باسلام و احترام خدمت همراهان گرامی
🌱مطالب کانال توسط کارشناس تربیتی ارائه شده و درخصوص روش های فرزندپروری و شیوه های پرورش فرزندان سالم، صالح و موفق میباشد.
🌱مطالب براساس آموزه های علم روانشناسی است و تماما منبع تربیتی دارد.
❗️استفاده و انتقال مطالب، تنها "با ذکر منبع" بلامانع است.
🌱پاسخ به پرسش ها ، (بدون ذکر نام و با حذف مشخصات) ، به جهت استفاده سایر عزیزان از پاسخ مشاور، در کانال قرار میگیرد.
جهت ارتباط:@farzandparvari_admin
🌹لطفا صبور باشید؛ پاسخ همه سوالات داده خواهد شد و به ترتیب در کانال قرار خواهد گرفت.🌹
⁉️ آیا هر چیزی که فرزندمان میخواهد را باید تهیه کنیم؟
#نهگفتن
#خریدکردن
🌱 بیشترین نوع درخواستی که در کودکان میبینیم، خواستن اسباب بازیها، خوراکی ها، لوازم التحریر و دارایی هایی است كه سایر بچه ها دارند و او ندارد!
🔸شرایطی پیش می آید که شما یا توانایی تهیه این لوازم را دارید یا ندارید، پس باید روش تربیتی را درپیش بگیرید که هم فرزندتان لطمه نخورد و هم شما اذیت نشوید.
🔹بهترین روش؛ آموزش برخی مهارت ها به فرزندتان و انجام بعضی روش ها توسط خود والدین است.
🔺باید در فرزندتان #خودکنترلی " را ایجاد کنید، که شاید بتوان گفت کمی با #صبر مشابه است. او نباید با دیدن هر چیزی، بخواهد به آن برسد، پس شما باید از بین پنج #درخواستکودک ؛ دوتا را برآورده، یکی را رها کرده و #ناکامی ایجاد کنید و دوتا را با تاخیر برآورده کنید.
🔸اگر کودک در داشتن یکی از دو موردی که قرار است با تاخیر تهیه شود و یا مورد رها کرده، اصرار دارد؛ پسانداز کردن را به او بياموزيد و بگوييد می تواند با جمع کردن پولهای روزانه یا عیدیهای خودش چنين وسايلی را خودش بخرد، و یا با کمک شما تهیه کند.
🔸️برای تعیین زمان و نحوه تهیه وسایل با فرزندتان صحبت کنید؛ توجه داشته باشید که قصد، طرد کردن و نادیده گرفتن خواسته های کودک نیست بلکه با او صحبت میکنیم ، به توافق میرسیم و قاطعانه بر سر قراری که گذاشتیم میمانیم.همچنین گاهی نیاز است در عین #همدلی، برای کودک توضیح دهیم که قرار نیست همه بچه ها همه وسایل را داشته باشند.
🔸️ قرار نیست همه ی خواسته های فرزندتان را شما تهیه کنید، اگر این روش را پیش نبرید فرزند بزرگسالی خواهید داشت که با خواسته های بینهایت خود، از شما و جامعه متوقع است و چون همه چیز در کودکی داشته است، نمیتواند در بزرگسالی از داشته هایش لذت ببرد. این مسئله ممکن است فرزند را به سمت طرحواره #استحقاق پیش ببرد. ( یعنی این باور که: من مستحق داشتن همه چیز هستم اما به هر قیمتی، و همه اطرافیان باید در خدمت براورده کردن خواسته های من باشند حتی اگر در این جریان کسی آسیب ببیند و حقی ضایع شود!!.)
✅ مدیریت این موضوع یکی از مواردی است که می تواند او را #قانع بار بیاورد و معنی مدیریت را در عمل متوجه بشود و رشد سالمتری داشته باشد.
@farzandparvarimosbat
✅انواع #تشویق
🌿 تشویق گفتاری:
از واژگان و جملاتی چون:
آفرین, به به, خیلی خوبه و. .....کاری که انجام دادی خیلی عالیه, از کارت خیلی خوشم اومد ، خخیلی خوب از عهده اش براومدی .....
استفاده کنید, بکوشید در جمله ها و واژگان تنوع ایجاد کنید و همیشه از تعابیر کلیشه ای بهره نبرید.
🌿 تشویق رفتاری:
گاهی نگاهی محبت آمیز, تکان دادن سر و تغییر حالت چهره به نشانه خشنودی, بوسیدن, در آغوش گرفتن ، دست زدن و. ...میتواند اثر شگفت انگیزی داشته باشد.
🌿 تشویق نوشتاری:
به این صورت که رفتارهای خوب و پسندیده فرزندان را بنویسید و در پایان هفته به آن ها نشان دهید و انها را تشویق کنید و به عملکرد کلی توجه داشته باشید.
🌿 تشویق مادی:
فهرستی تهیه و انواع تشویق های مادی روزانه, هفتگی و ماهانه را در آن ثبت کنید و با توجه به میزان فعالیت فرزند و اهمیت رفتار او از آن ها بهره ببرید.تشویق مادی مانند خرید سباببازی، خوراکی مورد علاقه،کارتون، کتاب ،دادن پول توجیبی تشویقی و....
✅ تشویق های مادی روزانه مشتمل بر خوردنی های ارزان قیمت, تشویق های مادی هفتگی مشتمل بر پارک, سینما, منزل دوستان و اشنایان و تشویق های مادی ماهانه, اسباب بازی ها یا وسایل مورد علاقه.
🌿تشویق فعالیتی:
بهترین و لذت بخش ترین نوع تشویق برای فرزندان است و بیانگر انجام فعالیتی ترجیحا گروهی و لذت بخش است که بچه ها به آن علاقه دارند. مانند رفتن به پارک،انجام بازی خانوادگی مثل اسم فامیل یا بازی با توپ و بازی های فکری، پختن کیک خانگی همراه کودک و....
@farzandparvarimosbat
✅ #خداحافظی با کودک هنگام #ترک خانه
💎در صورتیکه مجبور به ترک خانهاید، هیچ گاه به صورت پنهانی و با فریب دادن کودک خانه را ترک نکنید.
💎گریهی کوتاه مدت کودک در هنگام ترک مادر آسیب کمتری وارد میکند تا اینکه کودک همیشه در این وحشت به سر ببرد که مبادا به صورت ناگهانی #ترک شود.
مغز کودک، در این هنگام پیامی منتشر میکند که همهی این جهان ممکن است فریب و دروغ باشد و تو را گول بزنند! بدین ترتیب فرزند شما همهی عمر خود را با سوءظن و شک و #بیاعتمادی به اطرافیان سپری خواهد کرد.
💎 کودک، در سنین کودکی شما را بخشی از بدن خود میداند و وقتی میبیند به طور ناگهانی حضور ندارید، حس میکند شما را برای همیشه از دست داده و دیگر شمارا نمی بیند. بنابراین دچار ترس ، #اضطراب و #وابستگی شدید و شدیدتر خواهد شد.
💎برای کم شدن #اضطرابجدایی نیز با کودک خود تا حد امکان " قایم باشک " بازی کنید، اما کنترل شده و در زمان های کوتاه کوتاه. این بازی باعث میشود کودک متوجه این واقعیت بشود که هرچیزی که از دید ما خارج شد، لزوما به معنای از بین رفتن آن نیست و میتواند مجددا دیده شود و با این روش اضطراب رو در کودک کم کنید!
@farzandparvarimosbat
🌷وقتی بچه ها #بازی می کنند...
وقتی بچه ها با هم در حال بازی هستند، نباید وارد بازی آنها شد، مگر اینکه خودشان از شما بخواهند.
✔️ بچه ها را #تشویق کنید که از وسایل مختلف به عنوان اسباب بازی استفاده کنند. مثلا کاسه، روسری، ملاقه، بالش و ...
این امر به افزایش خلاقیت انها کمک میکند.
✔️ اگر با هم #دعوا یشان شد، فوری دخالت نکنید اما نظارت داشته باشید. در اغلب مواقع خودشان حل و فصل می کنند.
مداخله والدین باعث دلخوری،طرفداری و احساس تبعیض میشود و #دعوایکودکان را تشدید میکند.
✔️ اگر احساس کردید ممکن است دعوا شدید شود، یا کار به #خشونت بکشد، حتما پیش از این اتفاق وارد عمل شوید و بچه ها را از هم جدا کنید. حدالمقدور زمانی وارد عمل شوید که هنوز دعوا شدت نگرفته تا کسی اسیبی نبیند.
✔️ جو را آرام کنید ولی به دنبال مقصر نباشید.
مقایل بچه ها مقصریابی نمیکنیم و سوال نمیپرسیم که چه کسی دعوا رو شروع کرده یا چرا شروع شده، مهم این است که دعوا کار خوبی نیست و به دنبال تصحیح آن هستیم.
✔️ در پایان بازی، به بچه ها کمک کنید تا وسایل بازی را سر جای خودشان بگذارند. و این کار را به بخشی از فرآیند بازی تبدیل کنید.
@farzandparvarimosbat
🌼همه نوع مشکلات کودک را فوری برایش حل نکنید.
مگر به نیاز های اساسی او مربوط باشد.
🌼 به کودک فرصت بدهیم تا خودش به دنبال راه حل بگردد.
🌼به کودکان اجازه دهیم راه حل های متفاوتی را امتحان کنند.
🌼 با این کار کودکان شیوه های #حلمسئله را می آموزند و #اعتمادبهنفس بیشتری کسب می کنند.
🌼بنابراین زمانی که مشکل کوچکی برای کودک ایجاد می شود، با عجله برای حل مشکل اقدام نکنید. بلکه با حفظ آرامش اجازه دهید او بداند خودش توانایی برطرف کردن مشکلات زندگی را دارد و می تواند به تنهایی با آن مشکل مقابله کند؛ همراه او باشید و حمایت خودرا اعلام کنید و در صورت نیاز، رفتار را هدایت کنید.
🌼 کودک را در جهت پیدا کردن راه حل #هدایت کنید.
با پرسیدن سوال به افکار او جهت بدهید و در مواقع نیاز برای تسهیل رسیدن به راه حل به او پیشنهاد دهید.
@farzandparvarimosbat
🌹به صحبت کردن خود با کودکان دقت کنیم؛
❌ هیچگاه فرزندتان را به خاطر اشتباهش #طرد نکنید؛
گاهی پدر و مادرها در مقابل خطای فرزندشان از این عبارتها استفاده می کنند:
دیگر دوستت ندارم. من از تو متنفرم و از چشم من افتادی…
به هیچ عنوان نباید این موضوع اتفاق بیفتد. خداوند متعال هم این طور عمل نمی کند؛ بنده اگر گناه کند و سپس استغفار کند و برگردد، نه تنها او را قبول می کند بلکه بدی هایش را هم تبدیل به خوبی می کند و این بسیار عجیب است.
فرزند پاره تن انسان است. طبیعی است که خطا می کند نباید او را طرد کنیم.
🌹بچه ها فکر میکنند بزرگترها همه چیز را میدانند.
بنابراین وقتی به او میگوییم:
"دست و پا چلفتی! عرضه یه کار کوچیک هم نداری!" او اعتماد به نفس خود را از دست میدهد.
و یا وقتی میگوییم:
«دیگه دوست ندارم از چشمم افتادی ، من بچه بی ادب مثل تو نمیخوام و…»، او عزت نفس خود را از دست میدهد و باور میکند ناکافی است و ارزشمند نیست.
🌹ممکن است در ظاهر با #پرخاشگری مخالفت خود را نشان دهد؛ اما ته دل، با ناراحتی این موضوع را میپذیرد، چون شما بزرگتر او هستید و در نظر کودکان زیر ۶ سال همیشه حق با پدر و مادر است ؛ پس بیایید بیشتر در صحبت کردن خود دقت کنیم.
#صحبتباکودک
@farzandparvarimosbat
🌸بهترین #سبکفرزندپروری، سبک #مقتدرانه است که در آن تعامل عاطفی والدین با فرزندان و همچنین رشد و پرورش کودک به بهترین شکل صورت میگیرد.
🌸لحن قاطع و مقتدرانه در برخورد با خطای کودک یعنی؛
🌷زمانی که فرزند شما مرتکب خطایی شد ، به سمت او بروید و نه این که از همان جایی که ایستاده اید فریاد نزنید....
🌷خم شوید تا هم قد او شوید. مستقیم در چشمهاش نگاه کنید.(برقراری ارتباط چشمی)...
🌷اگر کودک خواست رویش را از شما برگرداند و برود، به آرامی دست هایش را بگیرید، تا مستقیم به شما نگاه کند و به او بکوبید: "لطفا به من نگاه کن"
🌷نباید در لحن شما نشانی از خشونت یا تهدید باشد؛
لحن آرام و قاطع شما ، فرزندان را وادار به احترام می کند.
🌷روشن و واضح ، بدون دعوا و کنایه به او بگویید که چه خطایی کرده
مثلا "اجازه نداری کسی رو بزنی و ازت می خوام که دیگه این کار را تکرار نکنی "
🌷تکرار این روش باعث تشکیل عادت به «خویشتن داری» در فرزندتان خواهد شد.
@farzandparvarimosbat