بسم اﷲ الرحمن الرحیم
و اذا قلتم فاعدلوا ... انعام -152
و هنگامی که سخن می رانید عدالت پیشه کنید ...
آتش زدن کتاب هاریسون (کتاب منبع پزشکی رایج) توسط آقاي تبریزیان، سوژه خبری این روزها است. از نگاه ما این قضیه دارای ابعاد متعددی است:
1. کتابسوزي
کتابسوزي اقدامی نابخردانه، غیراسلامی و ضدعلمی است. چه کتاب مذهبی باشد، چه کتاب علمی، چه به دست آقای تبریزیان باشد چه به دست امثال کسروي.
متاسفانه ایشان در توجیه این رفتار خود گفته است که اروپائیان هم در قرن 16 کتاب قانون ابن سینا را آتش زده اند.
از آقاي تبریزیان که معتقد به پیروي از سیره پیامبر و ائمه علیهم السلام است باید پرسید: آیا ما در سیره و روش اهل بیت، کتابسوزي داشته ایم؟
مقارن با زندگی امامان ما، مکاتب طبی مختلف از جمله طب یونانی وجود داشته، لیکن برخورد پیشوایان دین با آنها و حتی افرادي که خدا را قبول نداشتند، در قالب مناظره و مباحثه و روشنگري و نقد عالمانه بوده است.
2. فتنه جویی
قرائن و شواهد نشان می دهد که در پس اشتباه مسلم آقای تبریزیان، دستهایی با اغراضی خاص فعال شده اند:
الف. فیلم کتابسوزي مربوط به دو سال قبل بوده و در یک محفل خصوصی انجام شده است. در انتهاي آن جلسه فردي کتاب هاریسون را به آقاي تبریزیان داده و اصرار نموده که آن را آتش بزنند. پزشکان و روحانیون حاضر در مجلس با این کار مخالفت کرده اند لیکن این فرد، پافشاري کرده تا مقصودش برآورده و از آن فیلم برداري شود. اکنون باید دید چه افرادي با چه نیتی بعد از چند سال این فیلم را در این مقطع زمانی منتشر کرده اند؟
ب. عده ای نیز در این داستان عقده های فروخفته خود را بروز داده و خطای یک نفر را به تمام روحانیت تعمیم بخشیده و حتی از جسارت به آیات و روایات معتبر اسلامی نیز خودداری نکرده اند.
ج. در این چند روز تلاش زیادي شده تا با انتشار وسیع فیلم کتابسوزي، چنین القاء شود که هدف آقاي تبریزیان از این کار توهین به علم پزشکی و پزشکان بوده است تا بدین وسیله حساسیت و اعتراض جامعه پزشکی برانگیخته گردد در حالی که نامبرده اذعان کرده که اولا چنین منظوري نداشته و این اقدام وي، صرفا حرکتی نمادین در پاسخ به سوزاندن کتاب قانون ابن سینا در اروپا بوده است و ثانیا اعتراض وي به مافیاي دارویی و استعمارگرانی است که علم پزشکی را ابزاري براي رسیدن به اهداف سلطه جویانه خود قرار داده اند.
ما بر این باوریم که سخن نامبرده در این مورد صحیح ولی روش وي اشتباه است.
البته همه ما به نقش مافیاي جهانی داروهاي شیمیایی و نفوذ آنها در دانشگاهها و مراکز علمی واقفیم از جمله مستندات زیادي وجود دارد که نشان می دهد کارتلهاي دارویی در نگارش منابع پزشکی رایج از جمله همین کتاب هاریسون دست دارند. بنابراین باید مشخص شود که چرا برخی مسئولان وزارت بهداشت و نظام پزشکی و نیز برخی اصحاب رسانه پیاز داغ قضیه را اضافه کرده و بیدریغ نفرت پراکنی می کنند؟
3. سخنی با برخی اساتید محترم حوزه هاي علمیه
طب اسلامی در آقاي تبریزیان خلاصه نمی شود. اندیشمندان فراوانی قائل به طب اسلامی بوده و هستند که به روش آقاي تبریزیان بیش از دیگران و به صورت اصولی اشکال دارند.
کسانی که این روزها مرتب در محکومیت اقدام ایشان بیانیه می دهند، در بروز این وضعیت بی تقصیر نیستند زیرا در همه این سالها به جاي حمایت از پزشکان و پژوهشگرانی که بر روي روایات طبی تحقیق بالینی و آزمایشگاهی کرده و در این زمینه صاحب تالیفات و مقالات علمی متعدد (بعضا مقالات ISI) هستند، یکسره به نفی طب اسلامی پرداخته و به جاي ایجاد بستر مناسب برای برپایی کرسی هاي آزاداندیشی و شنیدن سخن پزشکان محقق، به فضاي زنده باد و مرده باد دامن زده اند و به جاي روشنگري در برابر مصادیق انحرافی و متحجرانه، آن مصادیق را برابر اصل گرفته و طب اسلامی را از اساس منکر شدند.
بزرگان حوزه بستر لازم را براي شنیدن سخن پزشکان اندیشمند در موضوع نظام سلامت در اسلام را ایجاد نکردند که اگر چنین بستري ایجاد می شد و ادعاهاي امثال آقاي تبریزیان در چنین فضایی ارزیابی می شد، امروز شاهد این وقایع نبودیم.
البته همین طب اسلامی ناقص و پر خطاي آقاي تبریزیان به اقرار مخالفان ایشان، برخی نتایج درمانی موفق هم داشته است که ناشی از تمسک به روایات معتبر طبی است.
آیا نباید پرسید چه کسی در حوزه ها می بایست فضاي لازم براي تشخیص سره از ناسره را در کلام مدعیان طب اسلامی ایجاد می کرد؟
@matabmontazer
4. سخنی با برخی از متولیان نظام سلامت
شما نیز مانند اهل حوزه در ایجاد این وضعیت مقصرید. شما نیز در ایجاد فضاي آزاداندیشی در دانشگاهها کوتاهی کردید.
جان کلام؛ شما هم در همه این سالها "زنده باد طب غربی و مرده باد طب اسلامی" بوده است. کجا و کی کرسی هاي آزاداندیشی که مورد تاکید چندباره رهبري بوده است را در فضاي دانشگاهی بر پا کردید؟
به نظر می رسد در این میان عده اي قصد دارند از اشتباهات تبریزیان موج ایجاد کنند تا اولا با تحریک مراجع و علماي حوزه و با مستمسک قرار دادن سخنان آنان، طب اسلامی را قلع و قمع کرده و به تصور خام خود این عنوان را براي همیشه محو کنند.
و ثانیا اذهان عمومی را در شرایط حساس کنونی به سمت مسائل فرعی متوجه کنند.
5. سخنی با مردم
آقای تبریزیان در سخنان چند روز قبل خود ضمن دفاع از خبطی که انجام داده است، آن را در تداوم حرکت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبري دانسته! همچنین خود را با سردار شهید قاسم سلیمانی مقایسه کرده گفته است حرکت این شهید عزیز ضربه سخت افزاري و حرکت وی ضربه نرم افزاري به آمریکا بوده است!
اولا کسی که مدعی پیروی از امام و رهبری است، باید خود را سپر امام و رهبر خود کند نه این که پشت سر آنها مخفی شده، اشتباهاتش را به حساب آنها گذاشته، آنان را سپر بلاي خود نماید. ثانیا این حرکت ایشان نه تنها به نفع جبهه انقلاب تمام نشده بلکه برعکس رسانه هاي بیگانه را فعال نموده تا جبهه اسلام و انقلاب را متحجر و داعشی مسلک معرفی کنند.
در پایان باید اذعان نمود که در قضیه کتاب سوزي، مسئولان وزارت بهداشت و برخی از اساتید حوزه و آقاي تبریزیان، همگی عامدانه یا جاهلانه به مانند دو تیغه یک قیچی عمل کرده اند و آنچه در این میان قربانی شده آموزه های معتبر اسلامی در حوزه سلامت است که می تواند برکات بی شماری را برای جامعه اسلامی به ارمغان آورد.
والسلام علی من اتبع الهدی
دکتر سید سعید اسماعیلی (متخصص Phd طب سنتی)
دکتر مرتضی ترابی میرآبادی (پزشک طب ایراتی)
دکتر سید احمد ثاقبی (متخصص داخلی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد)
دکتر سید علی جوادی (پژوهشگر طب ایرانی اسلامی)
دکتر محمد خداشناس (متخصص داخلی هیات علمی علوم پزشکی بیرجند و محقق طب اسلامی ایرانی)
دکتر منصور خرمی زاده (متخصص Phd طب سنتی)
سید محسن دعایی (مسئول موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی)
محمد حسین ساعی فرد (پژوهشگر علوم اسلامی)
روح الله سلحشور (روحانی پژوهشگر در طب ایرانی اسلامی)
دکتر علیرضا سلطان محمدی (پزشک داروساز)
دکتر سید محمد سیادتی (دکترای علوم آزمایشگاهی و پژوهشگر طب ایرانی اسلامی)
دکتر افشین سیف برقی (پزشک طب ایرانی)
دکتر ابوالفضل شیردل (پزشک طب ایرانی)
دکتر حمیدرضا ضیایی (پزشک پژوهشگر در طب اسلامی)
دکتر سید وحید فرزادفرد (پزشک طب ایرانی اسلامی)
دکتر محمد فصیحی دستجردی (متخصص بیماریهای عفونی و پژوهشگر طب ایرانی اسلامی)
دکتر اکرم فلاح (پژوهشگر طب ایرانی اسلامی و طب چینی)
دکتر عبدالله کردی (پزشک طب ایرانی)
دکتر محمدرضا گدازی (پزشک طب ایرانی اسلامی)
دکتر رحیم گرزین (پزشک طب ایرانی اسلامی)
دکتر محسن مردانی (دانشیار ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و پژوهشگر طب ایرانی اسلامی)
محمود مقدمی روحانی و رئیس شورای هماهنگی گروه های فرهنگی حوزه)
دکتر رضامنتظر (پزشک پژوهشگر در طب ایرانی اسلامی)
دکتر میر سید محمد مواظب (پزشک مرکز طب سنتی کاشان)
سید احمد موسوی خراسانی (روحانی پژوهشگر در طب و تغذیه سالم)
سید امان الله میرزایی (روحانی پژوهشگر در طب اسلامی)
دکتر محسن نصر (پزشک طب ایرانی)
دکتر غلامرضا نورمحمدی (روحانی و پزشک عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و پژوهشگر طب اسلامی)
دکتر بشری هاتف (عضو هیات علمی مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه بقیه الله)
شرکت رهپویان سلامت آسمانی (رسا)
@drezamontazer
سلام
مخاطبان محترم کانال
لطفا با توجه به اهمیت بیانیه فوق نسبت به نشر حداکثری آن اقدام کنید
اجرکم عندالله
توصیه های طب سنتی برای پیشگیری در برابر ویروس کرونا:
۱. شربت عسل و آب لیمو
۲. خوردن روزانه سه لقمه عسل
۳. پاشیدن کمی سیاهدانه روی غذاها
۴. مصرف روزانه یک تا سه قاشق مرباخوری مربای زنجبیل یا دم کرده زنجبیل
۵.چرب کردن بینی با روغن سیاهدانه یا بنفشه
۶. مصرف دم نوش دارچین یا آویشن روزی دو فنجان
۷.مصرف روزانه سیر و پیاز (خام یا پخته در غذاها)
۸. مهم: انجام حجامت یا تکرار آن اگر بیش از ۶ ماه است انجام نشده
#ویروس #کرونا
@drezamontazer
بازنگری در مفهوم صبر:
متاسفانه صبر کردن برای اغلب ما بد معنا شده است. معمولا منظور افراد از صبر کردن، تحمل کردن شرایط با درد و رنج و بی تابی است. در صورتی که صبر کردن حالتی معنوی توام با آرامش است. فرد صبور چون نگاه صحیحی به موضوع دارد، می بیند که این ناراحتی از جانب آفریدگار مهربانش برای او رقم خورده است و حکمتی در آن هست لذا شرایط را می پذیرد و از او جزع و فزع دیده نمی شود.
پس صبر نمی تواند همراه با بی تابی باشد و این عبارت شکوهآمیز که "چقدر تحمل کنم؟" حاکی از این است که گوینده، تا الان هم صبور نبوده است.
صبر همراه با آرامش و تضمین کننده سلامت فرد است.
در مقابل بی تابی از نظر طبی، موجب غلبه سودا و عوارض آن مانند سکتههای قلبی و مغزی می شود.
صبر نجات دهنده و جزع هلاک کننده است.
توضیح بیشتر:
فرض کنید فردی دچار ورشکستگی مالی شده است یا یکی از عزیزان او مرحوم شده است. معمولا چنین افرادی صبر کردن را چنین معنا میکنند که جلوی دیگران خود را آرام جلوه دهند ولی مرتب در فکر و خیال هستند. غصه می خورند و بعضا دیده می شود که سیگار می کشند و بی خوابی به سرشان می زند و شبها در اتاق راه می روند... و در نهایت ممکن است سکته کنند. در این شرایط همسر او هم ممکن است بگوید شوهرم خیلی صبر کرد و به خود فشار آورد ولی مصیبت سنگین بود و نتوانست تحمل کند.
حرف ما این است که اسم این حالات در تعالیم دینی ما و در آیات قرآن صبر نیست.
#صبر #غصه #سودا
@drezamontazer
#معرفی_بیمار
خانم ۳۶ ساله با شکایات ذیل مراجعه کرد:
خواب رفتگی زیاد دست و پا، دردوگرفتگی عضلات گردن، دردساق وبی حسی کف پاها، شکم درد دراطراف ناف، احساس خواب رفتگی ناحیه سر، ریزش شدیدموهامتعاقب جراحی بواسیرولرزش دستها. ازنظرمزاجی شدیداسرمایی بود. دچارنفخ معده ویبوست بود، پاهاورم داشت، وزن ۸۴ کیلوگرم، استرس وبیخوابی هم داشت. باتشخیص غلبه بلغم وتاحدی سودابه اوگفتم باید فصدشودوبرایش اغذیه وداروهای ضدبلغم تجویزکنیم. فصدرا قبول نکردلذانسخه ای شامل: انجیر، زیتون،دارچین، زیره سیاه، خاکشیروشربت عسل تجویزکردم وگفتم مرتب ناحیه پشت وزانوهارابادکش کندوازمصرف سردی ها نیزپرهیزنماید.۱ ماه بعد مراجعه کردوگفت بدنش گرم ترودرد گردن، پاها، شکم، نفخ معده وبی خوابی بهترشده و۱ کیلوهم وزنش کاهش یافته است.ضمنا گفت برای انجام فصد استخاره کرده وخیلی خوب آمده. فصددست راست رابرایش انجام دادم. بعداز۲هفته مراجعه کردوگفت: خواب رفتگی اندام وسروگردن، دردشکم، بی حسی پاها وورم آن کاملاخوب شده وضعف وبی حالی ولرزش دست هم خیلی بهترشده است. به اوگفتم درمان کامل شده ولی اگرخوراک فکری مناسب نداشته واسترس داشته باشد بعدازمدتی مشکلاتش عودمی کند ولازم است الان که بهبودیافته مطالعه منابع معرفی شده برای اصلاح نگاهش به زندگی ومشکلات راشروع کند.
#فصد #غلبه_بلغم
🆔 @drezamontazer
ادعای نرخ باروری ۲.۱ دروغ محض است/ سیاستگذاری جمعیتی باید به ۴ فرزند تغییر کند
مشاور وزیر بهداشت با بیان اینکه هیچ کشوری مثل ما در ۳۰ سال گذشته چنین افت جمعیتی نداشته است، گفت: یقین دارم که برای ما برنامهریزی کردهاند؛ در تمام اسناد کشور آمده که نرخ رشد جمعیت ۲.۱ است به همین جهت همه چیز آرام است در حالی که این یک خلاف محض بود!
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1398/11/15/2195274
اگر کسی مرتکب "سقط جنین" شود از نظر قرآن "قاتل" است/ "ترسهای واهی" علت ارتکاب بسیاری از سقطها
خداوند در قرآن میفرماید "فرزندان خود را از فقر نکشید، ما به شما رزق میدهیم"، حال اگر اگر کسی مرتکب سقط جنین شود از نظر قرآن "قاتل" است؛ سقط در دوران عقد بهخاطر ترس از آبرو، ترس والدین از عدمتأمین مخارج فرزند و... از جمله ترسهای واهی سقط هستند!
https://tn.ai/2201423
🚫🚫🤒🤒🤒🤒🤒🚫🚫
شایعه پراکنی دوباره کرونا:
از شب گذشته خبری منتشر شده مبنی بر این که دو نفر در شهر قم مبتلا به کرونا ویروس شده جان باخته اند. من با راست یا دروغ بودن این خبر و تقارن انتشار آن با موضوع انتخابات کاری ندارم چون از حیطه کار علمی و پزشکی خارج است. ولی گیرم که خبر راست باشد، ما قبلا توصیه های مهم طب ایرانی اسلامی را برای پیشگیری و درمان انواع ویروسهای آنفلوانزا بیان کرده ایم.
جان کلام این است که هرچه سیستم ایمنی بدن قوی تر باشد، احتمال ابتلاء به بیماری کمتر است و در صورت ابتلاء علائم آن شدید و کشنده نخواهد بود. اگر دقت فرموده باشید این دو نفر هم که گفته اند مرحوم شده اند دچار بیماری مزمن و نقص سیستم ایمنی بوده اند.
راهکار اصلی طب ایرانی اسلامی برای پیشگیری در برابر انواع ویروسها حجامت است. زکریای رازی در آن دوران که ویروس کشنده آبله شایع بود در کتاب خود می نویسد که شایسته است در احتراز از آبله کودکان بیش از ۵ ماهه حجامت شوند. بر اساس مستندات و مقالات علمی روز هم اثبات شده که حجامت سطح ایمنی را در بدن افزایش می دهد. تجربه ۲۵ ساله ما نیز نشان می دهد که افراد حجامت شده معمولا سرماخوردگی شدید نخواهند داشت.
بنابراین توصیه می کنیم:
افرادی که متجاوز از ۶ ماه است حجامت نشده اند در اولین فرصت خود و فرزندشان را حجامت کنند و از این ویروسهای خودساخته و آزمایشگاهی ترس و نگرانی نداشته باشند.
#ویروس #کرونا #حجامت
@drezamontazer
پروفسور کرمی- کرونا در قم.ogg
1.42M
💥 اظهار نظر روشنگرانه پروفسور کرمی در خصوص کرونا در قم
سوداگران #کرونا چه کسانی هستن؟!
🇮🇷 @IslamLifeStyles
رابطه شیر و پوکی استخوان و سرطان
#شیر
#پوکی_استخوان
#راستی_آزمایی_مطالب_پزشکی
مدتی است یک کلیپ چند دقیقه ای در فضای مجازی منتشر شده که در آن فرد سخنران از مضرات خوردن پروتئین حیوانی (شیر و گوشت) سخن می گوید. وی که از طرفداران گیاهخواری است با استناد به برخی از نویسندگان غربی، مدعی شده است که خوردن شیر بر خلاف تصور عامه، موجب پوکی استخوان، دیابت، سرطان و... می شود!
تعداد زیادی از دوستان و بیماران طی ماههای گذشته از من خواسته اند نظرم را درمورد این کلیپ بگویم.
ابتدا کلیپ را ملاحظه کنید : 👇
@drezamontazer
بنده بارها عرض کرده ام که اثبات ادعا، با مدعی است. یعنی اگر کسی مطلبی می گوید باید بتواند آن را اثبات کند نه این که سایرین مجبور شوند برای فهم درستی آن، به این در و آن در بزنند ولی متاسفانه الان وضعیت اینگونه نیست. مردم در سایت ها و کانال ها با انواع نسخه ها و مطالب بدون سند مواجهه می شوند.
برای سردرگم نشدن مخاطبان در این شرایط توصیه اکید این است که:
به جای این که در مواجهه با هر مطلب و خبر پزشکی آنها را باور کرده یا از این و آن سوال کنید، شاخص ها و معیارهای ارزیابی صحت وسقم این ادعاها را یاد بگیرید.
حال به بهانه پاسخ به این کلیپ یک بار دیگر این معیارها را دور می کنیم :
@drezamontazer
1- اعتبار علمی و سوابق تحقیقاتی گوینده
گوینده این سخنان نه پزشک و نه متخصص تغذیه است. اگر به سایت ایشان مراجعه کنید خود صادقانه این واقعیت را اعلام نموده است که فاقد سوابق و تحقیقات علمی در پزشکی و تغذیه می باشد. پس نمی شود این ادعاها را با تکیه بر سوابق علمی، از ایشان پذیرفت.
2- منابع علمی مورد استناد
برخی اوقات گوینده سخن ناشناس است یا سوابق علمی بالایی ندارد ولی منابع آن معتبر است مثلا به مقاله ای در سایت های معتبر پزشکی و دانشگاهی یا منابع معتبر طب سنتی استناد شده است. در این صورت نیز می شود ادعای مطرح شده را پذیرفت.
با دقت در سخنان گوینده کلیپ متوجه می شویم ایشان برای اثبات ادعای خود، ما را به فردی به نام colin Campbell و یک کتاب چینی مربوط به سال 2005 ارجاع می دهد. از جایگاه علمی این فرد که ادعا شده پروفسور است و کتاب مربوطه هیچ سندی در کلیپ ارائه نشده است.
حرف هایی مثل اسیدی شدن بدن و برداشته شدن کلسیم از استخوان های افرادی که شیر می نوشند، نیز باید در مقالات علمی و پژوهشهای آماری اثبات شود که ما تاکنون چنین مقاله و آماری را در سایت های معتبر پزشکی مانند پاب مدیسین ندیده ایم.
اما این که فرمودند هیچ جانوری نداریم که بعد از بلوغ شیر بخورد سخن بسیار سستی است. مگر معیار و شاخص درستی رفتار انسان، حیوانات هستند؟! مگر هر کاری که جانوران انجام نمی دهند ما هم نباید انجام دهیم؟! هیچ جانوری کفش و لباس نمی پوشد. پس ما هم باید عریان باشیم؟ هیچ جانوری به پزشک مراجعه نمی کند پس انسان هم پزشک نیاز ندارد؟ این چه قیاسی است؟
بنابراین روشن شد که ادعاهای این آقای محترم در کلیپ یاد شده، قابل قبول نیست.
@matabmontazer
اما اثبات فواید شیر گاو در منابع طب اسلامی و طب سنتی و مقالات پزشکی معتبر :
الف) قرآن کریم:
«وَ إِنَّ لَكُمْ فِي الأَنْعَامِ لَعِبْرَةً نُّسْقِيكُم مِّمَّا فِي بُطُونِهِ مِن بَيْنِ فَرْثٍ وَ دَمٍ لَّبَنًا خَالِصًا سَآئِغًا لِلشَّارِبِين» (نحل - 66)
و در دام ها قطعا براى شما عبرتى است. از آنچه در شكم آنهاست از ميان سرگين و خون شيرى ناب به شما مىنوشانيم كه براى نوشندگان گواراست.
طبق این آیه، خداوند سبحان شیر را برای همه مردم گوارا معرفی کرده است. پس شیر از غذاهای طیب و از نعمت های الهی است.
ب) روایات اهل بیت علیهم السلام:
روایات فراوانی در مورد خواص غذایی و درمانی شیر وجود دارد. مثلا
گفته شد: اى پيامبر خدا! آيا درمان كنيم؟
فرمود: آرى، درمان كنيد؛ زيرا خداوند تبارك و تعالى هيچ دردى فرو نفرستاده مگر اين كه برايش درمانى فرستاده است. بر شما باد شير گاو چرا كه آن، از هر شَجَرى مىخورد.
@drezamontazer
ج) مقالات معتبر پزشکی
در این بخش فقط به دو مقاله علمی اشاره می کنیم
مقاله اول: بررسی ارتباط مصرف شیر و لبنیات با پوکی استخوان در زنان یائسه
(ارائه شده در نهمین کنگره سراسری تغذیه ایران)
https://congress.tbzmed.ac.ir/nutcon/Abstract/5948
هدف از این مطالعه بررسی الگوی مصرف شیر و لبنیات در زنان یائسه و ارتباط آن با پوکی استخوان می باشد.
روش کار : این بررسی یک پژوهش توصیفی– تحلیلی است که در آن جمعیت مورد مطالعه زنان یائسه مراجعه کننده به یک مرکز سنجش استخوان بوده اند . ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه شامل مشخصات فردی و الگوی مصرف شیر و لبنیات جامعه مورد پژوهش بود . همچنین دانستیته استخوان این افراد توسط دستگاه سنجش استخوان مورد ارزیابی قرار گرفت . نتایج نشان داد که در 102 زن یائسه مورد بررسی 6/18 درصد افراد وضعیت استخوانی نرمال ، 3/36 درصد پوکی استخوانی نسبی (استئوپنی) و 1/45 درصد افراد پوکی استخوان واضح (استئوپروز) داشتند . الگوی مصرف شیر و لبنیات در این زنان بدینگونه بود که 7/13 درصد افراد فقط یک لیوان شیر یا ماست در هفته ، 5/27 درصد آنها سه لیوان شیر یا ماست در هفته و 8/58 درصد آنها روزانه یک لیوان شیر یا ماست مصرف میکردند . تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که 7/27 درصد افراد مبتلا به پوکی استخوان کمتر از یک لیوان شیر یا ماست در هفته مصرف میکردند و بیشترین مصرف شیر و لبنیات (3/84%) در گروهی که وضعیت استخوانی نرمال داشتند مشاهده شد که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده مصرف شیر و لبنیات ارتباط معنی داری با وضعیت دانستیته استخوانی زنان یائسه داشته است به طوری که کمترین مصرف منظم شیر و لبنیات در گروه مبتلا به گروه پوکی استخوان و بیشترین مصرف منظم شیر و لبنیات در گروه نرمال مشاهده شد و بر اساس نتایج حاصل اهمیت آموزش زنان خصوصاً در سنین قبل از یائسگی برای استفاده روزانه و منظم از لبنیات در جهت پیشگیری از پوکی استخوان لازم و ضروری به نظر می رسد .
@drezamontazer