِيِّ اللّهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَكاتُهُ...».
حسن ابراهیم زاده @dr_sade
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻در گفتوگوی اختصاصی با حوزه نیوز واکاوی شد:
✳️ افشای راز شهادت مؤسس حوزه علمیه قم پس از ۱۰۰ سال
◻️ ردپای جنگ نرم و رسانه ای دشمنان اسلام در ترور شخصیتهای مبارز و مجاهد جهان اسلام را می توان با واکاوی تاریخ و به همت پژوهشگران حتی پس از گذشت ۱۰۰ سال کشف کرد.
مشروح گفتوگو
@dr_sade
کانال دبیرخانه سده
🔻در گفتوگوی اختصاصی با حوزه نیوز واکاوی شد: ✳️ افشای راز شهادت مؤسس حوزه علمیه قم پس از ۱۰۰ سال ◻️
یک نگاه وارده ‼
🔴این خبری که با عنوان افشای راز شهادت حاج شیخ کار شده، نهایتاً ناظر به همین یک صفحه است که در ذیل آمده است اما:
۱. اعلام زمان درگذشت حاج شیخ که چیز خاصی را ثابت نمیکند.
۲. ادعای اینکه ایشان مثل شهید مدرس و حاج آقا نورالله و... به شهادت رسیده که این هم یک ادعایی بیش نیست.
۳. ذکر ادله شهادت به صورت کلی و غیر شفاف بیان شده: که متاسفانه به کتاب حواله دادهاند و اجمالا به نقلهای شفاهی از افرادی که دسته اول نیستند استناد کردند. البته جا دارد اول نظریه شناسی میکردند که موافقین و مخالفین این حرف کیست؟ بعد اینکه از اسناد تاریخی عصر پهلوی چه دلیلی بر مدعای خویش دارند؟ بعد اگر اسنادی ندارند، دست کم در زمینه خاطرات شفاهی به سراغ افراد دسته اول میرفتند. وقتی فرزندان حاج شیخ مثل شیخ مرتضی و دکتر مهدی حائری هستند و چنین چیزی را ادعا نکنند، چرا باید سراغ همسایه رفت؟ چرا از خانواده حاج شیخ دلیل نیاورده که اهل البیت ادری بما فی البیت. در بین شاگردان هم جدیترین شاگرد، آیت الله اراکی است که در مصاحبه با مجله حوزه میگوید حاج شیخ از بی دینی پهلوی دق مرگ شد.
تلقی این است که البته بین افواه شهادت حاج شیخ هم شنیده میشد کما اینکه آخوند خراسانی و میرزای نائینی را هم بعد از ارتحالشان گفتند شهید شدند ولی این ادعاها بایستی دلیل متقن داشته باشد.
@dr_sade
ZOOM0007.mp3
24.8M
🔴🎙 نکوداشت حاج شیخ عبدالکریم حائری ره در میبد یزد
✍همایش بزرگداشت آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، احیاگر حوزه علمیه قم، در مصلای شهر میبد با حضور و استقبال چشمگیر مردم همیشه در صحنه برگزار شد.
✅در این گردهمایی که حضرت آیت الله ناصری ، نماینده ولی فقیه در استان ؛ حجت الاسلام و المسلمین آقای شمس ، مدیر حوزه علمیه استان و جمعی از علماء و فضلای یزدی حضور داشتند،حضرت آیت الله فرحانی،عضو مجلس خبرگان رهبری به ایراد سخن پرداختند .
🙏🎤صوت این سخنرانی علمی و تاریخی جهت دانلود پیوست است.
@dr_sadeh
29.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴فیلمی ازمراسم بزرگداشت مؤسس حوزه علمیه قم
🔸حضرت آیتاللهالعظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری مهرجردی
▪️با سخنرانی آیتالله فرحانی ( نماینده مردم شریف استان خوزستان در مجلس خبرگان رهبری) و حضور آیت الله ناصری امام جمعه یزد وجمعی ازمسئولین وآحاد مردم شهرستان درمحل مصلای میبد
@dr_sade
تصاویری از همایش بزرگداشت حاج شیخ عبدالکریم حائری در میبد به تاریخ ۱۰_۱۱_۱۴۰۱
@dr_sadeh
🔴ملاحظات دبیرخانه در باره آثار رسیده به دبیرخانه:
1️⃣. آثار رسیده به دبیرخانه که در خارج از گروه های علمی نگاشته و به دبیرخانه ارایه شده اند در صورت تایید گروه علمی مربوط، در چرخه آثار دبیرخانه قرار میگیرند؛
2️⃣. این آثار باید بر اساس اهداف و سیاست ها و شاخصه های دبیرخانه توسط ارزیابان گروه علمی مربوط ارزیابی شوند؛
3️⃣. ارزیابی های گروه علمی نیز باید بر اساس هفت عرصه باشد:
📌یک. بر اساس شاخصه های گروه علمی دانشی یا عملکردی که مصوب معاونت پژوهش است
📌دو . بر اساس دانش مربوط از جهت ساختار و محتوا در قالب فرم های های ارزیابی آثار به صورت اجمالی و در صورت تایید این مرحله به صورت تفصیلی انجام می یابد
📌سه. و مهم تر بر اساس تاریخ تطور آن دانش و جریان شناسانه بودن مباحث
📌چهار. پرهیز از مساله محوری ، شخصیت گرایی و تک نگاری
📌پنج. در صورتی که تاریخ تطور کل دانش نباشد باید تاریخ تطور یکی از برش های آن دانش مانند آموزش . پژوهش و ... را به صورت تاریخمند روایت علمی نماید
📌شش. همه مطالب جزیی و کلی باید مستند بوده و منابع تحقیق اصیل باشند؛
📌هفت. توجه کامل به جامعیت مطالب بخصوص موارد مهم آن در ادوار سده اخیر حوزه علمیه قم مهم است
✍️مدیریت علمی دبیرخانه سده
@dr_sadeh
شناخت تطورات زمان، ویژگی بزرگان حوزه
آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه در بیست و چهارمین همایش کتاب سال حوزه:
حوزه علمیه قم حوزه نوین و بی مثال در تاریخ حوزه های علمیه بوده است زیرا این 100 سال برای جهان، ایران و حوزه های علمیه یک قرن پرتلاطم بود و این حوزه در یک دوران سختی پایه ریزی شد؛ دوران پس از جنگ جهانی اول که دنیا را تکان داد و همزمان با آن نیز مکاتب و نظریه های غیرالهی عرصه معرفت عالم را پر کرده بودند و حوزه قم در آن عصر توسط تلاش های آیت الله مؤسس و شاگردان تأسیس شد.
این 100 سال تجربه های زیادی داشته و اکنون باید با تکیه بر آن و ارزیابی آن به آفاق پیش رو نگاهی بیاندازیم؛ یکی از قلمروهای صد سال اخیر حوزه علمیه که پیشروی بالایی داشت عرصه تولید کتاب و آثار مکتوب بود.
📎 ادامه خبر
🌐https://rasanews.ir/0033pU
@dr_sadeh
در راستای بیان دستاوردهای حوزه علمیه قم در سده اخیر، گروه علمی عملکردی حوزه و بین الملل دبیرخانه سده با همکاری جامعه المصطفی العالمیه اولین پیش نشست خود را نهم اسفند ماه از ساعت 8 تا 12 با عنوان «هم اندیشی مدیران مدارس جهان اسلام» برگزار می کند.
مکان سالن قدس مدرسه امام خمینی ره قم. @dr_sadeh
همایش حوزه و عرصه بین الملل
توسط گروه علمی عملکردی حوزه و بین الملل و تمدن اسلامی دبیرخانه سده حوزه علمیه قم با حضور برخی از اندیشمندان خارج از کشور در قم برگزار می شود. @dr_sadeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴بزرگداشت یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم در هندوستان‼
✅دهه سوم اسفند ۱۴۰۲
✔آغاز همایش با پیام دبیرخانه و آیت الله اعرافی
@dr_sadeh
📣تصاویر پیش همایش یکصدمین سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم در هند
📌با حضور علما و بزرگان این کشور و نمایندگانی از ایران و برخی معاونان آقای اعرافی
@dr_sadeh
بسم الله جمیل الثناء
مدیران، دبیران و اعضای محترم گروه¬های علمی-دانشی و عملکردی دبیرخانه سده حوزه علمیه قم
سلام علیکم
با احترام و عرض تبریک نوروز باستانی و حلول ماه مبارک رمضان، نظر به انتقال همایش بزرگ سده حوزه علمیه قم از سال 1401 به 1402 و فرصت پیش آمده، خواهشمندیم در رایزنی با محققان گرانقدر، تدابیری اندیشیده شود تا امور پژوهشی گروه¬ها به سامان برسد. در این راستا توجه شما را به چند نکته مهم جلب می¬نمایم:
1. اهتمام جدّی به تدوین «مقاله جامع» موسوم به «تاریخ تطور دانش یا عملکرد حوزه علمیه قم درسده اخیر»؛
2. اصلاح و تکمیل مقالات سفارش داده شده بر اساس شاخصه¬های مقالات دبیرخانه سده با رویکرد تطوری (شاخصه¬ها که قبلا تقدیم گروه¬ها شده مناسب است در اختیار محققان نیز قرار گیرد)؛
3. اهتمام به سفارش موضوعات جدید و تدوین آن¬ها (در صورت نیاز پس از هماهنگی با دبیرخانه)؛
4. ملاحظه صورتجلسه هم اندیشی گروه علمی مربوط با معاون محترم پژوهش حوزه¬های علمیه؛
5. برنامه ریزی برای برگزاری نشست¬های علمی گروه یا انجام مصاحبه¬های علمی با هدف تأمین محتوای علمی مقالات یا ارایه محتوای مقالات نگارش یافته؛
داود رجبی نیا
مدیر علمی دبیرخانه یکصدمین سال بازتاسیس حوزه علمیه قم @dr_sadeh
شب اول قبر آيتالله شيخ مرتضي حائري قدس سرّه
شب اول قبر آيتالله شيخ مرتضي حائري قدس سرّه، برايش نماز ليلة الدّفن خواندم، همان نمازي که در بين مردم به نماز وحشت معروف است. بعدش هم يک سوره ياسين قرائت کردم و ثوابش را به روح آن عالم هديه کردم،. چند شب بعد او را در عالم خواب ديدم. حواسم بود که از دنيا رفته است. کنجکاو شدم که بدانم در آن طرف مرز زندگي دنيايي چه خبر است؟!
پرسيدم: آقاي حائري، اوضاعتان چطور است؟ آقاي حائري که راضي و خوشحال به نظر ميآمد، رفت توي فکر و پس از چند لحظه، انگار که از گذشتهاي دور صحبت کند شروع کرد به تعريف کردن
...وقتي از خيلي مراحل گذشتيم، همين که بدن مرا در درون قبر گذاشتند، روحم به آهستگي و سبکي از بدنم خارج شد و از آن فاصله گرفت. درست مثل اينکه لباسي را از تنت درآوري. کم کم ديگر بدن خودم را از بيرون و به طور کامل ميديدم. خودم هم مات و مبهوت شده بودم، اين بود که رفتم و يک گوشهاي نشستم و زانوي غم و تنهايي در بغل گرفتم.
ناگهان متوجه شدم که از پايين پاهايم، صداهايي ميآيد. صداهايي رعبآور و وحشتافزا! صداهايي نامأنوس که موهايم را بر بدنم راست ميکرد. به زير پاهايم نگاهي انداختم. از مردمي که مرا تشيع و تدفين کرده بودند خبري نبود.بياباني بود برهوت با افقي بيانتها و فضايي سرد و سنگين و دو نفر داشتند از دور دست به من نزديک ميشدند. تمام وجودشان از آتش بود. آتشي که زبانه ميکشيد و مانع از آن ميشد که بتوانم چشمانشان را تشخيص دهم. انگار داشتند با هم حرف ميزدند و مرا به يکديگر نشان ميدادند. ترس تمام وجودم را فرا گرفت و بدنم شروع کرد به لرزيدن. خواستم جيغ بزنم ولي صدايم در نميآمد. تنها دهانم باز و بسته ميشد و داشت نفسم بند ميآمد. بدجوري احساس بيکسي غربت کردم: - خدايا به فريادم برس! خدايا نجاتم بده، در اينجا جز تو کسي را ندارم....
همين که اين افکار را از ذهنم گذرانيدم متوجه صدايي از پشت سرم شدم. صدايي دلنواز، آرامش بخش و روح افزا و زيباتر از هر موسيقي دلنشين! سرم را که بالا کردم و به پشت سرم نگريستم، نوري را ديدم که از آن بالا بالاهاي دور دست به سوي من ميآمد. هر چقدر آن نور به من نزديکتر ميشد آن دو نفر آتشين عقبتر و عقبتر ميرفتند تا اينکه بالاخره ناپديد گشتند. نفس راحتي کشيدم و نگاه ديگري به بالاي سرم انداختم. آقايي را ديدم از جنس نور. نوري چشم نواز آرامش بخش. ابهت و عظمت آقا مرا گرفته بود و نميتوانستم حرفي بزنم و تشکري کنم، اما خود آقا که گل لبخند بر لبان زيبايش شکوفا بود سر حرف را باز کرد و پرسيد: آقاي حائري! ترسيدي؟
من هم به حرف آمدم که:
بله آقا ترسيدم، آن هم چه ترسي! هرگز در تمام عمرم تا به اين حد نترسيده بودم. اگر يک لحظه ديرتر تشريف آورده بوديد حتماً زهره ترک ميشدم و خدا ميداند چه بلايي بر سر من ميآوردند.
بعد به خودم جرأت بيشتر دادم و پرسيدم: راستي، نفرموديد که شما چه کسي هستيد.
و آقا که لبخند بر لب داشت و با نگاهي سرشار از عطوفت، مهرباني و قدرشناسي به من مينگريستند فرمودند:
من علي بن موسي الرّضا(ع) هستم. آقاي حائري!
شما 38 مرتبه به زيارت من آمديد من هم 38 مرتبه به بازديدت خواهم آمد، اين اولين مرتبهاش بود
37 بار ديگر هم خواهم آمد.(1)
1- ناقل آيتالله العظمي سيدشهابالدين مرعشي نجفي(ره)
زندگی پس از مرگ
@dr_sadeh
مستند تلویزیونی نبراس از دوشنبه 14 فروردین 1402 روی آنتن شبکه چهار سیما رفت. این برنامه به تهیهکنندگی سید شهاب لاجوردی از شنبه تا چهارشنبه هر هفته ساعت 21:30 پخش خواهد شد و بازپخش آن هم ساعت 7 روز بعد خواهد بود.
نبراس به معنای چراغ هدایت است و در ساخت این مستند به دنبال این بودیم تا به مناسبت گرامیداشت یکصدمین سال تأسیس حوزه علمیه قم، هدایتگری علمای شیعه را در عصر غیبت حضرت ولی عصر (عج) نسبت به جامعه شیعه برای مخاطبان بیان کنیم؛ اینکه واقعاً کارکرد و نقش علما به عنوان جانشینان انبیا و ائمه در ارتباط با مردم چه بوده و اکنون به چه صورت است و برای حفظ این جایگاه چه باید کرد.
در این مستند 14 قسمتی که تولید آن یکسال طول کشید، سعی کردیم ابتدا طی 6 قسمت به جریانشناسی فعالیتها، خدمات و اقدامات علمای شیعه در عرصه تعلیم و تربیت، خدمات اجتماعی، سیره اقتصادی و سیره سیاسی آنان از عصر غیبت تا پیروزی انقلاب اسلامی بپردازیم و سپس به آسیبشناسی این فعالیتها در عصر حاضر پرداخته و با توجه به آن پیشنهادات اصلاحی را مطرح کنیم.
به تناسب بحث از سیره سیاسی علما، طی دو قسمت به بررسی فرازهایی از منشور روحانیت حضرت امام خمینی(ره) پرداختیم و گوشههایی از خون دلی که آن امام عزیز خوردند را بازگو و شرح دادیم.
از آنجا که ایشان تأکید فراوانی بر مسئله فقه حکومتی داشتند، طی 6 قسمت گفتگوهایی با کارشناسان و اساتید این حوزه داشتیم و به این مباحث پرداختیم: مفهومشناسی فقه حکومتی، بررسی داستان فقه حکومتی در ایران، فقه حکومتی و مصلحت، فقه حکومتی و قانون، فقه حکومتی و غنا و موسیقی.
@dr_sadeh
همکاران محترم دبیرخانه یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم
سلام علیکم
با احترام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما در ماه مبارک رمضان و التماس دعای ویژه، با توجه به این که در سال پایانی انجام تحقیقات مربوط به حاج شیخ ره و سده هستیم، خواهشمندیم نسبت به انجام اصلاحات مقالات در راستای پیاده¬سازی صورتجلسه گروه علمی، با معاونت پژوهش حوزه¬های علمیه، اهتمام ویژه صورت گیرد.
مدیر علمی دبیرخانه یکصدمین سال بازتاسیس حوزه علمیه قم @dr_sadeh
چرایی هجرت آیت الله مرعشی به قم و اصرار حاج شیخ
یکی از شاگردان آیت اللّه مرعشی نقل می کند، ایشان دلیل هجرت به قم و اقامت در این شهر را چنین بیان می کرد: پدرم آقا سید محمود مرعشی که از زاهدان و عابدان روزگار بود ختم مجربی را انتخاب و چهل شب بر خواندن آن مداومت نمود تا شاید خداوند به طریقی قبر شریف حضرت زهرا سلام الله علیها را به وی نشان دهد، در عالم رؤیا به محضر مقدّس امام صادق علیه السلام و یا امام باقر علیه السلام مشرّف می شود از او می پرسند: چه می خواهی؟ عرض می کند می خواهم بدانم قبر فاطمه زهرا سلام الله علیها در کجاست تا آن را زیارت کنم. حضرت می فرمایند: نمی توان بر خلاف وصیّت قبرش را مشخّص کنم، "علیک بکریمة اهل البیت: به دامن کریمه اهلبیت چنگ بزن"، زیرا خدا جلال و جبروت حضرت فاطمه سلام الله علیها را به حضرت معصومه سلام الله علیها عنایت فرموده است. هر کس بخواهد ثواب زیارت حضرت زهرا سلام الله علیها را درک کند به زیارت فاطمه معصومه سلام الله علیها برود. آیة اللّه مرعشی گفتند: پدرم مرا سفارش می کرد، من قادر به زیارت ایشان نیستم امّا تو این کار را انجام بده. لذا من به همین خاطر به زیارت امام هشتم و فاطمه معصومه سلام الله علیهما از نجف آمدم و به اصرار مؤسس حوزه علمیه قم آیت اللّه حائری یزدی در قم ماندگار شدم.
منبع: فروغ کوثر، ص 58، کریمه اهلبیت، ص 44.
@dr_sadeh