📜 راز و نیاز
🔺دعای روز بیست و هفتم
خداوندا!
در این روز فضیلت شب قدر را به من عنایت کن
و کارهایم را از سختی و تنگنا به آرامش و راحتی تبدیل کن
و عذر خواهی مرا بپذیر و بار گناهان و اعمال سنگینی که بر عهده گرفته ام را از دوشم بردار
ای آنکه به بندگان نیکوکارت مهربانی!
▫️ما همه انسانهای خطاکاری محسوب میشویم. البته در خطاکاری ما مراتبی است، همانگونه که ایمان افراد دارای درجات است. اما با تمامی خطاکاری ها و نافرمانی ها، به لطف و رحمت او چشم دوخته ایم و همواره از او میخواهیم تا عذر ما را در انجام کوتاهی هایی که در راه بندگی اش داشتهایم، بپذیرد.
▫️به راستی چقدر این صفت پذیرش عذر تقصیر بندگان از جانب پروردگار زیباست؟! چه خوب است که ما هم تلاش کنیم که خود را به این صفت زیبا آراسته کنیم. طبیعی است که در جریان زندگی به مواردی برمیخوریم که گاه کسی نسبت به ما ناروایی گفته و یا کار بدی را انجام داده است. پس از مدتی چه "به زبان قال" و چه "به زبان حال" از ما عذرخواهی میکند و امیدوار است که ما این عذرخواهی را بپذیریم و روابط خوب و برادرانه را میان خود برقرار سازیم. چرا نباید عذر او را بپذیریم؟ چرا کینه ها و کدورتها را ادامه دهیم؟ چرا دلها را از صفا و صمیمیت سرشار نسازیم؟
▫️در روایت است که خداوند با بندگان خویش همانگونه رفتار می کند که آنان با بندگان دیگر کردهاند. در این روزهای پایانی میهمانی خدا، عذرخواهی دیگران را بپذیریم و دلها را از زنگار کینه و دلخوری و دشمنی نسبت به بندگان خدا پاک کنیم تا شاید خداوند نیز عذر ما را در انجام گناهان بپذیرد.
🌙 ماه رمضان #بر_درگاه_بندگی در مسیر مستقیم
#رمضان #مناجات
#قرآن #امیرالمومنین
#دعای_روز_بیست_وهفتم
🆔 @Fatemyeh_com
✨درمحضر علی علیه السلام
📖 جزء بیست وهفتم
﴿ إِنَّ الْمُتَّقينَ في جَنَّاتٍ وَ نَهَرٍ في مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَليكٍ مُقْتَدِر﴾ (قمر:54-55)
همانا تقوا پیشگان در بهشت ها و جایگاه وسیعی مستقر میشوند؛ در جایگاه صدق در نزد پادشاه با اقتدار
💫شأن نزول
جابر بن عبدالله انصاری میگوید: "ما همراه برخی از یاران رسول خدا صلی الله علیه و آله در نزد ایشان بودیم. سخن از بهشت پیش آمد. پیامبر خدا فرمود: «نخستین کسی که وارد بهشت می شود، علی بن ابیطالب علیه السلام است ...»
آنگاه فرمود: « أَبْشِرْ يَا عَلِيُّ! مَا مِنْ عَبْدٍ يُحِبُّكَ وَ يَنْتَحِلُ مَوَدَّتَكَ إِلَّا بَعَثَهُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مَعَنَا ؛ ای علی! تو را مژده باد هیچ بنده ای از بندگان خدا نیست که تو را دوست داشته باشد، مگر آنکه خداوند او را در روز جزا با ما بر می انگیزد»
سپس این آیه را قرائت فرمود."
🌗 ماه رمضان #بر_درگاه_بندگی در مسیرمستقیم
#رمضان #مناجات
#قرآن #امیرالمومنین
#جزء_بیست_و_هفتم
🆔 @Fatemyeh_com
📜 راز و نیاز
🔺دعای روز بیست و هشتم
بارلها!
بهره ام را از عطایایت در این روز فراوان کن
و با نزدیک کردن خواسته هایم به اجابت مرا گرامی دار
و در این روز در میان وسیله های رسیدن به تو وسیله مرا نزدیک ساز
ای آنکه فراوانی اصرار کنندگان او را از توجه به همگان مشغول نمی دارد
▫️"نافله" به معنای عطیه و هدیه و نیز به معنی زیادی است. برخی گفتهاند که از آن جهت نمازهای مستحبی را نافله گفتهاند که زیادتر و بیشتر از نمازهای واجب به جای آورده می شود.
▫️اما مرا گمان دیگری است. زیرا هر کار خیر و مستحب، چه نماز و روزه و اعمال خیر و غیر واجب دیگر را نافله می نامد. از این رو اعمال خیر و مستحب بندگان، هدایا و عطایای حضرت حق به ایشان محسوب می شود. هر قدر کسی در انجام نوافل، به معنای وسیع آن، موفقتر باشد، بدین معناست که بیش از دیگران مشمول لطف و عنایت پروردگار قرار گرفته است.
▫️در حدیث قدسی آمده است که خداوند می فرماید: «بنده من همواره خود را با نافله به من نزدیک میکند، پس او چنان با انجام مستحبات به من خود را نزدیک می سازد که او را دوست میدارم»
▫️ما امروز از خدا می خواهیم که بهره های مان را از نوافل بیشتر گرداند. به یک معنا از او خواسته ایم که به ما توفیق بیشتری در انجام کارهای نیک و مستحبات دهد و به معنای دیگر خواستار آن هستیم که خداوند سهم ما را از عطایا و بخشودگی هایی که بر بندگانش فرو می فرستد، بیشتر کند.
🌙 ماه رمضان #بر_درگاه_بندگی در مسیر مستقیم
#رمضان #مناجات
#قرآن #امیرالمومنین
#دعای_روز_بیست_وهشتم
🆔 @Fatemyeh_com
✨درمحضر علی علیه السلام
📖 جزء بیست وهشتم
﴿يَوْمَ لا يُخْزِي اللَّهُ النَّبِيَّ وَ الَّذينَ آمَنُوا مَعَهُ نُورُهُمْ يَسْعى بَيْنَ أَيْديهِمْ وَ بِأَيْمانِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنا أَتْمِمْ لَنا نُورَنا وَ اغْفِرْ لَنا إِنَّكَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدير﴾ (تحريم:8)
قیامت روزی است که خداوند پیامبر و کسانی را که به او ایمان آوردهاند، خوار نمی کند و نور چهرههای ایشان در سمت راست و مقابل آنها در حرکت است، میگویند: پروردگارا نور چهره مان را کامل کن و ما را ببخش، به درستی که تو بر هر چیزی توانایی
💫شأن نزول
امام صادق علیه السلام فرمود: «مقصود خداوند از کسانی که در قیامت چهره هایشان نورانی است، امامان مومنین هستند. همان ها که نور چهره هایشان در سمت راست و در مقابل آنها در حرکت است تا آنکه به جایگاه هایشان در بهشت فرود آیند.»
در روایت است که عباس این آیه را خواند و گفت: "منظور از مومنان، علی و یارانش است"
🌗 ماه رمضان #بر_درگاه_بندگی در
مسیرمستقیم#رمضان #مناجات #قرآن #امیرالمومنین #جزء_بیست_و_هشتم 🆔 @Fatemyeh_com
📜 راز و نیاز
🔺دعای روز بیست و نهم
پروردگارا!
در این روز تمام وجودم را به رحمتت بپوشان
و روزی ام را توفیق در انجام عبادات و طاعات
و نگهداری خویش از گناه و معصیت قرار ده
و دلم را از سیاهی سوءظن پاک گردان
ای آنکه به بندگان با ایمانت رحمت داری!
▫️توفیق نعمتی است که شامل حال هرکس نمی شود. آدمی برای انجام هر طاعتی و یا کار نیکی نیازمند توفیق است. توفیق همان چیزی است که انسان را برای انجام کارهای خیر یاری می رساند و بخشی از این نعمت یا روزی معنوی باید با زمینهسازی لازم در دل ایجاد شود؛ یعنی هرکس که میخواهد برای انجام عبادت و طاعتی اقدام نمایند، باید قلباً انجام آن را خواستار باشد، مقدمات لازم را فراهم آورد و آنگاه توفیق انجام آن را از خدای بزرگ خواستار شود.
▫️در حقیقت باید زمینه جلب توفیق را در درون خویش ایجاد کرد و آنگاه از خداوند منان خواست تا این نعمت را به او عنایت کند.
▫️حضرت امام جواد علیه السلام در سخنانی کوتاه نیازهای مومن را برای موفقیت در زندگی، سه چیز دانستهاند: «مومن به سه چیز نیاز دارد، توفیق از جانب خداوند، موعظه گر درونی، و قبول نصیحت دیگران»
▫️نمیتوان بدون آنکه زمینه لازم را برای انجام کاری فراهم آورد، به توانایی برای انجام آن امیدوار بود. در حقیقت باید خداوند متعال شایستگی انجام کار خیر و نیکی را در انسان ببیند و آنگاه ارادهاش بر انجام آن کار تعلق گیرد. روشن است که توفیق، تنها برای انجام کارهای خیر و عبادی است و موفقیت ظاهری انسان در انجام گناهان و معاصی، توفیق محسوب نمی گردد.
🌙 ماه رمضان #بر_درگاه_بندگی در مسیر مستقیم
#رمضان #مناجات
#قرآن #امیرالمومنین
#دعای_روز_بیست_ونهم
🆔 @Fatemyeh_com
✨درمحضر علی علیه السلام
📖 جزء بیست ونهم
﴿لِنَجْعَلَها لَكُمْ تَذْكِرَةً وَ تَعِيَها أُذُنٌ واعِيَةٌ ﴾ (الحاقه:12)
برای شما موجب یادآوری قرار دادیم تا گوش شنوا و نگه دارنده ای آن را نگهدارد
💫شأن نزول
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ: « يَا عَلِيُّ إِنَّ اللَّهَ أَمَرَنِي أَنْ أُدْنِيَكَ وَ أُعَلِّمُكَ لِتَعِيَ، وَ أُنْزِلَتْ هَذِهِ الْآيَةُ "وَ تَعِيَها أُذُنٌ واعِيَةٌ" »
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به امیرالمومنین علیه السلام فرمود: «ای علی! خداوند مرا فرمان داده است تا تو را بیش از دیگران به خود نزدیک کنم و آنچه را که به من آموخته، به تو بیاموزم تا تو نیز آنها را در قلب خود نگهداری کنی.»
آنگاه این آیه بر پیامبر نازل شد.
🌗 ماه رمضان #بر_درگاه_بندگی در
مسیرمستقیم#رمضان #مناجات #قرآن #امیرالمومنین #جزء_بیست_و_نهم 🆔 @Fatemyeh_com
✨ در محضر علی علیه السلام
📖 جزء سي ام
﴿ إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ جَزاؤُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها أَبَداً رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُوا عَنْهُ ذلِكَ لِمَنْ خَشِيَ رَبَّهُ ﴾ (بينه:7-8)
همانا کسانی که ایمان آورده اند و کارهای نیک انجام دادند، ایشان بهترین بندگان خداوند هستند و پاداش ایشان در نزد پروردگارشان بهشت هایی با درختان در هم پیچیده است که در آن جاودان و تا ابد خواهند زیست. خداوند از ایشان خشنود و ایشان از پروردگارشان راضی اند. این مرتبت برای هر کسی است که از خدای خویش پرهیز داشته باشد.
💫شأن نزول
ابن عباس می گوید: "آن گاه که این آیه نازل شد، رسول خدا صلی الله علیه وآله به علی بن ابیطالب علیه السلام فرمود: «مقصود خداوند از این گروهها، تو و شیعیانت هستید؛ و تو و پیروانت در روز قیامت در حالی به محشر وارد می شوید، که از خداوند خشنودید و خداوند نیز از شما خرسند است! و دشمنانت، در حالی که به گردن هایشان زنجیر پیچیده اند تا نتوانند سرشان را به زیر افکنند، با چشمهایی بسته می آیند»
علی علیه السلام عرض کرد: «ای پیامبر خدا! دشمن من چه کسی است؟»
فرمود: «هر آنکس که از تو دوری جوید و ناسزا گوید»
آنگاه رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمود: «هر که از خدا برای علی طلب رحمت کند، خداوند او را مورد رحمت خویش قرار میدهد»
🌗 ماه رمضان #بر_درگاه_بندگی در
مسیرمستقیم#رمضان #مناجات #قرآن #امیرالمومنین #جزء_سی_ام 🆔 @Fatemyeh_com
✨ #امیرالمومنین در خطبه ای فرمودند:
☝🏻اى مردم! امروز روزى است که در آن به نیکوکاران پاداش داده مىشود و بدکاران در آن زیان مىکنند.
☝🏼امروز، شبیه ترین روزها به قیامت شماست.
👈🏻با بیرون آمدن خود از خانه هایتان به مصلاى خود، از بیرون آمدن از گورها و رفتن به پیشگاه خداوند یاد کنید.
👈🏻و از توقف و ایستادن خود در مصلى، وقوف خود در برابر خدا را یاد کنید
👈🏻و از بازگشت خود به خانه هایتان بازگشت خود را به جهنم و بهشت فرا یاد آرید.
✋🏻 و اى بندگان خدا! بدانید نزدیک ترین و کمترین چیز که براى مردان و زنان روزهگیر فراهم است، این است که فرشتهای در آخرین روز ماه رمضان به آنان ندا مىدهد که "اى بندگان خدا! بر شما مژده باد که گناهان گذشته شما آمرزیده شد و بنگرید که در آینده چگونه خواهید بود"
📚روضة الواعظین
🌺فرا رسیدن عید عبادت و بندگی، #عیدفطر بر همه شیعیان تبریک و تهنیت باد.
🌸 @Fatemyeh_com
📚 حکمت نامه امام صادق علیه السلام (1)
▪️بهترین ها در پارسایی، عبادت، زهد و کوشایی
✨امام صادق علیه السّلام فرمودند:
اَورَعُ النّاسِ مَن وَقَف عِندَ الشُّبهَهِ؛
اَعبَدُ النّاسِ مَن اَقامَ الفَرائِضَ؛
اَزهَدُ النّاسِ مَن تَرَکَ الحَرامَ؛
اَشَدُّ النّاسِ اِجتِهاداً مَن تَرَکَ الذُّنوبَ؛
پارساترین مردم کسی است که در برخورد با شبهه، توقف و درنگ کند؛
عابدترین مردم کسی است که واجبات را برپا دارد؛
زاهدترین مردم کسی است که حرام را ترک کند
و کوشاترین مردم کسی است که گناهان را ترک کند.
بحارالانوار، ج۷۵، ص۱۹۲
✍🏻 شرح حدیث:
🖌وقتی احتمال بدهیم، غذایی مسموم است، از مصرف آن خودداری می کنیم. اگر احساس کنیم خطری در کمین است، هر چند یقین نداشته باشیم، به راه نمی افتیم.
شبهات و مشتبهات، جایی است که احتمال بدهیم، چیزی حرام و نامشروع است و شرط عقل و احتیاط آن است که از آن بپرهیزیم.
🖌بعضی از مردم برای این که نشان دهند اهل عبارت و بندگی اند، نماز مستحبی می خوانند، روزه ی مستحبی می گیرند و کارهایی که ثواب دارد، انجام می دهند. در عین حال، گاهی بعضی از تکالیف واجب را ترک می کنند. کسی که واجبات را انجام بدهد، عابدترین مردم است (ترک واجب کرده ای، سنّت به جا آورده ای!)
🖌پارساترین و زاهدترین مردم نیز کسی است که از حرام دوری کند، نه آن که به اسم زهد، حلال های الهی را بر خود حرام سازد.
🖌پرتلاش ترین افراد نیز کسانی اند که گناهان را ترک کنند.
ترک گناه، همتی عالی و اراده ای قوی می خواهد. بعضی از افراد، بازوهای قوی و اندام ستبر دارند و وزنه های سنگین بلند می کنند، امّا حریف نفس خود نیستند و گرفتار عادت های ناپسندند. این افراد، در واقع، بسیار ضعیفند، هر چند در میان مردم قهرمان به شمار آیند.
☝️مسلمان، کسی است که تسلیم اوامر خدا باشد. این برترین عبادت و بندگی است
#حکمت_نامه
#امام_صادق علیه السلام
#شوال
🆔 @Fatemyeh_com
📚 حکمت نامه امام صادق علیه السلام (2)
▪️دشمنترین دشمنان
✨امام صادق علیه السّلام فرمودند:
اِجعَل نَفسَکَ عَدُوّاً تُجاهِدُهُ وَ عارِیَهً تَرُدُّها؛
نفس خودت را دشمنی قرار بده، که با آن مبارزه می کنی و عاریه ای بشمار، که آن را برمی گردانی.
تحف العقول، ص۳۰۴
✍🏻 شرح حدیث:
🖌 در روایات ائمّه معصومین علیهم السلام از «نفس امّاره» به عنوان دشمن ترین دشمنان یاد شده است.
مقصود از نفس، نیرویی در باطن انسان است که او را به هوی و هوس، گناه، حرام، مَرزشکنی، هنجارشکنی، تجاوز به حقوق دیگران و بهره گیری از لذّت های حرام و... فرا می خواند.
🖌انسان، میان دو نیروی «نفس» و «عقل» قرار دارد و از نعمت «اختیار» برخوردار است، تا خواسته دل را برآورد، یا فرمانبردار عقل گردد. یکی به دوزخ می کشاند و دیگری به بهشت دعوت می کند. اطاعت از یکی سعادت و تبعیت از دیگری، شقاوت به بار می آورد.
🖌پس وقتی نفس یک دشمن شد، باید با آن مبارزه کرد، نه آشتی و باید با آن مخالفت کرد، نه همراهی. از این رو، در توصیه های اخلاقی به «جهاد با نفس» توصیه شده و از آن به عنوان «جهاد اکبر» یاد شده است، تا از آن رهگذر، انسان، اسیر تمایلات نفسانی نشود.
🖌معنای دیگر نفس، روح و جان آدمی است. جانی که ودیعه ی الهی و امانت خداست و روزی این جان به خداوند جان آفرین تسلیم خواهد شد، در طول زندگی همراه ماست و ما وظیفه داریم آن را به کمال برسانیم و این عاریه را روزی نیز برگردانیم.
🖌آمادگی برای مرگ، نشانه آن است که در زندگی با این ودیعه و عاریه خوب رفتار کرده ایم و حسابمان پاک است و بیمی از مرگ نداریم.
🖌فکر «برگرداندن عاریه» ما را به یاد این حقیقت می اندازد که عمرها محدود است و اجل در پیش و روز حساب و قیامت فرا خواهد رسید.
👈 نفس ملکوتی را تربیت کنیم و با نفس امّاره و وسوسه های دل، مبارزه نماییم.
#حکمت_نامه
#امام_صادق علیه السلام
#شوال
🆔 @Fatemyeh_com
▪️◾️◼️⬛️◼️◾️▪️
اینفوگرافی زندگی حضرت #حمزه #سیدالشهدا سلام الله علیه
🏴 نیمه شوال المکرم، سالروز شهادت حضرت حمزه، عموی باوفای رسول خدا صلی الله علیه وآله تسلیت و تعزیت باد
🔳 @Fatemyeh_com
📚 حکمت نامه امام صادق علیه السلام (3)
▪️حق مسلمان بر مسلمان
✨امام صادق علیه السّلام فرمودند:
حَقُّ المُسلِمِ عَلَی المُسلِمِ اَن لا یَشبَعَ وَ یَجُوعُ اَخُوهُ؛
حق مسلمان بر مسلمان آن است که خودش سیر نباشد و برادرش گرسنه بماند.
کافی، ج۲، ص۱۷۰
✍🏻 شرح حدیث:
بنی آدم اعضای یکدیگرند که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بی غمی نشاید که نامت نهند آدمی
گلستان، سعدی
🖌علاوه بر حقّ انسانی و وظیفه ای که در برابر همنوع، بر دوش ماست، تکلیف دینی نیز نسبت به هم کیش و هم آیین دارم. مسلمان، در برابر مسلمانِ دیگر وظایفی دارد، که ادای این تکالیف و وظایف نیز واجب است.
🖌یکی از این وظایف، مواسات، ایثار و خدمت است.
☀️ پیامبر فرموده است: «
کس که سیر بخوابد، در حالی که همسایه اش گرسنه است، به من ایمان نیاورده است». 🖌 این سخن اشاره به این گونه حقوق و وظایف دارد. اگر برادر دینی کسی گرسنه، تشنه عریان و فقیر باشد و او تمکّن مالی داشته باشد و بتواند کمک کند، ولی در عین حال بی خیال باشد، طعم ایمان و مسلمانی را نچشیده است. 🖌اگر این حسّ عاطفی و همبستگی دینی در جامعه زنده باشد، محرومیّت و فقر، از امّت مسلمان رخت برمی بندد. 🖌در سیره ی پیشوایان دین، نمونه های فراوانی دیده می شود که به همنوعان و هم کیشان خود مساعدت و انفاق می کردند و به طور ناشناس و بی خبر، به آنان کمک می رساندند. ☝️این است، راه و رسم مسلمانی. #حکمت_نامه #امام_صادق علیه السلام #شوال 🆔 @Fatemyeh_com
📚 حکمت نامه امام صادق علیه السلام (4)
▪️آنچه برای خود میپسندی
✨امام صادق علیه السّلام فرمودند:
اَحِبُّوا لِلنّاسِ ما تُحِبُّونَ لِاَنفُسِکُم؛
برای مردم دوست بدارید آنچه را برای خودتان دوست می دارید.
تحف العقول، ص635
✍🏻 شرح حدیث:
🖌این مضمون در روایات بسیاری آمده است و آن را توضیح و تبیین مفهوم «انصاف» بیان کرده اند.
🖌برخی افراد همه چیز را برای «خود» و همه سختی ها و بدی ها را برای «دیگران» می خواهند. این تقسیم، ناعادلانه و غیرمنصفانه است.
🖌انصاف، آن است که خوب و بد، رنج و راحتی، غم و شادی را میان خودمان و دیگران به طور مساوی تقسیم کنیم و در غم دیگران شریک باشیم و در شادی خودمان دیگران را هم شریک کنیم. این، حقیقت انصاف است.
🖌اگر دوست دارید که کسی مزاحمتان نشود، یا وقت شما را نگیرد، یا پشت سر شما غیبت نکند، شما نیز مزاحم دیگران نشوید و از آنان بدگویی نکنید.
🖌اگر دوست دارید دیگران با احترام از شما یاد کنند و قدردان زحمات و خدمات شما باشند و شما عزیز و محبوب باشید، همین برخورد را نیز خودتان با دیگران داشته باشید و از عزّت و محبوبیت آنان خوشحال شوید، نه آن که حسادت بورزید و ناراحت شوید.
🖌صداقت و صمیمیت در دوستی با مردم، ضامن تداوم این رابطه است.
🖌نکته ای که در این حدیث به آن اشاره شده است، تضمینی بر استمرار دوستی هاست.
👈 برای مردم هم، حقّی قائل باشیم.
#حکمت_نامه
#امام_صادق علیه السلام
#شوال
🆔 @Fatemyeh_com
📚 حکمت نامه امام صادق علیه السلام (5)
▪️بهترین دوست
✨امام صادق علیه السّلام فرمودند:
اَحَبُّ اِخوانی إلَیَّ مَن اَهدی اِلَیَّ عُیُوبی؛
محبوب ترین برادرانم نزد من کسی است که عیب های مرا به من به عنوان «هدیه» بازگوید.
کافی، ج2، ص639
✍🏻 شرح حدیث:
🖌هر کس، کم یا زیاد، عیوب و نقایصی دارد. پوشاندن یا انکار، آن را از بین نمی برد، بلکه شناختن عیوب و کاستی ها و تلاش برای رفع آنها، مفید و سازنده است.
🖌نخستین گام «اصلاح خویش»، شناختن عیوب است، پس، باید ممنون کسانی باشیم که صادقانه و از روی خیرخواهی عیب ما را به ما بگویند، تا آن را برطرف کنیم، نه این که از آنان برنجیم و هر تذکر را بر دشمنی و غرض ورزی حمل کنیم.
☀️ امام صادق(علیه السلام)، از عیبی که توسّط یک برادر به انسان گفته می شود، به عنوان «هدیه» یاد کرده است که باید پذیرفت، آن هم با آغوش باز و روی گشاده، نه اخم و ناراحتی.
دوست دارم که دوست عیبِ مرا
همچو آیینه رو به رو گوید
نه که چون شانه با هزار زبان
پشت سر رفته، مو به مو گوید
🖌کسی به رفع عیوب و اصلاح خود می تواند توفیق یابد که «پندپذیر» و «نقدپذیر» باشد، و گرنه تا به ابد در دامن عیب ها، رذایل و خصلت های بد خواهد ماند.
🖌برخی صالحان خود ساخته، با دوستان صمیمی خود قرار می گذاشتند که اگر عیب، خصلت ناپسند و عمل نادرستی را از آنان دیدند، گوشزد کنند.
☝️ این گام، مقدمه خودسازی است.
#حکمت_نامه
#امام_صادق علیه السلام
#شوال
🆔 @Fatemyeh_com
📚 حکمت نامه امام صادق علیه السلام (6)
▪️ملاک شیعه بودن
✨امام صادق علیه السّلام فرمودند:
لَیسَ مِن شیعَتِنا مَن قالَ بِلِسانِهِ و خالَفَنا فی اَعمالِنا و آثارِنا؛
از شیعیان ما نیست، کسی که به زبان دم از ما بزند، ولی در اعمال و آثار ما، با ما مخالفت کند.
بحارالانوار، ج۸، ص۱۶۴
✍🏻 شرح حدیث:
🖌از این که پیشوایی پاک ترین انسان ها و زبده ترین مخلوقات عالم هستی یعنی ائمّه و اهل بیت علیهم السلام را پذیرفته ایم، افتخار می کنیم، ولی باید نشان دهیم که پیرو و تابعیم.
🖌تشیع، پیروی از خاندان عصمت و طهارت است. این پیروی، هم در افکار و اندیشه و اعتقادات است، هم در موضوعات دینی و حلال و حرام و هم در اخلاق و رفتار و سلوک فردی و اجتماعی.
🖌«راه امامان» را با دو شیوه می توان شناخت:
☝🏻یکی سیره و زندگی و خلق و خوی آنان در عمل و زندگی شان
✌🏻و دیگری آثار حدیثی و سخنان و احادیث نورانی آنان.
🖌خوشبختانه کتب دینی ما از هر دو جهت غنی و سرشار است. هم روایات معصومین علیهم السلام و هم کتب تاریخ و سیره در دسترس است که ما را با زندگی آنان آشنا می سازد.
🖌ادّعای شیعه بودن به زبان، کارساز نیست.همراهی و همسویی و گوش به فرمان بودن و اطاعت، نشان می دهد که این ادّعا تا چه حدّ ریشه دار و عمیق و تا چه اندازه سطحی و زبانی است.
🖌وقتی امامان، در عبادت و نماز، سرآمد دیگرانند، نمی توان پذیرفت که کسی شیعه باشد و در نماز، سستی نشان دهد.
🖌وقتی پیشوایان ما، اهل صدق و وفای به عهد و خداترسی اند آیا پذیرفته است که شیعه آنها اهل دروغ و پیمان شکنی و بی مبالاتی در امور دینی باشد؟
🖌شاخص شیعه، «عمل» است و «به عمل کار برآید، به سخن دانی نیست».
👈 مسلمانی به عمل است، نه به زبان.
👈 شیعه بودن نیز به تبعیّت است، نه شعار و ادّعا.
#حکمت_نامه
#امام_صادق علیه السلام
#شوال
🆔 @Fatemyeh_com
📚 حکمت نامه امام صادق علیه السلام (8)
▪️نیکی کردن، توفیق و هدیه الهی ست
✨امام صادق علیه السّلام فرمودند:
اَلمَعروُفُ هَدِیَّهٌ مِنَ اللهِ اِلی عَبدِهِ، وَ لَیسَ کُلُّ مَن یُحِبُّ اَن یَصنَعَ المَعرُوفَ اِلی النّاسِ یَصنَعُهُ وَ لا کُلُّ مَن رَغِبَ فیهِ یَقدِرُ عَلَیه؛
نیکی (به مردم) هدیه ای است از سوی خداوند به بنده اش ، و چنان نیست که هر که دوست دارد به مردم نیکی کند، آن را انجام دهد، و چنان نیست که هر کس علاقه به کار نیک داشته باشد، بر آن قادر شود.
تحف العقول، ص۳۶۳
✍🏻شرح حدیث:
🖌همیشه امکان و فرصت کار خیر برای ما فراهم نیست. پس، باید فرصت های خیر را غنیمت شمرد و پیش از بروز موانع یا مانع تراشی های شیطان و یا غلبه ی نفس، کار نیک کرد و ثواب برد.
🖌کسی که توفیق خدمتگزاری به بندگان خدا را پیدا می کند، از موهبت الهی برخوردار است؛ زیرا همه ی انسانها این توفیق را ندارند و همیشه مهیا نیست و همه جا فراهم نمی شود.
🖌چه بسا، کسانی که بر فرصت های خیر از دست رفته، غصّه می خورند.
🖌چه بسا، از کار افتادگانی که آرزوی سلامت، نشاط و توانایی دارند، تا بتوانند کار خیر و خدمتی انجام دهند، ولی توانایی آن را ندارند و حسرت می خورند.
ای که دستت می رسد، کاری بکن
پیش از آن کز تو نیاید هیچ کار
🖌آنان که از این هدیه ی الهی، یعنی توفیق خدمت و خیررسانی برخوردارند، قدر آن را بدانند و خسته نشوند و بدانند، که مورد عنایت ویژه پروردگارند و اگر از این کار، ملول گردند، خداوند از آنان می گیرد و به دیگران ارزانی می دارد.
🖌پس، نه همه علاقه مندان به نیکوکاری، توفیق می یابند، و نه همه ی مشتاقان، توانایی آن را دارند.
👈 هدیه ی الهی را به دیده ی منّت نهیم و بدین وسیله، آخرت خود را آباد سازیم.
#حکمت_نامه
#امام_صادق علیه السلام
#شوال
🆔 @Fatemyeh_com
◼️ #بنر #شهادت_امام_صادق علیه السلام
🖼مخصوص بیلبوردهای شهری
📥دانلود فایل اصلی با کیفیت چاپ
◼️ @Fatemyeh_com