بارهٔ ادعای ایران و معاینه مصدومان ایرانی در بیمارستان های اروپا تعیین کرد، شورای امنیت در فروردین ۱۳۶۳ بیانیه ای صادر کرد و بدون نام بردن از متخلف، کاربرد سلاح های شیمیایی را در جنگ عراق و ایران محکوم کرد.
با وجود حمله گسترده عراق به کشتی های تجاری و نفتکش که در آب های آزاد و بین المللی خلیج فارس قصد بنادر ایران را داشتند، اقدام متقابل و محدود ایران، موجب شد کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در نامه ای به رئیس شورای امنیت، با ادعای تجاوز ایران به آزادی کشتیرانی در مسیر بندرهای کویت و عربستان سعودی، ثبات، صلح و امنیت بین المللی را در خطر جدید بشمارند. شورای امنیت نیز در ۱۱ / ۳ / ۱۳۶۳ش / اول ژوئن ۱۹۸۴م، در قطعنامه ۵۵۲ حمله به کشتی های تجاری را محکوم کرد. این بار هم دولت عراق، قطعنامه را پذیرفت؛ اما وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیه ای با انتقاد از عملکرد شورای امنیت، تأکید کرد برخی از دولت های منطقه و جهان می کوشند وضعیتی «غیرقابل قبول» را بر ایران تحمیل کنند.
در اردیبهشت ۱۳۶۴، گستردگی و ناهنجاری استفاده عراق از سلاح های شیمیایی، شورای امنیت را واداشت در بیانیه ای، بدون خطاب به عراق، استفاده از این سلاح ها را علیه سربازان ایرانی تأیید و آن را محکوم کند. وزارت امور خارجه عراق در یادداشتی، ضمن اعتراض به شورای امنیت، بیانیه را با قید و شرط هایی پذیرفت؛ اما اعلام کرد اگر ایران حمله جدیدی به خاک عراق آغاز کند یا نیروهایش را بدین منظور در مرز متمرکز کند، عراق بر اساس «حق دفاع از خود»، از تمامی امکانات ازجمله سلاح های شیمیایی، برای پس راندن تهاجم استفاده خواهد کرد.
بخش اول: صدور قطعنامه ۵۹۸
به دنبال ورود نیروهای ایرانی به منطقه فاو در ۲۱ / ۱۱ / ۱۳۶۴، شورای امنیت با درخواست عراق و کشورهایی از «اتحادیه عرب»، تشکیل جلسه داد که در ۵ / ۱۲ / ۱۳۶۴ش / ۲۴ فوریه ۱۹۸۶م به صدور قطعنامه ۵۸۲ انجامید. این قطعنامه از بمباران مراکز جمعیتی غیرنظامی، حمله به کشتی های بی طرف یا هواپیماهای غیرنظامی، به ویژه استفاده از سلاح های شیمیایی، اظهار تأسف کرد و از ایران و عراق، آتش بس فوری و عقب نشینی به مرزهای شناخته شده بین المللی را خواست. همچنین مبادله زندانیان جنگی با همکاری صلیب سرخ و توصیه به طرفین برای اقدام به حل اختلاف، از نکات این قطعنامه بود.
وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد آنچه در قطعنامه، به کلیت موضوع جنگ یا خاتمه خصومت مربوط می شود، ناقص، بی اعتبار و غیرقابل اجراست؛ البته دولت ایران در چارچوب رعایت مقررات بین المللی، آماده همکاری با دبیرکل سازمان ملل متحد است؛ اما دولت عراق در نامه ای به دبیرکل اعلام کرد در صورت قبول رسمی و بدون شرط قطعنامه از سوی ایران و اجرای آن، عراق نیز آماده اجراست. این قطعنامه به بررسی عینی جنگ ایران و عراق نزدیک شده بود و قطعنامه های بعدی، برای تأکید و اجرای همین قطعنامه صادر شدند. اشاره به کاربرد سلاح های شیمیایی در قطعنامه ۵۸۲، سبب شد شورا در فروردین ۱۳۶۵، در بیانیه ای عراق را استفاده کننده از سلاح های شیمیایی بشناسد و محکوم کند. این بیانیه و قطعنامه ۵۸۸ که در ۱۶ / ۷ / ۱۳۶۵ش / ۱۸ اکتبر ۱۹۸۶م صادر شد و دو کشور را به اجرای کامل قطعنامه ۵۸۲ فرا می خواند، نتوانست اعتماد ایران را جلب کند و در عین حال با استقبال عراق روبه رو شد.
سرانجام در ۲۲ / ۱۰ / ۱۳۶۵ش / ۱ ژانویه ۱۹۸۷م، خاویر پرز دوکوئیار، دبیرکل سازمان ملل متحد، در کنفرانسی مطبوعاتی اعضای دایم شورا را برای اقدامات هماهنگ، جهت پایان دادن به جنگ ترغیب کرد. پس از پنج ماه مذاکره و رایزنی دربارهٔ متن پیش نویسی که آمریکا نقش ویژه ای در تهیه آن داشت و رعایت اصلاحات جزئی پیشنهادشده از سوی ده عضو غیر دایم، قطعنامه ۵۹۸ در ۲۹ / ۴ / ۱۳۶۶ش / بیستم ژوئیه ۱۹۸۷م به تصویب تمام اعضا رسید. به رغم انزواطلبی و تحریم شورا از سوی ایران، برخی خواسته های ایران به واسطه آلمان غربی و غنا در قطعنامه لحاظ شد.
بخش دوم: محتوای قطعنامه
قطعنامه های پیشین دربارهٔ «وضعیت میان ایران و عراق» صادر شده بودند؛ اما قطعنامه ۵۹۸ که از مفصل ترین قطعنامه های شورا به شمار می رفت، پس از قسمت مقدماتی، ضمن ده بند (اجرایی) سعی در خاتمه واقع بینانه جنگ داشت؛ بنابراین از همان ابتدای مقدمات، به جای «وضعیت میان ایران و عراق»، دربارهٔ درگیری (congeict) سخن می گفت و در مقدمه با تأیید مجدد قطعنامه ۵۸۲، از آغاز و ادامه منازعه، بمباران مراکز غیرنظامی، نقض حقوق بین المللی، به ویژه کاربرد سلاح های شیمیایی ابراز تأسف می کرد. قطعنامه ۵۹۸ با تصریح به تصمیم برای پایان دادن به همه عملیات نظامی میان ایران و عراق به نحو جامع، عادلانه و پایدار، تعهد همه دولت ها به حل مسالمت آمیز اختلافات بین المللی را یادآور می شد. در پایان بخش مقدماتی، شورای امنیت با حکم به «نقض صلح» در منازعه (Congeict) میان ایران و عراق و بر اساس مواد ۳۹
و۴۰ از منشور ملل متحد:
از ایران و عراق می خواست (Demands) که به عنوان نخستین گام در راه حل اختلاف، آتش بس فوری را رعایت کنند و همه نیروها فوراً به مرزهای شناخته شده بین المللی بازگردند.
از دبیرکل درخواست می کرد گروه ناظران سازمان ملل را با مشورت دو طرف برای تأیید، تحکیم و نظارت بر آتش بس و عقب نشینی اعزام کند.
مصرانه می خواست اسیران جنگی پس از قطع عملیات جنگی، بنابر کنوانسیون سوم ژنو مصوب دوازدهم اوت ۱۹۴۹م بدون درنگ آزاد شوند.
از ایران و عراق می خواست که در اجرای قطعنامه و در کوشش های میانجی گری برای دستیابی به یک راه حل جامع، با دبیرکل همکاری کنند.
از همه کشورها نهایت خویشتنداری را می طلبید تا از گسترش بیشتر جنگ پیشگیری شود.
از دبیرکل درخواست می کرد با مشورت ایران و عراق مسئله ارجاع تحقیق دربارهٔ مسئولیت جنگ به هیئت بی طرف را بررسی کند و هرچه زودتر به شورا گزارش دهد.
با توجه به ابعاد عظیم خسارت های واردشده و ضرورت تلاش برای بازسازی با کمک های مناسب بین المللی، از دبیرکل درخواست می کرد با انتخاب گروهی از کارشناسان برای بررسی مسئله بازسازی، به شورا گزارش دهد.
همچنین از دبیرکل می خواست تا با مشورت با ایران و عراق و دیگر کشورهای منطقه، راه های افزایش امنیت و ثبات منطقه را بررسی کند.
از دبیرکل درخواست می کرد که شورای امنیت را در مورد اجرای این قطعنامه آگاه سازد.
شورا همچنین در صورت لزوم، تشکیل جلسه برای بررسی اقدامات دیگر به منظور اجرای این قطعنامه را در دستور کار خود قرار می داد.
بخش سوم: موضع ایران و تشدید فشارها
عراق با استقبال از قطعنامه در ۲۳ / ۵ / ۱۳۶۶ش / چهاردهم اوت ۱۹۸۷م در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل متحد، رسماً آن را قبول کرد و آماده همکاری با شورای امنیت شد؛ اما جمهوری اسلامی ایران گرچه این قطعنامه را حاوی نکات مثبتی می دید، با اعلام مواضع خود دربارهٔ آن، سیاست «نه رد و نه قبول» در پیش گرفت و ضمن آن به تلاش های سیاسی خود برای جابه جایی در بندهای قطعنامه و تقدم محکومیت متجاوز نسبت به برقراری آتش بس، ادامه داد. با اعلام مواضع ایران فشارهای بین المللی برای وادارکردن ایران به قبول قطعنامه آغاز شد. بیشتر از یک سال بود که آمریکا پس از افشای فروش سلاح به ایران، برای جبران بی اعتمادی کشورهای غربی و عربی، به نفع عراق وارد خلیج فارس شده و با بهانه حفاظت از نفتکش های کویتی که در خدمت رژیم عراق بودند، ناوگان جنگ دریایی خود را به منطقه آورده بود.
در۳۰ / ۶ / ۱۳۶۶ش / ۲۱ سپتامبر ۱۹۸۷م چند ساعت پیش از حضور رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران در چهل ودومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، یک بالگرد آمریکایی که مجهز به موشک و مسلسل بود، به کشتی بازرگانی ایران اجر حمله کرد و با کشتن پنج تن از خدمه، ۲۵ تن را زخمی و بازداشت کرد. «ایران اجر» حامل مواد غذایی و خواروبار برای نیروهای نظامی مستقر در بوشهر بود؛ اما آمریکا بدون ارائه سند، ادعا کرد که کشتی در حال مین گذاری در آب های بین المللی بوده است. رئیس جمهور آمریکا در روز حادثه با اشاره به حضور سیدعلی خامنه ای، رئیس جمهور ایران در اجلاس، از وی خواست بدون ابهام اعلام کند که ایران، قطعنامه ۵۹۸ (آتش بس) را قبول دارد یا نه و گفت که در صورت پاسخ منفی، شورا راهی جز اعمال مجازات علیه ایران و وادارکردنش به قبول ندارد.
آمریکا با اثبات مخالفت ایران با قطعنامه ۵۹۸، می توانست ضرورت تصویب تحریم تسلیحاتی ایران را یادآور شود. اعضای دایم شورا که در هفت سال گذشته، کج دار و مریز، به تسلیح عراق پرداخته و بی طرف نبودند، اکنون پیچیده ترین سلاح ها را در برابر نفت به عراق می دادند؛ اما با شدیدترین تدابیر، به شرکت ها برای خریدهای تسلیحاتی ایران سخت می گرفتند. در گزارش هیئت اعزامی سنای آمریکا به منطقه، تأکید شده بود که شکست عراق، فاجعه ای برای منافع غرب است و در مهر ۱۳۶۶، آمریکا دو پایانه نفتی و سه قایق گشتی ایرانی را منهدم کرد.
عراق که به برتری نظامی دست یافته و از رویکرد قدرت ها مطمئن بود، در ۲۵ / ۱۲ / ۱۳۶۶ش / شانزدهم مارس ۱۹۸۸م به بهانه همکاری مخالفان کُرد عراقی با نیروهای ایران، به بمباران شیمیایی گسترده حلبچه (کردستان عراق) اقدام کرد که منجر به کشتار سریع پنج هزار غیرنظامی عراقی شد؛ سپس به کمک سلاح های شیمیایی، شبه جزیره فاو را در ۲۹ / ۱ / ۱۳۶۷ پس گرفت و نیروهای ایرانی را عقب راند و پس از گرفتن بصره، در خاک ایران (شلمچه، جزایر مجنون) پیش رفت. در همان روزِ بازگیری فاو در ۲۹ / ۱ / ۱۳۶۷ش / ۱۸ آوریل ۱۹۸۸م، آمریکا به تلافی برخورد ناوِ جنگی اش با مین های ساخت ایران، دو پایانه بزرگ نفتی، سه ناو جنگی و سه قایق تندرو ایران را منهدم کرد. ۵۰ در این زمان، ایران کوشش هایی را برای تماس با کشورهای عربی جنوب خلیج فارس آغاز کرده بود و برای اجرای قطعنامه، همکاری نزدیکی با دبیرکل داشت. از سوی دیگر، به رغم فشار آمریکا برای
حریم تسلیحاتی ایران، توجه جامعه بین المللی به کاربرد سلاح های شیمیایی به دست عراق، جلب شده بود. در هفت سال گذشته، عراق ۲۵۲ بار مردم و نظامیان ایران را هدف سلاح های شیمیایی قرار داده بود و ۵۶۷۸۹ نفر را کشته یا مجروح کرده بود. بالأخره برای نخستین بار در ۱۹ / ۲ / ۱۳۶۷ش / نهم می ۱۹۸۸م قطعنامه ۶۱۲ در محکومیت کاربرد سلاح های شیمیایی تصویب شد.
از سوی دیگر، در ۱ / ۳ / ۱۳۶۷ش / ۲۲ می ۱۹۸۸م یکی از پیشرفته ترین کشتی های جنگی دنیا متعلق به آمریکا، یعنی «وینسنز» وارد آب های خلیج فارس شد. این رزم ناو که مجهز به پیشرفته ترین سیستم رادار جهانی بود، در ۱۲ / ۴ / ۱۳۶۷ش / سوم ژوئیه ۱۹۸۸م، با حمله به هواپیمای مسافربری «ایران ایر»، ادعا کرد آن را با جنگنده F16 اشتباه گرفته است. تمامی ۲۹۰ سرنشین پرواز ۶۵۵ هواپیمایی «ایران ایر» کشته شدند. دو روز بعد ایران مستقیماً به رئیس شورای امنیت، نامه نوشت و تشکیل فوری جلسه برای رسیدگی به جنایت آمریکا را درخواست کرد. به رغم تلاش های ایران، نتیجه جلسات شورای امنیت که به این منظور تشکیل شد، تصویب قطعنامه ۶۱۶ در جلسه ۲۹ / ۴ / ۱۳۶۷ش / بیستم ژوئیه ۱۹۸۸م بود که بدون محکومیت خاطی، تنها به خطای ناو «وینسنز» اشاره کرد و در بند ۵، اجرای فوری و کامل قطعنامه ۵۹۸ را تنها راه حل جامع، عادلانه، پایدار و شرافتمندانه جنگ ایران و عراق دانست.
در هنگام برگزاری جلسات شورای امنیت که برای بررسی مسئله حمله آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران، تشکیل شده بود، محمدجعفر محلاتی (سفیر و جانشین نماینده دایمی ایران در سازمان ملل) در نیمه شب یکشنبه ۲۶ / ۴ / ۱۳۶۷ش / هفدهم ژوئیه ۱۹۸۸م نامه سیدعلی خامنه ای، رئیس جمهور وقت، مبنی بر پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی ایران را در خانه دکوئیار (دبیرکل) تسلیم وی کرد.
بخش چهارم: پذیرش قطعنامه
چگونگی آغاز جنگ، در شرایطی که جمهوری نوپای اسلامی سخت سرگرم مسائل و مشکلات داخلی بود و سیستم دفاعی اش، ترمیم نیافته بود، بی توجهی و مسئولیت ناشناسی سازمان ملل متحد و رکن شورای امنیت در معرفی متجاوز و سرانجام واکنش قدرت های بزرگ و حکومت های منطقه در مقابل ایران، دولت و ملت ایران را قانع کرده بود که علت جنگ، دشمنی با حاکمیت اسلام است و جنگ بر کل امت اسلامی و مکتب اسلام تحمیل شده است و چنان که امام خمینی (س) تأکید می کرد تمام کفر در برابر اسلام قرار گرفته است؛ بنابراین دفاع از کیان اسلام برای نظام اسلامی، تکلیف (فریضه) شناخته می شد. درخواست آتش بس و صلح، بدون شناسایی و تنبیه متجاوز برای بازداشتنِ دشمنان دیگر از طمع تجاوز به حریم نظام های اسلامی، صلحی تحمیلی برای تضعیف بیشتر ایران بود؛ همچنین تجربه های تاریخ معاصر ثابت کرده اند که سازش و تسلیم در برابر متجاوز، امنیت پایدار نخواهد آورد.
امام خمینی (س) صلح طلبی حامیان صدام حسین را فراهم سازیِ فرصت تجهیز او می دانست و سازش با حزب بعث را یاریِ آن و از گناهان بزرگ می شمرد؛ بر همین مبنا موضع جنگ تا رفع فتنه از عالم را بر اساس مبانی قرآنی و عمل به تکلیف صیانت از اسلام تبیین می کرد؛ اما عواملی چون تحریم و تضعیف بنیه نظامی و اقتصادی ایران، تلفات بی تناسب و کمبود نیروی داوطلب در جبهه های وسیعی از استان های مرزی، تأثیر و حمایت مستقیم قدرت های بزرگ در معادلات بین المللی به نفع عراق، ورود غیررسمی آمریکا در جنگ علیه ایران و حمله موشکی به هواپیمای مسافربری ایران که اوج دشمنی آمریکا با ایران بود، موجب تغییر نظر ایران در مورد قطعنامه ۵۹۸ شد.
پس از گزارش مسئولان اقتصادی و نظامی، به ویژه نامه فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اکبر هاشمی رفسنجانی (جانشین فرماندهی کل نیروهای مسلح) در ۲ / ۴ / ۱۳۶۷ که نیازهای برنیامدنیِ ادامه جنگ را برمی شمرد و با بررسی جوانبی از مسئله در حضور امام خمینی (س) (۲۳ / ۴ / ۱۳۶۷)، به توصیه ایشان جلسه مشورتی سران قوای سه گانه و مسئولان مربوط تشکیل شد. ۶۴ در آغاز جلسه در ۲۵ / ۴ / ۱۳۶۷، سیداحمد خمینی برای پیشگیری از اختلاف نظر و برخوردهای احساسی، پیام محرمانه امام خمینی (س) را قرائت کرد. ایشان در این پیام ضمن ابراز انزجار از سازش با قدرت های جهان و در عین حال رضایت به خواست الهی و تأکید بر وظیفه پاسداری از اسلام و نظام اسلامی، مشکلات ادامه جنگ را بر اساس گزارش های مسئولان سیاسی، نظامی و اقتصادی کشور توضیح داد و به مسئولان هشدار داد که نگرانی از واکنش افراد تند و انقلابی، آنها را از مصلحت نظام دور نکند و البته باید تمام همت و تلاش خود را برای توجیه و تفهیم مردم در مورد آتش بس به کار گیرند. ایشان تأکید کرد یک قدم انحراف، حرام است و موجب واکنش خواهد بود ستاد فرماندهی کل قوا نیز در همان روزِ پذیرش قطعنامه از سوی ایران در ۲۷ / ۴ / ۱۳۶۷، در بیانیه ای ضمن تشریح شرایط جنگ، پذیرش قطعنامه را به اطلاع مردم رساند. امام خمینی (س) با رد پیشنهاد هاشمی رفسنجانی برای برعهده
گرفتن مسئولیت پذیرش آتش بس (قطعنامه ۵۹۸)، خود مسئولیت آن را پذیرفت و راضی نشد دیگران قربانی شوند.
با توجه به واکنش ناباورانه مردم و رزمندگان که ناشی از تبلیغ برتری قوای ایران و ضعف دشمن و بی اطلاعی از تحولات اخیر جبهه ها بود و نیز برای تبیین چرایی پذیرش قطعنامه، امام خمینی (س) دو روز پس از قبول قطعنامه در پیامی که به مناسبت فرارسیدن ایام حج منتشر شد، ضمن حمایت کامل از صداقت و تعهد مسئولان نظام، بر دخالت نداشتن دیگران در این تصمیمِ مسئولان تأکید کرد و علل پذیرش قطعنامه را تغییر شرایطی دانست که به دلیل رعایت مصلحت، اینک از ذکر آن خودداری می کند و امیدوار است در آینده روشن شود. ایشان در این پیام با تأکید بر رضایت به رضای خدا، تلخی این پذیرش را مانند نوشیدن جام زهر دانست و با توجه به ضرورت پشت سر نهادن آن مرحله، مردم را از چراها و بایدها و نبایدها برحذر داشت. ایشان همچنین در ۳۱ / ۴ / ۱۳۶۷ در نامه ای خطاب به رضایی، ضمن اینکه وزارت امور خارجه را متصدی امور سیاسی جنگ دانست، بر اعتقاد به صلح پایدار و تاکتیکی نبودن پذیرش قطعنامه، تأکید کرد و با یادآوری لزوم هوشیاری همه جانبه مردم در خنثی سازی نقشه دشمن، حضور گسترده آنان را در جبهه، تا قبول قطعنامه از سوی عراق خواستار شد.
بخش پنجم: پیامدها
پذیرش قطعنامه از سوی ایران، بازتاب گسترده ای در کشورها و رسانه های خبری جهان داشت. آمریکا با استقبال از اقدام ایران، آن را نخستین گام در راه صلح دانست. همچنین کشورهای منطقه با توجه به روند روبه گسترش جنگ در منطقه خلیج فارس، از تصمیم ایران استقبال کردند. عراق با احساس ضعف ایران، پذیرش قطعنامه از سوی ایران را فریبکارانه شمرد و اعلام کرد جنگ ادامه دارد؛ بنابراین در ۳۱ / ۴ / ۱۳۶۷ش / ۲۲ ژوئیه ۱۹۸۸م در خاک ایران پیشروی کرد؛ اما پس از انتشار پیام امام خمینی (س) به نیروهای مسلح و تشکیل خطوط دفاعی جدید، دستور عقب نشینی نیروهای خود را صادر کرد. هم زمان با این حمله، سازمان مجاهدین خلق ایران با پشتیبانی ارتش عراق و با هدف براندازی نظام جمهوری اسلامی، حمله گسترده ای را از غرب ایران آغاز کرد و به سرعت پیش رفت. این عملیات با طراحی و اجرای عملیات مرصادِ ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، در مراحل نخست با شکست روبه رو شد.
عراق در جبهه سیاسی نیز با دشواری روبه رو شد. پیش شرط های غیراصولی صدام حسین برای اجرای قطعنامه ۵۹۸، افکار عمومی جهان و بسیاری از دولت ها را علیه او برانگیخت. صدام حسین که در برابر فشار فزاینده دبیرکل، شورای امنیت، متحدان عرب خود و افکار عمومی دنیا قرار داشت و با کاربرد مکرر سلاح های شیمیایی در حملات اخیرش، اعتبار مدافعان خود را به خطر انداخته بود، در ۱۵ / ۵ / ۱۳۶۷ش / ۶ اوت ۱۹۸۸م، به دبیرکل اعلام کرد که در صورت موافقت روشن و رسمی ایران با مذاکره مستقیم، با آتش بس موافق است. پس از آنکه ایران، مذاکرات مستقیم پس از آتش بس را پذیرفت، جنگ عملاً از ۱۷ / ۵ / ۱۳۶۷ و رسماً از ساعت ۳ صبح (گرینویچ) ۲۹ / ۵ / ۱۳۶۷ش / ۲۰ اوت ۱۹۸۸م خاتمه یافت. از آنجاکه در بند دو اجرایی قطعنامه ۵۹۸، برای نظارت بر آتش بس و عقب نشینی طرفین، تیم ناظر ملل متحد پیش بینی شده بود، دبیرکل در هفتم اوت ۱۹۸۸، گزارش مفصلی دربارهٔ شرایط و وظایف «گروه نظامی ناظر سازمان ملل برای ایران و عراق» (UNIIM OG) به شورا تسلیم کرد و در ۱۸ / ۵ / ۱۳۶۷ش / ۱۹ اوت ۱۹۸۸م قطعنامه ۶۱۹ که مبنای تأسیس و اعزام یونیماک بود، تصویب شد.
بخش ششم: مذاکرات صلح
مذاکرات صلح با حضور نمایندگان هر دو کشور، علی اکبر ولایتی (وزیر خارجه ایران) و طارق عزیر (وزیر خارجه عراق) از پنج شنبه ۳ / ۶ / ۱۳۶۷ش / ۲۵ اوت ۱۹۸۸م در کاخ ملت ها (ژنو) آغاز شد و در ژنو و نیویورک ادامه داشت. دلیل عمده شکست چهار دور مذاکرات، اصرار عراق به مذاکره مستقیم و نیز حق حاکمیت این کشور بر اروندرود و تقدم این مطلب بر اجرای قطعنامه ۵۹۸ و در واقع لغو قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر بود. پس از رحلت امام خمینی (س) در خرداد ۱۳۶۸ نیز عراق تلاش کرد در وضعیت جدید با نادیده گرفتن قرارداد ۱۹۷۵و ایجاد بن بست در مذاکرات، ایران را به پذیرش خواسته های خود وادار کند؛ اما مقاومت ایران سبب شد تا عراق سرانجام طرح پیشنهادی صدام حسین را در ۱۵ / ۱۰ / ۱۳۶۸ش / پنجم ژانویه ۱۹۹۰م با تأکید بر مبادله اسرای مجروح و مذاکره مستقیم مقامات دو کشور در بغداد و تهران ارائه کند که البته به دلیل نقص این طرح در مسئله عقب نشینی نیروها به مرزهای بین المللی، با اقبال ایران مواجه نشد.
در عین حال آنچه در این اوضاع روی داد، بروز تنش در مناسبات آمریکا و عراق به دلیل نگرانی از افزایش توان نظامی عراق و تهدیدهای عراق و اسرائیل بر ضد یکدیگر بود. در چنین فضایی که احتمال وقوع جنگ در منطقه رو به فزونی بود، در ۱ / ۲ / ۱۳۶۹ش / ۲۱ آوریل ۱۹۹۰م نامه محرمانه صدام حسین از طریق یاسر عرفات برای رهبر انقلاب،
ی خامنه ای و اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور ایران فرستاده شد. از ۱ / ۲ / ۱۳۶۹ تا ۲۳ / ۵ / ۱۳۶۹ دوازده نامه میان رؤسای جمهور عراق و ایران رد و بدل شد. نخستین نتایج این مکاتبات که سرانجام منجر به پذیرش قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر از سوی عراق شد، بازگشت دو طرف به مرزهای بین المللی و در نتیجه خروج کامل عراق از مناطق اشغالی کشور و آغاز تبادل اسرا بود. همچنین عراق در خصوص تضمین امنیت در خلیج فارس و تحقق منطقه ای عاری از نیروهای بیگانه اعلام همکاری کرد.
پس از اقدامات یادشده برای اجرای بند شش قطعنامه (مشخص کردن مسئول آغاز جنگ)، که به اعتقاد ایران از مهم ترین امتیازات آن بود، دبیرکل از هر دو کشور خواست تا مواضع خود را دربارهٔ مسئولیت جنگ اعلام کنند و خود نیز پس از مشورت گروهی از کارشناسان خبره و ملاحظه اسناد و مدارک مرتبط با موضوع، در گزارش ۱۸ / ۹ / ۱۳۷۰ش / نهم دسامبر ۱۹۹۹م عراق را به عنوان متجاوز جنگ معرفی کرد؛ با این حال، بند هفتم قطعنامه (تعیین خسارات و کمک های بین المللی برای بازسازی) عملاً اجرایی نشد؛ زیرا به دلیل ابهام در متن تصویب شده قطعنامه و تأخیر در معرفی متجاوز، امکان دریافت غرامت از عراق به وجود نیامد. بند هشتم (بررسی راه های افزایش امنیت در منطقه) نیز که موافق با نامه وزیر امور خارجه ایران به دبیرکل در ۸ / ۳ / ۱۳۶۵ش / ۲ می۱۹۸۶م تنظیم شده بود، به رغم تلاشِ ایران برای اجرای آن و افزایش ثبات منطقه، تاکنون اجرایی نشده است.
دانشنامه امام خمینی (س)
منابع
اداره کل امور حقوقی وزارت امور خارجه، تحلیلی بر جنگ تحمیلی رژیم عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۷ش.
اطلاعات ۸۰ سال، ۸۰ سال حضور مستمر در صحنه اطلاع رسانی کشور، چاپ دوم ۱۳۸۷ش.
اطلاعات، روزنامه، ۱۲ / ۷ / ۱۳۵۹.
اطلاعات، روزنامه، ۲۳ / ۴ / ۱۳۶۱.
اطلاعات، روزنامه، ۱۳ / ۳ / ۱۳۶۳.
اطلاعات، روزنامه، ۳۱ / ۶ / ۱۳۶۶.
اطلاعات، روزنامه، ۱، ۲، ۴، ۱۲ / ۷ / ۱۳۶۶.
اطلاعات، روزنامه، ۱۶ / ۱ / ۱۳۶۷ش.
امام خمینی (س)، سیدروح الله، صحیفه امام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، چاپ پنجم، ۱۳۸۹ش.
پارسادوست، منوچهر، نقش سازمان ملل در جنگ عراق و ایران، تهران، شرکت سهامی انتشار، چاپ اول، ۱۳۷۱ش.
پنجره، مجله خبری تحلیلی، شماره ۹۹، ۱۳۹۰ش.
تابناک. پایگاه اطلاع رسانی، کد خبر ۴۳۷۶۰۲، ۵ / ۷ / ۱۳۹۳ش.
ثقفی، خدیجه، بانوی انقلاب خدیجه ای دیگر، به کوشش علی ثقفی، تهران، مؤسسه تنظیم …، چاپ اول، ۱۳۹۳ش.
جمهوری اسلامی، روزنامه، ۲۸، ۲۹ / ۴ / ۱۳۶۷ و ۵، ۸ / ۵ / ۱۳۶۷ش.
حبیبی، نجفقلی، مقدمه کتاب تجاوز عراق به ایران و موضع گیری سازمان ملل متحد، تألیف نسرین مصفا و دیگران، تهران، مرکز مطالعات عالی بین المللی دانشکده حقوق و علوم سیاسی (دانشگاه تهران)، چاپ اول، ۱۳۶۶ش.
خاطری، شهریار و احمد جنتی محب، جنگ شیمیایی عراق علیه ایران به روایت اسناد سازمان ملل متحد، تهران، صریر، چاپ اول، ۱۳۸۶ش.
خرازی، سیدصادق، دیپلماسی ایرانی، پایگاه اطلاع رسانی، ۲۷ / ۵ / ۱۳۹۲ش.
درودیان، محمد، پایان جنگ (سیری در جنگ ایران و عراق)، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چاپ اول، ۱۳۸۷ش.
درودیان، محمد، روند پایان جنگ، تهران، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، چاپ اول، ۱۳۸۴ش.
درودیان، محمد، گزینه های راهبردی جنگ، تهران، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.
دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، متن نامه های مبادله شده بین روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق ۱۳۶۹، تهران، چاپ پنجم، ۱۳۸۰ش.
روغنی زنجانی، مسعود، گفتگو، چاپ شده در اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی، به کوشش بهمن احمدی امویی، تهران، گام نو، چاپ اول، ۱۳۸۲ش.
زیباکلام، صادق، هاشمی بدون روتوش، تهران، روزنه، چاپ اول، ۱۳۸۷ش.
کامرون، ر. هیوم، سازمان ملل متحد، ایران و عراق، ترجمه هوشنگ راسخی، عزمی ثابت، تهران، وزارت امور خارجه، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.
کیهان، روزنامه، ۱۳ / ۸ / ۱۳۶۲.
کیهان، روزنامه، ۷ / ۱۲ / ۱۳۶۴.
کیهان، روزنامه، ۳۰، ۳۱ / ۴ / ۱۳۶۶.
کیهان، روزنامه، ۲۲ / ۵ / ۱۳۶۶.
کیهان، روزنامه، ۲۷ / ۱ / ۱۳۶۷ش.
مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، سازمان مجاهدین خلق از پیدایی تا فرجام (۱۳۴۴–۱۳۸۴)، تهران، چاپ اول، ۱۳۸۵ش.
محمدعلی پور، فریده، دفاع مشروع در حقوق بین الملل (با توجه به جنگ عراق علیه ایران)، تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، چاپ اول، ۱۳۷۹ش.
مصفا، نسرین، عبدالرحمن عالم، مسعود طارم سری و بهرام مستقیمی، تجاوز عراق به ایران و موضع گیری سازمان ملل متحد، تهران، مرکز مطالعات عالی بین المللی دانشکده حقوق و علوم سیاسی (دانشگاه تهران)، چاپ اول، ۱۳۶۶ش.
ملکی، عباس، جنگ تحمیلی و شورای امنیت سازمان ملل متحد، مجله سیاست خارجی، شماره ۲، ۱۳۶۶ش.
ولایتی، علی اکبر، اصغر صادقی و محمود یزدان فام، تاریخ سیاسی و نظامی جنگ عراق و ایران، تهران، کتاب م
رجع، چاپ اول، ۱۳۸۹ش.
ولایتی، علی اکبر، دیپلماسی ایرانی. پایگاه اطلاع رسانی، ۲۶ / ۴ / ۱۳۹۲ش.
هاشمی رفسنجانی، اکبر، کارنامه و خاطرات، سال ۱۳۶۶، دفاع و سیاست، به کوشش علیرضا هاشمی، تهران، دفتر نشر معارف انقلاب، چاپ اول، ۱۳۸۹ش.
هاشمی رفسنجانی، اکبر، کارنامه و خاطرات، سال ۱۳۶۷، پایان دفاع، آغاز بازسازی، به کوشش علیرضا هاشمی، تهران، دفتر نشر معارف انقلاب، چاپ دوم، ۱۳۹۰ش.
هاشمی رفسنجانی، اکبر، کارنامه و خاطرات، سال ۱۳۶۹، اعتدال و پیروزی، به کوشش عماد هاشمی، تهران، دفتر نشر معارف انقلاب، چاپ اول، ۱۳۹۲ش.
هدایتی خمینی، عباس، شورای امنیت و جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران (تا پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی ایران)، تهران، وزارت امور خارجه، چاپ دوم، ۱۳۷۴ش.
یزدان فام، محمود، انقلاب اسلامی جنگ تحمیلی و نظام بین الملل، چاپ شده در مجموعه مقالات دفاع مقدس، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.
هدایت شده از ایران امروز
📷دیوارنگاره عبری میدان فلسطین تهران همزمان با حمله رژیم صهیونیستی به یمن: از این پس تل آویو ناامن است
🔹طرح جدید دیوارنگاره میدان فلسطین تهران با نمایش انبوهی از پهبادهای یمنی برفراز اراضی اشغالی و شعار عبری "از این پس تلآویو امن نیست" اکران شد
✅به ایران امروز بپیوندید👇
https://eitaa.com/joinchat/2410086410Ca8f498c543
هدایت شده از کانال رسمی علیرضا زاکانی
با برخی تلاشها در مجلس شورای اسلامی برای #هفت_ساله شدن دوره ششم شوراهای شهر مخالف هستم.
باید این حق را به مردم داد که بر اساس ارزیابی دوره چهار ساله شوراهای شهر و شهرداریها، برای اداره شهرها در پایان این دوره تصمیم گیری کنند.
هفت ساله شدن شورای شهر، یک #حق_انتخاب مهم را از مردم سلب میکند و از طرفی دیگر سه سال رجوع و بهره مندی از آراء و نظرات جمعی مردم را برای مدیریت شهرها به تاخیر میاندازد.
از به ظهور رساندن مردم سالاری دینی در هر زمان و شرایطی باید استقبال کرد.
تصمیم و اراده مردم هر چه باشد از هر مصلحت سنجی و حساب و کتابی بالاتر است.
___
🔷 صفحات رسمی دکتر #علیرضا_زاکانی در پیام رسان ها:
🆔 @arZakani
ایکس| اینستاگرام | ایتا | تلگرام | سروش| بله
هدایت شده از نکات ناب قرآنی
🔰راهی دیگر به سوی بهشت
روایت نموده اند که: امام علی بن موسی الرضا - عليه آلاف التحيّة والثّنا - هنگامی که کنار سفره می نشست و میخواست غذا میل نماید دستور میفرمود سینی ای بزرگ کنار سفره میگذاشتند، آنگاه از هر غذایی که در سفره بود از بهترین آنها بر میداشت و در آن سینی می گذاشت . سپس دستور میداد تا آنها را برای نیازمندان ببرند و آنگاه این آیات را تلاوت می فرمود: "فَلَا اقْتَحَمَ الْعَقَبَةَ وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْعَقَبَةُ فَكُ رَقَبَةٍ أَوْ إِطْعَامُ فِي يَوْمٍ ذِي مَسْغَبَةٍ يَتِيماً ذَا مَقْرَبَةٍ أَوْ مِسْكِيناً ذَا مَتْرَبَةٍ" سپس چنین می فرمود: خداوند متعال می دانست که همگان بر آزاد کردن بردگان قادر نیستند از این رو راهی دیگر (همانند غذا رساندن به مستمندان) به سوی بهشتش قرار داد.
هزارو یک حکایت قرآنی، ص ۱۰۵ به نقل از تفسیر نمونه ج ۲۷ ص ۳۱
ترجمه آیات:
ولی او از آن گردنه مهم نگذشت و تو چه می دانی آن گردنه چیست، آزاد کردن برده ای یا غذا دادن در روز گرسنگی، یتیمی از خویشاوندان یا مستمندی خاک نشین را.
#حکایت
http://eitaa.com/Nokat_Naab_Qurani
هدایت شده از سعداء/حجت الاسلام راجی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
داستانی که ثابت میکند شهدا زندهاند...
‼️ شهیدی که کارنامه دخترش را امضا کرد!
🔰 برشی از سخنرانی #حجت_الاسلام_راجی
💠 اندیشکده راهبردی #سعداء
🆔 @soada_ir
هدایت شده از سعداء/حجت الاسلام راجی
شرکت در مجالس دینی چه تأثیری بر طول عمر دارد؟
🔹 ویراست و توئیت #حجت_الاسلام_راجی
____________________
🔰 آخرین مواضع و مطالب مهم حجتالاسلام راجی را در ویراستی (توئیتر ایرانی) به آدرس ذیل دنبال کنید
🔸 اگر ویراستی دارید / اگر ندارید
💠 اندیشکده راهبردی #سعداء
🆔 @soada_ir
هدایت شده از مباحثه فقاهت
🔰#فقه
💠 جریان جمع حکمی در ارشادیات
👤#استاد_گنجی
در بحث تکبیره الاحرام دو دسته روایات #تعارض دارند. یک دسته میگویند اگر سهوا ترک شد نماز باطل است و یک دسته میگویند صحیح است. مرحوم #خویی میفرماید جمع حکمی در روایات #ارشادی معنا ندارد. استاد این مطلب را قبول ندارند.....
📚درس خارج فقه، ۱۷ آبان ۱۴۰۲
🔗 ادامه مطلب و مباحثه، در این لینک
┄══•ஜ۩🌹۩ஜ•══┄
🌐 کانال "مباحثه فقاهت"
🆔@mobahathah_ir
هدایت شده از مسجد علی ابن موسی الرضا (ع)
آیت الله #فاطمی_نیا:
مردم گرفتار گناهان زبانی همچون غیبت و تهمت و استهزا و... هستند ؛ حتی متدینین و اهل مسجد و اهل هیئت هم بعضاً به این گناهان مبتلا می باشند!
🔸بسیاری از بیحالی ها و محرومیت های معنوی نتیجه نداشتن تقوای لسانی است.
اگر روزانه دقایقی را به محاسبه نفس پرداخته و اعمالمان را مرور کنیم متوجه خواهیم شد که چه مقدار گناهان زبانی مرتکب می شویم!
🌐 @aqr_masjed
هدایت شده از جهش ایران
📣📣📣 اطلاعیه بسیار مهم📣📣📣
فراخوان اعلام آمادگی جهت همکاری با دولت سایه
هو الهادی
🇮🇷 در منظومهی فکری رهبر حکیم انقلاب اسلامی، امام خامنهای، در طلیعه ظهور، به میدان آوردن مردم در تمام عرصهها برای حل مسائل به صورت جهادی و خودجوش، امری ضروری است.
در نظر داریم به حول و قوه الهی و پشتوانه تجربه ۱۱ ساله دولت سایه در استان خراسان رضوی، تمام تلاش خود را برای استحکام پایههای نظام جمهوری اسلامی ایران و تحقق اهداف عالیه گفتمان انقلاب اسلامی انجام دهیم. این فعالیتها ذیل قرارگاه گفتمانی انقلاب اسلامی
با سه رویکرد:
تایید، تصحیح، تکمیل
خواهد بود.
🔸لذا خواهشمند است در صورت تمایل به همکاری، با تکمیل فرم حاضر در کنار ما باشید.👇👇👇
https://survey.porsline.ir/s/UKuJboM1
پ.ن: بنابر اطلاع دفتر دکتر جلیلی تداوم برنامه دولت سایه در دوره جدید بصورت پایلوت از استان خراسان رضوی شروع شده است و به سایر استانها تسری خواهد یافت. اما محدودیتی برای مشارکت افراد دلسوز و صاحب نظر از سایر استانها نمیباشد.
🗳 جهش ایران |
@jahesheiran
اولین راهنمای جامع و کاربردی خدمات مالیاتی صاحبان مشاغل 1401 ویرایش دوم - بانک کتاب گیتامهر
https://gitamehr.ir/product/%d8%a7%d9%88%d9%84%db%8c%d9%86-%d8%b1%d8%a7%d9%87%d9%86%d9%85%d8%a7%db%8c-%d8%ac%d8%a7%d9%85%d8%b9-%d9%88-%da%a9%d8%a7%d8%b1%d8%a8%d8%b1%d8%af%db%8c-%d8%ae%d8%af%d9%85%d8%a7%d8%aa-%d9%85%d8%a7%d9%84/
هدایت شده از یادداشتهای حجت الاسلام راجی/ سعداء
کتاب #شهید_علم
نخبه شهید داریوش رضایینژاد در آیینه خاطرات
اثر: دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی
📝متن یادداشت:
باسمه تعالی
الحمدلله که کتابی درباره شهید نخبه و دانشمند شهید رضایینژاد خواندم چند وقتی بود که کتاب را خریدم اما تا امروز توفیق مطالعه پیدا نکرده بودم.
این شهید نماد شعار "ما میتوانیم" است او در درجه عالی تواضع شجاعت و مبتکر بودن قرار داشت.
همسر شجاع و قهرمان او و فرزند مقاوم او راهش را چه خوب ادامه دادند.
سلام بر او و درخواست شهادت از او و درود بر خانواده بزرگوارش
📆تاریخ یادداشت:
۱۴۰۰/۴/۸
#شهدا #خاطرات_شهدا #شهدای_هستهای
یادداشتهای #حجت_الاسلام_راجی در ابتدای کتب
@soada_book
هدایت شده از دروس معرفتی و ادبی (استاد مافی)
◼️دردناکترین روضه از نظر #امام_زمان(عج)
حاج ملا سلطان علی روضه خوان تبریزی که از جمله عباد و زهاد بود، نقل کرد: «در عالم رؤیا به حضور حضرت بقیة الله ارواحنا فداه مشرف شدم و خدمت ایشان عرض کردم: مولای من، آیا آنچه در زیارت ناحیة مقدسه با این عبارت ذكر شده، درست است كه میفرماید:
🔺 فَلَاَنْدُبَنَّكَ صَباحاً وَ مَساءً وَ لَاَبْكِیَّنَ عَلَیْكَ بَدَلَ الدُّمُوعِ دَماً
(پس صبح و شب بر شما ندبه كرده و به جای اشك خون میگریم) صحیح است؟ فرمودند: بلی
🔹عرض کردم: آن مصیبتی که در آن بجای اشک خون گریه می کنید، کدام است؟ آیا مصیبت حضرت علی اکبر است؟ فرمودند: نه، اگر علی اکبر زنده بود، در این مصیبت او هم خون گریه می کرد.
🔹گفتم: آیا مصیبت حضرت عباس است؟ فرمود: نه؛ بلکه اگر حضرت عباس علیه السلام در حیات بود، او هم در این مصیبت خون گریه می کرد.
🔹عرض کردم: لابد مصیبت حضرت سید الشهداء علیه السلام است. فرمود: نه، حضرت سید الشهداء علیه السلام هم اگر در حیات بود، در این مصیبت، خون گریه می کرد.
🔹عرض کردم: پس این کدام مصیبت است که من نمی دانم؟ فرمودند:
آن مصیبت، مصیبت اسیری #حضرت_زینب (س) است.
زینب همان کسی ست که در راه عفتش
عباس می دهد نخِ معجر نمی دهد.
📚 شیفتگان حضرت مهدی، ج۲، ص۱۴۴.
#کانال_استاد_مافی/ عضو شوید👇
✅@kashfolmorad
هدایت شده از دروس معرفتی و ادبی (استاد مافی)
تقریر درس مهدویت جلسه22.pdf
350.6K
📖#تقریر #مهدویت
🔹جلسه:بیست و دوم
🔸موضوع:نشانه های ظهور(۳)
🎙مدرس:استاد مافی
#کانال_استاد_مافی/ عضو شوید👇
✅@kashfolmorad
هدایت شده از دروس معرفتی و ادبی (استاد مافی)
تقریر درس مهدویت جلسه23.pdf
169.8K
📖#تقریر #مهدویت
🔹جلسه:بیست و سوم
🔸موضوع:نشانه های ظهور(۴)
🎙مدرس:استاد مافی
#کانال_استاد_مافی/ عضو شوید👇
✅@kashfolmorad