جهان آینده نیاز به انسان های مسئولی دارد که از توان تصمیمسازی و تصمیمگیری بالایی برخوردار بوده و بتوانند در بزنگاهها خوب تعمق کرده و تصمیمات اساسی بگیرند. یکی از اهدافی که در حوزه استراتژی برای کودکان دنبال میشود این است که علاوه بر رشد معرفتی و حکمی آموزهگیران، شرایطی فراهم گردد تا در جامعهای که مردم حق رأی دارند، تکتک این افر
اد بتوانند در روزی که خود به رأی گذاشته میشوند، درست عمل کنند. لذا به این ترتیب، تربیت نخبگان سیاسی محدود به یک فضای بسته نبوده و با گسترش در سطح عموم این حق برای همه فراهم میگردد.
دکترین و استراتژی در یک گام جلوتر، خروجی فلسفه بوده و به این ترتیب در روند مهندسی معکوس میتوان از طریق استراتژی، کودکان را به فلسفه رساند. کودک با یاد گرفتن استراتژی و بررسی سه پرسش چیستی و چرایی و چگونگی در آن به دکترین و نهایتاً به فلسفه خواهد رسید. با تقویت این مهارت به مرور تفکر کاربردی ناظر به تصمیم کودک مهندسی شده و نظام مییابد.
استراتژی در هیچ دورهای یک علم عمومی نبوده و صرفاً خاص مردان سیاستمدار و خواص جامعه تعریف میگردید. اما استراتژی به عنوان دانش و توان تصمیمسازی و تصمیمگیری و چارهاندیشی از ضروریات جهان آینده است.
با شروع از بالاترین مرتبه تصمیم فرد به چیستی و چرایی و چگونگی عملش توجه نموده و معرفتش را نسبت به مسائل کامل میسازد. امروز ضعف معرفتی یکی از مهمترین مخاطراتی ست که نسل آینده را تهدید میسازد. آنها بدون توجه به سه پرسش اساسی چیستی و چرایی و چگونگی اطلاعات را دریافت کرده و میپذیرند؛ اما در حوزه استراتژی برای کودکان با پرورش کنجکاوی ذاتی کودک، این ضعف معرفتی مرتفع گردیده و او میآموزد که چگونه اطلاعات، مهارتها و تکنیکهای خلاقیتی گوناگونی را که فراگرفته به کار گیرد.
از سال ۱۳۸۶ با مطرح شدن موضوع فلسفه برای کودکان در بیانات رهبر معظم انقلاب[۴] و ضرورت تربیت نسل آینده و دور شدن از حافظه محوری، تمام تلاشهای اندیشکده یقین بر این قرار گرفت تا این مهم تحقق یابد.
سالهاست که در نقاط مختلف جهان مباحث فلسفه برای کودکان مورد بررسی قرار گرفته است. در دهه ۱۹۵۰متیو لیپمن[۵] بنیان مبحثی به نام فلسفه برای کودکان را ایجاد نمود و با نوشتن کتابهای داستانی ویژه سعی کرد تا «قوت تفکر» را در کودکان پرورش داده و به این ترتیب ذهن آنها را در برابر مسائل فعال سازد. نظریات لیپمن ریشه در فلسفه پراگماتیستی جان دیویی داشته و از این منظر حس پرسشگرانه کودک را بدون توجه به جهت و ارزش پرسش در نسبت با تجربه و طبیعت تقویت میسازد.
نکته ای که نباید از آن غفلت نمود این است که بسیاری از تصمیمهای ما بسته به نگاهمان به جهان است. هر تغییری در این جهانبینی در تصمیمهای ما اثر اساسی دارد. لذا اگر کاملترین جهانبینی در منظر ما جهانبینی الهی باشد، تصمیمات ما نیز در همین حوزه قرار خواهد گرفت.
رویکرد آیتمدار[۶]
نخستین خطوط نوشتاری که برای انتقال پیام شکل گرفت، خطوط تصویری و هیروگلیف بودند. انسانها با این نوشته به صورت نمادین اطلاعات را ثبت مینمودند و تنها کسی آنها را میفهمید که به رموز آن پیامها و کدها آشنا میبود.

اما نخستین کسی که اینگونه سخن گفتن و پیامرساندن را ایجاد نمود، نه انسان که خداوند بود. او با تصویرهای زنده یعنی همان پدیدهها با ما سخن گفت. این پدیدهها همانند نتهای موسیقی به تنهایی و در کنار هم قادر به انتقال پیام بوده و ما را متوجه خالق خود میسازند.

از این رو، یکی از رویکردهایی که ما را به جهانبینی الهی میرساند، رویکرد آیتمدار است. آیتها، پدیده ها و مخلوقاتی هستند که توسط خداوند خلق شدهاند. رویکرد آیتمدار بهدلیل پرداختن به آیات الهی بهعنوان یکی از متعلقات هفتگانه ایمان[۷]، امکان ممزوج شدن سریعتر جهانبینی و تکنیک را فراهم آورده و به دلیل تصویری و نمادین بودن سادهتر و زودفهمتر است.
متعلقات هفتگانه ایمان
براساس متن قرآن و تعلیمات امام صادق(ع) در کتاب توحید مفضل، هر یک از آفریدههای پروردگار در خود علامتی را مستتر دارد. «آیت» یعنی حبس علامت در شیء جهت تقریب به ذهن میتوان علائم راهنمایی و رانندگی را در نظر گرفت. هر یک از این علائم حامل پیامهای قراردادی میان انسانها بوده و قواعد رفت و آمد را با یک نشانه ساده، منتقل میسازند. به همین نسبت آیات و پدیدههای خلق شده نیز نشانههایی هستند که قواعد قرادادی را میان خداوند و انسان گوشزد میکنند. همانطور که برای فهم پیام علائم راهنمایی و رانندگی باید به سواد آن مجهز شد، برای فهم علامات الهی نیز باید به الفبای آیات تجهیز گردید. از این رو مبحث آیتمداری بهعنوان الفبای استراتژی در صدر آموزش قرار میگیرد.

طبق فرمایش علامه جوادی آملی با قرار دادن خلقت به جای طبیعت در علم، مسیر دستیابی به علم متعالی که راهگشای مسائل جهان آینده است، فراهم خواهد شد. چرا که علم جهان بهویژه در حوزه علوم انسانی ناکارآمد شده است. از جمله اعتراف برخی دانشمندان برجسته فیزیک و اقتصاد و … در غرب تأکیدی بر این مسأله است. چرا که در هر قانونی اعتراف عین اثبات است.کودکی که با رویکرد آیتمدار آشنا میگردد، به مرور با گشایش رموز زبان الهی، پی به خالقیت خداوند برده و همواره در پس
طبیعت دست خالقی را آشکار میبیند. از این منظر جهانبینی او نه طبیعتمحوری که خلقتمحوری خواهد بود.
در آیتمداری با روش انتقال پرسش از چگونگی پدیده به چیستی و چرایی، از دیدگاه پوزیتویستی صرف دور شده و دید جامعتری نسبت به پدیدهها برای آموزهگیر حاصل خواهد آمد. نباید فراموش کرد که پرسش از چگونگی فقط یک سوم علم است. چیزی که امروز به سبب شیوع فلسفه پوزتیویستی به مثابه تمام علم محسوب میگردد.
به این ترتیب در مبحث آیتمداری و با رویکرد آیتمدار با فهم سه پرسش اساسی چه؟ چرا؟ چگونه؟، کودک دکترین و استراتژی پدیدهها را درک کرده و با رسیدن به جهانبینی الهی و خلقتگرا به رشد معرفتی دست مییابد و پایههای تفکر استراتژیک در او ایجاد میگردد. کودک به مرحلهای میرسد که فعالانه در طبیعت در جستجوی چرایی خلقت پدیدهها و فهم آیتها شده و در نتیجه چشم آیتبین در او باز شده و به سوی حکمت راه میجوید.
آیتها به عنوان متر و میزان سنجش معرفت، به فهم ابعاد حکمت و معرفت کمک کرده و شاخصی را برای بررسی موقعیت در حوزه تفکر و تصمیم به دست میدهند.
رویکرد تصمیممدار[۸]
باید توجه داشت که پرداختن به آیتها گام اولیه است. کودک زمانی که جهان بینی ویژه خود را یافت، مسائل را از منظر خود بررسی میکند. او باید بتواند در زمان مواجهه با مسائل پیشرویش، فکر کرده و برای عبور از آنها تصمیم بسازد و بهترین تصمیم را به اجرا برساند. لذا تربیت کودکان در فضای آپارتمانی و زندگی شهری جامعه امروز آنها را تبدیل به جوجههای ماشینی میکند که در برابر کوچکترین بحرانی از پا در آیند. از این منظر قرار دادن کودکان در شرایط و محیط عمل یکی از اساسیترین مؤلفه های تربیت نسل آینده است.
کودکی که آموخته در برابر مسائل ابتدا باید تصمیم بسازد، یعنی گزینههای مختلف حل مسئله را بررسی کند، همچنین میآموزد که در هنگام گرفتن تصمیم همانند چتربازی که در هوا معلق است و خودش باید به تنهایی چتر نجاتش را باز کند، باید به تنهایی بهترین تصمیم را انتخاب کند. او راهی ندارد جز اینکه یاد بگیرد در زمان ضرورت، مشورت بگیرد و در جایی که لازم است، به تنهایی اقدام کرده و تصمیمگیر باشد. ضرورت این مسئله ایجاب میکند که در فاز بعد از رویکرد آیتمدار کودک با اصول تصمیم و اجرای آن آشنا گردد. لذا در بهترین حالت بعد از رویکرد آیتمدار کودک با رویکرد تصمیممدار آشنا میگردد.

با تجهیز شدن کودک به دو رویکرد آیتمدار و تصمیممدار بنیان تفکر استراتژیک در او ایجاد شده و بستر لازم برای مدیریت اطلاعات و دریافتهایش ایجاد میگردد.
یک استراتژیست لازم است به سه ویژگی کلاننگری، همهجانبهنگری و جامعنگری مجهز باشد. به همین سبب در ادامه این روند رویکردهای دیگری نیز تعریف شده و از جوانب مختلف مسائل آزمایشی و واقعی مورد بررسی قرار میگیرند. به این ترتیب دید همهجانبهنگری در او تقویت گردد.
بخشی از نمودار رویکردها
نگرش در استراتژی
نظامهای آموزشی در چهار مکتب متنمحوری، معلممحوری، دانشآموزمحوری و مدرسهمحوری تقسیمبندی میشوند. امروز در نقاط مختلف جهان هر یک از این سیستمها بنا به سیاستهای آن جامعه مورد استفاده قرار میگیرد. در کشور ما چه در مدرسه و چه در دانشگاه محوریت با متن کتب درسی است. روند تدریس و تربیت را متن معین میکند. اما در نظر اسلام و همچنین حکما بهترین حالت معلممحوری میباشد.
در سیستم موجود، روش آموزش در کتب درسی به صورت استقرائی تنظیم گردیده است. به این ترتیب که به مرور با بالارفتن رتبه تحصیلی کودک او جزءنگرتر میگردد. در دوران ابتدایی او مباحث درس علوم را میآموزد که از زیست تا فیزیک و شیمی را شامل میشود، در گام بعد او با هر یک از این مباحث به طور جداگانه براساس رشته تحصیلی تخصصی آشنا میشود. مرحله بعد در دوران دانشگاه او جزءبینانه در یکی از این مباحث دقیق میگردد. این روش برخلاف هدف کلاننگری قرار دارد.
یکی از عواملی که سبب میگردید تا حکما در گذشته به گستره وسیعی از علوم اشراف داشته باشند، روش قیاسی آموزش علم بوده است. در روش قیاسی با معرفی معلوم و قیاس مجهول در نسبت معلوم، درس حاصل میگردد. در مباحث استراتژی نیز پدیدهها و آیات به عنوان شاخص و معلوم بررسی شده و مجهولی بهعنوان مسأله تصمیم در کنار آن مطرح میگردد.
با این قیاس خروجی درس حاصل میآید. نسبت معلوم به مجهول به مثابه نسبت دایره کف استکانی به بشقاب است و درس روابط این دو را در بر میگیرد.

بهعنوان مثال در بررسی آیتی[۹] همچون پروانه، معلوم طبیعت پروانه شدن و مراحل کرموارگی و پیله و پروانه است. مجهول تطبیق روند رشد با پروانگیست. درس این است که ما بهعنوان انسان پروانه شده و در کرموارگی نمیمانیم. در سطح عمیقتر این آیت بیانگر مراحل حضور انسان در دنیا، برزخ و آخرت است.[۱۰]
کودک با قرار گرفتن در جریان ای
ن تفکر به مرور میآموزد که مجهولات پیش رویش را از این طریق پاسخ دهد و کلاننگری در او شکل گیرد. این یک ویژگی اساسی به کودک میبخشد؛ که بتواند پیچیدهترین مسائل را با قیاسی سادهفهمتر بیان کرده و حل کند. این چیزی نیست جز یکی از ویژگیهای اصلی یک استراتژیست.
اجوتینمت؛ تربیت تفریحی
بستر آموزشی فلسفه برای کودکان امروزه در حوزه آموزش عمومی و قالب داستانها و انیمیشنها و بازیها نظامیافته است؛ که این امر با انتشار کتابهای فلسفه انیمیشنها مورد تأکید قرار گرفت.
بعنوان نمونه میتوان به کتاب «دکتر سئوس و فلسفه» اشاره نمود. در این کتاب آثار نوشته شده توسط دکتر سئوس مورد بررسی قرار گرفتهاست. داستانهایی همچون «لوراکس» و «هورتون فیله» از آن جملهاند. وجود فلسفه پستمدرنیستی میشل فوکو و همچنین تأثیر اندیشه کانت، مارکس و نیچه در این داستانها رقم خورده است.
شیوه اجوتیمنت (تربیت تفریحی) در حوزه تربیت کودکان با این دست آثار رقم میخورد.
«باب اسفنجی و فلسفه»، «سوپرمن و فلسفه»، «بتمن و فلسفه»، « هریپاتر و فلسفه» و … نمونههای چاپ شده دیگری از این دست آثار میباشند.

نکته مهمی را که نباید فراموش کرد این جمله مهم هگل است: اگر به پرسش جدید پاسخ قدیمی داده شود بحران ایجاد خواهد شد. در جامعه امروز که نوع رسانه از کتاب و رسانه مکتوب به انیمیشن و بازی و فیلم و مستند بهعنوان رسانه تصویری تبدیل گردیده، اصلاً دور از انتظار نیست که میزان سرانه مطالعه کم شده و به عوض انتقال اطلاعات از فیلمها، سریالها، انیمیشنها و بازیها صورت بگیرد. لذا ضروریست که برای انتقال اطلاعات از زبان روز و رسانه بهرهگیری نمود. استفاده از ابزارهای کمک آموزشی نظیر فیلم، انیمیشن و بازی در کلاسهای درس استراتژی برای تأمین این مورد است.
کودک استراتژیست و انسان طراز
اجرای طرح «دکترین و استراتژی برای کودکان» در عرصه رسمی و نهاد آموزش و پرورش، در کنار نهاد عمومی در کشور ما صورت گرفته است. همچنین اهمیت استراتژی و به ظهور رسیدن ثمره آن در حیطه عمل، لزوم همراهی خانواده با عرصه رسمی آموزش را نشان میدهد. امروز آموزش استراتژی برای کودکان در چهار لایه خانواده، مساجد، کانونهای مذهبی و مدارس صورت میگیرد. منابع درسی در این حوزه کتاب قرآن و توحید مفضل و نهجالبلاغه و سایر کتب روایی میباشد.
هدف نهایی در استراتژی برای کودکان ساختن افرادی است که در آینده استیصال نداشته و محکم و با عزت به دور از هرگونه تعصبی در پرتو عقلانیت، جامعه جهانی را هدایت کنند.
در این مسیر شناخت ابعاد وجودی انسان و ظرفیتهایش جهت هدایت او به سوی غایت نهایی خلقت انسان ضروریست. استراتژی برای کودکان با معرفی جهانبینی الهی به کودک و فراهم کردن شرایط برای شکوفا شدن ظرفیتهای بالقوه او، مسیر را هموار میسازد.
محدود کردن انسان به جسم و گوشت و پوست و استخوان در علم داروینی و پوزیتویستی نقض عدالتیست که مانع از درک ابعاد وجودی او و مانعی برای رسیدن به غایت خلقت انسان میگردد.
نقشه انسان در قرآن[۱۱]
انسان طراز جامعه اسلامی از این منظر با فهم حکمت خلقت و کشف دست خالقیت و ربوبیت الهی در پس هر پدیدهای خود را در محضر پروردگار حاضر دیده و مؤدب است به درک محضر الهی. ادب فراتر از اخلاق و تربیت، انسان را به درک حضور و حدود الهی و حفظ آنها میرساند.
ادب در عبودیت[۱۲]
از این رو کودک استراتژیست گامبهگام میآموزد که فراتر از ابعاد مادی، به رمز و راز چرایی خلقت پدیدهها پیبرد. او خود را در محضر الهی تعریف نموده و میداند که جز این محضر جایی برای حضور وجود نخواهد داشت؛ «ویا ممکن الفرار من حکومتک[۱۳]»
انسان مؤدب در جهت رضای الهی حرکت کرده و با بصیرتی حاصل از فهم محضر الهی به قوه تشخیص و تصمیم طراز دست مییابد؛ که پیامبر فرمود: «ادبنی ربی فاحسن تادیبی[۱۴]».
https://eitaa.com/koodakanetamadonsaz
گزیده بیانات | «جای خالی فکرمحوری»
«فلسفه شکل دادن فکر است، یاد دادنِ فهم کردن است، ذهن را به فهمیدن و تفکر کردن عادت دادن است؛ این از اول باید به وجود بیاید.»
این عبارات بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی دربارهی جایگاه و اهمیت مقولهی تفکرورزی و آموزش فلسفه بهکودکان در مدارس است. این مسئله از سالیانی پیش یکی از دغدغههای آیت الله العظمی خامنه ای بوده و در برهههای مختلف توسط ایشان مطرح شده است.
آموزش فلسفه به کودکان از دورهی دبستان از جمله مطالبات ایشان از آموزش و پرورش و معلمان است.
آنچه در ادامه می آید گزیدهای از بیانات رهبر انقلاب اسلامی دربارهی این مسئله است
https://eitaa.com/koodakanetamadonsaz
با تائید و خواست امام خامنهای مبنی بر لزوم فلسفه ورزی برای کودکان گروههایی در حوزه آموزشوپرورش و فلسفه به تحقیق دراینباره پرداختند و باگذشت چند سال از آن و اجراهای آزمایشی و با صحبتهای دستاندرکاران این حوزه ابعاد بیشتری از چگونگی پرداختن این گروهها به این موضوع برای معلمان و علاقهمندان این حوزه روشن میشود؛ و بهتبع آن کنجکاویها نگرانیهای بیشتری را ایجاد میکند. شروع رسمی کار با تدوین کتابی برای آن در پایهی ششم ابتدایی نگاهها را به سمت این موضوع پیش میبرد که محصول و میوه این اقدامات چه خواهد بود؟ آیا مسئولان امر منظور و مقصود امام را دراینباره بهخوبی دریافتهاند؟ یا اینکه با مواجهشدن با درخواست رهبر کشور و این امر که مورد بازخواست افکار ملت، درباره اجرای اوامر امامشان، قرار خواهند گرفت بلافاصله آنها را به سمت راحتترین کار یعنی ترجمه منابع اجراکننده قبل (غرب) و برداشت از آنها و اجرای آن در مدارس کشور سوق خواهد داد؟(همچون علوم ترجمهای گذشته؛ جا انداختن آموزشوپرورش فرانسه، خدا گونه دانستن افکار جان دیویی و اخیراً کشش به سمت کشورهای شرق آسیا) تجربه تلخ برداشت آنهم بهصورت ناقص از منابع غربی و علنی وعیان شدن نقص علوم انسانی غرب و سیر و روند قهقرایی که برای تابعین خود رقم میزند ایجاد میکند تا نگرانیهایمان را با نگاهی دقیقتر به خواست امام و رهبر جامعه به حوزه قلم و زبان بیاوریم.
امام خامنهای در سخنرانی مهر سال ۸۲ فرمودند یک مسئله که بنده هم خیلی ذهنم متوجه به او هست همواره این است که ما در درجه اول به ساختن و پرداختن شکل روحی کودکانمان اهتمام بورزیم اگر توانستیم هویت انسانی این کودک را از آغاز کودکی شکل دهیم و خلقیاتی را در او به وجود بیاوریم برای همیشه به درد خواهد خورد. معمولاً عوارضی وجود دارد عوارض اخلاقیات را تحت تأثیر قرار میدهد اما اگر چنانچه شخصیت کودک از آغاز ساخته شد عوارض تأثیراتش کمتر خواهد بود و عوامل کمککننده نیز در بین راه کمک خواهد کرد.
فرض بفرمایید اگر چنانچه ما در کودکانمان خردورزی را (نهادینه کنیم) تعبیر فلسفیدن که این خانم اشاره کردند تعبیر بسیار درستی است فلسفه شکل دادن فکر است یاد دادن فهم کردن است ذهن را به فهمیدن و تفکر کردن عادت دادن است قالب مهم است اگرچه محتوا هم مهم است اما عمده شیوه است یعنی کودک از اول کودکی عادت کند به فکر کردن به خردورزی خیلی مهم است…
نگاهی به کلمات کلیدی سخنان ایشان این موضوع را نشان میدهد که اگرچه ایشان در این سخنرانی ظاهراً اسمی از شیوهی اسلامی نبردهاند ولی مقصود ناگفته پیداست نیازی به گفتن نبوده. اما تجربههای گذشته وعدم توجه دقیق به خواست زعمای ملت چنان ما را ترسانده که وادارمان میکند چیزهایی را یادآور شویم.
اول توجه امام به شکل دادن، وقتی بخواهیم تمثالی بسازیم خمیر را در قالبی میریزیم تا شکل بگیرد شکل دادن دارای هدف است و رها کردن نیست تا خود بهصورت دلخواه درآید چنانچه در برخی جلسات میگذارند بحث پیش برود و کودکان خود به جوابی که ماهم نمیدانیم چیست برسند یا نه اصلاً موضوع رها شود، هدف شکلدهی از قبل مشخص است که شما تمثالی را میخواهید یا گل یا نه ظرفی را این موضوع به این دلیل اهمیت دارد که ورد زبان مسئولان، فلسفه برای کودک شده و ما میدانیم که فلسفه یک واژه خنثی است برای همین ما دو گونه فلسفه مادی داریم و فلسفه الهی والی ماشاالله فلسفه مضاف و امیدواریم به این موضوع توجه شود که از امری خنثی نمیتوان انتظار جهت داشتن و شکل دادن را داشت. درخواست رهبری آموزش فلسفیدن به کودکان است.
دوم شکل روحی و هویت انسانی: خوب میدانیم که انسان غرب چگونه انسانی است، انسانی که حتی خدا نیز باید در خدمت او باشد. در آموزش فلسفیدن به کودکان جایگاه عبداللهی انسان (خود کودک، در پرسش از خود) بسیار حائز اهمیت است. که خود روانشناسان کودک غرب گفتهاند دوره دبستان دوره خودشناسی دوم کودک است.
توجه به بعد روحی و روحانی (نه روانی روانشناسی که آنهم علمی است از دیار فروید آمده) و وادار کردن کودک به تفکر در این حوزه چگونه صورت خواهد گرفت؟و اخلاقیات، اخلاقیات با فلسفه چه ارتباطی دارد؟ و با فلسفیدن چه ارتباطی؟
و یاد دادن درست فهمیدن، اگر انسان از روز اول مسائل را درست فهمیده بود حق و باطل از هم جداشده بود، مصائب انسان از همان آغاز در نطفه از بین میرفت. درست فهمیدن یعنی بصیرت.
و اما استراتژی:
متخصصین این علم آن را علم بقا تعریف کردند. شاید به نظر برسد استراتژی هم مثل فلسفه جهت ندارد. و ما استراتژی مادی گرایانه داریم و استراتژی دینی. اما اگر به تعریف استراتژی پایبند باشیم. شارع مقدس تکلیف را یکسره کرده. «و یبقی وجه ربک» پس استراتژی مادی گرایانه غرب چیست؟ جواب به نظر ما مکر است آنها مکر میورزند و فرمود «ومکروا ومکرالله والله خیر الماکرین» و باز استراتژی را تعریف میکنیم:
علم بقا علمی که پدیدهها را تبیین میکند (تعیین زمین برای تفکر-یاد دادن فهم در کلام امام) در آن تفکر میکند (فلسفیدن) تا از آن درس بگیرد (روحی و روحانی و اخلاقیات) آنجاست که دیگر میتوان انسان را رها کرد تا سبیل رُشد و یا غَی را به انتخاب خود برگزیند. «که قد تبین الرشد من الغی»
و یک سؤال:
چرا هر سایتی را که باز میکنیم یا سخنرانی که از متخصصان میشنویم درباره فلسفه برای کودک نوشته و از بالا تا پایین از متیو لیمپن نوشتهاید و سابقه فلسفه برای کودک غرب، بررسی کارهای
دیگران یک اصل است این را همه میدانیم اما آیا به همین اندازهی دقتتان در کار دانشگاههای امریکا به کلاسهای امام صادق هم دقت دارید؟ دانشمندان خردسالی که از این کلاسها بر خواسته بودند را بررسی کردهاید؟ که چگونه در محضر بزرگان به تفکر عادت دادهشده بودند؟(امیدوارم ذهن خواننده با نابغه بودن آنها این را توجیه نکند که وظیفهی فلسفیدن برای کودکان نابغه پروری است در سطحی همگانی).
و یک هشدار و توجه:
اگر بخواهید فلسفه برای کودک کارکنید آنهم قدمبهقدم پشت سر متیو لیمپن لطف بفرمایید شر نرسانید که ما الحمدالله امیدمان به خیر غرب قطعشده. و اگر مسئولان امر نیز چون ما هستند ولی اصرارشان به تکرار این جملهی فلسفه برای کودکان است نه فلسفیدن با توجه به توافق همه ملت بر امر پرورش فکری صحیح کودکان امیدواریم توجه بیشتری به حوزه آموزش استراتژی به کودکان بشود.
و نقدی به شیوه اجرای هر دو حوزه استراتژی و فلسفه:
یک ایراد در تدریس استراتژی و همچنین فلسفه به کودکان این است که هر دو این موضوعات دوباره چنانچه علوم سابق تکهتکه شده و از درسها دیگر جداشدهاند (ظاهر قصه داشتن و ادبیاتی بودن، آن را با درسهای دیگر مخلوط و ممزوج نمیکند چنانچه ما ریاضیات راهم به زبانی میآموزیم که هدیهها را) گویا اساتید محترم استراتژی و فلسفه نمیخواهند حرفهای خود را مبنی بر جامعیت علم و کل و یکپارچه بودن آن قبول کنند و این حرفها چیزی جز لقلقه زبان نیست این کار ما را به یاد درسهای قرآن تعلیمات دینی و آموزش ریاضی میاندازد. در هدیه اسمان بخل را نکوهش میکنیم ربا را حرام میدانیم و قرضالحسنه را میستاییم درحالیکه ما ساعت قبل کل اینها را در آموزش ریاضیات با فشار و تکیه فراوان بیاعتبار کرده بودیم.
خواننده محترم، فکر میکنید از این سؤال ریاضی پایهی اول، اقتصاد اسلامی و قرضالحسنه بیرون میآید؟
امین ۷ مداد رنگی دارد ۲ تارا در خانه میگذارد و به مدرسه میرود در مدرسه ۲ تارا به مهدی میدهد و ۲ تای دیگر را به حسین حالا بگو چند مداد رنگی برای امین باقیمانده؟
این آموزش بخل است یا قرضالحسنه یا به تصور همکاران من آموزش یک تفریق ساده. جالب اینجاست که برای آموزش این تفریق باید از دوستداشتنیترین چیزهای کودک بهعنوان وسیله کمکآموزشی استفاده کنیم.
تا کودک خوب بداند که اگر بخشید خودش کمتر خواهد داشت. و یادمان باشد که کودک در این دوران خودمحور است نمیتوان از او انتظار درک لذت عرفانی انفاق را داشت. این ایراد به آموزش استراتژی و فلسفه نیز تعمیم مییابد. اگر این دو فعالیت را خارج از موضوعات کتب دیگر یا در وقتی اختصاصی خارج از ساعات آموزشی دیگر آموزش داده بدهیم قطعاً نتیجه آنچنان مطلوبی نخواهیم یافت.
و اینکه بدانیم وقتی امام معصوم آرزوی سربازی برای امام زمان (عج) را دارد باید اول عالمانی بشویم و بعد عالمانی تربیت کنیم نزدیک به آن درجه از ایمان و بصیرت و تقوا
https://eitaa.com/koodakanetamadonsaz
💥 💥💥
✅دوره های تربیتی و تمدنی ویژه نوجوانان و جوانان و مدرسین
👤توسط استاد ذوالفقاری
✅ کارشناس مسائل راهبردی
موضوع:
✅اسطوره خرمانشهر در عصر زوتوپیا
و همچنین:
✅تحلیل و بررسی
انیمیشن خرشاه
🕌 آدرس: مسجد صاحب الزمان عجل الله واقع در بلوار طالقانی جنوبی، خیابان وحدت، کوچه شهید مرتضی خانمحمدی ، پایگاه شهیدان شفیعی زاده،
هر چهارشنبه ساعت ۱۷ تا ۱۹
📍حضور برای عموم آزاد و رایگان است.
لطفا اطلاع رسانی نمایید تا باقیات الصالحاتی برای شما بزرگواران باشد.
باتشکر
https://eitaa.com/koodakanetamadonsaz
هدایت شده از اندیشکده اصطناعت
سلام خدمت دوستان استراتژیست 🌹
😍 یک خبر خوش.............
به زودی صوت تدریس حکمت و استراتژی برای کودکان و نوجوانان در کانال بار گذاری میشود 🤩🤩🤩
✅ به ترتیب سرفصلهای سطح یک
کانال کودکان تمدن ساز 👇🏻
https://eitaa.com/koodakanetamadonsaz
صدا ۰۲۹.m4a
43.22M
از آرمانشهر تا خرمانشهر
اغوای انسان و احزاب و دوقطبی های کنترل شده
استاد ذوالفقاری۱
https://eitaa.com/koodakanetamadonsaz
صدا ۰۳۰.m4a
21.16M
از آرمانشهر تا خرمانشهر
اغوای انسان و احزاب و دوقطبی های کنترل شده
استاد ذوالفقاری ۲
https://eitaa.com/koodakanetamadonsaz
🟡برگزاری دوره آموزشی حکمت و استراتژی🟡
ویژه کودکان و نوجوانان البرزی
📌 با روش نوین تربیت تفریحی/ تفریح تربیتی
✅ آموزش مسائل راهبردی و استراتژیک،آینده نگری،کلان نگری و همه جانبه نگری
✔️ تفهیم مفاهیم توحیدی با رویکردهای :
آیت مدار،محضر مدار و چاره مدار....
✅ آموزش تصمیم گیری و تصمیم سازی و مواجهه با شبهه های موجود
✔️ پرورش مدیران آینده و کودکان تمدن ساز
🛠️ باابزار های کمک آموزشی:
داستان،انیمیشن،تئاتر و فیلم و عکس
نشانی : کرج،محمد شهر، همایون ویلا،
خیابان شهید گلمحمدی ،کوچه ارکیده،
حسینیه الزهرا (س)
https://eitaa.com/koodakanetamadonsaz