▪︎دسته دوم ابزارهایی هستند که علاوه بر کاربر، شخص ثالثی هم در روند به کارگیری ابزار دخالت میکند
که این نوع دوم ابزارها خود بر دو قسمند:
یکی مثل هواپیما که برج_مراقبت (به عنوان شخص ثالت ) در روند مدیریت و جهتگیری آن دخالت میکند اما کاربر (خلبان) در تصمیمگیری استقلال_عمل دارد.
قسم دیگر ابزارهایی هستند که شخص ثالث دخالت دارد و گاهی فرد توهم استقلال عمل دارد و گمان میکند هدایتگر است مثل اتومبیل_آموزش_رانندگی که فرق آن با سایر اتومبیل ها این است که پدالهایی زیر پای مدیر که کنار ما نشسته است تعبیه شده و اگر خلاف نظر او عمل کنیم او از این پدالها و ابزار مدیریتی استفاده میکند و ماشین را متوقف خواهد کرد.
با کمال تاسف چه بخواهیم چه نخواهیم جنس فضای مجازی ایران از این جنس است و عموم خدمات فضای مجازی ( شبکههای اجتماعی، موتورهای جستجو، بازیهای برخط، سایتهای خدماتی و...) از این سنخ هستند یعنی شخص ثالث در حال مدیریت است و دست برتر دارد و کار را [اگر اراده کند] از دست ما خارج خواهد کرد.
♦️🔹🔸3⃣🔸🔹♦️
به عنوان مثال اگر شما در تلگرام ادمین یک گروه باشید میتوانید کاری کنید یک نفر در گروه به مدت زمانی که شما تعیین میکنید نتواند محتوا را ببیند، میتوانید کاری کنید هر محتوایی که یک کاربر قرار میدهد بقیه اعضا نبینند،میتوانید کاری کنید یک کاربر نتواند در گروه عکس یا متن یا لینک قرار دهد.
وقتی شما [به عنوان ادمین گروه] چنین دسترسی دارید آیا مدیر تلگرام نمیتواند این کارها را انجام دهد؟
قطعا و مسلّما و یقینا این کار را مطابق اهداف خود خواهد کرد.
اما سوال اینجاست که چه کسی این کار را انجام می دهد؟
مثلا در ایام انتخابات.
شما شاهد بودید در ایام انتخابات شبهه آیت الله قتل عام یا شبهه دیوار کشیدن در پیاده روها مطرح میشود اما به طرز عجیبی پاسخ به دست مردم نمیرسد.
این [موضوع] به این دلیل است که این ابزار مثل چاقو نیست و صاحب دارد و صاحبش هم از ایجاد آن اهدافی دارد و برای رسیدن به آن اهداف از این پنل مدیریتی استفاده میکند.
♦️🔹🔸4⃣🔸🔹♦️
بخش سوم: عدم شناخت تفاوت ابزارها از حیث بسیط و غیربسیط بودن
▪︎ وجه بعدی تفاوت ابزارها این است که ابزارها از حیث بسیط و غیربسیط بودن با هم متفاوتند.
ابزار بسیط ابزاریست که خوبی و بدی آن در یک چیز است. مثل چاقو که خوبی و بدی آن در برندگی است. قلم خوبی و بدیاش در نوشتن است. شما نمیتوانید طرحی بدهید که [این دست ابزارها] فقط در خوبی عمل کنند و در بدی عمل نکنند. چاقو فقط در معروفات برش داشته باشد و در منکرات برش نداشته باشد! لذا دقت میکنید که این ابزارها را در اختیار چه کسی قرار بدهید و برای آن در بعد اجتماعی قانون و مقررات تدوین می کنید
♦️🔹🔸5⃣🔸🔹♦️
اما ابزارهایی هستند که بسیط نیستند و خوبی و بدی آنها در یک چیز نیست. مثل #رسانه. شما میتوانید خوبی های آن را جدا کنید و بدی هایش را هم جدا کنید و خوبی های آن را به مردم تحویل دهید و از بدی ها مصونشان بدارید.
یک نمونه روشن در این مورد صداوسیما است. صدا و سیمای ما سرآمد این کار است. یعنی حداقل در دوجا دست می برد چه در فیلم ها و چه در برنامهها. چگونه؟
یکی اینکه با یک قیچی بعضی چیزهای نادرست را حذف میکند و دوم اینکه در دوبله دست می برد، او در فیلم یک چیزی میگوید، اینها یک چیز دیگر (متناسب با فرهنگ ایرانی) دوبله میکنند.
♦️🔹🔸6⃣🔸🔹♦️
خوب شما یوتیوب را بستید، دستتان هم درد نکند، بنده به شدت موافق این کار هم هستم اما آیا هر آنچه در یوتیوب هست بد است؟
چیز خوب در یوتیوب پیدا نمی شود؟
آیا نمی شود عین کاری که در صدا و سیما می شود و سانسور و دوبله می کند، یک عده ای ممحض و متمرکز باشند در اینکه محتوای خوب و فیلم های خوب یوتیوب را بردارند و در آپارات بارگزاری کنند؟
چرا دوقطبی درست می شود و میگوییم یا یوتیوب با تمام مفاسد آن (مثل اینستاگرام) باید باز باشد یا باید تماما بسته باشد؟
این ابزار، رسانه است، می شود خوبی های آن را جدا کرد و در اختیار مردم قرار داد.
حالا شما حریف مدیریت آن نمی شوید [مثل یوتیوب] ولی آپارات که داری می توانی از آن استفاده کنی.
این هم یک وجه تفاوت.
باز هم چاقو مثل شبکه اجتماعی نشد چاقو مثل اینترنت نشد و اینها متفاوتند.
♦️🔹🔸7⃣🔸🔹♦️
بخش چهارم: لحاظ نکردن تاثیر ساختار ابزار بر نوع استفاده
بعضی ها استدلال می کنند ابزارها علیالسویه هستند. بله یک سری ابزارها علی السویه هستند ولی برخی ابزارها جهت دارند. گیتاربرقی جهت دارد، این ابزار ساخته شده است برای فساد و فقط برای فساد به کار می رود یعنی این مخصوص موسیقی لهوی است و جهت دارد برای فساد.
ولی یک سری ابزارها جهت ندارند برای فساد. خب ساختار فناوری جهت میدهد برای نوع استفاده.
چاقو، چاقو است قمه هم چاقو و شمشیر هم چاقو است.
قمه را ساختهاند برای یک کار مشخص که به درد قدارهکشی در خیابان میخورد ولی چاقوی میوهخوری به درد این کار نمیخورد. قمه ساختارش جهت می دهد به استفاده، چاقوی میوهخوری هم جهت می دهد به استفاده. ساتور هم یک نوع چاقو است و ساختار آن جهت می دهد به استفاده. ما نمی رویم با ساتور میوه پوست بگیریم. نمی رویم با چاقوی میوه خوری گاو سر ببریم.
تراکتور ماشین است، پیکان و سمند و پژو و اتوبوس هم ماشین هستند. کامیون هم ماشین است. اما ساختارشان به نحوه استفاده جهت می دهد. تراکتور را برای کشاورزی استفاده میکنیم، اتوبوس را برای حمل مسافر و...
دقت کنیم که ساختار جهت میدهد،
نگوییم ابزارها علی السویه هستند. ابزار را با ساختار و اقتضاهای آن [باید] ببینیم که متاسفانه نمی بینیم
♦️🔹🔸8⃣🔸🔹♦️
بخش پنجم: عدم عمل به مبانی در مواجهه با فضای مجازی
متاسفانه همانطور که یک پشت پای بزرگی زده ایم به بحث موضوع شناسی در مسائل گوناگون، یک لگد بزرگتری هم به بحث مبانی زده ایم.
در اینجا نحوه مواجهه با فناوری که در فضای مجازی هم کارآیی اساسی دارد و با توجه به قول مشهور فقها، قواعد فقهیه و سیره علما که بر اساس آیات و روایات و توجه به منظومه فکری مقام معظم رهبری ، حضرت امام (ره) تنظیم شده نکاتی را عرض خواهم کرد
▪︎ما در جنگ سخت آیه ای در قرآن داریم که به آن عمل کردیم، موشک درست کردیم، ناو و ناوشکن درست کردیم، تلاش کردیم و دشمن را در خلیج فارس و مرزها زمین گیر کردیم. این کارهایی که کردیم امنیت را برای ما به ارمغان آورد، موشکهای ما با چند هزار برد کیلومتر با نقطهزنی و خطای کمتر از ده متر به هدف می زند، قطعا این عزت رابرای جمهوری اسلامی می آورد. در اینجا ما به این آیه عمل کردیم «وَأَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّةٍ».
♦️🔹🔸9⃣🔸🔹♦️
سوال اینجاست که چرا در بحث فضای مجازی این کار را نکردیم؟
کو سیستم عامل ما؟
کو ضد بدافزار ما؟
کو فایروال و دیوار آتشین ما؟
کو سرور ما
کو دیتاسنتر ما
کو برنامه نویسی انحصاری ما
اینها بحث های اصلی در فضای مجازیست.
♦️🔹🔸1⃣0⃣🔸🔹♦️
مثلا شبکه مجازی دشمن (مثل فیسبوک) موشک مجازی اوست که در خانه من است. توییتر دشمن در خانه من است. کو توییتر و فیسبوک ایرانی که چند هزار کیلومتر آن طرف تر در خانه دشمن به هدف بزند؟ ما در اینجا عمل نکردیم و متاسفانه به این آیه بی توجه بودیم .
ما در چهل سالگی انقلاب هستیم؛ الحمدلله کشور در بسیاری از مسائل جزو پیشرفته ترین کشورهای دنیاست.
ورود کردیم در دنیای علم و العلم سلطان شعار ما شد و نتیجه آن را هم گرفتیم اما در فناوری اطلاعات که این همه با فرهنگ و اقتصاد و سیاست درگیر است و مردم به آن مثل آب خوردن نیاز و دسترسی دارند و همچون گوشت و پوستشان با آن در ارتباطند، متاسفانه درست عمل نکردیم به این آیه گرفتار شدیم.
♦️🔹🔸1⃣1⃣🔸🔹♦️
بخش ششم: ضرورت کار سلبی ناظر به آیه نفی سبیل
باید توجه کنیم که از آن طرف کار سلبی هم نکردهایم. قرآن می فرماید «وَ لَنْ یَجْعَلَ اللّهُ لِلْکافِرینَ عَلَى الْمُؤْمِنینَ سَبیلاً». ما با پذیرش اینترنت امریکایی به این صورت موجود، لگدی هم به آیه نفی سبیل زده ایم.
ما الان نفی کرده ایم نفی سبیل را.
چه منطق دینی پذیرفت این وضعیت فضای مجازی را؟ اینطور دسترسی دشمن به اطلاعات خصوصی مردم را؟
♦️🔹🔸1⃣2⃣🔸🔹♦️
در برخی نرمافزارهای خارجی علنا نوشته است که در هر لحظه بدون اجازه شما، از شما میتواند عکس و فیلم بگیرد. در هر لحظه بدون اجازه شما میتواند صدای شما را ضبط کند. ترددهای شما را #رصد کند. میفهمد چه هستید، که هستید، به چه چیز علاقه مندید، نقطه قوت شما و نقطه ضعف شما چیست، با چه کسانی در ارتباطید ، روی چه کسانی تاثیر گذارید و چه کسانی روی شما تاثیر گذارند.
این اطلاعات عظیم را دشمن دارد، با همین اینترنت مزخرف امریکاییاش به دست می آورد. ما چطور چنین چیزی را پذیرفتهایم؟
ما چرا نیامده ایم مثل چین قاعدهمندش کنیم؟
چرا نیامدیم مسیری را که روسیه دارد طی میکند و سلطه امریکا را دارد به هم میزند را طی کنیم؟
همچنان توجیه میکنیم و سبیل دشمن را بر کشور می پذیریم. این موضوع اصلا یک امری نیست که با قرآن سازگاری داشته باشد و اصلا پذیرفتنی نیست.
♦️🔹🔸1⃣3⃣🔸🔹♦️
بعضی دوستان می گویند حالا دشمن به اطلاعات ما دسترسی داشته باشد چه غلطی می خواهد کند؟
شما دست دشمن را باز گذاشته ای برای برنامهریزی علیه کشور. او می داند مثلا برای اغتشاشات سال 96 از شهر درود شروع کند یا از شیراز. از کبودرآهنگ شروع کند یا از اصفهان شروع کند. میفهمد، میداند از کجا باید شروع کند و می داند از طریق چه کسی باید چه شبهه را مطرح کند.
اینکه ما اجازه بدهیم دشمن اینطور به اطلاعات خصوصی ما دسترسی داشته باشد خلاف دستورات صریح قرآن است. می فرماید: «یا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ». غیر خودتان را محرم اسرار خودتان نگیرید. ما یک مشت کفارِ یهودِ صهیونیستِ ضد دینِ در حالِ جنگِ با مسلمانان را به عنوان محرم أسرارمان گرفته ایم و زندگیمان را کف دستشان گذاشته ایم. این خلاف موازین شرع است متاسفانه.
♦️🔹🔸1⃣4⃣🔸🔹♦️