⁉ چرا به بازار ارز شوك وارد كرديم؟
♦ اينكه چرا به بهانه تعميق بازار ثانويه به بازار ارز شوك وارد شد مشخص نيست.
🔴 اين امر مشخص است كه آقايان ميخواستند نرخ ارز را تا حد 8هزارتومان بالا ببرند.
⁉ ولي چرا چنين اتفاقي بايد ميافتاد؟
🔶 بهانه عوامفريبانهاي كه ارائه ميشد چيزي جز تبعيت از منطق بازار آزاد نبود و شايد هم تا حدودي اين توهم كه افزايش قيمت ارز باعث افزايش صادرات و كاهش واردات ميشود.
♦ افزايش صادرات كه اتفاق نخواهد افتاد يكي به خاطر مشكلات بازگشت تحريم ها و ديگري به خاطر افزايش هزينه توليد داخلي كه به تدريج منافع ناشي از افزايش سود صادرات را خنثي خواهد كرد. ما اين را بارها تجربه كرديم عليرغم شوك هاي افزايش قيمت ارز در ساليان گذشته هدف افزايش صادرات محقق نشد.
🔶 هرچند بالا رفتن نرخ ارز بر واردات اثر منفي دارد؛ ولي عمده اثر آن بر واردات مواد واسطه و سرمايهاي است؛ چون واردات ما از كالاي نهايي در حدود 15 درصد است و حدود 85 درصد واردات را مواد اوليه صنايع و ماشينآلات و تجهيزات تشكيل ميدهد. پس اگر هم كاهشي صورت بگيرد به ضرر توليد داخلي است؛ مگر آنكه در مواد اوليه و ماشين الات داخلي جايگزين واردات شود كه با توجه ضعف صنايع داخلي وقوع چنين اتفافي به اين سادگي امكان پذير نيست. افزايش تورم عملا اثر نرخ ارز بر كاهش واردات را هم خنثي خواهد كرد و از سوي ديگر قاچاق هم گسترش خواهد يافت.
🔵 در اثر اين سياست بدون توجيه ما عملا كودتايي عليه اقتصاد داخلي كرديم؛ هزينههاي توليد را به شدت بالا برديم، توزيع درآمد را به هم زديم، قدرت خريد ميليونها ايراني را كاهش داديم، و زمينه از بين رفتن مشاغل زيادي را فراهم كرديم.
♦ اگر در وضعيت فعلي بخواهيم كسي را محاكمه كنيم بايد بانيان اين سياست را محاكمه كنيم. محاكمه محتكران و سفته بازان هرچند مفيد است ولي وقتي شما ريشه ايجاد رانت و اتخاذ سياست غلط را نخشكانيد، تنها با معلول برخورد كرده ايد و علت را رها كرديد.
@eqmoq2
♦ ضرورت مقابله با انحصارگران بازار بورس
🔵 توقف عرضه محصولات پتروشیمی در تالار بورس کالا، حاشیههای زیادی را ایجاد کرده است. در فضای کنونی که مشکلات زیادی با اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز در فروردین ماه سال جاری صورت گرفت، بسیاری از تولیدکنندگان واقعی برای تامین مواد اولیه مورد نیاز خود، با مشکلات و چالشهای متعددی حتی در بورس کالا مواجه اند؛ به نحوی که نحوه قیمتگذاری، شفافیت معاملات و مواردی از این دست به خصوص نحوه دریافت کارمزد از سوی برخی از عرضهکنندگان عمده کالا در بورس، چالشهای زیادی را پیش روی تولید قرار داده است.
🔴 محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت با ارسال نامهای به مسعود کرباسیان، وزیر امور اقتصادی و دارایی خواستار انتشار اسامی و عناوین تمامی بنگاههای خریدار کالاهای بورسی با مقدار و قیمت خرید در سایت شرکت بورس کالا شده بود تا ضمن ایجاد نظارت مردمی در شبکه سازمانهای نظارتی نیز بتوانند به سهولت با هرگونه گرانفروشی و اختفا برخورد موثر نمایند. وی با ارسال نامه جداگانه دیگری به شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و نیز حامد سلطانینژاد، مدیرعامل شرکت بورس کالا خواستار اطلاع رسانی و اعلام فهرست اسامی اشخاص حقیقی یا حقوقی خریدار تمامی کالاهای عرضه شده در بورس، با اولویت محصولات فولاد سایر محصولات فلزی عرضه شده و نیز اقلام پتروشیمی از زمان اعمال قیمت نرخ رسمی ۴۲۰۰ تومانی در محاسبه قیمت پایه محصولات بورس شده بود.
http://yon.ir/Zn0DZ
♦ پس از این نامهنگاری بود که شورای عالی بورس تصمیم گرفت عرضه برخی محصولات و مواد پتروشیمی را در بورس کالا متوقف کند تا بررسی بیشتری در این زمینه صورت گیرد، این در شرایطی بود که به موازات این امر، بورس کالا نیز برای شفافسازی، مجموعه اقداماتی را انجام داد تا در نهایت، با دستور تلفنی وزیر امور اقتصادی و دارایی، تالار مجدد به فعالیت خود در حوزههای متوقف شده ادامه داد.
🔵 بسیاری از تولیدکنندگان داخلی هنوز به خوبی نمیدانند که مبنای کشف قیمت در بورس کالا بعد از نرخگذاریهای انجام شده با دلار ۴۲۰۰ تومانی چگونه بوده است و چرا عمدتا نرخهایی که در بورس کالا از سوی فروشندگان اعلام میشود، تطابقی با دلارهای ۴۲۰۰ تومانی که دولت برای حمایت از تولید در نظر گرفته بود، همخوانی ندارد. این موضوعی است که تاکنون پاسخ شفافی به آن داده نشده است.
@eqmoq2
📘انتشار کتاب نه فقط به خاطر پول؛ تبیین هزینههای مخفی پاداش و جریمه: از روانشناسی تا اقتصاد
http://eshop.iki.ac.ir/shop/7/Product/3503
📕این کتاب در پی تبیین ابعاد پنهان انگیزش عاملان اقتصادی و واکنش منفی آنها به پول است.
✅ @eqmoq2
✅ نه فقط خاطر پول
✅ کتاب نه فقط به خاطر پول به بررسی واکنش نامتعارف افراد به پاداش و جریمه پولی می پردازد. نتایج مطالعات پردامنه روانشناسان و اقتصاددانان نشان می دهد که پرداخت مشوق پولی و یا وضع جریمه در بسیاری از موارد اثر معکوس دارد، اهدای خون را کاهش می دهد، فرار مالیاتی را افزایش می دهد، اثر معکوس بر وجدان کاری دارد، از فعالیت های داوطلبانه می کاهد، میزان تخریب محیط زیست را افزایش می دهد و ...
✅ روانشناسان این پدیده را متاثر از تاثیر تشویق و تنبیه بر انگیزه های درونی می دانند، آنها بر همین مبنا توصیه می کنند که کودکان خودتان را به پاداش و جریمه عادت ندهید، در فضاهای کاری خیلی روی پاداش و جریمه تاکید نکنید، تا انگیزه های درونی افراد از بین نرود.
✅ اقتصاددانان رویکرد متمایزی در تبیین این مشکل دارند. برخی به هزینه های اجتماعی دریافت پاداش و اثر معکوس آن بر امکان خودنمایی توجه کرده اند، برخی به تمایز میان بازار اجتماعی و بازار پولی و تاثیر مشوق پولی در انتقال از اولی به دومی اشاره کرده اند.
✅ کتاب نه فقط به خاطر پول ، علاوه بر تجزیه و تحلیل نظریات مختلف در تبیین هزینه های مخفی پاداش و جریمه، نظریه کاهش تقاضای خیرخواهی را مطرح می کند که بر اساس آن تشویق یا تنبیه می تواند باعث کاهش تقاضای خیرخواهی شود.
✅ در این کتاب سعی شده با تصحیح فروض نظریات اقتصادی در زمینه انگیزش، به افزایش واقع گرایی نظریات اقتصادی کمک شود. در این راستا نظریه قیمت و نظریات رفتار عام المنفعه مورد ارزیابی قرار گرفته است. بررسی مشکل هزینه های مخفی پاداش و جریمه در اقتصاد ایران نیز بخش دیگری از این تحقیق را به خود اختصاص داده است.
✅ یکی از نکات برجسته کتاب تلاش برای پایه ریزی نظریه انگیزش اقتصادی بر اساس منابع دینی است. در این راستا الگوی تشویق و تنبیه در قرآن و سنت بررسی شده است.
📘 نه فقط به خاطر پول؛ تبیین هزینههای مخفی پاداش و جریمه: از روانشناسی تا اقتصاد
http://eshop.iki.ac.ir/shop/7/Product/3503
✅ @eqmoq2
♦ دنياي وارونه تحليل اقتصادي طرفداران شوك ارزي به اقتصاد كشور
🔶 آقاي دكتر موسي غنينژاد از تئوريسينهاي سياستهاي بازار آزاد اخيرا در سرمقاله روزنامه دنياي اقتصاد، با عنوان «مغالطه مخالفان اقتصاد آزاد»، خود درگير هزار و يك مغالطه شده است. وي بهجاي اينكه در مقام متهم پاسخگوي شوك بزرگ ارزي همفكرانش به اقتصاد ايران باشد، دست پيش را گرفته كه پس نيفتد. او از توزيع رانت پيش از اجراي اين سياست سخن گفته و مخالفان سياست را به عوام فريبي متهم ميكند، ولي هيچ حرفي از آثار سوء شوك ارزي به اقتصاد كشور نميزند.
🔴 ايشان عنوان ميكند كه تجربه چندماهه نرخ ارز دستوري 4200 توماني نشان داد كه هر گونه قيمت گذاري دستوري بي اعتنا به منطق بازار نتيجهاي جز ايجاد رانت، فساد و اتلاف منابع ندارد. ولي ايشان به اين نكته نپرداختند كه ايجاد ارز بالاي 8000 توماني صنايع داخلي را وارد عميقترين دوران ركود تورمي ميكند؛ علاوه بر اينكه اتفاقا رانت بادآورده 150 تا 250 هزار ميليارد توماني براي صادركنندگان خامفروش بهرهبردار از رانت منابع دارد. مسلما ايشان در چارچوب همان انديشههاي ليبرالي يادگرفتهاند، كه در منطق بازار ، اگر بازاري مطلوب باشد، بازار رقابتي است نه بازار انحصاري يا شبهه انحصاري كه در آن دولت، پتروشيميها و فولاديها با عرضه قطرهچكاني دلار به بازار ثانويه قيمت آن را تعيين ميكنند.
♦ ايشان مدعي است كه اقدام به ايجاد بازار ثانويه نوش داروي اقتصاد ايران شده است. ولي خودشان ضمنا ميپذيرد كه دولت عملا به تبعيض قيمتي و ارز چند نرخي صحه گذاشته است. ايشان از چند نرخي انتقاد ميكند و آن را منشاء رانت و فساد ميداند؛ ولي نميگويد كه چگونه ميتوان جلوي اثرات تورمي افزايش قيمت ارز را گرفت.
ايشان از باز بودن در ديزي و بيحيايي گربه مخالفان سياست ارزي جديد سخن گفتند؛ ولي اين انتقاد در درجه اول به خودشان برميگردد كه عليرغم وارد كردن شوك عظيم ارزي به اقتصاد كشور هنوز از نظريات پوسيده اتريشيها دفاع ميكند و بقيه را به مغالطه متهم ميكنند.
♦ با ديدن اين رويكرد به ياد ديدگاه كوهن و لاكاتوش افتادم كه نظريات اقتصادي در برابر ابطال مقاومت ميكنند و طرفداران يك نظريه هر شاهدي هم كه خلاف نظرشان بيايد، آن را توجيه ميكنند. اين يعني گربه بازار آزاد جناب اقاي دكتر غنينژاد را از هر طرف بالا بيندازي، چهار دست و پا پايين ميآيد و هر اتفاقي تاييد نظريه ايشان است.
@eqmoq2
توکلی .:
🔘 حسین راغفر: چیزی به اسم بازار ثانوی وجود ندارد. نامش را بازار گذاشتهاند، اما ماهیت بازار را ندارد. بازار یعنی عرضه و تقاضا.
https://fararu.com/fa/news/371968
➡️ @eqmoq2
📸🚘 درصدی داخلی سازی و تغییر قیمت خودروهای پر فروش بازار
✅ @eqmoq2
6.83M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
احتكار مدرن سمند يا توقف توليد به واسطه عدم وجود قطعه
@eqmoq2
🔸حسابهای ملی توزیعی؟
▫️سهم هریک از طبقات جامعه از رشد اقتصادی سالیانه چقدر است؟
▫️کدامیک از طبقات جامعه بیشترین سهم را از نرخهای رشد اقتصادی سالیانه میبرند: ثروتمندان، طبقات متوسط یا طبقات فقیر؟
▫️یکی از مشکلاتی که همواره در خصوص نرخهای رشد اقتصادی وجود دارد آن است که برخی از طبقات جامعه بعضا آنرا حس نمیکنند و این پرسش پیش میآید که این نرخ رشد اقتصادی بالاخره در کدامیک از بخشهای اقتصاد رخ داده که برخی از گروهها آنرا حس نکردهاند؟
▫️پل کروگمن، نوبلیست اقتصاد، از ارائه طرحی تحت عنوان 《حسابهای ملی توزیعی》 خبر داده که تحت آن سهم هریک از طبقات و دهکهای جامعه از نرخ رشد سالیانه محاسبه خواهد گردید. همانطور که وی اشاره میکند هرچند انجام این کار سخت است اما شدنی بوده و برای همیشه به بحثهای گفته شده پایان میدهد.
▫️در این حالت مشخص خواهد شد کدامیک از گروههای جامعه نفع بیشتری از سیاستهای اقتصادی دولتها میبرند: ثروتمندان، طبقات متوسط یا طبقات فقیر جامعه.
برگرفته از: @economicuok
منبع: با اضافات
https://www.nytimes.com/2018/08/30/opinion/economy-gdp-income-inequality.html
هدایت شده از کانال خبری صرفا جهت اطلاع
6.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
فرماندار جدید جاسک سرزده سراغ کشتیهای چینی رفت تا ببیند چطور ماهی میگیرنن
🔹کارگران کشتی به محض دیدن گشت با قایق فرار کردند!
صرفا جهت اطلاع 👇👇👇
@news100
♦⁉ پشت پرده پيشفروش خودرو سايپا چيست
🔴 امروز شخصا براي آزمون فروش سايپا به سايت شركت مراجعه كردم. ساعت شروع پيش فروش 10 اعلام شده بود. به محض اين كه ساعت ده شد، صفحه فروش سايت از دسترس خارج شد و بعد از چند ثانيه پيام امد كه مرحله اول فروش تمام شد. مرحله دوم 10/15 دقيقه است. در مرحله بعد هم همين آش بود و همين كاسه و افراد حواله داده شدند به مرحله سوم در 10 و 45 دقيقه. و مشخص است كه در اين زمان هم همين اتفاق خواهد افتاد.
⁉ اينكه پشت صحنه ماجرا چيست مشخص نمي باشد؟ آيا نمايندگيها ورود ميكنند و خريد ميكنند؟ آيا افرادي برخوردار از اينترنت داخلي در خود سايپا خريد ميكنند؟ آيا افرادي با اينترنت با سرعت نور در كسري از ثانيه وارد سايت ميشوند؟ خدا ميداند كه پشت ماجرا چيست؟ هرچه هست اين سياست فروش به جايي نميرسد و مردم تنها وقتشان تلف ميشود.
♦ شايد طرحي كه چند شب پيش مدير عامل ايران خودرو مي گفت يعني فروش در حاشيه بازار بتواند مشكل را حل كند. طرح ايشان اين بود كه به خودرو سازان اجازه داده شود كه تحويل هاي فوري را 5 درصد زير قيمت بازار بدهند و اين 5 درصد را مترتب كاهش دهند. در اين صورت افراد به جاي خريد از بازار از نمايندگي مي خرند. گفته شد كه اين سياست فروش در حاشيه بازار قبلا هم اجرا شده و موفق بوده است.
🔶 ولي نكته اين است كه وقتي سياستمداران ما بازار را اشفته كردند و با دستكاري نرخ ارز ماشين اقتصاد ايران و انتظارات را در سراشيبي سقوط با دنده خلاص رها كردند، با هيچ مانعي نميتوان اين ماشين را نگه داشت. مشكل از ايجاد فضاي ناامني، بي اطميناني و دستكاري متغيرها از جمله نرخ ارز است. اين را بسياري از اقتصاددانان هشدار دادند ولي كو گوش شنوا!
@eqmoq2