انرژی دوباره میخواهید دوباره زن بگیرید
🔴🔴اثرکولیج Coolidge Effect یعنی مردان همیشه با دیدن یک زن جدید هیجان زده می شوند و خواهان رابطه ی جنسی با او هستند حتی اگر چند زن دیگر داشته باشند::
در زیر از دو پایگاه علمی ایرانی و بین المللی در خصوص اثر کولیج صحبت خواهیم کرد به اضافه ی یک توضیح حاشیه ای راجع به مطالعاتی که مبنای اصلی آن مشاهده و پرسش است:
✍🏽""اثر کولیج""
نظریه « کولیج افکت» در بین پستانداران بر این واقعیت تکیه می کند که موجود مذکر بعد از رابطه جنسی و رفع عطش میل جنسی، به محض حضور یک عضو مونث جدید، دوباره سر شوق می آید و این ماجرا بعد از فروکش شدن و از دست دادن علاقه جنسی به شریک قبلی، دوباره و دوباره برقرار می شود.
برای اولین بار Coolidge Effect در محیط آزمایشگاه با مشاهده یک موش نر و چندین موش ماده به طور مستند ثبت شده است. موش نر بعد از آمیزش با موش های ماده و وقتی که از تاب و توان افتاده بود و حتی نمی توانست جوابگوی موش های ماده درون فقس باشد به محض اضافه شدن یک موش ماده جدید به قفس،علاقه جنسی اش را بازیافت. موش نر با وجود بی میلی و با وجود در دسترس بودن موش های ماده ایی که قبلا با آنها سکس داشت فقط به موش ماده جدید رغبت جنسی نشان می داد.
✅اخذ از: مرکز روانکاوی ایرانیان
The observation that men desire more sexual partners than women do is known as the "Coolidge effect."
مشاهده این که مردان بیشتر از زنان خواهان شریک جنسی هستند ، به عنوان "اثر کولیج" شناخته می شود.
Put a male rat in a cage with a receptive female, and he’ll mate with her. He may even mate with her several times, but he’ll soon get bored. Swap her out for a different female, though, and he’s ready for action again. In other words, males soon tire of sex with the same female but are quickly aroused again by a new mate.
موش صحرایی نر را با یک ماده پذیرا در قفس بگذارید ، نر با ماده عمل جنسی انجام میدهد. او حتی ممکن است چندین بار با او جفت گیری کند ، اما طولی نمیکشد که حوصله اش سر می رود. اما اگر ، ماده را با یک زن متفاوت جایگزین کنید ، نر دوباره آماده ی عمل است. به عبارت دیگر ، مردان طولی نمیکشد که از رابطه جنسی با یک ماده از پا در می آیند ، اما با دیدن یک جفت جدید دوباره به سرعت برانگیخته می شوند.
✅منبع: ژورنال روانشناسی Psychologytoday
✍🏽یک نکته ی تکست شناختی در حاشیه:
با توجه به اینکه چنین مطالعه ای مثل اثر کولیج یک مطالعه ی بر مبنای مشاهده ای است و عموما موارد موثر زیستی , فرهنگی و خطاهای پرسشنامه ای لحاظ نمیشوند و در برخی مطالعات تاییدی این اثر مثل تست اینترنتی پرسشنامه ای اساسا خطاها و محدودیت های روش شناختی قابل لحاظ نیست لذا در چنین مطالعات مشاهده ای صرفا موارد غالبیت قابلیت پذیرش علمی را دارند و سایر موارد بجهت لیمیتهای موجود قابل قبول نخواهند بود.
👆🏽ببینید از مسلّماتِ علمیست که مرد ها ذاتا طالبِ چند همسری هستند
و زنی که همسرش را منع میکند درواقع به او ظلم میکند که مانعِ پاسخِ شرعیِ به نیازِ بدنش شده
🔹و اما مسئله بعد (که اڪثرا به همین دلیل در عرفی که با روایات آشنایی ندارند و نظر شارع مقدس در این مسئله را مطلع نیستند تعدد زوجات را رد میکنند ) مسئله عدالت است🔹
در مسئله عدالت باید گفت شرطی که شارع برای کاری گذاشته است باید از خود شارع حکیم پرسید که این شرط به چه معناست و حدودش چیست؟
بسیاری میگویند ما اصل تعدد زوجات را قبول داریم ولی شرط عدالت را کسی جز اهل بیت علیهم السلام نمیتواند رعایت کند
این سخن👆🏽به این دلیل است که این دسته اصلا معنای عدالت را نمیدانند که گمان میکنند کسی جز ذوات مقدسه اهل بیت علیهم السلام توان رعایت عدالت را ندارد
خب عدالت چیست؟👇🏾
🔸عدالت بمعنای وضع کل شی فی موضعه
یعنی قرار دادن هر چیزی در جای خودش هست
حال به محضر روایات اهل بیت علیهم السلام میرویم و زانوی تلمذ و عبودیت میزنیم تا درک کنیم که قرار دادن هر چیز در جای خودش یا به تعبیر دیگر عدالت در مسئله تعدد زوجات چیست؟
🔹چند نمونه است؟
🔹چگونه عدالت رعایت میشود ؟
🔹آیا واقعا آنگونه که بعضی تصور در غیر ممکن بودن عدالت دارند ، غیر ممکن است یا بسیار ساده و روان؟
🔹 یا نه ، نه به آن سختی که آنها گمان میکردند بوده و نه خیلی ساده؟
توجه کنید👇🏾👇🏾
اول از هر چیز عرض کنیم که به محض ازدواج مرد، با هر زنی در صورت عدم امتناع زن در تمکین، نفقه بر مرد واجب میشود
چگونگی و کمیت نفقه ، با مراعات حال زن در خانه پدری و قبل از ازدواج مشخص میشود👇🏾👇🏾👇🏾
مثلا اگر دختری را از یک خانواده ثروتمند به عقد خود درآورد نفقه متناسب با شأن او واجب میشود و اگر دختری را از خوانواده فقیر و یا متوسط به عقد خود در آورد نفقه فقط به قدر مایحتاج (ضروریات زندگی)زن واجب میشود و بیش آن بر مرد واجب نیست👇🏾👇🏾👇🏾👇🏾
حال چه آن مرد یک همسر داشته باشد چه دو همسر و چه بیشتر ، نفقه ای که بر مرد واجب است ، نفقه ایست متناسب با شان زن قبل از ازدواج و مساوات در نفقه واجب نیست ولی مستحب است که در نفقه رعایت تساوی بشود.
حال توجه شما را به عنوان نمونه به حدیثی جلب میکنیم👇🏾👇🏾👇🏾
✅مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ بِإِسْنَادِهِ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحَكَمِ عَنْ عَبْدِ الْمَلِكِ بْنِ عُتْبَةَ الْهَاشِمِيِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ علیه السلام عَنِ الرَّجُلِ تَكُونُ لَهُ امْرَأَتَانِ يُرِيدُ أَنْ يُؤْثِرَ إِحْدَاهُمَا بِالْكِسْوَةِ وَ الْعَطِيَّةِ أَ يَصْلُحُ ذَلِكَ قَالَ لَا بَأْسَ وَ اجْهَدْ فِي الْعَدْلِ بَيْنَهُمَا.
----------
عبدالملک عتبه هاشمی گفت : از مولایمان ابالحسن (امام موسی کاظم علیه السلام) سوال کردم در مورد مردی که دو زن دارد و میخواهد به یکی از آنها هدایایی بدهد ؛ آیا این کار جایز است؟
امام فرمود : اشکالی ندارد ولی تلاش کند برای رعایت مساوات بین آنها .
مجمع البيان ۲- ۱۲۱.
🔷مسئله بعدی در رعایت عدالت ، در بحث تعدد زوجات ، مسئله ی قَسم ( تقسیم شبها) هست
👇🏾👇🏾
🔹مرد متاهل واجب است که از هر چهار شب یک شب( سه شب در میان) نزد همسرش بیتوته کند
🔸نکته:البته بین علما در اثبات چنین تکلیفی برای مردی که یک همسر دارد اختلاف است و قدر متیقن فقط وجوب هر چهار ماه یک بار نزدیکی هست( هر کس به مرجع خودش رجوع کند)
و آنچه از احکام که در تعدد بر مرد وجوبی بار میشود فقط وجوب همین مسئله تقسیم شبهاست
کما اینکه در بحث تعدد زوجات در رساله های عملیه مراجع فقط به همین مطلب ( تقسیم شبها و وجوب اختصاص یک شب از چهار شب به یک همسر) اشاره شده و شرط و وظیفه جدیدی را برای عدالت بین همسران تعریف نکردند.
حال توجه شما را به روایاتی در تأیید این مطلب جلب میکنیم👇🏾👇🏾👇🏾
عَبْدُ اللَّهِ بْنُ جَعْفَرٍ فِي قُرْبِ الْإِسْنَادِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْحَسَنِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ لَهُ امْرَأَتَانِ هَلْ يَصْلُحُ لَهُ أَنْ يُفَضِّلَ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَى فَقَالَ لَهُ أَرْبَعٌ فَلْيَجْعَلْ لِوَاحِدَةٍ لَيْلَةً وَ لِلْأُخْرَى ثَلَاثَ لَيَالٍ.
علي بن جعفر از برادرش امام موسي كاظم عليه السلام نقل كرده كه : از او در مورد مردي كه دو زن دارد سوال كردم كه آيا جايز است كه يكي را بر ديگري در تقسيم شبها برتري دهد ؟
امام فرمود : براي آن مرد چهار شب است ، پس ميتواند سه شب را براي يك زن اختصاص دهد و يك شب را براي زن ديگر.
به نقل از وسائل،قرب الاسناد - ۱۰۸
🔷🔷سوال و شبهه ای که خیلی ها به تعدد زوجات دارند مسئله رعایت عدالت در قلب هست
و این که رعایت عدالت آنقدر سخت و مشکل است که قرآن فرموده شما هر گز نمیتوانید عدالت را رعایت کنید.👇🏾👇🏾👇🏾
و همین آیه را چماق کردند و بر مسئله تعدد کوبیدند
🔷و ما باز هم میرویم و زانوی تلمذ و عبودیت محضر مبارک اهل بیت علیهم السلام میزنیم تا به ما قرآن آموزش دهند.👇🏾👇🏾👇🏾
تفسیر القمی رُوِیَ أَنَّهُ لَمَّا سَأَلَ رَجُلٌ مِنَ الزَّنَادِقَةِ أَبَا جَعْفَرٍ الْأَحْوَلَ فَقَالَ أَخْبِرْنِی عَنْ قَوْلِ اللَّهِ تَعَالَی فَانْکِحُوا ما طابَ لَکُمْ مِنَ النِّساءِ مَثْنی وَ ثُلاثَ وَ رُباعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَواحِدَةً وَ قَالَ تَعَالَی فِی آخِرِ السُّورَةِ وَ لَنْ تَسْتَطِیعُوا أَنْ تَعْدِلُوا بَیْنَ النِّساءِ وَ لَوْ حَرَصْتُمْ فَلا تَمِیلُوا کُلَّ الْمَیْلِ فَبَیْنَ الْقَوْلَیْنِ فَرْقٌ فَقَالَ أَبُو جَعْفَرٍ الْأَحْوَلُ فَلَمْ یَکُنْ فِی ذَلِکَ عِنْدِی جَوَابٌ فَقَدِمْتُ الْمَدِینَةَ فَدَخَلْتُ عَلَی أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام فَسَأَلْتُهُ عَنِ الْآیَتَیْنِ فَقَالَ أَمَّا قَوْلُهُ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَواحِدَةً فَإِنَّمَا عَنَی فِی النَّفَقَةِ وَ قَوْلُهُ وَ لَنْ تَسْتَطِیعُوا أَنْ تَعْدِلُوا بَیْنَ النِّساءِ وَ لَوْ حَرَصْتُمْ فَإِنَّمَا عَنَی فِی الْمَوَدَّةِ فَإِنَّهُ لَا یَقْدِرُ أَحَدٌ أَنْ یَعْدِلَ بَیْنَ امْرَأَتَیْنِ فِی الْمَوَدَّةِ فَرَجَعَ أَبُو جَعْفَرٍ الْأَحْوَلُ إِلَی الرَّجُلِ فَأَخْبَرَهُ فَقَالَ هَذَا حَمَلْتَهُ مِنَ الْحِجَازِ
----------
تفسیر القمّیّ: ص ۱۴۳ سورة النساء
روایت شده که زمانی مردی از زنادقه از اباجعفرالأحوَل ( معروف به " مؤمن طاق" ) در مورد اختلاف ايه ي وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَىٰ فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَلَّا تَعُولُوا
اگر بترسید که مبادا درباره یتیمان (ازدواج با دختران یتیم) مراعات عدل نکنید پس آن کس از زنان را به نکاح خود درآرید که شما را نیکو است: دو یا سه یا چهار و اگر بترسید که راه عدالت نپیموده و به آنها ستم کنید پس تنها یک زن اختیار کنید و یا چنانچه کنیزی دارید به آن اکتفا کنید، که این نزدیکتر به عدالت و ترک ستمکاری است.
و ايه ي وَلَن تَسْتَطِيعُوا أَن تَعْدِلُوا بَيْنَ النِّسَاءِ وَلَوْ حَرَصْتُمْ ۖ فَلَا تَمِيلُوا كُلَّ الْمَيْلِ فَتَذَرُوهَا كَالْمُعَلَّقَةِ ۚ وَإِن تُصْلِحُوا وَتَتَّقُوا فَإِنَّ اللَّهَ كَانَ غَفُورًا رَّحِيمًا
شما هرگز نمیتوانید در میان زنان، عدالت برقرار کنید، هر چند کوشش نمایید! ولی تمایل خود را بکلّی متوجّه یک طرف نسازید که دیگری را بصورت زنی که شوهرش را از دست داده درآورید! و اگر راه صلاح و پرهیزگاری پیش گیرید، خداوند آمرزنده و مهربان است.
سوال كرد ، ابا جعفر گفت که : جوابي ندارم !
بعد به مدينه ونزد امام جعفر صادق عليه السلام رفتم ( خود اباجعفر الأحول) و در مورد اين دو ايه از ايشان سوال كردم ؛ ايشان فرمود كه ايه ي " فإن خفتم ...." در مورد عدالت در نفقه است ، و ايه ي " لن تستطيعوا ....." در مورد محبت و علاقه است، چرا كه هيچ كس نميتواند در محبت بين دو زن، عدالت (مساوات) را رعايت كند .
پس ابا جعفر الأحول بازگشت و پاسخ امام را به آن مرد اعلام كرد ؛ و آن مرد گفت كه اين پاسخ را از حجاز آورده ای (یعنی " این پاسخ را از کسی شنیده ای " نه اینکه نظر خودت بوده ) .
توضیح بنده👇🏾👇🏾
پس اینکه قرآن فرموده شما هرگز نمیتوانید عدالت را بین زنانتان رعایت کنید مربوط به عدالت واجبه نیست و اصلا خدای تعالی هم چنین نخواسته که شخصی در مورد محبت قلبی بین زنانش عدالت برقرار کند .
🔸و اما آیا فقهای شیعه چنین عدالتی که بیان کردیم قبول دارن یا رد میکنند؟
حضرت آیة الله سید علی حسینی سیستانی حفظه الله در مسئله۲۳۷۶
آیة الله وحید خراسانی در مسأله ۲۴۸۱
آیة الله صافی گلپایگانی در مسأله ۲۴۲۶
آیة الله خوئی در مسأله ۱۳۶۳
آیة الله فاضل لنکرانی در مسأله ۲۵۴۰
آیة الله سید صادق روحانی در مسأله۲۴۱۰
تنها مسئله ایست که در آن به تعددزوجات در رساله های فارسی خود اشاره کردند و تنها چیزی را که واجب دانسته اند تقسیم شبها میباشد
❎باقی مراجع را هم خودتان تشریف ببرید و ببینید عدالت در تعدد زوجات رو به چه چیزی معنا کردند
🔸بحث عدالت بین زوجات بصورت مختصر🔸
🔹عدالت واجب فقط مربوط به شبهای چهار گانه هست(عدالت در شبها به معنی بیتوته نزد هر زن هست، نه مجامعت)
🔹علاقه و محبت داخل در بحث وجوب عدالت نیست و یک امر قلبی هست در روایات هم عدم وجوب مساوات در علاقه بیان شده است
🔹معنای لن تستطیعوا.... در آیه مربوط به بحث علاقه قلبی هست (که نه واجب است و نه مستحب) و محال است.
🔹فإن خفتم ان لا تعدلوا... در آیه اشاره به عدالت در نفقه دارد ( والبته عدالت در نفقه ضرورتا بمعنای تساوی در نفقه نیست بلکه نفقه مناسب با شأن هر زن مراد است مضاف بر اینکه تساوی استحباب دارد)
🔸یکی دیگر از مشکلات بر سر راه تعدد زوجات ، مخالفت زنها با تعدد همسرشان میباشد
باید بررسی کنیم که اولا آیا زنان حق مخالفت با تعدد همسرشان را دارند یا نه؟👇🏾👇🏾