«چند نکته در خصوص #خودمراقبتی و #تربیت_جنسی کودکان»
⭕️ پوشش والدین در منزل
✅ما در داخل خانه هم اجازه نداریم که لباس خیلی باز بپوشیم. این متأسفانه تفکر بسیار اشتباهی است که می گویند بگذار کودک ببیند تا عادت کند؛ این دیدن های بی مورد تنها کنجکاوی کودک را برمیانگیزد و برای او ایجاد سوال میکند!
کودک تفاوت های بدن خودش و والد را میبیند و درک میکند؛ فرم بدن وقتی بیش از حد نمایان است و حتی موی بدن میتواند برای بچه ها سوال برانگیز باشد!
فضای خونه فضای راحتی و آزادی ما است و لباس راحت میپوشیم ولی مواظب باشید چه پدر و چه مادر، طوری لباس بپوشید که کنجکاوی بچه ها تحریک نشود.
✅ #پوشش والدین و خود فرزندان در همه سنین باید به گونه ای باشد که او را «تهدید»، «ترغیب» نکند و «محرک» نباشد .
🌹بچه ها از سه سالگی هویت جنسیتی خود (پسر یا دختر بودن) را پیدا میکنند و سوالات جنسی شان شروع میشود. تفاوت ها را درک میکنند و همچنین خیلی کنجکاو هستند.
⭕️ #حمام بردن کودک
✅ بچه ها با والد همجنس حمام بروند، دختر با مادر و پسر با پدر . و اگر هم در مواقعی مجبور شدیم که با غیر هم جنس حمام بروند حتما پدر یا مادر کاملا پوشیده باشند .
✅فرزندان را با یکدیگر به حمام نفرستید و در صورت لزوم یا در موارد خاص ، والد همجنس ،خود با رعایت شرایط ،حضور داشته باشد و نظارت خود را اعلام کند.
✅ حتی برای حمام بردن فرزند با والد هم جنس هم پوشیده باشید. وقتی مادر دختر را حمام می برد با لباس پوشیده این کار را انجام دهد چون کودک درک انتزاعی ندارد، دختر زیر ۶ سال نمی تواند درک کند که یک روز او هم بزرگ می شود و مثل مادرش می شود، بلکه فکر می کند که ناقص به دنیا آمده است چون مثل مادرم یا مثل پدرم نیستم.
و همچنین از ۲،۳ سالگی حافظه بلند مدت در بچه ها شکل میگیرد یعنی کودک آن چه را که میبیند میتواند به یاد بسپارد پس اگر تفاوت ها توجه او را جلب کند، کنجکاوی ایجاد شده در ذهنش باقی میماند و به دنبال کشف و بررسی آن میرود و ممکن است در اینده او را دچار مشکل کند.
✅کودک را بدون پوشش حوله از حمام خارج نکنید ؛ اگر خودش به حمام میرود ابتدا حوله را به او بدهید و او را بپوشانید و سپس او را خارج کنید.
@farzandparvarimosbat
🔻والد از کودک میخواهد؛ کاری را در همان لحظه انجام دهد:
و کودک یا آنرا به تعویق میاندازد یا اصلا انجام نمیدهد.
و والد اینبار با صدایی بلندتر آنرا تکرار میکند و ممکن است عصبانی شده ، فریاد بزند و رفتارش تند و پرخاشگرانه باشد.
در این فرآیند کودک یاد میگیرد:
«تا زمانی که مامان یا بابا عصبانی نشده و داد نزده ،میتوانم آن کار را انجام ندهم و خطری برایم ندارد…!!!.»
⭕️در این حالت:
-در مرحله اول خواستههای والدین رد میشود و اینکار مجاز تلقی می شود.
-تا والدین دادنزنند ، حرفشان عملی نمیشود.
-اقتدار والدین زیرسوال میرود.
-محیط خانه متشنج میشود.
-کودک ،داد زدن را به عنوان یک روش ارتباطی می آموزد.
✅راه حل:
-درخواستهایتان را با شیوههای منطقی و بخواهید و بدون خشم مطرح کنید.
-به کودک زمان بدهید ، مثلا بگویید تا ده دقیقه دیگه تلویزیون را خاموش کن، یا برای کوچکتر ها ساعت را عینی کنید : تا یک ربع دیگه، که عقربه بزرگ به عدد شش رسید بیا وسایل بازی رو داخل سبد بریزیم.
-برای درخواست از کودک کنار او بروید و از دور خواسته تان را با فریاد مطرح نکنید.
#دستوردادن
@farzandparvarimosbat
🌹#تربیت_اخلاقی برای روزهای خاص!
🔸یکی از نکتههای تربیتی که باید در مواقع خاص حواسمون بهش جمع باشه اینه که در حوادث مختلف اخبار رو جوری به بچهها منتقل کنیم که اونها احساس ناامنی نکنند.
@farzandparvarimosbat
🌹ایجاد احساس #دلبستگی در کودکان از ۶ ماهگی شروع میشود و کودک رفتارهای مربوط به دلبستگی رو از خودش نشان میدهد.
مثل :گریه کردن، لبخند زدن، جهت یابی چشمی، گریه کردن به هنگام ترک مادر، دنبال کردن، تقلید کردن، پنهان کردن صورت در آغوش، چسبیدن، بلند کردن بازوها به هنگام سلام و به هم زدن دستها هنگام حرکت به سمت مادر
⭕نکته ی مهم اینجاست که اگه مادر و یا مراقب اصلی به این رفتارها پاسخ مناسب بدهد، کم کم احساس دلبستگی رو در کودک ایجاد میکند، اما اگر در پاسخگویی به این رفتارها ضعیف باشد، در کودک احساس ناامنی به وجود می اورد.
🌹و یکی از لذت بخش ترین احساسات دنیا برای یک مادر دیدن دلبستگی فرزندش نسبت به خودش هست. مادر با این احساس دلبستگی میتواند فرزند را اماده کند تا از چالشها و سختی هایی که با انها مواجه میشود سربلند بیرون بیاید.
@farzandparvarimosbat
✅ #تربیتدینی
⚠️اولین جایی که ممکنه بچههای ما از #نماز و #حجاب دور بشن داخل خونههامونه. رفتارهای نادرست والدین پیرامون رفتار با فرزندان به خصوص در مسائل عبادی ممکنه به مرور در اونها دافعه ایجاد کنه.
🔹متاسفانه گاهی ما هیچ کدوم از راههای مقدمه سازی و تشویق و اموزش به جهت درک درست فرزندانمون درمورد مسائل عبادی رو انجام نمیدیم، و فقط یک راست میریم سراغ روشهایی که احتمال دافعه داره مثل تذکر، تحکم، امرکردن، گیر دادن و درگیر شدن با نوجوان.
مثلا وقت نماز صبح هی مدام فریاد میزنیم و با دعوا و تشر بچه هارو بیدار میکنیم، پاشو پاشو تنبل نماز قضا شد!! تحقیر و تذکر پشت تذکر رو در الویت اجرا میکنیم !
🌀 دقت کنید، تذکر دادن رو کلا نفی نمیکنیم. در مواردی باید باشه. ولی نه ابتدای امر. مقدمه سازی و اموزش اولیه لازمه؛ اونم نه با تحکم نه با کنترل گری و گیر دادن! بلکه با روش مناسب، با مهر و محبت و همراه با اموزش لازم.
🔹بچهها نباید رها بشن و ما هم به هیچ وجه نباید اونها رو رها کنیم. ولی باید روشها و مهارتهای برخورد با فرزندانمون رو یاد بگیریم.
کنترلگری و اصطلاحا گیر دادن زیاد تاثیر و نتیجه بدتری داره نسبت به هدایت کردن غیرمستقیم و کامل. چون در کنترلگری و گیر دادن (سبک فرزندپروری مستبدانه) قدرت انتخاب و تصمیمگیری رو از بچه میگیریم و ذهنش رو پر از کینه و لجبازی می کنیم. و فرزند تمام تلاشش رو میکنه تا خلاف حرف ما عمل کنه و خودمون این چرخه اشتباه رو ایجاد میکنیم و ادامه میدیم!
ولی در هدایت کردن، بهش قدرت انتخاب میدیم؛ یعنی یه خانواده مذهبی اگه بچه اش رو با مقدمه سازی و اموزش مناسب و الگودهی درست، هدایت کنه احتمالش بیشتره تا فرزندش شبیه خودش بشه، تا اگه دائما با فرزندش درگیر باشه و لجبازی رو افزایش بده.
🔹بنابراین یکی از کارهای زیر بنایی برای اموزش مسایل دینی و لازم به فرزندان این هست که والدین روش صحیح برخورد با فرزندانشون در مورد حجاب ، نماز و دیگر مسائل عبادی رو بدانند تا ناخواسته بچه رو از مسائل عبادی دور نکنند.
@farzandparvarimosbat
🟥علل پیدایش #دروغگویی در کودکان:
١. دروغ یک نوع انحراف از سلامت روانی است. بدینترتیب وقتی والدین به صورت منطقی به نیازهای کودک پاسخ ندهند، کودک دروغگو میشود.
٢. ضعف شخصیت و مورد تحقیر واقع شدن کودک به وسیله والدین و اطرافیانش منجر به دروغگو شدن او میشود.
٣. وقتی از سوی والدین و اطرافیان به کودک توجه جدی نشود برای جلب توجه دیگران و والدین دروغ میگوید.
٤. داشتن والدین یا اطرافیان دروغگو، بدینترتیب کودک از بزرگترها تقلید میکند.
٥. به شدت توسط والدین و اطرافیانشان سرکوب و تنبیه میشوند.
٦. والدین و اطرافیانشان از آنها انتظارات بیش از حد دارند، لذا کودک به خاطر ترس از انتقاد دروغ میگوید.
٧. از سوی والدین و اطرافیانش شخصیت وی مورد تهاجم قرار میگیرد، لذا برای دفاع از خود دروغ میگوید.
٨. بیتوجهی والدین دربرخورد با کودکان، بهعنوان مثال والدین گاهی به شوخی دروغ میگویند.
@farzandparvarimosbat
🔴 کودکان را #مقایسه نکنید!
گاه شما متوجه نیستید ولی ممکن است به دلایل مختلف بچه ها را با یکدیگر مقایسه کنید. شاید فکر می کنید چنین مقایسه ای کودک را شرمنده کرده و انگیزه ای می شود تا او بهتر عمل کند، اما برعکس! مقایسه کردن باعث ایجاد حسادت و رشک در بچه ها می شود و روابط آنها را با هم خراب میکند.
🔻به مثالهای زیر توجه کنید:
1️⃣سارا ۵ساله از جمع کردن اسباب بازی هایش امتناع می کند.
❌مادر: ببین من از برادرت می خواهم که اسباب بازی هایش را جمع کند، بلافاصله این کار را انجام می دهد، چقدر کار خوبی می کند اما تو هیچ وقت اسباب بازی هایت را جمع نمی کنی.
⚠️احساس سارا:
برادر من خوب است، خیلی خوب است، من به اندازه برادرم خوب نیستم و برادرم باعثشده من درنظر مامان اینقدر خوب نباشم پس من از او متنفرم.
✅بهتر است مادر اینطور بگوید: سارا اسباب بازی هایت کف اتاق است ممکن است کسی روی آنها پا بگذارد و بشکند، لطفا آنها را جمع کن و بگذار داخل سبد.
2️⃣مادر به پسرش که در حال مطالعه یک کتاب است نگاه می کند و می گوید:
❌تو پسر عجیبی هستی، چقدر دلم می خواست برادرت هم مثل تو کتاب خوان بود، او همیشه در حال دویدن و سر و صدا کردن است، او هیچ وقت خواندن را یاد نمی گیرد، نگران او هستم.
⚠️احساس کودک:
احساس غرور از اینکه مادر خوشحال است.
اگر یک زمانی نتوانم به این خوبی مطالعه کنم مادر در مورد من هم همین را خواهد گفت؟
من بهتر از برادرم هستم .او بی ارزش و سر به هواست.
✅بهتر است مادر اینگونه بگوید:
آفرین که مشغول خواندن کتاب هستی. کتاب جالبی است؟ شرط می بندم که تو یک کتاب خوان خوب هستی.
3️⃣علی ۴ساله پشت میز غذا خوری می نشیند و شام خود را می خورد.
❌مادر: تو پسر بزرگی هستی، موقع غذا خوردن مثل بچه ها خودت را کثیف نمی کنی.
⚠️احساس کودک:
من فقط از یک بچه خردسال بهترم، ولی خودم به حدکافی هنوز خوب نیستم! بچه های خردسال کثیف کاری میکنند. من باید همیشه مواظب ونگران باشم که نکند مثل خردسالان غذا بخورم و نکند جایی را کثیف کنم.اگر جایی را کثیف کنم مامان دیگر تاییدم نمیکند و بی ارزش میشوم.
✅بهتر است مادر اینطور بگوید:
من دیدم که تو همه غذاتو خوردی و با دستمال صورتت را پاک کردی، آفرین پسرم تو واقعا آداب غذا خوردن را یاد گرفتی.
🌷هر کدام از فرزندان شما علایق و شخصیت واحد و خاصی دارند. علایق و صفات آنها را تشویق و تحسین کنید. از مقایسه کردن آنها اجتناب کنید و سعی نکنید آنها را به رقابت کردن با هم بیاندازید.
گفتن اینکه: آفرین نقاشی و رنگ آمیزی ات را دوست دارم بهتر است تا اینکه بگویید، آفرین بهتر از سارا نقاشی می کشی.
@farzandparvarimosbat