🔰مقدمه کتاب فلسفه انقلاب اسلامی و آینده ما
بسم الله الرحمن الرحیم
و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطیبین الطاهرین المعصومین
✅فلسفه انقلاب اسلامی و آینده ما ، در چهل سالگی انقلاب به افق و مراحل نظام و تمدن اسلامی که ظرفیت عظیمی را برای ملت ایران نمودار کرده ، تامل نموده و این صورت مسئله را در ابعاد و مختصات دهه پنجم مورد واکاوی و بحث علمی قرار می دهد ۰ کتاب حاضر نگاهی به گذشته دارد و افقی را برای آینده ترسیم می کند؛ حاصل این تامل بین گذشته و حال و آینده نوعی "نظریه پیوستگی" در برابر "گسستگی عالم مدرن " در برابر جامعه ایرانی است ۰ صورت دیگر این مسئله همان بحث هویت و بحران هویت است که از مهمترین مسائل ایران معاصر است ۰ زاویه دیگری که می توان این مسائل را در افق آن دید بحث "منازعه ایده ها" یا رقابت تمدنهاست ۰ مجموعه این مباحث از جمله ریشه دارترین موضوعاتی است که می توان در سطح نظری و فکری و معرفتی به آنها پرداخت و در سایه آن مسائل جزئی دیگر را بهتر طراحی و حتی پاسخ داد ۰
🔴کتاب حاضر از مباحث و مصاحبه ها و نوشته ها و در نهایت پرسش و پاسخ های نویسنده درباره انقلاب اسلامی تشکیل شده است ۰
دوست فاضل و پرتلاش جناب آقای محمد علی فولادگر همت نموده اند و این مطالب متفرق و جدا را در شکل منسجم فعلی در این مجموعه ، نظم و معنا داده و در نهایت با نوعی نظریه پردازی از آنها به مفهوم سازی و طرح بهتر و منطقی مباحث کمک شایانی نموده اند ؛ ضمن تشکر از ایشان ، امیدوارم این تلاش در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی برای پژوهشگران و محققان و دانشجویان و طلاب و همه علاقمندان به انقلاب بزرگ اسلامی عمق بیشتر داده و افق تازه تری را ترسیم نماید ۰ والسلام
🔴موسی نجفی - دی ماه ۱۳۹۷
ربیع الثانی ۱۴۴۰ هجری قمری
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰موسی نجفی در مراسم آئین چهل قلم:
✅با نگاه به تاریخ به عظمت انقلاب پی می بریم
🔴موسی نجفی، نویسنده در این آیین درباره حلقه رابط موضوعات کتاب هایش گفت: زمانی که کار تحقیق را آغاز کردم، اوایل دهه سوم زندگی ام بود.
وی تصریح کرد: دلیل کمرنگ شدن کتابخوانی، عدم تشویق به کتابخوانی و نبود کتابخانه در خانه است.
وی درباره حلقه وصل کتاب هایش با انقلاب گفت: انقلاب تنها به شهادت و مبارزه خلاصه نمی شود بلکه عمیق تر است؛ ما در مقابل انقلاب همچون کوهنوردی هستیم که بر روی کوه قرار داریم. عظمت کوه را نمی بینیم و تنها با نگاه به تاریخ این عظمت دیده می شود.
این نویسنده با اشاره به تعریف خود از نویسنده متعهد و برجسته خاطرنشان کرد: تمرکز بر موضوع و عمیق تر کردن موضوع، وظیفه یک نویسنده متعهد است. البته در برابر خون شهدای مدافع وطن، هیچ کاری انجام نداده ایم که بخواهیم به عنوان نویسنده متعهد شناخته شویم.
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰شبکه ۴ سیما - برنامه زاویه - بهمن ۱۳۹۷
🔴دکتر نجفی :
♦️سلسله و خاندان پهلوی تنها حکومت وابسته به استعمار در تاریخ ایران
🔵 جرا وابستگی به اجنبی از نظر ملت ایران ننگ است؟
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰رشد معنوی پس از انقلاب هم در کنار رشدهای مادی میتواند مطرح شود
✅به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، موسی نجفی صبح امروز چهارمین نشست از سلسله نشستهای میز تخصصی تمدن اسلامی با موضوع نظریهی پیوستگی انقلاب اسلامی حلقهی وصل تمدن گذشته و آینده اسلام، با اشاره به تعریف تمدن اظهار داشت: دو سطح نگاه در تعریف تمدن وجود دارد، گروهی تمدن را در رفع نیازهای اولیه و رفاه تعریف میکنند و گروهی معتقدند تمدن علاوه بر رفع این نیازهای مادی، وظیفهی رشد فضایل و پالایش افکار و عقاید را هم دارد.
عضو هیأتعلمی پژوهشگاه علوم انسانی ادامه داد: تمدن دارای سه جزء اخلاق، عقلانیت و مادیات است، در نگاه به انقلاب اسلامی باید ببینیم که آیا توانسته است این سه جزء را پاسخ بگوید یا خیر؛ در دههی فجر تنها به بعد مادی و اقدامات عمرانی و سازندگی مانند توسعه سدها، سازهها و پیشرفتهای مادی پرداخته میشود.
وی با اشاره به اینکه باید به سایر جنبهها پس از پیروزی انقلاب نیز پرداخته شود، خاطرنشان کرد: باید انقلاب را از جهت رشد فضایل در جامعه بررسی کنیم، به همین دلیل است که میشل فوکو میگوید: انقلاب ایران بر ابعاد دیگری از زندگی انسان تمرکز دارد.
نجفی با بیان اینکه تمدن اسلامی همیشه در برابر تمدن غرب نیست، گفت: تمدن اسلامی یک مرحله بالاتر از تمدن غرب است و تمدن اسلامی میتواند از ویژگیهای مثبت تمدن غرب استفاده کند و عیبهای آن را نداشته باشد.
ادامه 👇👇
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
ادامه از قبل👆👆
🔰رقابت اصلی ما و غرب در "برتری تمدنی" و ظرفیت و قدرت تمدن سازی است
✅عضو هیأتعلمی پژوهشگاه علوم انسانی بیان کرد: همهی تمدنها فرهنگ دارند، اما هر فرهنگی قدرت تمدن سازی ندارد، باید اشاره کرد که تمدن نوع پیشرفته و عالی فرهنگ است، فرهنگی میتواند تمدن شود که ابزار خلاقیت را داشته باشد و غرب توانسته است فرهنگ خودش را به تمدن تبدیل کند.
وی در تبیین گذشته تمدن اسلامی اظهار داشت: شیعه همواره مستقل است و این استقلال گاهی با قیام و گاهی با تقیه حفظ میشود، ما خودمان را در دوران اولیهی اسلامی شریک میدانیم چرا که امامان و علمای ما در ساختن جامعهی اسلامی نقش داشتهاند.
نجفی با بیان اینکه تمدن گذشتهی اسلامی کامل نیست، اظهار داشت: به دنبال تمدن رضوی هستیم، مشابه این روحیه را امروز شاهد هستیم که در عین حال که این که دولت فعلی را متعلق به جمهوری اسلامی میدانیم، اما آن را نقد میکنیم.
عضو هیأتعلمی پژوهشگاه علوم انسانی در پایان تصریح کرد: تمدن آیندهی اسلامی ترکیبی است از تمدنهای گذشته شیعی و اسلامی، دستاوردهای مثبت غرب و شخصیتی که انقلاب اسلامی به ما داده است.
به گزارش فارس، چهارمین نشست از سلسله نشستهای میز تخصصی تمدن اسلامی با موضوع نظریهی پیوستگی انقلاب اسلامی حلقهی وصل تمدن گذشته و آینده اسلام در محل دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم شعبه اصفهان برگزار شد.
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰پرسش یکی از مخاطبین کانال
✅سلام استاد لطفا منابعی برای غربشناسی تمدنی معرفی بفرمایید. تشکر
🔴جواب :
نجفی :
با سلام
مطلبی که پرسش نمودید کاملا تخصصی می باشد و دو قسمت دارد :
اول شناخت مبانی فکری غرب و دوم شناخت تمدن غرب۰
برای بخش اول بیشتر فلسفه غرب میتواند مفید باشد و اگر کسی بخواهد غرب مدرن را بشناسد، شناخت فلسفه غرب در این زمینه گره گشاست ؛ ولی برای بخش،دوم میتوان از مباحث و علوم دیگر هم کمک گرفت ؛ برای همین هم دو کتاب، خدمت دوستان معرفی می نمایم :
کتاب اول درباره غرب نوشته استاد متفکر دکتر رضا داوری است و کتاب دوم کتاب توسعه و مبانی تمدن غرب نوشته شهید مرتضی آوینی میتواند مفید باشد ۰
🔵موفق باشید
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰ویراست دوم کتاب «درباره غرب»، علاوه بر مقالات ویراست اول، شامل مقالات دیگری از نویسنده درباره غرب و جهان تجدد و آثار و نتایج تاریخ غربی است. این مقالات که پس از سال 1379 (2000)، یعنی سال انتشار ویراست اول نوشته شده است، عمدتا به روابط جهان توسعه نیافته با جهان متجدد غربی نظر داشته است. عناوین بعضی از مقالات این مجموعه عبارتنداز: «طرح پرسش غرب»، «پرسش از غرب»، «ملاحظاتی در باب شرایط امکان شناخت غرب»، «درباره شرایط امکان غرب شناسی»، «ادوارد سعید و شرق شناسی»، «ملاحظاتی درباره شرق شناسی»، «غرب و بحران هویت در ایران معاصر»، «شرق و غرب»، «فلسفه معاصر»، «هنر و زیبایی در دوران تجدد»، «کانت و منورالفکری»، «جهان و جهانی شدن»، «درباره مدرنیته و اندیشه پست مدرن» و …
✅ گزیده کتاب
نویسنده در مقدمه کتاب درباره انتقادات خود بر غرب می نویسد:
من اگر در باب غرب چون و چرا می کنم، مدافع تجدید رسوم گذشته و وضع تقلید و آثار زشت آن نیستم. عقل غربی که عالم کنونی با آن نظام یافته است، عقل خود بنیاد است، اما گسسته خردی را به جای این عقل نمی توان گذاشت. در نظر من بحث در ماهیت غرب بحث از آینده بشر است نه یک بحث سیاسی.
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
این کتاب نوزده فصل دارد و موضوع اصلی آن بررسی مفهوم توسعه ی مبتنی بر مبانی معرفتی و تاریخی تمدن غرب است.
فصل های گوناگون این کتاب طی سال ها 1364 تا 1366 به صورت سلسله مقالاتی با عنوان «تحقیقی مکتبی در باب توسعه و مبانی تمدن غرب» و به قلم آوینی در ماهنامه ی جهاد چاپ می شد.این کتاب را انتشارات نشر ساقی، که انتشارمجموعه آثار شهید آوینی را برعهده دارد، منتشرکرده است.
موضوع اصلی این کتاب همان طور که از عنوان آن بر می آید تحقیق در معنای حقیقی توسعه است که این امر مبتنی بر مبانی معرفتی و تاریخی تمدن غرب مورد توجه قرار گرفته است. دغدغه مکتبی و اسلامی شهید آوینی و همچنین توجه جدی و فهم متعالی ایشان از آرمان های انقلاب اسلامی در کنار درک عمیق و همه جانبه ایشان از تمدن غربی و اهداف و مقاصد و تاریخ معرفتی آن باعث شده است که این کتاب مجموعه ای کم نظیر از نظریات بدیع و جالب توجه ایشان و همفکرانشان را در بر داشته باشد. مهمترین ویژگی محتوایی مطالب این کتاب آن است که خواننده با دقت در تعابیر و همراهی با سیر کلی مباحث ارائه شده به نگاهی نو و دیدگاهی جدید نسبت به مسائل پیرامون خود از جمله توسعه و مباحث مختلف غرب شناسی رهنمون می گردد که در کمتر آثاری این چنین جامع و همراه با نگاه مکتبی و اسلامی می توان چنین مطالبی را یافت.
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
عدالت و سلطه ستیزی.m4a
6.86M
🔰پرسش یکی از مخاطبین کانال
سلام علیکم
جناب استاد نجفی
✅مناظره شما با دکتر آزاد ارمکی را دیدم.
دکتر ارامکی سوالی مطرح کردند که من نتوانستم جواب کامل و درست را بیابم و وقت اجازه نداد ، بیان کنید،
شما از عدالت طلبی و سلطه ستیزی را جزو مولفه های هویت ایرانی می دانید ؟
ولی دکتر ارمکی ، حرف شما را نقض کرده و عنوان کردند که این مساله در دوران مغول ، وجود نداشته و ایرانی ها از مغولان شکست خورده اند؟
🔸با توجه به این که حاکمیت در دست خوارزمشاهیان بوده ، که ترک تبار بوده اند و اصالتا ایرانی نبوده اند ، و حمله ی مغول در زمان آن ها اتفاق افتاده ، آیا گسست بین مردم و حاکمیت وجود داشته ؟
🔻و دوره های غزنوی ، سلجوقی و خوارزمشاهی را چطور تحلیل می نمایید؟
با توجه به این که سلسله های غیر ایرانی و ترک تبار بوده اند؟
🔸آیا نوع سلطه آن سلسله ها فقط نظامی ، سیاسی بوده و به فرهنگ کاری نداشته اند؟
و نوع سلطه ی غربی ها ،ابتدا فرهنگی است و سپس به سلطه ی نظامی ، سیاسی می انجامد ؟
آیا همین امر باعث طولانی شدن چهارمین بحران ایران ، یعنی بحران غربی است؟
با تشکر از عنایت شما
🔴جواب :
نجفی
لطفا به پاسخ شفاهی در بالا صفحه مراجعه بفرمایید ۰
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
هدایت شده از دکتر موسی نجفی
🔰سخنی با دوستان و همراهان خوب کانال
✅ این یک کانال تخصصی و تا حدودی نخبه گراست ۰ و همانطوری که دوستان مطلعند برای پربارتر شدن و ارتباط دو طرفه فکری، روزهای آخر هفته پرسش و پاسخ در آن به صورت یک رویه ثابت در آمده است ؛ در اینجا ذکر نکاتی را لازم میدانم:
اول با تشکر از اظهار لطف و محبت تان و همچنین پرسش های عمیق و سودمندی که مرا قابل دانسته و می پرسید، باید بگویم معلومات و وسعت دانش من مثل هر انسان دیگری محدود و دایره تخصص من هم در چند حوزه فکری خاص است ؛ کتب چاپ شده حقیر هم گواه این چند حوزه تخصصی است ( تاریخ تحولات سیاسی - اندیشه سیاسی اسلام و ایران و غرب - تمدن شناسی - فلسفه تاریخ ) این نکته را هم اضافه کنم ، ورود من به مسائل "تحلیل سیاسی روز " معمولا با یک زاویه از علوم و رشته های علمی مذکور می باشد ۰ اما سوالات دوستان گاهی بسیار فراتر از حوزه تخصصی و فکری من می باشد و یا اینکه از من انتظار دارند در ریزترین مسائل سیاسی روز بدون در نظر گرفتن مبنای علمی و اصول یاد شده اظهار نظر نمایم و موضع بگیرم !!صد البته که من در مورد مسا ئل سیاسی جاری دیدگاه و نقد و زاویه دید خود را دارم اما در این کانال سعیم بر این است که به روش علمی و زاویه نگاه مذکور حتی الامکان پایبند باشم ۰
✅نکته مهم دیگر اینکه من در جواب پرسش ها ، بیشتر سعی خود را معطوف به فکر وادار نمودن مخاطب می نمایم و حتی منابعی را هم برای مطالعه معرفی میکنم ولی متاسفانه برخی از دوستان ، خودشان را از مطالعه و یا تفکر بی نیاز دانسته و به یک کپسول و یا پاسخ سربسته از طرف من راضی می شوند؛ در حقیقت از نظر این دوستان من باید به جای پرسشگر ، فکر کنم ۰ این روش هر چند برای پاسخ تعدادی از پرسش های کوچک و خاص ، لازم است ولی در دراز مدت پرسشگر را از تفکر و استدلال و نقادی محروم می کند و این مسئله نقطه مقابل اهداف فکری و فلسفه وجودی این کانال می باشد۰
✅نکته دیگر این است که پرسش های دوستان گاه به صورت خصوصی و گاهی به صورت عمومی پاسخ داده میشود ۰ گاهی پرسشی در نوبت پاسخ و زمانی موضوع بندی شده و در موقع مناسب جواب داده میشود ۰و البته ممکن است پرسشی هم از نظر من جواب خاصی نداشته باشد و یا بخاطر کم سوادیم نتوانم پاسخ دهم و یا مصلحتی در عدم پاسخ داشته باشم ۰ با این اوصاف خواهش می کنم عجله نکرده و درخواست پاسخ سریع نفرمایید ۰
🔵در آخر این نکته را متذکر می گردم که کانال اصلی بحث و تبادل من در ایتا و سروش می باشد ؛ البته کانال تلگرامی هم "نیمه فعال " است و برخی مخاطبین آن به دلایل فنی و یا اجتماعی و یا سلیقه خاصی که دارند علاقمند به ارتباط با من از طریق تلگرام هستند فلذا جهت احترام به درخواست و احتمالا محدویت های خاص این دوستان ، در مواقعی برخی مطالب این دو کانال داخلی را در تلگرام هم قرار می دهم ۰
🔴با تشکر از اینکه این کانال را برای گفتگو و تفکر و طرح افکارتان انتخاب نموده اید۰
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰سیاستمدار تراز انقلاب در گام دوم
(اعتلای سیاست و سیاستمداری با اخلاق و اندیشه)
✅گروهی فکر می کنند سیاست یعنی "عملگرایی محض" و تجربه و کار سیاسی ، و در این رابطه خود را از دانستن و اندیشه سیاسی بی نیاز می دانند ؛ این در حالی است که عمل سیاسی یا به دنبال حفظ وضع موجود است و یا تغییر آن ، نفس این تایید و یا رد هم مبتتی بر بد بودن و یا خوب دانستن اوضاع زمانه است ۰ اما اینکه چه چیزی و با کدام "شاخص" خوب و یا بد تعریف میشود ، خودش مسئله مهمی است !
🔵در فرهنگ و تمدن غرب این کار و این وظیفه در قرون قبلی از کلیسا و بالتبع از دین گرفته شد و به فلسفه و به بعدا به علم واگذار گردید و لذا "علم سیاست جدید" از نظر کسانی مثل ماکیاولی و دیگران با گذار از فلسفه سیاسی کلاسیک و اخلاق و ارزشها پایه گذاری و نشانه گذاری گردید۰ با فاصله افتادن بین دانش و ارزش در سیاست نوعی نظر به منفعت مادی و سلطه گری و تجاوز به حقوق دیگران و در سطح بالاتر ، ملل ضعیف تر مشروعیت یافت؛ لذا با مترادف شدن سیاست با قدرت ، اگر بگوییم پدیده استعمار و سلطه هم مشروعیت پیدا نمود سخن به گزافه نگفته ایم ۰
🔴اما ماجرای تفکر و سیاست در اسلام چنین چالش و تاریخی را طی نکرده است ؛ هرچند تاریخ خلافت آرام آرام از ارزشها فاصله گرفت اما در امامت و ولایت شاخص عدالت با هیج مصلحت و تدبیری معاوضه نگردید۰ از این روی امروز در مواجهه با جبهه سیاسی غرب از رسانه گرفته تا دیپلماسی و حقوق بشر باید مواظبت کرده و در نظر داشته باشیم ، اخلاق در سیاست ( یا لاقل آنچه ما اخلاق می دانیم ) دال مرکزی و محور حرکت و شاخص ارزیابی غربی ها نبوده و نیست و احتمالا نخواهد بود ۰
🔷اما در نبود یک اخلاق متعالی در سیاست غرب، به یک مطلب و خلاء خوب توجه شده است و آن این است که از سنت های پسندیده در مغرب زمین برای پر کردن فاصله تجربه سیاسی و علم و دانش و اندیشه ، همانا خاطره نویسی سیاسیون است ؛ این انتقال منظم و با قاعده تجربه سیاستمداران در مواقعی از آنان چهره هایی علمی و نظریه پرداز و یا استراتژیست در سطح جهان می سازد ۰
♦️چقدر مناسب است که ما برای کمال یافتن در سیاست علاوه بر پافشاری بر اصول اخلاقی ، برای علمی نمودن سیاست از اندیشه سیاسی و تمسک به سیره خاطره نویسی توامان استفاده نماییم ۰ به نظر می رسد برای فهم و اجرای روح بیانیه گام دوم رهبر عزیز بایستی سیاستمداران و" سیاسیون تراز انقلاب " بیش از پیش با این ملاکها ارزیابی گردند۰ و در این مرحله شاخص ها از جناح بندی چپ و راست به اخلاق و اندیشه در سیاست منتقل گردد۰
🔶نکته مهم دیگر این است که ما اگر ولی فقیه را در بعد سیاسی و از نظر عمل سیاسی ، شاخص و میزان سیاستمدار تراز انقلاب بدانیم ، در بیانیه گام دوم در سه بعد تاریخ شناسی و جریان شناسی و آینده نگری نویسنده اندیشمند آن توانسته بین گذشته و حال و آینده ارتباط و پیوستگی ایجاد نماید ؛ پرسش اینجاست چند در صد از مدیران ارشد سیاسی فعلی و یا آینده از چنین توانمندی فکری و نظری برخوردارند ؟!
یاداشت هفته : دکتر موسی نجفی استاد تمام علوم سیاسی دانشگاه
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰دکتر نجفی در جلسه دعوت به اندیشه :
✅توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی و نسبت آن با نظم دینی و نظم تکنیکی
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
✅ وب سایت رسمی "دکتر موسی نجفی" آغاز به کار کرد: 👇👇
http://mousanajafi.ir
* مقالات
* کتاب ها
* مصاحبه ها
* یادداشت ها
و...
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
هدایت شده از دکتر موسی نجفی
🔰🔰تجربه تاریخی و تمدنی بزرگ عصر صفوی و شبیه سازی امروزی آن (تاسیس - تثبیت - تمدن )
✅یکی از موضوعات که جریانهای سیاسی و فکری بیرون از ایران برای تضعیف روحیه ملی مطرح می کنند ایجاد "افق تاریک " برای آینده ایران و نسل جوان و ادامه شرایط فعلی است ؛ از نظر اینها تنها یک راه نجات وجود دارد : وابستگی مطلق به غرب
اما واقعا شرایط ما با کدام دوره تاریخی میتواند شبیه سازی شود ؟
به نظر من تحولات عصر صفوی از پاره ای از جهات میتواند برای امروز درس آموز باشد ۰ اما چرا؟
✅آنچه بعد از یک قرن از پایه گذاری رسمی شیعی صفوی در اوایل قرن یازدهم ، میراث شاه عباس اول شد و با درایت و همت او به اوج رسید ؛ ثبات و امنیت ملی و شکوفایی اقتصادی و توسعه و خلاقیت فرهنگی و هنری و علمی بود و همه اینها در یک مرکزیت و هماهنگی و شکوفایی بودند ۰ این اوج و خلاقیت در فلسفه ملا صدرا و ابتکارات شیخ بهایی و خوشنویسی و هنر علیرضای عباسی و لیاقت و فرماندهی سردار بزرگ امامقلی خان و ساخت و توسعه شهرهای بزرگ و باشکوه قابل رویت است ۰این دوره شکوفایی بعد از دو دوره مهم تاریخی اتفاق افتاد :
1️⃣ اول دوره تاسیس و التهاب و انقلابی گری شاه اسماعیل اول
2️⃣ دوم : نیم قرن دوره ثبات و امنیت و تثبیت نظام دینی دوره شاه طهماسب
🔰🔰انقلاب اسلامی در دوره ثبات و رفتن به طرف تمدن عظیم اسلامی شیعی میتواند از این تجربه مهم همچون "عیار" و راهکار و افق جهت برنامه ریزی استفاده کند و البته آسیب شناسی خودش را هم داشته باشد ؛ فقدان چنین بینشی بخصوص نزد طبقات حامل اندیشه انقلاب یعنی فقدان افق گشایی جدید و پویای انقلاب و البته دست بسته بودن جلوی لیبرالیسم و تمدن غرب
🔰🔰الحاصل : بنظر می رسد علیرغم بسیاری از کمبودها و آسیب ها و سوء مدیریت ها که وقایع و تلخی های سالهای اخیر را در پی داشته است ، اینها نه در "ذات انقلاب" که مسائلی "عرضی و رو بنایی" بوده و علیرغم تحمیل شرایط بد ، نوعی شکوفایی تمدنی ( بخاطر ازدیاد علم و ثروت و قدرت) بعد از دوران آرامش گونه و ثبات سالیان اخیر دیده میشود ۰ این خط و مسیر مهمترین ویژگی" آینده پژوهی انقلاب اسلامی" را ترسیم میکند ۰این انفتاح و گشودگی از چشم استراتژیست های برجسته غرب مثل هنری کیسینجر پنهان نمانده از آن به نام "امپراطوری پارس" نام می برد
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰دیدار با طلاب مدرسه علمیه معیر - پژوهشگاه علوم انسانی ۶ اسفند ۱۳۹۷
✅دکتر نجفی : اگر طلاب جوان برای قسمتی از مطالعات و تفکراتشان یک محور را هم به" تاریخ شناسی" اختصاص،دهند این امر علاوه بر اعتلای بصیرت سیاسی آنها ، میتواند ارتباطشان را با نسلهای جدیدتر و حتی خاکستری جامعه بهبود بخشیده و همچنین درک بهتری از شبهات در بستر جامعه برایشان فراهم خواهد آورد۰
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰دکتر نجفی در مراسم موسسه فرهنگی شهید مدرس سال ۹۷ - اصفهان
✅چرا امام به یک الگوی شجاع و مستقل مثل شهید مدرس در مجلس تاکید دارند؟
🔴شاخص،یک مجلس واقعی در پاسخگو کردن قوه مجریه و وظایف اصلی آن در صیانت از حقوق جامعه
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰به مناسبت ولادت خجسته حضرت فاطمه زهرا (س) و بزرگداشت مقام مادر
✅دکتر نجفی در مراسم ملی تجلیل از چهل قلم اصفهان:
🔴مادرم اولین استاد واقعی من بودند و بعد از آن مرحوم پدر مهمترین مشوق در کارهای علمی و پژوهش من بودند ۰
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰 هیات اندیشه ورز دینی - نشست بیست و یکم
✅موسسه اوج - اسفند ۱۳۹۷
🔴دکتر نجفی : پیشرفت دوستان جوان متعهد و دین دار در زمینه های هنری و فرهنگی و همچنین فضای مجازی و خلق آثار فاخر ، نشان از رشد بالای آنان دارد و این به شرطی است که به آنان اعتماد کنیم و برایشان امکانات حداقلی فراهم شود ، خواهیم دید از امثال ماها جلوتر می روند۰
🔵تجلی روح بیانیه گام دوم رهبری و خطاب اصلیش همین سنخ جوانها هستند ۰
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰اظهار نظر یکی از مخاطبین کانال
✅باسلام.چند وقتی است که عضو کانال شما هستم و از مطالب بسیار جالب ان استفاده می کنم.یک موضوعی بود که پیرامونش دقت کردم و جالب بود به نظرم رسید با دانش و تجربه شما اگر به این موضوع توجه شده و مورد تامل قرار بگیرد می تواند برای مخاطبانتان موثر و آموزنده باشد؛ رژیم صهیونستی اسراییل دارای مولفه های قدرت متعددی است ازجمله حمایت جهانی شبکه صهیونیسم به صورت تاریخی و مذهبی فرهنگی و اقتصادی، جامعه ای نظامی و پادگانی، حمایت قدرت های برتر جهان معاصردر همه ابعاد، تجهیزات برتر تا تاسلیحات اتمی و... اما یک قدرت نرم موثر که نقش پیوند دهنده وفعال کننده همه این مولفه ها و عامل اصلی رشد نخبگانی درونی و کنترل کننده فساد است نظام واقعی انتخابات و تصارب رای در چهار چوب منافعشان در این حکومت است که در دید تبلیغات رسمی دولتی ما به صورت عمدی یا سهوا مخفی مانده است و باتوجه به پوشش رسانه ای که به طور معمول در صدا وسیما برای انتخابات این رژیم هست این رمزگشایی روشنگرانه می تواند برای جامعه روشنفکری و مردمی ما خیلی جالب و موثر باشد.
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰پیشنهاد یکی از مخاطبین کانال
✅جناب دکتر نجفی
سلام علیکم
سه پیشنهاد به شما و دوستان همراه کانال دارم که در صورت صلاح دید پیگیر این دو پیشنهاد باشید پیشنهاد اول به نظریه ایرانشهری که اقای طباطبایی مطرح شده در کانال شما بحث صورت نگرفته خواهشمندم موضع جنابعالی روشن اعلام بفرمایید دوم در کانال شما از اندیشه های شهید مطهری دکتر شریعتی و ظرفیت های فکری مغفول مانده در نظریه تمدن سازی اسلامی کمتر بحث شده خواهشمند توجه ویژه به این ظرفیت بشه سوم در کانال به صورت یک طرفه فقط نظرات جنابعالی منعکس میشود چقدر جای خالی افرادی که در حوزه اندیشه سیاسی علوم سیاسی و تاریخ انقلاب صاحب اندیشه هستن استفاده بشه
با عنایت این موارد خواستارم بررسی این پیشنهادات هستم
هادی - ر - مازندران
✅جواب :
نجفی :
با سلام و تشکر ، در مورد دو پیشنهاد اولتان در فرصت مناسب مطالبی مینویسم ؛ هر چند قبلا در موارد مذکور و بخصوص در مورد تمدن اسلامی مطالب زیادی در این کانال آورده شده است و اما
در مورد مطلب سومی که گفتید بسیار تعجب کردم چرا که نوشته اید کانال به طور یک طرفه مطالب شما را منعکس می کند !! خوب چه انتظاری دارید ؟ در کانال اختصاصی اندیشه موسی نجفی دنبال طرح اندیشه های چه کسی هستید ؟ درست مثل این است که شما کانالی مربوط به مناظر و طبیعت مازندران ایجاد کنید و در آن به جای دریای خزر بیایید و کویر لوت را نمایش دهید !! امید است در ایام عید با تغییر آب و هوا و سفر و ایرانگردی و البته سر زدن به کانالهای اختصاصی سایر افراد و بخصوص فردی که از او نام بردید ( دکتر طباطبایی) کمی بیشتر در مورد پیشنهاد مبتکرانه تان تامل کنید ۰
🔴موفق باشید
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰اظهار نظر یکی از مخاطبین کانال :
✅میرزا کوچک خان ، محمد تقی خان پسیان و شیخ محمد خیابانی از آن شخصیت هایی هستند که همیشه مناقشه برانگیزند.
در کتب تاریخی و متون درسی همیشه از آنها به نیکی یاد شده و پاسداران راه آزادی و وطن معرفی می شوند، اما مسیری که هر سه نفر در آن قدم برداشته بودند مسیری در راستای استقلال نسبی و شاید جدایی ایالات های مطبوع خویش بوده است.
در بحبوبه جنگ جهانی اول عواملی مانند: اشغال ایران توسط روسیه، عثمانی و انگلستان ، تقسیم ایران میان روسیه و انگلیس در عهدنامه هزار و نهصد و هفت ، قحط و گرسنگی شدید در ایران، سقوط حکومت مرکزی و نبود هیچگونه مرکز اقتدار قدرتمند افرادی که از مشروطه خواهان سالهای نه چندان دور بودند سعی کردند در گوشه و کنار ایران به اوضاع آشفته منطقه و ایالات محل زندگی خود سر و سامان دهند.
میرزا در گیلان به دنبال تشکیل حکومت سوسیالیستی اسلامی به رهبری خود بود. شیخ محمد حرکتی شبیه میرزا را در آذربایجان دنبال می کرد و محمد تقی خان چنین آرزو و خواستی را برای خراسان در سر می پروراند.
در این اوضاع اتفاقی که شاید به عنوان مهمترین عامل نجات ایران از تجزیه و سقوط بتوان قلمداد کرد به قدرت رسیدن بلشویک ها در روسیه بود، به قول ملک الشعرای بهار ایران آن سالها مانند مردی بود که طنابی به گردن او آویخته بودند که یک سوی آن را روسیه و سوی دیگر را انگلیس در حال کشیدن بودند و زمان زیادی برای خفه شدن آن فرد باقی نمانده بود که روسیه طناب را رها کرد و عامل آن انقلاب اکتبر بود.
به قدرت رسیدن بلشویک ها و خروج آنها از جنگ جهانی و ترس انگلستان از نفوذ کمونیسم به سرزمین های همسایه روسیه باعث شد انگلستان هم از تجزیه ایران صرف نظر کرده و از به قدرت رسیدن فردی سخت گیر و جاه طلب که بتواند امنیت را در سرتاسر ایران برقرار کند حمایت نماید.
در چنین شرایطی و با چراغ سبز یا بی تفاوتی قدرت های جهانی رضا شاه توانست جنبش جنگل، شیخ محمد و محمد تقی خان و شیخ خزعل را سرکوب نماید و بار دیگر ایران را متحد سازد.
فارغ از نگاههای ملی گرایانه باید اذعان کرد میرزا، شیخ محمد و محمد تقی خان شورشیان آرمانخواهی بودند که از وضعیت حاکم بر جامعه به ستوه آمده و علم قیام برافراشته بودند ، شورشیانی که با توجه به شرایط و اتفاقات بین المللی هزینه سنگینی را پرداخت کردند.
🔴ارسال از : فرهاد - ق
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰پرسش یکی از مخاطبین کانال :
✅می خواستم نظر استاد نجفی را راجع به یکی از مطالب دکتر جواد طباطبایی با عنوان ( تبدیل دیانت از امر فرهنگی به امر سیاسی) بدانم ؟البته از ذکر الفاظ زشت و تحقیر آمیز و غیر علمی ایشان در این مطلب صرف نظر میکنم و به نحوه و برخورد یک طرفه ایشان با دکتر شریعتی و جلال آل احمد هم وارد نمی شوم ولی اگر اجازه باشد به دو فراز از مطلب ایشان با ذکر منبع اشاره میکنم :
🔴تبدیل دیانت از امر فرهنگی به امر سیاسی
🔵در تاریخ معاصر ایران که جنبش مشروطهخواهی پیروزمندی را تجربه کرده بود، کوششها برای ایدئولوژیکی کردن دیانت اهمیت چندانی پیدا نکردند. سبب این امر آن است که نظریۀ مشروطهخواهی ایران، نوعی از اصلاح دینی از مجرای تبدیل شرع به حقوق عرف جدید بود، و بنابراین، جریانهایی که در مخالفت با مشروطیت کوشش کردند با ایدئولوژیکی کردن دیانتْ آن را در خدمت سیاست قرار دهند، ۰۰۰
🔴 هر زمانی که حکومتهایی خواستهاند دیانت را از امری فرهنگی به امری سیاسی تبدیل کنند، آسیبهایی بر اصل دیانت وارد کردهاند. این آسیبها در هر دورهای با توجه به ویژگیهای آن زمان صورتی متفاوت پیدا کرده و باید بر مبنای دادههای موردی آسیبشناسی شود. پیشتر، به مورد شاه سلطان حسین اشارهای کردم، اما آنچه مورد اخیرِ دریافت غیر فرهنگی از دیانت را پرمخاطرهتر کرده، جنبۀ ایدئولوژیکی آن است که دیانت را امری سیاسی و در تقابل با امر فرهنگی ملّیت قرار داده و این دریافت ایدئولوژیکی موجب شده است تا دیانتِ بیرونِ نظامِ فرهنگ به عامل سستی بینان وحدت ملّی تبدیل شود🖊
🔸 منبع به نقل از دل ایرانشهر. فصلنامه سیاستنامه. شماره دهم.
✅جواب :
نجفی:
با سلام و تشکر از دقت نظرتان، باید عرض کنم من فعلا بر اساس متن ارسالی شما چون تقطیع شده و ناقص،است نمیتوانم قضاوت دقیق کنم ؛ البته من مثل شما از این دست مطالب را شنیده و جوابهای ایشان را هم بعضا خوانده ام. اگر مسئله اخلاقی و رعایت ادب را در نقد علمی کنار بگذاریم و به مجموعه کتب ایشان بخصوص نظریه "انحطاط و زوال" و همچنین به نظریه " ایرانشهری" وی نگاهی گذرا داشته باشیم، اولین نکته در این مورد این است که ( تا جایی که من مطلع هستم ) آقای دکتر طباطبایی تاکنون در هیچ مناظره مستقیم و یا غیر مستقیمی حضور جدی نداشته ( البته به غیر از مناظره با دکتر کچوئیان که آن هم مربوط به نقد کتب ایشان نبوده است) و معمولا نقادی ها هم با واکنش تند وی و طرفدارانش مواجه می گردد.
🔵نکته دیگری که بنده در آثار ایشان راجع به ایران متوجه شدم ضعف شناخت منابع دست اول و حتی قرائت نادرست و غیر دقیق از تاریخ اسلامی ایران است. بعنوان مثال، در مورد دولت ملی صفویه و درست شدن ملیت جدید ایرانی از عناصر قبلی و جدید و دوام چند صد ساله آن (که به نحوی نقد همین مطلب ارسالی شما هم می باشد) و حتی نظریه ایرانشهری با چالش و ضعف جدی مواجه میگردد ؛ ایشان فقط با یک اصطلاح تکراری "ایدئولوژیک کردن دین" از چند صد سال تاریخ پرش نموده و با نوعی دشمن تراشی و دشمن نمایی افراطی از همسایگان ایران، سعی می نماید با نوعی احساسات و غرور ملی، قضیه را فیصله دهد و البته با سیاه و سفید نشان دادن مسئله ( که خود نوعی ایدئولوژیک کردن و حتی سیاسی نمودن یک نظریه علمی است ) اجازه هر گونه بحث جدی و آزاد را از منتقدین احتمالی سلب می نماید.
در این باره سخن بسیار است.
شاید در فرصتی مناسب بتوان مطالب دیگر این جریان را آورده و نقد نمود.
🔴موفق باشید.
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰حاتم بخشی و لقب فروشی از کیسه تاریخی ملت !
✅(از معجزه هزاره سوم و سردار سازندگی تا امیرکبیر زمان و ژنرال نفت!!)
🔴رئیس جمهور در اثنای انتخابات گذشته خطاب به رقیب گفتند که بگذارید امام رضا (علیه السلام) برای همه مردم باشد! ( یعنی مثلا شخصیت های مقدس و یا بزرگ را خرج انتخابات و جناح ها نکنید ) من سخن ایشان را کمی بسط داده و از شخصیت های مقدس و الهی به رجال بزرگ و محترم تاریخی هم سرایت داده و به دولتمردان و لقب فروشان که در مطبوعات و امپراطوری تبلیغی دولت فراوانند توصیه می کنم حرمت شخصیت های تاریخی - ملی را هم نگه دارند و امثال امیرکبیر و دیگران را هم به آسانی در القاب ، پیشکش این و آن نکنند ، چرا که هنوز جوهر امثال برجام نخشکیده و تبعاتش معلوم نشده ، عده ای متملق و چاپلوس برای خوش خدمتی به فلان وزیر و یا صاحب قدرت از کیسه تاریخی ملت خرج کرده و لقب فروشی می نمایند و نمیدانند چند وقت دیگر که خدای ناکرده سست بودن فلان قرارداد و بهمان معاهده معلوم شود، به تبع آن آذهان ساده اندیش خواهند گفت لابد آن بزرگان تاریخی هم مثل حضرات اینگونه عمل کرده اند ! و این یعنی بی اعتمادی ملی و از بین بردن شاخص ها و ارزشهایی که یک ملت برای ادامه حیات و عزت و هویت خود بدان سخت نیازمند است ۰
🔵البته از انصاف نگذریم از این طرف قضیه هم استفاده از تاریخ نباید شتابزده و افراطی و کینه ورزانه باشد و مثلا برجام را بدون طی کردن معقول زمان و معلوم نبودن کامل نتایج، با ترکمانچای و گلستان مقایسه نمود ؛ این کار هم بدون مطالعه و تحقیق عمل درستی نیست و نوعی تطبیق غلط و شتابزده است۰
♦️شاید تعجب کنید نویسنده این سطور چندی قبل امام خمینی را با شاه اسماعیل صفوی مقایسه کردم ۰ ممکن است دوستان بگویند این انتقاد و نقد به خودتان هم وارد است ! در جواب باید بگویم پرونده امام راحل امروز بسته شده و افکار و عملکرد ایشان قابل قضاوت و ارزیابی می باشد ۰ و از طرفی به اجماع همه ، امام خمینی یک نظام سلطنتی را سرنگون و نظام جدیدی را بینانگذاری نمود ؛ از این جهت نقش تاریخی ایشان ( و نه شخصیت اخلاقی و علمی و اجتماعی ) با یک بینانگذار بزرگ تاریخی دیگر مثل شاه اسماعیل صفوی قابل قیاس است۰ در ثانی مقایسه شخصیت های تاریخی غیر همزمان یک مطلب است و تطبیق افراد در سمت وزارت و وکالت و سیاست که زنده اند ، با افراد تاریخی خوشنام گذشته برای اقناع کردن سیاسی و پیروزی جناحی مطلب دیگری است ۰
🔷باز در مورد استفاده از تاریخ بین گذشته و حال مواردی هست که نه به صورت "لقب فروشی غلو آمیز" بلکه برای بیان عبرت و یا قانون مندی اجتماعی و سیاسی و نوعی فلسفه تاریخ استفاده میشود ؛ نویسنده این سطور چندی قبل در مورد پدیده" نادر شاهی" به روسای جمهور سابق و اسبق و لابد فعلی و آینده هشدار دادم و گفتم با استفاده از زندگی توامان حماسه آمیز و فاجعه بار نادر شاه افشار، مواظب باشید محبوبیت و حماسه ملی اقبال و رای مردم برای شما به ادبار و فاجعه ملی مبدل نشود !!
🔴 در مورد دیگری موفقیت های سردار قاسم سلیمانی علیه داعش در عراق و سوریه را با احساس غروری که سردار امامقلی خان در فتح هرمز علیه استعمار پرتغال انجام داده بود مقایسه کرده و نتیجه گیری نمودم که ظهور چنین سرداران موفقی در نتیجه وجود رهبران بالیاقت و بزرگ می باشد ۰ بیان این مثال ها برای فهم قانون مندی در تاریخ ایران مطرح میشود و برای غلو و تملق و یا برای لقب فروشی و فرصت طلبی نبوده بلکه صرفا درسها و عبرتهای تاریخی است ۰ لذا این مقدار تطبیق نه تنها مذموم نیست بلکه مصداق گذشته چراغ راه آینده میتواند تلقی گردد ۰
✅این مطلب را هم در نظر داشته باشیم ، ما دو نگاه به تاریخ میتوانیم داشته باشیم :
اول تاریخ را در خدمت سیاست قرار دادن و دوم از تاریخ برای سیاست درس آموختن ؛ خواننده با بصیرت تفاوت و ارزش این دو زاویه دید را به خوبی می فهمد ۰ البته ذکر این نکته مهم است که قضاوت و معدل تاریخی دادن به اشخاص، کار سهلی نیست که به سادگی بشود با پول و قدرت و تبلیغات آن را در خدمت سیاست روز در آورد ؛ شاید هم بایستی گفت :
♦️ تاریخ سخت گیرتر از این حرفهاست ۰ ♦️
و عبارت روشن تر :
🔷مرکب تاریخ به راکب سیاست خیلی سواری نمی دهد🔷
یاداشت هفته : دکتر موسی نجفی
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰عقلانیت و اعتدال دو مشخصه مهم جامعه شیعه
✅جامعه شیعه دو عنصر عقلانیت و اعتدال را دارد. پس چرا در یک مقطعی یک دفعه انقلاب صورت می گیرد؟ من این را به همان هویت مرتبط می دانم. انقلاب ما هویتی است و نه این که هویت ما انقلابی باشد. این که چرا مردم ما اخلاق را می خواهند این را باز به مسأله هویت مرتبط می دانم. ما در ذات هویت مان حق پرستی، معنویت خواهی و عدالت طلبی را داریم. ذات هویت ایرانی با اسلام تقویت شده است تا به زمان صفویان می رسد و از زمان صفویان به بعد هویت ملی جدیدی را شاهد هستیم. همه بشر این مولفه ها را دارند اما فرصت نمی کنند این را به منصه ظهور برسانند. همه اقوام نمی توانند ملت شوند.
عصر پهلوی به بحران هویت ما دامن زد. 4 بحران را در تاریخ ایران شاهد هستیم. مذهب شیعه توانست عناصر قبلی هویت ما را یک تشخص سیاسی دهد.
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi