🗯خطا ناپذیری علم حضوری
👈با توجه به تعریف علم حضوری و معنای خطا باید گفت در این علم اساساً خطا بی معناست،زیرا خطا هنگامی رخ می دهد که علم با معلوم مطابقت نداشته باشد و این در جایی قابل فرض است که میان شخص درک کننده و چیزی که درک میشود،واسطه ای در کار باشد و آگاهی،به وسیله آن تحقّق یابد.در این صورت جای این سوال هست که آیا مفهومی که واسطه شده و نقش نمایان گری از درک شونده را ایفا می کند،دقیقاً آنرا نشان می دهد و کاملاً با آن مطابقت دارد یا نه؟
لکن در علم حضوری،علم عین همان واقعیت معلوم است که نزد درک شونده حاضر است،نه مفهومی از آن؛و در نتیجه مطابقت نداشتن علم با معلوم و وجود خطا در علم حضوری،فرضی نامعقول و بی معناست و به همین دلیل علم حضوری از جهت معرفت شناختی ارزش و اعتبار کامل دارد.
#منطق
#فلسفه
#علم_حضوری
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️کانال بانک صوت فلسفی
تدریس صوتی دروس فلسفی حوزه توسط اساتید فلسفه
آموزش فلسفه،بدایة الحکمة،نهایة الحکمة و ...
http://eitaa.com/joinchat/1474297874C6c399b7e9e
⬅️اشکال
🗯گرسنگی حالتی درونی است که با علم حضوری درک می شود.اما چه بسا افرادی به دلیل بیماری خاصّی که دارند دچار گرسنگی کاذب شوند و بدون آنکه واقعا گرسنه باشند احساس گرسنگی کنند.
همچنین درد،یکی از حالات درونی انسان است که با علم حضوری درک میشود،اما چه بسا کسی که دردمند است به جهت توجه به امور دیگر،درد خود را درک نمیکند و این خطاست.
👈بنابراین در علم حضوری مواردی را می توان یافت که در آنها علم حضوری به خطا رفته است؛پس اینکه گفتید علم حضوری خطاناپذیر است اشتباه است.
#منطق
#فلسفه
#علم_حضوری
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️جواب
🗯درباره گرسنگی کاذب باید یادآور شویم که آن چیزی که با علم حضوری درک می شود،همان حالت درونی رنج آور است که طبعاً کسی که بیمار و دچار گرسنگی کاذب است نیز واجد آن حالت است.تفاوت فرد بیمار که گرسنگی کاذب دارد،با فرد سالمی که احساس گرسنگی می کند در این است که انسان سالم،در حالی که معده اش خالی است احساس گرسنگی می کند ولی انسان بیمار حتی وقتی معده اش پر است نیز احساس گرسنگی می کند.پس کسی که گرسنگی کاذب دارد،در داشتن احساس گرسنگی خطا نمی کند.
در مورد درد هم باید گفت که مقصود از درد که با علم حضوری درک می شود،آن حالت درونی خاصّ است.هرگاه حالتی در انسان وجود داشته باشد که به روشنی درک کند که حالت احساس درد است،در آن خطایی نیست و طبعاً با همان درجه از شدت که وجود دارد درک می شود؛نه آنکه همان حالت با آنکه وجود دارد درک نشود و یا با شدتی بیشتر یا کمتر از آنکه وجود دارد درک شود.
👈در نتیجه در مورد گرسنگی و درد،علم حضوری به خطا نرفته است.
#منطق
#فلسفه
#علم_حضوری
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯علم حصولی،تصوّر و تصدیق
👈علم حصولی:علمی است که بجای آنکه خود معلوم را مستقیماً بیابیم،اثری از آن در ذهن انعکاس می یابد که به آن،مفهوم و صورت ذهنی گفته می شود و با واسطه آن است که از معلوم آگاه می شویم.
علم حصولی به تصوّر و تصدیق تقسیم می شود.
👈تصوّر و تصدیق:هنگامی که به یک درختی نگاه میکنیم،صورت و مفهومی از آن در ذهن ما نقش می بندد.در این حال،هم فهمی که از درخت داریم نوعی آگاهی است و هم فهم هایی که احیاناً درباره وجود،نحوه وجود یا چیستی آن درخت داریم نوعی آگاهی است.
⬅️فهم ما از «درخت»،که در آن هیچ قضاوت و حکمی وجود ندارد،در اصطلاح منطق و معرفت شناسی «تصوّر» نامیده می شود.
⬅️به سائر فهم هایی که از درخت داریم و در آنها قضاوتی درباره آن درخت می کنیم «تصدیق» می گویند.مثل اینکه:آن درخت روبروی ماست،آن درخت سیب است،آن درخت بزرگ است و..
#منطق
#فلسفه
#علم_حصولی
#تصور
#تصدیق
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️آگاهی و گواهی
رساله تصور و تصدیق را حکیم ملاصدرا تألیف کرده است. در اثر حاضر، نظر صدرالمتألهین شیرازی درباره موضوع مذکور به صورت مشروح، تبیین و نقد شده است. از آنجا که مترجم و شارح محترم خودش از صاحب نظران رشته منطق و فلسفه اسلامی و همچنین آشنا با فلسفه غرب است و از سوی دیگر مطالب مؤلف را مورد نقادی و مناقشه نیز قرار داده است، ارزش این اثر محدود به ترجمه و شرح مباحث ملاصدرا نمیشود و اظهار نظرهای اجتهادی نویسنده نیز در جای خود، خواندنی و قابل تأمّل است.
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
4_5769506843768391201.mp3
39.09M
⬅️تفسیری متفاوت از نظریه وحدت الوجود
🗯آیت الله سید کمال حیدری
👈جلسه اول
#وحدت_وجود
#سید_کمال_حیدری
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯نظر حضرت آیت الله بهجت درباره فلسفه به نقل از فرزندشان:
👈حضرت آیت الله بهجت تا این اواخر هم به فلسفه معتقد بود و از استادشان این موضوع را به عنوان تأیید می آوردند و خودشان نیز ذاتاً اینطور معتقد بود که انسان باید یک مقداری فلسفه را بداند تا بتواندمبانی کتب ما را که کتب فقهی است بخواند.من در سن کودکی بودم و می دیدم پدرم بعضی از علمایی را که با فلسفه موافق نبودند،با این عنوان که اگر کسی این را نداند،آن را نیز نخواهد فهمید،از اهمیت فلسفه آگاه می کرد.
#فلسفه
#آیت_الله_بهجت
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯تصوّر بدیهی،تصوّر نظری
👈تصوّر بر دو قسم است:
1⃣تصوّر بدیهی:تصوّری که بدون نیاز به تصوّرات دیگر پدید آید «تصوّر بدیهی» نامیده می شود.مثل تصوّر هایی که مستقیماّ از علم حضوری یا حواسّ پنجگانه حاصل می شوند
2⃣تصوّر نظری:تصوّری که از راه تعریف و با ارجاع به تصوّرات دیگر پدید آید «تصوّرمثل نظری»نامیده می شود.مثل تصوّر الکترون(ذره ای درون اتم با بار منفی که گرد هسته اتم می گردد)
#تصور
#منطق
#فلسفه
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯تصدیق بدیهی،تصدیق نظری
👈تصدیق بر دو قسم است:
1⃣تصدیق بدیهی:تصدیقاتی هستند که بدون ارجاع به تصدیقات دیگر حاصل می شوند.در واقع تصدیقات بدیهی را مستقیماً از علوم حضوری به دست می آوریم نه از تصدیق های دیگر.مثل «من هستم»
2⃣تصدیق نظری:تصدیقاتی هستند که با ارجاع به تصدیق های دیگر و استنتاج از آنها حاصل می شوند.مثل«مجموع زاویه های داخلی هر مثلث برابر با ۱۸۰ درجه است»
#تصور
#منطق
#فلسفه
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯تصوّر کلی و جزئی
👈تصور بر دو قسم است:
1⃣تصور کلی:تصوری که قابلیت انطباق بر بیش از یک مصداق را داشته باشد و به عبارت دیگر بتوان برای آن مصادیقی در نظر گرفت را«تصور کلی»می نامند.مثل مفهوم کوه
2⃣تصور جزئی:تصوری که تنها بر یک امر مشخص قابل انطباق است و بجز آن،هیچ امر مفروض دیگری نمی تواند مصداق آن باشد را«تصور جزئی»می نامند.مثل مفهوم کوه دماوند
👈کلی بودن تصور،مربوط به قابلیت آن تصور برای انطباق بر امور متعدد است؛اما وجود مصادیق متعدد برای کلی بودن تصور لازم نیست،بدین جهت مفاهیم زیر همه کلی اند:
👌رئیس جمهور بعدی ایران،واجب الوجود(تنها یک مصداق دارد ولی قابل انطباق بر کثیرین است)
👌شریک الباری(اساساً مصداق ندارد ولی قابل انطباق بر کثیرین است)
#تصور
#منطق
#فلسفه
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf