eitaa logo
معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
1.4هزار دنبال‌کننده
21.5هزار عکس
1.2هزار ویدیو
836 فایل
اخبار فرهنگی و دانشجویی، اطلاع رسانی برنامه‌ها و بخشنامه‌ها
مشاهده در ایتا
دانلود
حجت الاسلام و المسلمین استاد میرباقری: 💥 دستور امام رضا(ع) به كثرت در استغفار و تلاوت قرآن و دعا در روزهای آخر ماه شعبان، برای پاک شدن و مطهر شدن قبل از ورود به ماه مبارک رمضان 🔸«در حديثی معروف، اباصلت از وجود مبارك حضرت ثامن الحجج(ع) چنين نقل مي‌كند: آخرين جمعه ماه شعبان در محضر حضرت بودم؛ ايشان فرمودند: فرصت‌ها گذشته و اين آخرين جمعه ماه شعبان است؛ حضرت دستوراتی دادند كه انجام دهم. سپس فرمودند: كوتاهی‌هايي كه در طول اين ماه شده را جبران كن. حضرت چند دستور به ايشان دادند كه يكي از آن‌ها كثرت در استغفار است؛ استغفار خود را زياد كنيد؛ تلاوت قرآن و دعا را زياد كنيد، تا پاك و مطهر وارد ماه بعد شويد. ♦️گاهي همه رياضت‌ها‌ انسان به خاطر يك گناه به نتيجه نمی‌رسد؛ در نهايت هم تا هنگامی كه آن گناه صاف نشود، انسان به نتيجه نمی‌رسد؛ برطرف كردن گناه نيز نيازمند توبه و توجّه است. حضرت هم چنين فرمودند: اگر امانتی از مردم به عهده داريد به صاحبش برگردانيد. انسان بايد به انواع امانات و ديوني كه بر عهده دارد توجه كند؛ گاهي يكی از آنها، مانع بهره‌مندی [از فيوضات الهي] می‌شود؛ حضرت در ادامه فرمودند: بر ترك و رهايي از گناهاني كه مرتكب شده‌ايد، مصمم باشيد. 🔺البته هر كسي بايد متناسب با احوال خود عمل كند؛ ممكن است كسي گناه كبيره مرتكب شده باشد و ديگري اهل مكروه هم نباشد؛ اما بی‌ترديد همه در درگاه خداي متعال، مذنب هستند. سپس فرمودند: براي ترك گناهان تصميم بگيريد و سعي كنيد به خوف الهي روي آوريد؛ ترس از خداي متعال را در خود ايجاد كنيد و به او توكل داشته باشيد كه اين وادی، بدون توكل، پيمودنی نيست.»
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥پاکیزه شو. میهمانی خدا نزدیک است. 🌱سفارش های مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی در آستانه ماه مبارک رمضان.
1_281579206.pdf
538.6K
‼️ روزه داری یا روزه خواری؟! 🔷 به اطلاع میرساند طی جلسه ای که با حضور ، و در قم برگزار شد، در خصوص ضرر داشتن یا نداشتن روزه در این ایام بحث و گفتگو شد که نتیجه جلسه تقدیم حضور می‌گردد.
هدایت شده از KHAMENEI.IR
💡 حکم روزه ماه رمضان هنگام شیوع بیماری کرونا مطابق با فتاوای حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای 🔻 دفتر استفتائات حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای حکم روزه ماه رمضان هنگام شیوع بیماری کرونا را مطابق با فتاوای ایشان منتشر کرد. متن پرسش و پاسخ به شرح زیر است. 🔰 سؤال: در شرایط کنونی که بیماری کرونا شیوع پیدا کرده است، روزه گرفتن در ماه رمضان چه حکمی دارد؟ 📚 پاسخ: روزه به عنوان یک تکلیف الهی در حقیقت نعمت خاص خداوند بر بندگان است و از پایه های تکامل و اعتلاء روحی انسان به شمار می رود و بر امت های پیشین نیز واجب بوده است. از آثار روزه پدید آمدن حالت معنوی و صفای باطن، تقوای فردی و اجتماعی، تقویت اراده و روحیه مقاومت در برابر سختی هاست و نقش آن در سلامت جسم انسان نیز روشن است و خداوند اجر عظیمی برای روزه داران قرار داده است. روزه از ضروریات دین و ارکان شریعت اسلام است و ترک روزه ماه مبارک رمضان جایز نیست مگر آنکه فرد، گمان عقلایی پیدا کند که روزه گرفتن موجب: ایجاد بیماری و یا تشدید بیماری و یا افزایش طول بیماری و تأخیر در سلامتی می شود. در این موارد روزه ساقط ولی قضای آن لازم است. بدیهی است در صورتی که این اطمینان از گفته پزشک متخصص و متدین نیز به دست آید، کفایت می کند. بنابراین اگر فردی نسبت به امور یاد شده خوف و نگرانی داشته و این خوف منشأ عقلایی داشته باشد، روزه ساقط ولی قضای آن لازم است. @Khamenei_ir
امروز یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۹ ۲۵ شعبان ۱۴۴۱ 19 آوریل 2020 🌴🔸 سوره بقره آیه ۲۰۸: 🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم 🌺 🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🌱 فَإِنْ زَلَلْتُمْ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَتْكُمُ الْبَيِّنَاتُ فَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ و اگر پس از آنكه براى شما دلايل آشكار آمد دستخوش لغزش شديد بدانيد كه خداوند تواناى حكيم است.
💠حدیث روز 🔴ضمانت بهشت با قبول شش چیز قال رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَقَبَّلُوا لِي سِتَّ خِصَالٍ أَتَقَبَّلْ لَكُمْ بِالْجَنَّةِ إِذَا حَدَّثْتُمْ فَلَا تَكْذِبُوا وَ إِذَا وَعَدْتُمْ فَلَا تُخْلِفُوا وَ إِذَا ائْتَمَنْتُمْ فَلَا تَخُونُوا وَ غُضُّوا أَبْصَارَكُمْ وَ احْفَظُوا فُرُوجَكُمْ وَ كُفُّوا أَيْدِيَكُمْ وَ أَلْسِنَتَكُمْ . ِ ( امالی ، ص 150 ) پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرماید : شما شش چیز را قبول کنید ، ما هم در مقابل ، بهشت را برای شما قول می دهیم ؛ ( آن را برای شما ضمانت خواهم کرد ) : 1️⃣✅ هنگام سخن گفتن نگویید. 2️⃣✅ هرگاه دادید خلف وعده نکنید. 3️⃣✅ در خیانت نکنید؛ امانت ِ مالی، امانتِ موقعیّت ، مقام و ، امانت سخن و خبر. 4️⃣✅ از چیزهایی که الهی است چشم بپوشید! 5️⃣✅ خودتان را نگهدارید! 6️⃣✅ و خودتان را نگهدارید، یعنی در اختیار داشته باشید . شرح حدیث از مقام معظم رهبری حضرت آیت ا... امام خامنه ای (مدظله العالی) (24/ 11/ 1391 )
💠مقام عبودیت الهی کسى که با قدم عبودیت سیر کند و داغ ذلّت بندگى را در پیشانى خود گذارد، وصول به عزّ پروردگار پیدا کند. طریق وصول به حقایق ربوبیّت، سیر در مدارج عبودیت است و آنچه در عبودیت از پستى مفقود شود، در سایه حمایت پروردگار آن را مى یابد، تا به مقامى رسد که حق تعالى گوش و چشم و دست و پاى او شود؛ چنانچه در احادیث مشهور از فریقین وارد شده است.
🔹حیات‌ دینی‌ و معنوی‌ فرد و اجتماع‌ در پرتو خودسازی‌ تداوم‌ خواهد یافت‌. ۱۳۸۰/۷/۲۸
⚡️ اشتغالاتِ دنیایِ امروز، ما را از فرصتِ باقی‌ماندهٔ ماه شعبان غافل نکند. «سعی كنيم در مابقی ماه شعبان تدارك كنيم كوتاهی‌ای كه در گذشته ما بوده است. كسی نمی‌تواند بگويد ما حق این ماه را ادا كرديم. اگر كوتاهی كرده‌ايم، اولين قدم در رشد، اعتراف به كوتاهی است. کسی كه احساس نمی‌كند در بندگی خدا كوتاهی كرده، رشد نمی‌كند. باید سعی كنیم آنچه را که به درد نمی‌خورد، در مابقی اين ماه كنار بگذاريم. خوردن‌ها، خوابيدن‌ها، نگاه‌كردن‌ها و اشتغالات متنوعی كه دنيای امروز بر ما فراهم می‌كند؛ یعنی نباید اشتغالاتی بر ما بيايد كه اصلاً نفهميم در فضای ما چه می‌گذرد؛ به‌سرعت فرصت‌ها بروند و ما غفلت كنيم!»
با سلام ضمن تشکر از همکران محترم در دانشکده علوم قرآنی بجنورد، پیشنهادات این دانشکده جهت بهره برداری هرچه بهتر از ایام ماه مبارک رمضان تقدیم می گردد. در آستانه ماه مبارک رمضان، ماه رحمت و مغفرت و ماه میهمانی خداوند، به منظوراستفاده درست از فرصت ها و پرکردن خلا های ایجاد شده به دلیل شیوع ویروس کرونا و احساس نیاز بیشتر مومنین در این ایام به انجام مسائل معنوی و مذهبی به صورت جمعی و پیرو فرمایش مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای (دامت برکاته) در سخنرانی نیمه شعبان و اشاره به انجام انفرادی اعمال ماه رمضان و تولید برنامه های مناسب، پیشنهادات فرهنگی قرآنی این دانشکده به منظور مغتنم شمردن فرصت استثنایی و طلایی آشتی و انس بیشتر با خداوند متعال و قرآن کریم در این ماه عزیز، جهت بهره برداری و بارگذاری در کانال معاونت فرهنگی دانشجویی و مرکز امور قرآنی دانشگاه و کانالهای مجازی دانشکده ها، جهت استفاده مخاطبین به شرح ذیل ارسال می گردد.
معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
با سلام ضمن تشکر از همکران محترم در دانشکده علوم قرآنی بجنورد، پیشنهادات این دانشکده جهت بهره برداری
1- جزءخوانی قرآن کریم به صورت روزانه با صدای اساتید مجرب 2- ادعیه ودعاهای روزانه ماه رمضان،اعمال و دعاهای مناسبتی 3- بیان تفسیر و معارف قرآن کریم با محوریت سوره یاسین ، حشر ویا..( ایت الله مکارم شیرازی ، آیت الله جوادی آملی و...) وبرگزاری مسابقه به صورت مجازی وغیر حضوری 4- بارگذاری احادیث روز ، روایات ائمه اطهار و سخنان بزرگان دین، داستان، حکایت و ادعیه های قرآنی ،نکته ها و پندهای ناب معنوی 5- آموزش روخوانی و روانخوانی قران کریم با محوریت جزء16 ویژه دانشجویان( طرح پایش مهارت های قرآنی) 6- آموزش تصحیح قرائت نماز و آموزش نکات کلیدی 7- تهیه و بارگذاری مطالب پرمحتوا و اثر بخش تحت عنوان "پرسش از ما پاسخ از قرآن"، احکام ، مسائل نماز و روزه و... 8- استفاده از بیانات كارشناسان مذهبی‏- قرآنی و مشاورین امورخانواده جهت بيان مهارتهای زندگی و مسائل خانوادگی، ارتباط والدین با فرزندان مخصوصا دراین ایام، نقش روزه بر سلامتی جسم، نحوه بهره مندی از فیوضات ماه مبارک رمضان و بیان مطالب دینی، مذهبی، معرفتی و اخلاقی و روانشناسی و... 9- دعوت از کارشناسان و مشاورین متخصص در حوزه سلامت به صورت آنلاین یا استفاده از صحبت ها ی کارشناسان به منظور آگاهی بخشی بیشتر به خانواده ها درمورد ویروس منحوس کرونا، با موضوعاتی: (الف: نحوه دلجویی و تسلی بخشی به اقوام وخانواده های عزادار بر اثر بیماری کرونا در این ایام ، نحوه برقراری ارتباط ویا تماس تلفنی و جویا شدن از بهبودی مبتلایان به این بیماری در بین خانواده ها و اقوام و... ب: بیان آثار مثبت و فضای حاکم بر جامعه برا اثر ویروس کوید19 و...) 10- چگونگی برگزاری مراسم احیاء در منزل و به صورت انفرادی و خانوادگی به دور از اجتماع (مراسم احيا در شب های جمعه با خواندن دعای ابوحمزه ثمالی، لیالی قدر، اعتکاف رمضانیه و...) 11- پیش بینی برنامه های فرهنگی و قرآنی ویژه دانشجویان وخانواده کارکنان( فرزندان)با برگزاری مسابقات و یا بارگذاری فایل در کانال ها از جمله : خاطره نویسی ، نقاشی ،عکاسی، تولید محصولات فرهنگی درقالب پوستر، بروشور، پادکست ، موشن گرافی، نماهنگ و عناوین مرتبط با موضوعات(ماه رمضان و کرونا، لیالی قدر ، ولادت امام حسن مجتبی(ع)، نماز، روزه، سفره های افطاری و...)
‼️تأخیر قضای روزه بر اثر جهل 🔷س 3581: اگر شخصی بر اثر جهل به وجوب قضای روزه تا قبل از ماه رمضان سال آینده قضای روزههایش را به تأخیر اندازد، چه حکمی دارد؟ ✅ج: فديه تأخير قضاى روزه تا ماه رمضان سال بعد، بر اثر جهل به وجوب آن ساقط نمىشود. 📕منبع: khamenei.ir
‍ در روزهای پایانی ماه شعبان زیاد بخوانیم: " اللهم ان لم تَکن غفرتَ لنا فی ما مضی من شعبان فاغفر لنا فیما بقی منه" خدایا اگر ما را درآنچه از ماه شعبان گذشته است، نیامرزدی در باقیمانده از آن بیامرز ما را.
معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
دو وظیفه اصلی اهل علم و پژوهش ◀️ تزکیه نفس در امور اجتماعی4️⃣ 🔸ما باید محکم حرف بزنیم، متقن حرف بز
✅بی حجابی، عامل افسردگی و طلاق ◀️ تزکیه نفس در امور اجتماعی/5⃣ 🔸اگر ما از روز اول این عفاف را حفظ می‌کردیم گرفتار این دو داء عضال(1) و مصیبت بزرگ(2) نمی‌شدیم. 🔸طلاق، بخش وسیعی منشأش همین است [که] این یکی دیگری را می‌بیند و به او دل می‌دهد و از همسرش دل می‌کند، این فاصله حاصل می‌شود. 🔸اگر ـ خدای ناکرده ـ طلاق در جایی رخنه کرد ممکن است در بعضی از موارد بی‌آسیب باشد، اما غالباً احدی‌السیّئتین در آن هست. 🔸یا گرفتار افسردگیِ گوشه منزل می‌شود یا ـ خدای ناکرده ـ گرفتار افسارگسیختگی حاشیه خیابان، احدی‌السیّئتین هست. 🔸انسان می‌شنود یک خانواده منحل شده است اما نمی‌داند انحلال خانواده یعنی چه! 🔸اگر در خانه بنشیند عُمری افسرده است، برود حاشیه خیابان عُمری افسارگسیخته است. 🔸این دو خطر هست که منشأ همه اینها بی‌حجابی است . ↙️پی نوشت ها: 1- بیماری سخت و عاجزکننده اطباء 2- کنایه از طلاق 🔹گزیده درس تفسیر قرآن حضرت آیت الله العظمی جوادی_آملی /سوره احزاب، آیات 53 الی 55
امروز دوشنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ ۲۶ شعبان ۱۴۴۱ 20 آوریل 2020 🌴🔸 سوره بقره آیه ۲۱۰ 🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم 🌺 🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🌱 هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا أَنْ يَأْتِيَهُمُ اللَّهُ فِي ظُلَلٍ مِنَ الْغَمَامِ وَالْمَلَائِكَةُ وَقُضِيَ الْأَمْرُ وَإِلَى اللَّهِ تُرْجَعُ الْأُمُورُ مگر انتظار آنان غير از اين است كه خدا و فرشتگان در [زير] سايبانهايى از ابر سپيد به سوى آنان بيايند و كار [داورى] يكسره شود و كارها به سوى خدا بازگردانده مى ‏شود.
💠 حدیث روز ⚠️ عاقبت گناه زیاد 🔻امام علی علیه‌السلام: ما جَفَّتِ الدُّموعُ إلّا لقَسوةِ القلوبِ و ما قَسَتِ القلوبُ إلّا لِكَثْرةِ الذُّنوبِ ➖ چشم‌ها نخشكيد؛ مگر بر اثر سخت‌دلى ➖ و دل‌ها سخت نشد مگر به سبب گناه زياد. 📚 بحارالأنوار، ج۶۰، ص ۷۳، ح ۳۵۴
آقایان مواظب باشند 🔹و این را باید توجه بکنند آقایان که در بین این ارگانهایی که هست، مثل سپاه پاسداران، مثل ارتش، مثل کمیته‌ها، مثل دادگاهها و همه این جاهایی که بعد از انقلاب به عنوان و اسم یک گروهی پیدا شده است، شیاطین ننشسته‌اند که اینها خالص باشند.
🔸جهاد، انواعی دارد. یکی از سخت‌ترین جهادها این است که در مقابله با هجوم افکار و فرهنگ‌های غلط و انحرافی و درک غلط جمعی از مردم، انسانی که حق را می‌شناسد، بایستد و بخواهد از حق دفاع کند و با بیان، بافکر، با منطق و با سلاح زبان و قلم، ذهن‌ها را به سمت آنچه درست است هدایت کند. این، از آن جهادهای بسیار دشوار است. ۱۳۷۲/۲/۱۵
💥 انسان گاهی خودش را تکذيب و تنقیص مي‌کند تا دیگران بیایند از او تعريف کنند و او را تأیید کنند! "بزرگواری مي‌فرمودند: «یک‌وقتی يک مجلسي بود که همه علما و بزرگان بودند و مجلس خاصی بود. من از راه رسيدم. بي‌مقدمه به من گفتند برو منبر. من رفتم و نيم ساعت صحبت کردم. خيلي بحث خوبی شد و به‌قولی «مجلس گرفت»! وقتي پايين آمدم، به صاحب‌خانه گفتم: «منبر رفتنِ بدون مقدمه، همين مي‌شود[یعنی خوب نشد!]». گفت: «ناقلا، آیا مي‌خواهي از تو تعريف کنيم؟!». گاهي انسان خودش را تکذيب مي کند، ولي در باطن مي‌خواهد که دیگران از او تعريف کنند! گاهی انسان خودش را تنقيص مي کند تا خودش را اثبات کند. انسان بايد از اين چیزها فارغ شود. اگر گرفتارِ اين چيزها باشد به او علم نمي‌دهند."
‼️شکستن روزه قضا 🔷س 3984: شکستن روزه قضاي ماه رمضان در اثناي روز چه حکمي دارد؟ ✅ج: اگر وقت برای قضاء روزه تنگ نباشد، می تواند قبل از اذان ظهر روزه را باطل کند، اما بعد از اذان ظهر، جایز نیست، وگرنه کفاره واجب می شود، کفارۀ آن عبارت است از غذا دادن به ده فقیر و اگر توان ندارد، باید سه روز روزه بگیرد. 📕منبع: leader.ir
معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
تجربه تازه ایرانی در سایه ویروس فراگیر جهانی مدارس و دانشگاه‌ها اولین مراکزی بودند که تحت تاثیر شیوع بیماری کرونا تعطیل شدند. اما تعطیلی مدارس و دانشگاه ها به معنای تعطیلی آموزش نبود و در این روز‌های قرنطینه خانگی بازار آموزش‌های مجازی و آنلاین مدارس گرم شد. آموزش آنلاین چیست؟ در یک تعریف ساده می‌توان آموزش آنلاین را یک آموزش برنامه‌ریزی شده دانست که افراد در محیط‌هایی جدا از هم، اما زیر یک سقف متحد آموزشی مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات آموزش می‌بینند. به همین دلیل آموزش آنلاین، به فناوری‌های ارتباطی و نهادی برای طراحی و برنامه‌ریزی آموزش نیازمند است. آموزش آنلاین باید شامل دو طرف ارتباط، یعنی مدرس و یاد گیرنده باشد. اکنون که اینترنت و ابزار ارتباطی به یک وسیله ضروری برای همه تبدیل شده و در دورترین نقاط کشور هم رخنه کرده، شرایط توسعه خدمات آنلاین هم فراهم شده است که باید از این فرصت ناب در کنار خانه‌نشینی دانش‌آموزان و دانشجویان برای توسعه این خدمات بهره برد. توسعه زیرساخت‌های آموزش آنلاین ستاد توسعه فناوری‌های اقتصادی دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری هم که به دنبال توسعه زیرساخت‌های فناوری ارتباطات و اطلاعات در کشور است در این روز‌ها دست به کار شده تا با حمایت از زیرساخت‌های آموز آنلاین و دانش‌بنیان‌های توانمند به توسعه این عرصه شتاب دهد. پویش کرونا پلاس هم که به همت ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش بنیان و ستاد توسعه فناوری‌های اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی در کشور ایجاد شده است تلاش دارد با کمک به تسریع مجوز‌ها و اقدامات در خلاق یا دانش بنیان شدن استارتاپ‌ها، ارائه حمایت‌های مالی، کمک به رفع موانع قانونی برای اخذ مجوز، کمک به تبلیغ و معرفی آن‌ها و تامین زیرساخت‌ها، شبکه سازی بین استارتاپ‌های مختلف، از خدمات آنلاین مورد نیاز مردم در روز‌های قرنطینه حمایت کند. آموزش آنلاین، حمل و نقل آنلاین، سلامت آنلاین، ورزش آنلاین، سرگرمی و توریسم آنلاین، تولید محتوای آنلاین، نوآوری اجتماعی، فروشگاه‌های آنلاین و ایده و ابتکارات را از جمله حوزه‌های مد نظر در این پویش است.
اصلی ترین دغدغه های آموزش مجازی 1. برخوردار نبودن همه دانشجویان از امکانات ارتباطی شاید اصلی‌ترین مشکل تعدادی از دانشجویان مناطق روستایی و کم برخوردار در استفاده از این نوع آموزش، دسترسی نداشتن آنان به امکانات ارتباطی همچون اینترنت، لب‌تاب و غیره باشد که باعث شده است تا نتوانند در کلاس‌های مجازی حضور به هم رسانند. 2. مصرف حجم بالای اینترنت در سامانه آموزش مجازی مصرف حجم بالای اینترنت نیز یکی دیگر از مشکلات این نوع آموزش است که برای دانشجویان در این برهه زمانی باعث ایجاد نگرانی شده است. 3. وجود دروس غیرمرتبط در سامانه آموزش مجازی دانشجویان وجود دروس غیرمرتبط با رشته دانشجو نیز از جمله دیگر نواقص سامانه مجازی دانشگاه ها است که باید رفع شود تا دانشجویان را دچار سردرگمی نکند. 4. مهارت نداشتن اساتید در برگزاری کلاس مجازی بعضی از اساتید توان برگزاری آموزش مجازی را ندارند و بعضی از آنان تاکنون نسبت به برگزاری کلاس‌های مجازی رغبتی را از خود نشان نداده و فعالیتی نداشته‌اند. 5. مناسب نبودن آموزش مجازی برای دروس عملی و آزمایشگاهی این نکته را نیز نباید فراموش کرد که برگزار شدن کلاس مجازی برای برخی از رشته‌ها که بیشتر جنبه عملی داشته و باید در آزمایشگاه یا کارگاه سپری شود، امکان‌پذیر نیست و دانشجویان برای گذراندن این دروس باید منتظر بازگشایی دانشگاه‌ها باشند.